Kategorier
Genusmedvetet Föräldraskap

Hade Ed Gein en genusmedveten morsa tro?

Ni vet ju sen gammalt nu att jag är den där morsan som dels låter mina söner se ut som tjejer (dvs använda tjejkläder och annat som kodads tjejigt) och leka som tjejer (dvs leka med dockor och pyssel) (Ok J får inte leka med pyssel, han gjorde det häromdagen och har nu blå färg över hela pannan samt vänster öga). 
 
Det reagerar många på. Återkommande. Kvinnor som män. När jag dessutom lägger till att mina barn inte visste vad kön var (eller vad deras var) innan de var runt fyra så blir det ramaskri. 
 
Sen får man denna typ av reaktioner emellanåt: 
 
 
 
Håhåjaja liksom. Jo, det är alltså på den här nivån diskussionen om genus med exempelvis antifeminister brukar te sig. Ni kanske förstår varför jag inte pallar?
 
Men för den som undrar; NEJ varken Dahmer eller Gein mördade folk för att de var ”förvirrade i sin könsroll”. Är även ganska säker på att T inte kommer blir seriemördare för att han fick ha klänning som liten.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hade Ed Gein en genusmedveten morsa tro?”

Haha, så betryggande (not) att det finns folk som tydligen har så nära till seriemord att de trot att bara de haft en annan sorts kläder som barn så hade de inte kunnat motstå frestelsen!

Ja gud, detta!! Jag har själv funderat mycket över det här senaste dagarna efter jag såg dokumentären om Anna Wahlgren. (rekomenderas starkt förresten till alla, på svtplay!)Ingen aning om hurvida hon var en bra förälder eller inte men hon hade i alla fall rätt i en hel del saker. Till exempel idén om att förskolan inte är det bästa alternativet för barn, vilket jag vet klingar dåligt med feminismen då förskolan på många sätt är det som gör det möjligt för kvinnor att idag arbeta. Därför har jag själv varit skeptisk mot att kritisera förskolan. Samt att jag själv har en positiv erfarenhet av min egen tid som uppväxt med dagis. Men jag kan nu även tydligt se att tiden där blev startskotten för att förstå min könsroll och könsmaktsordningen. Utifrån barnens perspektiv är det nog bättre att växa upp i en annan miljö där de inte utsätts för dessa genusroller etc så tidigt. Men samtidigt tycker jag för kvinnors frigörelse att förskolealternativet är bättre än att kvinnor ska vara hemma med barnen. Och det är inte realistiskt att folk ska ha råd med privata nannys. Tror du också har skrivit om detta? Jag har arbetat flera år både inom förskola och som privat anställd nanny och visst är det inget vetenskapligt bevis bara utifrån mina erfarenheter men i alla fall det jag märkte var att barnen som fick växa upp med en nanny blev betydligt mindre påverkade av samhällets könsroller.

Menar människan att byxor och kjol är något som naturen bringat oss? Hade grottmännen också byxor? Och grottkvinnorna klänning? Blir det biologisk kortslutning om pojkar inte bär byxor för att det är naturvidrigt? Var det så Dahmer blev kannibal(?)? Så många frågor.

Föräldrarna påverkar inte barn så mycket sist o slutligen då de blir vuxna, men däremot är det möjligt att dina söner kommer att uppleva obehag särskilt i tonåren då du lär dem att ogilla manligt kodade områden om de har sådana intressen. Könsneutral är du ju uppenbarligen inte.

Föräldrarna påverkar inte barn så mycket sist o slutligen då de blir vuxna, men däremot är det möjligt att dina söner kommer att uppleva obehag särskilt i tonåren då du lär dem att ogilla manligt kodade områden om de har sådana intressen. Könsneutral är du ju uppenbarligen inte.

Jag lär mina flickor att de har snippor. Eller ja den äldsta på 1,5 år vet att hon har en sån. Den yngsta på 2 mån har inte riktigt koll än. Men jag vill att de ska veta det och inte skämmas. Att det ska vara lika ok att prata om snippor (eller att ta på dem) som att alla pojkar vet att de har snopp som de kan dra i hejvilt. För jag tycker att det hyshas om flickors kön men inte pojkars. Hur ser du på detta? Har du inte pratat på det sättet med dina barn? Blir nyfiken. 🙂

Men suck.. så jävla traumatiserande är det inte för en pojke/man att ha på sig nåt som anses "kvinnligt". Men säger en hel del om folks syn på kvinnor och allt som har med dem att göra samt pojkar/män som anses "kvinnliga" eller "mjuka" på nåt sätt….

Apropå seriemördare och genus så hade jag gärna sett en mer nyanserad analys av Augusta Gein än ”allt är mammas fel”.
På internet verkar konsensus råda, och det närmsta till en bredare analys jag kommit är boken Monster i garderoben av Johan Hilton, men den handlar ju om andra personer.
Jag är nyfiken på vem Augusta Gein var och hur hon betedde sig egentligen, utan att hon ska behöva tolkas genom ett patriarkalt filter.

Hon var ju liksom alla daddys girls starkt färgad av patriarkatets kvinnohat. De pratar lite mer om henne i nån av alla mordpoddar jag lyssnar på men minns ej exakt vilken nu. Har för mig att hon var jävligt redig i övrigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *