Kategorier
Genusmedvetet Föräldraskap

Det är inte svårt att prata om könsorgan utan att köna dem **TW: diskussion i kommentarsfältet som kan trigga transpersoner**

Bacillakuten släppte en musikvideo för barn häromdagen, det har väl knappast nån missat. Syftet är att avdramatisera kropp och könsorganen så att barn känner att snoppen och snippan är som vilken annan kroppsdel som helst. För det är det ju. Här hemma har vi aldrig hyshat och pyshat eller på annat sätt antytt att snoppen […]

Bacillakuten släppte en musikvideo för barn häromdagen, det har väl knappast nån missat.

Syftet är att avdramatisera kropp och könsorganen så att barn känner att snoppen och snippan är som vilken annan kroppsdel som helst. För det är det ju. Här hemma har vi aldrig hyshat och pyshat eller på annat sätt antytt att snoppen eller snippan är nåt att gömma undan eller känna skam eller annat över. Man har snopp och snippa för att kissa och göra och föda barn med. Den enkla versionen hittills, de är ju ändå bara sex och fyra så vi tar den avancerade nån annan gång.

Men jag har tre klagomål på videon:

1. varför detta könsnormativa trams återigen? Varför kan inte mina barn få lära sig om kroppen utan att prackas på föreställningar om flickor och pojkar? Snopparna har mustascher och snipporna har ögonfransar och rosetter och det är POJKSNOPPAR och FLICKSNIPPOR och pojkar är ju si och flickor är ju så. Könsnormerna kommer som en smäll i ansiktet. Mina barn får knappt se på Disney pga detta skeva sätt att framställa flickor och pojkar på men här är det könsrollsbonanza för hela slanten. DÅLIGT SVT!

snopp

snippan

2. Det finns ingen anledning att påpeka att ”tjejer har snippa” för det finns inte ett barn på jordens yta som undgått detta. Jag som å andra sidan försöker lära mina barn att köna mindre samt  inse att det faktiskt finns människor med alla slags könsorgansvarianter känner mig jävligt motarbetad. Ska jag behöva ha ett samtal om att det ”finns pojkar med snippa och flickor med snopp” varje gång barnen ser denna? Och hur långt kommer mammas sanning när resten av samhället trycker på dem en cisnorm? Jaja mamma vi vet säger barnen men gör de verkligen det?

Här vill jag lyfta fram Olika förlags bok om hur barn blir till. ”Hur görs bebisar?” Där har de lyckats förklara hela grejen utan att en enda gång prata om män och kvinnor, flickor och pojkar. ”En del människor har snippa och livmoder och en del människor har snopp och spermier’’. Det räcker faktiskt så. Barnen hajjar.

hur görs bebisar

3. Heterogrejen igen. Pojkar och flickor är alltid kära. Och i slutet av videon så är det precis så här också: snoppen och snippan och ett rött hjärta. Tuttinuttigt och romantiskt tihi? Nä. BLÄ!

I övrigt så, ja hurra bra initiativ. Vi kommer lyssna på den här hemma.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

73 svar på ”Det är inte svårt att prata om könsorgan utan att köna dem **TW: diskussion i kommentarsfältet som kan trigga transpersoner**”

Precis, varför? Helt onödigt. Jag ser ingen styv klitoris sticka ut på snippan (hade det ju kunnat göra, som en näsa eller vad som helst) så varför en styv snopp? Men det kan ju ingen svara på här såklart, hehe. Men det var vad jag undrade också med filmen när jag såg den.

Ja, det första jag tänkte på också:
varför en erigerad penis, tecknad precis som alla KUK-klotter runtomkring?
Kunde väl varit läge att ge en annan bild av snoppen, jag har aldrig sett en pojksnopp se ut så där (men den har ju som sagt mustasch och är kanske könsmogen) – hade ju varit så spännande att grafiskt arbeta fram en annan representation för det manliga könsorganet..!

Bästa argumentet, Julia, erigerad penis springer alltså bäst – du har ju verkligen analyserat det här..

Snippan ser ju ut ungefär som om man ’klippt bort’ kroppen på en bild av en naken person, hade man gjort samma med en snoppbärare hade det väl ändå blivit en snopp med toppen nedåt – vad jag vet springer snoppar lika bra på toppen som på pungen, även om så klart stående snippor springer snabbast (antagligen därför de kallades ’springa’ när jag var barn, ref. Totte etc). En liggande snopp hade kunnat åla sig fram mycket elegant..

Min poäng var att det hade varit väldigt mycket mer intressant om de tagit fram en annan bild av snoppen än den här gamla kuk-med-kulor som var klottrad på varenda toalett när jag gick i skolan (minus mustasch och hatt), och som jag tycker är ganska onödigt att reproducera..

Då majoriteten faktiskt är heterosexuella så är det väl snarare ganska realistiskt att om det är ETT par med i en video så kanske det är ett heteropar.

Sen tycker jag gnället om cisnormen är en ickefråga. Vad är den tydligaste definitionen på vad som är en man och vad som är en kvinna, om inte just att mannen har snopp och kvinnan har snippa? Sen om en man med snopp känner sig som en kvinna är en annan sak, han är fortfarande en man. Varför krångla till det för småbarn mer än vad som behövs? Det finns knappast så många transpersoner eller personer med inget eller två kön att småungar behöver lära sig sånt här redan i dagisåldern.

Att snoppen har en hatt och snippan långa ögonfransar är väl bara ytterligare ett sätt att förenkla det. Barn är medvetna om könsnormer och om hur män och kvinnor generellt ser ut, därför blir det tydligast att göra snoppen ”manlig”.

En kvinna är en kvinna oavsett könsorgan. Man är inte ”en man med en snopp som känner sig som kvinna” när man som kvinna har en snopp. Man är kvinna punkt slut. Du lider uppenbarligen av okunskap kring detta ämne och det är ett ypperligt argument för att skippa cisnormen när man lär barnen om kroppen. Hade du t.ex fått kunskap om detta på samma självklara sätt som annat när du var barn så hade du inte skrivit denna okunniga kommentar! 🙂

Man räknar att ungefär en person av hundra är trans. (nån som är bättre på detta får rätta mig om jag har fel) Det tycker jag är tillräckligt många. Tänk så många barn som slapp känna sig fel och konstiga om vi lärde barn detta från början.

Svara

Nu håller jag med er bägge lite. Man kan inte alltid ta hänsyn till alla. Tex så utelämnar videon helt dem som föds med både snippa och snopp.

Jag är en till som är sjukt okunnig inom detta ämne. Vill gärna vara en inkluderande person (och lära mina barn att vara det!). Kan du LD hjälpa mig att reda ut detta för jag tänkte också lite som Julia ovan. Min fråga är alltså: en person som föds som trans är alltså en person med snopp men identifierar sig som en kvinna (eller vice versa). Men för att ”klassas” som kvinna behöver man ”göra någon åtgärd” då, alltså könsbyte eller ta hormoner eller vad det nu kan vara, eller räcker det med att man bestämmer sig för att man är kvinna?

Ursäkta om jag uttrycker mig plumpt eller fel men hoppas ni förstår vad jag menar. Jag vill verkligen lära mig hur transpersoner vill uppfattas och ”kategoriseras”. (många citationstecken här men vet inte om jag använder rätt ord riktigt!).

En till fundering kring detta är också att i och med strävan efter ett jämlikt samhälle där de oriktiga könsrollerna suddas ut (t ex att flickor gillar dockor och är svaga och pojkar är tuffa och gillar blått typ), är det då inte ett steg mot att orden pojke/man och flicka/kvinna mer blir synonymer med snopp- resp snippbärare, alltså att de bara beskriver de yttre skillnaderna vi föds med? För mig som är okunnig inom transämnet känns det som en enklare väg att ta för samhället, eftersom att det då inte läggs någon värdering i orden. Men jag antar att jag missar någon del här? Hjälp mig gärna förstå!

När man pratar om trans ska man komma ihåg att skilja på könsroll och könsidentitet. Könsroll är vissa egenskaper som tillskrivs män och kvinnor, medan könsidentitet är det kön man har.

En transpersons könsidentitet är i konflikt med det juridiska kön hen blivit tilldelad, till exempel kan en person med snopp som tilldelats könet man vid födseln ändå ha en kvinnas könsidentitet, alltså är personen en kvinna!

Detta har absolut inget att göra med varken könsorgan eller könsroller, men normer kring att snoppbärare är män och snippbärare kvinnor gör att transpersoner mår dåligt. Som transperson kan det också vara svårare att passa in i vårt binära (man o kvinna) könsrollssystem, det finns ju människor som inte är män eller kvinnor.

När det kommer till din andra fråga mådte jag påpeka att snopp och snippbärare inte spelar någon roll ifall man inte diskuterar specifikt kroppar, och för att man inte kan veta vad folk har i byxorna/kjolen 🙂 hoppas detta klargjorde något. Annars säger jag: Googla på, finns en massa bloggar om ämnet skrivna av sakkunniga transpersoner!

Det som gör en person till trans a la västerländsk definition är att den är ett annat kön än den tilldelades vid födseln. Eftersom vi behöver ett juridiskt kön så måste det bestämmas direkt, fast ca 2-3% är det väldigt oklart (då inte inräknat de mååånga fler som blir opererade för att passa den binära könsmallen).
Att kalla det biologiskt kön är helt kasst. Snoppar och snippor och allt annat är väldigt lika varandra anatomiskt, men kan skilja från varandra även inom gruppen (exempelvis en snippa kan skilja sig enormt från en annan snippa).

Men jag har tänkt en del på detta. Eftersom skillnaderna mellan könen är socialt konstruerade, så är ju den enda biologiska skillnaden det faktiska könet. Om samhället var mer tillåtande kring könsrollerna – skulle man då känna att man blivit född i fel kropp? Och om män får vara hur de vill och kvinnor hur de vill, då är ju det faktiska könet (det man de facto har mellan benen) det som definierar om man är man eller kvinna.

Med det tänket går det ju inte att vara kvinna med snopp. Fattar du hur jag menar?

Menar inte att förolämpa någon men har snurrat till det i mitt huvud kring detta många år och skulle vara kul att höra dina åsikter om det.

Istället för att tänka en massa på detta så hade det kanske varit bättre att läsa en del om det. Och kanske även lyssna en den på människor som faktiskt är transsexuella. Att försöka filosofiera sig fram till en egenhändigt ihopknåpad teori om något en har extremt begränsad kunskap om är sällan en bra idé.

I din kommentar ovan framgår det att du har blandat ihop begreppen könsroll, könsidentitet, könsorgan och juridiskt kön. Du verkar heller inte vara medveten om att könsorgan inte de enda faktorerna när det kommer till vårt biologiska kön – det är en smula mer komplicerat än så och innehåller bland annat parametrar som kromosomuppsättning och hormonnivåer.

Jag har läst en del om det (bla genusvetenskap) och även pratat med transvänner om det. Det är utifrån det jag har börjat tänka och fundera kring detta.

Tillägg: jag menar bara att OM man ser kön som en social konstruktion så borde den enda skillnaden vara det faktiska könet. Kan man då känna sig fel?

Vilket är då enligt dig det ”faktiska könet” om en person har snopp och kromosomuppsättning XX?

Utifrån det tänket skulle män vara personer med snopp och kvinnor personer med snippa. Och de skulle vara det oavsett vilken könsroll de än passade in i. De hade inte varit mindre män för att de bar klänning eller sminkade sig. Förstår ni hur jag menar?

För personer med fler kön/annan uppsättning skulle det behövas införas fler juridiska kön än de som finns idag.

Jag tror jag fattar précis vad du menar, typ om alla manniskor, kvinnor som man var précis likadana och det inte gick att tilldela kvinnliga eller manliga egenskaper/intressen/roller/klader osv osv eftersom kvinnor och man ar précis lika och allt ar lika accepterat (t.ex. lika naturligt for man som for kvinnor att sminka sig pa précis samma satt), ar det da mojligt att vara fodd med t.ex. snopp men kanna sig som en kvinna? Eftersom att kvinnor ar précis som man I den har varlden vi talar om. Det enda som skiljer oss at i den har varlden ar det som finns mellan benen och absolut ingenting annat. Eller ar det nagot annat som far en att kanna sig som kvinna man? Och isf, ar det sjalva snippan man ”saknar”?
Jag har faktiskt ocksa funderat over précis det (om jag nu forstatt dig ratt)

Sak: Jag tror inte att detta ar Ems ”egenknapade teori” utan bara funderingar, som hon sager. Jag sjalv har absolut ingen egen teori, utan vill bara lara mig mer! =)

Vad spännande att läsa alla kommentarer efter min fråga! Helt ärligt så har jag blivit både mer förvirrad men ändå kommit lite närmre förståelse. Em skrev väldigt bra det jag också funderat över, att kön för mig betyder just det man fysiskt har mellan benen och inget mer, men jag ska sätta mig in i detta om könsroller och identiteter och lära mig mer!

Det är svårt ibland att ta upp sådana här frågor, för det känns alltid som man ifrågasätter transpersoner och lätt trampar någon på tårna. Så jättebra tycker jag att kunna diskutera sådant här utan att bli totalt dumförklarad, vill ju förstå och då är det toppen att få lite input från personer med större inblick i transvärlden, då jag själv aldrig kommer i kontakt med några i vardagen.

Men det är väl en annan sak att inte känna sig hemma i könsnormer? Jag är ciskvinna och jag känner mig inte hemma i särskilt många kvinnliga könsnormer. Och som tidigare påpekats så handlar det inte bara om könsorgan utan även kromosomuppsättning och hormonnivåer och dessa behöver inte ”stämma överens”.

Kan du utveckla detta LD? Om jag tolkar dig rätt så är det bara jag själv som bestämmer mitt kön, betyder det att jag kan växla mellan man och kvinna när jag själv önskar?
Som när man t. ex besöker könsseparata omklädningsrum och offentliga toaletter (som jag för övrigt tycker vi borde skrota).

Rätta mig gärna men ett förtydligande behövs nog. Är inte de flesta av oss flytande på spektret?

Frågan väcktes när en kvinna som ringde in till Sveriges radio som sa att hon helt enkelt ”sadlade om” senare i livet och som inte kände sig obekväm med sig själv dessförinnan.

Ditt svar var väldigt kort och rakt så jag tror inte vi kommer längre än så.

nä men det var det jag menade; att det inte är nåt man själv ba kan bestämma. Det är ju nåt man är. Äsch, svårt att förklara men det lät som om personen jag svarade på menade att man kunde bestämma själv hipp som happ.

Oj svaret var nest till personen ovan.

För övrigt ser jag inget intresse att som snippbärare gå in i herrarnas omklädningsrum. Jag känner mig inte trygg med män när jag är påklädd ens.

Jag tvivlar starkt på att en av hundra är trans.

Du kan ju kalla det okunnighet att jag anser att någon som föds med snopp är kille och någon som föds med snippa är tjej, men det handlar nog snarare om olika sätt att se på saken. Jag vet att man idag (speciellt bland likhetsfeminister och dylikt) inte ska ta hänsyn till biologiskt kön, utan folk ska få vara precis det de bestämmer sig för att vara idag, ungefär. Jag tycker det är flummigt och inte så verklighetsförankrat. Du kan ju inbilla dig att en man som inte gjort könsoperation men känner sig som en kvinna är en kvinna, men många skulle nog inte hålla med.

nej det handlar om okunnighet, inte om ”olika sätt att se på saken” och du måste förstå nu att du får givetvis tycka som du vill men när du uttalar dessa åsikter högt så bidrar du till förtryck och framförallt till det självhat och den ångest som många transpersoner känner. Självmordsstatistiken är fruktansvärt hög när det gäller transpersoner. Ha det i åtanke i framtiden.

En transkvinna bestämmer sig lika mycket för att vara kvinna som du gör. Alltså inte alls. Hon föds som kvinna. Om du fick veta idag att du hade xy-kromosomer, skulle du börja känna dig som man då? Skulle du identifiera dig som man? Skulle du bli man?

När det gäller barn är det viktigare än någonsin att vara inkluderande. Uppriktigt sagt hade det till och med varit bättre om man helt riktat in sig på homosexuella barn, transbarn och intersexuella barn eftersom de aldrig någonsin får höra att vad de är eller har är okej eller över huvud taget något som finns. Medan barn som inte är t.ex. trans eller inte tycker om det motsatta könet hela tiden få bekräftat att ”Ja, du har en snopp och därför är du en pojke” eller ”Pojkar gillar flickor”. Hälften av alla transpersoner under tjugo år har någon gång försökt ta sitt liv och största anledningen till att HBT-personer mår dåligt är familjen.
Familjer som kanske skulle sluta driva sina barn till självmord om man faktiskt började inkludera transpersoner och bekräfta deras existens från att de är små. Att inkludera intersexuella skulle förhoppningsvis också kunna bidra till att föräldrar slutar operera sina barns könsorgan och låter det vara tills barnet kan bestämma själv.

Exakt! Det här med ”majoriteten är hetero/cis, vi kan inte göra alla nöjda” är så irriterande. Ja, det stämmer antagligen, men det är inte som att det skulle finnas någon större brist på information som är riktad mot hetero- och cispersoner.
Det verkar som att folk som använder den här typen av argument ser alla icke hetero/cis-personer som nån anonym grupp borta i nån skog nånstans, men missar helt att inkludering behövs för att dessa personer finns överallt. Bl.a. bland den grupp barn som videon riktar sig till.
Och med tanke på hur statistiken vad gäller hbtq-personers psykiska hälsa ser ut tänker jag att det kunde vara ganska relevant att satsa lite på att vara inkluderande. Speciellt eftersom det i många fall inte krävs särskilt mycket för att göra det.

Chiaki Jag kan inte hålla med dig. Jag tycker att det brister på info till alla kategorier av sexuellt preferenserade människor. Och i takt med att vi inte kontrollerar vad alla friskolor lär ut, och vad de kommunala skolan inte gör pga att visa hänsyn, så tycker jag att det bara blir värre och värre på den punkten. Framförallt flickor vet inget om sitt underliv. Finns än idag dem som tror att de ska dö när de får mens.

Tilläggas bör väl att undervisningen i skolan altid har varit katastrofal i det här ämnet och var annars lärs den kunskapen? Man kan inte söka efter något på nätet som man inte vet vad det är eller att man borde söka efter det. Ett moment 22.

Återigen transexkluderande kommentar. Alla med snippa är inte tjejer.

Det är sjukt viktigt att vara transinkluderande. Det är en norm som faktiskt MÖRDAR. Självmordsstatistiken är på 50% för transpersoner. Pga transexkluderande sjuk – och psykisk vård, ej tillgång till allmänna utrymmen, konstant Ifrågasättande av identitet, kan go on men tror alla fattar. Sen mördas transpersoner av individer också. Främst transkvinnor.

Ja, det behövs självklart bra information för alla, och skolan är inte speciellt bra på detta överhuvudtaget. Men det går hur bra som helst att ge information utan att vara hetero-/cisnormativ. För att ta videon som exempel så går det hur bra som helst att skippa det där hjärtat i slutet, och inte koppla ihop tjej=snippa, kille=snopp. På samma sätt kan man undervisa hur bra som helst hur könsorganen fungerar, utan att behöva koppla dem till ett kön. Poängen är väl att personer som tillhör normen inte lider speciellt mycket av att undervisningen blir mer inkluderande, medan grupper som bevisligen mår väldigt dåligt av den här exludering kan få det mycket bättre. Jag ser ingen orsak att exludera, när inkludering är något som enbart gynnar människor utan att missgynna någon annan.

Finns inget belägg för att majoriteten är hetero. Majoriteten är antagligen pan, sen formas vi av normer.

Jag skulle aldrig spela denna för mina barn. Jag skulle vara orolig för att det skulle förstöra för dem om de skulle känna att de var trans.

En man är en person som identifierar sig som en man, oavsett könsorgan!
Att säga att alla personer med penis är män är mycket respektlöst!

Ja, varför har bara snippan ögonfransar? Är det bara de med snippa som har ögonfransar och inte de med snopp? Tänk att till och med snippan måste se snygg ut, suck.

Ja alltså fett störigt med de där ögonfransarna. Hjärtat i slutet mellan de båda är sämst också. Tanken var god men det hade kunnat bli mycket bättre. Nästa gång kanske?

Kan det inte bli lite fel om man målar upp det som ”en del har ägg och andra inte”, det låter ju som att det är helt slumpvist vem som får vad, det är väl inte helt sanningsenligt även om jag förstår vad man vill få fram.
Det biologiska könet existerar ju vare sig vi vill eller inte, sen hur relevant det är är en annan sak.

Jag gillade också låten överlag men irriterade mig på precis samma saker som du. Skitsynd att de gick i fällan och blev både könsstereotypa, hetronormativa och transexkluderande, det hade kunnat undvikas hur lätt som helst med några enkla omformuleringar. Bra initiativ i grunden dock!

Argumentet som framförs ovan om att man inte alltid kan inkludera alla, gällande transpersoner, gör mig vansinnig. Tänk om man resonerade likadant kring människor med funktionshinder? ”Inte kan vi anpassa hela stadsmiljön efter att några människor är rullstolsburna, de är ju så få ändå.” Jo, vi både kan och bör anpassa oss.

jag tror faktiskt att det ibland ÄR omöjligt att inkludera alla. Jag märker det tydligt i t.ex sådana här diskussioner där jag ibland måste välja om jag ska inkludera okunniga med frågor eller transpersoner som vill slippa diskuteras. Svår balans och ibland går det inte. Men ibland går det. Och ofta med enkla medel, som här t.ex. Det är inte svårt här. Ofta är det inte svårt alls men vi är så jävla tjockhuviga.

Svara

Tyvärr resonerar folk så om människor med funktionsnedsättningar också. Annars håller jag med. Det är såklart skitsvårt att alltid inkludera alla, MEN fan vad irriterad jag blir på folk som inte ens försöker med invändningen om att det inte ”går”.

Nej, precis, det var det jag ville få fram, att många struntar i att ens försöka för ”det är ju så få transpersoner/funktionsnedsatta/osv” att det inte skulle gå att anpassa sig. Jag håller med om att man inte kan anpassa det man säger till alla varje gång, där måste man göra en avvägning, men poängen är att vi i alla fall måste ha det i åtanke och försöka. I många fall är det mycket enklare än vad många föreställer sig.

Åh gud, tänkte på precis detta när jag såg den igår! Ska det vara så förbannat svårt! Jag blir jätteprovocerad och tänker att SVT missat hela debatten om detta med könsroller och att snopp faktiskt kan bli kär i snopp m.m. Blä för videon

Alla ni som anser att snopp = kille och snippa = tjej, om någon skulle sy fast en snopp på mig så skulle jag alltså bli en kille? Mina erfarenheter, upplevelser, känslor och uppfattningar kring min egen könsidentitet är alltså oviktig?

Jag anser att det finns ett biologiskt kön, sedan hur relevant det är är en annan fråga, det är inte det som gör en till vad man är men hur man än vänder och vrider på begreppen så är det bara biologiska kvinnor som har snippa, ägg, mens osv och bara en biologisk man kan födas med balle och producera egna spermier. Även om man opererar, tar hormoner osv kan man inte utveckla en livmoder eller börja producera spermier såvida man inte fötts till det könet man känner sig som.

Sen som sagt är det inte det biologiska könet som definierar vad man sedan är.

Jag försöker, honest to god att förstå. Men att det finns två uppsättning könsdelar med tillhörande funktioner kan vi vara överens om? En del av befolkningen föds med penis, spermieproduktion m.m, den andra med livmoder och ägg. Vad kallar man det för? Gruppen med det ena och gruppen med det andra (obs jag försöker INTE göra mig lustig nu, jag försöker få grepp om detta)

Att använda ord som biologiskt kön är problematiskt. Jag antar att du här syftar på antingen genitalier eller kromosomuppsättning eller båda, men de har absolut inget med kön att göra. Könen sitter i huvudet, inte i ”biologin”, och kan inte bestämmas av vilka hormonnivåer eller reproduktionsorgan du har. T.o.m. biologer problematiserar bruket av begrepp som biologiska män och kvinnor (inte en sekund för tidigt) eftersom det tidigare utgåtts från att kön hänger ihop med vad du har mellan benen. Lika lite stämmer det som att heterosexualitet är något ”naturligt” då heteronormativa ”objektiva” forskare ”observerat” naturen.

En seriös fråga som jag har klurat på och som ni som hänger här kanske kan svaret på: Kan man identifiera sig som mörkhyad fast man är född in i ett ljust skinn?

hudfärg är inte en identitet, det är en nyans på huden. Så nej.

Såvida du inte tänker på människor med afrikanskt ursprung som fått vit hud, antingen pga en vit förälder eller albinism. Men då handlar det nog mer om kulturell identitet tror jag.

Svara

En fin beskrivning av kön finns i ”smarta små upptäcker kroppen”. Där funderar man över om inte alla kön borde ha egna namn eftersom de ser så olika ut (” mitt kanske borde heta Roberta”) Här snackar vi alltså om kroppsdelar.

För att fortsätta vad Anna och LD skrev om – varför är inte hudfärg en identitet? Det finns ngt som kallas etnisk identitet och den kan bla utgöras av hudfärg. varför tycker du LD att det inte är en identitet? (är ärligt nyfiken på åsikter kring detta)

Barn behöver enkel och greppbar information och inget identitetstrams. Ju snabbare folk förstår att kön inte har med person att göra desto bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *