Kategorier
Ideal & skönhetskrav

SLÄPP FOKUS PÅ DITT YTTRE: Sluta läs tjejtidningar

Ett sätt att drastiskt hjälpa dig att sluta tänka på hur du ser ut är att helt enkelt sluta läs tjejtidningar. Livskvaliten kommer stiga med 500% och mycket av din ångest kommer att släppa. Jag lovar. De påminner dig bara om allt du borde piffa till, förändra eller dölja.

Det här med tjejtidningar är ju nånting som väldigt få verkar vilja problematisera Jag vågar nästan påstå att många vägrar se sambandet mellan kvinnors ångest och budskapet tidningarna prånglar ut. Allra minst de som distribuerar skiten. De får tjejer att känna sig odugliga som sen köper tidningen som lösningen de behöver för att må bra. Jag tror inte att det är ett medvetet drag men det är det konceptet de säljer. Jag tror egentligen inte att folk är så pass dumma att de saknar förmågan att analysera men jag tror väldigt många av oss blir nostalgiska när vi tänker på det. Kvinnor älskar att läsa Cosmo och Vecko Revyn. Därför ifrågasätter vi inte. Och därför säljer de.
kvinnorTjejtidningarna är geniala. De ger tjejer dåligt självförtroende och kränger tidningar med löften om att ge BRA självförtroende.
Sidor efter sidor med perfekta retuscherade fantastiskt vackra kvinnor som man inte kan låta bli att stirra på, gärna dröja kvar en stund och beundra fast man VET att de är fixade i photoshop så går det inte riktigt in. Bildspråket tillåter inte kvinnor visa andra känslor än glädje, lycka och njutning. Pastelliga eller klatchiga färger, noggrann komposition, kroppsspråk. Sugande blickar och lagom särade läppar lockar läsaren till sig med löften om att just den här tidningen kan ge dig det du behöver för att må bra. Just den här tidningen kan lära dig hemligheten. ”Du kan bli som jag, se ut som jag” lovar modellerna. (Och modellerna är ofta väldigt väldigt unga)
Även ordval och skriftspråk har en målande ton som i sin tur förför läsaren. Allt är sensuellt, sexigt, hett. ”så blir DU sexig, het, sensuell!” Det handlar hela tiden om förändring. Om hur jag kan BLI bättre. Snyggare. Sexigare. Mer åtråvärd. ”Vad tycker killarna?”.
Jag mår alltid sämre när jag bläddrat igenom VR eller Solo, Damernas värld eller Elle. Inte så mycket att fan vad jag är ful och tjock även om det också slår en, men mer en intensiv känsla av att vilja springa in i badrummet och sminka mig lite eller shoppa kläder och fixa naglar och kanske köpa ett par spanx eller…. överväldigande känsla av att behöva fixa till mig. För då kommer jag känna mig på topp. Och då kommer jag må extra bra. Jag känner mig PEPPAD att förändra och förbättra.
Budskapet är så jävla tydligt: DU DUGER INTE.
*** Kvinnor måste alltid förhålla sig till sitt yttre. Vi ska ”lära oss älska vår kropp”, hitta våra positiva vinklar, uppmärksamma kroppsdelar som är extra snygga för att på så sätt hitta vår egen skönhet, ”känna oss snygga” (gärna genom att köpa produkter), klä oss smickrande  – det finns hundratals självhjälpsböcker som går ut på att antingen lära oss att ”göra det bästa vi kan med vad vi har” eller bara att vi ska känna oss snygga oavsett. Varenda tjejtidning går ut på detsamma.
Men enda som sker är att vi tänker på hur vi ser ut och som jag påpekat många många gånger så är detta enbart kontraproduktivt.
Men jag vill hellre nå en punkt i livet där jag slutar bry mig om mitt yttre helt och hållet. Alltså, jag menar INTE att jag då ska lära mig älska mitt utseende eller min kropp som den är utan bara släppa det helt. Släppa tankarna på det. Bli fri. Tänka på annat.
Och jag vill hellre tala om hur vi SLUTAR tänka på våra kroppar och utseenden! Hur slutar vi bry oss? Vad för verktyg kan vi ta till för att släppa tanken på att känna oss snygga? 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”SLÄPP FOKUS PÅ DITT YTTRE: Sluta läs tjejtidningar”

Även tidningar för ”äldre”, som Allers, Hemmets veckotidning etc har väldigt mycket ”20 sidor recept med söta pajer!” för att nästa reportage ta upp batning, vikt, mirakelkurer etc. 🙁
Hur känns det för dig att skriva för den största tjejtidningen ibland, är det nånsin ett dilemma för dig eller är det skönt att kunna nåt ut till en målgrupp som kanske inte hamnar på din blogg i första hand?

Fast jag håller inte med om att ALLA tjejtidningarna är så längre. Jag hade helt hoppat över alla svenska tidningar ett par år nu, tills jag köpte VeckoRevyn för någon månad sen och blev så himla positivt överraskad över allt de jobbar på och byter ut just nu! Fine, det är fortfarande smala tjejer de ställer framför kameran i modereportagen, men det är inte retuscherat längre. De jobbar på det, även om de inte kommit tillräckligt långt än. De lägger in artiklar och reportage som är otroligt intressanta, bland annat ett om sexism i reklam, som var riktigt, riktigt bra!
Köpte till och med ett ex av Solo för att jämföra, och det är rena skiten i jämförelse. Dock har de några uppslag där som jag tycker VeckoRevyn skulle kunna ta med istället för sina tränings- och hälsosidor. Men det är ju bara min åsikt, och kanske inte hela läsarskarans.

Veckorevyn vet precis hur de ska följa den våg av ”älska dig själv” och ”bryt normen, strunta i utseende” som försiktigt kämpar sig fram just nu. Därför hoppar Veckorevyn på tåget. Men Veckorevyn är en produkt som måste sälja varje månad. Därför kommer den tidningen aldrig fullt ut att ENBART peppa tjejer till välmående och avspänd relation till sig själv – vad har Veckorevyn då kvar att sälja, när alla tjejer slagit sig fria??? Tjejerna måste först, för att vara i behov av denna pepp, tryckas ner.
Nä du. Veckorevyn är en bluff och ett jävla hån mot alla oss ickemän som SKA ha dessa jävla tankar i huvudet: utseende, smink och kläder/shopping (kommer gärna i reklamform) **må bra**, hur mycket är modellen retuschad EGENTLIGEN?, bli lycklig, intervju med kändiskvinna.

Ja börjar man läsa tjej/dam tidningar så är man ju lika dum som om man läser kändistidningar. Alla dessa tidningar säljer mest lögner och påhittade ”fakta om träning” osv.
Som i mitt fall, jag köper kändistidningar emellanåt. Fast jag är väl medveten om att 70% av allt som står inte är sant eller att det är överdrivet skrivet.
Köper man tjejtidningar i hopp om att hitta bra bantningsmetoder så är man på fel spår. Då är det bättre att kontakta närmaste gym eller dietist.

Och angående tjejerna i tidningarna så ser jag det personligen bara som ren underhållning. Jag menar förstår man inte att tjejerna på bilderna är retuscherade. Och i övrigt modeller till yrket och kan lägga ner hela sin tid till träning osv.. Ja då är man inte lämplig för att läsa tidningar överhuvudtaget.

Sen jag slutade prenumerera på ELLE, efter att jag insett att den är precis lika mkt skit som alla andra tidningar, så har min självbild blivit en miljon gånger bättre!
Köper inte en enda tidning längre!

Jag tycker att många bloggar på något sätt faller inom detta också. De bloggar som i princip enbart handlar om bloggaren, eller andras, kläder och utseende, där de ger mode-, bantnings- och sminktips osv. De ger mig samma känsla som tjejtidningar, jag tycker det är mycket nyttigt att undvika även dem..

Att ta bort de flesta skitkanaler hjälpte mig. Jag har bara haft grundutbudet i flera år och det är så skönt. Förra veckan så fick vi plötsligt kanal 6 snacka om exploatering av unga kvinnors kroppar! Och fy fan vad kvinnor reduceras till idioter till stora bröst och lallande ja sägare. Tagit bort kanalen vips så mår jag bättre.

Jag läste någonstans att det finns forskning som visar att redan efter tre minuters läsning i damtidningar så sjunker kvinnors självförtroende. Och effekten blir starkare med mer läsning. Så du har helt klart rätt i det.

Tjejtidningar lärde mig när jag var cirka tolv år att om man väger mer än sin längd i cm -110 är man överviktig och den ideala vikten är längden minus 115 (alltså ska jag som är 168 cm lång väga 53 kilo men absolut inte över 58!) detta har stannat hos mig och jag har hela mitt liv trott jag har varit överviktig, fastän ingen läkare någonsin har reagerat på min vikt! Nu väger jag mindre än någonsin men är fortfarande inte nere vid idealmålet 53 kilo, detta sitter så himla hårt. Är fortfarande ätstörd.

Kvinnohat på Instagram skriver om ämnet idag, att släppa utseendet men ur ett annat perspektiv, det får en verkligen att reflektera hur olika grupper inom feminismen kämpar för olika saker inom samma ämne. Känner mig verkligen som en sån där kass vit priviligierad kvinna som kan unna mig att tänka i banorna att släppa utseendet eftersom mitt utseende trots allt tillhör normen. Det är intressant att läsa om detta från olika perspektiv även om jag relaterar till dina texter eftersom dessa rör mig. Jag önskar att du kunde ta upp begreppet rasifierad i ett inlägg och förklara, det är helt nytt för mig. Finns det olika skalor av vithet etc.? Hur ser du på ditt ursprung? Jag är vit med invandrarbakgrund. Kan man lägga in klassperspektivet här? Nu vart det väldigt OT så sorry.

Jag tycker diskussionen är så otroligt intressant, och jag förstår att det många gånger hänger ihop med annat: som klass, som ursprung. Man kan kanske inte kosta på sig att skita i hur man ser ut om man döms på andra grunder också. Den svarta kroppen är mer granskad, den fattiga måste väga upp för att inte bli stigmatiserad osv. Men jag tror ändå att alla skulle må bättre av att släppa på kraven.
Själv ser jag mig som vit, jag är ju vit i huden liksom, men jag lever också ett liv nu där min svenskhet inte ifrågasätts. Annat var det när jag var fattig och levde i ett invandrartätt område.

Att jag inte läste detta inlägg innan jag köpte den där träningstidningen i kiosken idag. Dum som jag var tänkte jag köpa tidningen för att få tips på träningsövningar eftersom jag lätt blir enformig på gymmet.
Men jag möttes bara av ångest och texter om att jag inte duger som jag är och att jag skulle bli en bättre människa ifall jag gick ner några kilon till…
Att man går på den där skiten varje gång.

Det sjuka är att jag oftast känner mig ”inspirerad”. Men ”inspirerad” innebär då att jag jag gör en mental lista på hur jag kan bli bättre och snyggare och hur många områden jag har att ”ta tag i”. Typ just det, jag fixar ju ALDRIG mina naglar, det kanske man borde börja med, sen det där med peeling och håret och basgarderoben och dom söööta kopparna med änglar att hälla latten i. Och hallå, det finns tydligen något som heter BB-kräm, det ska ju ge huden en LYSTER som skiner som en sol igenom concealer, foundation, puder, rouge och highlightern? I nästa nummer var det ju ett BB-KRÄM TEST, fyfan vad jag måste köpa en till tidning så att jag kan köpa krämen så att jag få lite jävla lyster?
”Inspirerad”=Lurad.

Har aldrig lockats av såna tidningar. Minns att jag la pengar på några nummer veckorevyn som 13-åring, grupptrycket liksom. Men fan, trökigare skit får man leta efter. Har aldrig köpt en tjejtidning sen dess, nu är jag 28. Dessutom moraliskt fullständigt förkastligt att producera sån dynga, ett tydligt bevis på patriarkatets och kapitalismens heliga allians. Inget man som feminist kan stötta. Finns massor med böcker att läsa istället, det har jag satsat på.

Instämmer!
Gjorde också något försök i tonåren, men tyckte bara att det var såå trist och kunde inte alls relatera till det. Kan fortfarande inte förstå vad den här typen av tidningar skulle ge mig. Köper idag bara speltidningen Level, men är å andra sidan besviken på mansdominansen bland skribenterna.

Ett hett tips är ju att sluta gå in på bloggar som fokuserar på utseende. Då får de ju också mindre läsare. Ignore them til they fade away?
Jag gillar känslan av ett ”lyxigt” magasin i händerna men har nästan lyckat vänja mig av med det. Köper böcker i stället. Och korsordstidningar och dagstidningar! Mycket bättre och intressantare.

Det här är SÅ sant! Började läsa tjejtidningen FRIDA när jag var ca 13 år. Då tyckte jag den var jättebra, där fick jag ju veta hur jag skulle göra för att duga. Hur jag skulle klä mig, sminka mig, hur jag skulle göra för att skaffa en pojkvän osv. Genom hela min tonår gick mycket av mina tankar ut på hur jag skulle förbättra mig och mitt utseende, men jag blev aldrig nöjd. Självklart är det inte enbart tjejtidningarnas fel, men de har definitivt påverkat mig negativt. Nu har jag helt slutat med sådana tidningar, som SOLO och veckorevyn, de förstör bara min självkänsla. Och det där behovet av att förändra mig är mycket mindre nu, jag känner det mycket sällan.

Jag är uppuxen med bara min pappa och jag börjar tro att det faktiskt har varit otroligt bra för mig på vissa sätt att inte ha haft kvinnor runt mig hela min uppväxt.
Jag är väldigt trygg i mig själv, utseende har aldrig varit speciellt viktigt och det här med att jämföra sig med andra tjejer är något som aldrig legat i fokus för mig.. Om det beror på att jag är uppvuxen med en pappa som alltid tittat inåt och fokuserat på personlighet och inte på utseende eller att jag är tjej, det är svårt att svara på.
Men tacksam är jag.
När jag läser Cosmo så tänker jag knappt på hur de andra ser ut, och om jag mot förmodan tänker på det så är det aldrig så att jag själv börjar må dåligt över mig utseende..
Dock blir jag väldigt upprörd och får ångest av hur otroligt många tjejer som faktiskt mår dåligt över det, så jag instämmer helt i det du skriver.
BORT från utseende fokus!

Åh, jag känner ju inte till din historia, så tänker inte säga att du är lyckligt lottad som växte upp utan mamma. Men alltså. Jag växte upp med en mamma (och en pappa också, men det är irrelevant i sammanhanget) som konstant pratade om hur missnöjd hon är med sin kropp. Hon klagade alltid på att alla kläder i affärerna är gjorda för smala kvinnor, på att hon hade valkar runt magen, på att ”ser man ut såhär kan man inte ha sådant och sådant på sig”, på sina rynkor, på sina ögonfransar, på sina bröst (så här blev dom för att jag ammade er barn, men jag skulle nog aldrig ha valt att inte amma er trots det!), på hur det fanns kvinnor i hennes ålder som var magrare än hon var… Det fastnade. Och det är först nu i vuxen ålder som jag har insett att jag inte vill vara som hon är. Jag vill aldrig hålla på och hacka ner på mig själv, åtminstone inte när mitt/mina barn hör mig.

Asså damn you… sitter och tittar på TV, och de gör reklam för Sheer Cover. Och när de säger ”det gör dig till en vackrare version av dig” asså wtf?! Haha blev asförbannad

Jag älskar tidskrifter. Det är nåt med att de är så onödiga och lyxiga och reklamiga. Ett guilty pleasure tillsammans med en stor mugg te. De räcker inte så himla länge heller, ett vanligt magasin som inte har en massa artiklar läser man ju ut på en halvtimme. Men, jag håller också med dig LD att de är fyllda av förklätt kroppshat, de är människofientliga. Men jag har så svårt att sluta med dem. Så jag har bytt inriktning och läser numera mest trädgårdstidningar. Då får jag visserligen anfall för att min trädgård är mer inriktad på att slappa och dricka te i, än de där fantastiska vackra och rufsiga trädgårdarna i tidningarna, men det känns faktiskt mkt bättre. Dessutom är reklamen i tidningarna mer fokuserade på ny trädgårdsslang, gräsklippare och handkräm än mode och kropp även om det är köp! köp! köp!

Kom att tänka på när jag satt och bläddrade i en tjejtidning när jag var runt 10… För liten för att bry mig egentligen, men tyckte ändå att det var lite kul och kändes så vuxet och spännande.
Ett reportage handlade om kurviga kvinnor. Hela reportaget var en hyllning till vackra kvinnor med kurvorna på rätt ställe. Självklart stod det att ”ingen kille vill ha ett benrangel” och att det var mycket snyggare att ha lite hull än se ut som Britney Spears och Christina Augilera med sina ”småflickskroppar”… Man skulle se ut som en ”erfaren kvinna med kurvor” och inte en ”tonårsflicka med platt mage”.
Och vad tror ni man ser på nästa uppslag? Jo, ett reportage om hur man får platt mage som Britney och Christina. Olika magövningar och mat man bör undvika.
Jag tyckte det var så knäppt. De dissade ju nyss de två tjejernas kroppar och sen skriver de om hur man får likadan kropp som dem? Jag fattade ingenting. Nuförtiden reagerar jag knappt ens längre. Jobbigt.

Jag slutade läsa tidningar för kanske två år sedan. Då läste jag dem för att jag tyckte det var mysigt att sitta i soffan en stund och titta på kläder och läsa något lättsmält. Dock blev jag trött på att nästan allt handlade om sex och vad killar tycker. Jag märkte också att jag kände press på min livsstil eftersom varenda tidning utgick från att jag har ett förhållande (eller åtminstone dejtar regelbundet/har lösa förbindelser), kontorsjobb och en massa tjejkompisar som jag går ut och festar med varje helg. Sedan jag slutade köpa dem känner jag mindre stress över hur mitt liv ”borde” se ut (jag är 24 år).
Även om jag tror att vissa tidningar har blivit mera feministiska så har inte så mycket ändrats. Blev besviken när jag såg en tidning som var riktad till flickor i yngre tonåren och hade en bild på Taylor Swift på framsidan. Vad bra att de gör ett reportage om en ung kvinna som är en av världens mest framgångsrika artister, tänkte jag då. Tills jag såg att artikeln handlade om hur man skulle klä sig och sminka sig som henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *