Kategorier
Ideal & skönhetskrav

Vi ska vara snygga och sexiga annars jävlar, men ve oss om vi aktivt försöker.

När vi ändå pratar om selfies som vi gjort i snart två veckor, så vill jag även prata lite om dubbelbestraffning.

Jag ser ett återkommande mönster när jag betraktar kvinnors egentagna bilder. Samma posering, samma vinklar och samma sätt att vara attraktiv på. Det här kan jag tycka är ett problem, inte att tjejerna är problemet, men att vi är så indoktrinerade i den manliga blicken att vi ser på oss själva och vår sexighet utifrån den. 

Kommer ni ihåg när Mikael Sol skrev ett inlägg om typiska tjejbilder på instagram, bilder där kvinnor poserar klassiskt med putande läppar, lite ovanifrån och gärna med pattarna i fokus?  Och när Elaine Eksvärd skrev om plutläppsfenomenet och menade att plutande tjejer var lite sorgliga och patetiska?

Jag har tusen frågor och tankar kring hur kvinnor väljer att porträttera sig själva men inte en enda av dem är ”hur kan de tycka att det är snyggt?” och aldrig någonsin går jag med på att de är patetiska. Våra skönhetsideal är nämligen så tajta och lämnar sällan rum för alternativ och de flesta av oss kämpar för att passa in, för att synas och få finnas men damned if we do and damned if we don’t. Ramarna är så snäva.

Vi ska vara snygga och sexiga annars jävlar, men ve oss om det syns att vi försöker. (och här vill jag föra till protokollet att det är helt ok att vilja vara snygg, för sig själv men också för andra och för män. Det får aldrig skammas eller nedvärderas.)

Jag frågar hellre vilka normer som talar om för tjejer att deras sexighet är bästa sättet att bekräftas på. Och jag frågar hellre varför sexighet bara får se ut på ett sätt. Jag pratar hellre om hur kvinnor porträtteras i andra sammanhang (reklamen, media, tv, film, konsten) och om vilka kvinnliga förebilder vi har och hur de framhävs  och om det finns alternativ till hollywoodidealet. Vilken mall har vi att förhålla oss till? Hur påverkar det?

Både Mikael Sol och Elaine Eksvärd frågade i sina inlägg varför tjejer tar dessa bilder och de är inte ensamma om dessa funderingar, det är nästan som en folkrörelse i sociala medier där man gärna pekar ut kvinnor som tar bilder på sig själva som narcissister. Jag får även intrycket att de menar att tjejer kanske borde ta mer ansvar för hur de framställer sig själva. ”Varför slutar de inte”.

Men det lägger fokuset på helt fel ställe. Att skambelägga funkar inte. Att lägga över ansvaret på enskilda individer, som egentligen bara agerar enligt planen, tar anvaret från det som verkligen bär skulden: den patriarkala och kvinnoföraktande kultur som lärt oss genom en livstid av recensioner och ”vad söt/snygg/fin du är!” att vi är våra kroppar.

Börja där.

lady dahmer sexy

Bjuder på en gammal goding. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vi ska vara snygga och sexiga annars jävlar, men ve oss om vi aktivt försöker.”

Har också tänkt i de där banorna, särskilt ”damned if you do, damned if you don’t”… Blev ofta anklagad av mitt ex, för att flörta ”med allt och alla, heeela tiden”. Jag fattade inte var hen fick det ifrån, jag var ju bara mitt vanliga charmiga jag liksom, försökte jag vara förförisk och flörta (tom med exet) så kände jag mig obekväm och ”konstgjord” eftersom jag inte passade in i mallen av ”sexig”… damned.

I skethålan där jag växte upp kallades just det här dubbelbestraffningsfenomenet för ”Men gu’ va hon försööööker!” Det bästa med det var att det gick att använda vare sig någon ”försökte” eller inte. Ett bra sätt att hålla nere tjejer generellt, lixom.
För att datera, och i viss mån geografibestämma, mig så var de två enda kvinnor jag någonsin hörde omnämnas som acceptabla av pöbeln i Skethåla, i inbördes ordning, Tone Norum, Samantha Fox, Modesty Blaise. Trots att en visste att de allihopa skulla skita på sig om de träffade Tone Norum eller Samantha Fox – och att de egentligen skulle hatat blotta existensen av Modesty Blaise om hon hade funnits på riktigt.
De hade förmodligen gjort sig väldigt mycket besvär att tala om för henne i exakt vilken ton (ner till närmaste kHz) hon hade lov att uttrycka sig.

Du skriver sååå bra! Ibland när jag hamnar i ”debatt” med någon antifeminist så är det inte alltid jag hittar orden(gaaaaah #%€^*$~) och då önskar jag att min hjärna hade direktkoppling till din blogg så att jag kunde citera lite!;) Tack för att du finns!

Håller med. ”För sexiga” tjejer blir kallade slampor och tjejer som inte försöker vara sexiga eller som klär sig täckande (i brist på bättre ord) får höra att de är stela och tråkiga.

Vi kvinnor ska vara sexiga men vi får inte anstränga oss för att vara det. Det ska komma naturligt och allra helst ska vi vara lite besvärade av vår egen sexighet men ändå glatt ta emot all sexuell uppmärksamhet vi får. Tjejer som ”försöker” vara sexiga är patetiska och sorgliga. Det säger patriarkatet. Därför blir jag rätt arg när folk som kallar sig feminister säger exakt likadant.

Så underbart att äntligen ramla över nån som tänker så klokt! Hade nyligen en diskussion på jobbet om detta. Diskussionen började med att en kollega började prata om att Viktoria silverstedt var blåst. Detta påstående byggdes på hennes yttre och på vilket sätt hon visat upp sitt yttre.
Jag tycker det är så himla tråkigt att vi kvinnor inte kan stötta varandra och mötas, även om vi väljer olika hårfärger och om vi väljer att ha plast på tallriken eller i brösten. Den nedlåtande synen på kvinnor som gör vissa val är sorglig och ålderdomlig. Det finns ideal inom många olika kategorier och det är viktigt att kunna ha en diskussion och uppmuntra till reflektion över vilka val vi gör. Men detta utan att döma ut och värdera vissas val som bättre än andras!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *