Kategorier
Ideal & skönhetskrav

Kroppspositivitet fast bara så länge ingen är tjock

la madre fetthatar

”Man ska älska sig själv, men hur kan man vilja vara så där tjock och osund?!”

Ett vanligt förekommande fenomen är att man gärna och ofta trycker på vikten att alla ska få se ut som de gör och att alla är fina och ja ni vet det gamla vanliga tugget. Och ja det låter ju skitbra och självklart. Tills en tjock människa vill bli inkluderad i konceptet. Då är det PTROOO hold your horses nä vänta lite nu backar vi ett steg för ÖVERVIKT är ju jättefarligt och inte ska vi väl uppmuntra folk att tro att det är ok att vara tjock?

Alla de där fina orden om hur alla duger gäller ju bara så länge man håller sig inom ramarna. Väldigt många av de som absoluuuuut tycker att man ska känna att man duger som man är är och att alla kroppar är vackra är samma personer som vid andra tillfällen gärna vill prata om hur ohälsosamt det är att vara tjock och hur dumt det är att få folk att tro att det är ok att vara tjock (och då ohälsosam). Läpparnas bekännelse för att liksom visa hur bra människa man är som inte vill utseendehetsa. Fast det inte är sant nånstans.

  

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kroppspositivitet fast bara så länge ingen är tjock”

Vet inte vem det översta urklippet är saxat från och jag håller inte med om det hen skriver/tycker. Personen formulerar sig märkligt och inte så genomtänkt, men, med det sagt så tänker jag att alla människor har exakt samma värde oavsett hur de ser ut – smala/tjocka osv och förtjänar samma bemötande i t ex sjukvården, arbetslivet osv. Men det står ju inte i motsats till att det är ohälsosamt och det faktum att fetma är hälsofarligt? Dvs en person kan ha en ohälsosam vikt men har ju samma människovärde för det – såklart! ”Att duga som man är” gör ju även en överviktig person. Vikten definierar en ju inte som människa.
Sen föreställer jag mig att det i princip aldrig känns så om en är överviktig själv (vad nu definitionen av det är) utan att en behandlas annorlunda i t ex arbetslivet. Det vet jag inte eftersom jag inte är överviktig själv. Och att personer har jävligt mkt åsikter om ens vikt. Jag tänker att rökning som är exempel på en annan hälsovådlig grej, det har folk inte lika starka åsikter om. En säger inte att rökare är karaktärslösa. Undrar vad det beror på.

Det vore så himla bra om gemene lekman som sitter på nätet och tycker en massa kunde lära sig skillnaden på sjukdom och ohälsosamt leverne innan de med en dåres envishet fastslår saker de uppenbarligen inte vet något om. Lite ödmjukhet inför sin egen okunskap i de här diskussionerna hade verkligen inte skadat någon.
Här kommer lite fakta:
Fetma är en sjukdom. Läkarvetenskapen är överens om det. Och som med alla sjukdomar är korrelation och kausalitet (samband och orsak) viktigt att hålla isär. Fetma orsakas inte av lathet och frosseri, och inte av karaktärslöshet heller Erika. Däremot är ”överätning” ett symptom på sjukdomen fetma. Det innebär inte att alla feta äter mer än de ”behöver” men när man fått den här sjukdomen ökar risken att hjärnan börjar signalera svält mycket tidigare än den gör på någon med ”normal” kroppsvikt. Det är så himla nedslående att se alla tyckare på internet utan någon som helst kunskap om detta som liksom du Erika tror att det bara är att bestämma sig och skaffa sig lite karaktär. När hjärnan vägrar gå med på varaktig viktminskning utan oerhört lidande för den enskilda individen handlar det inte om disciplin och karaktär längre utan om att kämpa mot sin egen kropp och alla de överlevnadsinstinkter evolutionen gett oss. Det handlar om att stå ut med känslan av att svälta ihjäl varje dag för resten av ditt liv. Det är därför gastric bypass är den enda metoden som fungerar för varaktig viktminskning (och inte ens den är någon garanti) eftersom bortkopplingen av magsäcken och omkopplingen av tarmarna lurar hjärnan och minskar hungerskänslorna. Enkelt förklarat.
Jag förstår inte varför inte gemene person tycker att det här låter rimligare än att alla feta är lata karaktärslösa frossare som skiter i sin kropp och hur de mår och bara utnyttjar samhället på pin tji. Du kan väl svara Erika? Varför tycker du att det låter rimligare att alla feta saknar karaktär, vräker i sig skit och struntar både i sig själva och alla andra som om de vore empatilösa psykopater, än den vetenskapliga förklaringen som jag presenterar ovanför? Jag skulle ÄLSKA att få ett ärligt svar på den frågan baserat på självinsikt och självrannsakan!
Läs mer här:
http://www.cfp.ca/content/60/11/973.full

Om det inte finns ngt som heter ohälsosam vikt är jag helt enkelt felinformerad. Fast jag vet inte om jag köper det även om jag ser din poäng.
Men bara för att förtydliga, jag har nog aldrig deltagit i en diskussion om övervikt/tjocka tidigare (”vet inte varför detta ska diskuteras så fort tjocka människor visar sina trynen”). Jag skulle t ex aldrig drömma om att skriva en kommentar i en blogg utifrån författarens kroppstyp/vad författaren äter på bild! (Men det är väl tydligen rätt många som faktiskt gör det iom det du skriver om). Att jag skrev en kommentar här var ju så att säga för att du skrev om just ämnet att vara tjock/överviktig/det ord som passar.
Tycker du har skrivit mkt klokt och läser vidare.

Har du läst under den här kategorin tidigare? (tjock verklighet) Uppmanar dig (med trevlig ton! medveten om att jag låter sur i text just nu så vill förtydliga att jag inte är det hehe) att faktiskt göra det! Jag är ingen expert förutom på att vara just tjock men mycket av den information vi får om övervikt o hälsa är kraftigt vinklad o förfalskad. Det finns massvis med information om detta men det säljer ju inte så det rapporteras inte i samma utsträckning.
Ett problem är ju inte bara att det finns de som måste kommentera min kropp, men det att varje gång vi diskuterar tjocka kroppar så är det alltid flera som bara måste säga precis det du sa nyss: ”fetma ÄÄÄÄR ju FAAAAARLIGT” och jag uppmanar alla att faktiskt fundera på varför man har just det behovet, vad det bottnar i? Varför tror man att tjocka inte hört detta förr och vad tror man ens att tjocka ska göra med den informationen (förutom må dåligt)? osv.

when darkness falls: men stopp stopp, har aldrig ens andats något om karaktärslöshet! Och vaddå lathet och frosseri? När har jag påstått något sådant? Jag känner mig inte alla träffad av din kommentar faktiskt. Det känns som att du drar slutsatser av min kommentar utifrån var du sett andra skrivit och inte läst så noga.
Lady Dahmer: Nej jag har mest läst det du skriver om feminism (älskar!) men får kolla in mer under den här kategorin!

Här Erika pratar du om karaktärslöshet:
”Jag tänker att rökning som är exempel på en annan hälsovådlig grej, det har folk inte lika starka åsikter om. En säger inte att rökare är karaktärslösa. Undrar vad det beror på.”
Men jag kan ha missuppfattat dig för all del. Du kanske menade att ingen bör prata om människor, varken feta eller rökare som utan karaktär? Det är ju toppen om du menade så. Ett av problemen när fettföraktet och förtrycket mot feta diskuteras är nämligen att feta förutsätts vara utan karaktär och att de därför har valt att ha ett ohälsosamt och hälsofarligt tillstånd. Jag förstår att du inte är så insatt i ämnet och därför uppmanar jag dig och alla andra som hört att feta är ohälsosamma så många gånger att det framstår som en sanning, att läsa lite peer reviewed vetenskapsartiklar och skaffa sig lite kunskap i ämnet innan man uttalar sig. Det skadar som sagt inte alls. Ingen kommer må dåligt för att man vet vad man pratar om och inte bara upprepar vad man hört andra säga.
Det är skillnad på att ha en sjukdom och att ha ett ohälsosamt, osunt, hälsofarligt beteende. Det är naturligtvis inte hälsosamt att ha en sjukdom, om den påverkar hälsan, vilket de flesta sjukdomar gör i högre eller mindre grad. Men det betyder inte att alla sjuka beter sig osunt. Eller att själva sjukdomen uppstått från ett osunt beteende. Att jag tar upp det här beror på att detta är en vanlig föreställning om feta. Jag vet naturligtvis inte vad dina motiv är till att informera om att fetma innebär hälsorikser (det får du hemskt gärna betätta!), men jag betvivlar att människor som har full insikt i och kunskap om vad sjukdomen fetma innebär, känner något behov av att informera enskilda feta på nätet om att de har en sjukdom som kan innebära hälsorisker.
Det vanligaste är att det finns en föreställning, om än aldrig så omedveten, om att feta dels inte vet om att fetma kan vara farligt för hälsan,och dels att de kan göra någonting åt sin fetma och därför behöver bli informerade så ofta som möjligt så att de tar tag i sin situation och börjar äta mindre och röra sig mer (lata frossare med andra ord). Var det någonting åt det här hållet som fick dig att känna att det var viktigt att påpeka att fetma är farligt för hälsan, och inte att cancer är det eller extremsporter eller ALS eller astma eller överdriven träning? Fär jag antar att du inte dyker upp på bloggar som handlar om dessa saker och informerar om att det är osunt att ha cancer/astma/ALS/extremsporta/ägna sig åt överdriven träning? Fundera på varför du inte gör det, men anser att det är på sin plats att agera annorlunda när det gäller sjukdomen fetma.

Jag läste också den där kommentaren och undrar lite om huruvida skribenten faktiskt TROR på att ”alla som tränar gör ju det för att se snygga ut och känna dig nöjda”? I så fall lever personen ifråga i en något vriden/smalspårig verklighet och behöver vidga sina vyer innan hens inlägg i debatten är särskilt läsvärda… Nu är jag kanske elak men jag har svårt att tro att det går att nå människan ifråga innan hen tänkt några varv till och tittat åtminstone lite längre än näsan räcker, om hen nånsin gör det. Helt insnöad i sitt eget perspektiv..

Blir så irriterad på hela den här debatten där tjokhet likställs med osund och ohälsosam! Som du, eller någon skrev tidigare är det troligt att du är hälsosammare än Hugo och jag håller verkligen med! fokuset borde inte ligga på hur vi ser ut utan vad vi stoppar i oss, proteinpulver i mängder är jätteskadligt, samma sak med alla de där energidryckerna alla som tränar dricker. Ja, det finns massa osunda tjocka, men det finns MASSA osunda smala också.
eller det argumentet som måga kör att tjocka kostar samhället mycket pengar. men vet ni, indrottsskador kostar också samhället massa pengar, men inge klagar på det. förlåt om denna kommentar bli rörig men bli bara så himla upprörd över denna likaställande

Följer de här inläggen hos dig slaviskt. Blir informerad och börjar tänka till. Erkänner att jag själv har ett mycket fördomsfullt sätt att se på riktigt överviktiga människor. Försöker bättra mig och mycket tack vare det jag läser här. Är själv en trivselviktare med kroppsångest och tycker att jag fått så mycket mindre ångest över mitt matintag eller hur jeansen sitter sen jag började läsa här. En fristad!
Två saker som kommer upp när jag läser inlägget och efterföljande diskussionen är:
1. Sen när har du någonsin uppmanat någon att äta chips till frukost? Det händer att du lägger upp bilder på när ni äter gott på TGI Fridays eller gjort mumsiga brownies till efterrätt. Men VAR har du någonsin skrivit att du äter så varje dag?? Känner inte en enda människa som inte unnar sig goa grejer på helgen eller när man äter ute liksom. Det är ju ett helt normalt ätbeteende? Och har förmodligen ingenting med din övervikt att göra… (Med detta sagt så är det ju naturligtvis ingen annans business ifall du enbart käkade brownies och milkshakes hela dagarna men nu pratar vi hälsosamhet här och då kan vi kanske enas allihop att det inte är någon hälsosam mat oavsett om den som äter är smal eller tjock)
2. Varför är det tillåtet att peka finger åt de med fetma och säga att de får skylla sig själva när vi inte gör det med någon annan livsstilsrelaterad sjukdom? Du säger ju inte det till dem med KOL ”Alltså, jag känner med dig det gör jag verkligen, men du fattar väl att du får skylla dig själv?”, eller de med hudcancer, eller bröstcancer (va? har du inte fött några barn eller ätit p-piller? Ja då får du skylla dig själv!). För att inte prata om oss som sitter på kontor hela dagarna. Det finns ju typ inget som är så farligt för hälsan som att sitta ned åtta timmar per dag, helt oberoende av vikten… Men jag går ju inte runt till mina kollegor och pekar finger och informerar om att man ska stå och jobba eller sitta och studsa på pilatesboll eller whatever… Och varför är det så? Det är nog bara ytan folk har problem med trots allt…

Det kan hända att jag missuppfattade dig men jag blev provocerad av en enda grej i ditt inlägg. Detta… ”Känner inte en enda människa som inte unnar sig goa grejer på helgen eller när man äter ute liksom”
Att just en viss typ av mat är att unna sig. Varför är det inte att unna sig något gott som samtidigt inte innehåller transfetter, smakförstärkare mm? Just denna syn tycker jag är tråkigt och vill bort ifrån. Den industrin som säljer dig denna mat är hänsynslös och skiter i din hälsa. De forskar fram de optimala recepten för att göra dig beroende av deras mat mm, samt struntar i om man får cancer eller what not på kuppen.
Men jag kanske misbedömde dig och du faktiskt tycker att jordgubbar och egenvisspad grädde är att unna sig också? 🙂

Tänker att meningen ”Won’t stop eating” (mer triggande mening får man för övrigt leta efter) är så jävla talande. ALLT det egentligen handlar om också. Har även SÅ jävla svårt att tro på de vuxna människor som menar att de inte kan se att samhället fullkomligen ÄLSKAR människor som svälter sig själva för att få ”vara med i klubben”, när jag gjorde det som (åtminstone) 9-åring. I call bullshit.

Det var ju just det som var min poäng att det inte är hälsosam mat men att både smala och tjocka äter det. Oftast till och med så att smala kan njuta lite extra och ta en kaka till för det göör ju inget de är ju redan smaaala. Sen bestämmer väl var och en vad som är att unna sig, för vissa är det att stänga av mobilen andra äter ekologiskt hembakt och andra gilla Ben&jerry… Grejen är bara att smalas ohälsosamma ätande aldrig ifrågasätts…

Samma gamla smörja folk kommer med. Att vara hälsosam eller ohälsosam har inget med vikt att göra! Smala kan äta sjukt dålig mat som skadar inre organ medan tjocka kan äta grönsaker, frukter och bär varje dag i stora mängder, eller tvärtom. Utseendet säger inget om ens leverne.
En smal person som storröker ses ändå som MER HÄLSOSAM än en tjock person, ENDAST pga vikten. Jag har pinnsmala vänner som lever på snabbmat och läsk och tjocka vänner som lever på frukt och grönsaker. Det handlar egentligen om hur mycket energi en kropp sparar på. En tjock persons kropp lagrar energi, sen om energin kommer ifrån frukt eller från skräpmat är skitsamma. Vikten säger inte ett dugg om vilken typ av mat en person äter eller hur hälsosam man är. Eller hur mycket man rör på sig.
Det är väl alltid bra att röra på sig, men vikt och hur hälsosam man är bör ej kombineras i en och samma mening.

Precis!
Huruvida man är hälsosam eller inte har inte med vikten att göra. Jag är smal men röker, dricker alkohol minst en gång i veckan, äter både halvfabrikat och skräpmat. Jag har aldrig fått en kommentar om att jag skulle vara ohälsosam även om jag med största sannolikhet har en ohälsosammare kropp än många som är större än mig.

Alla tränar för att se snygga ut = det går inte att vara snygg utan att vara vältränad (och smal) -den har vi ju aldrig hört förut…. Tycker det är skrämmande att man inte ska få lov att känna sig nöjd och snygg och trivas just som man är men ännu mer skrämmande är att så många människor verkar helt blinda för hur hårt det propageras för den smala kroppen i samhället och hur ofta den tjocka människan förlöjligas och förminskas. Har de varken tillgång till tv, tidningar eller internet? Hör de aldrig människor prata på stan? Själv är jag oerhört trött på att alltid vara i försvarsställning och vara beredd på attkämpa för att nästa indirekta eller direkta förolämpning inte ska ta alltför hårt. Minns förresten ett skräckexempel på den skeva inställning som finns gentemot tjocka människor från en diskussion från min utbildning där kontentan blev att människor som har en ätstörning som gör dem farligt smala behöver hjälo men att de med en ätstörning som gör dem tjocka behöver info om kosthållning-jomen tjena

Jag är lite konspiratorisk och tänker att fettförakt är en förutsättning för smalnormen. Om det inte var en katastrof att vara tjock, vem skulle då orka svälta för att vara smal? Vem skulle köpa all skit bantningsindustrin producerar? Därför blir de här hälsoargumenten så viktiga för folk. Det handlar om att rättfärdiga sin livslögn, inte om att värna om ens medmänniskors hälsa.

Men äter man bra mat är man ofta hälsosammare, sen kanske inte vikten ha med det att göra om det är sjukdom osv, vet rätt lite om det.
Tar prover 1 gång i månaden pga en rätt svår sjukdom. Månader jag äter dålig mat (jag blir tjock av det) är värdena dåliga, månader jag äter bra mat är värdena perfekta.
I MITT fall är kosten oerhört viktig för hälsan. Och när jag är tjock har jag ätit mig till det och mår inte bra fysiskt. Skiter i vikten men inte hälsan.

Detta är så jävligt och svårt. Jag har gått från att vara smal med en kropp som uppfattades som snygg, sexig osv till att bli tjock och ha stora hängpattar. Det är så jävla jobbigt att leva med det ibland och jag kämpar DAGLIGEN med att försöka älska mig själv men jag tänker på mitt utseende minst en gång om dagen utan att överdriva.
Det som är jobbigast är att jag vet precis varför jag blev tjock. Jag träffade mannen i mitt liv och vi myste oss tjocka. Vi åt ute, lagade god mat hemma, åt choklad och glass, drack mängder med läsk och öl, rörde oss aldrig utan mös hemma osv. Jag åt mer och mer och magsäcken blev ju större och krävde mer mat för att bli mätt, jag tränade aldrig. Jag VET ju detta. Jag levde inte så innan. Jag var absolut inget hälsofreak innan men jag var hälsosammare, helt klart. Hur ”förlåter” man sig själv och accepterar att det blev som det blev och också accepterar att det är förbannat svårt att gå tillbaka till hur det var? Jag kan inte skylla på något annat än att jag åt för mycket och rörde mig noll…
Jag är inte otroligt tjock men jag är tjock och min man som blev det lyckades gå ner till samma vikt som han hade innan men jag lyckas inte (försöker inte heller direkt). Jag vill älska mig själv och vissa dagar gör jag det, han gör det och har inga problem med det men jag bara hatar mig och min lathet och att jag inte gör något åt det fast han gjorde det.
Hur lär man sig älska sig själv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *