Kategorier
Ideal & skönhetskrav

Smalas tjockångest bottnar i förakt mot tjocka

Bloggkommentatorerna skriver om mig och Hugo och vill man ha en uppvisning i hur fettförakt ser ut så kan man med fördel läsa kommentarerna. (Inlägget är dock nyanserat och vettigt).
Här kommer lite andra tankar kring fenomenet att ”känna sig tjock”, apropå diskussionen hos Malin Wollin.

Grejen med att ”känna sig tjock” speciellt när riktigt smala personer kommer dragandes med den, jag känner bara, nej du har ingen jävla aning om hur det känns så håll käften.

Det har tagit mig 10 år att våga ta på mig badkläder och att känna att jag har samma rätt att vara på en strand som alla andra människor, elaka kommentarer från vänner och familj, alla som konstant vill försäkra sig om att man inte inbillar sig att man duger, idiotläkare som inte kan undersöka halsont utan att påpeka att man är för fet, alla jävla beach tjugohundrawhatever som går ut på att bara smala får bära badkläder och så vidare.

De har inte en aning, för hur feta de än känner sig så sitter de där på stranden i sina billiga jävla hm-bikinisar, äter glass och har ingen aning om hur det egentligen känns att vara tjock.

– Anna Kaagaard Kristensen

Ni vet ju vid det här laget hur jag resonerar kring smalas tjockångest men pressen att vara knullbar drabbar alla kvinnor oavsett storlek och ska ju såklart tas på största allvar.

Men just den här rädslan för att vara tjock bottnar ju i att samhället och vi som lever i det hatar tjocka människor. (Jo vi gör det även om vi gärna vill intala oss att vi ej gör det) Vi demoniserar tjocka, tillskriver dem inte bara fulhet utan en mängd olika dåliga karaktärsdrag och egenskaper och det sätter starka spår i vår egen självuppfattning.

Tjocka människor står för allt vi föraktar och när vi upptäcker att vi själva blivit en av ”dem” så vet självföraktet inga gränser. Det är inte ditt eller mitt fel, eller nån annans, det är en konsekvens av ett samhälle som hatar tjocka.

Första steget är att göra upp med detta, med sina egna föreställningar och förakt.

klaga inte tjock

(kommentar jag fick på mitt förra inlägg som ej godkändes)

Sen finns det en mängd andra verktyg som är mer konkreta att ta till för att må bra med den kropp man har:

1. kasta ut vågen
2. köp kläder som passar
3. sluta läs tjejtidningar
4. avfölj alla smala snygga kändisar på insta

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Smalas tjockångest bottnar i förakt mot tjocka”

Jaa! jag är uppe i en rensning nu, alla bilder, alla bokmärken alla sidor jag gillar är under lupp, våg köpte jag aldrig när jag flyttade hemifrån och garderoben rensas ur lngsamt men säkert från obekväm skit och urväxta grejer. Jag ska ha ett flöde av feminsm, kärlek, episka kvinnor och kroppspositivitet..och morbida mörka häxiga saker och massa djur! 😀

Jag får faktiskt lite perspektiv här hemma, jag kommer just nu inte i mina kläder….så har så där jämt ångest över att jag måste bli av med några envisa sommarkilon. Men då snackar vi att komma i mina kläder i storlek S. Jag ska sluta kapa tjockis ordet!! Även om jag känner mig lite plufsig för stunden.

”Köp kläder som passar” kan ju tyckas vara en självklarhet, men det var ett stort steg för mig att göra en så enkel sak. Att sluta köpa kläder som klämmer in och håller in här och där och istället köpa kläder som känns sköna. Det krävdes att jag accepterade min kropp som den var och gick in för att slippa skav, gnid och andnöd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *