Kategorier
Ideal & skönhetskrav

Lova att sluta hata er själva istället!

Nyårsafton närmar sig med bestämda steg. Undra hur många procent av den kvinnliga befolkningen som kommer utlova ändring och förbättring? Med förbättring och ändring menar jag alltså ”tänka på kosten” dvs banta och späka och ägna ytterligare ett år att hata och försöka förändra sin kropp. (Och misslyckas med det vilket leder till mer självhat och självförakt) 
Tänk om alla kvinnor lovade sig själva att detta år istället SLUTA banta, SLUTA tänka på kosten och kroppen och träningen och formen? SLUTA försöka förändra sig själv. SLUTA hata sin kropp och sig själv? Förstår ni vilken revolution det skulle vara? Förstår ni vilka krafter det skulle omsätta? 
Men vi jobbar ju i motvind. Det är ett mirakel att vi ens klara av att tänka när företagen gör sitt bästa för att få oss att tro att vi aldrig duger som vi är. 
Fy fan alltså. Ta hand om er! 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Lova att sluta hata er själva istället!”

Väl rutet! Och stort tack till dig som drivit body positive hela vägen till att det nu faktiskt är ett av årets ord!
Nu älskar vi varandra i systerskapet och stöttar varandra rakt in i kaklet (glastaket).
Tack för att du finns! Du gör skillnad!

Mycket bättre att svulla som satan och få diabetes, sämre kondis, inte orka leka med ungarna, hål i tänderna, kass mage, gallstensattacker, kanske en stroke eller hjärtinfarkt, osv. Ja absolut. Släpp det där med att vara hälsosamma hörni. Vi har inte andra att tänka på än oss själva och den (tillfälliga) tillfredsställelse vi får av att mula in mer kalorier än vi nånsin kan göra av med. 😑

Jag har tänkt som nyårslöfte att röra på mig mer… Inte för ”formens skull”, inte för att bli ”snyggare”, ”smalare” eller något sånt, utan för att jag vill att min kropp ska orka mer. Livet som småbarnsmamma är tungt, och jag märker själv att rygg och armar hade mått bra av lite mer styrka. Tänker jag fel? Jag jobbar stenhårt på att älska min kropp som den är, jag väger mig aldrig, äter det jag har lust till och tänker och säger fina saker om min kropp varje dag.

Jag tycker att det är en himla skillnad på att träna för att bli smal, bränna kalorier, få snygg mage eller något annat som har med utseendet och vikten att göra och att träna för att inte få ont i rygg och axlar, orka bära barn och kassar, kunna böja sig ner och knyta skor och sträcka sig upp och ta något tungt på översta hyllan eller något annat som har med kroppens ork och funktion att göra. Dessutom tycker jag att det är lättare för mig att vara nöjd med fettvalkarna när de sitter på en kropp som funkar bra och klarar det den behöver!

Jag ska absolut ha som löfte att träna mer regelbunden. Inte för viktens skull egentligen men för att jag mentalt mår så mycket bättre när jag rör på mig. Min ångest blir mycket mer lätthanterlig då.
Och så blir andra löftet att jag ska ta körkort :D.

Jag tänker på vad jag äter för att må så bra som möjligt (psykiskt och fysiskt, får lätt magkatarr och blir rastlös/får ångest av ”fel” mat). Så långt borde det väl vara okej att tänka på vad man äter? Men sen ligger det nog rester av en gammal ätstörning i bakgrunden också, vilket lätt gör att jag börjar känna mig ”duktig” när jag äter mindre portioner, mer grönsaker osv. Det är väldigt svårt att helt skilja ut dessa båda aspekter från varandra, men jag jobbar på det. Har lärt mig mycket av dig, tack!

Underbart! Jag ger egentligen inga nyårslöften då jag inte tror på själva grejen, men ska försöka omfamna mig själv mer trots alla skavanker. Ska lära mig att älska skavankerna också!

Mitt nyårslöfte om jag avger ett sådan är att Jag ska må bra. Bra mår jag när jag äter saker jag mår bra av. När jag blev sjuk i våras lovade jag mig att det viktiga är att må bra, inte hur jag ser ut eller vad jag väger.
Jag mår bra av att undvika vete, chips, choklad, vin och massor av annat mår jag bra av.
Vikten är oväsentlig.
Huvudsaken är att må bra!

Jag har nog alltid innerst inne tyckt att jag har varit bra men fram till att jag blev mamma första gången så har jag nog inte älskat mig själv på riktigt. Som många andra har jag haft hjärnspöken inte trott att jag har räckt till, inte varit smart nog, snygg nog, smal nog. Det finns ngt konstigt ordspråk att man kan inte älska någon annan utan att älska sig själv först men det var nog kärleken till mina barn (som jag btw blev sjukt förvånad över att den var så stark men det är en annan historia) som fick mig att inse kärleken jag hade till mig själv och hur otroligt fantastiskt bra jag var. Jag kommenterar inte längre mitt eller andras utseende, jag har inga matförbud och jag tränar regelbundet, inte för att bli smal utan för att det är roligt, det är en bra och välbehövlig paus och att vara stark fysiskt gör mig stark mentalt. Jag skiter i våg, jag skiter i stl på kläder – är nåt för litet köper jag en stl större. Jag har aldrig mått bättre. Vissa hade säkert sagt att jag var mer hälsosam innan mitt första barn baserat på de synlig rutorna jag då hade på magen men jag är lyckligare och fortfarande och mer hälsosam nu, utan det där sexpacket. Hjärnspökena bye bye

Tråkigt att hela diskussionen på insta barkade ut i något slags tipslåda om träning och kost där de flesta skulle tala om att de minsann tränar hit och äter dit ovs ovs , läs inlägget! Det handlar om pepp och systerskap,att vi ska rikta om energin och störta patriarkatet ! Tack L.D

Älskar detta. Ska hylla min vackra, starka och härliga kropp som får se ut hur fan den vill. Lovar mig själv att alltid göra mitt bästa för att vara snäll mot den, mot själen och använda hjärtat när hjärnan är stygg.

Jag har verkligen jobbat på mitt eget sätt att se på mig själv det senaste halvåret dem jag fick barn nr 2, tom börjat känna att jag kanske skulle kunna tycka att jag duger som jag är med extra kilon o allt.
Dåbör man extra trött när kroken som man jobbat så hårt för att acceptera aktivt motarbetar mig o ger mig eksem under bh bandet på ryggen (i vecket liksom).
Dessutom behöver jag ta medicin snart men med ett bmi som gränsar på 30 så ökar risken för blodpropp.
Vad gör man då liksom? Jag undrar verkligen för jag har ingen aning…

Jag undrar om sjukvård och dietist kan hjälpa dig med minska risk för propp? Observera att ändra kosten inte behöver vara samma sak som bantning. Finns ju mkt okunskap om mat och många myter, så som att becel skulle sänka ditt kolesterol och vara bättre än smör. Min farmor är övertygad om det tex fast det inte alls behöver ha koppling till verkligheten. Margarin kommer aldrig minska risken för proppar!

Kan inte skriva på insta så ang Megabitch; Såg det komma. Först inlägg om att hon inte orkade (helt förståeligt) ha femtioårsfest och hintar om att nån skall fixa en överraskningfest pga hon har alltid värst erfarenheter av alla (påminner alla i många inlägg om hur svårt hon haft det även när det ser ut som att de kan handla om Aleppo är det växlat med Js hårda erfarenheter) och har alltid suttit ensam på sina fester, sen kommer inlägg om att ingen kan älska henne och ingen allt hemskt som hänt henne IGEN och en massa vänner taggas inför födelsedagen för att ingen skall MISSA hur förfördelad hon är. Vidare hintar hon om ”tänk om det började en backabitchen” för hon önskar det så men ingen backar. Sen hintar om att hon blöder följare och att det isf är ert fel. Sen lägger hon ut detta om Fanny. Da daaaaa sen kan hon gråta ut hos sina KÄNDISVÄNNER och ljuga ihop (redan gjort på fb) att HON är utsatt för drev. Mission completed!
(Kulturvännerna hon ”ödmjukt” skryter om, använder hon strategiskt, de vågar inte unfrienda pga då blir de transfober utan alla måste bedyra sin kärlek och tycka synd om plus är tvingade att peppa J för STYRKA annars blir de slängda under en buss. Alla kändisar hade rykt för länge sen likt kattrevolution m fl om de inte vart kända).
Sen deleatar hon alla transpersoner likt mig som ber henne sluta. Och magiskt så blir hon hemlig och ett hatkonto blir aktivt. VARFÖR ser inte hennes följare att de blir manipulerade till att backa och älska genom väl valda strategier? Tycker inte de att det är märkligt att en 50 basts dam callar out en 20 åring? Gång på gång på gång? Hallå finns det nån här som känner henne och kan prata om att hon gör sig själv så illa genom all manipulation?
Johanna; snälla stäng av alla konton gå ut i riktiga livet du kommer få sann kärlek där inte sånhär du måste bluffa dig till!!! /fd vän

Mitt nyårslöfte är att vara snäll mot mig själv. Har haft en jobbig relation till mat sen jag var 11 år, då jag började banta. Är 17 år nu och kalorierna och siffrorna på vågen kontrollerar mitt liv. Jag är svagt underviktig men går ändå runt och ogillar mig själv. Jag är i alla fall noga med att ALDRIG säga ”oj vad mycket kalorier denna rätt innehåller”,
eller snacka om att jag tränar för lite osv. Det är så himla viktigt, för jag vet själv hur påverkad jag blir av små uttalanden om vad som är onyttigt osv.
Hur som helst har du fått mig att börja tänka om lite, och även om jag har en sjukt lång väg kvar och borde prata med någon så gör du skillnad. Ha det så bra!

Skaffa förstahandskontrakt eller bostadsrätt är nog så stort nyårsmål så förstår inte hur folk orkar banta. Känns lite lyxigt att ha ångest över huruvida man är tjock eller inte om man är född på 90-tal i alla fall. Klimathotet är påtagligt också. Kan folk lova att semestra utan flyg istället?

Ja, att semestra utan flyg vore ett bra nyårslöfte för många. Själv har jag inte semestrat med flyg sedan 2005.
Ett annat bra nyårslöfte vore att inte använda bil när det går att cykla, gå eller åka kollektivt.
Ytterligare ett nyårslöfte jag rekommenderar är att inte slänga skräp i naturen. Det som följer med ut på utflykten ska med hem. Och om toapapper används ska det grävas ner.

Idag när jag sågade till ved i ett par timmar för att få veden i lagom storlek till kaminen så tänkte jag ”det är nu jag har användning av alla timmar på gymmet”. För mig är det det träning innebär: att orka vardagen bättre. Min sömn blir också bättre av regelbunden träning.
Jag tänker att det är så så tråkigt att det de senaste tio (?) fokuserats så mkt på utseende och träning när träning har så mkt positivt att tillföra både fysiskt och mentalt.

Det är så så svårt detta. Gillar och träna och har väl utåt sett en relativt oproblematisk inställning till mat. Äter det jag tycker om, unnar mig ofta sötsaker pga choklad är mitt liv osv.
Dock livrädd att gå upp i vikt, oavsett om det är i fett eller muskler. Livrädd att bli ”bredare”. Livrädd för vad ev framtida graviditet kommer göra med min kropp. Känner mig ”duktig” om jag ätit lite en dag.
Vill inte ha dessa känslor men hur bli kvitt dom? Hur fasiken förhåller man sig till kroppen på ett normalt sätt?

Jag slutade bry mig. Tränar förstås fortfarande, men skippar damtidningar, insta och fitspo osv. Träning gör jag mest för kul ibland och som rutin ibland. Se det som tex tandborstningen, man gör det fast man pratar och tänker inte så mycket på de. Det kan vara bra att skaffa ett annat intresse som inte har med hälsa eller träning att göra. Tex matte, miljön, hantverk, gitarrer eller konst. Det är viktigt att man utvecklas även inom saker som inte är kopplade till hur snygg man är. Bra för självkänslan och hjärnan! Hoppas mina tips är till hjälp och lycka till med allt!

Jag tänker att det där med att ”tänka på vad man äter” (eller inte tänka på) har så många olika dimensioner.
En av mina närmsta vänner är ”fast” i 50-60 kilos övervikt och matintaget är främst snabbmat. Övervikten, kosten och stillasittandet har lett till högt blodtryck, vatten i kroppen, diabetes 2 och mycket annat.
X skulle behöva ”tänka på maten”.
X situation blir en sådan paradox till den som tänker på maten för att midjan eventuellt buktar ut en centimeter eller att axlarna måste formas till ett visst utseende.

Det är skillnad att tänka på hur man mår och vilken livsstil man har och hur man äter för att man hatar sin putmage. Enorm skillnad!
Mår du dålig och lägger om din kost och träning för tillfrisknad är det INTE samma sak som bantning. Om du är enbart tjock och lägger om din kost och träning för att bli smal har det ju ingen parallell till hälsa alls.
Känn efter, är man trött, stressad, sjuk ofta och har ont, prova med hjälp av sjukgymnaster, psykologer, dietister osv för att må bättre.
Mår du bra, har bra värden, är pigg, frisk, stark och glad, vad gör övervikten för skada då? (Alla kan ha dåliga dagar men tänker må bra i största allmänhet).
I Sverige blir vi mindre kunniga om vad mat är, vi lagar mindre mat hemma och klart det sätter spår. Tror inte så många ens vet vad en kålrabbi är, trots att den växer superbra i Sverige. Jag tänker inte på kosten när jag äter kålrabbi eller hur tjock jag är, jag bara råkar veta hur man tillagar den och att den passar super till fiskrätter. Så om man lär sig vad mat är och hur man lagar den har man löst ganska många kostrelaterade sjukdomar utan att ens ägnat en tanke åt hur man ser ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *