Kategorier
Ideal & skönhetskrav

Bebisar och ansiktsuttryck

Förresten, ni minns mitt inlägg ”Botox hämmar den empatiska förmågan” va? Elaine Eksvärd svarade på det med lite mer matnyttig kunskap med sitt inlägg ”Botox och känslostörningar”.
skarmavbild-2016-11-08-kl-09-19-37
Hon berättar bland annat en anekdot om när hennes barn träffade en botoxad person:

”Barnen hade reagerat när en fullkomligt botoxproppat ansikte kom fram och hälsade på oss. Barn är omedvetna experter på kroppsspråk, men här fanns inget att läsa. ”Mamma, han var konstig” sa Matheo om mannen med det botoxfrysta ansiktet.”

Barn är experter på kroppsspråk. Det måste de vara för det tar ett tag innan de lär sig ord. Har ni tänkt på hur bebisar söker efter sin förälders ansikte i olika situationer? Och har ni funderat på varför många förespråkar bakåtvänd barnvagn och bärande inåt istället för utåt?
Det är för att små bebisar behöver ha tillgång till våra ansikten för att på så sätt läsa av om situationer är trygga eller inte. De checkar av våra ansiktsrörelser och mimik med noggrannhet precis hela tiden. (Och kan bryta ihop vid minsta lilla)
Jag undrar hur det påverkar bebisen om mamma eller pappa är kraftigt botoxad eller har andra fillers som påverkar ansiktsmimiken. Människor med t.ex mycket restylane i läpparna har ju svårigheter att tala ordentligt och röra på munnen, leenden blir gärna stela och stereotypa. Det i kombination med en botoxad panna kan ge alternativa ansiktsuttryck som är svåra att tolka. Allra helst för en bebis.
Sen så lär barn känna just sina föräldrar vilket i sig förenklar hur de kommunicerar såklart, människor med funktionsnesättningar eller kanske sådana som haft en stroke eller cp-skada som påverkar tal och ansikte har ju inga problem att kommunicera med sina barn eller förmedla känslor och empati (obs jag antar nu för här saknar jag erfarenhet, nån som har tf kanske kan berätta mer om sitt perspektiv) men jag tror inte vi ska förkasta tanken på att det faktiskt kan vara negativt med ingrepp av denna anledning.
Men svår fråga ändå. Iallafall att diskutera utan att det känns som att man pekar ut andra som sämre. 
skarmavbild-2016-11-08-kl-09-17-30 skarmavbild-2016-11-08-kl-09-18-26 skarmavbild-2016-11-08-kl-09-19-02 skarmavbild-2016-11-08-kl-09-19-10
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Bebisar och ansiktsuttryck”

Va? Jag tror det är viktigt att skilja på barn som lärt sig att specifika ansiktsuttryck uttrycker bestämda känslor, och på bebisar som inte lärt sig det än. För bebisar som har vuxna med botox blir ju botoxansiktet standard och inget konstigt, då det är dennes främsta referensperson/er, och bebisen lär sig tyda det ansiktet och koppla ihop olika uttryck med bestämda känslor. Tycker hela diskussionen är väldigt konstig bara, för den utgår från en idé om att ansiktsuttryck skulle vara något naturgivet, när det tvärtom är kulturellt inlärt (vilket även gäller känslor och emotioner).
Hur menar ni ens? Att ett barn som lärt sig tyda en viss sorts ansiktsuttryck för det är det den varit van vid är ju ganska självklart. Att ett barn har svårt att tyda det den är ovan vid, är även det ganska självklart. Men detta gäller ju inte enbart botox utan varje ansiktsuttryck som avviker från det normativa. Däremot har ju barn lättare att ta till sig saker som är nya eller annorlunda också, och kan lära sig förstå det. Vad vill ni ha sagt med denna ”diskussionen” egentligen? Tycker ni missar väldigt väsentliga aspekter och förminskar barns förmåga att lära sig nya saker.
Nu står det heller inte hur Elaine bemötte barnen när de sa att ”mannen var konstig”: om det skedde med förstående ”hade ni svårt att läsa av ansiktet på personen? Då förstår jag att ni tyckte han kändes konstig”, fråga ”hur menar ni då?” eller med ett ”ja, jag håller med” utan att ge en förklaring/visa förståelse.

Jag får botox regelbundet sedan två år tillbaka då jag har svår migrän. Detta utförs av en läkare som är specialist på migrän och huvudvärk. Det medför att jag inte kan lyfta ögonbrynen lika mycket som innan osv. Jag har aldrig upplevt att mina barn eller mina barns vänner har svårt att läsa mig och mitt ansiktsuttryck. Alternativet hade varit medicinering varje dag (utan lika bra resultat) som innebär massa biverkningar som trötthet, personlighetsförändringar och liknande.

Jag håller med om att man ska propagera för att skönhetsingrepp är dåligt men din infallsvinkel är inte alls övertygande, då den enbart håller under vissa antagen.
Och vad var det där i slutet? ”Men svår fråga ändå. Iallafall att diskutera utan att det känns som att man pekar ut andra som sämre. ”, är det för att slippa förklara dig mer djupgående för att du helt enkelt inte klarar av det? En bättre ursäkt får du allt slänga fram, är man rädd för att såra andra så har man väl ändå inget att göra i politiken.
Samt varför var det bara bilder på vita barn, jag trodde du var feminist? Kändes nästan som en Nordfront-artikel emot slutet.

Dessutom är många ansiktsuttryck automatiskt styrda i många fall. Om automatiskt styrda ansiktsuttryck hindras av förlamande botox- om bara en del av känslan förmedlas av ansiktet (ex ögon”glädje” men inte förändrat höjdläge av ögonbryn)- hur tolkas det av ett spädbarn?
Det bör finnas en del psykologisk forskning på detta. Det finns ju i a f säkerligen forskning på hur emotionella ansiktsuttryck hos tex personer med autism tolkas av andra. Frågan är hur stor skillnad som krävs mellan ”äkta” och ”fejk” (botox) för att den responsen på ansiktsuttryck hos bebisar inte ska finnas alls. Alltså vad är tröskelvärdet?
/förvirrad psykologstudent.

Vi är en grupp kvinnor som gratis igång initiativet Gratis Bindor som hjälper unga kvinnor genom att en gång i månaden ge ut gratis hygienartiklar. Det ges ut både bekanta produkter som mer spännande produkter som menskoppar.
Förhoppningen är att vi genom detta initiativ kan visa vilket otroligt behov detta fyller och få gehör hos politikerna!
Ta gärna en titt och sprid till era vänner

Dette har ikke direkte med botox og babyer å gjøre, men refleksjonene dine minnet meg i alle fall om dette: https://www.youtube.com/watch?v=apzXGEbZht0 Den amerikanske barnepsykologen Edward Tronicks ”Still Face Experiment”. Vær advart om at videoen kan være noe ubehagelig å se, men tenker du vil kunne finne den interessant! 🙂
Eksperimentet (og majoriteten av Tronicks forskning) dreier seg i stor grad om tilknytningen mellom spedbarn og foreldre, og barnets reaksjon når det oppstår brudd i denne tilknytingen. Forskningen har åpnet opp for mye ny forståelse rundt for eksempel deprimerte mødre (færre/mer tilstivnede emosjonelle utrykk) og hvordan det endrede samspillet påvirker barna.
Hilsen en barnepsykolog!

Arbetade ett tag med en kvinna som visserligen inte gjort några ingrepp men som bestämt sig för att inte ha några ansiktsuttryck pga risk för rynkor……….. Hon var väldigt bra på det. Såg ut som The Terminator, helt stiff, hela tiden. Hon arbetade i en kassa i en butik. Tusen ggr fick hon frågan om hon mådde bra av folk som handlade av henne. Jag skrattade gott åt det några ggr. Men… Det jag skulle komma till var att när jag var förlossningsdeprimerad kunde andra runt mig se att jag inte gav mitt barn nåt uttryck när jag tittade på honom eller pratade ledning honom. Jag var helt blank i ansiktet. Mkt som den kvinnan jag nämnde. Vi hade anknytningsproblem jag å min bebis. Tvivlar inte alls på att ett uttryckslöst ansikte påverkar ens spädbarn.

Intressant, och jag håller med, ganska svårt att diskutera utan att peka ut andra som sämre. Själv tycker jag dock att hela den här debatten (på denna och Elaines blogg) tyvärr blir lite svår att ta på allvar när artiklarna som hänvisats till är oerhört förenklade populärvetenskapliga artiklar som baseras på studier som egentligen inte alls drar samma slutsatser. Underlaget var ganska dåligt, det var mest hypoteser som _kanske_ kunde bekräftas, men det behövs mer studier osv. Tycker sånt är ganska viktigt att ta hänsyn till när man presenterar något som fakta…

Tänk gärna på de som har ansiktsförlamning när du skriver inlägg som dessa. Det är inte kul för oss som har ansiktsförlamning och redan mår dåligt att få höra att vi skulle skrämma barn eller har mindre empati för andra för att vi inte kan le eller har begränsad mimik. Förstår att det här inlägget handlar om botox men det går inte att inte göra en parallell till ansiktsförlamning som ändå är rätt så vanligt, tex Bells pares, alla ansiktsförlamningar är inte pågrund av stroke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *