Kategorier
Ideal & skönhetskrav

Kan vi ta gemensamt ansvar för kommande generationer?

 

På Instagram postar Jessica Almenäs detta. Hon nämner inga namn men pekar ut kroppspositivitetsrörelsen som problematisk. Vidare påstår hon att det finns ”ohälsohets” där överviktiga uppmuntrar ohälsa och fetma genom att förmedla att det skulle vara coolt att vara tjock.  Vad detta har för konsekvenser och om det faktiskt bidrar till ökad övervikt är oklart och jag fick inget svar när jag frågade.

Hela inlägget bygger på en halmgubbe som bara bidrar till synen på att tjocka som syns i media uppmuntrar till ohälsa och det i sig bidrar till det hat som riktas mot oss. Vi får bara synas om vi samtidigt tar ansvar för vår ohälsosamma kropp och avstånd från vårt leverne. 

Men det är inte första gången normativa smala kvinnor som tränar blir kränkta för att man ifrågasätter varför detta måste ske framför publik. För det är det debatten handlar om. Det är heller inte helt ovanligt att den kritik som jag och många andra framför misstolkas till att betyda att smala kvinnor ska skämmas eller att man inte får träna alls eller att man inte kan vara feminist (???) om man är smal eller tränar eller är snygg.

Visst, det finns människor som tycker man är usel feminist oavsett vad man gör men detta som Almenäs lyfter existerar inte på det sätt hon framställer det som. Och med det sagt så nej, såklart ingen ska shameas för att de gillar att träna. Eller banta! Eller plastikoperera sig! Eller prostituera sig eller vad det nu må vara. 

Däremot tycker jag det är viktigt att vi pratar om vad vi vill förmedla och på vilket sätt vi påverkar varandra och framförallt påverkar unga tjejer. Jag har tjejer som är så unga som tretton som följer mig och jag gissar att Jessica och många andra har detsamma och då är frågan, har vi ett ansvar? 
 
Jag tycker det. Och i en tid då varannan gymnasietjej bantar med extrema metoder, var femte sjuåring tycker att hon är för tjock och kvinnor generellt är så missnöjda med sina kroppar att de avstår från att bada, ha sex, njuta av livet – ja, då tycker jag att det är anmärkningsvärt att många vägrar fundera på om de har något ansvar i detta. 
 
 
 
Almenäs påstår att min typ av konto är lika problematiska som konton som lägger upp viktkurvor coh före- och efterbilder. Jag förstår inte riktigt hur hpn tänker då. Menar hon att var femte sjuåring tycker att hon är för smal eller att varannan gymnasietjej försöker äta sig feta? Att en bild på en tjock kvinna som visar att hon trivs i sin kropp eller njuter av ett par bullar orsakar samma hets och ångest? 
 
Vi har ett stort problem med att kvinnor mår dåligt i sina kroppar och det är inte för att de är för smala eller vältränade, tvärtom. Ätstörningarna har ökat, ortorexin har ökat, den psykiska ohälsan har ökat. Vi lever i ett samhälle där vi fullkomligen blir överösta av vikten av att vara smal. Det är överallt, på tv, i filmerna, i klädbutikerna, på affärernas löpsedlar, i tidningarna och på kvinnors sociala medier så har före och efterbilderna exploderat.
 
 
Får denna bild unga kvinnor att känna kroppshat och ångest? Rusar de ut i drivor nu för att öka på vikten? 
 
Jag har en tjej som är nio bast. Hon vet inte än att man ska vara smal och att tjock är det värsta man kan vara. Hon kan fortfarande åka till badhuset och bada utan att hålla in magen eller känna skam och hon tittar inte kritiskt på andras kroppar. 
 
Jag vill att hon och alla unga flickor som växer upp ska kunna fortsätta röra sig i samhället utan att få de här idealen och kraven nerkörda i halsen. Det är tyvärr bara en tidsfråga innan hon hittar till instagram och alla jäkla konton som ältar sina kilon, vägningar, träning, kost och bantning.
 
Kan vi inte försöka ta ett gemensamt ansvar istället för att bli kränkta över att probemet påtalas? 
 
Att träning är bra för kroppen och att rörelse är viktigt för folkhälsan säger jag däremot inte emot, för det är det. Jag håller med Almenäs om detta. Jag skulle aldrig ifrågasätta hennes position som feminist eller hennes roll som förebild för att hon tränar eller är smal. Däremot så ifrågasätter jag huruvida det är bra att banta och träna (och lägga upp före- och efterbilder, posta sina viktkurvor osv) inför en publik av unga tjejer.
 
Att Almenäs fått utstå eventuella påhopp eller personangrepp försvarar jag absolut inte. Det är under all kritik! Inte heller vill jag ifrågasätta vad hon gör med sin kropp. Hon får träna eller banta eller plastikoperera sig eller vad det nu må vara. Det är hennes kropp och hennes val och jag backar henne i detta alla dagar i veckan. Kritiken handlar alltså om det ansvar vi har i sociala medier, inget annat.
 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kan vi ta gemensamt ansvar för kommande generationer?”

Om skon klämmer finns det ju någonting som heter… förstår inte varför Jessica tar åt sig om hon nu minsann (enligt henne själv) inte är en del av problematiken? Jag älskar också att röra på mig. Jag tränar 5-6 gånger i veckan och har både bättre kondition och är starkare än många av mina kompisar som är smalare men jag väger mig inte. Har ingen aning om hur mycket jag väger och är inte intresserad av det heller. Jag tycker om att röra på mig för att hantera stress. Jag tycker att det är avslappnande på samma sätt som jag antar att någon annan tycker att det är skönt att gå på spa eller ligga på spikmatta. Jag sover bättre på nätterna om jag är fysiskt trött. Önskar att fler kunde fokusera på dessa fördelar av träning och sluta koppla det till en ideal-vikt eller ett visst utseende.
Sen tror jag att man borde se över skolidrotten. Vet inget annat ämne i skolan som delade upp klassen i två olika läger på det sättet. Redan där handlade det från dag 1 om att jämföra sig med andra tjejer i omklädningsrummet men också ute i gympahallen. Halva klassen hade ångest av idrotten medan andra halvan äääälskade den och det var väldigt uppenbart vilka ungar som tillhörde vilken skara… Den där skammen som man förknippar med sport och motion tror jag man bär med sig i många år efteråt.

Men va?! Fetma och livsstilsrelaterade sjukdomar är inte vanligaste dödsorsaken i världen, hjärt och kärlsjukdomar är det.
Något som kvinnor ofta drabbas av sent i livet. Det är ju inget överhängande hot för unga tjejer och kvinnor i fertil ålder som är de som drabbas mest av hetsen att vara smal.

jobbar på en IVA i Stockholm (iva= intensivvårdsavdelning). Kan säga att vi allt mer ofta får in mkt mkt vältränade personer som över-tränat rejält o mat-hetsat o livs-stressat sig till ett hjärtstillestånd…att träna a la iron-man o leva på i 200 knyck är lika hälsovådligt som att typ kedjaröka (för att raljera lite). Patienter som svälter sig till arytmier (fast det heter ju "leva hälsosamt", alltså gemene man, inte endast enbart regelrätta anorektiker utan medelålders mammor/pappor) blir oxå allt mer vanligt o där måste vi trappa upp sondnäring enligt strikt upptrappningsschema för att inte belasta hjärtat för mycket o orsaka cirkulationskollaps… Så ett "sunt" liv med "sund" mat o träningshållning är fasiken inte hälsosamt om det dras till det yttersta!! Kroppen pallar inte det. Då är det bättre att ha en mer rationell syn på mat o leverne. Vardagsmotionera. Äta "riktig" mat o njuta av ett liv med balans. Äta choklad!Tyvärr går ju normen till att det ska vara ngt normalt att träna dubbla pass typ 5 dar i veckan… sinnesförvirrat. Så att det är överviktiga som "belastar" vården är en lögn. Hurtfriska o duktiga iron-mans kostar ca 70.000 kr per dygn när de ligger på iva…Värt att klura på innan man skriker ut att det endast är övervikt o fetma som kostar i sjukvården…

När du var med i under huden pratade du om Kakan om hur man ändå inte ska basha kvinnor så jävla mycket för de har redan såååå många som gör det redan. men ändå är det precis det du gör, skriver om enskilda kvinnor. ja, du "problematiserar" men kan du inte ta och problematisera en snubbe någon gång? varför måste kvinnor HELA tiden vara bra förebilder och tänka på de stackars barnen när män skriver och agerar som skit VARENDA DAG HELT OKOMMENTERAT. ja, du får skriva om vad du vill, men att sitta och särskåda andra kvinnors instagramposts kan ju knappast vara det bästa man kan göra.
Annars bra inlägg och bra nyans i träningsdebatten, fattar inte heller varför man inte kan göra saker lagom på instagram eller i livet. allt måste fotas och det ska vara triathlon och marathon och skit. kan man inte bara sluta leka elitidrottare och bara ta ett varv runt kvarteret och vara nöjd med det?

Hej. Något helt annat här men jag är en ny följare och har förstått att du ibland har ångest/nedstämdhet? Kan du skriva om det? När det o livet det kom, hur det yttrar sig och hur du hanterar det?
Mvh
Ameli

Tycker det är så bra att du lyfter detta! Jag har en 7 årig dotter och tänker samma som du. Är 37 och har sista året börjar förlika mig med att vikten inte är viktig. Jag har slängt ut vågen, är mitt nyårslöfte. Vill andra saker. Kunna springa, leka med barnen, njuta av god mat mm.
Så fortsätt lyft problematiken med normkroppen och att normen behöver vidgas. Unga tjejer behöver fler förebilder. Önskar att det är ok att säga att ngn är tjock, att det bara är ett konstaterande och inget negativt.
Fortsätt att ta diskussionen om hälsosamt inte syns utanpå. Tjock kan vara mkt mer hälsosam än smal…
Men! Sluta med att säga att ingen kan gå ner i vikt och att bantning är av ondo. Möjligen att din kropp är så. Men du är ingen expert i frågan. Du kan din kropp.
Jag vet tex att jag mår jättebra av LCHF. Jag borde sluta äta socker helt. Det är min hjärna som vill ha den maten. Min kropp mår inte bra av den. Det skapar inflammation, allergi, gasig mage, huvudvärk mm mm för mig.
Jag tror att det är såna uttalande som retar många. Vilket är synd, för de andra sakerna du skriver är så viktiga och bra.
Det är ju inte relevant om det går att gå ner i vikt el ej. Det är ingen annans ensak. Hade samhället inte fördömt tjocka så hade kanske fler tjocka älskat sina kroppar. Det målet vill jag uppnå.
Det är ingen annans ensak om ngn är tjock el inte. Smala kan skita i om kag hellre har fett på magen än späker mig! Är det något som många tjocka kan så är det saker om kost, träning och hälsa.
Det är tex värre att vara smal och stillasittande hela dagarna än tjock och aktiv!
🙏

Men grejen är väl att LCHF fuckar upp insulinkänsligheten? Det är väl snarare så att man borde sluta utesluta kolisar för att tåla dem bättre. Men det jag egentligen tänkte skriva är att fy fan vad bra att någon kritiserar Almenäs – och jo läskunskap borde bli ett viktigare ämne i skolan. Satans bra att jämföra på så vis att man frågar sig om unga tjejer känner press på sig att bli feta! Det om något ska jag börja säga åt folk. Helt briljant. Nån skrev här ovan att LD borde bli journalist och jag håller med 😉

Allt som vi delar i sociala media är väl för bekräftelse/uppmärksamhet/påverka. Det är väl det som är grejen med dem?
Det är komplext. Samtidigt som vi som individer inte kan ta på ansvaret på hur andra väljer att tolka det vi delar (allt kan ju vändas till ytterligheter), så är jag också övertygad om att väldigt få ens tänker kritiskt på sina inlägg (inte för att jag tror att majoriteten delar bara för att vara elaka).

Så bra! Jag har en spaning som jag gärna vill dela med mig av. Som anorektiker och ortorektiker har jag i mina dagar knarkat mycket bantningsprogram. Där "Du är vad du äter" har varit en storfavorit. Så, jag såg ett avsnitt av den nya säsongen med den nya programledaren Annika Sjöö. Där fick man möta en kvinna med lite övervikt som skulle då få hjälp av Annika Sjöö att gå ner i vikt. När den här kvinnan klargjorde för tittarna varför hon ville gå ned i vikt var det 1. För att känna sig fin inför sin man. 2. För att komma i sin favoritklänning. Och ja, det var det. Hon talar nog sanning också. Och då är det lite ironiskt att det kallas ett "hälsoprogram" eftersom att hon egentligen inte ville få hjälp med sin hälsa, utan bara passa in i det kvinnliga idealet. Ser inte folk som producerar det här hur jävla sjukt det är?

Ramlat in på denna blogg för första gången och tittat runt lite… Intressant med ett annat perspektiv på saker, det ligger mycket i det du skriver och skönt/befriande på nåt vis med nån som inte gör vad som helst för att passa in/vara till lags. En del av mig är uppriktigt intresserad av kost och livförlängning, en annan del tycker det lätt går överstyr för mig… Jag ställer upp fascistoida regler för mig själv, som att en bmi över 22,0 är oacceptabelt. Få en ångestattack när någon fotat mitt arsle i en osmickrande vinkel. Vet själv har knäppt det är. Många blandande känslor som spretar i olika riktningar. Och komplext även på ett fysiskt plan. Jag gjorde ett gentest och fick veta hur olika gener påverkar min vikt. Vet inte om testet har nån praktiskt betydelse egentligen 😉 Men lite tagen av hur mycket som påverkar som man inte bestämmer själv.

Ramlat in på denna blogg för första gången och tittat runt lite… Intressant med ett annat perspektiv på saker, det ligger mycket i det du skriver och skönt/befriande på nåt vis med nån som inte gör vad som helst för att passa in/vara till lags. En del av mig är uppriktigt intresserad av kost och livförlängning, en annan del tycker det lätt går överstyr för mig… Jag ställer upp fascistoida regler för mig själv, som att en bmi över 22,0 är oacceptabelt. Få en ångestattack när någon fotat mitt arsle i en osmickrande vinkel. Vet själv har knäppt det är. Många blandande känslor som spretar i olika riktningar. Och komplext även på ett fysiskt plan. Jag gjorde ett gentest och fick veta hur olika gener påverkar min vikt. Vet inte om testet har nån praktiskt betydelse egentligen 😉 Men lite tagen av hur mycket som påverkar som man inte bestämmer själv.

Men herregud känns som att så många går in för att missförstå ditt budskap… Så många bra texter du har skrivit genom åren för att skapa förståelse från flera aspekter. Är själv smal som en pinne, men förstår problematiken, trots att jag får höra negativa kommentarer om min undervikt så är det ändå normen och som normaliseras överallt. Är kass på att formulera mig men jag tycker att du får ta så mycket skit och blir missförstådd med flit av vissa grupper!

Vore så underbart om folk kunde sluta prata om sin vikt, utseende och prata om hur de känner sig istället och vad de vill! Om det nu är viktminskning man vill åt och babblar om, jaha, vad är det man vill uppnå EGENTLIGEN? Bättre självkänsla, kunna springa fortare eller vara skitsnygg? Satsa på att skaffa bättre självkänsla, spring mer så hen blir bättre på att springa och var skitsnygg oavsett kroppsvikt! Mer fokus på VAD man vill uppnå EGENTLIGEN. DET vore så jävla underbart om folk pratade mer om hur en gör det istället för vikt! Om man nu promt vill prata om sådana privata saker förstås… Vore så mycket bättre info att ge blivande vuxna personer än vikthets!

En grej jag inte förstår är det som Jessica almenäs skriver: fetma och övervikt ökar jättemycket, därför är det viktigt (för henne) att inspirera till att leva hälsosamt (dvs träna och ätanyttig mat). Asså ser hon inte sambandet? Eller bristen därav. Mängden !!(för det är en jävla mängd) människor som gör som hon dvs "inspirerar till hälsosamt leverne" i sociala medier verkar ha noll inverkan på mängden feta människor i samhället™. Så kan hon lägga av att påstå att hon gör samhället en tjänst?

På nyheterna idag togs det upp att 50% av svenskarna mellan 16-80 år är överviktig/har fetma. Var ett relativt långt reportage som tog upp problematiken med detta, vad som kan vara orsaken och vad som ska göras för att minska det. Du får gärna dela med dig av dina åsikter om dels situationen och hur det lyfts fram i media!
Enbart nyfiken, lägger ingen egen värdering i detta!

A: Det togs också upp att färre dör i hjärt- och kärlsjukdomar.
Man vet också, pga forskning, att gener bestämmer det mesta med ens kroppshydda. Alltså väldigt lite man själv kan göra annat än att välja huruvida man ska lägga livet på att kämpa mot generna eller bara vara den man är, och må bra. Feta människor är inte = ohälsosamma obildade och dumma frossare.
Jag la ofta ut viktmål, träning, före- och efterbilder förut. Trodde att jag liksom peppade andra. Sedan började jag läsa din blogg LD och då slog det mig. Jag tar mitt ansvar. Jag har helt slutat posta sånt, kan prata om det med nära vänner men aldrig i övrigt. Försöker hålla käft och slår mig själv varje gång jag mår dåligt över att ha ätit "onyttigt". Vad fan. Jag har barn, jag har yngre syskon. Jag har ett jätteansvar! Så vi finns ändå, vi som förstår vad du säger och har tänkt om. Jag är rätt säker på att jag inte är ensam! Du gör skillnad!!

MJ:
Livsstil och fetma kan vara riskfakorer ja, men att säga att alla hjärt och kärlsjukdomar är livsstilsjukdommar är fel. Det finns många andra faktorer som spelar in, ålder till exempel. Hjärtat slits ju ut med åren även om man gör allt "rätt". Kvinnor drabbas också senare i livet än män, finns ju olika teorier om varför, hormoner tex.
Det här med livstil har ju förstorats upp och lett till någon slags häxjakt. Det är många som blir förvånade när de inser att även normalviktiga som lever hälsosamt kan drabbas

Jag tycker det är viktigt att uppmana till träning och rörelse, att få oss i denna stillasittande värld att förstå vad våra kroppar är gjorda för, dvs rörelse. Sedan håller jag med dig och er andra om att överträning absolut inte är bra, men med tanke på att 1 % av Sveriges befolkning rör på sig tillräckligt tycker jag det är ganska tydligt vilket problem som är störst..

Så typiskt att det är en f.d. hästsportare som kommer med dylika uttalanden… finns hur mycket utseendehets som helst i rökridåerna i stallen. Det är inte ens okej att rida och greja med hästar för att man tycker om just hästar – du får liksom inte bara göra det utan prestationshetsen är alltid där. Inom ridsporten är det helt okej att ge sig på någon annans kropp. Gå in på valfri lite större tävling och sitt på läktaren så hörs anmärkningarna jämt. Och allt under förevändningen att det är av välvilja för antingen den stackars hästen eller för att ryttaren ska att rida bättre oavsett om ryttaren i fråga är ett barn eller en tonåring.

Och jo visst är vikten hos ryttaren av betydelse för hästens välmående och hästen ska alltid komma först. Men det är så väldigt sällan det faktiskt är såna kommentarer utan det är elaka anmärkningar.

Vet inte vart jag ska börja. Jag har lidit av ätstörning under min uppväxt och dragit med så mycket självhat. De förväntningar man sätter på sin egen kropp pga av media o hyper smala modeller är hemsk. Fel. Sjukt stort problem. Men jag älskar träning. Tränar för att bli den människa jag vill vara. Och då pratar jag rent psykiskt. Utan träning blir jag en låg, Ångest laddad människa som har svårt att tycka om sig själv. Med träning känner jag mig som super woman. Jag klarar allt. Jag önskar vi kan hitta någon balansgång u framtiden där allas kroppar är accepterade, och träning främst kopplas samman som lyckopiller och bra för hälsan, och inte ett verktyg för att få den "perfekta" kroppen.

Sorgligt oreflekterat inlägg av Almenäs. Och det liknar "inte alla män" lite för mycket. Jag är högstadielärare och satt senast idag i ett utvecklingssamtal där en elevs mamma berättade att eleven varit livrädd för att göra simtestet på idrotten för att hon har fobi inför att visa sig avklädd för andra. Mitt hjärta blöder varje gång jag hör och ser tecken på detta internaliserade självhat som kommer med kroppshetsen. Sedan får jag reda på hur killar i mina klasser trakasserar tjejerna på nätet och när ingen ser (som ungefär varenda tjej varit utsatt för). Och så har jag (minst) en manlig (även kvinnliga) kollega som halvt fnyser, halvt skrattar åt feminism och normkritik när det kommer på tal. Sedan detta. Ibland vet man inte hur man ska orka.

Hejsan Ladu Dahmer!
Jag hittade dig genom att blogg hade med dig på sin 1:a-sida.
Mycket!
Jag växte upp m vikthetsande föräldrar…… jag har kommit fram till att jag INTE mådde bra av detta HETTSANDE o FÖRAKT.
Jag mår mycket bättre av att ha en högre vikt. Tjock enligt många! Jag tränar för att orka vara sjuk o för att orka arbeta o göra saker o behålla min hjärna.
Det är ganska tragiskt eg. Detta m föraktet mot tunga kvinnor.
Vi kvinnor ska eg INTE TAPPA VIKT!
Det är därför det blir extremt skadlig sk JOJOBANTNING.
Sedan så är det eg inte vi som bestämmer när o om vi blir tjocka el smala.
Det bestämms av flera parametrar:
Arv- kolla in far- o morföräldrar o deras föräldrar, fastrar farbröder, mostrar morbröder, kusiner,
Hur vi hade det som foster i moderlivets olika skeden:
1:a trimestern
2:a trimestern
3:e trimestern
bestämmer om vi är el blir:
Tjocka el smala som spädbarn
Förblir tjocka el smala därefter
El blir tjocka el smala därefter
Förblir tjocka el smala i tonåren
Blir tjocka el smala i tonåren
Förblir tjocka el smala som vuxna
Blir tjocka el smala som vuxna
Förblir tjocka el smala som pensionärer
Blir tjocka el smala som pensionärer
O om vi blir sjuka el skadade bestämmer också om vi blir tjocka el smala….
O för lite energi kan orsaka avmagring bristsjukdomar som skadar hjärta blodkärl hormonbalans o tex möjligheten att bli gravid. Mm mm.
Kolesterolet kan vara skyhögt vilket inte är ovanligt hos mannekänger/fotomodeller. Dödsfall har inträffat pga detta. Bantande barn kan mycket väl få skadade hjärnfunktioner. Tex så är vitamin B-6 o B-12 extremt viktigt för hjärnans o nervbanorna funktionsförmåga.
B-6-brist uppstår efter 6 år av för lite o felaktig kost.
B-12-brist är inte ovanligt hos vegatarianer som äter för lite protein från baljväxter:
•ärtor bönor linser mm ska ingå i maten i samma mängd som om det hade varit kött
•nötter mandel mm
•stenfrukter som plommon fikon daddlar mm
•färsk frukt som Kivi Avokado Bananer mm
Gå in o läs om Marasm o Kvashiorkor samt Protein-Energiundernäring.
Det är inte ovanligt att högt utbildade föräldrar rent av svälter sina barn av rädsla för att dom ska bli tjocka m underutvecklade hjärnor som följd.
Vi kvinnor ska eg inte tappa vikt annat än i slutet av graviditeten o när vi ammar. Så alla dessa bantningsartiklar o bilagor i damtidningarna är eg mycket GRYMMA! Kan ev klassas som misshandel.
O i en mycket stor del av världen är dessutom en tjock kvinna i allra högsta grad vacker o åtråvärd.
Det var en sak till också m det försvan ut ur huvudet just nu.
Hmmmm jag kommer väl på det när jag signerat…..

Hejsan Ladu Dahmer!
Jag hittade dig genom att blogg hade med dig på sin 1:a-sida.
Mycket!
Jag växte upp m vikthetsande föräldrar…… jag har kommit fram till att jag INTE mådde bra av detta HETTSANDE o FÖRAKT.
Jag mår mycket bättre av att ha en högre vikt. Tjock enligt många! Jag tränar för att orka vara sjuk o för att orka arbeta o göra saker o behålla min hjärna.
Det är ganska tragiskt eg. Detta m föraktet mot tunga kvinnor.
Vi kvinnor ska eg INTE TAPPA VIKT!
Det är därför det blir extremt skadlig sk JOJOBANTNING.
Sedan så är det eg inte vi som bestämmer när o om vi blir tjocka el smala.
Det bestämms av flera parametrar:
Arv- kolla in far- o morföräldrar o deras föräldrar, fastrar farbröder, mostrar morbröder, kusiner,
Hur vi hade det som foster i moderlivets olika skeden:
1:a trimestern
2:a trimestern
3:e trimestern
bestämmer om vi är el blir:
Tjocka el smala som spädbarn
Förblir tjocka el smala därefter
El blir tjocka el smala därefter
Förblir tjocka el smala i tonåren
Blir tjocka el smala i tonåren
Förblir tjocka el smala som vuxna
Blir tjocka el smala som vuxna
Förblir tjocka el smala som pensionärer
Blir tjocka el smala som pensionärer
O om vi blir sjuka el skadade bestämmer också om vi blir tjocka el smala….
O för lite energi kan orsaka avmagring bristsjukdomar som skadar hjärta blodkärl hormonbalans o tex möjligheten att bli gravid. Mm mm.
Kolesterolet kan vara skyhögt vilket inte är ovanligt hos mannekänger/fotomodeller. Dödsfall har inträffat pga detta. Bantande barn kan mycket väl få skadade hjärnfunktioner. Tex så är vitamin B-6 o B-12 extremt viktigt för hjärnans o nervbanorna funktionsförmåga.
B-6-brist uppstår efter 6 år av för lite o felaktig kost.
B-12-brist är inte ovanligt hos vegatarianer som äter för lite protein från baljväxter:
•ärtor bönor linser mm ska ingå i maten i samma mängd som om det hade varit kött
•nötter mandel mm
•stenfrukter som plommon fikon daddlar mm
•färsk frukt som Kivi Avokado Bananer mm
Gå in o läs om Marasm o Kvashiorkor samt Protein-Energiundernäring.
Det är inte ovanligt att högt utbildade föräldrar rent av svälter sina barn av rädsla för att dom ska bli tjocka m underutvecklade hjärnor som följd.
Vi kvinnor ska eg inte tappa vikt annat än i slutet av graviditeten o när vi ammar. Så alla dessa bantningsartiklar o bilagor i damtidningarna är eg mycket GRYMMA! Kan ev klassas som misshandel.
O i en mycket stor del av världen är dessutom en tjock kvinna i allra högsta grad vacker o åtråvärd.
Det var en sak till också m det försvan ut ur huvudet just nu.
Hmmmm jag kommer väl på det när jag vä signerat…..o skickat….

Min 7 åring har börjat prata mycket om att hon inte vill se tjock ut. Jag tror att det är några tjejer i skolan som pratar mycket om det och jag försöker motverka genom att tala om att "alla ser olika ut" och att det är "lika okej att vara tjock och smal", att en del människor "tror att det är dåligt att vara tjock men de har fel" osv. Igår ville hon inte ha överdragsbyxor för att hon tycker att "hon ser tjock ut i dem". Jag har själv varit mycket noga med att aldrig prata negativt om min eller andras kroppar inför henne. Men nu oroar jag mig så mycket för hennes och kompisarnas syn på sina kroppar. Vad ska jag göra? Vad säger ni andra till era barn? Vad kan jag göra för att mota kroppsdelen?

Håller med dig i det du skriver. Vi har absolut ett ansvar för kommande generationer vad gäller kroppshets.
Men samtidigt är det en balansgång. Att ge sina barn bra mat och uppmuntra till en aktiv livsstil behöver inte vara en motsättning till detta.
(obs, jag menar inte att du påstår det heller)

Fortsättning på min kommentar.
Jag har själv en 9-årig dotter, och min uppfattning vad gäller henne och hennes vänner (och troligen gäller det många barn) är att om de fick välja helt själva så skulle de sitta vid paddan/TVn 3-4 timmar per dag och äta godis och skräpmat flera gånger i veckan. Och jag vill inte uppmuntra, eller förhålla mig passiv till, en sådan livsstil.

Precis! Sen blir många överviktiga just på grund av ett konstant bantade så om det nu är det som flest folk dör av så betyder det ju bara att problematiken är enormt stor.

Jag håller med både dig och Alemnäs. Ja, vi vill ha ett annat ideal för kvinnor, men träning är hälsosamt. Som en av kommentarerna här påpekar, träning borde vara lika med lyckopiller. För gud vilka under det gör med humöret. Om man kunde fokusera på sånt snarare än hur kroppen ser ut. Men sen är det bara att läsa kommentarerna här under ditt inlägg så förstår man vad Almenäs pratar om. Förstår inte varför svenska kända kvinnor idag "bråkar" så mycket offentligt på instagram o i bloggar. För jag tror ju att både du och Alemnäs är vettiga personer så varför inte träffas och prata och skriva ett vettigt inlägg tillsammans i olika synvinklar? Istället för att än en gång visa att kvinnor inte kan stöta varandra, och man behöver inta vara överens om allt, men det blir ett sånt klassisk bråk, samma två sidor som alltid har klankat ner mot varandra. Är bara att titta på vilken film som helst så är det de populära tjejerna mot outsiderna. Är lite besviken på er båda att ni båda två är så trångsynta..

Finns det nån som ifrågasätter huruvida träning är hälsosamt eller inte? Alltså på allvar? Och varför kallar du detta för bråk? Det är ju en diskussion. Ett samtal om nåt jävligt viktigt. Vad ska vi göra då? Hålla handen och låtsas att vi håller med varandra? Hur kommer man framåt då? Kan man inte stötta varandra som kvinnor även om man är på olika sidor i debatten? Tycker det är du som är ganska trångsynt nu.

Klart man kan vara feminist och träna. Ingen har väl påstått annat. Att påstå att det pågår en "ohälsohets" är ju bara okunnigt och ignorant. Det räcker att plocka upp en tidning, titta på Facebook, se på en annons på gatan eller se på tv vilken dag som helst för att se motsatsen. Är man oförmögen att se (eller tolka) detta ska man inte uttala sig så hetskt. Hur kan man bli arg över att 1 – EN! – enda person går ut i offentligheten och vågar påstå att det är okej att vara tjock? It’s beyond me, som man säger

Hej igen!
Ja, du har rätt, ditt och Jessicas inlägg är faktiskt inget bråk. Jag blandade ihop det med kommentarerna här under. Tror egentligen att allt i mitt inlägg ovan är riktat till kommentarerna här under. För de gör det till ett bråk, alla ska välja sidor. För det jag ville ha fram, men tydligen misslyckades med, var just det du skrev, att man som kvinnor ska stötta varandra fast man är på olika sidor i debatten.
Så fortsätt att skriva bra inlägg! Och även fast min kommentar blev helt dissad, så blev jag löjligt glad över att du skrev ett svar!

Haha! Skönt att du tar det bra, jag kan vara lite bitsk ibland speciellt när jag fått mycket skit av många. Ber om ursäkt om jag var surig. Jag håller med o att det blir så jävla skevt att folk känner att de måste välja team typ. Välja sida i debatten kan man ju göra, med egna tillägg och tankar. Men en del gör det ju till en personfråga.

Hej igen Lady Dahmer mfl!
NU har jag kommit på vad det var som försvann ut från huvudet…..
Det kan även vara en fördel att backa upp det hela m medicinsk fakta om risker m bantning o för lågt näringsintag under lång tid.
Sänker man mängden mat för mycket så att det blir för lite i förhållande till det faktiska behovet så sänker man förbränningen. O börjar man sedan äta som tidigare igen så går man oftast upp mer än vad man hade innan man började banta. O iom detta är det lätta att jojobantning uppstår. En bantningsform som är skadligare än att vara konstant tjock.
Pojkar som växer o tränar äter m frisk aptit o beröms o uppmuntras.
Jag minns inte i nuläget hur fruktansvärt mkt som tex Gunde Svan åt som mest per dag när jag tränade o tävlade som mest. Jag tror det var ngt på 12000kcal….. såvida det inte var ännu mera. Det var astronomiska siffror…… han är ju iof mkt lång så det gör också mkt…..
Flickor som tränar o tävlar äter väldigt ofta alldeles för lite. O skulle dom äta som pojkar så får dom kritik för då ska dom hålla igen.
Sedan så sker det ofta en viktökning efter att man avslutat klimakteriet.
Det sker inte längre ngn vävnadsförlust var 4:e v ca pga menstruationer. M efterföljande krav på fett kolhydrater samt proteiner vitaminer o mineraler för nybildning av blodvävnad.
Apropå fett så är det viktigt för hormonbalansen o nybildning av proteiner….
O olika sorters kolhydrater är tex viktigt för hjärnans funktioner…..
O proteiner är bla viktigt för transport av näringsämnen o läkemedel i blodbanan o för att dra vätska till blodbanan så att njurarna kan utsöndra detta så att kroppen inte samlar på sig vätska.
Det är komplicerat värre…….. o dom som vet bättre kan rätta mig där jag ev har faktafel…..

Du har ändrat hur jag pratar om min egen vikt med andra kvinnor, och det är jag väldigt glad över. Inget mer snack om dåligt samvete för att jag inte tränat, eller fiskande efter komplimanger genom att antyda att jag skulle vara stor. Tack för det 🙂
Sen funderar jag på hur hälsoförespråkare tänker sig att överviktiga ska våga sig iväg till något träningscenter när de överviktiga vet att så många som har träning som hobby eller livsstil tänker på deras kroppsform som någonting negativt. Det är en hög tröskel bara för smala men otränade att komma iväg till ett gym. Kroppskulturen blir liksom inte påtagligare än där. Nog för att man kan träna på andra sätt, men jämfört med många andra sporter är gymträning billigt, i alla fall om an väljer det billigaste gymmet. Alla oavsett vikt vet nog att man mår bra av träning och känner till konceptet rörelseglädje (till motsats till vad många upplever på crosstrainern eller löpbandet när man stirrar in i en vägg och svettas), men vad jag tänker att dessa hälsopeppande personer missar är just hur stigmatiserad en träningsmiljö som gymmet kan vara, och sin egen del i höjandet av tröskeln för att ta sig dit – som ju verkar vara deras mål.

Varför är det så illa att förspråka ett hälsosamt liv?
Med hälsosamt menas inte att man behöver vara smal, men man behöver investera i sin egna framtida hälsa.
Alla människor är vackra, tjocka som smala, men ingen kan påstå att för mycket övervikt ska förespråkas.
Det har väl inte gått nån förbi att övervikt orsakar hälsoproblem.
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/utrikes/fler-overviktiga-an-underviktiga-manniskor-i-varlden
Att barn, och framför allt flickor, känner av kroppshets är naturligtvis något som måste stävjas, men att sunda människor ska hindras att publicera bilder på sina sunda kroppar är verkligen inte rätt väg att gå.
Att sen slänga in feminism i debatten blir bara löjligt.

Ursäkta mig men Almenäs borde kanske inte uttala sig bagatelliserande kring mortalitet och ätstörningar. Ätstörningar (främst anorexi) ligger i toppen när det kommer till mortalitet bland psykiatriska diagnoser. Det sker då ofta till följd av hjärtstopp eller självmord.

Jag brukar aldrig kommentera bloggar över huvudtaget men jag måste skriva ner lite tankar. Det finns så många för- och emot både övervikt och undervikt. Kan vi slå fast följande?
Övervikt kan aldrig vara bra för hälsan oavsett hur mycket man vill det.
Att träna för mycket och äta för lite är precis lika illa.
Kan det kanske finnas ett mellanting? Äta vettigt, röra sej på ett måttligt stadium men ändå unna sej godsaker om man känner för det? Förstår inte varför allt måste dras till ytterligheter.
Det finns väldigt många här inne som kommenterar både för och emot och har en massa "sanningar" att säga. Tycker man ska vara väldigt noga med att skriva ut sådant innan man har vetenskapligt belägg för det vare sej åt det ena eller andra hållet. Det finns massor av artiklar på nätet som är oberoende och visar på fakta och inget annat och som är utförda under flertalet år. Källkritik är rätt viktigt.
Tycker det är lika fel att "hetsa" till träning på sociala medier samtidigt är det inte bättre att uppmana till att äta för mycket onyttigheter. Vi lever ju ändå i landet "Lagom" kan inte det finnas här också?
EN sak som jag dock tycker är väldigt viktig är att vi lär våra barn att få ett bra tänk på är vettig mat, lagom motion och godsaker.

Tänkte bara säga att det finns en mittenväg i det här. Att vara en förebild för unga tjejer innebär att man måste lyfta fram kärleken till sig själv. Att vara överviktig är inte hälsosamt och att träna sönder sig själv är inte heller hälsosamt. Men ni båda hakar upp er på det fysiska och tänker inte lika mycket på det mentala. Jag gick ner 40 kilo på grund av den såkallade hälsohetsen. Jag är friskare nu än när jag var tonåring. Jag orkar mer och jag är så mycket lyckligare. Det finns överviktiga människor som inte känner sig hemma i sin egen kropp och mår dåligt för att de inte trivs i kroppen som de har. Vi ska inte attackera varandra för att vi hyllar olika synpunkter på hälsa. Istället borde de som är förebilder för unga tjejer visa hur man lär sig älska sig själv och nå de målen de själva vill nå på sätt som är bra för dem.

Måste bara skriva, LD, du är så otroligt viktig! Tack för att du orkar… Du står upp mot så mycket oreflekterat och onödigt kroppshetsande och lidande. Att kunna vara tillåtande och omfamnande i detta samhälle är otroligt starkt och modigt tycker jag. <3

Förmedla utåt? På samma sätt som du uppmuntrar att äta en ohälsosam kost och inte röra på dig så får du ju såklart göra det. Du har ju själv valt att leva ett statistikt kortare liv och det måste alla acceptera. Men ditt hyckleri är lite provocerande, faktiskt. Vet inte om du gör detta medvetet dock. Men direkt någon pratar om sin kropp som du gör 24/7 och har gjort i några år, så får inte andra kvinnor göra det om de råkar vara av den typiska normen. Är inte det konstigt? Har svårt att se att ngn bryr sig om hur du väljer att leva,äta,se ut men du verkar tro att alla gör det? Jag bryr mig inte alls, däremot bryr jag mig extremt mkt om att du inte lever som du lär. Andra får inte visa eller prata om sina drömkroppar eller hur de vill leva,äta,se ut utan bara du. Din drömkropp är att vara överviktig och vem invänder mot det? Men varför får inte andra uttrycka hur de vill se ut? De ska hålla sina tankar för sig själva, otroligt obehagligt och märkligt beteende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *