Kategorier
Ideal & skönhetskrav

Tjock betyder inte bara högt bmi, det kommer med en massa föreställningar och egenskaper påklistrade

Fick en kommentar under inlägget om nya Snövit-filmen:

 
Så här är det ju. Det är det jag så ofta försöker synliggöra, att tjock inte bara betyder att man väger ”för mycket” utan också kommer med en hel rad föreställningar och fördomar. Tjocka är lata, slafsiga, slappa, äckliga, svullar mat, äter skräpmat, bekväma. Motsatsen till den smala på alla sätt och vis. 
 
Och den här föreställningen inte bara upprätthålls i film och annan media utan den skapas många gånger där. Tänk er att som barn se barnfilmer eller läsa barnböcker där den tjocka alltid framställs på det här sättet: hur påverkar det barnets uppfattning om den tjocka kroppen och framförallt om tjocka människor? 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Tjock betyder inte bara högt bmi, det kommer med en massa föreställningar och egenskaper påklistrade”

När jag var ätstörd vad jag rädd för att bli tjock pga att jag skulle få dessa egenskaper; äcklig, bekväm, svullande, slafsig. Nu är jag frisk men ändå rädd för att bli tjock pga allt hat… Jag är skräckslagen för att inte kunna köpa mat på typ Donken utan att folk ska viska eller skratta. Kommer mina anhöriga ge mig "råd" om kcal in och ut trots att jag inte bett om det? Sjuka värld.
PS. Är ganska bekväm och alldeles för sockerberoende i dagsläget (äter alldeles för mycket kakor och bullar), dvs egenskaper jag var rädd för för flera år sedan men har idag. Det gör egentligen ingenting dock för jag är fortfarande smal och då är det okej.

Minns med sorg hur jag skämdes för min överviktiga mamma som liten, ingen annan hade en fet mamma i min klass. Och som hon hatat sitt fläsk och bantat i snart 30, hon som har världens finaste personlighet. Har inte träffat en människa som inte tyckt om min mamma.
Jag, som var en mager sticka under hela grundskolan, tog med det ätstörda hemifrån och förpestade garanterat livet för flera överviktiga i klassen med mitt fetthat, när jag klämde på mina icke-existerande fettvalkar. Usch. Var jätterädd för att bli fet, numera är jag fortfarande ätstörd men "normalviktig" (vilket är fjantigt för skulle jag gå upp ETT kilo (!!!!!) skulle jag klassas som överviktig enligt mitt BMI)
Har jojobantat lite och garanterat förstört min ämnesomsättning men 2 ungar senare så är det ej hela världen. Fick även höra som smal hur äcklig/sjuk/ätstörd jag såg ut, men osynligheten som "mullig" är nästan värre i sådanafall. Att vara kraftigt överviktig vill jag inte ens känna på: hur osynlig men ändå hatad och uttittad man skulle bli.

Har inte direkt något minne av feta personer i film och tv som jag såg som barn. Minns däremot att de elaka alltid är fula. Trodde därmed att alla fula personer var elaka, förvirrande när det inte alltid stämde.

Japp, tänkte också precis så som Madde skriver. Varför måste Snövit, bara för att hon blivit tjock, slänga sig slafsigt ner i en fåtölj och rapa? Får mig att tänka på den populära (och grovt problematiserande) serien Skam. Jag har inte sett den själv, pga så jävla problematiserande, men där är en karaktär som är tjock och allt hon tillåts göra är att äta och dricka. En bekant till mig skrev ett väldigt argt blogginlägg om detta. Alla andra karaktärer får egna plotlines, viljor, blir flerdimensionella. Men inte hon. När hennes vänner sitter och diskuterar feminism så sitter hon och stoppar munnen full med chips och läsk istället för att få något att säga. Och när hon väl kysser någon så är det någon som hennes kompisar anser som "konstig" och hela scenen blir tydligen extremt komisk för hennes kompisar sitter och skrattar åt henne och killen. Sedan har vi Fat-Monica i Friends, som helt plötsligt ändrar personlighet bara för att hon är tjock… alltså jag orkar verkligen inte, blir så himla trött på porträtteringen av tjocka.

Men komma på fåret Shaun till att börja med! Varje morgon på Barnkanalen… och inte sällan med den tjocka lite pantade mamman som pruttar och sätter sig på folk! Det är verkligen beklämmande, men barnen älskar det… (ja, vi har pratat om det hemma).

Hej!
OT men jag behöver lite hjälp med hur jag ska tänka. Jag är tjock och alldeles nygravid.
När jag blev gravid med mitt första barn hade jag precis gått ner mycket i vikt och gick upp allt och lite till under graviditeten. Den här gången är jag överviktig redan från start.
Jag har hittills varit orolig för två saker kopplat till vikten (nojar såklart om annat också): bemötande och attityder från vården och att gå upp lika mycket igen men från en mycket högre startvikt. Sen googlade jag. Suck. Internet säger att det typ är ökad risk för typ all skit en kan tänka sig. Nu är jag orolig på riktigt.
Jag vill ju bara njuta/försöka överleva graviditeten utan ångest. Jag är livrädd för att nåt ska gå fel för då känns det som att det skulle vara mitt fel eftersom jag är tjock.
Tips och råd? Hur kände du?
Tacksam för svar!

Såg filmen Trollz nu i helgen.
En färgglad film med mycket musik och allt sånt.
Tyvärr störde jag mig på att nästan alla de glada trollen såg "normala" ut och de "onda" trollen var deprimerade, överviktiga, skeva tänder, snorade och drägglade och levde upp till de flesta fördomar. Jag blev så sur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *