Kategorier
Ideal & skönhetskrav

Alla kvinnor utsätts för kroppsförakt

Ofta när man diskuterar hatet mot överviktiga så slutar det alltid med att ett gäng smala personer tar över diskussionen med sina personliga anekdoter om den där gången nån sa åt dem att äta en macka. Man pratar gärna om begrepp som ”thinshaming” som en kontrast till fatshaming. 
 
Inte helt sällan så hävdas det till och med att smala ”får mer skit än tjocka” eftersom att det enligt många menas att ”det är ok att säga till smala att de är för smala men det är inte ok att säga till tjocka att de är tjocka!”
 
För det första så är det sistnämnda inte sant alls. Att säga till tjocka att de ohälsosamma, riskerar att dö eller bli sjuka, kostar skattebetalarna massa pengar osv är tvärtom helt ok enligt sociala normer. Utöver det så hör det inte heller till ovanligheterna att man säger värre saker än så. Det kan alla tjocka vittna om. Dessutom så lever vi ju i ett samhälle där tjocka på olika sätt framhävs som dåliga i flera sammanhang, i filmer, på tv, i tidningar, på löpsedlarna, i litteraturen, på skolan osv. Så jo nog är det ok att säga till tjocka att det är dåligt att vara tjock. 
 
 
Bild på tjock kvinna som ofta får stå till svars för att hon är tjock. 
 
Men ok, detta till trots så hävdas det ändå ganska ofta att smala utsätts för ”thinshaming” och här vill jag tydligt förklara varför denna uppfatting fått grepp om så många. Lyssna nu: Nej, smala skammas inte för att de är smala. Det finns inget samhällshat mot smala människor. Tvärtom. 
 
DÄREMOT! (Lyssna noga igen) Däremot så finns det ett begrepp som kallas för bodyshaming och detta drabbar alla kvinnor oavsett storlek. Inte ens supermodellerna går fria från detta. Det innebär att det alltid är fel på din kropp. Är du smal så är du ändå inte tillräckligt smal och är du tillräckligt smal så är du för smal eller så är det nåt annat, rumpan är för platt eller låren för skeva eller magen för musklig eller vad fasiken det nu må vara som avviker från typ photoshoppade Victoras Secrets-modeller. 
 
Detta kan för smala personer uppfattas som att det är deras smalhet som är orsaken till skammandet, när det egentligen handlar om att de är kvinnor och aldrig kommer att duga oavsett vad de väger. 
 
 
Ej Victorias Secret-material med andra ord.
 
Så när man använder begrepp som till exempel thinshaming som en del gör så antyder man att det finns ett förtryck mot smala och att dessa blir förtryckta pga sina smala kroppar och det blir de inte.
 
Kvinnor är förtryckta och ett av verktygen för att förtrycka oss är att skamma, recensera, håna och värdera våra kroppar. Så när smala kvinnor drabbas av ovälkomna eller hånfulla kroppsrecensioner så förtrycks de i egenskap av kvinnor. Inte i egenskap av smala.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Alla kvinnor utsätts för kroppsförakt”

Rimligt. Jag älskar sommaren men ser verkligen inte fram emot sommarkläderna pga detta. Är ej tjock men kurvig och får inte sällan kommentarer om att jag borde ha längre/inte så tajta kläder och "passar den verkligen" kommentarer. Förra sommaren fick jag kommentaren av en äldre dam på tunnelbanan om att jag skulle "dra ner kjolen" för att den var för kort?? Allt blir kort och tajt på mig om det ska passa i midjan? Ush… Och sen skrev Magdalena Ribbing nyligen en artikel (varför bryr jag mig ens?) om att kläder över knäna är ÄCKLIGT? Får komplex… Jag kan inte ens tänka mig hur tjocka har det på sommaren på grund av andra människors kommentarer.

Jag säger inte att detta gäller alla smala, men jag upplever ibland ett slags… jag vet inte, smått psykotiskt ältande hos smala. Har flera gånger varit på fester där smala gnäller om utseendehets där de står i typ minikjol och midjekorta tröjor, och de är inte det minsta intresserade av att ens titta på mig eller prata med mig, utan bara om att flasha sig själva och sina kroppar och ta plats. Vara de som tillåts gnälla, samtidigt som det känns som om de stänger ute en totalt och kanske egentligen är rätt nöjda med sina kroppar… Det är liksom inte en slump att smala gärna flashar sina kroppar medan tjocka väljer att dra stora tält till plagg över sig själva. Jag kommer inte med något nytt under solen här, men reflekterar bara vidare. Vet förstås också att det finns smala som sätter större plagg på sig själva för att verka bredare. Om någon säger att de fått skit för sin smalhet i högstadiet så knappast är det så himla jobbigt för dem tio år senare… att klä bort smalhet är också enkelt, svårare att klä bort tjockhet.

1 Visst finns det body shaeming.
2 Men jo det finns en speciell typ av kritik riktat enbart TILL smala som inte infattar din förklaring om body shameing, oftast från normalviktiga. Kommer från både män och kvinnor men mest andra kvinnor.
3 Om det inte varit för att var och varannan drar upp smala som en motsatts till deras eget förryck så skulle ingen kidnappa tråden.
Jag har sagt det förr, jag säger det igen. Ja tjocka har större och fler problem samhällesmässigt sett än smala har, men ta inte upp era problem på BEKOSTNAD av de smalas problem. SLUTA med att jämföra era problem med en annan. DÄR har ni förklaringen till varför ni tycker tråden blir kidnappad.
Ditt raljerande om ett en smal en gång fick höra att "de borde äta en macka" är fan ett hån och helt ovärdigt dig kan jag tycka. Är det "allt" tror du? På riktigt?
PS Och inna jag får tröttsamma, "ja men du är bara en person och det du varit med om kan ha berott på annat", så kan jag berätta att jag har mer än 100 vittnesmål om samma behandling pga att anses vara för mager.

Fast du, det är inte riktigt sant alls det där med att smala inte skulle kapa diskussionen om man inte pratade om dem. Jag har ganska mycket erfarenhet av dessa diskussioner och det spelar ingen roll hur man öppnar, det kommer alltid smala in och tar över. Lite som att vita också har den tendensen när man snackar om rasism. Sen är det såklart svårt att prata om förtrycket mot tjocka utan att också prata om smalshetsprivilegier eller smala kroppar eftersom att den tjocka kroppen alltid ställs i motsats mot den smala.
Sen glömmer du ju att jag varit underviktig. Jag har fått höra det mesta tror jag som smala får höra. Att jag är äcklig. Att jag ser sjuk ut. Att man tycker synd om mig för att jag ser ut som jag gör. Rykten om att jag är ätstörd osv. Folk har vänt sig om och glott med oroad eller äcklad blick. Men det … det är inte samma sak eftersom jag också bekräftades av samhället på andra sätt. Detta saknas som tjock, den bekräftelsen. Där bekräftas istället det andra säger: att jag är äcklig och ohälsosam. .

Bra skrivet! Det man också kan ha i åtanke är att även en Victoria’s secret modell antagligen hade fått negativa rescensioner om man plockat ut henne ur sitt kontext på en catwalk. Hennes kropp hade antagligen sett märklig ut i verkligheten eftersom vi även själva, både män och kvinnor, är vana Vid att idealet är ouppnåeligt och bara existerar i media/på tv. Idealet har blivit så ouppnåeligt att en sådan kropp nästan hade ansetts grotesk i verkligheten (framförallt för smal) tror jag. Sen får vi ju inte heller glömma (och det kanske är det du syftar på i den här texten) att själva rescenserandet, oavsett om det är positiva eller negativa kommentarer om kvinnors kroppar, är kvinnohat i sig.

Hmm
Du har helt enkelt fel i att inga smala skulle kapa diskussionen om inte feta drog upp smala. Jag har diskuterat och skrivit om fettföraktet i flera år på alla möjliga typer av forum. Hade t o m ett konto på IG som gick ut enbart på att informera om förtrycket mot feta. Och jag kan berätta för dig att spelar absolut ingen roll hur man tar upp det. Problemet är ATT man tar upp det. Jag undviker, och har gjort sen länge, att ställa smala och feta mot varandra. Smala blir kränkta ändå. Har fått anklagelsen att jag hatar smala många ggr. Enbart genom att belysa hur förtrycket mot feta ser ut utan att nämna smala en enda gång. Många säger också "du har ingen aning om hur det är för oss smala!" utan att förstå att jag tillhört denna skara en gång i tiden, liksom så många andra feta. Jag har varit underviktig och allt fram till fet. Så jo, jag har precis lika stor erfarenhet som de smala som blir arga i diskussioner. Och bemötandet går inte att jämföra på något sätt. Det är många feta som säger samma sak men det vägrar arga smala att lyssna på. För de vill prata om sina problem, precis som män vill när kvinnor tar upp förtrycket mot kvinnor. Det är samma mekanismer som kickar in. Och man kan fråga sig varför smala och män inte kan starta egna diskussioner om de specifika problem som drabbar dem, istället för att kapa de som handlar om smala och kvinnor. Tja, det beror iaf inte på att vi feta/kvinnor bara drar upp smala/män hela tiden.

Apropå diskussionerna här ovanför så tycker jag att det är ganska frustrerande att man inte får ha sina egna problem utan att bli ifrågasatt. Ni utsätta för tjockförakt vilket är ett problem för er och det är förjävligt! Jag är ett benrangel och utsätts för diverse problem pga det VARJE gång jag går utanför dörren (senast häromdagen på öppna fsk sa en person att jag var så tanig och att jag skulle börja bry mig om mitt barn). Vad hen inte visste är att jag har en tarmsjukdom och mår så jävla dåligt av min undervikt. Detta är ett problem FÖR MIG. Det påverkar mig och självklart vill jag då prata om det, precis som att ni vill prata om era problem.
Jag tog upp detta problem på MIN Facebook och fick kommenterar som att "men var glad att du inte är fet" och blev så jäkla ledsen. Det är ju samma jäkla problem som att säga "tänk på barnen i Afrika" när barn kastar lite mat. Alla måste vi få ha våra känslor och problem ÄVEN om andra har det "värre". Hur man nu värderar folks känslor och upplevelser.
Visst finns det säkert folk som vill kapa era diskussioner. Men samtidigt så tror jag att alla kvinnor skriker efter en plats att få uttrycka sina negativa känslor och upplevelser ang sin kropp. Kroppen är så hatad.

Hej LD!
Precis som du så har jag varit smal som en pinne och sen blivit tjock och givetvis skammad oavsett hur jag sett ut och av samma personer dessutom. Samma personer som klagade på att jag var för smal, såg ut som en anorektiker och som bevakade att jag åt ordentligt osv var också samma personer som senare sa "du var finare när du var smal". Man vet inte om man ska skratta eller gråta.
Det jag vill fråga dig LD är om du upplevt samma sak som jag dvs att när du var smal så blev du bara skammad för kroppen, men när du blev tjock så blev du skammad för hela din person? Min upplevelse är att när jag var smal så handlade kommentarerna och skammandet enbart om min kropp. Folk drog aldrig några paralleller mellan min kropp och min person. Men när jag blev tjock så var jag helt plötsligt inte bara tjock i kroppen utan tjock i personligheten och i hjärnan också. Personlighetsdrag som jag alltid haft tex lat blev helt plötsligt kopplad till min tjockhet trots att jag var lika lat när jag var smal. Har du upplevt samma sak? Att smalhet=kropp och tjockhet=hela personen?

Jennifer
"Visst finns det säkert folk som vill kapa era diskussioner"? Visst finns det säkert? Förstår du hur nedlåtande detta är? Har du läst inlägget? Läst svaren från bl a mig och LD? Detta är en enormt problem, inte nåt som visst säkert finns kanske MEN.
Ja kvinnokroppen är hatad men den är inte förtryckt i egenskap av smal. Och som A säger ovanför så antas inte smala vara lata, ointelligenta, ohälsosamma, utan självdisciplin, en fara för samhället och en belastning för skattebetalarna. Smala får redan plats överallt. Och ändå måste de ta den lilla plats feta skapar åt sig. Du tycker inte att det är problematiskt?

Tack LD för ditt svar!
Vi som upplevt båda världarna vet att "thinshaming" skiljer sig från fatshaming på det sättet att folk inte lägger något annat i smalhet än hur kroppen ser ut medan de kopplar tjockhet till intelligens, utbildningsnivå, privatekonomi, personlighet, livsstil, ja det mesta som handlar om en som person. Det finns inget "smala människor är SÅNA", men däremot drar folk slutsatser om hur tjocka personer är och lever. Smala människor framställs inte på något speciellt sätt i media heller medan tjocka karaktärer på film och tv alltid är korkade, komiska, omogna, barnsliga och frossar i mat. All bodyshaming är illa, men fatshaming handlar om så mycket mer än bara kroppen. HELA du blir dömd.

Somliga förbannade kvinnor: Skrev väldigt snabbt pga bebis som vaknade, ber om ursäkt för det. Jag vet att en smal kvinnokropp inte är förtryckt. Jag vet att smala har privilegier tjocka inte har.
Jag står på eran sida, all the way, men ber om ursäkt om ni inte vill höra andra perspektiv. Då ska jag ta och hålla tyst. Jag är van vid det också. För än sålänge har jag inte hittat en plattform där det är ok att uttrycka sina känslor. Jag hatar kroppshets, jag hatar smalhetsnorm, hatar utseendefixering, men jag är ju inte tjock = borde hålla käften. Mitt föräldraskap blir ifrågasatt pga min kropps utseende och jag förstår att det är tjockas verkligen + ännu mer!! Men alla har vi problem, vilket jag ville komma fram till. Alla är vi hatade och har känslor vi vill få fram, få stöttning i. Men jag får helt enkelt leta någonannanstans. Jag håller med både dig och LD! Följt er i åratal och är så tacksamma över den kamp ni bedriver!

Jennifer
Jag behöver inte höra smalas perspektiv. Jag har varit smal själv majoriteten av mitt liv. Underviktig t o m. Nu är jag fet och skillnaden i det man får höra är så stor att det inte går att jämföra. Det är klart att du ska kunna prata om dina problem på dina egna plattformar. Att folk inte respekterar det och istället försöker trycka ner sig är för jävligt (har samma problem, tror alla kvinnor har det). Det som är irriterande är att smala så ofta tar över diskussionen med sina problem – på fetas plattformar. De vill ha sympatier och ett lyssnande öra. Och så har jag och andra just suttit och berättat om det massiva förtryck med tillhörande samhällsavsky som finns för feta. Det känns så där faktiskt.

Jennifer
Jag tyckte att du uttryckte dig tydligt och visade förståelse för problematiken LD tar upp samtidigt som du lyfte att andra grupper har sina problem som de vill tala om. När det gäller vikt ställs ganska naturligt då tjocka vs. smala mot varandra, liksom det är samma som med vita och män som känner behov av att vädra sina problem/sitt perspektiv när rasism och kvinnoförtryck lyfts. Alla står vi djupast i vår egen skit och de egna skavsåren ömmar mest, liksom.
Jag önskar ofta att diskussioner grupp mot grupp istället blev grupper som lyssnar med respekt till varandra. Genom öppet samtal där fler lyssnar istället för att skrika högst skulle få saker att börja hända. Grupper som lyssnat lite under lång tid bör försöka sig på just att lyssna på dem som talar ur under dog-position. Dvs män, vita, hetero, smala, friska, rika mfl. borde slå på öronen.
Däremot kan jag själv som underviktig ärligt talat inte med att tjocka får frikort till att säga vad som helst om min kroppstyp. Jag tänker på bilden på modellen LD lyfte för en tid sedan. Det hade kunnat vara jag på bilden och jag fick tydligt höra att jag var "usch" bland kommentarerna, trots att LD lyfte bilden för att visa på ett sjukt modellideal. Så alla har vi ett ansvar för hur vi uttrycker oss i förhållande till sakfrågan.

Jennifer
Jag tyckte att du uttryckte dig tydligt och visade förståelse för problematiken LD tar upp samtidigt som du lyfte att andra grupper har sina problem som de vill tala om. När det gäller vikt ställs ganska naturligt då tjocka vs. smala mot varandra, liksom det är samma som med vita och män som känner behov av att vädra sina problem/sitt perspektiv när rasism och kvinnoförtryck lyfts. Alla står vi djupast i vår egen skit och de egna skavsåren ömmar mest, liksom.
Jag önskar ofta att diskussioner grupp mot grupp istället blev grupper som lyssnar med respekt till varandra. Genom öppet samtal där fler lyssnar istället för att skrika högst skulle få saker att börja hända. Grupper som lyssnat lite under lång tid bör försöka sig på just att lyssna på dem som talar ur under dog-position. Dvs män, vita, hetero, smala, friska, rika mfl. borde slå på öronen.
Däremot kan jag själv som underviktig ärligt talat inte med att tjocka får frikort till att säga vad som helst om min kroppstyp. Jag tänker på bilden på modellen LD lyfte för en tid sedan. Det hade kunnat vara jag på bilden och jag fick tydligt höra att jag var "usch" bland kommentarerna, trots att LD lyfte bilden för att visa på ett sjukt modellideal. Så alla har vi ett ansvar för hur vi uttrycker oss i förhållande till sakfrågan.

Somliga förbannade kvinnor
Där uttryckte jag mig klantigt. Ber om ursäkt för det och tackar för att du såg det åt mig. Rättar mig själv: som underviktig kan jag inte med att några tycker sig ha frikort att uttrycka sig nedvärderande om min kroppstyp. Ännu en gång, tack!

Hela "Att säga till någon att den är tjock är inte okej men att säga till någon är smal är ju helt okej :(" är ju också paradoxal eftersom den meningen innehåller hela problematiken: Att ordet "tjock"/"fet" är något fult och negativt som sägs i syfte att förolämpa eller såra och något som vi lär oss bli sårade av. Detta samtidigt som ordet "smal" används som en komplimang, det är något fint och åtråvärt som kommenteras med lite avundsjuka i blicken. Något vi lär oss tycka är okej, att ta som en komplimang.

Jeg må bare få si til LD at jeg skulle önske at ho kom ut til hele verden, med det ho har å si!! Om alle var som deg, tror jeg verden skulle väre en bedre plass å bo på..faktiskt! 😃 😃 😃
Én ting jeg lurer på, hvorfor i all verden er vi nödt til å "se ned på" folk som er tjukke eller tynne???
Hvorfor ikke intressere seg for hva slags person man er?
For uansett om man er tjukk eller tynn, så speiler ikke det personligheten vel??
Er man en tjukk o snill jente (som meg 😘) så burde man jo tenke på det, isteden for å tenke på min kropp? For det er faktisk JEG som bärer på alt fett, ingen andre gjör det for meg, så back off lixom!! Og min hjerne er like stor o klok som en hjerne som sitter på en tynn kropp!! Eller har jeg feil???
💘💘💘Make LOVE – NOT war💘💘💘

Du skriver bra – Funderar på hur man ska kunna stärka oss kvinnor att utgå från att vi är perfekta som vi är – och inte behöver verken kopiera eller önska oss annorlunda >3

Hej!
Jag har en son som är fyra månader och egentligen är det viktigast för mig att kroppen ska börja fungera (förlossningsskadad, sönderstressad, foglossad) igen men smalindoktrinerad som jag är jämför jag ändå med hur kroppen såg ut innan graviditeten. Jag är fortfarande normativ så det är med risk för att kapa kommentarsfältet jag skriver det här. Dock: Jag är så sjukt tacksam över förmånen att få läsa din blogg! Du utgör en logisk och hälsosam motvikt till alla budskap om "smal" och "fit" man peppras med, utan dig skulle min resa mot en förhoppningsvis någon gång fungerande kropp vara såå mycket tyngre!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *