Kategorier
Ideal & skönhetskrav

Modeller med en undervikt man nästan enbart kan uppnå genom att vara väldigt sjuk

HM använder sig av den gamla klassikern underviktig fotomodell med kropp som man nästan enbart kan uppnå genom att bli riktigt sjuk i anorexia och när detta lyfts i en feministisk grupp nära dig så derailas samtalet direkt av smala kränkta personer som minsann vill hävda att man kan vara underviktig med benpipor som sticker ut i alla vinklar utan att vara sjuk och att det är taskigt att hacka på smala. 

Blir fan galen på det här strutsbeteendet så fort man pratar om modellbranchen eller extremt smala modeller. Ba ”NÄÄÄÄÄ man kan vara så där smal utan att vara sjuk!!!1”, trots att vi VET att modeller generellt svälter. Vi har alla hört berättelserna. Det har pratats om detta i tjugo år. Modeller har DÖTT, ramlat ihop på catwalken och dött, pga sjukdom, pga låg vikt.

Vi vet detta. Vi vet att det finns ett stort problem inom branchen. Att det finns ett problem med att underviktiga modeller skapar ett ideal som får kvinnor och unga flickor att banta och svälta.

Och ja vi vet att det finns en promille underviktiga som är så naturligt. Det är helt sant. Men om vi bortser från att det ändå är ganska ovanligt, så är det så jävla frustrerande att vi inte kan snacka om det här problemet utan att diskussionen ska kapas och handla om nåt helt annat. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Modeller med en undervikt man nästan enbart kan uppnå genom att vara väldigt sjuk”

att de där smala jeansen sitter baggy på henne… mitt hjärta gråter. förr brukade jag tycka att skinnyshaming var en grej för att min äldsta syster fick mycket påhopp från både vuxna och klasskompisar om sin smalhet. brukade gå till skolan i dubbla byxor och försöka gå upp i vikt. (nej hon hade inte ätstörningar). mellansystern min hade däremot ätstörningar i högstadiet. :/ grejen är den att mobbningen kommer från ’auvundsjuka’ när de gäller smala, medan tjocka människor _föraktas_. smala flickor är så ’späda/sköra/fina’. är man smal och retas för det brukar man också någonstans inom sig känna en viss stolthet.

Jag var inne på H&Ms webbplats tidigare idag och reagerade på denna tjejs utseende också. Antingen har hon en ätstörning eller så är hon en gänglig 13-åring som dom har stylat upp. Jag är en 28-årig tjej som borde vara målgruppen, och denna modell träffar så fel!!! Vad vill dom?! Varför gör dom så här gång på gång? Jag mår dåligt!

Jag är en av de som är naturligt smal. Väldigt smal. Kanske ibland smalare för att jag mår dåligt men aldrig haft en ätstörning.
Är nu snart 36 år och har en mer avslappnad attityd till min kropp och även andra människors kroppar. Alla har rätten att vara stolta över sin kropp hur den än ser ut.
Det är ju ingen underdrift att säga att det i dagens samhälle är en ENORM fixering vid utseende. Både smala och överviktiga kroppar. Kan hålla med om att modellen du visar foto på är väldigt smal. Men vem är man att döma.
Tycker att vi alla ska sluta jämföra oss och fokusera på vårt inre istället.

Ser inte hur det är feministiskt att diskutera/förfasa sig över en enskild kvinnas kropp, oavsett storlek. Sen är det ju förstås ett jättestort problem som verkligen behöver uppmärksammas, men håll diskussionen på en strukturell nivå.

ALLA andra avvikande från samhällsnormen ska inkluderas, utom underviktiga. Jag är en av dem. En av de där som SER anorektiska ut, men inte är det. Det är ett sant helvete att hitta kläder, dölja benpipor, motta blickar, kommenteras och sjukförklaras.
Men i debatten får vi inte glömma två viktiga saker:
1) smal = bra.
2) anorektiskt modellideal representerar inte de naturligt underviktiga från normen avvikande. Det idealet representerar bara ett sjukligt ideal, oavsett om flickan på bilden är sjuk eller inte. Ett modellideal som gör att kvinnor med normala kroppar tvingar in sig i, för dem, denna onaturliga mall.
Jag har svårt att se att min grupp, naturligt underviktiga, representeras och ses med större förståelse genom denna bild. Så länge det ohälsosamma anorektiska modellidealet spökar i bakgrunden gör bilden mig bara ledsen. Detta gör INTE att min kropp inkluderas eller normaliseras. Bilden brännmärker mig ännu en gång som fel och sjuk. Bilden gör bara att jag skäms mer, får fler oönskade kommentarer och blickar. Därför är kritik mot bilden = kritik mot struktur.

Håller med "NEJ!"
Jag är också underviktig, har varit hela livet och har konstant FÖRSÖKT gå upp i vikt, hela livet. Med hjälp av läkare, dietister och på egen hand men det händer ingenting. Det är ett jäkla helvete att hela tiden bli stämplad. Jag blir stämplad som anorektiker, bidrar till skeva ideal, får inte visa upp min kropp för att den är provocerande, för att folk kan bli avundsjuka och tro att "man ska se ut så". Jag vågar inte visa mig på öppna förskolan, för att mammorna tycker jag är dum i huvudet som är så smal trots att jag nyss fött barn (allt rann av mig i samma sekund som ungen kom ut, tyvärr). Vågar inte handla kläder för att det enda som passar finns på barnavdelningen. Vågar inte gå på stranden för att folk tycker att jag bidrar till ett sjukt utseende.
Ser inte hur det kan vara feministiskt att se ner på någon kropp alls. Modellindustrin är sjuk och det ska kritiseras, men att gå på tjejernas utseende och säga att det är sjukligt att vara smalt känns inte ok. För smalhet är inte sjukt, men anorexi är det. Och anorexi är en sjukdom, en sjukdom som folk inte ska behöva skämmas över att dom har heller. Lika lite som en ska skämmas över andra sjukdomar.
Nej, det finns inget som heter "skinny shaming", och ja, det är värre med tjockhat och förtryck. Men det är fasiken inte lätt att leva i det här samhället som kvinna oavsett. Och jag vill inte bli trampad på, stämplad osv för att jag är smal. Vad fan ska jag göra?! Kräva fettinjektioner? Eller stå ut med folks dömande blickar, viskande ord bakom ryggen när jag har bikini osv osv. Håller mig in istället, skäms i min ensamhet över att min kropp är fel, för det är den ju.

En fråga…
Övervikt kan bero på sjukdom, smalhet kan bero på sjukdom. Övervikt kan bero på gener och smalhet kan bero på gener. Hur kan det vara okej att se ner på kroppar? Hur är det mer okej att skriva "hon äääär sjuk, stackars tjej!!" till en smal än till en tjock? Jag ser inte hur det är okej åt något håll. Alla kroppar är bra kroppar.

Jennifer: jag lider med den verklighet du beskriver.
Alla som kommenterat: "stackars flicka, aj, hennes armar, klädhängare" etc. Ni står i dessa kommentarer inte för feminism. Ni kommenterar en kvinnas kropp, ni kommenterar den negativt. Då spelar det ingen roll om HON är sjuk eller inte. Ni vet inte hur det ligger till med det och inte jag heller. Så kommentera istället att IDEALET är "stackars flicka, aj, hennes armar, klädhängare". Beskriv VARFÖR det är ett problem. Det exkluderar alla andra kroppsformen, inte minst den underviktiga! En bild på underviktig person representerar INTE gruppen undrviktiga, bara ett sjukligt anorektiskt modellideal som vi alla, tjocka/smala/pinniga/normala påverkas negativt av.

Isa: det är alltså olika för olika personer. I ditt fall var/är det en sjukdom, för mig är det lika genetiskt som min stora näsa. Oavsett orsak, sjukt modellideal = dåligt för alla(både friska och sjuka)
Vore härligt den dag antalet underviktiga modeller var lika många i reklamen som i verkliga världen. Då skulle bilden vara inkluderande!

Lady D: Jag tolkar inte NEJ!s kommentar som du. Jag ser det som att hon menar att 1 på 100 modeller "ska" vara underviktig för då representeras verkligheten. Ja, 1 av 100 är bara en siffra jag drog till med då jag inte vet hur vanlig undervikt är. 🙂
Det roliga med kläder: reor. Finns alltid kvar 5-7 plagg i storlek 34 och ofta inga alls i storlek 42 eller 44 (för att inte tala om att det knappt görs kläder på t.ex. H&M i stl 46). Varför köper alla klädbutiker in så mycket små storlekar? Detta är min icke-empiriska reflektion efter att ha handlar egna kläder i 25+ år nu.

Tack LD för att du säger något.
Har varit sjuk i anorexia i över 20 år snart (har förstört mitt liv) och dessa sjuka ideal måste BORT.
Det är inte glamoröst att tappa håret, att bryta lårbenshalsen pga av calcium brist som 29 åring, ha trasiga tänder pga av vitaminbrist osv osv osv.
(Och jo….jag har fått "hjälp". Mest remisser som har råkats tappats bort eller inte accepterats.)
Jag är snart 40 år nu.

Håller med Mimi tack för att du tar upp det här ämnet det är super viktigt! Livsviktigt till och med, vi måste komma ifrån ett ätstört samhälle! Men jag tycker inte att det känns rättvist att hänga ut en viss individs bild, det är ju en faktisk person på bilden. Personen är inte nödvändig för texten egentligen, vi vet alla hur modeller på bilder ser ut ialla fall. Jag som själv varit extremt anorektisk skulle inte velat bli uthängd på det viset med bild som ska visa skräckexempel. Nu tror jag såklart att du har rätt att denna individ är most likely anorektisk och det är helt fel av h&m att lägga ut sådana bilder, vad sjutton finns inte bmi gränsen för modeller i Sverige längre som frisk och fri fixat med? Men personen på bilden har inte gjort fel och borde inte pryda inlägget. Tack för en super viktig och bra blogg btw!

Anna: Jag tror det är så här med rean.
De plagg som passar en snyggare med storlek 42 i modellen är då slut till rean och motsatt åt andra hållet. De plagg som passar en i modell som storlek 34 finns det bara kvar plagg i storlek 42.
För så är det när jag går på rea. Slut i min storlek och bara större storlekar kvar. 🙁

Usch, jag var inne på en asiatisk sajt med en massa kläder och kollade häromdan, och reagerade på hur läskiga armar och obefintliga bröst speciellt en av modellerna hade… Tänkte att det var en kulturell grej, att de är mer skamlösa att använda anorektiker. Så tråkigt att se att HM också går på den linjen 🙁
Jag hade länge problem med att gå upp i vikt, och fick elaka kommentarer av folk för det (det är tydligen bara OK att vara jättesmal på bild men inte i verkligheten) och folk gav mig sina gamla wienerbröd och annat äckligt för "det kunde jag behöva", så lite kan jag förstå det där med skinny shaming (var varsam med orden, inte många är osårbara). Men på det hela taget är det ju sjukt. Jag är medium nu på äldre dar – detta borde ju vara väldigt vanligt. Men att se hur en klänning ser ut på en medium människa verkar inte finnas på kartan på sidor där jag letar kläder på nätet… Jag kan antingen se hur kläder ser ut på en benig S till XS, dessutom med underutvecklad muskulatur. Sen kan de ibland finnas i plussize-avdelningen också, så jag kan se hur den ser ut på en XL. Det är som dett bara finns "smala" och "tjocka" men inget däremellan… Även det är sjukt.

Svart-Stina: Din kommentar är extremt kränkande mot asiater. Du borde verkligen läsa på innan du yttrar dig om sånt här.
1. Den "normala" kroppsbyggnaden i Asien är inte densamma som i länderna här i väst. Asiater generellt ÄR mindre, både i vikt och kroppsbyggnad men också i längd, och inte har längd med anorexia att göra? (Menar nu generellt, såklart finns det lika många kroppstyper som människor på jorden) En XS i Asien är inte en XS i Sverige.
2. Du vet att små/inga bröst kan bero på gener? Även här, generellt har asiater mindre bröst än de i västländer, och att säga att det är läskigt är att shamea en hel kontinent.
3. Har ingen kommentar om sidor som H&M och liknande, men att allting är "mindre" på asiatiska sidor är väl inte konstigt överhuvudtaget? Asiatiska klädshoppar är ju i första hand till för asiater, och eftersom asiater är mindre är kläderna mindre i storleken, inget konstigt alls? Det är som att jag som faktiskt är asiat skulle klaga på att alla kläder i affärerna i Sverige är för stora, när dom utgår från era mått.
4. Visst finns det i Asien precis som i Sverige sidor där en del modeller är anorektiker, men din kommentar "de är mer skamlösa att använda anorektiker" är verkligen vidrig. Utan att veta NÅGONTING om dom eller Asien (det märks i din kommentar) menar du indirekt att alla asiater är anorektiker, att asiater ser ut som en sjukdom. För du visste ju uppenbart inte att olika kontinenter = olika "normala" kroppsformer.
Menar såklart inte att asiatiska sidor inte använder sig av anorektiska modeller eller att alla i Asien är lika smala men reagerade kraftigt på hur du uttryckte det som en "kulturell grej" då du uppenbarligen inte visste att asiater inte har samma kroppstyp som till exempel svenskar.

det är skillnad på att vara byggd på ett sätt och att vara anorektiskt smal. smalhetshetsen i östasien är fruktansvärd. man kan inte kalla det rasism/shaming när det är ett RIKTIGT problem. kvinnor sväljer parasiter, äter bara ett mål om dagen etc etc. idoler/skådespelare delar med sig av sina dieter. vet en kpopidol som berättade att ett tag när hon dietade inför ett nytt albumsläpp så var hon så hungrig att när hon kom ut ur en byggnad och såg en liten gräsplätt överväldigades hon av lusten att sjunka ner på knä och börja äta gräset. de svälter sig själva för att passa in i ett sjukt ideal. ingen går till gymmet för att bygga muskler, utan enbart för att bränna fett. (springer bara på löpband, lyfter ej skrot) finns hur många som helst, inte bara i filmindustrin utan "vanliga" som gör sånt. människor kommenterar också andras vikt på ett helt annat sätt än här. någon som här skulle räknas som smal/nätt anses där vara "plump".
/någon som bott ett år i kina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *