Kategorier
Ideal & skönhetskrav

Revben retuscheras bort från magra modeller för att ge en mer hälsosam look

Apropå diskussionen om smala modellerNej man måste inte vara sjuk eller ätstörd om man är så smal som kvinnan på bilden. Men sannolikheten att man är det är ganska hög.
 
 
 
MEN! Men nu är det dock omöjligt att veta vem som är sjuk och vem som är smal av naturen så det ska man generellt låta bli att spekulera i. 
 
Vikt säger nämligen sällan nåt om ens hälsa eller livsstil så därför blir det helt meningslöst att peka fingrarna åt enskilda, men diskussionen här handlar ju inte om enskilda individer eller ens modellen på bilden utan om ett fenomen där ett specifikt utseende och en kropp premieras (och glorifieras) inom modebranchen (och annan kändissammanhang) och således det vi får se när vi öppnar tidningar eller ska handla kläder och detta har negativa konsekvenser. 
 
Det ÄR ett stort problem att modellerna ser ut så här. Att modellerna själva inte ens är smala nog utan måste bantas, svälta och till och med raggas upp utanför ätstörningskliniker. (jo det är sant) ”Anorexic” är en komplimang i dessa sammanhang. 
 
 
 
Det handlar liksom inte om kvinnan på bilden som individ och person utan om att hon som produkt för ett företag reproducerar ett farligt ideal som för de flesta kräver att man svälter. Och att vara gravt underviktig ÄR livsfarligt. Det är ett akut tillstånd och väldigt många har dött. Inom modelbranchen men också utanför, pga för låg vikt. 
 
Det är inte försvarsbart på nåt sätt att glorifiera undervikt på det sätt som görs inom modebranchen, även om det också råkar finnas människor som är så pass magra genetiskt och som mår bra.
 
 
 
En annan intressant sak som många inte vet om är att de magra modellerna retuscheras. Nej inte bara för att se smalare ut, utan för att se mindre sjuka och utmärglade ut.
 
Man retusherar nämligen bort ben som sticker ut, revben som syns, höftben och nyckelben som är för markerade. Alla tecken på sjukdom eller svält. Så att modellen ser ut att vara så där smal på ett hälsosammare sätt, som att typ skelettet är smalt och att det är därför. 
 
 
Sen bör vi såklart vara försiktiga med hur vi pratar om magra kroppar. Det är inte ok att hacka på någon kroppstyp. Jag har läsare som är underviktiga, kanske en del av dem också skäms över detta eller mår dåligt över det. Nej jag säger inte att det är synd om smala, men enskilda personer ska inte behöva höra att de ser äckliga eller fula ut. Gränsen kan vara fin när det gäller just denna diskussion men försök att hålla tonen. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Revben retuscheras bort från magra modeller för att ge en mer hälsosam look”

Tack för det här inlägget, LD! Kändes inte speciellt kul att läsa inlägget igår med tillhörande kommentarer men här tycker jag du lyfter frågan bra och nyanserat! All cred till dig!
Modellindustrin är vidrig, men ingen ska behöva få sin kropp granskad, dömd och kommenterad.

Hade ingen aning om att det retuscheras bort skelett så. Huvva!
Bra inlägg!
Önskar alla bara kunde få vara i fred och alla storlekar var lika bra och lika representerade.

Så himla bra skrivet!! Tjocka är ju liksom generellt diskriminerade i samhället på ett helt annat sätt än smala, och samhället är ju även anpassat för smala personer.
Med det sagt vill jag mest bara lyfta att en del av alla som är sådär riktigt riktigt smala också är det pga puberteten. Hormoner makes ju inte alltid sense och jag har själv erfarenhet att växa typ 10 cm på längden utan att gå upp ett enda kilo, för att sen lägga på mig gradvis under något år till "normalvikt". Tänker att det kan vara värt att tänka på också för om det är i någon fas i livet en kanske är som allra skörast så kanske det är just kring puberteten, då massa grejer i kroppen börjar hända och en växer på alla olika längder och håll. Viktigt att just då få slippa kommentarer att en ser "sjuklig" ut, speciellt när jämnåriga får bröst och en själv sitter där som ett benrangel.
Sedan går det ju såklart inte att likställa kommentarerna smala personer får om sina kroppar mot hatet och uteslutningen ur samhället tjocka utsätts för. Tycker bara att puberteten är en intressant aspekt att lyfta, speciellt om du har läsare i den åldern.

Innan jag själv blev svårt sjuk i anoroxia jobbade jag inom mode branschen. Att vara super smal är ett måste, jag jobbade med tjejer som mådde psykiskt dålig över sina kroppar och normalvikta tjejer som betraktades som överviktiga, Många och jag menar Många av modelkerna hade mild till svåra fall av ätstörning, det är nästan normen inom branschen.

Man kan vara underviktig och "sjukligt" smal även pågrund av andra diagnoser än just anorexi, det är en viktig aspekt.
Amfetamin eller kokainmissbruk . Cancer. Problem med sköldkörteln / hypofysen bara för att ta några exempel. Är man så demoraliserad att man kan ragga modeller utanför en ätstörningsklinik, varför skulle man inte kunna göra det i tex missbrukarkretsar också? Droger som amfetamin och kokain finns liksom inte bara bland skitiga uteliggare.
Jag är så gammal att jag minns när "supermodeller" blev ett begrepp på 1990-talet. Det gick en mängd rykten om att den ena eller den andra "supermodellen" var drogberoende . Vill inte peka ut några individer, men det skulle inte förvåna mig ett dugg om några av dem faktiskt var beroende av amfetamin , kokain eller liknande preparat.
Sen tycker jag Caroline ovan lyfter någonting oerhört viktigt. Det är ju för fan helt oförlåtligt sinnesrubbat att likställa BARN i 13-14-15-årsåldern som befinner sig i puberteten och inte ens vuxit färdigt på längden med vuxna kvinnor.
Men det är väl bara ett ytterligare tecken på att när tjejer uppnått en viss ålder betraktas de inte längre som barn utan som kvinnor trots att de kan ha ett halvt decennium kvar till myndighetsålder. Medan killar ofta kan betraktas och benämnas som "pojkar" upp till 25-årsåldern.
Att vara väldigt, väldigt smal som 13- 14- eller 15-årig flicka innebär liksom helt andra saker än att vara väldigt, väldigt smal som vuxen kvinna vid 23.
I det förstnämnda fallet behöver det inte alls tyda på någon sjukdom medan det i det sistnämnda fallet är hyfsat troligt att det gör det, även om det inte är 100% säkert och även om sjukdomen ifråga som sagt inte alls behöver vara anorexi.
Jag kan liksom inte tänka ut något straff grymt nog åt alla (vuxna kvinnor) som sa till mig som 13-14-15-åring att "vi kvinnor ska ha former och lite hull på kroppen, du är alldeles för smal."
Möjligen att de som gamla på ålderdomshemmet på repeat genom sina hörapparater ska få lyssna på meningen "En 14-årig flicka är inte en kvinna, en 14-årig flicka är inte en kvinna" om och om och om igen i en monoton, mässande ton ända tills de börjar se döden dom en befrielse.
På riktigt.
En 13- 14- eller 15-årig flicka har oftast inte alls en vuxen kvinnas kropp på insidan – att flickor i den åldern ofta får extremt svåra graviditeter och förlossningar om de föder barn är väl om något ett bevis på detta – så hur kan någon förvänta sig att alla flickor i den åldern skulle ha en vuxen kvinnas kropp på utsidan, för att inte tala om en vuxen kvinnas hjärna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *