Kategorier
Ideal & skönhetskrav

Påståendet ”att göra sig ful” påvisar en norm där kvinnor aktivt måste anstränga sig för att förbättra sitt yttre för att inte antas förfula sig själv med flit

Bloggkommentatorernas kommentarsfält är verkligen en guldgruva om man vill förfasa sig över internets sk ”feministiska” bottenskrap. Människor som ser sig själv som feminister men som spyr ur sig kvinnohat och fördomar åt höger och vänster. Letar man systerskap så får man hålla sig till att läsa inläggen och skippa diskussionerna under. Eller nu är jag […]

Bloggkommentatorernas kommentarsfält är verkligen en guldgruva om man vill förfasa sig över internets sk ”feministiska” bottenskrap. Människor som ser sig själv som feminister men som spyr ur sig kvinnohat och fördomar åt höger och vänster. Letar man systerskap så får man hålla sig till att läsa inläggen och skippa diskussionerna under. Eller nu är jag orättvis för de har många läsare som är grymma och fina också, men tyvärr så överröstas de ofta av gamarna som sniffat sig dit för att obehindrat kunna spy av sig.

Sådana här guldkorn till exempel:

IMG_3804.PNG
IMG_3851.PNG
IMG_3853-0.PNG

Här tycker jag visserligen att bloggägare alltid har ett ansvar men var och en sköter ju sitt kommentarsfält som en vill.

Men ska vi titta lite närmre på den här kommentaren?

Hon [Lady Dahmer] känns som den stereotypa nidbilden av en feminist, gör sig så oattraktiv fysiskt som möjligt och hatar män. Den som får många att inte vilja identifiera sig som feminister även om de egentligen är för kvinnors rättigheter – kommentarsfältet hos BK.

Vad innebär ens detta? Jag ser ut så här. Hur menar hen att jag gör mig ”fysiskt oattraktiv” och för vem ska jag egentligen vara attraktiv? (Svar: männen såklart dummer!)

Men är det inte intressant att en sådan passiv handling som att INTE modifiera sitt yttre med tex smink ses sen en aktiv handling? ”Gör sig ful” som det brukar heta när man inte aktivt försöker vara vackrare än naturen ville. Det roliga i kråksången är att jag inte ens är så ful som jag då och då koketterar med. Jag är, om man bortser från övervikten, ganska konventionellt vacker. (Jag säger ej att man ej kan vara vacker som tjock, jag säger att konventionerna säger att man ej kan det.) Jag har vackert välvårdat långt hår och jag har slät flawless hy, ”rätt sorts” kindben, vita raka tänder och fylliga läppar och allt det där som man ”ska ha”. Skulle jag börja sminka mig igen så skulle jag fan utklassa alla jävla idioter som gnäller på att jag gör mig ful.

Men så tuffa är kraven på kvinnor att inte ens kvinnor med normativt skönhet duger. Det räcker inte där, man måste vara mer, göra mer.

IMG_3824.JPG

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

37 svar på ”Påståendet ”att göra sig ful” påvisar en norm där kvinnor aktivt måste anstränga sig för att förbättra sitt yttre för att inte antas förfula sig själv med flit”

Bloggkommentatorerna tillåter sånt här och det är under all kritik, det är ofta man ser mobbning av andra bloggare som Mogi i seras kommentatorsfält.

Vad skönt att du orkar se det som en guldgruva ändå, som dessutom ger dig nya bra uppslag.

Jag fixar inte att läsa sådana kommentarsfält längre, tappar helt tron på människor då (lite beroende på hur ofta jag läser dem i och för sig). Fattar inte riktigt varför inte fler (som tex LD och Fanny Åström) tar lite ansvar och börjar moderera lite i sina kommentarsfält istället för att alltid släppa lös mobbarna?

Jag kan inte annat än att hlålla med här. Jag har så många gånger fått höra att jag är ful. Nej jag är inte ful, jag anstränger mig bara inte för att vara snygg eller för att förbättra mitt utseende. Har använt smink kanske fem gånger de senaste tio åren. Så länge jag är hel och ren så är jag nöjd. Tycker att det är intressant med hela ”fuldiskussionen”. Fortfarande ses det som väldigt elakt att säga ”vad ful du är” till någon. Varför är det så hemskt eller fel (särskilt för en kvinna) att vara ful? Varför skulle det ens vara ett problem?

Förutom dom onekligen vidriga mobbar komentarerna.. så är det här en riktig tankeställare för mej! Jag var absolut en sån som såg ner på kvinnor som ”gör sej fula”…jag gör det till och med lite än fastän jag inte vill och verkligen jobbar på det. Jag tror det handlar mycket om det internaliserade hatet och den tävling en upplever att en ständigt måste ha med andra kvinnor. Det blev både en känsla av överlägsenhet samtidigt som jag blev arg och besviken…vad har hon som inte jag har som gråter över sminkspegeln varje jävla dag och ändå känner mej äcklig och ovärdig…är det jag som är i underläge egentligen? Typ så… Men som sagt. Jobbar på det!

red: Din kommentar tycker jag är mycket intressant och jag skulle vilja veta lite mer om hur du tänkte där (om du vill svara och har tid, förstås?).

Kände du dig underlägsen, i betydelsen som en fejk, dvs att du visste att du var tillgjord till ditt yttre och att de naturliga tjejer som du mötte, därmed kanske hade bättre självkänsla än du, eftersom de kunde strunta i att göra sig till för män, utseendemässigt?

Du beskriver samtidigt att du kände dig ”överlägsen” men det verkar vara tudelat? Menar du överlägsen på så sätt att du, som ”gjorde dig snygg för män” fick mer uppmärksamhet, än de naturliga tjejerna som ”gjorde sig fula” för män? Det var dig män tittade på men själva ”vinsten” för dig, dvs att du lockade till dig manlig uppmärksamhet (vann ”tävlingen”), kanske inte gav dig så mycket i slutänden?

Väldigt intressant det här, för jag tänker genast på alla människor som bantar och tränar som idioter och förfasas över, skuld- och skambelägger samt agerar som mat- och träningspoliser, åt de människor som inte är lika fixerade vid bantning och träning som de själva är.

Jo men precis! Typ att jag tänkte att de som var mer naturliga måste ju ha en styrka och en personlighet klart överlägsen min, samtidigt som jag ju ”vann”.. så min reaktion blev helt enkelt att se ner på och skamma dem för att göra klart att jag faktiskt vinner, i männens ögon då förståss!

Sen har du säkert rätt i att det är så sånna som fatshamear också tänker! Det är konstanta tävlandet som liksom kör en kil mellan oss… Eftersom en vet att en inte är perfect, och perfect är det enda som är ok, så försöker en desperat peka ut fel hos de som känns som hot.

Numera brukar jag dock skratta åt män som påstår sej föredra ”naturliga tjejer”! Som om de visste hur kvinnor ser ut och beteer sej naturligt 😀

Oavsett grundförutsättningarna så lärs kvinnor och skolas ständigt i att vi inte duger, att vi måste förbättra, förändra e t c… Så tänk dig att inte vara normativt vacker utan alldaglig och oansenlig och ständigt med allehanda subtila och mindre subtila pikar få klart för att en inte räknas knappt ens som en person med känslor eftersom en inte har det sorts utseende som anses normativt snyggt.

Det är faktiskt inte bara tjocka kvinnor som blir osynliga utan även ”normalviktiga” kvinnor som inte anses uppfylla normerna för ”knullbarhet”. Lika fel i båda fallen.

Vi skolas in i att vi alltid ska göra oss ”snyggare” med allehanda konstgjorda medel men det får inte synas att vi använder smink heller å andra sidan för då är vi spacklade och slampiga. Det går liksom inte att göra rätt hur vi än ser ut från början eller vad vi än väljer att göra eller inte göra med våra utseenden.

En sak har jag märkt och det är att normativt snygga kvinnor ”kommer undan” med så mycket mer än vad alldagligare kvinnor gör. Min sorg över en svår sak blir ”ältande”, en snyggare kvinnas ännu värre beteende slätades över med ”hon har haft det svårt, hon har psykologiskt bagage.” Mitt minst lika tunga bagage räknades liksom inte… Också ett resultat av ett system där kvinnor i ALLT värderas efter hur gångbara på marknaden män anser dem vara…

Lite OT här kanske, en reflektion som ändå hör ihop med utseende och att kvinnor i alla lägen anses ska fixa sina utseenden för att bli ”ännu gångbarare.” Men som sagt, det får inte synas för mycket att en fixat för då blir det ju onaturligt, fel och spacklat…

Hur gör en rätt som kvinna i det rådande systemet där kvinnors utseenden både mäter värdet och avgör vad som är förlåtligt eller inte..?

Hah, ja. Som detta med att inte raka armhålorna = aktivism!!!! För inte fan kan en låta bli att raka pga ex. estetik, nejnej, alltid aktivism om du bryter mot normen. Normen är default och allt annat är bajsnödiga försök att GÖRA SIG TILL/LEKA ALTERNATIV. Jag går ut utan en blick i spegeln och i första bästa bekväma plagg, och hon duschar, plockar, rakar, noppar, sminkar, kammar, plattar, sprayar, klär upp, klär ner, klär ut i flera timmar – ändå är det JAG som bär på verbet.
Seriöst: skärpning.

haha vad jag gör är att stryka benen och säga ”det här är inte feminism, det är lathet, jag vill jätte gärna ha ny rakade ben och armhålor utan att göra jobbet, vill du göra det för mig?”

Tina Fey: “Steve Carell’s Foxcatcher look took two hours to put on, including his hairstyling and make-up. Just for comparison, it took me three hours today to prepare for my role as human woman.”

Inte ett dugg förvånad tyvärr. Vi är ju till för att behaga männen och föda barn…*ironi för er som inte fattar*.
Jag vill så gärna tro att det går åt rätt håll, men en del dagar (de flesta) känns det rätt tröstlöst.
Tack för att du orkar ta diskussionen med dessa människor.
Tänker inte ens diskutera ditt utseende, det har fan ingen med att göra. Däremot kan jag kommentera hur du skriver och det är en gåva du ska ta tillvara på. Lova att fortsätta för du gör skillnad.
/Tina

Hehe påminner om när Nanna Johansson läste upp kommentarer på kvinnlig hårväxt under armarna. En man var då orolig att det skulle bli modernt att ”odla”. Som att håret inte bara kom utan krävde en aktiv handling; förbereda, så, vattna, gödsla…. Allt för göra sig oattraktiv och reta ickefeminister.

Japp, men män odlar inte håret i sina armhålor – det är bara när det gäller kvinnor som detta hår ”odlas”.

Det finns gödsel i kvinnors deodorant. Det är därför män har andra deodoranter som luktar annorlunda, för att de inte ska ta fel.

Jag vet inte hur man gör sig ful? Tar bilder i ”fel” vinklar? Sminkar sig inte? Har ”fel” kläder? Alltså, man ser ju ut som man ser ut! Men man märker ju att det är SÅ FEEEEEEEL om en kvinna inte ens försöker göra sig snygg, för då är hon konstig eller idiot. Precis som att kvinnor finns endast för att vara snygga för andra.
Å andra sidan, försöker man göra sig snygg så är man ytlig/bimbo/korkad. Oavsett hur man gör är det fel.

Jag undrar vad Bloggkommentatorerna och andra med liknande kommentarsfält tänker att det ska komma för gott ur detta? BK verkar ju vettiga, omtänksamma och snälla på alla sätt och vis, så i deras fall misstänker jag att de helt enkelt inte förstår hur människor fungerar. Vi mobbar om vi tillåts. Inte alla såklart, men alla har det i sig och när mobben drar igång är det så otroligt lätt att följa den. Det krävs ett aktivt val att inte haka på, ett val man antingen gör dagligdags eller gjorde vid någon punkt i sitt liv och sedan håller sig till.

Den enskilda människan har ansvar för att inte låta sin inre mobbare komma fram, men som vi alla vet är människor rätt dåliga överlag på att ta ett sånt ansvar. Därför tycker jag att det är ännu viktigare att den som har makt använder den. I det här fallet har alla bloggägare 100 procent makt. Låter man folk mobba andra i sitt kommentarsfält är det för att man vill ha det så. Man vill, har inget emot det eller bryr sig inte om att andra utsätts för något de flesta av oss skulle fördöma och anse åt helskotta fel om det förekom i ett klassrum eller personalrum. Något de flesta av oss själva dessutom inte vill bli utsatta för.

På skolor och arbetsplatser är det ofta svårt att komma tillrätta med mobbning (pga ineffektiva metoder, min åsikt). På bloggar är det däremot den enklaste sak i världen. Många bloggportaler, som WP som är helt fantastiskt i det avseendet, är designade så att man som bloggägare ska ha fullständig kontroll över sitt kommentarsfält. Jag vet att folk har alla möjliga förklaringar till att de tillåter mobbning – det tar tid att moderera, det ska vara högt i tak på min blogg, alla ska få säga sin åsikt osv – men i slutändan är detta rationaliseringar för att man ska slippa känna sig som en dålig människa.

Det är nämligen så att tillåter man mobbning när man har makt att kväva den redan innan den satt igång så är man delaktig, oavsett om man deltar aktivt eller inte. Jag tycker att BK och andra med liknande kommentarsfält kan fundera på varför de sätter sin egen bekvämlighet alternativt andras rätt att få säga vad de vill framför människors rätt att slippa bli mobbade. Varför anser de att yttrandefriheten/högt i tak går före andras rätt att slippa mobbning?

Det kommer inget gott ur detta. Människor mår bättre när de inte tillåts hänge sig åt den här primitiva delen av vår mänskliga natur. Kortsiktigt kan det ge upphov till frustration och ilska hos somliga att det sätt gränser för deras beteende, men långsiktigt tjänar vi alla på ett samhälle där det ges så få tillfällen som möjligt att släppa fram mobbaren i oss.

Det är (enligt min erfarenhet) alltid män som kommer med kommentarer som att man är ful/att ens utseende inte duger, samtidigt som de själva är helt ointressanta och oattraktiva, LOL
Tjejer har jag inte blivit kallad ful av sedan högstadiet, de mognar antagligen något

Orelaterad kommentar, men på tal om skönhet kanske – vet du vem du är SJUKT lik? Din namne Natasha i Sex and the City! Skådisen heter Bridget Moynahan.

Det är politiskt att inte sminka/raka sig, vare sig man vill det eller inte.

Jag har extremt känslig hud med en massa eksem, acne, ärr osv. Hela min tonårstid hatade jag mig själv för min äckliga fula hud och gjorde allt jag kunde för att dölja den bakom en massa smink. Foundation i armvecken när jag hade kortärmat för att ingen skulle se den röda huden. Jag rakade benen och armhålorna och sprejade allergiframkallande parfym överallt för att man ”måste”, annars var man ju ofräsch! Jag täckte acnen med massor av smink, använde massor av hårsprej som jag inte tålde för att få upp volymen i håret så det kunde dölja min irriterade hårbotten. Tvättade mig med parfymerade duschcremer för att undvika att lukta illa, för jag var ju redan äcklig pga min hud, jag behövde ju inte göra det värre genom att lukta illa!

Sen, när jag var drygt 20, bestämde jag mig för att sluta misshandla min hud. Skitsamma om folk tycker den är äcklig! Nu använder jag i stort sett bara produkter från Lush (de är de enda jag inte är allergisk mot), rakar mig ganska sällan, sminkar mig inte alls utom på fest ibland. Jag skiter i om någon blir äcklad av att se mina eksem, de behöver luftas för att läka. Min acne skäms jag inte ens för längre.

Detta uppfattar folk som ett politiskt statement. Jag är en sån där ”extremfeminist” som tror att allt blir bättre för att man ”gör sig ful”. Och VARFÖR handlar jag på Lush, jävla hippiebutik, varför stödjer jag sån skit?! Tror ni någon bryr sig om jag förklarar att jag har problem med huden? Nej. Det enda som betyder något i den här frågan är mina feministiska åsikter.

Visst tycker jag att det är en fantastisk befrielse att slippa bry mig om vad folk tycker om mitt utseende. Skönt att känna pressen att jag måste passa in och dölja mina ”fulare” sidor. Fast ändå jobbigt att behöva känna att jag ändå inte bara kan få vara. Jag ”gör mig ful” för att jag har slutat tvinga in mig själv i en mall där jag inte passar. Jag är ju ”så fin EGENTLIGEN”. Vad betyder det? Jag är fin när jag döljer min fula hud. På grund av min hud är jag egentligen ful.

Åh men Lush är ju underbart. Som att handla i en godisbutik fast bättre (då jag är en som går igång på salt och fett och inte socker) men underbara färger och fanatiska dofter, som t o m jag som är parymkäsnlig inte har några problem med alls trots mycket doftrika.

Alla borde handla på Lush. Handgjorda produkter, miljötänk när det gäller behållare mm. Kan få många produkter helt utan konserveringsmedel. Detta är inte bara en butik för hippies. Den är fanatisk för alla. Går även att beställa över nätet. Om du ringer dem så SKICKAR de även gatistester i massor innan du behöver bestämma dig för vad du vill ha. Lush är bäst! 🙂

På Facebook finns det en grupp som heter Hardcore No Poo (de rekommenderar i princip aldrig färdigköpta produkter dock, förutom oljor osv, utan man får blanda till själv), är själv medlem där och man kan få jättemånga bra råd kring vad man ska göra åt t ex eksem. Jag använder själv produkter från Lush för tillfället, så jag är absolut inte Hardcore, men ja, det finns alltid nåt man kan ta till sig! Vet inte ifall du kanske har läst något kring just No poo, men för många med hudåkommor så kan det verkligen hjälpa (som du säkert redan märt när du plockat bort parfymer, hårspray, smink osv). Jag har själv atopiska eksem och försöker hitta något som kan mildra när det är som värst. Har t ex läst att tea tree-olja ska lindra kliandet, men har inte provat än.

För vissa fungerar det fint att tvätta håret med havre- eller rågmjöl också.

Hur som helst, det kan vara ett alternativ om du skulle vilja 🙂

jag har också typ värme/vinter eksem. när jag har berättat varför jag har illrött ansikte efter att ha duschat så får jag acceptans, kan vara för jag inte är röd hela tiden som det går ganska obemärkt förbi.
Jag har börjat med kokosnöts olja, dödar bakterier så det är också bra för acne även om det inte verkar som det, med olja och allt 🙂
så jag försöker duscha sällan, och olja in mig. mina vänner vet om det och skämtar med mig, men jag är trygg i det och skrattar med.

Min snubbe gör sig så fuuuuul varje morgon. Skitjobbigt!Han duschar på kvällen men rakar aldrig benen,kalsonglinjen eller under armarna och smörjer aldrig in sig efteråt.Blaskar sig bara med vatten i ansiktet på morgonen,lite deo, borstar håret och sen går han till jobbet iförd t-shirt och arbetsbrallor.Han har ingen hudvårdsrutin(!!!),sminkar sig aldrig, har aldrig använt kroppspeeling och aldrig noppat ögonbrynen. Alltså det här är så jobbigt. Är det bara jag som har en sån extrem snubbe som prompt måste förfula sig hela tiden? Ska jag göra Slut?

Fan va taskig han är mot dig!! Han får ju ta lite ansvar för att du ska tycka att han är attraktiv! Det där är ju bara själviskt. Han får skylla sig själv om du gör slut. Om jag var du skulle jag göra det, ”hel och ren” räcker liksom inte, tror han att han är Brad Pitt eller????? Stackars dig!!!!!!!!!1!!111!!1

alltså, har du funderat på om han är lesbisk? ingen riktig man ”låter sig själv gå” på det sättet. gör slut, han kommer dö ensam med 5 katter.

Skitsnyggt inlägg, jag tycker ju personligen mkt om alla typer av traditionella och otraditionella färger gärna tillsammans och när de är på nästippen, inramade över någon iögonfallande politisk tapet, i hattfilten och orangeaanagellacksnyckeln och hm ja de olikformade knapparna med. Men smink är så kladdigt kan vi inte bara prova sådana där diadem fast med horn, fjädrar, clownnäsor xD

Helt sjukt att man anses göra sig ”ful” bara för att man inte aktivt gör något i stil med smink, styling, frisyr etc. Eftersom jag blivit undersökt och utredd många gånger om för att få en diagnos och vård för min kroniska smärta så har jag vid ett flertal tillfällen råkat ut för psykologiska test där frågor i stil med ”bryr du dig om ditt utseende” finns med. Jag frågade vad frågan betydde för att jag inte förstod. Den närvarande personen sa då att det handlade om hygien och ifall man rakade sig, sminkade sig o.s.v. Varvid om man inte bryr sig om smink och att raka sig konstant (som kvinna) så anses man vara deprimerad, ha en psykisk sjukdom etc. Av ren rädsla för att av misstag få diagnosen depression (vilket inte skulle hjälpa mig att få den vård jag egentligen ska ha) så har jag alltid rakat mig innan läkarbesök för uppenbarligen verkar de bedöma det på sådant :-p

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *