Kategorier
Klassamhället

Är lösningen, på klassklyftorna, att ge lika mycket till alla?

Anna skriver om barnbidraget och jag kan inte annat än hålla med. Att det sitter höginkomsttagare och håvar in tusen spänn varje månad per avkomma, tusen spänn de inte behöver, när det finns barn som lever i fattigdom, som knappt har ordentliga kläder och knappt får mat för dagen är för mig helt obegripligt. Jag är […]

Anna skriver om barnbidraget och jag kan inte annat än hålla med. Att det sitter höginkomsttagare och håvar in tusen spänn varje månad per avkomma, tusen spänn de inte behöver, när det finns barn som lever i fattigdom, som knappt har ordentliga kläder och knappt får mat för dagen är för mig helt obegripligt.

Jag är stolt över vårt system. Vårt fina folkhem. Jag betalar gladeligen trettio procent skatt för att alla ska ha det drägligt. Men mina skattepengar ska gå till de som behöver det.

Jag vet att bidraget är till barnen, och det kan verka som ett trevligt rättvist argument, men å andra sidan så är ju föräldrarna ekonomiskt ansvariga. Bidrag ska gå till de som behöver det. Vi har inte oändliga resurser.

Argumentet att det skulle bli tydligare vem som var fattig eller rik är skitkorkat. Till och börja med så är det inte precis offentliga handlingar vem som får bidrag eller ej. Det står inte på löpsedlarna liksom; ”Ensamstående fembarnsmorsan Fatima i Rinkeby får 3475 kronor i månaden! Ba så ni vet!”

Stolthet föder inga barn och skam är ett lågt pris att betala om det innebär ordentlig mat på bordet. ”Nej tack, jag vill inte ha bidrag för då kommer folk veta att jag är fattig, mina barn får gå hungriga istället!” typ. Tror ni att NÅN förälder tänker så?

”Nej, men vi ger lika till alla så märks det inte”. Jo men tjena. Jag tror det är ganska tydligt vilka som är fattiga och vilka som inte är det. Men ett högre bidrag till de som behöver det skulle göra livet så jävla mycket lättare. Och det är bara möjligt om vi drar från något annat.

Och personligen så avstår jag gärna från barnbidraget om det innebär att ”Fatima” får tusen spänn mer i månaden.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

53 svar på ”Är lösningen, på klassklyftorna, att ge lika mycket till alla?”

de som har råd att sätta undan hela barnbidraget på ett konto varje månad borde inte få lika stort barnbidrag som de som för leva på pantade burkar 15-20:e varje månad. tycker jag.

och vissa borde inte få nåt alls!

Jag håller med, bra skrivet! :thumbup:

Jag tycker just att argumenten för att resonemanget du för fram skulle vara fel oftast är rätt torftiga, att de fattiga inte ska känna sig fattiga, att det är avundsjukan som talara, att det är orättvist mot de rika osv, osv.

Jag förstår din tanke, men eftersom alla trots allt betalar skatt så ska väl alla ha rätt till barnbidraget oavsett inkomst? Jag förstår inte argumentet till varför folk med hög inkomst inte skulle få ta del av systemet. Varför exkuldera människor som kämpat med studier och gjort karriär?

Apan – för att de redan har så mycket ändå. De har det gott ställt med eller utan barnbidrag. När fattiga människor går på soc så blir det världens liv för "de där lata jävlarna borde skaffa sig ett jobb och sluta snylta på systemet" Men sen så är det helt ok förmögna människor ska plocka bidrag som de inte ens behöver?

Jag tycker att rättvisa är att ge till dem som är i behov, inte till alla som vill ha.

Rika betalar ju skatt men får inget bostadsbidrag?

Vilka som faktiskt behöver barnbidraget är ju en väldigt subjektiv fråga, det går säkert att enas om en lägstanivå men jag tror ändå inte på en inkomstprövning. Det skulle bli både vanskligt och dyrt att hantera och var ska man dra gränsen? Ska inkomsten beräknas enbart på heltidsarbete eller ska man kunna välja att arbeta deltid och ändå lyfta det? Ska en av två föräldrar kunna vara hemma, studera, et c. Men visst, det är en hedervärd tanke.

rika dar del av skattepengarna. det går liksom inte bara till bidrag.

de får skola, barnomsorg, äldrevård, sjukvård, fina vägar att köra bil på, osv osv osv osv

I princip så håller jag egntligen med -Bidrag ska vara till de som behöver det. Jag tyckte likadant om barnbidraget i flera år.

Sen fick jag förklarat för mig att en stor anledning till att barnbidraget inte är inkomstprövat är att en sån process blir dyrare än att helt sonika betala ut det till alla som har barn. Det kostar MER skattepengar att bestämma var gränsen ska gå, att gå igenom ansökningar & granska.

Så därför accepterar jag att rikemansbarnen på Lidingö också får barnbidrag. För att undvika slöseri med mina skattepengar.

(Sen tycker jag det är ett + i kanten att det finns ett bidrag som inte behöver stigmatiseras…)

Jag håller med dig, helt klart! Alla andra bidrag (utom studiebidraget) är inkomstprövat, medborgare med bra ekonomi får inte socialbidrag och bostadsbidrag.

Många verkar sätta undan HELA barnbidraget på barnets sparkonto, vilket känns grymt fel för mig. Barnbidraget är till för att man ska få en liten hjälp med kostnaderna kring barnet, mat, kläder, barnomsorg.

Jag känner som du, skatt betalar jag gärna. Men jag vill att mina skattepengar ska gå till de som BEHÖVER det. Jag vill inte vara med och sponsra 18-åriga Tures BMW.

Jag undrar lite varför det just ska vara "fatima i Rinkeby med fem barn". Det skulle lika gärna kunna vara "lina och pelle med 1 barn". Kanske liten sak men för jag som brinner för dessa frågor undrar varför du väljer att skriva så. du brukar ju vara medveten om sånna saker. Det exempel är ju en produkt av folks fördomar att invandrare är muslimer, går på bidrag och har många barn. bara en parantes alltså…..

Tänkte fortsätta spåna lite, efter att jag läst lite fler kommentarer… & Detta är bara menat som konstruktiva frågor alltså, för att utveckla resonemanget:-)

Om barnbidraget ska vara inkomstbeprövat, var ska gränsen gå? Ska det finnas flera olika nivåer? Vad är rimligt? & Hur lång tid i förväg ska man kunna söka? Ska man bli återbetalningsskyldig om man (som jag, t.ex.) jobbar timmar & sen får mer i lön en månad än man först angivit? Hur mycket "fria val" ska tillåtas, ska man ha rätt att välja bort en inkomst & då få barnbidrag? Ska man kunna få barnbidrag om man inte väljer att ta ut hel föräldrapenning?

Som jag skrev innan, jag tycker ju i princip att bidrag ska vara till behövande, men just med barnbidraget så vet jag inte var gränsen ska dras? & Sen så är det, som jag skrev, dyrare, även i längden, att ta ställning till alla dessa frågor & utforma ett nytt system än att betala ut det till alla. Tanken med barnbidraget är ju inte heller att det ska vara ett "försörjningsstöd" i den bemärkelsen som många andra bidrag är, utan att det ska vara en sporre till att våga skaffa barn utan att det påverkar familjens ekonomi allt för mycket. För barn behöver vi i samhället!

Argumentet att rika redan har tillräckligt mycket pengar och att barnbidraget till dessa familjer är överflödigt är korkat. Är det fel att låta folk ha det bra ställt? Varför missunna folk som kämpat och lyckas?

Det är väl inte bara "rika" som får ta del av välfärdssamhället? Äldrevården, barnomsorgen, sjukvården och de fina vägarna att köra bil på gäller väl för alla medborgare?

En stor del av de skattepengar som staten får in går till bidrag & bistånd. Låt alla familjer få barnbidrag oavsett inkomst. Tycker Apan som föredrar morot framför piska!

apan att inte ge bidrag till rika handlar inte om att missunna någon att ha det bra.

Det handlar om att vi har begränsade resurser och för att ge de rika pengar (som de inte behöver) så måste de pengarna dras någon annanstans.

Det är som när moderaterna lurar folk att ge dem sin röst genom att lova tusen mer i plånboken men "glömmer" att nämna att de istället drar in på något annat.

Varför ska vi ge BIDRAG till människor som inte behöver det?

karolin — hur är det med bostadsbidraget? Eller soc? Man ger mer till de som behöver mer och mindre till de som behöver mindre. Och inget till de som inte behöver nåt.

Men apan seriöst tror du att välbärgade familjer har det gott ställt pga barnbidraget? De har det bra vare sig de får barnbidraget eller ej, därför så är det onödigt.

Varför ska man slösa skattepengar på att göda de som redan är rika?

Karolina- jag tycker att det ska fungera som bostadsbidraget, men på andra kriterier självklart. Det dinns inget krav på att man ska jobba 100% så vitt jag vet så finns det inga sådana krav alls när det gäller bostadsbidraget. Barnbidraget är ändå så pass lågt att man knappast behöver vara rädd för att människor ska skippa att jobba för att plocka barnbidrag. Självklart så måste man bli återbetalningsskyldig om man inte har uppgett rätt uppgifter eller om arbetsförhållandena har förändrats, man har ju eget ansvar att medela om man börjar tjäna mer eller mindre.

Det är inte fel att låta människor som har jobbat och pluggat få lön för mödan och det får de, genom att de får högre löner på sina arbetsplatser. Jag vill inte leva i ett samhälle som har som mål att stryka välbärgade människor medhårs bara för att de har utbildat sig, för de får som sagt mer betalt för att de har utbildat sig.

Kanske bara ett exempel för dig men många sånna exempel påverkar människor precis som vi påverkas av stereotypa annonser. Något som du själv är medveten om….Du noterar säkert hur kvinnor beskriv i olika sammanhang och jag noterar sånt här..

Om det inte är missunsammhet så vet jag inte vad det är. Jag är självklart medveten om att välbärgade familjer inte är välbärgade pga barnbidraget.

Anna, du menar alltså att folk som pluggat får lön för mödan genom att de får högre lön? Det är inte gratis att plugga och många drar på sig höga studielån som ska betals tillbaka.

Det handlar inte om att stryka "rika" människor medhårs eller att göda dem som redan är "rika". Snarare handlar det om att alla har rätt till en morot.

Alla har däremot inte rätt till soc eller bostadsbidrag. Den typen av bidrag går till de som verkligen behöver stödet.

I principsak så håller jag ju med! Bidrag till behövande liksom! Det är bara det att med barnbidraget så känns det för mig inte så "enkelt" längre… Jag har som sagt bytt sida gällande barnbidrag, jag tyckte som ni förut, men har svängt. Jag har känt de där känslorna (& gör ibland fortf.) & håller med om alla argumenten beroende på perspektiv.

MEN! Barnbidraget har inte samma syfte som bostadsbidrag, det är inte tänkt som ett försörjningsstöd, det är tänkt som ett tillskott för att täcka upp en del av kostnaderna för ett barn, så att vi ska våga skaffa fler, oavsett samhällsnivå.

Sen är det, som jag sa i min första kommentar, så att varenda utredning som har gjorts om frågan har visat att ett administrativt system för behövsprövat barnbidrag blir dyrare än att göra som nu. Så är principen värd den extra kostnaden?

apan man dömer andra utifrån sig själv.

Vi skulle antagligen inte få ett rött öre om barnbidraget var inkomstprövat så jag kan lova dig att det inte har med avundsjuka att göra.

rätt ska vara rätt. Rika behöver inte mer och ska därför inte få allmosor av staten.

du verkar inte förstå vad jag menar. Men skitsamma. Jag kan lova dig att det är helt möjligt att tycka att rika inte ska få mer UTAN att det handlar om avundsjuka.

Apan – Ja man får högre lön om man är högutbildad, jag tror knappast att studielånet tar alla extra pengarna som man har tjänat på att plugga. Så är det inte för dem som jag känner i alla fall.

Missunnsamhet? Knappast, för mig handlar det om att jag själv skulle vara beredd att offra mig om jag någon dag kommer att bli höginkomsttagare. Jag har haft det ganska gott ställt under min uppväxt men mina föräldrar har aldrig klagat på att de får betala mycket i skatt, jag har lärt mig hemifrån att det är rätt att hjälpas åt, vara solidariska och att alla ska dra sitt strå till stacken och att alla människor borde kunna leva ett drägligt liv, det handlar inte om missunnsamhet, det handlar om grundläggande värderingar.

Med risk att bli lynchad av övriga kommentatorer tänker jag slänga in en riktigt fräck en… Varför inte slopa barnbidraget helt och håller?

Har man inte råd att ta hand om sina barn borde man kanske inte skaffa några… Det är ju trots allt frivilligt.

EnviroSheila

att skaffa familj ska inte bli en klassfråga.

dessutom så far ju barnen illa. De ska ju inte lida för att deras fattiga föräldrar valt att föröka sig liksom.

Anna

Det är långt ifrån lika många som är berättigad bostadsbidrag, som skulle vara berättigade barnbidrag;-)

& Själklart är bostadsbidrag en förlustaffär:-) Det är däremot inte barnbidrag i längden, eftersom den största majoriteten barn växer upp till skattebetaland individer, som ger ett rejält plus i statskassan.

Karoline, men föräldrarna får ju inte betala mindre i skatt för att de inte är berättigade till barnbidrag?

Alla bidrag är självklart en förlustaffär, det jag menar är att jag inte förstår hur det kan vara lönsamt att pröva bostadsbidrag när det inte är det med barnbidrag, för det finns faktiskt fler som har en bostad än vad det finns folk som har barn.

Barnbidrag är, faktiskt inte, en förlustaffär för staten i längden!:-) Det betalas ut knappt 200,000 kr per barn i barnbidrag. Utslaget på en livstid innebär varje barn i Sverige ett plus i statskassan på drygt 100 miljoner, detta efter att man räknat bort vad individen kostat i olika bidrag.

Bostadsbidrag betalar inte tillbaka sig på samma sätt.

Karoline – Fast i det resonemanget så utgår man i från att folk skaffar barn pga barnbidraget, att folk förökar sig för att lägga vantarna på de där 200 000, folk som behöver barnbidraget för att ha råd att ha barn skulle ju fortfarande skaffa barn, däremot så skulle man ju spara in 200 000 på varje barn som föräldrarna får barnbidrag för fast att de inte är i behov utav pengarna.

Nja…det resonemanget ser inte jag…jag menar mest som så att det som barnbidraget i ett individuellt fall, med ett redan fött barn i en höginkomstfamilj kommer kosta staten & skattebetalarna, kommer betalas igen, med råge!

Jo men för att resonemanget att barnbidrag ger en vinst så utgår man ju ifrån att folk faktiskt har skaffat barn för att komma åt pengarna, jag menar, folk skulle ju inte sluta att skaffa barn för att de inte blev berättigade barnbidrag. Det är inte barnbidraget som genererar en inkomst.

Klart att pengarna återbetalar sig, men det är pengar som staten får in oavsett barnbidrag eller inte.

Det är samma peng för alla! = INGEN förälder diskrimineras oavsett inkomst = BRA.

Jag tycker det är missundsamt att säga att någon som arbetar hårt och heltid inte ska få detta bidrag eftersom att "denne redan har mycket pengar". OCH? Vad gör det dig??

Det är ju hela grejen med barnbidraget att man ska slippa gå igenom ansökningar och bli diskriminerad för att man har bra/dålig ekonomi.

Den med hög inkomst är väl fan inte sämre än någon med låg inkomst? Och viceversa.

ALLA som betalar skatt, även den med hög inkomst, betalar ju för fan till staten som ger pengar till de som har barn… Så det är inte bara du med låg inkomst som "betalar" till de rika, dom "betalar" även till dig.

Anna -Jag fattar hur du menar, & att det till viss del blir så i resonemangt:-)

Min utgångspunkt i det hela var dock hur barnbidrag på ett sätt inte "kostar" lika mycket som bostadsbidrag. Barnbidrag får alla, & under sin livstid så kommer barnet generera mer pengar än det kostat. Bostadsbidrag får verkligen inte alla, & det kommer liksom inte staten till gagn på samma sätt. Ska inte snurra in mig mer i det nu:-)

Problemet för mig är att jag inte ser ett bra alternativ till allmänt barnbidrag. Det kommer bli ett enormt administrativt projekt om det ska fördelas efter behov, i en mycket högre utsträckning än den administration som krävs för andra bidrag.

Jag är för principen att bidrag ska ges efter behov, men i just barnbidragsfrågan så vet jag att principen kommer kosta mer än den smakar, & jag anser inte att det är värt det.

Fan vad tröttsamt det blir med missunnsamhets och avundsjukeargumet, det känns som att man inte har något bättre att komma med.

Bara för att folk inte delar era uppfattningar, värderingar eller åsikter så är man inte missunnsam eller avundsjuk. Man kan inte tillskriva andra människor känslor eller egenskaper bara för att deras åsikter inte passar eller känns riktigt bekväma.

Men ska det vara på den nivån så väljer jag att hävda att vissa som tar illa vid sig utav de åsikterna som LD har fört fram är giriga, småaktiga och rädda för att själva få mindre pengar. Sko dig själv och skit i alla andra.

Så spelar vi i samma liga liksom.

din överskrift är mycket intressant och jag satt en lång stund och funderade på den [- och lämnade diskussionen om barnbidraget därhädan, jag har nog inget ytterligare att tillföra den debatten] å kom fram till att medan det å ena sidan såklart inte skulle lösa några klassklyftor skulle det å andra sidan vara klart mest rättvist att ge lika till alla. fast efter att ha plöjt kommentarer i både detta och flera andra inlägg förstår jag att "rättvist" kan hamna i kategori riskabelt vokabulär? 😀

som någon skrev här; inkomstbaserat barnbidrag skulle kosta mer att administrera än nuvarande system. men jag kan tycka att de som själva gärna avstår barnbidraget skulle kunna göra det. hur svårt kan det vara att lägga till en kryssruta på Mina sidor hos FK, & så blir de överhoppade i utbetalningarna? eller, hm, iofs, det är ju FKs IT-system ja. där går det ju inte att göra nåt alls, inte ens plocka fram kommande utbetalningar 😐 (jag ringde runt den 24e sept förra året inför min start av f-penning & frågade hur mycket jag skulle få utbetalt & om pengarna skulle komma i tid. svar; ja, det BORDE de göra, jag kan se här att ditt ärende är aktivt i alla fall. summan kan du räkna ut genom att ladda ned vår pdf med antal dagar/månad från vår webb, sedan gångra dagarna med din dagpenning, & sedan dra ifrån skatten. "menar du allvar!?" var det enda jag svarade henne.)

Men ni som säger att ni såååå gärna skulle vilja ge ert barnbidrag till andra som behövde det mer för att ni själva har så jävla mycket pengar, GE det till någon annan då! Finns rädda barnen, finns röda korset, finns stadsmissionen och gud vet vad… Ni kan öppna ett månadsgivande på exakta summan av barnbidraget och bara ge och känna er så mycket bättre än alla andra. Men nej, det handlar ju inte om att NI faktiskt inte vill ha bidraget, det är ju de där andra som inte ska ha det…

Och kom inte och säg att ett uttlande i stil med "jag vill inte bekosta Tures BMW" inte någonstans längst in i er kommer utav avundsjuka. Tures föräldrar har minsann pengar så det räcker så att de kan sätta in hela barnbidraget på sparkonto och köpa en BIL. Gud vad ni är omedvetna över era egna motiv.

tja…. vi skänker pengar varje månad till:

– PETA

– barnfonden

– djurens rätt

– vårt fadderbarn i Indien

– Amnesty

– sos barnbyar

Autogiro. Lätt som en plätt. Och självklart för oss. Är det good enough for you?

Att vara kritisk handlar inte alltid om avundsjuka. Jag kritiserar inte barnbidraget pga att jag tycker det är jobbigt att andra har mer än mig (shit, makens familj är förmögna. hela bunten).

Klart som fan att jag blir avundsjuk då och då, det är inget jag sticker under stol med. Men det har inte med saken att göra. Jag anser att staten inte ska ge pengar till människor som inte behöver det. PUNKT. Jag är kapabel att skilja på personliga känslor och sakfrågan.

Bra, då är du ett jättebra exempel! De andra som tycker att de inte behöver sina barnbidrag kan väl göra samma då, så är problemet löst.

Jag har inte ett spänn mer än existensminimum och ändå tycker jag inte att man ska ta ifrån något barn barnbidraget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *