Kategorier
Titta jag ammar!

Varför pracka på ungarna en nappflasknorm när det naturliga faktiskt ÄR att mata med bröstet?

Har ni tänkt på att babydockor ofta kommer kompletta med en liten nappflaska? Det har jag. 

Och har ni tänkt på att när barn leker att de ska mata bebisen så ger de ofta just flaska? Det har jag iallafall. (Inte min unge dock. Hon har alltid ”gett tuttis”)

Nu har ännu en docka kommit men den här har ingen tillhörande flaska utan uppmuntrar barnet att amma. Äntligen säger jag men det är tydligen riktigt kontroversiellt. 

Många menar att dockan är sexualiserad men det är ju just det den inte är! Det finns ingenting sexuellt med amning och tror man det så har man seriösa problem och bör med fördel avprogrammera sig. Sen menar vissa att dockan uppmanar barn att leka vuxna men herregud, det gör väl massvis med andra leksaker? Dockor är ju en mamma-pappa-lek om något, oavsett om man ammar eller byter blöja. Att mata dockan är ju ett ganska vanligt förekommande inslag i dockleken. Hur kan man ha missat det liksom?? Och nu kan ungarna göra det like nature intended liksom. 

 
Sen har vi ju lekspisar, lekdammsugare. Har dessa kritiker missat att barn gärna gör som mamma och pappa i sina lekar och att barns lekar ofta handlar om vuxenimitation? 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Varför pracka på ungarna en nappflasknorm när det naturliga faktiskt ÄR att mata med bröstet?”

Tänkte på det när jag såg kommentaren också. Att det verkligen inte är sexualiserat, amning har ju ingenting med det att göra. Vi har tuttar för att barnen ska matas med dom, och det är sånt som jag tycker avdramatiseras redan från början.

Barn gör som föräldrarna gör och jag vet många pojkar som låtsasammar för att de ser sin mamma mata ett yngre syskon. Dock tycker jag inte att det är något fel med nappflaska till dockan heller, eftersom det är så pappor och många mammor matar sina bebisar.

Tycker det är bra att det liksom blir naturligt, pallar inte grejen att det ska vara konstigt med tuttar och amning. Men jag vill inte heller att det ska ses som det enda "naturliga", fick ju själv flaskmata till slut pga att amningen inte funkade. Jag tycker alltså båda grejerna är bra. Ja, eh.

Men nääää… Skulle aldrig köpa en sån docka till någon. Tycker inte heller att amning är något sexuellt, men en docka som aktivt uppmanar ungar att "amma" känns helt sjukt faktiskt. Lite rabiat ammningsmaffia över det hela.

Svar:
Varför är det sjukare än dockorna med nappflaskor? Är inte det lite nappflaskemaffia över det då??
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker verkligen inte det har något med sexualisering att göra. Det jag däremot tänker är att ett barn skulle kunna hjälpa till med exempelvis ett småsyskon genom att mata med flaska (på samma sätt som ett barn kan hjälpa till att dammsuga, baka etc om vi ska dra paralleller till hushålls-leksaker). Men ett barn kan inte amma. För att amma måste man vara vuxen och det är där min magkänsla säger nej till amnings-dockan.

Svar:
så du är helt emot lekar där barnet leker vuxen? Mamma-pappa-barn eller barbielek, bilkörning osv är alltså förbjudet? Hur är det med tjuv och polis? Krig?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

@ LD: Hell yeah and amen to that. Har alltid tyckt att flaska/napp normen som den enda giltiga i docksammanhang är både artificiell och konstig. De flesta barn i mänsklighetens historia har faktiskt fötts upp/föds fortfarande upp på enbart bröstmjölk.

@ Helena: Nej småbarn kan inte amma, precis som de varken kan eller bör ta hand om spädbarn på egen hand heller.De leker, de testar roller. Småbarn kan inte en himla massa saker som att köra bil eller vara gravida heller. Stoppar "din magkänsla" små flickor eller pojkar från att leka bilkörning eller stoppa-nalle-under-tröjan-och-leka-att-vi-har-en-bebis-i-magen-leken med?

Nej, det är klart jag inte är emot vuxenlekar, som du ser ger jag exempel på lekar där barn gör vuxna saker. Inga konstigheter. Och jag ser ju att argumenten för amningsdockan har klara poänger i och med att det är ett sätt att avdramatisera amning osv. Däremot känner jag att det är något lite obehagligt att ett barn ska låtsas vara könsmogen…

Svar:
men låtsas de inte vara könsmogna när de leker att de är vuxna? Det är ju ingen skillnad på den här leken (att amma) och att leka att man kör bil eller är mamma. Absolut ingen skillnad alls.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag hör vad ni säger. Antagligen är det så att jag ännu så länge bara förknippar mina egna behag med sexuella sammanhang och därför för över det på leksaken. Jag återkommer när jag fått barn och testat amning själv 😉

Alltså de som tror att det är något sexuellt med ammning måste ju totalt sakna erfarenhet. Det finns inget erotiskt/laddat med ammning. Det är ju ett rent mejeri, utfodring – och hjälp vad härlig man blir, svullen och svettig och luktar lite surmjölk… 😉 Härliga tider!

För övrigt har jag tänkt på när jag kollat på "teen mom USA" på MTV (är jag sjukskriven lr?!) – ingen verkar amma – alla ger flaska. 🙁

Fram för fler naturliga dockor! 🙂

Jag tycker det är toppen, min dotter snart 3 år ammar sina gosedjur och sin docka. Trots jag tyvärr bara kunde amma henne i 12 v.

Det är ju det mest naturliga i världen att amma sin lille bebis.

Min dotter har ju sett andra bebisar få tutte så länge hon kan minnas. Enda gången hon ger flaska är när de sitter i en stol vid hennes lilla bord i hennes rum. Precis som man gör i verkligheten.

Barn gör ju som de ser att vi gör. Inget konstigt i det. Dock förstår jag inte riktigt den där lilla toppen. Men antar det har något med funktionen att göra.

Men det värsta av allt är att man blandar ordet sexuellt med amning, trodde vi kommit längre än så i samhället.

Vill bara förtydliga att jag inte tror/tycker att det är något sexuellt med amning. Men att jag antagligen tänkte så omedvetet, och att det var därför jag reagerade som jag gjorde trots att alla logiska argument är emot mig. Men jag är inte sämre än att jag kan ändra uppfattning 🙂

Tänkte faktiskt likadant när jag såg artikeln, vad är problemet i att leka att man ammar? Det har väl gjorts innan, oavsett smaskljud från dockan eller inte. Själv både ammade och "födde" jag mina dockor när jag var barn. Det jag irriterar mig på är dock att dockan endast inriktar sig mot flickor, att de små flickorna ska lära sig bli ömsinta och omhändertagande. Hade vart sköj om en pojke kunde få vara med i bilden, för så vitt jag vet, leker också pojkar ibland att de ammar och tar hand om en bebis.

Hm, nu blir jag förvånad.

När man säger att något "ÄR" naturligt, då blir det andra ( i det här fallet flaskmatning) onaturligt.

Alltså, jag hänger med i vad du säger, ditt resonemang; Barn leker mamma-pappa-barn-lekar, dammsugar-lekar, bebis-i-magen-lekar osv.

De leker att de är vuxna. Visst. Det säger jag inget emot,

men har lite svårt för att du trycker på "naturligheten" i att amma.

Det är just dom orden som fått tusentals kvinnor att må skit för att de inte kan amma.

Eller: "det mest naturliga som finns för kvinnor är att föda barn. alla kan det, så varför skulle inte du kunna?".

Ja, säg det. Ingen hade något vettigt svar på varför jag inte kunde föda vaginalt.

Heller kunde ingen svara på varför min mjölk inte räckte till.

Så, naturligt och naturligt. Det vette tusan.

Svar:
Fast det ÄR naturligt att amma. Att din mjölk inte räckte till har naturliga anledningar det också.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Pedofili?

Jaha, du ser, den tanken tänkte jag inte ens 🙂

Jag hakade mest upp mig på ordet "naturligt". Har otroligt dåliga erfarenheter av "naturliga" barnmorskor och moderskapsvetare som hyllat det "naturliga" i barnafödandet.

Jag tänker lite så här runt ammande, har inget emot att folk gör det vare sig öppet eller i hemmet, men jag ammade inte. Av den enkla anledningen att både jag och min man ska ha samma ansvar och vaka lika mycket på nätterna. Sedan var jag inte hemma speciellt länge heller, jag och min man delade rakt av, så för mig var det viktigt att x fick lika mkt närhet till båda oss. Så för mig känns den där dockan lite överflödig. Pojkar kan också leka att de ammar, men de kan inte amma sedan när de får barn. Varför göra en docka som är så bunden till könsrollen?

Svar:
Men ska barn inte leka nåt de inte kan göra på riktigt då menar du? Bara realism?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

alltså jag kan känna att det som är obehagligt med den dockan är ju att barn ofta leker mamma-pappa-barn både som små och som äldre men då känns det som att de skulle få idén att börja amma sina småsyskon/kompisar etc.

Svar:
varför skulle de få den idén? Barn leker fåglar och superhjältar, men mig veterligen så försöker de inte hoppa från tak eller ta ihjäl "dummingar". 😉
Och om de fick idén att amma vad skulle vara problemet med det egentligen?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det kommer alltid vara naturligt att amma, rent biologiskt så är det ju så man "matar" sina spädbarn. Ja visa får för lite mjölk, vill inte, kan inte pga av andra anledning amma men det gör ju inte ammning i sig mindre naturligt. Det är ju också naturligt att det pga av olika anledning inte går att amma.

Jag tycker att det är en bra idé. Men jag läste på Aftonbladets hemsida att den riktar sig till flickor, och är ganska stereotyp. Flickdockan är "lite tetig vid läggdags, men snart redo för gos". Medan pojkdockan är "busig, alltid på språng, och en uppmärksamhetsälskare". Bra med amningsgrejen, men lika stereotyp som alla andra dockor. Tyvärr 🙁

Svar:
Alla dockor riktar sig tyvärr till flickor. Inte bara denna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nä den dockan har varit på tapeten förr så gäsp. Och det är ju bra att det medföljer nappflaskor till dockorna eftersom barnen redan har bröstvårtor att leka amning med. Och så blir det kanske lite lättare för pojkar att leka med dockan.

Svar:
fast pojkar kan väl leka mamma? Kan de leka spindelmannen så borde ju kvinna eller mamma funka lika bra.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Varför hakar folk upp sig på att det står att amning är det naturliga? Rent biologiskt ÄR vi skapta för att ge di till vår avkomma (och föda vaginalt, hör och häpna!)

Men det är det INTE sagt att det är sämre att ge flaska eller föda med kejsarsnitt? Eller "onaturligt" ur en _social_ synpunkt, skilj på äpplen och päron för jösse namn…

Ja jag har inte sagt eller menat att pojkar inte kan leka mamma utan jag har sagt och menat att om det finns med en flaska i förpackningen till dockan så kan pojken leka pappa och flickan leka det med för allt i världen. Eller så kan man leka mamma som inte ammar eller att det är välling. Nappflaskan tillför nåt i leken ju.

Jag älskar dig! Är i slutet av mina tonår och kan säga att du format mig som människa. Jag ses som min småstads rabiata feminist och kan säga att allt är tack vare dig. Du har breddat min värld.

Svar:
åh heja dig!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Kolla din mail, jag har precis mailat om en docka som kommer med TRE flaskor.. for a reason. Jag går i taket när jag ser den, så jag antar att du kanske gör samma sak. Jag har tidsinställt ett inlägg om skiten senare ikväll, men det är bara kortfattat, du kanske har mer konstruktiva saker att säga om detta än vad jag har, jag är inte lika bra på att formulera mig som du är när det gäller saker jag irriterar mig på.

Det var ju lägligt att du skrev om det här med flaskor för dockorna, därför nämnde jag det här..

Här uppe i norr är då amning helt naturligt och inte alls sexualiserat förutom något pervers typ kanske.. Men bra med flaska också som i det verkliga livet.. Några ammar några ger flaska och någon kör med båda..

min mening blev ganska konstigt formulerad från min telefon…

Om dockan köps till en pojke som då vill leka pappa är det inte lika naturligt att mata med bröstet. Då är det väl bara positivt att en flaska skickas med? 🙂

Svar:
Han kan väl leka pappa utan att mata. Eller så leker han mamma. Flaska finns ju att köpa för de som vill.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag kommer inte köpa en sån docka till min son eller i present till något annat barn heller. Jag skulle iof inte köpa en docka till något barn (tycker det finns roligare saker att ge bort). Skulle barnet själv efterfråga det så skulle jag absolut överväga tanken (pris osv.) men för mig har det inte känts naturligt att amma så det ska bli intressant att se hur mina barn kommer se på amning. Min fördom säger mig att min son inte kommer efterfråga dockan.

Haha men VARFÖR är det så fruktansvärt viktigt att barn inte ska mata sina dockor med nappflaska?? Varför? Kan dom ta skada av det? Om inte, så är det väl inte värsta grejen att diskutera kan jag tycka. Tacksam för svar! Kan dom ta skada av att använda nappflaska?

Svar:
Det är väl inte viktigt alls. Men lite variation istället för flaskmatsnorm vore ju bra. speciellt när vi lever i en kultur där amning ses som äckligt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Och hur kan den här dockan va sån succé? Innan den kom så va det väl bara att kasta nappflaskan till dockan och berätta för barnen att dom ska "amma" sin docka? Eller är det bara det att den pratar? :/

Fast nappflaskor kanske är bra när små pojkar vill leka att de matar en bebis? Annars skulle de vara helt utestängda från detta.

Svar:
fast de kan väl leka att de ammar? Kan de leka att de är batman så borde ju amning vara en barnlek.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Många små barn (speciellt om de har sett småsyskon ammas eller själva har ammats länge) leker ju att de ammar sina gosedjur ändå, så det är ju knappast så att man introducerar något helt nytt. Känns som lite bortkastade pengar att köpa ett amningsförkläde och en docka som gör sväljljud, kan jag tycka. Och det är lite trist med de stereotypa könsrollerna.

Och så förstår jag inte att det alltid är någon som ska tycka att man sexualiserar barnen, det är jättemärkligt.

Och hejja dig i näthat-skiten. Skönt att du inte Pär Strömar.

Tanken med dockan är väl att barnet skall leka förälder. Det är en mycket vanlig lek och alldeles sund och naturlig, något att uppmuntra, det är ju så barn lär sig om världen, genom att leka den. Jag ser inte det konstiga i en docka som låtsas amma. Är det för att det mer spelar på att barnet har en kropp? För visst är alla dockor som blir låtsasbarn till barnen underförstått låtsasfödda, men det kroppsliga med bröstvårtor och vaginor och spermier blir väl mer in your face med en docka som ammar.

Min Alice och numera även lillebror på 1,5 år "ammar" dockorna här hemma. Inget konstigt med det – det är mat. Ser kanske lite kul ut när Elton gör det. Han har ingen koll på kroppen riktigt än och stoppar dockan i armhålan. Tycker man att det är en sexuell handling att ge sitt barn mat…har man allvarliga problem.

Min första reaktion när jag läste om "ammningsdockan" var ett spontant skratt. Barn härmar det de ser, ser de att mamma ammar ett litet syskon t.ex. så kommer de säkerligen att härma detta med eller utan ett förkläde med blommor som ska föreställa bröstvårtor. Hela grejen att sälja en docka endast för amning känns överdriven, de kommer låtsas med sin "vanliga" docka eller nalle osv. ändå.

Sen förstår jag inte heller poängen med att introducera en 2 åring (har för mig att åldersrekommendationen på dockan är två, rätta mig om jag har fel) för ammning? Är ganska säker på att frågan om vad de dära hängande sakerna på mamma är till för kommer att komma upp någon gång under deras barndom och då är det ju bara att förklara. =)

Visst, det är en fin idé att visa att amning är något naturligt men det känns bara lite överdrivet enligt mig.

"Men ska barn inte leka nåt de inte kan göra på riktigt då menar du? Bara realism?"

Nej, nej. Nu missförstod du mig helt. Jag menar bara att vad är vitsen att göra en speciell docka när barn ändå kan eller redan leker att de ammar sina vanliga dockor. Den känns väldigt inriktad på flickor, även om många dockor så är, så känns den överflödig. Den såg inge speciell ut jämfört med de redan existerande dockorna, så jag förstår inte varför man gör en sån specifik docka som riktas mot flickor.

Min unge "ammar" och har bebis i magen när han leker. Blev dock fruktansvärt ledsen när hans äldre kusin förklara att bara tjejer kunde ha bebis i magen.. Han ville med.. Men jag kan nästan vara tvärtom nu, kan tycka det är lite halväckligt när man ganska pattfixerade kille är på mina bröstvårtor.. Haha känns stört..

Dockan är bra! allt som bryter vardagslunket och som du LD menar, få bort stämplen att ammning är något "äckligt"

Att så många blir upprörda visar ju bara ännu mer på faktumet att kvinnans kropp har sexualiserats till den grad att man har glömt dess ursprungliga funktion, att föda och mata barn. Jag har absolut inget emot att man sexualiserar kroppen ibland, det är ju trevligt det också. Men när det har gått så långt att amning blir något fult och sexuellt, eller att förlossningar, mens och annat som visar på kvinnlig fertilitet ska bli "äckligt" och "osexigt". Usch, blir så trött på att kvinnans kropp bara får lov att finnas till för sex.

Tycker för övrigt att det där med leksaker gått lite för långt. Det finns knappt någon fantasi kvar i lekarna, allt ska vara så realistiskt och detaljerat,kan allt tycka att det ärlite synd ibland. Även om jag klart inser att det är askul för barnen med alla dessa saker.

"I en kultur där amning anses

äckligt". ??.

Mja. Precis motsatt väl? Amning hyllas ju fortfarande. Universallösningen på allt.

Jag upplever verkligen inte att det "prackas" nappflaskor på barn. Om det nu gör det så why not? vad spelar det för roll? Mammor som kan och vill amma fortsätter ju med det. Och barnen som leker med dessa flaskor kommer i alla fall bli varse om de olika alternativ dom finns.

Det viktiga är väl att dom lär sig att det är dom som avgör vad dom blir bäst för just dom och deras barn.

Svar:
amning "hyllas" bara om det pågår tills barnet är sex månader och sker inom stängda dörrar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag förstår inte kritiken. På vilket sätt sexualiserar man barn och amning med den här dockan? Det är ju det den INTE gör. Anledningen till att folk äcklas av (offentlig) amning är för att det är så inpräntat att kvinnors bröst är sexualiserade och till för att attrahera och behaga. Folk får för fan börja vänja sig nu, dags att ta tillbaka tuttarna. Äntligen får jag lov att säga trots att jag egentligen aldrig har tänkt på det här med dockor och flaskmatning.

Tyckandet har ju lite att göra med vilka erfarenheter man har själv. Visst är det naturligt att amma, precis som att vi alla föds nakna och så vidare.

Har du inte fött barn än så kanske du inte köper dockan till ett syskonbarn (exempelvis), för det blir lite "för mycket". Eller har du dåliga erfarenheter av amning, eller folk runtomkring som gjort det till nåt negativt och otrevligt, då köper du nog inte heller den där dockan.

Har du bra erfarenheter och har du fött barn och/eller är du obrydd, så köper du dockan för att det är skoj. Eller nåt.

Sen ser jag det genom ett annat perspektiv också. De som inte kan amma? Att hela tiden hävda att det är så naturligt med att amma och "förkasta" nappflaskan, är inte roligt för de som inte kan. Jag är en av dem och vet vad jag talar om. Visst, mata med flaska är inte "naturligt", men kan man inte vilka alternativ har man?

Ett annat perspektiv, men kanske värt att tänka på?

I övrigt tycker jag det är skoj med en sådan här docka också. Med betoning på också.

Jag såg att du svarat en av kommentarerna med att amning ses som äckligt. Det upplever jag inte alls. Tvärtom upplever jag att det ses som vackert. I min omgivning är folk nästan fascinerade när jag ammar, haha 🙂 Fast jag kanske har en tolerant umgängeskrets.

Har du upplevt att folk tycker det är äckligt när du ammar? Isf är de människorna idioter!

Känner spontant att det är helt onaturligt med det där förklädet med blommor på. Som sagt, ungar klarar vilka lekar som helst utan konstlade hjälpmedel, varför skulle de behöva låtsasbröstvårtor eller vad det nu ska föreställa? Har sett massor av barn som ammat sina dockor och gosedjur ändå, förmodligen för att det varit en fullständigt naturlig del i leken? Tycker att såväl nappflaskan som bröstlappen är överflödiga. Sen är jag personligen motståndare till dockor som pratar och sjunger och överhuvudtaget behöver ett batteri för att lekas med. Tar bort fantasi, kreativitet osv.

Svar:
jag avskyr batterileksaker. kommer ej innanför väggarna!

eller ja. inte till barnen iallafall.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har ingenting emot själva dockan däremot tycker jag att hur den beskrivs skapar orealistisk bild av amningen.

http://thebreastmilkbaby.com/2011/07/the-importance-of-teaching-little-girls-to-breastfeed/

Går man in på hemsidan så står det "breastfeeding as the most loving, healthy practice for a mother and her infant1."

Så flaskmatande föräldrar älskar sina barn lite mindre?

Vidare skriver man om "wonder and magic of motherhood. Shouldn’t they be ready for a healthy future?"

Så de som icke ammas går "unhealthy" future tillmötes? Nja..forskningen säger ju att nyttan med amningen finns på populationsnivå, däremot går det inte påvisa alla dessa hälsosamma nyttighetr i varje individuellt fall

Sådan marknadsföring bidrar till den skimrande orealistiska bilden av vad amningen för väldigt många är- en svår och krävande upplevelse.

Det är absolut iinte fel att leka med dockor och amma dem däremot är det inte ok att försöka marknadsföra detta som "most loving"

Hej Lady Dahmer!

Det här är första gången jag skriver till dig så först lite beröm: Jag har läst din blogg sedan 2009 och jag har lärt mig så otroligt mycket av dig! Du har blivit en stor förebild, och jag har blivit så medveten sen jag började läsa din blogg. Det skall du ha stort tack för!

Sen skulle jag vilja fråga dig en sak som inte har med det här inlägget att göra, men det kändes så privat att skicka mail.

Det händer ju nämligen att män i ens omgivning får för sig att de skall säga saker om ens utseende. Har flera gånger den senaste tiden fått höra "Va snygg du är idag" t.ex. Jag tycker att detta är extremt obehagligt och känner mig lika uppgiven varje gång det händer. Jag hatar att de helt plötsligt gör mig medveten om att jag får mitt utseende bedömt. Jag önskade att de inte skulle göra det alls men jag vill definitivt inte veta när/om de gör det. Har svarat saker som att "det är helt irrelevant" och liknande, men önskade att jag kunde svara något med mer substans så att de fattar att det inte är okej att säga saker om andras utseenden vare sig det är positivt eller negativt. Utan att nödvändigtvis vara otrevlig, bara svara nånting tillbaka som kanske får mannen ifråga att tänka efter att han kanske inte borde säga sådana saker till kvinnor. Jag vill helt enkelt bara kunna ge en verbal pungspark men med substans eftersom jag inte tror man kommer så långt med ett "du är dum i huvudet" om man vill öppna ögon. Så jag undrar då såklart om du har några bra tips på vad vad kan svara i sådana situationer?

Svar:
Jag svarar bara "jaha". Eller "tycker du". Aldrig någonsin tack. Jag visar att jag inte blir glad för det och att det inte är nåt att tacka för. Däremot så tackar jag när jag får en värmande kommentar om min person. Tror det är svårt att uppfostra omgivningen aktivt. Är du riktigt modig så säger du till att du inte tycker om det, och förklarar schysst varför. Eller så skojar du till det: "Jaså? Jag är väldigt snäll och klok idag också och det känns ju lite viktigare! Hoppas du lagt märke till det!"
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tycker denna docka är suverän, tycker det är konstigt att dom inte kom med denna docka före dockorna som flaskmatas, eftersom det "naturliga" sättet är just att amma. Tummen upp iaf för dockan, suveränt med ett alternativ till alla dockor med nappflaskor 🙂

Till dom som tycker att denna docka är fel och att barn inte borde amma sina dockor, varför ska dom inte göra det?? Det är ju det som faller sig mest naturligt, det är det brösten är skapta till och det behöver verkligen lyftas fram i detta trångsynta samhälle, amning behöver avdramatiseras och jag tycker det är bra att det ses som naturligt redan från tidig ålder.

Kanske lite OT, men jag la upp en bild på mig på instagram för npgon kväll sedan. På bilden satt jag och ammade min son, men det var inte det som var det viktiga med bilden (utan min trötthet) så allt utan mitt ansikte var "blurrat". Då chockar en av mina kompisar mig med att kommentera något i stil med ’jag ser dina bröst, porrFrida’ och ’det sätter ju igång fantasier’. Jag svarar med ’ja usch så snuskigt av mig att mata mitt barn’. Jag blev så chockad! Det ska tilläggas att hon som skrev det själv har barn och har ammat. Men inställningen om att bröst är någon sexig oavsett vad dom används till sitter alldeles för hårt. Helt sjukt!

LyckoLina:

Grejen man måste tänka på är att dockan inte är ute efter att undervisa barn om amningens förtjänster eller lära barn att amning är naturligt. Dockan är till för att producera pengar. DÄRFÖR får man ett blommigt förkläde. DÄRFÖR gör den sugrörelser med munnen. För att den skall skilja sig från nappflaskdockorna och sälja. Den är inte billig (£60) och om man tänker efter kan man ju lika gärna amma gamla vanliga nallen på gamla vanliga tröjan (eller under). Men då säljer man inga nya dockor.

Det finns väl något i blomman/bröstvårtan som sätter igång dockans mun, kan tro.

Nämen – va kul med ett inlägg som jag kan hålla med! 🙂 Jag skulle ha trott, att du skulle ha skrivit något om att amning håller kvar kvinnan vid spisen, och att en sådan docka fostrar in småtjejer i det synsättet. Men du såg den större bilden – tack för det! 🙂

Jag måste säga, att jag tyckte att det verkade lite skumt när jag först läste om den där dockan. Men i ljuset av att det är så många kvinnor som inte vill eller "inte kan" amma nu, så kanske den kan fylla en funktion..? Jag menar, att tjejer vänjer sig vid tanken på att de en dag ska amma, så att de inte tycker att det är så konstigt och främmande då.

Alltså, helt ot, men jag drömde om dig inatt! Du hade en skitstörd stalker som ringde hela tiden och ville "veta vad ditt problem var" för att du jobbade i samma byggnad som stalkerns man. Och sen jagade hon oss med kniv i ett stort trapphus. Hujedamej 🙂

"Sexualisera barn" – ehh, va? Sen när sjutton var amning per automatik bundet till sex? Jag tycker i alla fall att det är en bra leksak, låt barn lära sig nu innan de växer upp och tror att amning är något att "sexualisera".

Emma: Att du inte uppskattar positiva kommentarer om ditt utseende betyder ju inte att ingen annan gör det. Därför kan du inte ta dig rätten att tala för andra kvinnor utan det enda du kan göra är att upplysa de som kommenterar om att du inte uppskattar den sortens kommentarer. Jag är väldigt trött på alla dessa människor som tar sig rätten att tala för andra människor bara för att de råkar ha något gemensamt så som könet, hudfärgen, religionen etc precis som att det skulle göra att man är likadana och reagerar likadant.

Jag vet faktiskt inte vad jag tycker gällande detta.. är väldigt kluven.. ser du inga nackdelar alls?

Svar:
Nej det gör jag inte. Annat än att det är en dyr plastdocka. Själv kommer jag inte köpa den. Mina barn kan leka amning utan en avancerad docka.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lisa 22:33: Jodå, det hajar jag, bla därför motståndare till denna typ av dockor. Tror verkligen inte att ett sånt här företag som säljer stereotypa dockor är ute efter att undervisa eller lära ut något. Sen att de fått positiv respons av amningsrådgivare/experter, vad det nu stod, tror jag är kvalificerad BS för att öka försäljningen. Jag tycker dockan är skit rent ut sagt, men INTE pga att det går att amma den eller att den funktionen sexualiserar den, det är ju urlöjliga argument, anser jag. Amerikansk moralpanik. (eftersom den kom dit först och ställde till rabalder för några månader sen)

LD: Tack för svaret och tipsen, tyckte speciellt att det med att jag även är snäll och klok var bra, så nu känner jag att jag har lite mer kött på benen tills nästa gång det inträffar. För tyvärr så förväntar jag mig inget annat än att det kommer hända igen.

Anonym (Till Emma): "Jag är väldigt trött på alla dessa människor som tar sig rätten att tala för andra människor bara för att de råkar ha något gemensamt så som könet, hudfärgen, religionen etc precis som att det skulle göra att man är likadana och reagerar likadant."

Du säger det ju själv så bra i den här meningen. Varför skall jag behöva få ut för att de flesta män antar att kvinnor vill höra kommentarer om sitt utseende? Är det inte bättre att försöka få folk att reflektera över att man inte måste kommentera folks utseenden jämt?

Precis som de flesta aldrig skulle säga "vad ful du är idag" till någon så behöver man inte säga om man tycker någon är snygg heller. Jag, och många med mig, är totalt ointresserade av att veta vad andra tycker om mitt yttre. Finns ingen som helst anledning att säga något.

Baserat på din kommentar så antar jag att du inte har något emot detta, men jag tycker istället du skall fråga dig själv varför du vill ha positiva kommentarer om ditt utseende? Varför fokusera på något så irrelevant som det yttre? Om hundra år ser vi ändå alla likadana ut där vi ligger.

Jag tycker det känns som ett steg i rätt riktning att fokusera på amning istället för flaskan. Sen kan jag nog tycka att ett "lösbröst" känns onödigt i sammanhanget men det kan ju behövas i denna flaskfixerade värld. Och herregud, varför måste de alltid koppla ihop bröst med sex? Löjligt.

Jag förstår inte. Leka vuxenlekar går bra, leka knulla och amma osv. Oavsett om man leker att man är gravid eller har en liten bebis så måste man ju fortfarande ha blivit "ordentligt påsatt".

Du håller alltså inte med "konstnären" till graviddockan? (Observera att klockan är halvåtta på morgonen och att jag inte riktigt hänger med)

Jag gav alltid min docka tutten när jag var liten. Men jag hade även nappflaskor. Men i min omgivning fanns det nästan jämt en mamma som ammade så det var ju inte så konstigt att även jag ammade mina dockor. Det man ser o upplever imiterar man.

Hallelujah!

Satt precis och skrev i en diskussion på FB gällandes den här dockan! Googlade runt och hittade ditt inlägg, fast meningen var att kolla efter hur gammalt det är med dockor och nappflaskor (Då majoriteten av kvinnor inte ammar idag).

Det är ju så naturligt som det kan bli!

Ska man nu lära barnen "pliktkänsla" och omhändertagande så kan dom lika gärna lära sig "rätt sätt".

Närhet med barnet och se till att barnet får allt viktigt från mamman. Inte mer vidrigt än någon annan docka.

Sen överhuvudtaget så hatar jag detta med dockor, och hela "vuxenimitationen". Barn är barn!

Låt barnen välja kläder, låt barnen välja leksaker.. Så utvecklar man en personlighet och så utvecklas pliktkänsla, barn lär sig att prioritera.

Bara för att jag fick se att jag fick en son på BB så innebar det inte att jag helt plötsligt dekorerade allt i blott och började fantisera om hur han leker med sina leksaksvapen, bilar, actionman figurer.. Jag såg en bebis som jag anser ska få välja helt hur sitt liv ska se ut sålänge han är snäll mot sig själv och andra.

Jag är inte emot "hen" heller men INTE pågrund av att jag inte skiljer på kön, utan för att jag är finsk och i finskan säger man "hen" och det är mer underlättande i beskrivningar.

Förr i världen kanske det var bra att barnen lärde sig ta hand om hushållet eller kriga.. men kom igen.. Det behövs inte idag!

Till Martina

Ska även tillägga: Jag ammade OCH gav ersättning till min son. Fick aldrig igång mjölken ordentligt då han somnade så fort han inte var hungrig (Dvs, han drack sig aldrig mätt). Fick pumpa som en tok och kom upp till 40ml var 6.e timma.

Jag fick dåligt samvete för att jag inte fick igång det då jag ville att min son skulle få i sig allt nödvändigt, inte för att jag brydde mig om vad andra tyckte.

Då.. Ersättningen.. Hallå? Det är PULVER som blandas ut. Det ÄR ONATURLIGT.

Ordet naturligt innebär vad man hittar ute i skogen!

Jag såg mig aldrig som sämre människa eller mamma för att jag FÖRSÖKTE och det funkade inte så bra som jag hoppats på.

Att man mår dåligt över det av andra anledningar beror på sin egna självkänsla. -.-’

För att när barnen leker med dockan så får de själv kanske en flaska då och då. Då blir det mest naturliga att ge lilla dockan flaska, för oftast kommer de inte ihåg att de sugit på ett bröst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *