Kategorier
Titta jag ammar!

Att dra fram patten i direktsänd TV

Igår drog Anna // Apan Satt i Granen fram patten i direktsänd TV och ammade oblygt och skamlöst sin lilla Freddie. Efteråt fick Anna mest rosor men även lite ris i sociala medier. Nån menade att det var ett PR-trick, nån annan att hon ammade för att ta ställning och jag tänker att vad ovanligt med en sådan politisk aktivitet hos en liten bebis. Men kul att Freddan är pro-amning iallafall!
 
Jag och Anna snackade lite efteråt om de här aversionerna många har gentemot offentlig och kanske framförallt odiskret amning och kom fram till att det handlar om pattarna helt klart. Hade mjölken kommit från kvinnans tumme så hade inte en käft brytt sig. Det kan jag slå vad om.
 
Men så fort kvinnors bröst visas upp i andra sammanhang än de sexuella så blir det obekvämt och konstigt. Anna visade t.ex inte mer än random tjej på stureplan en het sommar. För att inte tala om all sexualiserd reklam vi har runt oss och få reagerar på. Men nåde dig om du matar en bebis! VULGÄRT!
 
 
Malous min var helt oslagbar, hon stakade sig och kom av sig. Det som var så himla fantastiskt bra var att Anna inte bad om ursäkt, inte förvarnade och inte sa nånting alls utan bara körde på och langade fram bröstet som om det var det mest naturliga i världen…. precis som det faktiskt är!
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att dra fram patten i direktsänd TV”

Tror inte det nödvändigtvis har med brösten (bara) att göra, om mjölken kom ur tummen skulle den delen också uppröra eftersom det då blir en del av den kvinnliga kroppens reproduktionsapparat i någon mån. Tjejer har inga naturliga kroppsfunktioner, kissar och bajsar inte (okej, vi KANSKE kissar nu för tiden) och vi fiser inte heller. Att vi har mens och ammar osv. är något vi helst inte ska prata om eller låtsas om, det är liksom oturligt (sen till er som inte förstår så är detta inget folk generellt sett MEDVETET tänker, utan det är en uppfattning som speglas i vår kultur och hur vi ser och reagerar på kvinnors kroppsfunktioner osv. när vi konfronteras för det, finns massa forskning på det här, bara kolla upp).

Fast Malou blev väl mest störd av att Freddie skrek? Tyckte inte att hon verkade reagera på amningen. Andra kanske gjorde, och det är förstås anmärkningsvärt för alla mammor testar väl att amma när bebisen låter sådär? Nu ville hon iofs inte amma som jag förstod det hela, men PR-trick? Knappast.

Jag tycker det här är ett viktigt ställningstagande. Även om det är långt kvar till ett jämställt samhälle har vi ändå kommit långt. Tänk er till exempel om det här hade gjorts för, säg, 50 år sedan. Reaktionerna skulle ha blivit mycket starkare än nu och hon hade dömts ut totalt. Men som sagt, jag tycker det var väldigt bra gjort av Anna.

Fast jag tycker inte Malou reagerade så konstigt… tyckte inte hon såg ut att komma av sig mera än vad jag själv brukar göra när jag ser min vän, som också har en 4 månaders bebis, amma. Man blir ju bekymrad över varför den lille är så ledsen. Så jag brukar ta en naturlig paus från ämnet vi diskuterar när jag ser att mamman tänker amma och säga "Aww ja hon kanske är hungrig". Typ som Malou gjorde. Men absolut, det fanns säkert en hel del människor framför tv:n som satte i halsen. Bra gjort av Anna även fast jag inte kan kalla två sekunders tutte för amning.

Jaha ungen var hungrig så hon tog fram patten 🙂 Konstigheter? Inte några alls. Det var ju inte precis så att hon drog fram tutten och bara satt och flashade. Hon när sitt barn. Jag tror inte Malou blev stött eller tyckte det var olämpligt, hon blev nog bara lite förvånad 🙂

Heja heja! Jag undrar om det kan vara så att de bröst vi är vana att se i samhället är ett väldigt snävt urval av bröst dvs. förutom att de ses i en sexuell kontext så är de antingen av silicon eller små och toppiga och dessutom vita och unga. "Vanliga" kvinnors bröst gör oss obekväma. Så det kanske inte endast handlar om amning, även om jag tror att det är provocerande nog att kvinnor visar att deras kroppar faktiskt har en funktion och inte enbart fungerar som objekt.

men… hon ammar ju inte? Hon bjuder bröstet och sen lämnar hon bort bebisen?

Om vi säg fler bebisar i media skulle vi nog också se fler ammningar tror jag, och så skulle det säkert bli mer avdramatiserat! 🙂

1. Malou försökte visa några klipp istället för att vi skulle se amningen

2. Malou ber Anna lämna bort bebisen till någon som kan bära runt på henne istället.

Inte så bra av malou kan jag tycka. Fast visst, det kan ju lika gärna vara för att bebis skrek som för att tutten kom fram..who knows..

Jag är visserligen inget större fan av Malou som programledare då jag tycker att hon ofta är negativ och kort i ton när det gäller sådant som inte passar henne själv. Och även i denna situation upplever jag att hon direkt ber någon ta barnet för att slippa höra skrik/se amning ? Jag tror inte att Anna hade haft något emot att prova ge bröstet en stund till för att göra sin lilla nöjd. Men så handlar det ju såklart också om att få ut mesta möjliga av de minuter man har på sig i programmet och då vill man ju inte höra barnskrik och gnäll. Jag reagerade alltså inte på tutten utan på hur snabbt barnet togs därifrån.

Vad modigt, starkt och fantastiskt gjort av henne! Självklart ska en bebis ammas om den blir hungrig oavsett var man råkar befinna sig. Själv ger jag ersättning men jag är så för amning precis överallt. Barnet måste ju ha mat för guds skull och det är inget konstigt med det! Ingen mamma ska känna skuld vare sig mamman ammar eller inte ammar. SÅ BRA GJORT AV ANNA!! 🙂 Heja heja heja!

MEn alltså…..när ska folk fatta att brösten ÄR till för amning. Apan gjorde alltså exakt det lökarna är gjorda för…..bli arg när stureplansbratzen försöker använda dem som parningsdans istället…eller nåt

Aha, nu förstår jag varför bebisen var med. Tyckte mest att det verkade underligt varför hon satt i studion med ett så litet barn, men antar att det fanns en poäng. Har inte mycket till övers för Malou rent generellt, men håller nog inte med att hon fick en konstig min och stakade sig, bebisen grät ju från första början i princip och det är klart att det kan vara knepigt att intervjua någon som håller i en arg eller ledsen bebis som inte alls vill vara med.

Lisa, sök upp the gap exempelvis. Supersnippan har fått bilder borttagna men nästintill nakna tjejer och SEXUALISERADE tjejer får vara kvar på the gap sidan. Bara ett exempel på hur sjukt facebook är.

Mer amning i tv skulle behövas.

Jag hade en annan fundering me.. Jag var på McDonalds o åt i helgen, o på den lilla låda som burgaren serveras i så står det ju hur många kcal den innehåller etc. Men sen är där en kvinnosymbol för hur många kcal en kvinna ska få i sig per dygn. Men det finns ingen symbol för mannen (?). Men varför är det så… det var likadant på ett flingpaket såg jag sen när jag kom hem…

Hade en intressant diskussion kring detta med kroppsfunktioner för någon vecka sedan med några kompisar. Den ena skulle flytta hem till en familjemedlem och oroade sig över hur hon skulle kunna bajsa där. Vi började då prata om hur tjejer kontrollerar sina kroppar till att inte vara bajsnödiga vid fel tillfällen, typ när de umgås med killar, bland andra tjejer, ja i princip alltid!

Har en killkompis som brukade skicka sms om hur han "skitit sönder toaletten". Blev trött på att han bara skickade detta till killarna i gänget så jag började skicka likadana sms till honom om mina erfarenheter av toalettbesök. Han trodde det var min pojkvän som snott min mobil först men sen mottogs det med glädje!

Varför får tjejer inte bajsa, fisa, ha mens eller amma, eller knappt prata om det förutom med varandra? Brukar prata om min mens som jag gör med min pojkvän, men det mottas mest med äckel!

@Hanna, Ja det är verkligen sjukt hur vi kan kontrollera oss. Varför egentligen? Men jag är precis likadan själv, tycker till och med att det är jobbigt inför sambon (sen 5 år tillbaka). Blir arg på mig själv att man är så hjärntvättad.

Förstår inte varför det ens är något att reagera på. Är bebisen hungrig så är det bara att ge mat! 🙂 Superpraktiskt att hon slapp dra in pulver, nappflaska och mikro i studion. 😉 Däremot håller jag inte med om tum-teorin. Om maten hade kommit ur tummen så hade vi förmodligen alltid haft vantar på oss och tummen hade setts som sexuell. 🙂 Jag tror att den sexuella dragningen till bröst har att göra med amningen. Någonstans bottnar det säkert i att det finns en form av trygghet i de där brösten. Hmmm, undrar om barn som ammas blir mer förtjusta i bröst när de är vuxna jämfört med barn som får mat ur flaska. Någon borde göra en studie. 😉

Bara en fråga, för någon vecka sen skrev du ett inlägg om att du ej använde deo och att folks reaktion var att det var respektlöst. Vidare skrev du i ditt inlägg att man ej skall behöva ta någon sådan hänsyn och att folk i allmänhet luktar, något man får acceptera. Idag lyssnade jag på radio ett och blev faktiskt förvånad när du sa; men måste respektera andra i det offentliga rummet genom att tex inte rapa/släppa sig. Undrar bara vad denna skillnad beror på? Tycker personligen det är samma sak som att lukta illa ?

Svar:
Vad är skillnaden mellan att ta hänsyn till folk som tycker att man är ful vs. ta hänsyn till folk genom att inte stå och skrika? exempelvis. Min kropp är min. Jag bestämmer vad jag gör med den och min personliga hygien är en sådan sak. Skillnaden ligger i att behöva förändra sin kropp vs bete sig på ett sätt som är obehagligt för andra
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ida-Fida, utan att göra detta till en amning VS ersättningsdiskussion så kan jag bara informera dig om att det går att förbereda flaskor. Att ge ersättning är inte krångligare än amning om motsatt. Jag har gjort båda.

Vart är alla hemska män som tyckte att detta var osmakligt och fel? Jag har bara sett och hört negativa kommentarer från kvinnor. Tror de flesta män skiter fullständigt i detta faktiskt. Och de som inte gör det är nog bara glada att få se en patte i tv. Vilket givetvis också är helt sjukt! Spec om de är lite till åren.. Jävla gubbslem!:0 Nä nu jävlar är det dags att vi mobiliserar oss! Vi plockar han där borta först som har det där kvinnoföraktande flinet! Ni vet det där flinet?

TrippelM : Är det sjukt att bli glad av se patte på teve, får man inte reagera om man tycker det är upphetsande med bröst?

Är man ett "gubbslem" för att man tycker om kvinnobröst?

"Spec om man är lite till åren" ? What?! Om man är äldre får man alltså inte bli sexuellt upphetsad. Hujedamig vilket tråkigt sexliv man skulle ha då när man blir äldre.

Min karl gillar bröst och inte bara "porrtevebröst" utan även mina hängtuttar som ammat två barn och pekar neråt. Även då jag har ammat så har han tyckt om dem. Och jag tycker då inte han är gubbslem. Och inte andra karlar som gillar bröst heller.

Vad är jag då som diggar rejäla biceps och karlrumpor? Helst i mjukisbyxor. Mmmm. Tantslem?

Hoppas du skämtar =P och att jag missuppfattade totalt…

Helt rätt! Bor i Frankrike och här skulle det ALDRIG hända!

Det är fantastiskt att med det perspektiv man far som utlandssvensk betrakta den feministiska revolution som sveper över Sverige. Säkert mycket tack vare sociala medier som erbjudit feminister en ny möjlighet att göra sig hörda och mobilisera sig. Dagligen granskas fenomen med feministiska glasögon i massmedia.

I Frankrike är det fortfarande stigmatiserat att kalla sig feminist, mammaledigheten är bara 5 manader (vilket tvingar kvinnor att ga tillbaka till jobbet nar de fortfarande ammar). För män är det 10 dagar.

Tack Lady Dahmer för en fet blogg!

Lisa: Nej, Men jag belyste problemet med facebook som hon försökte ta fram. Jag sa aldrig att det var porr utan jag försökte få dig att förstå och visa att det kan vara sjukt opassande bilder, samt kvinnoförnedrande bilder även om det inte klassas som porr.

"Hoppas du skämtar =P och att jag missuppfattade totalt…"

Elin. Om vi leker lite med tanken att en man, lite till åren, öppet skulle deklarera i detta kommentatorsfält att han gick igång på Annas bröst i direktsändning. Hur tror du då att kommentarerna skulle vara formulerade? Tror nog att "gubbslem" är det sista vedervörande behöver oroa sig för. Gubbslem är du ju redan när du framför kritik mot någon som Marie Svedland. Kallas för härskarteknik. Ironiskt är att detta är något feminismen verkligen gör sitt allra yttersta för att bekämpa.

Alltså, ja du är gubbslem om du visar din upphetsning för ett naket kvinnobröst. Är du av yngre modell klarar du dig undan med en sexist-stämpel. Detta gäller dock inte om det handlar om din partners nakna bröst. Fördelaktigt är om det var hon som raggade upp dig en gång i tiden, då detta indikerar på att mannen inte utsatte henne för någon form av närgånget obehag eller hade någon snuskig baktanke när det hela begav sig.

Nej det finns inget som heter tantslem. Detta är snarare något som bör hyllas! Alla vet väl att för kvinnor är 40 det nya 20:) Och hur coolt är det inte med en liten "toyboy" att rumla runt med på ålderns höst?

Har inte du hängt med i den feministiska kampen alls?

Fattar inte att samhallet gjort det till en "dalig grej" att mata sitt barn.Jag blir glad nar kvinnor vagar sta upp for sig i detta mansdominerande samhalle. I England har dem en lag som inte speciellt manga efterfoljer typ cafeer, resturanger etc. Att man far amma barnet offentligt till dem ar 6 manader. Vi har bott i perioder i London. Vad lojligt…Vad hander om man skulle slanga fram tutten till en 10 manaders bebis? Jag har ammat min son nu fram tills 8 manaders alder. Kommer sluta nu eftersom han ar bade agg och mjolk allergisk. Jag ar allergisk mot gluten. Sa utbudet av mat som jag kan ata ar minimalisk. Men gud nade den som skulle vaga saga till mig att skyla mig eller liknande. Det hade tagit hus i helvete.

Ursäktar mig i förväg för jag kommer att svära nu…

Det största jäkla felet i det hela är att det ens blir en diskussion om det. Det är väl det mest naturliga i världen att barn ammas! Det vore väl f*n om det inte skulle kunna göras i tv om man får sända "Fråga Olle" dokumentären var och varannan vecka.

Suck vad less jag blir. Heja Apan! Och heja alla ammanade mammor! Visa tuttarna! Dom som inte vill titta får väl blunda!

"Har inte du hängt med i den feministiska kampen alls?"

Undviker nog helst det faktiskt, kamp är inte min grej. Helst inte om man ska kalla folk för saker varesig det är kvinnor eller män. Kör på som vanligt här, försöker dela lika på föräldradagar, tjänar lika mycket som karln, försöker uppfostra ungarna att bli empatiska människor som respekterar alla oavsett kön o.s.v. Men ser inte det direkt som någon kamp, jag är nog en dålig kvinna helt enkelt som inte engagerar mig så värst mycket =)

Om jag vore en lesbisk kvinna som sa att jag tände på Annas bröst då? Vad är jag då? Helt ok för att jag är tjej?

"Om jag vore en lesbisk kvinna som sa att jag tände på Annas bröst då? Vad är jag då? Helt ok för att jag är tjej?"

Det är heteronormen feminismen vill bekämpa. Är du lesbisk eller bög är det fritt fram. Eller fritt och fritt. Lite kritik får ju Jonas och Mark ta efter sina sexistiska utspel om Danny och Yohionånting. Hade det twittart sexistiskt om exempelvis Amanda F eller Elin P hade kritiken var såååååååå mycket värre!

Vet du inte att kvinnan är vår allra heligaste varelse?

Haha, vilken klockren jämförelse med tummen! Och all sexualiserad reklam… Bob Hanson skrev igår att ha var på en kristen folkhögskola där all porr var spärrad på nätet men alla vapensidor var tillgängliga. Det är lite samma konstiga dubbelmoral 🙂

Idag skriver jag om skilsmässor, det är också lite konstigt. Många säger att folk skiljer sig för lättvindligt men jag tror att det är ett större problem att folk inte skiljer sig.

http://queenofkammebornia.se/2013/march/att-vaga-hoppa-2.html

Jag har ammat båda mina barn, yngsta till 1,5år. När dom car små och kunde bli hungriga lite när som så ammade jag där vi var och skämdes aldrig. På en bänk på stan, biblioteket, restaurang, skidbacken… Beroende på var man är så kan man ju vara mer eller mindre diskret, ha en sjal över axeln etc. Inte för att det ska behövas… Jag blir glad när jag ser någon som ammar på offentlig plats, herre Gud. En glad ammande bebis eller en hysteriskt skrikande och ledsen?

Svar:
jag skulle aldrig ha kunnat ha en sjal över axeln. För det första så skulle mina barn aldrig ha accepterat det och för det andra så hade jag fullt upp att hålla i pattar och bebis och få allt att funka, inte en chans att jag kunnat jonglera med ett tygstycke också.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

lustigt att du säger att inte en käft brytt sig om mjölken kom ur tummen. hähä.

jag tror att alla delar av kroppen som förknippas med någon form av kroppsvätska blir känsliga områden.

Moa: Jag har inte sagt något om sexualiserade bilder på Facebook, eller problemet eller synen på våra kroppar. Jag rättade bara påståendet att det är tillåtet med porr på facebook, men att amningsbilder är förbjudna. Jag är mer än väl medveten om dubbelmoralen att visa brösthud i sexualiserade bikinibilder, men att förbjuda samma hud i en amningsbild, jag bara rättade påståendet att facebook tillåter porr.

Malou kanske inte sa något, men tydligen var det bara jag som reagera på att Cissi faktiskt påpeka det hela när anna gick i väg med freddie " detta är faktiskt direktsänd tv ". Men detta är väl okey eftersom cissi är ld bästa vän och numera svägerska

Svar:
det hörde faktiskt inte jag, jag såg nämligen klippet utomhus med dåligt ljud. Sen tänker jag inte hänga ut MINA VÄNNER för offentlig kritik på min blogg så om jag hade nåt att säga om Cissi så säger jag det TILL henne. Och det gör jag när det behövs.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tycker det är lite kul att Malous hund inte fick vara med denna säsong. Den gnydde, skällde, kissade and whatnot i direktsändning typ varje dag men fick mest uppmärksamhet för det.

Störde mig inte på när det här barnet började gny och gråta, mest på att det skulle bli bortkört ur studion när man inte kör bort en hund som man kan kontrollera mer än en bebis.

En annan grej; Det var en tjej med som berättade om sina ätstörningar. Malou (eller redaktionen, idonno) ville få det till att det var pojkvännen som räddade henne från det. När hon förklarade att det inte var därför verkade hela konceptet falla. Men, men..det var ju HAN som räddade dig? Hon räddade väl fan sig själv som alla andra som lyckas bli friska från ätstörningar. Absolut att kärlek kan bidra, men det är fortfarande ingen räddning.

http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/k%C3%A4rleken-r%C3%A4ddade-louise-fr%C3%A5n-%C3%A4tst%C3%B6rningarna-2299343

Ser att det är fler som kommenterat men jag stämmer in i den kören:

Nu vet jag väl inte om jag tyckte att Malou såg mer besvärad ut än vem som helst som inte vet vad man ska göra åt en ledsen bebis. Tror ni övertolkar hennes ansiktsuttryck lite. Tråkigt att Freddie inte fick vara med mer i rutan mer men för TV-tittarna som var intresserade av att höra vad Anna Och Cissi hade att säga så var det kanske tyvärr en nödvändighet.

Jobbar som barnmorska på förlossningsavdelning. Och apropå det som klippet handlar om så tycker jag att bebisen är ute på fejjan eller instagram innan navelsträngen ens slutat pulsera. Tycker det är tråkigt att det är viktigare än de första minutrarna med det nya lilla livet…Likväl som pappor/partners som står och fipplar med mobilen/fejjan/instagram/twitter medan kvinnan krystar för glatta livet. Jag skulle blivit vansinnig om det var min man som gjorde så!

Hon stakade sig inte alls! Och kom heller inte av sig.

Allt flöt kanske inte på helt hundra men det var ju bara för att det fanns en skrikande bebis med i direktsänd tv.

Nu vill du ju enbart få upp en diskussion gällande amning och det har du ju lyckats med för jag har aldrig skrivit ordet "amning" på ett tangentbord innan och aldrig kommenterat här heller.

Brukar gå in här då och då för jag tycker det är intressant att läsa här då ditt sätt att se på saker oftast är väldigt olikt mitt 🙂

Ha det fint /Charlotta

Det är klart att det är naturligt. Men det finns massor av saker som är helt naturliga som vi inte gör offentligt utan hellre hemma och ifred. Både för vår egen skull och för andras.

Ibland är det helt ok, ibland är det fan inte det. Måste det vara antingen eller, antingen kan man slänga fram bröst+bebis precis var som helst eller så får man inte göra det överhuvudtaget? Jag tycker inte det.

Det är skitbra att någon vågade göra det på tv, då kan det lossna sig för de andra som inte vågar. Tycker jag i alla fall. Jag frågade min sambo, vad han tycker/reagerade. Han sa bara "barnet ska ju få mat, självklart!" Som om det är vardagsmat. Jag antar att de är sällsynt bland män som tycker så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *