Kategorier
Titta jag ammar!

Jag tror inte vi behöver reklam för ersättning

Jag tror jag är rätt så ensam om den här åsikten men, nej jag ser inga problem med att reklam för modersmjölksersättning inte förekommer. Ett förbud är snarare positiv (om än ganska onödig eftersom att ingen reklam har förekommit hittills ÄNDÅ) och jag önskar snarare att förbudet kunde sprida sig till fler områden men det lär ju inte hända. (Tänk att slippa produktplacering nerkörda i halsarna vart vi än vänder)

För reklam är tamejfan Satans kontaktannons. Det kommer verkligen inget gott ur det för det drivs ENBART av ekonomiska intressen, låt oss inte glömma detta. Och saker som drivs av ekonomiska intressen brukar ofta anta en ganska oetisk form till slut. Vad händer när företagen ska övertyga nyblivna morsor om att deras produkt är bäst? Hur kommer budskapet framföras? Vad kommer det ha för konsekvenser? Kommer nya normer och krav skapas? Amningsnormen är ganska komplicerad som den redan är. Man ska amma (annars är man ”egoist” eller dålig mamma), men bara på rätt sätt, under en begränsad tid och absolut aldrig aldrig offentligt.

Målet måste väl ändå vara att öka acceptansen för mammor som väljer bort amningen, inte öka kraven på de som vill amma. Jag kan ha fel men jag tror tyvärr att man genom att marknadsföra ersättning och flaska kan bidra till det senare.

Förstå mig rätt, visst är jag amningspositiv men jag bryr mig väldigt lite om hur andra gör. Föräldraskapet står och faller inte med sättet man utfodrar sina bebisar på, det är vi väl alla ganska överens om tror jag. Men just amning vs ersättning är en het potatis och orsaken till mycket ångest, skuldbeläggande och orimliga krav. Jag tror okunskap är den största boven, oavsett om man väljer att amma eller ge flaska. Okunskap kring amning som får många kvinnor att inte våga, ge upp eller kanske t.o.m genomlida något de egentligen inte borde eller behöver. Sjukvården är tyvärr inte mycket bättre på den fronten och ger ofta råd och tips som snarare sabbar amningen än främjar den.

Det behövs mer kunskap om amning och mer förebyggande verksamhet och föräldrautbildning INNAN bebisen kommer så att de som vill amma får det att funka ordentligt och utan råd om att ”ge tillägg” vid minsta lilla.

Men också detsamma gällande flaskmatning. Okunskapen är stor kring alternativet för de nyblivna föräldrarna; hur gör man om man inte vill? Får man välja bort amningen? Är det farligt? Vad ska man tänka på? Är jag en dålig mamma nu? Hur påverkas anknytningen? Hur funkar anknytningen? osv. Idag måste föräldrar själva söka information om flaskmatning pga tydliga och uppenbara brister inom mödravården.

Men istället för att prångla ut mer oetisk jävla reklam för produkter företag till varje pris vill få oss tro att vi behöver så skulle jag vilja se en reform i sjukvården istället. Varje MVC och BVC borde redan vid inskrivningen ha ett obligatoriskt samtal med föräldrarna: hur vill ni göra? Vill ni amma? Inte? Och sen går man vidare därifrån, ger råd och stöd kring det. Och framförallt ordentligt med information. På förlossningen ska personalen informeras om varje förälders individuella val och ta objektiva beslut utifrån det. Utan krusiduller och skuldbeläggande överhuvudtaget. Utan att påpeka att det ena är ”bättre” (underförstått; du vill inte dina barns bästa) eller ”sämre”. (Det går utmärkt att tala om fördelar med det ena eller andra om föräldern ber om det dock.)

Så tänker jag iallafall. Hur tänker ni?

amma

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag tror inte vi behöver reklam för ersättning”

Du undrar: ”Vad händer när företagen ska övertyga nyblivna morsor om att deras produkt är bäst?” Det har vi redan svaret på. I många afrikanska länder och i Asien har modersmjölksersättning medför tusentals barns död. Mammor har fåtts att tro att Nestlés (Monsanto och Nestlé är mina privata hatobjekt) mjölkersättning är bättre än mammans mjölk. Näringsmässigt är väl ersättningen okej, men inte lika bra som the real stuff. Och när ersättningen ska tillagas gör orent vatten och bristande hygien att barnen får i sig bakterier som tar livet av dem.

Exakt! Jag har undvikit Netlé produkter sedan 90-talet pga deras aggresiva marknadsföring I u-lander. Köper INTE bl.a Nescafé pulverkaffe, Zoegas kaffe och After Eight choklad, Kinder ägg etc -och så gick Hemglass år 2012 från självständigt bolag till att vara ägt av Nestlé Sverige AB. Inget köp från glassbilen alltså, för min del.

det var jag som informerade min bvc-sköterska om att sempers ersättning mot förstoppning skulle utgå, det hade hon inte en aning om.
Blir så jävla less på dom som säger ”amning är ju det bästa men KAN MAN INTE AMMA då är ju ersättning braaaaa”.
Ja men vad fan om jag inte VILL AMMA DÅ? Man ska ha ”rätt anledning” att flaska , anledningen ska vara godkänd, annars är man en dålig förälder.

Sant! Jag ville inte amma nåt av mina barn, mådde skitdåligt på BB när de hetsade mig om det. Kan fortfarande ha svårt att erkänna att jag på nåt sätt tyckte det kändes äckligt…

Jag tycker BVC är riktigt dåliga på ALL info. Allt jag vet har jag fått ta reda på själv. Gällande amning så håller jag med att det ska vara valfritt (utan att bli skuldbelagd om man inte vill). Jag ville inget hellre än amma min skrutt som nu är 9,5 mån. Men pga att jag själv måste äta mediciner så kunde jag inte. Jag fick välja mellan att amma och föda upp bebis på kemikalieblandad modersmjölk eller ge ersättning. För mig var valet lätt med tanke på bebis, men tungt för mig själv.

Alltså jag gillar dig, men nu inser jag hur jävla opåläst du är! Läs på när du ska skriva om viktiga ämnen och tycka till! Marknadsföring och reklam, olika saker, nu blir det ännu strängare för företagen att delge information om tex byte av innehåll i en produkt, byte av skopa (kan leda till feldosering om inte detta kommer fram till föräldrarna). Det är enbart det de handlar om, ”reklam” och även informationen angående ersättning är redan hårt idag nu blir det värre. Där står man och kliar sig i huvudet när man försöker lista ut vilken ersättning man ska ha(för finns ingen info) till den lilla nyingen som skriker av hunger för amningen inte funkat!! TÄNK TILL!!

Jag tror få av de som är upprörda över lagen vill se reklam för ersättning utan det som oroar är att lagen ska göra det ännu svårare att få information. Som det är idag är det beroende på bvc vilken information du får, jag hade ”tur” och fick en bvcperson som inte var negativ till ersättning men trots det hade hon extremt lite kunskap och ingen vi kunde vända oss till. Det finns väldigt väldigt mycket okunskap kring tex amningsdepressioner och även om jag aldrig hade problem med att ta beslutet att sluta delamma så smyger sig det dåliga samvetet på. Vi behöver inte en lag, företagen följer ju who så varför ska vi ha lagen om det inte är ännu ett sätt att trumma in att ersättning är ett b-lag?
Det är ju sjukt att vi ska behöva försvara ett val/en nödvändighet och att vi samtidigt får extremt bristfällig information. Tror att lagen ifrågasätts för att det är många som har erfarenhet av att själva bli så ifrågasatta.

Hej du! Detta har (tyvärr) inget med det här inlägget att göra, jag skulle bara vilja ställa en fråga till dig. Jag har en manlig vän som är snäll och har en bra syn på kvinnor, men det går inte riktigt framåt för att han inte känner sig välkommen / känner sig attackerad, pga ”vit kränkt man”-retoriken och så. Vad ska jag säga till honom nästa gång han säger att det är svårt att prata med feminister som man, för att han alltid blir attackerad för sitt kön?

Jag vill börja med att säga att jag inte har några barn själv (än) men har ganska mycket småbarn i min närhet och är i processen att skaffa egna.
En av de saker som har slagit mig är just stressen med amningen, obefintlig hjälp eller stöttning från BVC och det konstanta dåliga samvetet som framförallt mammor lider av som en följd av detta. Har en kompis som fortfarande, typ ett år efter hon slutade amma sin dotter, kan komma med kommentarer som att ”ja men hon blev väl rätt bra ändå även fast jag inte kunde amma”. Jag blir så ledsen när jag hör det, för hon (dottern) är världens finaste och perfekt på alla sätt och vis även fast hon fick ersättning. Jag blir liksom lite orolig inför processen själv, då det dels inte är säkert att amning kommer passa mig som förälder, och dels kanske inte kommer kunna fungera ihop med mediciner som jag behöver ta för att leva ett normalt liv. Jag tänker mig att barnet kommer bli en helt ok människa ändå, och att om hen får t.ex. astma eller allergier så är det liksom mina taskiga geners fel, och inte beroende av hur hen fick käk första tiden i livet. Jag bara hoppas att jag kommer kunna stå fast i min inställning när jag väl är där själv.
En annan sak som skulle vara intressant att läsa om, som är lite på samma tema, är planerat kejsarsnitt. Jag känner själv (tyvärr?) att det är det bästa alternativet för mig, men blir konstant ifrågasatt av andra som redan har barn. Argumenten är oftast att, det gör ju ont ändå, man vill ju inte gå igenom en stor operation i onödan, tänk på att barnen kan få astma och allergier, men man vill ju inte ha ett ärr på magen etc. Jag blir så trött för att mina känslor kring vad som (nu) känns rätt för mig betyder ju inte att det är bäst för alla andra. Sen att man inte skulle vara påläst (jag har lusläst Socialstyrelsens senaste rapport om komplikationer vid olika förlossningssätt) och att man skulle vara rädd för smärtan gör mig bara förbannad! Klart jag fattar att det kommer göra ont att läka ihop efter en bukoperation, men för mig finns det liksom inget alternativ!
Nä, jag tycker att det suger att
1 kvinnor inte kan stötta varandra i det viktigaste vi gör i livet och vara lite mer öppna inför det faktum att alla inte fungerar, tänker, känner på exakt samma sätt hela tiden.
2 sjukvården, alltså MVC, BVC, förlossningspersonal, psykologer på enheter för förlossningsrädsla etc. inte är mer öppna för input och anpassning (inom vissa rimliga gränser). Det gäller ju som sagt det viktigaste vi gör i livet, och många som jobbar inom ovan nämnda enheter är ju kvinnor själva.

Förbudet får mig att må riktigt, riktigt illa… Såvitt jag kommer på kan jag komma på två saker där vi reglerar marknadsföringen i lag: cigaretter och alkohol. Och nu då även ersättning.
Problemet är ju inte att man valt att begränsa möjligheterna att kasta mer reklam på oss, utan att man valt just ersättning. Ska vi välja vilken varugrupp som är mest skadlig efter cigaretter och alkohol kan jag komma på en hel del som kommer före ersättning.
Det är en morallag, inget annat.

tror att många blandar ihop ”förbjuda reklam för en produkt” med ”förbjuda en produkt”. Fattar verkligen inte att människor faktiskt kämpar för att en produkt ska få göra reklam för sig själv. Till vilken nytta? Den finns ju att köpa, gå och köp den. Varför förbjuder vi inte mer reklam när vi ändå är igång? Typ all reklam i det offentliga rummet, hur jävla skönt skulle inte det vara.

Off topic!
Jag fattar inte hur du orkar LD. Hur du orkar skriva bra argumenterande inlägg om feminism, genus, ordet hen etc. För du måste ju få argumentera något så djävulskt med människor som bara har bestämt sig för att inte vilja förstå eller se på saken från nya vinklar.
Jag har idag haft en jäkla diskussion på fb med en väns mamma om just ordet hen som hon avskriver som ”trams och dravel”, som något som inte behövs och hon tror dessutom inte att personer som inte identifierar sig som en man eller en kvinna, har användnings för ordet.
Jag känner hur min hjärna blöder. Jag älskar den här kvinnan, men hennes åsikter i den här frågan gör mig smått galen. Det finns inga argument överhuvudtaget som motiverar hennes åsikter. Det blir endast cirkelargument som ”det är trams. det är onödigt. det är larvigt. det är dravel”, men ingenting om VARFÖR det skulle vara larvigt etc.
Men hur orkar du? Jag vill liksom bara gå och slå på en boxningssäck i fem dagar nu. Så sjukligt frustrerande att ett ord som inte skadar någon, tvärtom enbart hjälper många, kan väcka sån provokation och ett sådant hat att annars så kloka människor bara låser sig i ett tvärnej och sen vägrar ta åt sig av andra tänkbara åsikter.
En fet jävla puss på dig som orkar alltså.

Jag blev inte ammad som barn. Min mamma hatar inte mig eller har varit en dålig mamma för att jag inte fick bröstet. Är det amningen som avgör om man är en dålig förälder så ska nog folk öppna ögonen lite och sniffa på verkligheten.
Om någon vill amma, fine. Om någon inte vill/kan, fine.

Ett förbud mot reklam är en sak, även om jag inte kan se att det är något problem i nuläget. Det som däremot får mig att se rött är att man vill ha en text på förpackningarna med ersättning som ska fungera som något slags varning. Jag skrev om detta häromdagen http://etttigerliv.wordpress.com/2013/11/27/reflektioner-kring-att-forbjuda-reklam-om-flaskmatning/. Skuldbeläggande av föräldrar som flaskmatar är inte vad vi behöver.

Jag skulle ha behövt råd och stöd när jag var tvungen att sluta amma för att det inte funkade längre med min kropp. Klarade amma i 5 veckor och sedan orkade kroppen inte mer. Jag fick börja med min medicin igen som jag inte fått ta på hela graviditeten och plötsligt kunde jag få lite lindring och bli en gladare mamma. Jag tror att detta var bra för oss. Men skuldbeläggningen är stor från de utanför vår familj. Att man ger ersättning istället ses direkt som att man inte vill sitt barns bästa, att man är en dålig mamma. Jag fick ingen hjälp eller stöttning efter att jag slutat amma mitt barn, medan det var en väldig push under tiden som jag ammade. Skulle ha behövt lite uppmuntran även efteråt. Nu blev det mer som att det uppmuntrades som bara tusan när jag ammade och sedan var det mer som: ”Jaha…du ger upp” och så slutade de också. Sjukt att det ska vara så.

Åh, håller med! Du är så himla bra! Det är klart att man gör som man vill! Själv tycker jag det kan vara svårt att prata om amningens fördelar utan att vara rädd för att verka skuldbeläggande. Därför undviker jag ämnet lite. Jag har ammat i 3,5 år nu och känner mig ganska påläst dock.

Jag tycker det du skriver är bra på många sätt. Reklam eller inte, det må så vara. Men marknadsföring och framförallt information om ersättning behövs verkligen (till alla inblandade). Det som upprör mig mest är amningshyserin inom mödravården. Vet inte hur det är exakt idag, men kan tänka mig att mycket är som för 9 år sedan när jag fick barn. Det verkar i alla fall inte hänt så mycket om jag ska tolka debatten som nu blåst upp. Då, för 9 år sedan, kände jag att budskapet var ”amning är det enda rätta” och ”alla kvinnor kan amma bara man kämpar för det”. Jag fick aldrig någon information om att det överhuvudtaget fanns ett val att göra här. Det är det första problemet. Och för många kvinnor handlar detta inte alls om en fråga hurvida man VILL amma eller inte. För många, med mig, handlar det om man att man faktiskt inte kan amma alls. Detta är det andra problemet. I vissa fall kan det gå så långt att man tröstlöst försöker amma (på inrådan av BVC) 15-20 av dygnets vakna timmar för att hålla sin bebis mätt. Att man försöker och försöker eftersom att BVC säger att det kommer börja funka. Och tillslut när ens redan väldigt lättviktiga bebis enbart gått ner i vikt (för att man inte har tillräckligt med mjölk) under sina första två månader, och ens barn aldrig sovit mer än 1 timme i sträck utan att vakna hungrig skrikande, då går man emot BVCs råd och börjar ge ersättning i alla fall (med alla skuldkänslor som kom med det). För sådana som mig tror jag det behövs mer information om både amning och ersättning. Och mindre skuldbeläggande av mammor oavsett hur dom gör och av vilken anledning.

Håller helt med! Reklam handlar alltid om pengar, aldrig om omsorg. Nestle hade för ca 20 år sedan massor av oetisk reklam i Afrika, där de påstod att ersättning var bättre än bröstmjölk till följd att fattiga människor spädde ut det så mycket, att många bebisar dog av näringsbrist. Inte sällad dog nyfödda också pga det smutsiga vattnet modersmjölk ersättningen späddes ut med. Vidrigt!!! Avdramatisera amningen istället, och låt kvinnor amma överallt! Det är ju hungriga bebisar. Konstigt att det är ok annars att exponera nakna el halvnakna kvinnor ÖVERALLT HELA TIDEN! Men då handlar det ju om pengar igen.

Ett förbud känns väldigt stigmatiserande. Att Nestlé är ett svinigt företag kan väl rimligen inte motivera en hatkampanj mot modersmjölksersättning som produkt? Jag ser hellre att man informerar människor, utbildar dem, i hur man hanterar reklam, än att man förbjuder den. Källkritik. För reklam tror jag att vi kommer att få dras med under överskådlig tid.

Oj, nu blev jag faktiskt förvånad :-O
Jag trodde du var feminist och stod på kvinnornas sida?
Att du ville att kvinnor ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp?
Att du gillar utbildning och information?
En lag som talar om att det på varje paket måste stå att amning är ett bättre alternativ och att ersättning inte ska ges utan godkännande från vården kan väl aldrig anses vara feministisk?
En lag som i grund och botten säger att kvinnor är för lättpåverkade för att kunna klara av reklam kan väl aldrig vara ok för en feminist?
När det dessutom redan är problem med att BVC/MVC inte vågar informera om ersättning eftersom det kan klassas som reklam, när de inte öppnar informationen från tillverkarna eftersom de klassar den som reklam, när föräldrar inte får rätt information från BVC för att de helt enkelt inte kan något om ersättning, då förstår inte jag hur en feminist kan vara för en lag som kommer försvårar för föräldrar att själva få tag på informationen.

Jag har fyra barn och har aldrig känt någon amningshets! Barn nummer 1 , han började dia efter ett halvt dygn och jag ammade sedan i 9-10 månader. Barn nummer 2 föddes 3 månader för tidigt och hade inte kraft att suga så jag pumpade ut och han fick även andra mödrars mjölk de första veckorna. Sen hade jag absolut ingen ork att pumpa mer och personalen sa inte något om det utan han fick helt enkelt ersättning. Vi var på neo i 2 månader aldrig någon hets och jag hade aldrig dåligt samvete. Barn nummer 3 och fyra, tvillingar, 2 månader för tidigt födda. Fick sondmatas med mjölken jag pumpade ut och från andra mammor. När vi åkte hem efter en månad hade jag inte tillräckligt med mjölk så de fick både dia och ersättning. När de var fyra månader la jag av med amning. Ingen hets el kritik från vården här heller. Och inget dåligt samvete!

Det är inte alla som stöter på det, och det är underbart för det är precis så det skall vara. För andra är amningshetsen en vardag i pressade situationer. Att då driva igenom en lag som mindre empatiska inom vården kan använda som klubba för att få igenom sin amningshets är rent ut sagt förjävligt.

Jag skulle vilja kommentera detta från ett osvenskt perspektiv. Jag bor nämligen i england som är mjölkersättningens paradis. Reklam för ersättning är förbjudet enligt who’s code of marketing, men ersättnings-/barnmatsföretag är aggressiva. Den som tror nåt annat är naiv. De är ute efter att tjäna pengar, och tjäna pengar gör de bara om de kan förstöra en amningsrelation. Nestle och danone är de största bovarna. De anställer ”amningsexperter” som uttalar sig i media, skriver böcker, har spalter i föräldratidningarna. De skickar gosedjur till nyblivna föräldrar och annat smått och gott till gravida.
Men det här är ju inte reklam för ersättning! De ger ju bara råd och information! Ha! När folk väl fött sina barn är ersättningsföretagen så imprintade i hjärnan att man automatiskt slänger ner några burkar i kundvagnen. För de har ju gjort så mycket avancerad forskning, och det innehåller järn och vitaminer, det här är en modern produkt som är bättre för barn. Så får de en att tro.
När jag födde barn var jag ensam på hela avdelningen med att amma. Självklart ska man välja själv, men information och reklam är inte samma sak. Hur görs dessa val? Oberoende av vad som sagts eller visats i reklam? Jag tror knappast det!
Läs mer på babymilkaction.org som kämpar hårt emot oetisk reklam (men som inte på nåt sätt är emot försäljning och användande av ersättning till de som behöver det).
http://www.babymilkaction.org/pdfs/lwtduk2013.pdf

Oj jag håller inte alls med dig.
Över det annars moderna landet Sverige där strävan mot jämlikhet och jämställdhet är stark, (bortsett från några stollar med järnrör), kastar synen på kvinnan och barnafödande sin kalla skugga. Som kvinna ska du njuta av att vara gravid, föda vaginalt och njuta av det samt amma annars har du misslyckats, inte kämpat nog. När Lars Ohly föreslog att flaskmatning skulle utföras av pappor som vill vara hemma med sina spädbarn blev det ramaskri.
Jag har en vän som fick bröstböld som tillslut sprack av sig själv, rådet hon fick var att amma mera mera mera. En annan bekant vars barn fått glutenintolerans vet tack vare sitt intellekt att barn kan få allergier känner ändå skuld över att hon inte kunde amma och att det kanske är anledningen.
Amningskulturen är djupt rotad. Det är ingen risk att folk slutar amma enbart på grund av information om modersmjölkersättning. De som vill amma kommer kämpa för det i alla fall. De som inte vill eller kan, behöver få information om flaskmatning och viktigast av allt slippa skuldkänslor. Jag blir galen över att snarorna kring en redan stigmatiserad grupp ytterligare ska dras åt.

Att det blev ”ramaskri” berodde nu faktiskt till stor del på hans arroganta sätt när han slängde ur sig ”det finns faktiskt något som heter bröstpump”.
Det kan man reta sig på även om man är för delad föråldraledighet, som debatten egentligen handlade om.
Vad det handlar om är att han, som är man och därför inte har någon aning om hur det känns att amma eller pumpa ut mjölk utgick från att alla kvinnor kan använda bröstpump enbart för att det fungerade utmärkt för hans förra fru.
En hel del kvinnor i hans eget parti som är för en individualisering av föräldraledigheten tyckte också att det var totalt olämpligt sagt.
Tänk dig en kvinna som sitter i en politisk debatt i TV och raljant slänger ur sig vad hon tycker att män ska göra med sina kukar, trots att hon inte har en aning om hur det känns att äga en kuk – och dessutom utgår från att alla kukförsedda personer fungerar exakt likadant fysiskt som just hennes man eller före detta man.
Tror du hon skulle få mildare reaktioner än Lars Ohly?
Vad gäller sakfrågan som TV-debatten handlade om finns det förmodligen väldigt få fall där amning verkligen är ett hinder för att dela föräldraledigheten.

Alltså den här frågan kommer att låta helt befängd men jag måste ändå fråga. Varför vill man inte amma? Jag vet att frågan låter skuldbeläggande men det är bara en uppriktig fråga. Är det för att det känns obehagligt eller jobbigt eller annan anledning? Skulle uppskatta ett svar jag dömer ingen vill bara veta 🙂

En annan vanlig anledning är att man blir så bunden vid antingen bebis eller bröstpump, det måste underhållas.
Jag har själv inga som helst planer på att amma när/om jag får barn. Varför?
1. Mina stackars bröstvårtor skulle trasas sönder. Får sprickor i dem utan att amma och har allmänt känslig hud. Jag vet att de härdas till viss del under graviditeten men jag har svårt att tro att mina stackare kommer att bli så tåliga.
2. Vill gärna att båda ska mata och jag inte behöver vara så bunden.
3. Jag vill inte få värre hängbröst än nödvändigt. Hata mig för detta om ni vill men det är helt klart en fördel.
4. Medicinerna jag tar bör helst inte tas vid amning. Min börstmjölk skulle alltså ändå inte blir top notch.
Har läst på om detta i flera år just för att jag tror att min känsliga hud är ett problem. Bröstmjölk är det naturen gett oss för att föda upp de små och är väldigt bra föda. Även om b-m överlag är det bästa kan kvalitén variera beroende på kosthållning, medicinering och övrig livsföring. Jag funderar på hur stor skillnaden egentligen blir på individnivå? Försvinner b-m:s överlägsenhet om man inte lever ”perfekt”? Väldigt svårt att forska på. När man skärskådar amningsivrarnas argument vad som blir så bevisat bättre med amning är de odiskutabla skillnaderna väldigt få.
De allra flesta är överens om att skillnaderna är små, även amningsförespråkarna. Varför ska så många kämpa och lida så? Väldigt få andra områden utsätter vi oss för liknande uppoffringar och värderar små fördelar så högt. Vad är bäst för bebisen, bröstmjölk med slutkörda föräldrar eller lugna föräldrar och ersättning som bevisligen funkar utmärkt? Varför ska just amningen vara så naturlig? Vi gör inte mycket annat naturligt. Alla vet vi att industrimat är sådär nyttigt. Ändå serverar de flesta Mamma Scan och låter barn dricka läsk. Miljögifter är inte bra men ingen ser snett på en över att inte köpa eko-mjölk till kottarna.
Min poäng är alltså att b-m:s betydelse överdrivs och allt blir för laddat.

Jag tycker inte att det behövs reklam för modersmjölkersättning. Jag tycker att det behövs tillgänglig information. Dessutom tycker jag att det där med att det ska stå att amning är bättre på ersättningsförpackningarna är ett hån för vad ska de som måste köpa ersättningen göra med den informationen?

men låt nån annan sköta inköp av ersättning och matning och hälla över pulvret i en burk du dekorerat med ”ersättning är bäst” i glitterbokstäver då och det är så faarligt? Eller låt någon annan mata barnet helt och hållet? Som flaskande kan vi faktiskt välja.
Själv har jag inget problem med att de som vill amma får infon om att ersättning/dinapp kan störa amningen på paketen.

Äcklas av Nestle när jag läser om vad de gör för att dra in pengar till varje pris, till och mef på bekostnad av bebisar. Usch! Dock ställs jag inför ett problem.. I test där de mätt halter av arsenik och kadmium i välling och gröt till barn är Nestles låglaktos majsvälling den enda bland alternativen som inte innehåller varken eller. Alla andra – Semper, Hipp, Ena Go, andra Nestle-sortet osv – innehållet allihop kadmium och/eller arsenik alternativt höga halter av kadmium och/eller arsenik. Å ena sidan vill jag inte stödja äckliga Nestle, å andra sidan vill jag inte dra i min unge tungmetaller då det kan undikas, när åldern väl är inne. (Hon är nu 3 mån.) Finns verkligen inga bättre alternativ känner jag?

Jag kan säga så här, att den WHO-kod som gäller idag (att amning ska främjas och förespråkas och att marknadsföring av ersättning ej få ske), anammad av socialstyrelsen, har gjort att jag misslyckats med min amning med båda barnen.
Varför? För att MVC med stöd i denna överenskommelse inte informerar om flaskmatning och klämmigt skanderar att ”alla kan amma!”.
Jag har stora bröst med små och platta bröstvårtor, och var bekymrad innan mitt första barn hur det skulle gå med amningen under de förutsättningarna. Svaret jag fick var förstås att ”bröst kan se så olika ut, bröstens form säger inget om hur amningen fungerar”. Idag vet jag bättre. Jag vet att platta bröstvårtor på mjölkfyllda bröst stora som bowlingklot gör att barnet inte hittar bröstvårtan, barnet får svårt att få rätt tag, bröstet töms inte ordentligt pga fel tag och man riskerar att få mjölkstockningar (jag hade stockningar runt HELA bröstet), och man får obönhörligen såriga bröstvårtor redan dag 2. Idag, 2 barn och 2 fallerade amningar med fler besök på amningsmottagning och gynakut än jag kan räkna bakom mig, har jag lärt mig att har man sådana bröst som jag har så måste man börja varligt med amningen. Låta bröstmjölken rinna till långsamt, kanske genom metoden koppmatning av ersättning/utpumpad mjölk de första dagarna, varvat med amning. Kanske bara ammat från ett bröst, det med bäst form. Sådant önskar jag att MVC kunde informera om! Men det är väl bara att glömma, särskilt nu när rekommendation om att främja amning blir till en lag.
Fy fan.

det är precis DET HÄR jag syftar på i mitt inlägg; bristen på utbildning och information. Alla ”kan” (med få undantag) amma, det är sant. (nu räknar jag inte med de som inte VILL eller mår dåligt av det, bara den fysiska biten) Men med felaktig information (eller ingen) så funkar det inte för många. Både mentalt men också fysiskt. Och det är bland annat det som amningshjälpen och andra amningsvänliga organisationer jobbar för att förändra. Idag ger sjukvården råd som ofta sabbar amningen snarare än hjälper den. Sen står mammorna där och känner sig misslyckade.
Men det här är ju separata problem. Oavsett om reklam för ersättning finns eller ej så kvarstår det. Detsamma med attityden i samhället och synen på MAMMAN som den goda självuppoffrande modern som ammar till varje pris annars är hon dålig och vill inte ge sina barn ”det bästa”. Och DET måste vi förändra.

Jag tänker också att reklam aldrig är av godo. Däremot läste jag något om att det var tal om att sätta varningstexter på ersättningsförpackningar. Det tycker jag verkligen inte låter bra, utan bara som onödigt skuldbeläggande. Den informationen måste ju komma från vården, och inte som små lappar i affären.

Åh, detta är lite OT men ser att många kommit in på amningshets och då kom jag att tänka på min mamma. Hon fick mig sent, hade nog inte tänkt skaffa barn och hade inga vänner med barn. Kort sagt, helt utanför ”bebisvärlden” och hade ingen särskild koll på något (på någon kontroll frågade de om jag hade fått tänder än. Nej, svarade hon, varpå de stoppade in fingrarna i min mun för att kolla och konstaterade att halva tandraden redan ploppat upp…). Jag blev inte ammad och kunde därför få äta när som helst och hur mycket som helst. Blev jättetjock, jättenöjd och sov jämt. Eftersom jag inte blev ammad kunde min pappa vara hemma med mig redan från början. Är fortfarande tjock, glad, nöjd, sover jämt och har en nära relation till min far – och kommer också att flaskmata mina ev. barn.
Tänker alltid på min mor när hetsen att göra ”rätt” gör att jag bara vill kasta familjelivet i papperskorgen. Det blir folk av de flesta av oss ändå…

Nu har jag inte orkat läsa alla kommentarer (vet dock att vissa tagit upp det) men det handlar ju inte om reklam, utan om att de inte ens skall få ge information. Och den var dåligt med redan innan!
Du säger att man skall få göra som man vill, men denna lag är ju enbart till för att försöka förhindra människor att ha valfrihet och bestämma för dem att de SKA amma – utan vetenskapliga belägg som är applicerbara i denna del av världen.
Info om amning stod mig upp i halsen på BB. Folk drog i ens bröst, och skulle visa hit och det oavsett om man ville eller ej. Och att ge ersättning för minsta lilla gällde verkligen inte. Jag producerade ingen mjölk och min bebis var otröstlig och hungrig men de VÄGRADE ge information om alternativ och pga amningshets fanns ingen att finna på BVC eller någonstans. Slutade med att vi fick känna oss som kriminella när vi tillslut köpte ersättning i smyg och äntligen fick en nöjd, mätt och glad unge.
Jag anser inte att man skall säga att man är för att människor skall få välja själva om man också är för en lag som försöker förhindra just detta.

Alltså, jag fattar verkligen inte!
Jag känner mig helt tappad i den här frågan.
Kan inte för mitt liv förstå varför man inte ska få göra reklam för en viss produkt. Känns som att det bara blir mer skuldbelagt att inte amma, att det finns ytterligare ett argument mot oss som inte kan eller vill amma nu.
”Riksdagen tycker ju uppenbarligen att amning är bäst”
eller ännu värre ”staten har bestämt och lagstadgat att amning är bäst”.
Det räcker gott och väl med alla farmödrar och främlingar där ute som minsann vet bäst och mer än gärna vill berätta att vi icke-ammande näst intill torterar våra barn.

Samhället ska ge information och råd om det som ur hälsosynpunkt är det bästa för barnen. Det handlar om vår framtida folkhälsa. Om MVC och BVC skulle säga till föräldrar att tja, ni väljer själva om ni vill ge ersättning eller ammar, för det är ingen skillnad, så skulle det inte vara varken evidensbaserad information eller i linje med det folkhälsoarbete som de ska utföra.
Amning och ersättning ÄR inte likvärdigt. Ersättning kommer aldrig att kunna jämföras med bröstmjölk vare sig vad gäller nutrition eller antikroppar. Bröstmjölk har ex. över 700 olika sorters bakterier och dessutom en rad andra ännen som vi i dag inte har en aning om hur de påverkar hälsa och utveckling på sikt hos barnet.
Uppdaterad kunskap om flaskmatning/ersättning ska så klart också finnas på BVC och på sjukhus för att kunna ge stöd om problem skulle uppstå. Om det uppstår problem med amning så ska det så klart finnas stöd att få omgående. Informationen ska däremot inte komma från företagen som säljer dessa produkter.
Amningsfrekvensen är läskigt låg i Sverige och det kan tänkas korrelera med att det dragits in på amningsfrämjande arbete på förlossningsavdelningarna/BB. Det har också blivit ett mer anningsfientligt klimat i samhället och ersättning är inte lika ifrågasatt längre.
Jag tycker att det är intressant varför frågan är så laddad, varför det ofta tolkas som skuldbeläggande när en pratar om att amning är det absolut bästa alternativet. Så klart får föräldrar välja men de bör ha fått korrekt och oberoende information om vad som är bäst för deras barn.
Jag tror att både flaskmatande och ammande kvinnor utsätts för stor press och jag tror inte att det har så mycket med tillvägagångssätt att göra som det har att göra med att de är kvinnor. Hur en än gör som kvinna så straffas en alltid. Och när en precis har gjort det enda som (i stort sett) enbart kvinnor kan göra, alltså bära och föda barn, så är en så mycket kvinna som en bara kan bli (obs! Jag säger inte att barnfria är okvinnliga, jag talar om de normer som finns) och därmed kanske extra utsatt för det förtryck och nedvärderande som kvinnor så ofta får utstå.
Jag skuldbelägger ingen enskild som flaskmatar, men om antalet som gör det ökar som det nu gjort de senaste åren så ligger skulden till stor del hos samhället som inte kan ge nyblivna föräldrar den information och det stöd som de så väl behöver. Det är där skulden ska ligga ingen annanstans.

”Amningsfrekvensen är läskigt låg i Sverige”
http://www.sydsvenskan.se/sverige/landet-dar-mamma-ska-amma/
”…i stort sett alla nyblivna mödrar i Sverige har intentionen att amma sina barn. 97 procent ammar under barnets första levnadsvecka. När barnet är ett halvår gammalt ammar fortfarande 63 procent av mammorna helt eller delvis.
Det är mycket, i jämförelse med övriga länder i västvärlden, som för statistik. Endast Norge har högre amningsfrekvens”
Så långt var det med sakligheten.

Problemet med det här förslaget är inte att reklam för ersättning förbjuds, även om det som du påpekar kanske är ganska onödigt.
Däremot talades det om VARNINGSTEXTER på ersättningsförpackningar, jag vet inte om det verkligen var en del av förslaget eller bara någons åsikt som presenterades i debatten.
Det är just dessa varningstexter som jag tycker verkar helt fruktansvärda och kommer göra det väldigt svårt för kvinnor som inte vill/kan amma.
Och det handlar inte bara om vilja, en del kvinnor kan inte amma för dom får så stora smärtor (även om det såklart är en liten grupp) jag hörde själv för ett tag sen ett reportage jag fortfarande minns. En kvinna som hade haft extremt svåra smärtor men ändå fortsatta att kämpa och kämpa med amningen, nu i efterhand ångrade hon sig eftersom den här oerhörda smärtan och kampen hade förstört den första tiden med hennes nyfödda barn. Nu önskade hon att hon hade kunnat få ha den tiden utan att må så dåligt, provat men sen ”gett upp” amningen tidigare, när hon nu hade sådana extrema smärtor

@ Klara: Jag upplevde också första tidens amning med blodiga bröstvårtor som mycket smärtsam. Inte skulle jag förneka någon saklig information på ersättningspaketen för det. Bara för att amning inte funkade för mig vill jag inte förvägra någon annan information om att ersättning/dinapp kan påverka mammans mjölktillgång.Två fel gör inte ett rätt.Jag valde ersättning för att jag var tvungen tillslut. Om bättre information kan hjälpa någon annan som vill fortsätta amma att göra det är det inte upp till mig att hindra det. Dessutom behöver ju inte mamman vara inblandad i köp/blandning av ersättningen direkt ur paketet om hon inte vill. Det är ju det som är det fiffiga när man flaskmatar.

Det står redan på paketen… att man ska rådgöra med BVC och att amning är bäst för barnet… jag väljer att inte läsa det – och använder innehållet i paketen flera gånger dagligen ändå, utan att få dåligt samvete eller känna skuld. Visst hade jag tänkt amma från början (med båda barnen) men nu blev det inte så. Att vårt andra ens lever är liksom mycket, mycket viktigare och att i en svår start prioritera amning då fanns inte.
Dock märker jag att det verkar vara stor skillnad på vilket bemötande man får i vården, och vill verkligen poängtera att denna ”amningshysteri” inte finns överallt. Har aldrig upplevt den själv, bara motsatsen, att få amningen ifrågasatt. Här var vikten inte så bra, är nog bäst att börja tillmata – och så börjar den onda spiralen att ersättningen konkurrerar ut amningen och så sitter man där, och känner sig som en dålig mamma för att brösten sinar, och man förstår inte varför, för man gjorde ju som BVC sa. Så är det vanligt att det går till här. Har aldrig fått höra att jag är en dålig mamma som ger ersättning, utan ersättningen har varit en nödvändighet då det är mängden och kvaliten på bröstmjölken som ifrågasatts.
Och i detta så har personalen jag mött naturligtvis haft mycket bättre kunskap om ersättning än om amning!
Dock ska jag erkänna att jag inte visste att lagen innebar svårigheter i att få till sig information om produkterna. Även om jag själv inte förstår det svåra i att läsa på paketen, för man måste väl fortfarande få informera på förpackningen? Skriva till vilken ålderintervall produkten riktar sig och hur man tillreder den?
Annars känns det mer som att det behövs någon nationell tillsyn och ”upprustning” av BVC så att de klarar att informera efter varje enskild förälders och spädbarns behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *