Kategorier
Titta jag ammar!

Socialstyrelsen ger råd som kan sabba amningen

Socialstyrelsen går ut och rekommenderar napp för nyfödda  men svenska barnläkarföreningen och svenska barnmorskeförbundet är starkt kritisk. Liksom jag såklart. Anitha Schulman är kritisk till kritiken och menar att alla får göra som de vill.

Problemet är att när socialstyrelsen helt okritiskt rekommenderar en sådan sak så kommer människor lita på det och vill man t.ex kunna helamma så bör man undvika napp helt och hållet då den kan störa och till och med förstöra amningen. För en del personer, mig själv inkluderat, så är ju amningen jätteviktig och där ingår ofta att agera napp. (eller ja bröst, eftersom att nappen är en ersättning för bröstet hehe) Då är det synd om man får råd som fuckar upp det… håller ni med?

Men annars tycker jag såklart att det är upp till föräldrar att välja, men det vore ju bäst om alla föräldrar kunde ta ett informerat beslut så slipper de känna sig värdelösa när saker går fel eller inte funkar som förväntas och här tycker jag att BB och socialstyrelsen och BVC har ett otroligt ansvar.

amning och napp

Gud vad jag älskar och hatar amning. Hatar att man bara dräller mjölk överallt och alltid får agera napp, hatar hur man känner sig livegen och låst och oumbärlig den första tiden, men älskar också hur tillgängligt det är och hur mycket enklare mitt föräldraskap kunnat vara för att jag ammat. Jag har aldrig behövs kliva upp mitt i natten och tillreda flaska och jag har aldrig behövt förbereda mig för att åka iväg. Maten är alltid med och kan till och med serveras fast jag sover. (Vilket underlättat nattetid då bebis vill äta flera gånger. Bara fram med patten och somna om.)

Och så är det ju himla mysigt efter de där första kämpiga två, tre månaderna när det äntligen funkar.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Socialstyrelsen ger råd som kan sabba amningen”

Jag är så innerligt tacksam för att amningen funkar, så skönt att slippa koka flaskor och krångla. Maten och tryggheten finns där i bröstet.
Vår största oro när vi lämnade BB var att bebis inte skulle ha gått upp det hen skulle till återbesöket och att vi skulle bli trugade att ge ersättning med pajas amning som följd. En vän fick en nappflaska nedkörd i sin bebis hals efter 2 dygn för att bebisen hade gått ner i vikt liite för mycket, efter det hamnade de i en stressspiral som slutade med ”för lite mjölk” vilket jag förstår fullständigt.
Bebis fick pröva napp när hen var 3 veckor, mycket för råden om psd eftersom vi samsover. Jag var sjukt orolig för att det skulle ställa till med något. Nu är hen inte jätteintresserad av nappen, ibland duger den en liten stund, men är hen ledsen eller hungrig, eller bara trött på den, åker den ut snabbt som ögat och då gäller bara vi föräldrar.

Folk får göra som de vill och rekommendationen är där eftersom den har ett annat viktigare syfte än amning, detta kan förhindra plötslig spädbarnsdöd. Tycker inte amningen är så viktig i ett land som har tillgång till rent vatten. Många sliter och kämpar när flaska fungerar lika bra. Är dock mycket väl medveten att detta är ett känsligt ämne och att många inte håller med i mitt resonemang.

jag läste nånstans att napp kan förhindra plötslig spädbarnsdöd, fick panik av den meningen och får det fortfarande efter typ 7 år (inga barn alls har jag, panikar inför en eventuell unge). hur är det med den saken??? är det sant?? är det falskt?? för det har jag tänkt, att ungen ska få napp pga det här då..

Men två-tre månader…Jag fattar inte. Jag hade mjölk & ungen ville äta,men vägrade sluta om tutten o jag hade typ zero bröstvårtor att suga tag i, så två dagar efter gav jag henne ersättning & pumpade sedan ut som hon fick i flaska…
Hon föddes hungrig & grät hysteriskt fram till flaskan dag tre,när hon fick bli Mätt. Hur står folk ut i flera veckor, vad ska ungen bli mätt på fram tills? Jag fattar inte.

bebisen blir mätt. annars hade de ju svultit ihjäl. Men den måste jobba och det gör den upprörd = skriker. Sen så blir det ju lättare för varje dag, inte så att det är skrikfest fem timmar varje dag och omöjligt att äta fram tills två månader och sen försvinner det. Men bebisen behöver lära sig hantera bröstet, mjölken som rinner till osv.

Vi har ett barn som älskar sina nappar. En i munnen och en att gosa med. Men vi hade ett helvete med att få igång amningen. På BB sa de att man bör vänta med napp. Jag tror att vi väntade 6 veckor innan vi provade lite försiktigt. För just oss så funkade det bra. I början fick han även ersättning på flaska (innan det fanns tillräckligt med mjölk) men föredrog bröstet. Nu vet han inte hur man dricker ur flaska men nappen blev kvar.
Dock förstår jag det problemet med en rekommendation. Många riskerar att tolka det som att det är helt utan risker för amningen.

När det gäller plötslig spädbarnsdöd skulle jag ta det mesta med en nypa salt. Man vet inte vad det beror på, man vet inte hur man förhindrar det och det är aldrig föräldrarnas fel. Det kommer hela tiden nya råd som sedan ändras inom några år och barn dör fortfarande av det.

Jag är så delad när det kommer till napp. Jag visste faktiskt inte att socialstyrelsen rekommenderade det ens.
Första barnet helammade jag. Var dock ett helvete att få oss att förstå hur det fungerade (jag bet ihop med blödande bröstvårtor i 3 veckor innan det gick smärtfritt). Men sen när brösten också fick agera napp och jag kände mig totalt låst pga förlossnings-depression så tog vi fram en napp.. men det gick sådär. Han hittade tummen sen istället.
Men sen när tvillingarna kom så blev det en helt annan situation. Dom kom med snitt (låg fel i magen) och den ena var tillväxthämmad. Det blev ”lite” kaotiskt och vi hamnade på neonatal (och 2 helikopter resor till huddinge). Men hur som helst så blev barnen sondade. Och eftersom den ena tvillingen var mindre, inte ens var i samma stad som mig och var fast i en cpap så fanns ingen möjlighet för mig att amma. Så dom gav honom napp. Då kändes napp helt okey.
Mitt mål var att helamma båda. Det tog mig en vecka att lära bebis 1 att amma, och bebis 2 tog det nästan fyra veckor. Men då delammade jag.
Dock fick jag inte igång mjölken klokt och fick motvilligt sluta amma när barnen bara var 2½ månader gamla. All stress gjorde att det minskade när det egentligen skulle öka. Dom ville åt som sista dropparna så intensivt att jag fick blodblåsa på bröstvårtan.
Men jag tycker att man själv får känna efter hur vida man själv följer dessa ”regler”. Men jag förstår absolut att man känner sig tvingad till det. För om något händer och man inte har följt dessa rekommendationer så står man där och får ”skylla sig själv”. Ha det på sitt samvete.

Jag blir verkligen förvånad på ditt resonemang om att allt är svart eller vitt. Din åsikt är lag och ingen annan får tycka något annat. För mig är det varken feministiskt eller speciellt vuxet.
Napp funkar toppen ihop med amning för en del, som för mig, och sämre för andra. Vissa har inte mjölk så det räcker och vissa har i överflöd. Det är ett fritt val att amma eller inte och om man använder napp och testar eller inte. Ingenting är hela världen och barnen blir inte förstörda av något av alternativen. Amning är bra ja, men det är ju även födan de äter efter att de är spädbarn och då verkar du inte lika petig. Chilla lite.

Hej! Vi försökte helamma utan napp men lillen hade så stort sugbehov (ville suga hela hela tiden) att barnmorskan kom in med en napp andra dygnet. Vi vågade först inte men hon lovade att det skulle gå bra eftersom han sög väldigt energiskt på allt han kunde hela tiden. Det avlastade mina såriga bröstvårtor lite ;). Och därefter fortsatte jag helamma typ varannan timme men körde napp däremellan. För oss var nappen inget problem men vissa barn har inte ett sådant enormt sugbehov men blir trötta av att suga. Då borde man vara lite uppmärksam med nappvalet tror jag. Därför: napp direkt är inte alltid dåligt men man bör avväga situationen case by case. Inget barn är ett annat likt!

Helammade båda mina barn till ca 7 mån, samt delammade något år till. Både hade napp från spädbarnsåldern. Det störde inte amningen för vår del, men skulle jag få ett tredje barn skulle jag inte ge napp. Det är tätt mellan mina barn och napp blev ett substitut pga att jag inte orkade amma båda hela tiden. Jag gjorde dock så gott jag kunde och det var alldeles tillräckligt 🙂

På Neonatalen ger man napp från dag 1 och det visar inga tendenser på att förstöra amningen. Har du någon källa på vad svenska barnläkarförbundet säger? Vore kul att läsa eftersom Barnläkarna på Neonatalavdelningarna (som också jobbar på BB många gånger) inte motsätter sig det.

Jobbar du på neonatalavdelningen? Brukar inte för tidigt födda ha problem med amningen generellt? Jag länkade till en artikel. (Källa) men vill du veta mer om hur amning funkar så får du vända dig till amningsexperterna.

Jag försökte amma. Jag gjorde verkligen det. Jag ammade och ammade och ungen skrek och skrek. Efter en vecka hade hen gått ner 30% av sin fördelsevikt trots att det enda vi gjorde var att amma. Jag önskar att det funkade men what to do. Efter sex veckor gick det inte mera, hen gick knappt upp i vikt alls.
Idag när hen är 3.5 månader är nappen hens sovvän och ersättning funkar finfint.
Jag är 100% med på vad du menar. Vi började med napp samma dag som jag helt slutade amma. Vi blev rådda att inte använda det när jag ammade.

Galna råd får man hela tiden som nybliven förälder. När sonen var ett par timmar gammal och jag liggammade så kommer en kvinna (personal på bb) och spänner ögonen i mig och vrålar att jag har för stor byst för att amma liggandes – JAG SKULLE JU KUNNA KVÄVA BEBIS OM JAG RÅKAR SOMNA (!!!). Jag svarade bara att det funkar finfint, och att jag fortfarande försökte hitta vad som funkar för just mig. Och jag chansade och gav sonen napp efter ett par dagar då han redan från start hade bra sugteknik – men då var jag också helt från vettet. Denna skuldbeläggningen från personal är galen, informera gärna om risker men viktigt att komma ihåg är också att valet är förälderns.

Jag har just nu en 3 månaders i min famn, och jag ville inte börja med napp speciellt tidigt, av risken för att störa amningen. Men tror det var 3dje dagen hemma fattade jag beslutet att prova, han vill så gärna ligga och suga men jag hade
ju mjölk upp över öronen och la jag han vid bröstet så kom ju massa mjölk och han började grina och släppte men ville suga så det var som en svår situation..
jag lät han suga på mitt finger i början men det kändes bättre med en napp.. han sög så hårt och jag ville inte att min nagel (så kort som det bara gick) skulle på nåt vis göra illa hans mun.. såg så sjukt hårt.
Vad ska man göra i den situationen? Jag kan än idag inte ”agera napp” då han blir arg för det kommer en massa mjölk.. han är trött just nu, provade lägga han vid bröstet men då släpper han och skricker när mjölken kommer.. så då ger jag han nappen men liggandes vid bröstet och då suger han på och somnar…

att bebisen blir arg för att det kommer mjölk är vanligt och normalt. Du ska fortsätta amma, ta pauser och trösta och amma igen. Bebisen behöver nämligen att lära sig att hantera bröstet och mjölken som kommer. Sugbehovet finns för att stimulera mjölken. Ger man napp varje gång bebisen ”bara vill snutta” så stör man produktionen av mjölk som oftast är beroende av att bebisen faktiskt snuttar även när den ej är hungrig. Nu har en del tur ändå men att bebisen blir arg är en helt normal del av processen.

Det finns inget så hysteriskt som förstföderskor. Allt ska googlas, frågas runt och kollas upp. Även om den här rekommendationen/informationen inte informerar om att det kan förstöra amningen så kommer man ju få fram den informationen ändå tror jag, men visst de borde informera om det lika gärna. Allt känns så jävla hysteriskt och de som förespråkar amning och samsovning är extremt snabba på att hugga och döma tycker jag. Som jag kommenterat tidigare, jag har aldrig blivit så stressad över föräldraskapet och modersrollen som när jag läser här eller familjeliv eller aftonbladet, försöker därför undvika, ta allt med en nypa salt och följa min magkänsla, orka all hets.

Du har rätt i det första, att förstföderskor letar information, MEN det du glömmer är att de allra flesta bara förbereder sig för förlossningen, inte amningen. Det är tvärtom inte speciellt vanligt alls och även om man läser lite om det så är det ofta på sajter där ganska godtycklig information ges ut.
Jag fick rådet att förbereda mig för amningen av en vän. Det är jag glad för nu. Jag köpte Amningsboken och jag nördade in mig men ÄNDÅ var det mycket jag inte hade en aning om när jag först fick barn. Jag säger bara tack för att Familjeliv fanns. Där träffade jag på mina första hjälpmammor från amningshjälpen och där fick jag ta del av diskussioner mellan okunniga och experter.

hej!
Jag tycker det är bra m alla tips mot psd. Dock känns redan nappanvändning och att inte helamma som ett socialpåtryckning. Barn får inte skrika och man får inte visa ett ammande bröst..pumpa ur..använda ersättning och flaska när man har allt redan.
Håller med dig i din åsikt!
dock är det lättare att slänga en napp än en tumme. dåligt för bettet med både napp eller tummesugning när barnet blir lite äldre

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *