Kategorier
Titta jag ammar!

Att ammaär ingen dans på rosor

Ja resan gick ju bra! Jag ammade mig fram genom Sverige…

…och nu är vi på plats i Delsbo. Där jag ammar ännu mer. Och mer. Och mer än så. Jag ammar precis hela jävla tiden. 

För att få igång en stabil mjölkproduktion så krävs det oftast att man ammar precis hela tiden. Så fort lilla nyfödingen slår upp sina grumliga små så trattar du in bröstet i lilltruten. Bröstvårta och så mycket av vårdgården som du förmår. Vid varje vaken stund. När den halvsover. När den gråter. När den har ont. När den är trött. Pigg. Osv. Precis hela tiden. Ja det är jobbigt som satan och ja det gör ont för de ovana vårtorna blir ömma och ja bebisen kommer bråka böka och skrika. 
Men det går över. Det finns ett ljus i tunneln och det är en fungerande amning inom kort. 

För att sen bibehålla produktion samt försäkra dig om att bebis får i sig tillräckligt samt går upp i vikt så krävs sk ”fri amning” vilket innebär att du skippar napp, nappflaska och ammar så fort bebisen visar tecken. Dvs när de knorrar, bökar, smaskar och smackar. Inte bara vid hunger utan också vid snuttbehov. 

Och jag lovar att du har mjölk även om det ser ut så här cirka 50% av tiden. Bebisen är inte hungrig. (Eller jo men hen blir mätt av din mjölk) Hen svälter inte. Din mjölk har inte sinat. Det är inget fel på dig. Och går bebisen inte upp i vikt så beror det oftast på nåt annat än mjölken. För kort tungband. Dåligt tag. Allergi. Att den fått napp eller flaska eller nåt helt annat. Men det är väldigt sällsynt att mammas mjölk försvinner men trots det så är det väldigt vanligt att man felaktigt trott just det. (Om jag fått en krona för varje mamma jag stött på som tror detta…) 
Och en annan sak: Bebisen använder inte dig som napp förresten. Oavsett hur mycket hen snuttar och lite hen äter. Nappen är nämligen ett substitut för bröstet. Bebisen ska snutta mellan matningarna. Det har en viktig funktion. Men visst. Detta kan också vara krävande och man kan känna sig låst men belöningen kommer. Första två till tre månaderna brukar vara lite bökiga men sen funkar det smidigt och enkelt för de flesta. De flesta brukar känna att der var värt allt när det slutligen sätter sig. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att ammaär ingen dans på rosor”

Har alltid varit inne på spåret med fri amning, och är nu mitt uppe i the baby making circus så att säga… Och om man verkligen vill sätta sig in i allt som har med amning att göra (innan bebis landar) var hittar jag infon? Hemsidor, guider, filmer? Var får jag tag i allt jag behöver veta (helst på ett och samma ställe, på grund av lathet osv).

Jag har ammat båda mina barn men inte orkat med snuttandet eller att vara napp. Det är säkert individuellt, men jag ammade ”fritt” kanske de första 3-4 veckorna dvs när bebis var jättelitens, sedan försökte jag hålla det till ”måltider” (napp där emellan). Ammade oftast ca 07, 11.30, 14.30, 18, 20, 02, 05. Däremellan kunde jag känna mig hyfsat ledig och även lämna bebis till pappan. Självklart lät jag inte bebis skrika sig blå, men testade alltid med nappen om hen nyss ätit och tyckte detta flöt på bra. I perioder kunde det bli ännu färre måltider per dygn dvs ammade kl 08, 12, 16, 20 och en gång på natten. I länder där mammorna måste jobba funkar ju detta och även i Sverige ammade man på schema fram till 80-talet någon gång. Ett tips att testa för den som känner sig för låst av fri amning (och har mycket mjölk), även om det kanske inte funkar för alla, både barn och mammor är olika så klart.

Nyckeln är att du sannolikt tillhör den minoritet av kvinnor som har mycket mjölk, för många är detta ett råd som är direkt skadligt. Om man har stor överproduktion så kan detta fungera ungefär som blockamning och har man så pass mycket mjölk så kan det mycket väl räcka att amma så sällan. De flesta kvinnor kan dock inte följa ett sådant schema och behålla produktionen. Min mamma är ett bra exempel. Hon fick höra att hon inte kunde amma och att hon inte skulle vara ledsen för det utan amma det som gick och ge ersättning resten med 4 barn. Med mig som är nummer 5 hade hon hört talas om att amma fritt och eftersom hon visste jag sannolikt var sista barnet så bestämde hon sig för att prova och jag ammade tills jag var 20 månader. Hon kunde visst amma men inte med 3-4 timmars mellanrum utan med betydligt kortare mellanrum.
Jag har sannolikt ärvt hennes produktion. Jag har ammat ett barn i 4 år (och ammar än) och har nyss påbörjat en amning med barn 2. Under helamning så ammar barnet normalt med 30 min till 2 timmars mellanrum på dagen och 1-4 timmars mellanrum på natten.

älskar att du amningsutbildar!
väntar min första i december & har tusen funderingar.
två som jag fick nu är:
1. du säger att bebisen ska snutta mellan matningarna, fattar brösten när det är snutt och när det är mat? eller hur ”stoppar” man matningen/mjölken när bebisen bara vill ha snutt?
2. 50% av amningen är en ledsen bebis som inte är attached till bröstet, hur länge är det så? hela amningsperioden eller i tre mån?
(är 50% av amningen ledsen bebis pga brösten inte fattar att de bara ska snuttas på och ger mjölk till mätt bebis?)

Bara för att ge ett annat perspektiv, så har jag ammat lika många barn som du och verkligen inte ammat ”hela tiden” men ändå aldrig haft några problem med mjölkproduktionen. Att låta barnet småsnutta mest hela dagarna hade aldrig fungerat för mig (det hade gjort mig galen att ha ungen hängande i tutten hela tiden + att jag lätt fick mjölkstockning av sådant småätande). Satsade redan från barnen var små på att göra skillnad på mat och närhet, dvs barnet ammades bara när det verkligen var hungrigt och fick annars bara närhet utan bröst. Min erfarenhet är att bebisar jättefort lär sig ge olika signaler när de är hungriga och när de bara har närhetsbehov. Funkade för mig alla mina tre amningar.
Tror man ska akta sig för att självsäkert berätta för andra vad som ÄR RÄTT när det gäller amning. Det viktiga är att varje mamma/barn hittar sina rutiner som funkar – alla blir saliga på sin metod 🙂

Tror att amningserfarenheterna också blir olika beroende på hur mycket mjölkkörtlar man är skapt med. Om man har har mer tillgång till mjölk (som det kanske är i ditt fall Sanna(?) blir det ju heller inte lika hög efterfrågan av barnet. Därför kanske inte dina barn har behövt ligga vid bröstet lika mycket den första tiden? Jag själv känner igen mig i LDs amningserfarenheter. Första tiden fick min dotter ligga vid bröstet konstant för att få upp produktionen eftersom jag förmodligen inte är utrustad med mest mjölkkörtlar i världen. Min amning hade aldrig fungerat om jag inte hade låtit henne snuttat hela tiden.
LD ger ju egentligen råd om tillgång och efterfrågan av mjölk. För att brösten ska producera mer mjölk måste barnet snutta mer för att det ska bli mer tillgång kort och gott.

Jag vågade/förstod inte med första att det var så ”lätt” som att alltid hiva fram tuttsen. Lyssnade på BVC som pratade om var tredje timme som normalt, varje gång hon skrek efter hon var nymatad tänkte jag att det måste vara nåt annat som saknas henne.
Men 2 an sket jag fullständigt i när jag ammat, minsta pip, gnissel eller grimas – fram med tuttsi – och vilken nöjd bebis!!!
Får lite ångest över att jag ”missunnade” 1 an.

Sånt här ger en självförtroende att ignorera nära och käras kommentarer om att man ”ammar sin nyfödda för mkt”, ”han kommer få ont i magen”, ”bli klängig” osv… Tack för detta! 🙂

Så bra skrivet, tack! Med mitt första barn sa BVC och de på BB att han skulle bli för trött och svag av att amma oftare än varannan timme och i mer än 20 minuter. När jag läser ditt inlägg antar jag att det är en myt? Väntar nu mitt andra barn och vill verkligen att amningen ska fungera, oavsett om jag tvingas amma dygnet runt i några månader.

gud så skönt att läsa det här! Födde mitt första barn för 12v sen och det känns jätteskönt att få bekräftelse på att det vi gjort för att det känts rätt (skrik = infoga tutte i bebismun) INTE betyder att vi ”skämmer bort” eller ”förstör” barnet.
Men tänk om jag fått veta tidigare att det är normalt att bebisar är fnediga på kvällarna, jag var övertygad om att min mjölk ”tog slut” på eftermiddagarna/kvällarna och att det stackars barnet svalt.
Något annat som jag inte hade en aning om var att man kan vara tvungen att öva på att pumpa ut mjölk ett par gånger innan kroppen ”släpper till mjölken” även till pumpen och att man ska ta det lugnt och försöka härma barnets sugrytm med pumptagen och att det ska kännas i bröstet ungefär som när barnet ammas. Man ska INTE börja med en pumprytm som om det gällde uttagning till OS-truppen Och sen börja grina för att bröstvårtorna värker och det inte kommer nån mjölk. Jag kan av egen erfarenhet tipsa om att det är synnerligen oeffektivt!

Ammade 11dagar. Dom värsta 11 dagarna i mitt liv. Har inga bilder, inga mysiga minnen från första tiden. Fick såriga bröstvårtor på engång trots upprepade besök på BB för hjälp (och lillan hade gulsot) så blev de bara värre. Värre än värst faktiskt ! Fick infektion i ena bröstet, ungen skrek och jag skrek. Min sambo grät och allt var ett enda mörker. Hade så ont att jag inte kunde hålla i mitt barn, gick runt och ”luftade” mina enorma stenhårda såriga mjölkiga bröst och bara grät. Hamnade tillslut på akuten och blev inlagd med dropp… Tyckte så synd om min sambo, och mitt barn som jag bara vela trycka in i magen igen för där fick hon iaf mat. MEN! idag är hon 10månader och jag väntar nummer två om 5 månader. Ska trots denna hemska upplevelse göra allt jag kan, och kommer nog vara lugnare denna gång med att DET BLIR BÄTTRE ! visst ju noll och nada om amning (eller barn öht) med ettan men nu läser jag allt jag kan. Bla din blogg 🙂 har förövrigt bytt vårdcentral också och ska bannemig stå på mig och få den hjälp jag behöver.

@Malin Åh vad jag känner igen mig! Precis så var det för mig med med mitt andra barn. Hade misslyckad amning med första barnet, mycket pga. väldigt svår förlossning (jag förlorade över 3 liter blod) vilket gjorde att jag hade noll mjölk trots att jag hade lillan vid bröstet konstant. Hon skrek och skrek och jag fattade ingenting, jag ammade ju jämt! Tillslut började hon sova längre stunder och blev rynkig om händerna (vad gulligt! tänkte vi som inte visste bättre). Vid viktkollen konstaterades att hon förlorat på tok för mycket vikt så vi blev inlagda på neonatal där hon koppmatades och jag fick sitta vid en elektrisk bröstpump för att få igång mjölken.. Ush vilken hemsk tid det var. Vad jag hade önskat att någon vid förlossningen redan då gett henne lite tillägg så att jag kunde återhämta mig (vi var separerade ca. 8 timmar efter födseln då jag opererades och låg på uppvak). Med andra barnet tänkte jag ta revanch och ammade bokstavligen non-stop sen födseln vilket rätt snabbt resulterade i så sjukt såriga och variga bröstvårtor, minns att det kändes som att någon drog med glödheta rakblad över bröstvårtorna när jag ammade. Tillslut fick jag ångest över att ha någon ens nära mig för att det gjorde så ont, själva luften smärtade något enormt då jag gick runt med mina blödande och mjölkdroppande bröst för att ”lufta såren” som jag blivit tipsad om. Så båda mina barn har fått ersättning och de är i dag två underbara ungar som är lugna, harmoniska, gosiga, glada och helt enkelt världens mest fantastiska barn. Men trots det kan jag än idag sörja det som inte blev gällande amningen. När jag var på återbesök hos barnmorskan och berättade om amningsproblemen sa hon ”man kanske inte alltid får allt man vill” vilket var himla skönt att höra. Det fick mig att tänka att två friska barn är det som betyder absolut mest och jag har absolut inget att klaga på för det blev ju jättebra tillslut!

Det där skitsnacket om att fakta är fakta och bygger på forskning – hur många gånger har inte forskning visat på fel allt eftersom ny forskning sker (????).
Du pratar en massa dynga!
Fri amning kändes dock naturligt – för mig.

Jag är så kluven i mina känslor kring amning. Jag äcklas av tanken, får panik av tanken att behöva sitta och amma dygnet runt och känner mig i underläge för att jag som kvinna är bunden och ”bara” sitter och matar ett barn. Jag vet inte varför jag tänker så för det är ju så jävla grymt att vi kan mata våra barn och ens vara gravida och föda osv. Jag verkar inte vara den enda dock utan flera vänner och bekanta känner samma.. Jag undrar vad det bottnar i. Jag bara har så svårt med tanken att min mans liv fortsätter som vanligt och jag ska sitta ”fånge” med tuttarna i munnen på mitt barn… Kan sexualiseringen av våra bröst ha med saken att göra? Vet inte. Tycker det är svårt att vara feminist och samtidigt skaffa barn med en man, förstår du hur jag menar då?

Känt samma och fått jobba för att få bort det. För mig handlade det dels om noll förberedelse. Sedan samhällets förväntningar på att jag som kvinna ska vara både nyförlöst, ammande, vältränad, social, busig, glad, ha städat hem, vara fräsch osv osv osv. Jag fick inte bara vara mjölk-ko de första 3-4 månaderna…… Efter den tiden ser ofta amningen mer stabil ut, lärde jag mig sen. Om det normaliserades att jo, en kvinna som ammar gör just det – ammar jämt första tiden, så skulle det för mig varit annorlunda iaf.

Nu var det typ 16 år sedan jag ammade och då gällde fri amning lite vagt sådär. Jag ammade som du, dvs vid minsta tecken på sug från bebisen. Fick väldigt mycket råd emot detta från omgivningen men trots svag självkänsla så sa mig intuitionen att detta var det rätta. Bebis var väldigt tjock och nöjd och sov mest hela tiden när han inte käkade. Då var det otroligt mycket prat om ”ätfönster” där en ganska tidigt skulle introducera gröt och mat så tyvärr helammande jag inte så länge vilket jag med stöd av dig skulle gjort idag.

Jag tror absolut att fri amning fungerar för vissa men vill ändå säga att det finns alternativ som inte bygger på att förvägra sitt barn mat. Kanske har mina barn helt enkelt haft ett inbyggt schema som fungerat men det har kännts som att vi tillsammans kommit fram till att amning var 2,5 – 3 timme funkat. Har de varit ledsna emellan så har vi först provat andra lösningar för att såklart ge ett extra mål om det varit det ända som hjälpt. Kan vara helt orelaterat men våra har heller aldrig spytt som bebisar (kanske blir en del bebisar överfulla?) och så vitt jag förstår är den mjölk som kommer efter en stund extra bra (alltså inte vid kort amning). Sen har vi burit barnen i sjal mycket och så ändå. Vi har även lagt barnen klockan sju precis hela deras liv så det är väl så att vi helt enkelt gillar rutiner. Igen, tycker amning av alla de slag är fantastiskt men fri amning är inte det ända alternativet.

Nej mjölken blir absolut inte extra bra efter en stund i sig, det är en myt. Om man ammar ofta så blir mjölken mer blandad medan om man ammar sällan som du gjorde är det däremot viktigt att barnet äter längre för då kan mjölken bli sämre blandad och man kan få en obalans av för mycket törstsläckande mjölk först och för lite fetare mjölk. De allra flesta barn vill amma så pass ofta att detta sällan är ett problem.
Jag har ammat fritt med två barn som sällan spytt så jag tror det faktiskt mer har med barnets egna förutsättningar än hur ofta de äter. Det är nog mer tur att du fick barn som inte kräks.

Jag har (helt ärligt) hur mycket mjölk som helst i mina tuttar.. Pojken är 19 månader 🙂
Han äter givetvis både vanlig mat, välling å allt sånt, men tuttar ofta, speciellt på nätterna.. Likaså när han är nyvaken, ledsen eller bara vill ha närhet.. Tycker det är jättemysigt.. Alla runt om (spec äldre) har väldigt mycket åsikter om detta såklart, har du något bra tips på hur jag ska bemöta deras kommentarer??

Min son är 3 mån och har hela tiden helst legat vid bröstet 24/7 😀 amningen funka bra från början. Försökte styra lite med tider i början, för att bespara bröstvårtorna (vänstra var min onda!!) körde stenhårt på bröstmjölk, ullfett å lufta. Var rädd för mjölkstockning å att mjölken skulle sina, men idag har allt löst sig! Fri amning!! Känns så naturligt… Har en liten gnällspik med enormt sugbehov som ratar det mesta (napp,flaska,barnvagn,liggamerän1mmifrånen). Fri amning å ergobabyn är det bästa för oss.
Får väldig kritik från människor omkring speciellt från farmor som själv fick barn på 60-talet med kommentarer som du skämmer bort honom, alla barn tycker om vagn, är han hungrig igen, du kan inte gå och bära på honom hela tiden, akta ryggen i bärselen.
En i min närhet har också fått barn å började ge ersättning mellan amning och var förvånad över att mjölken tog slut (allteftersom efterfrågan blev mindre). Min farmor klappade iprincip henne på axeln å sa ersättningen är ju nästan bättre än bröstmjölken idag och är det inte skönt å vara fri?
Å jag fick vara svarta fåret som skämmer bort min 3 mån bebis med närhet å bröstmjölk!! den är sårande speciellt när man var nybliven förstagångs förälder, gråtit någon skvätt faktiskt. Har som tur var enormt stöd av min sambo, min mamma å svärmor. Vill gärna som föregående ha råd hur man ska bemöta dessa kommentarer? Till de som är neg till amning å bära barn.
Precis hittat din blogg å den är underbar, tack för kloka ord! att amma är ingen dans på rosor men när den tillslut sitter är den värd allt slit! Och grattis till bebis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *