Kategorier
Titta jag ammar!

Amning och tarmtömning är ju samma sak

Förstår man inte vad det är för skillnad mellan amning och att skita så kanske man tycker att det är inkonsekvent att amma offentligt men skita in private. (nickar förstående)Men om vi bortser från det faktum att det faktiskt är olagligt att skita offentligt (och att det saknas öppna offentliga toaletter att ägna sig åt detta. […]

Förstår man inte vad det är för skillnad mellan amning och att skita så kanske man tycker att det är inkonsekvent att amma offentligt men skita in private. (nickar förstående)

Men om vi bortser från det faktum att det faktiskt är olagligt att skita offentligt (och att det saknas öppna offentliga toaletter att ägna sig åt detta. Kanske nåt för dig Nufsan att lobbya för?) så vill jag personligen ha lite privacy när jag drar en kabel. Det hoppas jag du kan respektera, precis som jag respekterar de som inte vill amma öppet.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

30 svar på ”Amning och tarmtömning är ju samma sak”

Det finns mycket som kan vara offentligt men som inte är det, bajsa, kissa, misshandel, missbruk, sex, fetischer, handikapp (typ ADHD, aspergers) och andra saker som kan verka pinsamma men egentligen är normala som att plantera blommor, baka, gilla opera.

Det finns mycket vi håller i det privata men att ge en bebis mat ska väl ändå inte provocera fram reaktioner som "Gud vad äkligt, nu spyr jag" eller "Mmmm en tutte" runk, runk!

Då är väl ändå misshandel och missbruk lite värre?

Det var ju inte det Nufsan menade. Om du hävdar att kroppsliga funktioner så som amning borde vara helt acceptabelt på allmänna ytor och att det faktum att det är tabu inte bör stå i vägen för detta, gäller samma resonemang för alla tabubelagda kroppsliga funktioner så som att skita offentligt?

Själv så är jag för offentlig amning, men du måste kunna förstå ett teoretiskt argument och tackla det.

Ida: Vad menar du med att handikapp inte är offentligt? Förstår inte hur det kom in i argumentet, skulle du kunna förtydliga? Handikappade människor är ju också offentliga så fort de går ut genom ytterdörren.

anonym för att jag ÄR Lady Dahmer (mitt användarnamn online sen tio år tillbaka)

Moa jo visst, men nu har jag eller andra amningsförespråkare aldrig påstått att kroppsfunktioner är nåt som ska visas utan skam. Amning är ingen kroppsfunktion.

FANNY man ammar för att MATA SITT BARN. Inte för att utträcka ett behov hos en själv. Att mjölkproduktionen är en kroppsfunktion är sant, men amningen är mer än så. Att då jämföra med toalettbesök eller vad fan det nu må vara visar bara på brist på argument.

Anonym: Det jag menade var att bajsa är den sämsta jämförelsen med offentlig amning som finns. Om det är viktigt att ta upp saker om sker i det privata finns exempelvis misshandel. Och att uppmärksamma misshandel inom relationer är också viktigare än att äcklas av offentlig amning, anser då jag!

Moa: Jag valde just ADHD och aspergers som handikapp eftersom de är så kallade osynliga handikapp. Det syns inte utanpå att en person har ett osynligt handikapp vilket gör att den personen inte alltid blir bemöt på rätt sätt, i skolan, arbetsplatser och bland vanliga människor i vanliga situationer. Vi har blivit bättre, MYCKET bättre på att bemöta människor med osynliga handikapp men handikappet kan sätta käppar i hjulet för dem i livet just för att det är ett osynligt handikapp. De har mycket lättare att bli klassade som jobbiga, konstiga och människor har inte alltid tålamod att förstå för de passar inte in i den ”normala” mallen av människor.

Jag har mött människor i skolan och på arbetsplatser med osynliga handikapp, vissa klara det galant och andra har det lite svårare, de som har det svårare har lättare att bli illa omtyckta och då uppmärksammas inte deras handikapp utan att de ”väljer medvetet att ha det svårt”. Det borde uppmärksammas mer eftersom det handlar om att de har rätten till ett bra och positivt liv!

De människor som tycker att det är förkastligt med amning på offentliga platser är ofta samma människor som tycker att det är vedervärdigt när bebisar skriker på allmänna platser. Konstigt kan jag tycka.

Jag tycker att det är fel att skambelägga amning av följande anledningar: 1) Amning är en viktig kroppsfunktion – bröstmjölken är för sjutton näring till spädbarn. Var ligger ens logiken i att förbjuda att mata sina barn offentligt? 2) Det är bara kvinnor som ammar, och tyvärr är det inte ovanligt att kvinnor förväntas skämmas över sina kroppar i större utsträckning än män. airaM argumenterade till exempel mot offentlig amning hos Bloggkommentatorerna genom att påpeka att det faktiskt är FULT och ÄCKLIGT. Men vadå, jag kanske tycker att det är fult och äckligt med fötter, men det ger mig väl inte rätt att förbjuda skor som flipflops och sandaler? När det gäller specifikt kvinnor verkar det alltså vara mer okej att förbjuda saker. Om jag hade propagerat för att både män och kvinnor skulle täcka en kroppsdel eller att bara män skulle göra det hade knappast många hållit med mig. Jag förstår till exempel inte varför män får gå med bar överkropp offentligt (vilket vissa män till och med gör i Stockholms innerstad om somrarna!) när inte kvinnor får det ens på badhus.

Nu hade i och för sig inte min kommentar så mycket att göra under det här inlägget annat än att jag pratade offentlig amning, men jag blir så upprörd bara jag tänker på att det finns de som faktiskt vill begränsa kvinnor och kvinnors kroppar utan egentligen någon riktig anledning.

Man ska alltså sitta och bajsa ute på en restaurang? Förr slängde man soporna ut genom fönstret. Det borde vi väl också återinföra då. Eller pesten verkar ju redan ha drabbat mångas hjärnor iofs.. Hoppas dessa personer tar med sina barn in på toaletten hemma och ammar också. Och bajsar i vardagsrummet.

Undra hur reaktionerna varit om det var män som ammade….:rolleyes: jag hyser en föreställning om att det skulle blivit motsatt grej. Ammande män hade setts som "riktiga" män…lite show-off hur manlig man var.

Det här är bara vad jag tror…..eftersom kvinnor alltid fått skämmas och skyla o greja med sin kropp så….ja…en tanke hos mig bara!

Har svarat i förra inlägget:

Du är så mycket lady att du aldrig skiter? Eller du skäms så mycket för dina kroppsliga funktioner att du inte vill prata om det?

Det är du inte ensam om, det är okej. Men det är inte okej att förlöjliga andra genom att först säga ”Ta gärna med en filt eller sjal och erbjud om det är nån som klagar. Denne kan täcka över sitt huvud om det blir jobbigt” och sen inte klara av mothugg.

Eller är du välsignad med nån egenskap som gör att du har lite mer rätt än alla andra?

Apropå dina senaste kommentarer. Nej, jag tänker inte lobba för offentligt skitande, eller sex on the beach med publik. Jag är inte intresserad av andras kroppsfunktioner, och jag önskar att andra kunde vara vänliga och respektera det. En morsa ska naturligtvis amma sin unge när ungen är hungrig, nåt annat vore bisarrt. Och hon ska inte behöva sitta på nån toalett för att göra det – man äter inte där man skiter.

Men om hon är så slö att hon inte orkar amma diskret, med nån sjal eller annat, i stället för att köra pattarna i ögat på hela världen, då behöver hon väl inte heller bry sig om ifall offenligt skitande inte är tillåtet.

Djur ammar och skiter där det passar dem, och det är helt okej. Men vi som har större hjärna behöver inte göra som djuren.

nufsan ny läsare? Välkommen! Jag kan glädja dig med att jag inte bara skiter eller saknar skam för det, jag skriver ofta om det här också! (bläddra bak i arkiven så hittar du en hel del om mina toalettvanor)

Var det nåt speciellt du ville diskutera? Mina förstoppning= Hemoröjderna eller rövtraumat efter förlossningen? Min ångest kring att bajsa? Och på vilket sätt är det relevant till inlägget och amning?

Och jag klarar absolut mothugg – jag tyckte jag gav dig ett ganska tydligt svar på tal men det kanske inte föll madam i smaken?

Och för övrigt så har jag oftast rätt ja. 🙂

och nufsan än en gång…. eftersom att jag är klok nog att inse skillnaden mellan amning och att skita och därmed inte ser någon som helst parallell mellan de båda företeelserna så tycker jag att det går alldeles utmärkt att vara emot publikt skitande och för odiskret ammande.

Precis som jag tycker det är ok att gråta, kyssas och svettas offentligt.

Och du – jag orkar absolut amma diskret. Jag VILL inte det dock. För jag ser inte poängen. Lika lite som jag ser poängen att ta hänsyn till de som tycker feta människor är äckliga. osv.

Däremot så vill jag påpeka – för dig som antagligen aldrig ammat eller begåvats med en enorm talang för det, små pattar och en snäll bebis – att det är FÖRBANNAT svårt att vara diskret för många. Förbannat svårt, för att inte säga nästintill omöjligt!

Läs gärna mer om det här:

http://ladydahmer.se/2009/march/att-boga-offentligt-ar-respektlost-mot-sin-om.html

jag citerar:

det fanns en tid då jag – för min egen skull – försökte vara diskret. Jag har social fobi och en enormt dålig relation till mina bröst så varje gång de åkte fram så dog jag av skam. På riktigt. Det var en av mina värsta upplevelser.

Men med en Nöff som vrålade vid bröstet och hade ett dåligt grepp så var det bara att kasta ut prydheten genom fönstret. Det gällde liksom att vara snabb. Ut med jättepatten, fort som fan. Sen suga släpp suga släpp suga släpp VRÅLA sparka krångla. Amningen fungerade allt annat än smidigt. Det var ångest ändå utan att behöva oroa sig för ens omgivning.

nufsan nufsan nufsan! slappna av! Jag har inte cencurerat dig. (din sista kommentar tog jag bort eftersom den var en kopia av den innan)

Jag är avslappnad, men en sista fråga: Varför har du ett kommentarfält om du ändå alltid har rätt? Varför ens låtsas bry sig om vad andra tycker? ;-P

En gång fick jag argumentet att amma offentligt är som att kissa offentligt.

då sa jag "men barnet äter väl inte kiss?" och det var ju tydligen inte rätt argumenterat.

Det tycker dock jag 🙂

Helt OT måste säga att jag många gånger varit inne på det här med en lång radda med toalettstolar, inte i vardagsrummet men på krogtoaletter. Herrarna har ju sin pissoar medans vi får stå i hundra timmar och vänta på de 3-5 toaletter med dörr som finns på toa. Därinne står tjejgäng och pratar och det är damtoan det knullas. Nä, fram för mindre prydhet på tjejtoan, 1 toa som går att låsa (där man kan bajsa eller ligga, eller prata ut, precis som på herrarnas) och sen en lång radda med toastolar utan bås!

Fast du respekterar ju faktiskt inte de som tycker att det är obehagligt eller opassande eller whatever. Att an ska sitta på toaletten och amma tror jag inte att det är så jättemånga som verkligen tycker. Men en sjal eller nåt är väl jättebra, eller vad vet jag. Jag bryr mig inte så mycket, men om nu folk anser att det inte är bra bordsskick så får du väl försöka ha lite förståelse för det, istället för att bara kräva förståelse från andra?

sillan jag har förståelse för de som inte vill amma offentligt. De som vill slippa SE ammande mammor skiter jag fullständigt i!

Tycker du att feta människor ska ta hänsyn till de som tycker det är äckligt att se fetton äta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *