Kategorier
Titta jag ammar!

Amningsmyter och puppen

Fick en kommentar i ett väldigt gammalt inlägg: Hej Anne! Först vill jag tacka för de snälla orden. Men när det gäller amning så måste jag säga att jag har en helt annan åsikt.  Det du pratar om är gamla föreställningar och myter. Till och börja med så är det jätteovanligt att ett barn ammar […]

Fick en kommentar i ett väldigt gammalt inlägg:

Hej Anne!

Först vill jag tacka för de snälla orden.

Men när det gäller amning så måste jag säga att jag har en helt annan åsikt.  Det du pratar om är gamla föreställningar och myter.

Till och börja med så är det jätteovanligt att ett barn ammar tills hon är sju eller åtta. Får barnet välja själv så brukar denne sluta mellan två och fyra år. Jag har absolut inga planer på att lägga mig i eller avvänja henne. Det får hon välja själv. Och då blir det inte heller en jobbig separationsfas som kan resultera i ångest eller behov av att ”ersätta” bröstet med annat.

När det gäller amning och samband med övervikt så är det faktiskt tvärtom. Barn som ammar löper mindre risk för övervikt i vuxen ålder. Matmissbruk och tröstätning är dock mer komplext än så och har oftast djupa psykologiska orsaker.

Bra länkar i ämnet:

AMNINGSHJÄLPEN   
Breastfeeding and Obesity
Livsmedelsverket

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

35 svar på ”Amningsmyter och puppen”

.. men däremot ökar risken för fetma om barn nattammas när de är över 1 år? Vet inte om du läst det (säkert har du det), kommer inte ihåg vart jag läste det bara..

Personligen har jag inga åsikter om detta, men just Livsmedelsverkets råd ger jag ärligt talat inte fem öre för, de har gång på gång visat att de har noll koll… (Det gäller ALLA deras råd!)

I övrigt tycker jag att det just nu är ett evinnerligt gnäll på LD… Låt henne amma så länge det känns bra för henne och Ninja, det är i allra högsta grad en sak mellan dem!

Mig veterligen har LD inte försökt tvinga någon annan att göra likadant heller, utan bara förklarat hur det fungerar i just DERAS familj, av olika anledningar.

Fortsätt att göra det som känns rätt för dig, LD! 🙂

catt — jag har hört det och köper det inte. En forskningsrapport från Pediatric research påstår att ÄTA på natten för barn över 1 ökar risken. Det sägs dock inget om amning.

Och som vi vet så brukar amning ha speciella egenskaper. T.ex så ger det ju karies att snaska välling eller ersättning under nattetid, medans bröstmjölk faktiskt skyddar.

Och skulle det vara så så tar jag risken. Amning har så många positiva egenskaper som väger upp.

I övrigt beror mestadels övervikt på andra orskaer såsom socialt arv, matvanor, gener, osv.

hoppla. är nog det enda jag kan sammanfatta denna kommentar med.

en fråga till Anne: varför skulle just långamning som tröst orsaka övervikt? detsamma borde väl gälla napp eller en flaska välling, som ju också tröstar. eller vad som helst som man stoppar i munnen som tröst.

till sist, andras amning eller ickeamning har ingen med att göra, om det inte är så att man efterfrågar råd.

ja, catt, varför just nattamning? välling eller ersättning känns som om det skulle kunna vara mycket sämre att hälla i sig på natten. för det är ju just det man gör från en flaska, nästan häller i sig, medan ett bröst snuttas på. nu har ju jag mycket liten amningserfarenhet, men när barnet börjar närma sig året & fortfarande snuttar på natten, visst handlar det mer om rogivande snuttande än ätande? blir det verkligen samma mängder som ett nattätande vällingfreak?

Ska man vara helt ärlig så är det väldigt lite gällande barnvård och amning som EGENTLIGEN baserar sig på fakta och forskning i I-världen, mycket baseras på forskning från U-länder. Och då menar jag åt båda hållen. Så då tycker jag såhär: Lät folk göra som de kan och som de vill. Kan man amma och vill amma så gööör det så länge du bara vill. Känner du en närhet nu? Bra, då funkar det. Kan du inte eller vill du inte amma? Göööör inte det då. Känner du en närhet vid något annat tillfälle med ditt barn, t.ex när du ger flaska eller när ni myser en stund? Bra, då funkar det. Äter ditt barn bra, amning eller ej, går det upp bra i vikt? BRA DÅ FUNKAR DET! Fan vad folk ska hålla på att försöka bestämma över andra.

Och faktiskt, en anledning till fetma hos väldigt små barn kan härledas till för lite fett (dvs energi) i maten eftersom de måste äta större mängder (töja magsäcken) för att få i sig sin energi. Ska man börja hetsa folk till att tillägga fett i maten på internet då? Knappast va, det låter man dem ta med sin sköterska om det nu skulle vara ett problem. Varför inte låta folk snacka amning/ickeamning med sin sköterska också, om de nu skulle behöva det.

Som vanligt så tror jag också starkt på att det farligaste man kan göra är att gå emot sin övertygelse, vad det än är, för det känner barnet av och blir osäkert. Man själv är sitt bästa rättesnöre.

denna eeeeeviga amningsdebatt. hur står du ut du, LD? heder till dig som örker! och låt för fan ungen snutta på natten om hon vill!! vem stör det egentligen? ligger vi bloggläsare vakna om natten och undrar hur det egentligen står till med nattamningen därborta hos natta och ninja? haha..

vet att du står på dig, men jag säger det ändå. stå på dig!

Grunnen til at langamming fører til dette er at jo lengre tid det går, jo mer knyttet blir de til brystet. Grunnen til at smokk og koskluter ikke fører til det samme er fordi når du ammer så svelger de mat/væske. Det er ikke det samme som en smokk feks. Har en venninne som går på psykologistudiene som fortalte meg dette. Det skjer bare hvis man brått avslutter amming etter lang tid, og situasjonen forverrer seg hvis barnet er eldre. Innlegget er ikke rettet mot Natta, den er rettet mot amming generelt. Det er bare for å opplyse om at det er bedre å gi seg litt etter litt HVIS barnet faktisk ikke vil gi fra seg puppen i en høy alder, istedet for å brått bestemme seg for å slutte en dag. Det er det som kan gå psykisk inn på et barn, ikke ammingen. Ellers syns jeg det er flott å amme, det er naturlig og slik det skal være. Alle velger å gjøre det forskjellig, noe jeg respekterer. Bare informerer om noe som man kan ta til seg hvis man vil..

Anne:)

Forresten første gang jeg kommenterer en blogg, så var jevlii flaut at det havnet som innlegg nå :blush:

Visste ikke at det var en stor diskusjon om det temaet her fra før. jæjæ..

Anne — jag vet inte om jag förstår dig rätt, men att tvärt sluta med amningen resulterar ju i ångest och separation. DET i sin tur kan ha psykologiska effekter som mycket väl kan bidra till tröstätning.

Men det är inte aktuellt för mig, eller för de långtidsammare jag känner. Där resonerar man som så att barnet själv får välja. Man tar det i barnets takt. Och då brukar barnet oftast välja att sluta i 2-3-4 årsåldern.

Det finns ingen forskning som visar på att det har negativa effekter, däremot massvis som visar på de positiva verkningarna, speciellt på barnets psyke.

Jeg sa nettop: Den er ikke rettet mot deg. Og det er HVIS barnet ikke gir seg 1-2-3-4 års alderen. Det er bare et tips, HVIS et barn ikke gir seg. Ikke ditt barn, ikke noen andre venner av deg, bare barn generelt. Hjelp. Jeg føler meg angrepet av en flokk med hunder her:S Aldrikommentereigjen.

Lover:thumbup:

Tja why not. Med tanke på hur folk stressar på våra barn och deras utveckling idag så är det väl inte konstigt att dom tycker man ska sluta amma tidigt. Skulle inte förvåna mig om folk kräver att dom ska börja läsa skriva och få betyg när dom börjar närma sig två års åldern. Bebisar hinner knappt komma ur magen innan dom ska gå och vara blöjfria. Barn får juh för fan inte vara barn i dagens samhälle. Att man skulle löpa större risk för övervikt för att man natt-ammar är rena skämtet. Då är det snarare nattvälling saft och andra godsaker som är boven.

Tänk vad bra att det finns folk som orkar och vill amma idag. Antikroppar och mammanärhet i en och samma förpackning. Sicken fest!

LD – Som du fattat själv, njut så länge hon ammar! Jag har 3 killar som har valt bort amningen själva vid 6 mån ålder, eller ja, mellankillen fick abrupt sluta när jag fick kräksjuka-influensa-kräksjuka (på loppet av ett par veckor) och under sista kräksjukan pallade inte kroppen mer, på ett par timmar försvann all mjölk! :bigeyes:

Det gick inte att få tillbaka produktionen heller och med nästa kille strulade det också och han ökade inte i vikt, amningshjälpen visste inte säkert men de trodde att det kunde ha samband… 😡

Åh men jag förstod ju att det inte var riktat mot mig personligen! Jag tog inte illa upp!

Och jag vill ju verkligen inte att du ska känna dig attackerad, det tror jag ingen vill. Men vi brukar ha ganska så livliga och inspirerande diskussioner här bakom kulisserna. Hade jag vetat att du skulle ta illa vid dig så hade jag gått tillväga på ett annorlunda sätt.

Du ska ju inte känna att du inte vågar kommentera!

Nej nej nej nej, ner ger jag min in i diskussionen.

Räcker upp handen, för här är en som ammade i hela två år.

Ja det var mysigt i början, men sen när man inte var annat än en napp. För det snuttades inte på dagen utan på natten, ja då blev det tröttsamt.

Jag för min del bryr mig inte ett skit om hur länge andra väljer att amma sina barn.

Finns inga fel i det sen hur länge, det kan ju kvitta så länge det känns bra.

Men sen nej nej nej nej

Att amma på nätterna är lika skadligt för tänderna som att ge dom ersätting!!

För det innehåller också socker.

Jag säger det för jag vet, jag gav aldrig ersättning och jag borstade tänderna.

Men natt ammingen förstörde dom. Karies i väldigt ung ålder och då var det inte pga av massa snask utan mjölken, ligga och sutta nätterna igenom.

För tänderna fick aldrig vila, precis som hos oss vuxna!

Ja ammingen har en massa fördelar.

Men alla gör ju som det vill, jag vill absolut inte kritisera jag tycker du är en underbar mor.

Bara poängtera att JO hål i tänderna kan det visst få, värre mer ersättning kanske som lägger sig som en hinna på tänderna.

Bröstmjölken gör det inte, men själva grejenm snutta nätterna igenom och ingen vila för tänderna.

Väldigt logiskt egentligen men lätt att glömma.

Hur slutade tillslut ungen, inte gick det upp för han att ahaaa nu idag ska jag sluta.

Icke, det var blod svett och tårar.

Riktigt jobbigt, men sen fick jag ett tips på BVC

CITRON..på med citron sen var det klart.

ALEX

Du har helt fel ang. amning och karies.

Amning ger INTE karies.

För att förstå varför så behöver du förstå vad karies är och vad bröstmjölk innehåller.

Karies är en infektion som orsakas av streptococcus mutans som i sin tur lever på glykos.(socker)

En del tror att bröstmjölk, bara för att den innehåller laktos, är lika kariesframkallande som sockerlösning. I själva verket är det så att den typen av laktos som finns i bröstmjölk omvandlas till glykos och galaktos först när den hamnat i tarmen.

Inte förrän då är den kariesframkallande. I tarmen har inte bröstmjölken kontakt med tänderna längre. Kariesbakterien kan alltså inte leva på bröstmjölkens laktos innan den hunnit ner i tarmen och omvandlats till glykos och galaktos.

man har dessutom genom försök funnit att IgA och IgG, som är antikroppar i bröstmjölken, visats kunna hindra kariestillväxten. I provrör har bröstmjölk också visat sig kunna återuppbygga tandemalj. Streptococcus mutans är i sig väldigt känslig för antibakteriella angrepp från laktoferrinet som är en stor komponent i bröstmjölken.

———————

Sådetså!

Och nu har BVC börjat gå ut med samma information fick jag veta vid mitt senaste besök. senaste forskningen visar tydligt att amning INTE orsakar karies*

däremot så kan man smitta sina barn med karies om man har den där streptokocken och till exempel delar sked eller liknande…. (jag har den inte men vi är inte säkra på min sambo så han är mer noga med att undvika att dela saker med dottern på det sättet, jag stoppar ju typ hennes napp i munnen som förvaring, och så fick jag ju också kräksjuka på den vägen så…)

hm..min tandläkare har ljugit med andra ord :bigeyes:

ja var dag lär man sig ngt nytt.

tack för den infon ladygagga 😉

ALEX — neee, jag tror inte han ljugit. Väldigt många tandläkare och tandhygienister tror fortfarande att amning orsakar karies.

Min svägerska berättade att bara i början av året så hade det varit ett pinsamt bråk mellan dottern till en tandläkare och en tandhygienist på BVC om just samma ämne. (dottern hade givetvis rätt hennes pappa var uppdaterad med senaste forskningen)

men nu bara ett par månader senare så har de ändrat sin info. 🙂

Fast detta är fakta som amningshjälpen och andra kunniga redan hävdat länge.

It would be evolutionary suicide for breastmilk to cause decay.

Nu är min son 12 år så det här var ju ett par år sedan.

Så det känns som lite för mkt tillbaka i tiden för att gå och slå ihjäl na med stekpannan.

måste bara säga att den där bilden gav mig rysningar.inte på ett dåligt sätt utan, det såg väldigt väldigt mysigt ut, och mamman ser såå kärleksfull ut.

Måste bara också säga att min minsta dotter är 7 månader och hon ammar vääldigt mktoch vart jag än är slänger ja fram tutten, men folk tittar konstigt och en del kan till och med fråga "men… hur gammal är hon?" typ som om hon vore alldeles alldeles för stor. Hon är ju bara fjuttiga 7 månader?! Hallå, vad har hänt med sammhället?!

LD: Ja, naturligtvis stod det ju att äta på natten. Inte bara nattamma. Skrev nog det för att just du nattammar, och det är din blogg, om du see my point.. 😉

Intressant inlägg och intressanta kommentarer… det verkar dock som om att det är många tandläkare som faktiskt har ganska så dålig kunskap om amning och karies. Jag har också fått höra samma sak både från tandläkare och tandhygienister.

Jag har stor erfarenhet av amning och kan inte säga annat än bra saker… har inga överviktiga barn trots nattamning och amning upp till 4 årsåldern i vissa fall. En skock trygga glada barn är vad jag har! Kan däremot tillägga en sak (och då säger jag inte att barn som inte ammas eller ammats skulle känna mindre närhet till sin mamma)… att utav mina 8 barn så är det bara en som har ammats i endast 6 månader… och där märker jag en stor skillnad just i närheten mellan mig och henne. Säger inte att vi inte är nära, men jag har ett otroligt mycket starkare band med de andra barnen. Mer avslappnat, mer fysisk närhet (kramar och sånt) fastän de nu är stora.

Amma på LD… tummarna upp för dig och alla andra mammor som går mot strömmen!

"att utav mina 8 barn så är det bara en som har ammats i endast 6 månader… och där märker jag en stor skillnad just i närheten mellan mig och henne."

Intressant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *