Kategorier
Titta jag ammar!

Är det bättre med en karlslok som ligger och slickar en på pattarna?

Stina-Lee skriver klokt om amning. Och ansvarar för årets absolut bästa citat: (ok året har nyss börjat men ändå) Så. Jävla. Klockrent. (och där fick hon mig att använda ordet ”klockrent” som jag avskyr med passion. Överanvänt och missbrukat och ger mig rysningar av nån anledning.) Närhet, kärlek, trygghet, mys.

Stina-Lee skriver klokt om amning. Och ansvarar för årets absolut bästa citat:

(ok året har nyss börjat men ändå)

Så. Jävla. Klockrent.

(och där fick hon mig att använda ordet ”klockrent” som jag avskyr med passion. Överanvänt och missbrukat och ger mig rysningar av nån anledning.)

Närhet, kärlek, trygghet, mys.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

81 svar på ”Är det bättre med en karlslok som ligger och slickar en på pattarna?”

Men herregud… Att den där debatten aldrig dör?!?!?!

Jag ammade i tre månader och har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv. Ungen skrek och vägrade äta.. vi lurade med sockerlösning på patten å grundade med ersättning men det var en kamp att få honom att ligga snällt och ta i. Fan va jag pumpade ur de där jäkla taxöronen… tills det sinade och försvann. Så….amning och jag är inte såta vänner….

Men det betyder ju inte att jag lägger mej om hur andra gör. Fan om folk bara kunde sluta bry sej om sånt som inte angår dem!!! Herrejõsses… läste på fl också. Folk är galna, helt galna. Amma 3 dar, amma 3 år, gör det som funkar för dej. Hur svårt kan de va?!?!?! 😉

Jag måste bara säga att jag aldrig fastnat så snabbt för någons blogg innan som jag gjorde på din=) Och jag kommer fortsätta följa den har fått många skratt nu när jag suttit och läst igenom lite. Men en underbar grym blogg har du iallafall =):-d

Jag har inga belägg för det här men jag har hört att ju längre barn ammar desto smartare blir de senare i livet. Högre IQ och allmänt begåvade… Men som sagt vet inte om det stämmer. Men om det finns en chans så är det klart att man vill att ens barn ska vara smarta och begåvade.

Det verkar också finnas många som tror att amning förstör brösten. Men jag läste nånstans (har ingen källa) att det är hormoner som gör bröst hängiga. Jag ammade tills min son var 7,5 månad. Alltså kort tid, men fick ändå kommentarer om varför jag FORTFARANDE skulle envisas med att TVINGA i honom bröstmjölk. Jag brydde mig inte, men slutade av andra anledningar.

Tråkigt att samhället är så "porr-iserat" att bröst alltid ska förknippas med något perverst. Ok, det gick någon dokumentär där mamman ammade sin 6åring, där reagerade jag väl lite. Men i slutändan, vad spelar det för roll vad andra gör?

Jag är gravid i v.14 med mitt första barn och har redan börjat läka ur tuttarna, så förhoppningsvis kommer jag ha massa mjölk när det är dags så min unge kan få sörpla i sig så länge som det känns bra för oss båda! 🙂

ANNA!

Det har nog en viss del i det hela, men när det gjort undersökningar där barnen varit av väldigt blandad social status så är skillnaderna där ändå.

Det har bla gjorts en omfattande studie i England där man följde 3000 barn från födseln tills de var 60 år och såg hur de klarade sig i livet.

Dessa var från alla samhällsklasser och barnen som ammat mer än ett år hade rent socialt klarat sig bättre än barnen som ammat väldigt kort. De hade bättre utbildningar, bättre arbeten och hade rest betydligt mer i världen än de barn som ammade mindre än ett år (rent generellt alltså).

"Lite krångliga med mat och sömn som bebisar. Men duktiga och framåt när det är dags att börja skolan.Sådana blir barnen som ammas länge, framgår av en ny doktorsavhandling".

"Barn som ammas länge säger i allmänhet nej tack till snuttefilt, tumme och napp.Deras föräldrar upplever dem som struliga med sömnen och krångliga med maten. Men vid fem års ålder har de uppnått en högre utvecklingsnivå än barn som fått bröstet en kort tid."

"Samtidigt visar undersökningen att de barn som ammats länge några år senare klarade sig avsevärt bättre i den skolförberedande undersökning som de fick gå igenom vid fem års ålder. I den gjordes en allmän utvecklingsbedömning, där man tittade på fin- och grovmotorik, verbal och social förmåga.

– Det finns ett väldigt starkt samband mellan amningens längd och den generella utvecklingsbilden vid fem års ålder, säger Lennart Viberg."

Källa:

Psykologiska rapporter från Lund Vol. 3, Nr. 7. 2002

Margareta Viberg & Lennart Viberg

Föräldrars syn på barns användning av övergångsobjekt

En intervjuundersökning av sexåringars föräldrar

Vol. 3, Nr. 6. 2002

Lennart Viberg & Margareta Viberg

Sexåriga barns syn på övergångsobjekt – En intervjuundersökning

Jag har ammat första barnet endast till hon var ett år sen ville hon inte ha mer. Andra barnet ammades till hon var 2 år och fyra månader. Helt ärligt så tyckte jag det var hur mysigt som helst.

:love:

Eller är det jag som är pervers? :bigeyes:

Det som jag tycker fattas i de sammanställningarna över hur mycket bättre långtidsammade klarar sig och utvecklas, är hur de utvecklas bättre, vart ser man skillnader? Finmotoriken? Talet? Förmågan att bygga torn?

Jag förstår inte hur jag ska komma åt källorna där, finns det en länk?

Såg det KLOCKRENA citatet och dog lite också. Jag kommenterade ""Är det bättre med en karlslok som ligger och slickar en på pattarna?" HAHA! Så jävla rätt. Är det någon som fattar varför vissa killar/karlslokar gillar att göra så? Jag tycker det är lite obehagligt."

Och jag undrar ärligt talat varför det ska slickas och sugas på brösten (karlslokar)?!

När min första kille gjorde det tänkte jag "eeh usch vadfan, obehagligt" och känslan förbättrades inte allt för mycket. Men om killen ser ut att gilla det tycker jag det är helt okej. Man tänder på någon annans kåthet liksom.

Men jag förknippar mest bröst med amning och att det kan vara snyggt med en schysst klyfta.

Jag undrar om andra kvinnor tycker om det? Är det jag som är konstig? 😛 Visst, sånt är ju olika men ja.. Tar en kille mig på brösten känner jag ungefär lika mycket som när han tar mig på armen. Muttan och rumpan är en annan sak ;D

Fast jag hänger inte med i den klockrena komentaren. Om man anser att brösten är något sexuellt och att suga på dem är något sexuellt (vilket amningsmotståndarna som kallar långtidsamning perverst gör) är det givetvis bättre att det är en vuxen karl som man har en ömsesidig sexuell relation med är där och suger än ett barn.

Nu kan jag i och för sig inte förstå hur man kan få amning till något perverst, men jag antar att det beror på vad man har för relation till sin egen kropp och till sina bröst.

Men nu idag läste jag att engelska forskar har upptäckt och fått bevisar på att amma 6 månader = ökat glutenallgeri, därför rekommderas det nu att amma endast 4 månader.

Det som upprör mig samband med amming är hur mammor tänker, tex; jag vill inte amma för jag vill inte ha hängpattar. (idioti till 100%) enligt mig, annars bryr jag mig inte.

Förstår inte varför amning är ett sådant laddat ämne. Antingen ammar man för lite eller för mycket, för länge eller för kort tid. Alla följer sin egen naturliga instinkt för vad som passar dem och barnet. Att det blir så hätskt i diskussionerna förstår jag heller inte. Varför känner sig så många personligt angripna då det gäller detta ämne? Ibland t.o.m. utan att vara mammor…?

Ja, vissa tycker tydligen också att det har något med sex att göra för att/när ungen kommer ut ur muffen…Att man inte bara ser hela barnet som en stor sexorgie! Den blev till av sex, kommer ut ur sex och ska suga på sex! Herregöwdars. -.-

Jag kan förstå att man känner obehag om man ser brösten som något väldigt sexuellt. Att se barn bli ammade på stan och så.

Jag tycker inte om när folk står och grovhånglar framför mig (get a room?) så. Skillnaden är bara att ingen är TVUNGEN att grovhångla på stan. Trots att det är ganska naturligt om man är kär.

LD: Nice! Har du förresten någonsin haft problem med att Ninja bitit dig och hur har du i så fall hanterat det? Hon har ju hunnit få massor med tänder medan hon ammat i och med att hon ammat så länge… =P

Nån undrade… Jag personligen blir väldigt väldigt sexuellt upphetsad när min kille smeker, pussar, slickar, suger, nyper osv, i mina bröstvårtor. Det är som att det är direkt sammankopplat med klittan. Typ.

Men DET upplevde jag ju inte när jag ammade mina barn!

(1,5 år vardera)

och det tog eett tag efter jag slutat amma den yngsta innan brösten blev 'sexuella' för mig.

Tycker abslot inte alls det är äckligt eller konstigt eller onödigt att "karlsoken ligger och slickar på pattarna"

😀

Går en psykologi-(grund)kurs, och just idag har vi pratat om hur extremt viktigt det är med anknytningen de första åren.

T.ex. så rekommenderade psykologifröken att absolut inte ha barnet framåtvänd i vagnen. Aldrig. (jo, om barnet åker vagn vid 5-årsåldern är det okej)

Sen är ju en del ungar som maskar i vagnen och vill vända sig och titta framåt själva, men att medvetet vända vagnen eller ha en framåtvänd vagn är (enligt henne) inte alls bra.

Och vansinnigt att sitta på café och amma tyckte hon också :p

JOSANNAH — -ahhhh du såg programmet om amningshets med galenpannan agnes vold. :thumbdown:

Jag skulle inte lyssna på henne så mycket om jag var du. Hon snackar en massa blaj. :thumbdown:

Man ska ju introducera t.ex. Gluten och ägg under skydd av amning. Folk kanske tror att man ammar i 6 månader och sen PANG sluta med det och börja med gröt och välling. Därför "ökar" amningen risken för glutenintollerans. Kan inte tänka mig att det skulle vara på något annat sätt. I samma undersökning fick man fram att ammade barn hade järnbrist..! Jag misstänker starkt att det är en undersökning som är betald av Nestlé. Herregud det är ju så dumt! Amning är självklart det bästa, ersättning duger men att det skulle vara bättre än bröstmjölk finns ju inte på kartan.

Det kanske var det här som Josannah syftade på?

http://www.nature.com/news/2011/110114/full/news.2011.19.html

Jag såg jättemycket fram emot att amma min dotter när hon föddes. Tyvärr fick vi en dålig start och sen blev det aldrig riktigt bra efter det. Jag slutade amma henne efter två månader under stor vånda. Det var en befrielse att sluta dock, att få tillbaka min kropp efter en jobbig graviditet och förlossning. Men hade jag dåligt samvete över att känna så? Oh Yes!

Jag skulle aldrig kunna döma någon annan för hur länge de väljer att amma sina barn.

Å nej, nu bli min unge dum i huvudet för att jag inte ammade. Det har ju gjorts undersökningar på det. Lika bra att anlita privatlärare med en gång.. Suck. Kan vi inte bara låta alla göra som de vill? Kan? Den här debatten gör mig ledsen, känns som man målas upp som en dålig mamma för att man inte kunde amma.

LIN-EMMA Jag har svårt att tro på artikeln. Jag undrar hur de där undersökningarna har sett ut. Och hur de kommit fram till resultatet.

En bebis tarmar är inte ens redo för fast föda vid 4 månaders ålder. Och att det naturliga skulle vara sämsta alternativet är ju helt absurt. Dessutom är de positiva effekterna så pass bra att de överväger de ev. negativa.

ANNA – för att hon ofta kommer med ogrundade påståenden om amning och för att hon är ganska rabiat amningsmotståndare. Forskare och läkare som är känslomässiga är svåra att ta på allvar.

EMMA eller hur. det luktar nestlé. glutenintoleransen kan vi tacka vällingen för i många fall (som agnes wold förespråkar starkt. Alltså hellre välling än amning…. utan en tanke på att människorkroppen inte är gjord för att äta spannmål i sådana mängder.)

Anonym – Nej men det hintas friskt att icke-ammade blir dumma i huvudet. Ack ve, hur ska jag klara mig i samhället jag som inte är ammad ens en droppe? Fast å andra sidan KUNDE inte min mamma amma mig, eller något av mina syskon och då är det ju skillnad. Då är ju ersättningen bara bra för bebisen.

jasså så Anges Wold är inte tillförlitilig enligt dig? Nej jag antar att du besitter mer kunskaper än en professor i klinisk bakteriologi.

andrea var inte löjlig. Mna måste kunna ifrågasätta forskning utan att bli anklagad för att vara en know-it-all. Jag förlitar mig på vetenskapen. Inte på EN person som dessutom gärna vrider på fakta för att stödja sina egna teser.

Apropå välling. Vår fyramånaders har skrikit mycket ända sen hon föddes och haft ont i magen. Nu var vi hos doktorn i veckan och han sa "kolik". Jag skulle fortsätta utesluta mjölkprotein och så sa han att "Det kommer att bli bättre. När du börjar med välling och gröt som man 'måste' introducera snart så kommer det att bli bättre." … Vart är världen på väg?!!!

Alla får amma hur länge man vill, kan inte förstå hur man kan säga att det är perverst.

Jag ammade 3 månader för att jag mådde dåligt av det..

Men det jag dock reagerar på när jag läser kommentarer här nu, ni som skriver att barnen blir smartare av att ammas längre, är inte det också lite av en känga till dom som faktiskt inte kan amma längre? Jag önskar jag fortfarande kunde amma min 6 månaders, men nu gick ju inte det.

Att få läsa att barnen blir smartare osv. gör ju ens dåliga samvete pga detta ännu värre..

Malin nej det är faktiskt inte en känga till nån. Man måste kunna tala om fördelarna med amning utan att nån ska känna sig påhoppad! :thumbdown:

Jag vet inte riktigt om jag håller med om att hon är amningsmotståndare, hon har väl aldrig uttryckt ogillande mot amning utan snarare hävdat att vården ska hålla sig till sanningen när det gäller amning och inte hitta på fördelar som inte är vetenskapligt bevisade? Det är den bilden jag har fått av det som jag har läst.

Det är ganska vanligt att de som inte vill hålla med om att amning är värsta superduper mirakelkuren avfärdas som amningsmotståndare eller amningshatare, och det stämmer ju faktiskt inte alltid (om ens särskilt ofta).

Jag tycker att bvc och mvc behöver tagga ned lite, när jag slutade att amma efter 5 månader och 2 veckor så betedde sig bvc-idioten som att de där sista två veckorna som jag missade vad livsavgörande, hon blev sur och stött och skämdes fan inte för att visa det "i sveriga ammar vi faktiskt i SEX MÅNADER" hahaha.

jag tycker absolut att vården ska främja amning eftersom att det ÄR bäst för barnet (förutsatt att man inte har HIV eller psykiska besvär som utlöses av amningen)

– men det går att göra utan övertramp. BVC ska stödja föräldrarna i sina val, inte kränka eller skuldbelägga. Det är DÄR man behöver förändra.

Tyvärr är det även väldigt vanligt att okunskapen inom vården bidrar till att många mammor misslyckas med sin amning. De får felaktiga råd osv.

Jag vet att vi tycker olika, men jag tycker att vården ska ge föräldrarna, eller ja främst mamman, utrymme att bestämma själv, de ska ge alternativ.

Inte som vissa gör idag, kastar sig som hungriga hökar över henne för att pracka på så mycket dåligt samvete så att de är säkra på att hon verkligen ammar. Jag tror att det ganska ofta snarare handlar om att upprätthålla normerna och en god moral än att främja amningen.

Men alltså för oss som aldrig har ammat eller har barn är ju faktiskt brösten något sexuellt. Därför kan dessa personer ha mindre förståelse för amning. Jag äcklas lite vid tanken på att någon ska suga på mitt bröst, men det lär ju ändras när jag själv får barn, det är ju det bröstens egentliga syfta är.

Därmed inte sagt att jag tycker amning är äckligt för det tycker jag absolut inte.

Förstår inte varför i hela friden man måste försvara något så naturligt som amning till att börja med?

Sen är det ju faktiskt så att en vuxen persons handlig som går ut över ett oskyligt barn (tänker på argumentet "amning ger friskare, smartare, starkare, mer socialt begåvade barn") gör att personer som inte kan/inte vill amma sitt barn blir riktigt dåliga föräldrar (tänker här också på män). De målas upp som föräldrar som medvetet ger sin unge sämre förutsättningar i livet.

Det är ett riktigt "slå ner på andra"-argument. Fult.

MEN om det inte fanns amningshatare från början tror jag inte att detta påhopp skulle finnas på de som väljer bort amning. Så, denna eviga vi-mot-dom historien. Kan vi inte vara lite snälla mot varandra istället?

Superfin bild längst ner i inlägget!

i eat cake – nej. Att peka på fördelar med nånting innebär inte att man sparkar på andra.

När jag var vegetarian så tog jag ALDRIG åt mig av "fisk är bra för hjärnan" argument. osv. Jag kände mig inte som en sämre förälder som inte gav mina barn djur och hade jag gjort det så hade ansvaret för den känslan legat hos mig – inte hos de som faktiskt bara levererar fakta.

Men har inte du fått försvara just det nyligen här i bloggen? Är inte det ett bevis på att du tog åt dig i den frågan?

Jag bara frågar för att tycker att det är ett högst intressant ämne, jag vill inte "bråka".

Vad less man blir, på detta eviga tjat…

(syftar nu på de som gnäller om att amning är äckligt!)

Om det är så förbannat äckligt? TITTA BORT då för i helvete! Eller har ni problem med ögonen? Alla har vi privilegiet att själva välja hur vi vill göra i vårt föräldrarskap. Precis som "korttidsammare" förtjänar respekt, så gör även "långtidsammare" det. Men tyvärr är det ganska självklart vilken sida som trampar på flest tår. Synd, tycker jag. Långtidsammare berättar glatt om sina erfarenheter och hänvisar till undersökningar och seriösa personer som rekommenderar att amma länge – och VARFÖR det är bra. Korttidsammare? Det enda de gör är att häva ur sig "äckligt" "blä" och "jag har hört…" så fjantigt så jag vet inte vart jag ska ta vägen.

Sedan tycker jag såhär. De som överhuvudtaget ser amning som sexuellt – det är snarare DEM som är perversa som ens kommer på att tänka så. Tror de på fullaste allvar att mammorna som ammar länge sitter och stönar och får orgasmer av att amma? Att de tvingar barnen att suga på tuttisen för att tillfredställa mammans sexuella behov?

Stina-Lee får sjukt elaka kommentarer om hur hon valt att göra. Skulle dessa personer tycka att det var respektfullt att vi förolämpade dem med saker som "lata jävla WT-morsa som bara skaffar barn att ha som accessoar, jävla pedofil som ser amning som sexuellt". Nä? Tror inte det va! Men jag börjar förstå varför det sägs att de som ammar längre oftast är mer välutbildade alternativt har högre IQ.

Vi kan iallafall bete oss som folk, de flesta av oss.

… Sedan verkar det vara så att det är just brösten som är så laddade – inte amningen i sig. Men egentligen? Brösten är bara ett "neutralt" redskap. Det är till för att ge barnet näring, trygghet och mys. Från första början så är det liksom huvudfunktionen – inte att ge männen något att titta-, tafsa- eller slicka på.

Folk verkar ha snurrat ihop allting, och ser allting tvärtom. Det är tydligen inte amningen som är huvudfunktionen längre. Istället kommer sexualiteten på plats nr 1. Och det sexuella knuffar undan det som var poängen med tuttarna från första början… att ge barnet näring (+ trygghet/närhet).

Som Stina-Lee menar, så blir folk hysteriska om en 1 åring ammar – men inte om en vuxen man slaffsar och taffsar på tutten. WTF! Ge plats åt barnet för sjutton.

Angående det här med långtidsammning. jag tror att det är många som säger sig vara imot det för att inte känna sig som dåliga föräldrar för att de själva inte långtidsammar.

Det finns ju faktiskt vetenskapliga belägg för att amning bara är till fördel för barnet.

Själv så långtidsammar jag inte (ett år). Jag slutar inte för barnets skull utan för min skull då det inte längre känns bekvämt för mig (sorgligt nog så beror det nog på andras fördommar och förväntningar).

Jag tror i alla fall att en del som inte ammar tar det som en pik mot dem som förälder då de inser att de slutade amma för sin egen bekvämlighets skull och inte för barnets bästa.

Jag anser dock inte att det är fel att amma kort tid, men jag tycker att det är puckat av dem som gör det (eller inte alls) att försöka komma med argument för att inte amma som inte har någon som helst substans (typ som att barnet måste lära sig att bli självständigt).

Jag tror alltså att alla som inte ammar eller ammar kort tid helt enkelt gör detta för sin egen skull då det faktiskt är bevisat att ammning är bra för barnet. (Jag ser dock inget fel i detta då de flesta, förhoppningsvis, har bättre anledningar till att inte amma än att barnet skulle bli en morsgris).

Debatten kommer aldrig dö så länge människan har en egen åsikt…. men det är ju tjusningen i det hela 😉

Mina barn får välja hur länge de vill amma;

1:an valde bort det självmant vid 5½ mån när han fick smak på mat.

2:an försvann mjölken pga sjukdom

3:an gick upp dåligt i vikt och vi fick börja med tillägg, mjölken försvann.

4:an har smakat lite smakisar men jag är lat och det är ju så bekvämt att amma men nu måste vi om vi ska hinna introducera gluten ordentligt under amning, han blir 5 mån imorgon.

Du själv kan ju inte blivit ammad alls om din teori med smartare barn om man blir ammad skulle stämma! Du verkar ju helt blåst! Hur kan man dessutom lägga upp en sån bild när ett BARN (=inte längre en bebis) suger på ens patte?! Groteskt!

malin jag tar sällan åt mig av fördomsfulla och ignoranta kommentarer. Speciellt inte när de är anonyma.

Du är välkommen tillbaka när du lärt dig att föra en konstruktiv debatt. Läs gärna en bok eller två om amning också.

Alltså, kan inte alla bara tagga ner lite och låta ALLA (långtidsammare, korttidsammare och icke-ammare) göra som de vill? Amning är ju knappast livsavgörande; det är så sjukt mycket mer (miljö, psykisk hälsa, fysisk hälsa, socioekonomisk status, sociobiologi etc) som avgör hur en vuxen individs liv ser ut och hur h*n mår. Jag tycker det är jätteintressant att följa debatten men det börjar gå till överdrift med alla påhopp från olika sidor 🙂

För att förtydliga, om nu någon inte förstår: med "vuxen individs liv" menar jag alltså när barnet i fråga blir vuxet. Det känns som ett onödigt förtydligande, men man vet ju aldrig.

Jag har själv inga barn, så kanske borde jag inte uttala mig överhuvudtaget – och det tänker jag inte göra om det här med amning. Men en tanke slog mig när jag läste alla kommentarer – är det inte just det här som är det största problemet i vårt samhälle, oavsett vad debatten gäller. Människor som inte kan acceptera att andra inte gör samma val som de.

Vad rör det andra människor hur lång/kort tid en mamma ammar sitt barn? En mamma gör väl i de allra flesta fall det hon anser vara bäst för sitt barn.

Vad rör det andra människor om en man vill dela sitt liv med en annan man? En enskild individ gör i de allra flesta fall det han/hon anser vara bäst för sig själv.

Vad rör det andra människor vilken tro någon har eller inte har? Att andra människor har en annan tro gör ju inte din tro mindre värd.

Vet inte om det bara är jag, men jag ser ett mönster i alla dessa (och många fler)frågor. Människors ovilja att acceptera att alla inte vill göra/känna/tro precis som de.

Detta är inte på något sätt menat som kritik till någon i den här debatten, då jag som sagt själv inte har några barn. Ammning är något jag kommer ta ställning till då jag själv befinner mig i den situationen – och då utifrån vad JAG tror är bäst

för MITT barn. Jag ville bara dela med mig av min lilla reflektion (som visade sig bli ganska lång…)

Jag tycker det är bra att du presenterar saker med substans bakom och inte sitter med argument som "därför". Dessa uppgifter om långtidsamning (eller amning över huvud taget) hjälper oss som väljer att amma att möta fördommar, myter och antaganden med fakta. TACK=)!

Jag har själv inga barn. men har en dum fråga. Vad räknas som långtidsamning? själv ammades jag 13 mån för att jag vägrade ta snuttefilt och napp och andra substitut till bröstet. Räknas det som långtid? är det därför jag är så smart? 😛

skämtåsido.. en liten undran bara.

Nej däremot verkar det finnas de som på riktigt tror att ungarna blir efterblivna om de inte får den gyllene mjölken. Finns dessutom ingen forskning som BEVISAR att barnen blir smartare av bröstmjölk. Däremot finns det forskning som visar att det KAN vara så. Sen finns det ju forskning som visar på att miljögifter i mjölken kan vara skadligt. Men det uttalar jag mig inte om mer än så då jag inte läst de rapporterna själv. Jag tycker absolut att man ska amma om man vill och kan. Jag kunde inte, andra vill inte. Ersättningen som finns idag är så fint utvecklad att den är ett skitbra alternativ till tutten!

SABINA miljögifterna i mjölken skadar inte mer än vad miljögifterna i ersättningen gör. Forskningen om miljögifter i mjölken handlar inte om att amning kan vara skadlig utan om att vi bör vara medvetna om vad vi sätter i oss.

Det är mer gift i kläderna ungarna har på sig och den vanliga maten.

Och ja, ersättning är ett utmärkt alternativ. men det är fortfarande bara ersättning. (därav namnet)

Har varken påstått att ersättning är bättre än bröstmjölk eller att forskningen kring ersättning skulle handla om att amning är skadligt? Men uppenbarligen så kan det ju vara det. Precis som allt annat. Jag tror att de flesta av oss är tillräckligt funtade att vi kan avgöra själva vad som är bäst för oss själva och våra barn. Vidare tycker jag absolut att man ska få prata om fördelarna med amning men det finns olika sätt att framföra en åsikt på. Och med det menar jag inte att DU gör det på ett ofint sätt, jag tycker du gör det på ett bra sätt. Jag tror inte att du ser ner på folk som väljer att inte amma. Även jag kan fundera lite över tanken bakom "jag vill inte ha hängpattar" argumentet. Men nu finns det de som är av den åsikten och vem är jag att diktera hur någon ska ge sitt barn mat? Vi har alla olika förutsättningar, preferenser, bakgrund och uppfattningar.

sabina jag vet att det inte var det du sa. Jag påpekade bara att miljögifterna i mjölken är så pass små att fördelarna väger tyngre. Det är t.o.m bättre att amma än låta bli om man är rökare. Dessutom påpekade jag att det finns lika mycket miljögift i ersättning (om inte mer) och kläderna vi har på kroppen.

Tänk vad mycket historia det finns kring amning då… Förr var amning ett "slavgöra" som utfördes av en amma om du tillhörde det högre samhällsskiktet. Kommer inte ihåg om det var Jean bernadottes mamma eller fru som ville amma sin son (oskar den förste eller Jean själv då) och familjen rynkade näsan och tyckte inte alls att det passade sej.

Vidare har vi hippieeran t ex då vi skulle back to basics och vara naturliga.

Och nu har vi efter en del år av "amningshets", och skamkänslor i de fall man inte kan/vill amma, kommit till nån slags motsatt förhållande där man ska välja själv och man har "rätt" till sin kropp…

Ja, jag svamlar lite och vet inte alls vad jag menar… mer än att vi kanske är lite vilsna. Men hurellerhur så finns skamkänslorna kvar, att man inte är en "riktig kvinna" om man inte klarar av att mata sitt barn. Och jag tror den omvända hetsen, att kalla långtidsamning (normal) för pervers, är ett rättfärdigande av något som är biologiskt "fel". Den naturliga instinkten hos både mamma och barn är att amma.

Hänger nån med i mitt svammel?

Det är lite som att "den som har fel skriker högst". Och både den som kritiserar långtidsamning och korttids har ju fel. För idag lever vi på ett sånt sätt att vi kan välja utan att det påverkar våra barns överlevnad.

För övrigt tror jag att man kan ersätta amningens närhet med bara närhet. Men det är bara min tro, eller förhoppning. Alla gör så gott de kan, och det viktigaste är att mamma och barn mår bra. Och trivs med tillvaron 🙂

Det blev långt….

jag ammar min niomånaders ganska mycket och har både en och två gånger fått kommentaren: "börjar inte hon vara rätt stor nu? är det inte dags att sluta?" och "till ett är hon väl färdigammad?".

och jag har tänkt samma; "jaa tills hon är ett borde vi ha avvecklat detta". men fan, varför då? du har ändrat mitt tankesätt. tack!

Alltså jag ammar inte själv o jag antar att alla får göra som de vill/känner/kan… MEN.. jag håller inte med om att den kommentaren var klockren.. jag tycker den var väldigt konstig faktiskt. Vad har det ens med amning att göra? Det ena handlar om ja sex typ, det andra om att mata sitt barn.. Konstig kommentar…verkligen..

Alltså jag ammar inte själv o jag antar att alla får göra som de vill/känner/kan… MEN.. jag håller inte med om att den kommentaren var klockren.. jag tycker den var väldigt konstig faktiskt. Vad har det ens med amning att göra? Det ena handlar om ja sex typ, det andra om att mata sitt barn.. Konstig kommentar…verkligen..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *