Kategorier
Titta jag ammar!

Att böga offentligt är respektlöst mot omgivningen!

Diskuterar offentlig amning i Emmas blogg. Ni vet ju alla my standpoint i ämnet; Svenska folket behöver uppfostras så jag provokationsammar. Jag varken vill eller kan vara diskret. Jo det fanns en tid då jag – för min egen skull – försökte vara diskret. Jag har social fobi och en enormt dålig relation till mina […]

Diskuterar offentlig amning i Emmas blogg.

Ni vet ju alla my standpoint i ämnet; Svenska folket behöver uppfostras så jag provokationsammar. Jag varken vill eller kan vara diskret. Jo det fanns en tid då jag – för min egen skull – försökte vara diskret. Jag har social fobi och en enormt dålig relation till mina bröst så varje gång de åkte fram så dog jag av skam. På riktigt. Det var en av mina värsta upplevelser.

Men med en Nöff som vrålade vid bröstet och hade ett dåligt grepp så var det bara att kasta ut prydheten genom fönstret. Det gällde liksom att vara snabb. Ut med jättepatten, fort som fan. Sen suga släpp suga släpp suga släpp VRÅLA sparka krångla. Amningen fungerade allt annat än smidigt. Det var ångest ändå utan att behöva oroa sig för ens omgivning.

(Det roliga är att samma upprörda omgivning inte skulle reagera nämnvärt om jag hade en urringad tröja eller stringtrosor som kikade upp ur brallorna)

Och vem ska ha tolkningsföreträde egentligen? Den som blir stött eller den som utför handlingen?? Vems behov ska komma först? Barnets behov av att amma eller omgivningens ”behov” av att slippa se bröst? Vart drar vi gränsen?

Ska de som t.ex blir stötta av att se homosexuella visa sin kärlek offentligt få rätt? (Jag känner fler människor som tycker det är obehagligt att se två män kyssas än människor som tycker amning stör) Ska bögar vara diskreta? Hålla sig hemma? Böga under en filt?

Hur är det med utvecklingsstörda? Har ni sett en utvecklingsstörd äta? Eller ännu värre; sondmatas? Ska de hålla sig hemma eller ev. äta under en filt så jag slipper må illa? (nu mår jag inte speciellt illa  av det och jag väljer att låta bli att titta, men ni förstår min poäng hoppas jag)

Handlar det om respekt? Är jag respektlös mot min omgiving för att jag inte tar deras ovilja på allvar? Kanske. Men som sagt — vem ska ha tolkningsföreträde?

Nej — lika lite som jag respekterar en homofobs ”rätt att slippa se bögar böga” lika lite respekterar jag amningsfobiker som vill slippa se pattar när de äter. 

Jag uppmanar alla ammande kvinnor att börja provokationsamma. Fuck omgivningen när det gäller denna fråga. (och jag uppmanar alla bögar och flator att visa kärlek öppet, in your face fobiker!)  Det är dags att vi avsexualiserar brösten och normaliserar amningen.

Svenska folket behöver uppfostras!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

138 svar på ”Att böga offentligt är respektlöst mot omgivningen!”

jag är egentligen lite pryd, men har redan från första början ammat ville offentligt. tycker det känns som en självklarhet och helt naturligt. har haft turen att slippa stöta på någon som blivit provocerad, vad jag vet.

Jag tycker allt su säger stämmer till 100 %. Jag har haft 1000 sånna här diskutioner. tex i katrin zytomier…blablas blogg där hon liknade att amma offentligt med att byta tampong offentligt. Jävla idiot. Fattar inte att hon är 30 år.

Men till saken. Även fast jag tycker som du så klarade jag aldrig av det där. Jag tog med mig en flaska varje gång jag gick ut. och om jag var hemma hos vänner och skulle amma så gick jag in i ett annat rum. Ytliga vänner. Mina närmaste kunde jag amma inför men jag kände mig trots det mig väldigt obekväm. Just för att det är mina bröst jag visar. Och för att det finns så många som tycker att det är äckligt. Jag hade inte självförtroendet att amma offentligt.

har nyligen hittat till din blogg och finner den oerhört intressant! Ena dagen håller jag med dig och andra dagen inte….hehe

En sak e säker iallafall – du är inte blyg med att säga vad du tycker o tänker och har många starka åsikter om mycket…vad jag nu tycker om det?! Kul att läsa iallafall så fortsätt!

Jag tycker inte att NÅGON ska behöva dölja varken tuttar eller kärlek för en för pryd omgivning. Man kan faktiskt välja att inte titta om det sticker i ögonen. Och vad är det som säger att heteropar ska ha mer rätt att pussas på stan än ett homopar? Vem är "mäktig" nog att avgöra det? INGEN och just därför behöver man inte säga något om det. (såvida det inte skadar någon annan vilket jag har svårt att tro att det skulle göra)

Med andra ord..jag håller med dig!

Nu har jag ju inga egna barn och kan inte tala för hur det själv skulle kännas att hänga ut boobsen bland folk. Om jag skulle vara bekväm, vem vet. Men det måste ju vara upp till var och en. HUR kan folk tycka att det är äckligt att se en kvinna amma fattar jag inte. Då har man problem. Barnet ÄTER! Hur naturligt som helst. Det är ett bröst? Big deal! Lägg dig på stranden här i Frankrike och varenda kärring hänger ut pattarna, dessutom finns det gubbar med riktiga tits, ska de också skyla sig? Däremot tycker jag att det är skitäckligt att se folk tungkyssas, särskilt i en kö och folk börjar hångla framför en. GÅ hem! Dubbelmoral? Vem bryr sig.

Nöden har ingen lag, man gör det man måste, men just att visa mer än vad man behöver bara för att, för att det är naturligt, det ser jag inte poängen i.

Jag såg en kvinna en gång som väkte sitt sovande barn på bussen (ungen måste ha varit 6-7 månader) bara för att sätta sig och amma på det osmidigaste möjliga sättet som möjligen går, och hennes bussresa var ca 12 minuter lång. Det känns så onödigt, om barnet hade varit hungrigt och gnytt eller skrikit så hade jag förstått det men väcka ett så stort barn för att amma på bussen i 10 minuter, wtf?

Jag ropade på Jens för han behövde lite uppfostran. Han har nog inte riktigt förstått vad jag (eller du är det väl snarare) menar med att provokationsamma.

Nu fattar han. : D

Hans kommentar:

"Amen det är ju bara att titta åt ett annat håll om man stör sig, vad är det med folk egentligen?"

Jag tycker att det är märkligt att folk stör sig på offentlig amning. Det går bra att folk visar tuttarna i uringningar ner till navlen, på stranden, i tidningarna osv. Men när det gäller att ge ett litet barn föda, nä då jävlar blir det ramaskri.

Min svägerska ammade sin son på ett café på ett varuhus där vi bor. En äldre tant sitter med sin man lite längre bort. Man hör hur hon säger "Titta, vad äckligt! Att folk inte har vett" samtidigt som hon nickade åt min svägerskas håll. Det som är ironiskt var att min svägerska döljde sitt bröst med en filt. Man såg inte en skymt av bröstet. Vad var det som var äckligt? Det kan ju inte vara synen, utan det måste ha varit tanken på offentlig amning. Blir så arg!

Mer amning åt folket! 😉 hahaa Håller med dig.

Även om jag själv känner att jag gärna lägger en snuttefilt över eller liknande.

Dels för min skull så jag slipper bli stirrad på – För om jag blir stirrad på blir jag nervös och då så tror jag inte mitt barn kan vara bekväm heller.

Dels för mitt barns skull så hon får lite lugn och ro – det stänger ute vissa störningsmoment runtomkring eller liknande…

Får se hur det blir om några månader när jag sitter där på mitt favvocafé med en gråtandes liten tjej i famnen som vägrar ta bröstet om det inte är helt ute bland alla gloendes människor!! hahaha 😉

Fast att jämföra sig med homosexuella, som blir förtryckta och diskriminerade eller kvinnor som lever i hederskultur och blir förtryckta är faktiskt fel, det måste jg hålla med Emma om, det är att göra sig till ett offer när man inte är ett. Ingen kommer att ge sig på dig för att du ammar öppet, någon kanske glor eller klagar, men thats it.

Jag tycker att det i allra högsta grad spelar roll om man jämför sig med människor som får det svårare i livet tack vare vilka de är, pga vad de föds som eller vart de föds, de har inte mycket till val de är de människorna är. Att amma är nödvändigt om det är det man har valt att göra, men att en sur gubbe sitter och glor tjurigt på en på ett café är inte på något sätt jämförbart med en homosexuell man som lider stor risk att bli både misshandlad och diskriminerad om han är öppet homosexuell, och det är hela livet inte bara 1-2-3-4 år.

fast anna — jag pratar varken om våld eller andra reaktioner. Jag pratar om känslor och hänsyn.

Varför bör jag ta hänsyn till de som inte gillar att se amning om inte homosexuella kan ta hänsyn till att jag inte vill se dem pussas?? (asså JAG bryr mig ju inte om bögar, men för diskussionens skull så kan vi väl låtsas att jag tycker det är lite småäckligt och inget jag vill se)

Varför ska jag ta hänsyn men inte dem? Eller utvecklingsstörda som drägglar och har sig. Jag kan tycka de är lite småäckliga ibland. Kan inte de äta under en filt eller gå undan? Jag blir ju störd.

förstår du hur jag tänker? Vem ska ha tolkningsföreträde? den störda eller den som stör? En bög KAN ju gå hem, de har ju inget behov av att pussas offentligt eller…? En bebis MÅSTE äta.

Jag tycker inte att någon har tolknings företräde i amningsfrågan man tar hänsyn till varandra, om någon har nolltollerans mot amning så är det ju helt enkelt inte genomförbart och jäkligt orimligt, och om en mamma vill sitta och ha bröstet ute och lufta samtidigt som hon rapar sitt barn så tycker jag att det är orimligt.

Om alla försöker att ta hänsyn till varandra så vore det trevligare, för att vara så här ho ho jag ammar så jag får ha mina tuttar ute hur mycket jag vill så att alla ser bara för att jag vill och kan, för jag ammar och är minsan en mamma fast att man visar mer än nödvändigt som en jävla protest aktion är lika barnsligt och dumt som att tycka att man ska stanna hemma om man ammar.

Jag tycker att det handlar om att visa varandra respekt, sen finns det alltid de som överdriver åt båda hållen.

Mycket håller jag med dig om, men amma bara för att provocera??? Lite sandlådenivå?

Jag verkar vara den enda här, men jag tycker faktiskt det är skitäckligt att se ett utfläkt bröst om jag fikar/går på restaurang. Man kan faktiskt hänga en liten filt över sig.

Och ja, det är jäkligt äckligt om vare sig bögar eller straighta sitter och hånglar när jag försöker äta.

En handikappad kan inte rå för hur han/hon äter.

Men man kan ha så pass mycket respekt för sin omgivning att man täcker över sig lite grann eller låter bli att hångla i knät på andra människor.

det må vsra sandlådenivå men jag anser att svenska folket behöver fostras ibland.

och filt? hahahah försök lägga en filt över ninja! nej du, det går inte även om jag skulle vilja… fast jag vill ju inte. Jag blir äcklad av och förbannad på de som stör sig på amning och det motiverar mig att vara hänsynslös i den frågan.

(och jag anser att homon ska vara lika hänsynslösa.)

och vem har pratat om att hångla eller sätta sig i knät på folk? Jag pratar om att visa kärlek. pussar, kramar och handhållning. Trot eller ej, men massvis med människor tycker sånt är obehagligt att se.

Fast ärligt LD, av ditt inlägg att dömma så tycker ju du att det är du som ska ha tolkningsföreträde på allmänna ytor speciellt med tanke på att du tycker att man ska amma i syfte att provocera, vem avgör vem som behöver uppfostras? Jag tycker tex att folk som är dåliga på att visa hänsyn behöver uppfostras, jag provokations klagar inte på osmidiga ammare för det.

om någon provocerar eller inte an jag med största sannolikhet inte se, men om någon är osmidig, det ser jag, jag är inte särkillt kinkig, som bilden i ditt inlägg ovan, att amma på det sättet rör mig inte i röggen, men om ungen hade suttit och lekt 5 minuter efter att han var färdig ammad och tutten fortfarande hängde ute, då hade jag sett det som osmidigt.

LD- nej men din jämförelse med homosexuella är ungerfär lika dålig som min jämförelse med en kille som gör helikoptern på bussen=)

Det ända jag kan förstå i din jämförelse är att två bögar kan välja att inte grovhånga utan bara pussas, precis som en ammande mamma kan välja att inte hänga ut båda brösten utan kanske kan täcka sig så folk slipper se ALLT!

emma — anledningen till att jag jämför med homosexuella (och handikappade) är för att jag personligen tycker och tror att det är JÄTTEVIKTIGT att de får ha rätt att visa sin kärlek offentligt. Det är en mänsklig rättighet.

att göra helikoptern är liksom inte det. (även fast det säkert finns nån som tycker att det borde vara det)

samma sak med handikappades rätt att få vistas i det offentliga rummet.

Jag skulle aldrig ifrågasätta nån som tycker det är otrevligt att folk pissar offentligt. Jag sitter lksom inte på plattan och provokationsskiter i syfte att göra offentlig skitning mer rumsrent. Och jag gnäller inte när du säger att du anser att grovhångel etc är opassande. Varför? För att inget av detta är rättigheter värda att kämpa för.

Amningsfientlighet leder till att väldigt många kvinnor drar sig för att amma ute. Eller för att ens gå ut. Det tycker jag är viktigt och ett problem.

nu blev det aldrig så att jag ammade offentligt den futtiga månad jag kämpade med amningen (eftersom jag i princip inte kunde gå ut eftersom amningen tog all min vakna tid), men anyhow. skulle jag ammat ute hade jag inte brytt mig ett skit om någon tyckt det varit äckligt eller opassande. låt dem stirra & mumla, vad spelar det för roll? lyckas jag amma (eventuella) nästa barn så kommer jag självklart amma offentligt, enligt hur mitt barn vill bli ammat, dvs med sjal över om barnet vill ha det så. jag har inga problem med att visa brösten när jag ammar, jag satt & grejade HELT öppet med megarattar, amningsnappar, mjölkuppsamlare etc mitt framför svärmor & svärfar, killpolare, svägerskan osv.

nå, vad vill jag säga? amning är naturligt, vill man att folk ska sluta bry sig, amma på ett naturligt vis. dvs som om du varit hemma. men att provokativt dra fram tuttarna mitt i ett fik där det mumsas semlor, nä jag vet inte om det får önskad effekt. det blir för stor grej av något naturligt.

nu blev det aldrig så att jag ammade offentligt den futtiga månad jag kämpade med amningen (eftersom jag i princip inte kunde gå ut eftersom amningen tog all min vakna tid), men anyhow. skulle jag ammat ute hade jag inte brytt mig ett skit om någon tyckt det varit äckligt eller opassande. låt dem stirra & mumla, vad spelar det för roll? lyckas jag amma (eventuella) nästa barn så kommer jag självklart amma offentligt, enligt hur mitt barn vill bli ammat, dvs med sjal över om barnet vill ha det så. jag har inga problem med att visa brösten när jag ammar, jag satt & grejade HELT öppet med megarattar, amningsnappar, mjölkuppsamlare etc mitt framför svärmor & svärfar, killpolare, svägerskan osv.

nå, vad vill jag säga? amning är naturligt, vill man att folk ska sluta bry sig, amma på ett naturligt vis. dvs som om du varit hemma. men att provokativt dra fram tuttarna mitt i ett fik där det mumsas semlor, nä jag vet inte om det får önskad effekt. det blir för stor grej av något naturligt.

Men jag har varit med om det ett par gånger och då tänkte jag precis, whats the point?

att ungen släpper tutten i 15 sekunder är ju inte mycket att göra åt, men det är just när mammor låter ungen sitta/ligga kvar vid bröstet en ra stund efter att de har lessnat och de inte bemödar sig att stoppa undan bröstet, det ÄR hänsynslöst, för då handlar det inte om ett barn som måste äta längre.

och jag anser inte att amma på ett osmidigt sätt är en rättighet, att amma JA självklart en rättighet!

"Jag uppmanar alla ammande kvinnor att börja provokationsamma."

Det är det absolut dummaste jag hört på länge…

Det om något skulle göra mer skada än nytta, tror du att folk börjar acceptera osmidig amning av att se det mera?

Denna diskution handlar inte om vanlig amning, det handlar om dom kvinnorna som förstör för andra amande kvinnor genom att inte kunna tänka sig för och respektera människor runtomkring dom!

anna — det kanske är barn som vill att mamma ska ha tutten framme? har du tänkt på det?

Vincent är precis så! han blir skitförbannad och börjar VRÅLA (och jag menar vråla) så fort Christie stoppar undan sitt bröst. Han blir arg och drar fram den själv. Det är inte alltid han vill suga, men framme ska den vara.

(anaiah kan nog intyga om detta då hon sett Vincent in action)

Sorry, att det bara ska hänga ute, inte acceptabelt, jag skulle klaga till personalen om jag var på en restaurang och en kvinna satt med ena bröstet hängandes ute för att barnet ville titta på det.

Man kan inte ta sig obegränsade friheter bara för att man har barn.

riktigt så är det inte (ang. vincent) — christie har ammat fritt. Som de flesta ammare. Det i sig har ja visst, gjort att vincent är van vid att ha fri tillgång till bröstet.

men vad ska man göra åt det? Låta ungen vråla? inte låta barnet amma fritt alls? (skulle aldrig falla mig in, än en gång – min unge kommer före alla andra) — Ninja har också ammat fritt men har inte samma "behov" av att ha min patte framme. Barn är olika.

jag som har varit med om otroligt osmidiga kvinnor… tycker det är skit jobbigt om jag ser någon börjar fixa så hon ska kunna amma, ÄVEN fast hon gör det smidigt…

för jag tycker det är jobbigt med någon som sitter och slänger med tuttarna i ansiktet på mig och jag tror många som har dålig innställning till amning har varit med om en osmidig kvinna.

och det här med att det kanske är barnet som vill ha tuttarna framme… ska man låta barn få och göra vad som helst?

om jag hade haft ett barn som ville att jag skulle ha brösten framme hela tiden så hade jag sett till att barnet blev "avvänjt"…

Om man bara sitter med tuttarna framme utan anledning är det inte amning längre, då är det förargelseväckande beteende och det är straffbart.

"slänger med tuttarna i ansiktet? har du verkligen varit med om det? Kommer folk bara fram till ditt bord och drämmer patten i nyllet på dig? Låter väldigt ouppfostrat och ja då förstår jag om du blir upprörd."

det känns som att du börjar ge upp diskutionen nu… =)

Emma — man har 2 alternativ. Antingen så låter man ungen få ha tutten framme eller så får hela restaurangen lyssna på en unge som VRÅLAR.

Dessutom, vill man som mamma plåga ungen i onödan? Inte jag iallafall. Mitt barn kommer före alla andra. Både jag och christie anser att barn ska få välja själv när hon/han är redo att sluta amma. DU kanske skulle avvänja din unge, men vi vill inte det.

man har också alternativet att gå där ifrån!

folk som sitter på samma restaurang är knappast intreserade av varken era bröst eller era ungars skrik.

och jag menar inte att ni ska sluta amma, jag menar att man får avvänja barnet till att "behöva" se bröstet hela tiden.

ta fram tutten själv? hon kan ju bara säga nej och ta bort hans händer, han är väll inge super bebis som är starkare än en vuxen kvinna?

Får man gå hur långt som helst för att nöja sina barn, menar du att det är ok att bete sig hur som helst bara ungen är nöjd? aplicerar inte de normala sociala reglera alls för småbarns föräldrar?

nej det är inte harmlöst att sitta på en restaurang och hänga ut brösten för att barnet ska vara tyst… det är det som folk stör sig på ju och det är det vi diskuterar, det är inte okej, folk blir stötta och det är bara att acceptera och försöka anpassa sig för då handlar det inte änns om amning längre, då är det bara osmakligt och FEL.

Men LD, skulle du tycka att det var ok om en kvinna satt i en restaurang eller på ett café topless och åt eller med ena bröstet hängndes utnför tröjan bara för att, för det är just det som det är, om inte ett barn hänger i tutten så är det just ett naket kvinnobröst som hänger ut ur tröjan.

För att det är inte jag som gör något fel!!

du verkar tycka att en mamma kan göra precis vad som bara för att barnet ska bli nöjdt och det kan du göra om du vill, när du är HEMMA! men när man är ute bland folk får man anpassa sig efter… LAGEN!

för det är faktiskt olagligt att visa sig på det sättet som du tycker är era rättigheter.

emma – nej jag tycker inte att man får göra vad som helst. däremot så tycker jag att det är helt ok att inte stoppa undan bröstet på en gång om det resulterar i ett ledset barn.

du får ringa polisen nästa gång istället. märkligt att det verkar hända dig såpass ofta att du ser det som ett problem…

anna — varför ska ungen och mamman lida? varför inte bara titta bort?

Okej att amma offentligt, gör din grej och sen är det klart. Men att sitta med bröstet ute för att barnet inte vill att man ska ta bort det, vad är det för nåt? Det kan man göra hemma hur mycket man vill, men ute bland andra människor i det offentliga rummet får man acceptera dom sociala regler som finns. Det är opassande och jävligt hänsynslöst och jag skulle undra över hur den mamman var funtad, helt klart.

andrea — vad vill du helst? lyssna på en illvrålande unge eller låta bebisen få som den vill den korta stund det tar att fika/äta klart? jag säger inte att det är ett eftersträvansvärt beteende, men jag har däremot förståelse för mamman och barnet. tror inte att det finns nån som bara sitter där med patten ute för skojs skull, de flesta gör så gott de kan.

Natashja… du brukar kunna diskutera på en bra nivå, men nu är du som ett litet barn, JAG VILL, JAG KAN, JAG FÅR!

Det var du som tog upp detta med din vän som absolut MÅSTE ha tuttarna ute för annars skriker hennes unge, och det måste till och med du förstå att det är inte okej.

Och jag tycker det klingar väldigt dåligt att jämföra det du nämner med vanlig amning. Det du berättar är inte amning, det är förargelseväckande beteende.

"varför ska ungen och mamman lida? varför inte bara titta bort?"

Om man kan titta bort eller ej beror ju helt på hur man sitter i förhållande till de som uppför sig på det sättet.

Jag tycker inte att någon ska lida jag tycker att lla på allmänna ytor ska försöka respektera och ta hänsyn till varandra, och där är inte småbarnsföräldrar undantag. Kan man inte sitta en timme eller två på en restarung utan att mammas tutte måste hänga ute, att amma ok, men att tutten måste hänga ute, då kanske man borde avänjas innan man tas jed på restaurang.

Jag vill slippa bägge! Men allra helst vill jag slippa ett naket bröst i min fika. Jag störs inte alls av offentlig amning, det är absolut inte det. Jag tycker snarare att det är fint. Men jag gör skillnad på amning, och att bröstet ska hänga fritt för att barnet tycker det känns bäst så. Vid normal amning ser man ju knappt något av bröstet, barnet ligger ju för.

Tack och lov har det bara hänt en gång, dock förstår jag inte vad det har med saken att göra. Jag har bara sett en blottare en gång också, det är okej då? Jag har aldrig blivit våldtagen, det gör det väl inte mindre olagligt för det.

jag tycker inte att du är ett litet barn för då hade jag inte haft denna diskutionen… men du börjar bete dig som ett barn.

Jag tror också majoriteten gör sitt bästa, jag har sett barnfamiljer som har gått ifrån restauranger för att en av ungarna har skrikigt som en galning och dom har visat respekt för de andra och gått där ifrån… det är respekt, inte att slänga fram tuttarna!

Vi har otroligt olika meningar angående detta och jag börjar tröttna på din kassa inställning och du kräver att andra ska kunna ta att du är som du är och gör det du gör men du verkar inte vara särskilt bra på att respektera andra människor.

Jag tror också majoriteten gör sitt bästa, jag har sett barnfamiljer som har gått ifrån restauranger för att en av ungarna har skrikigt som en galning och dom har visat respekt för de andra och gått där ifrån… det är respekt, inte att slänga fram tuttarn…

Håller med dig. Min dotter är inte alls ofta speciellt pigg på att sitta still och fika, hon börjar ofta skrika och leva runt. Det slutar alltid med att jag bälgar i mig kaffet och går därifrån med henne. Tycker det känns taskigt att förstöra för andra som vill slippa höra barnskrik.

emma — jag är en av de mest respektfulla människor jag känner. Jag är alltid artig, hjälpsam, ödmjuk — gör mitt bästa för att ta hänsyn och vara tillmötesgående. Jag är varm och snäll mot alla jag möter.

Däremot så finns det vissa saker jag inte kompromissar med. Och det är min rätt att amma. Jag varken vill eller tänker hålla på att krångla för att nån pryd jävel inte klarar av att se min patte ett par sekunder.

_________

Idag hade jag och christie varit på stan i två timmar. Ungarna var less och jag var trött. Detta var mitt ANDRA besök utanför hemmet på flera månader. Vi var hungriga och ninja och vincent behövde mat.

Vi beställde käk och jag tog fram min burk och började mata ninja. Vincent blev klar först och blev lite rastlös (han var trött och när han är trött så vill han tutta) så medans Ninja och jag avslutade vår måltid så lät Christie Vincent får som han ville.

Men du kanske tycker att jag och christie skulle gå därifrån med en hungrig unge och två trötta mammor med ryggont (eftersom att jag bär Ninja) med fler ärenden kvar? Vi kanske bara ska hålla oss i hemmet tills ungarna är rumsrena?

Jag är också en person som tycker att respekt är något av det absout viktigaste som finns…

Och självklart ska ni kunna äta och amma om ni vill det!

Men det var du som sa att din vän inte kunne stoppa in tuttarna i tröjan, utan bara var tvungen att låta dom hänga för att hennes barn inte skulle skrika som en galning och det var DET vi reagerade på!

Den kvinnan på IKEA bussen som jag skriver om i min blogg gjorde exakt så på bussen och det finns inga ursäkter för det, det är bara otoligt respektlöst och till och med olagligt!

Man får inte göra så helt enkelt!

Och jag har ALDRIG skrivigt att jag tycker det är fel att amma, utan att om man ska göra det bland folk så kan man göra det på ett bra sätt och jag ser inga bortförklaringar som bra förklaringar… man kan dra åt sig tröjan runt bröstet, ha en filt, sätta sig på ett ställe där folk inte ser dig eller bara snurra kroppen in mot väggen, det finns ALLTID något sätt att göra det på för att folk ska slippa se HELA härlgheten.

Nu måste jag bara undra.. Handlar det inte om att ha en unge VID bröstet även om det inte ammar just för sekunden utan tittar sig omkring lite och sen gå tillbaka till att äta? Jag fattar det som att man har missuppfattat det som att ungen sitter i en stol brevid och tittar på bröstet som hänger fram istället för att ligga i knät eller liknande. Isåfall ser man ju att ungen ska/håller på att äta. Slänger man fram tutten för att barnet skriker i sin stol är det kanske en annan femma. Jag menar att man inte ska behöva se just ammning som en situation där man BEHÖVER ta hänsyn till folk eller där man BEHÖVER bli stött som åskådare. Men om någon har tutten framme "bara sådär" så hade jag också blivit fundersam..

Är det jag som missuppfattat diskussionen?

och där tycker vi olika. Jag tycker inte alls att jag ska behöva dölja att jag ammar. Jag vill inte ha en filt över mig eller min unge. Jag vill inte sätta mig i ett hörn eller gå undan. Jag vill kunna sitta vid mitt bort och mata min unge som jag brukar.

Jag tycker att de som blir störda på min helt vanliga och naturliga amning själv kan dra en filt över sig eller gå därifrån.

och där har vi respekten igen… jag kommer inte amma om jag får barn, men jag ser det som naturligt om andra vill göra det och skulle aldrig stoppa någon från att göra det, jag har inga problem med att sitta bredvid någon på ett cafe som ammar (på ett smidigt sätt)… men varför ska jag respektera dom om dom inte kan respektera mig?

det handlar ju om att kompromissa och jag har tagit mitt steg och jag vet att du inte på något sätt skulle ta ditt steg för enligt dig så har mammor rättighet att göra nästintill allt för att få sitt barn nöjdt och där är vi oense…

Ja men då har jag uppfattat det rätt. Det låter som om att folk sitter och glor på den ätande ungen, och så fort han/hon släpper tutten så är det plötsligt oanständigt att ha tutten framme även om han/hon snart ska äta igen. Extremfall finns det alltid, men så länge barnet äter och inte springer omkring någon annastans så gör det väl inget om bröstet är framme. Det är väl inte för att visa respektlöshet mot någon annan, utan bara för att mata sitt barn.

Emma: Jamen då var han väl inte klar(?) jag förstod det som att han ändå satt där och skulle tillbaka till maten så småningom, inte att han skulle leka med något annat?

Jag har egentligen bara skummat diskussionen så förlåt alla om jag är helt ute och cyklar. Men jag är för att amma offentligt, men mot att ha tuttarna ute utan anledning. Om barnet är nöjt och inte vill ha mer stoppar man ju in bröstet, är barnet inte nöjt (som i inte ätit klart) då har man bröstet kvar.

Emma — att jag inte vill dölja att jag ammar har INGET med respekt eller inte att göra. Problemet ligger hos dig som verkar tycka att vanlig amning är jobbigt att se. Du säger själv att amning är ok, så länge man DÖLJER det.

Och det går jag inte med på. Mammor ska inte behöva krångla och trixa. Vi har svårt nog att får amningen att ens FUNGERA utan att behöva oroa oss för vad nån annan ska tycka.

I skottland är det olagligt att be en kvinna skyla sig vid amning. DET är på rätt spår. DET är att värna om amningen och barnets rättigheter.

och sen så får jag upprepa mig själv för tionde gången; nej jag har inte sagt att jag tycker att mammor får göra vad de vill. Det jag har sagt är att jag inte tycker det är hela världen om vincent, när han sitter i Christies knä, får ha tutten framme. (se bilden) (eller mammor i liknande situationer)

LD: okej men han springer inte och leker på golvet och tjuter om tutten inte är framme? han vill väl ha den till nåt och sitter vid den? Inte titta på den från 2 meters avstånd samidigt som han leker med något annat? Isåfall tycker jag nog att det är lite över gränsen– ute offentligt (restaurang)!! Inte i andra fall..

ja 🙂 då ser jag det inte som att den hänger fritt på det viset. Om någon då ser att barnet bara gosar och inte äter, då är det nog den åskådaren i fråga som tittat lite för nära 😀

en gång till….. suck

jag har ALDRIG skrivigt att jag tycker det är fel att amma, utan att om man ska göra det bland folk så kan man göra det på ett bra sätt och jag ser inga bortförklaringar som bra förklaringar… man kan dra åt sig tröjan runt bröstet, ha en filt, sätta sig på ett ställe där folk inte ser dig eller bara snurra kroppen in mot väggen, det finns ALLTID något sätt att göra det på för att folk ska slippa se HELA härlgheten.

det är inte så omöjligt som du vill få det till… du vill bara inte visa respekt för dom som tyker som jag för enligt dig är det en rättighet att amma precis som du själv behagar även fast det är stötande för andra människor, jag har förstått det =)

men det är min åsikt och jag kommer alltid att tycka det är lika respektlöst att sitta och amma "osmidigt" oavsätt vad du tycker eller säger… och det samma gäller säkert med dig, det spelar inge roll vad jag skriver eller tycker för du kommer inte ändra på dig=)

emma — jag VET att du inte sagt att det är fel att amma. Det jag opponerar mig emot är att du anser att det ska döljas.

du säger "det är absolut INTE okej att sitta öppet på en restaurant och amma sitt barn, utan då får man gå åt sidan och täcka sig med något "

och då anser jag att du har fel. och att sådana uttalanden gör att många kvinnor inte vågar amma offentligt alls eller vill lämna hemmet. Jag var så i början. Det gav mig ångest. Jag lämnade inte hemmet annat än i absolut nödfall.

Dessutom — du har aldrig ammat. Du har inte en aning om vad det innebär eller de problem som kan uppstå. barn är inga dockor som bara finner sig i situationen.

För det flesta så tar det flera månader innan det funkar smidigt och då prioriterar man liksom inte sin omgivning. Då vill man tillfredsställa ungen – NU!

Detta är väldigt svårt att förstå om man inte själv har barn, jag vet, men försök iallafall.

det handlar liksom inte om respekt. det handlar om en liten liten minoritet som blir upprörd över ett naturligt beteende. Jag varken kan eller vill ta hänsyn till varje pryd jävel som jag stöter på. Jag träffar FLER människor som anser att jag ska raka armhålorna än vad jag möter människor som vill att jag ska amma i det dolda.

Du måste inse att problemet ligger hos dig, inte hos de kvinnor som ammar.

Anna Kaagaard Kristensen:

Om du hade skickat en personal på en restaurang på mig och klagat för att jag ammar på ett sätt som inte passade dig, så hade du haft två val; antingen hade du fått titta åt ett annat håll eller så hade du fått gå därifrån. Du hade aldrig fått mig att sluta amma för att behaga dig och än mindre fått mig att gå därifrån…

Och för övrigt kan jag tycka att alla ni som har sådana problem med att se kvinnobröst vid amning som man kan läsa i vissa inlägg, borde ta tag i det problemet…att inte klara av att se för mycket av ett bröst när ett barn ammas är inte sunt…låter som något galet med kroppsuppfattningen..

Måste bara reagera på att du kallar folk "Pryda Jävlar"….Är man pryd för att man inte vill se dina bröst fladdra runt när man ska äta?

Och jag måste hålla med om att om ngn har bröna framme bara för att ungen ska va nöjd så är det nåt fel. Man kan inte bete sig hur som helst bara för att man har barn! Börjar ungen gallskrika får man väl gå därifrån helt enkelt och försöka fika en annan dag.

Folk som fikar/äter ute har väl knappast bett om att få se blottade bröst eller höra en unge gallskrika, och som mamma kan jag då visa lite hänsyn. Det är jag som valt att skaffa barn, inte dom andra gästerna, då får jag anpassa mig.

therese — jo jag tycker att man är ohälsosamt pryd om man inte klarar av att se en mamma amma sitt barn.

och ang. skrikande barn så håller jag till en viss del. Jag lämnar alltid restaurangen om min unge skriker och jag inte kan få tyst på henne. Men i vårt fall så är vincent nöjd om han får sitta i knät med tutten framme. Och då tycker jag att det är ok.

Och jag citerar mig själv:

Idag hade jag och christie varit på stan i två timmar. Ungarna var less och jag var trött. Detta var mitt ANDRA besök utanför hemmet på flera månader. Vi var hungriga och ninja och vincent behövde mat.

Vi beställde käk och jag tog fram min burk och började mata ninja. Vincent blev klar först och blev lite rastlös (han var trött och när han är trött så vill han tutta) så medans Ninja och jag avslutade vår måltid så lät Christie Vincent får som han ville.

Men du kanske tycker att jag och christie skulle gå därifrån med en hungrig unge och två trötta mammor med ryggont (eftersom att jag bär Ninja) med fler ärenden kvar? Vi kanske bara ska hålla oss i hemmet tills ungarna är rumsrena?

—-

det där att "försöka fika en annan dag" funkar inte för alla. Jag går VÄLDIGT sällan ut med Ninja just för att hon är krävande. Det här var som sagt mitt andra stadsbesök på FLERA månader.

Therese:

och jag som mamma med barn har inte bett om att få vara andra människors måltavla för sina ouppklarade problem/svårigheter o ev. äckelkänslor ang att se kvinnobröst vid amning. Om du har problem att se detta så är det just ditt problem och inte den ammande mammans problem..och det är ditt alldeles egna ansvar att ta tag i det problemet och göra något åt det då det uppenbarligen stör dig så mycket. Dina problem kan aldrig bli någon annans ansvar att göra något åt.Ta tag i ditt problem och sluta lägg över det på någon annan.

Beyond

Varför skulle det handla om äckelkänslor för ett kvinnobröst? Jag tycker det är opassande att sitta med bar överkropp på ett café också. Jag ser ingen bra anledning till att småbarnsmorsor skulle vara undantaget från det. Och tänka sig! Även jag har ammat. Offentligt också. Det är ju en viss skillnad på att amma och på att blotta sig.

andrea

men nu är det ju faktiskt amning vi pratar om och inte att blotta sig, det är en enorm skillnad. Och att amma och sitta med bar överkropp är också två helt skilda saker, varför pratar du om blottning och bar överkropp när det är amning vi diskuterar?

Du undrar varför det skulle handla om äckelkänslor inför att se kvinnobröst vid amning?? Ja du, det undrar jag också…Att jag skrev äckelkänslor beror helt enkelt på att det har jag fått höra från en hel del som inte klarar av att man ammar offentligt, att det tycker att det är äckligt.

Och än en gång, om någon har problem med att mammor ammar sina barn offentligt, då kan de som inte klarar av det antingen titta bort eller gå därifrån. Att problematisera och förska få amning till något det faktiskt inte är, visar endast på att personen som reagerar negativ på det har problem, INTE mamman som ammar.

Beyond Eternity: Jag har inte problem med kvinnor som ammar, till och med osmidig amning skulle jag ignorera även fast att det inte direkt är min favorit utsikt 🙂

Men det som jag menade att jag skulle klaga på är om man skulle ha ammat klart, eller ha en 5 minuters paus i ammandet och ändå låta bröstet hänga ute för då är det inte amning längre.

OMG detta är då verkligen ett hett ämne, blir alldeles taggat att aggroamma.

Jag tycker det är på tok för sällan man ser kvinnor amma, folk verkar inte våga.

Hur kan man ens jämföra amning med homosexuella?! Amning är ett val det är inte ens sexuella läggning.

Du skriver att folk inte vågar amma på grund av att många tycker att det inte är okej. För mig låter det som något jävligt positivt. Då kanske folk lär sig göra det på ett smidigare sätt. Man ska absolut inte behöva gå till en toa eller liknande för att amma men man ska lära sig att sköta det snyggt.

oavsett val så kan man välja sina handlingar. Homosexuella kan välja att inte visa kärlek offentligt.

För mig är amningen inget "val". Det är en nödvändighet för mitt barn. Barn MÅSTE äta och amning är klart överlägset ersättning. Ska jag låta bli att ge mitt barn det bästa som finns för att nån pryd liten idiot inte klarar av att se ett kvinnobröst? Nej då kan DE stanna hemma eller dra en filt över sina huvuden istället.

Amning är en rättighet. För barnet.

———————————-

Sen "lära sig att amma snyggt"? Har du några förslag på hur det ska gå till? Hur skulle t.ex jag lära min dotter att inte vråla och skrika när hon blev hungrig? Hur skulle jag lära henne att inte sparka och krångla vid bröstet? Eller hur skulle jag lära henne att inte släppa taget och vråla när mjölken började flöda? Eller hur ska jag lära mig att få mindre och mer diskret byst?

Det tar för fan minst 3 månader innan amningen ens FUNKAR. Innan barnet och mamman fått det att bli någotsålunda enkelt.

nej tack, fuck that. Problemet ligger hos dig, inte hos den ammande kvinnan.

Nu har jag inte snickrat ihop någon award för bloggvärldens bästa inlägg men du får den muntligt istället.

Fy fan vilket störtskönt inlägg! Jag håller med till 100%.

Ska man ta hänsyn till alla fisförnäma psykbryt så har vi ett heltidsjobb. Hur vore det om alla de som blir äcklade och stötta för minsta skitsak skaffar sig lite tolerans istället. Det är betydligt enklare än att hela universum ska anpassa sig efter dem.

kom in på den här sidan av en slump när jag googlade på amning och kan inte annat än att ge min kommentar. Ifall man är i tex en matvaruaffär eller restaurang, man inte kan gå på en gång och barnet skriker av hunger, vilket är värst; ett skrikande barn som inte får mat eller om man ammar? Själv väljer jag att amma ett nöjt barn.

Angående att skyla bröstet med en filt, tröja etc; Det är inte alla gånger det går. Mitt sjätte barn föddes i v25 och hon hade svårt att amma (jag var tvungen att pumpa tills hon egentligen fyllde ett år, nu som tvååring ser jag det som bonus att hon kan amma ordentligt), hade dålig sugteknik och tappade bröstet ibland när hon var under året. Det gjorde att jag var tvungen att se hur hon åt för att kunna hjälpa henne äta. Med andra ord så kan man aldrig dra alla över en kam. Andra människor kan aldrig veta varför en ammande kvinna gör det hon gör. Det finns alltid någon anledning. Jag själv har tex varit tvungen att väcka mitt sovande barn pga att jag blir yr, känner mig sjuk, mår illa etc ifall det går för många timmar mellan amningstillfällena. Jag har aldrig ammat enbart av provokation och jag anser att amning är något naturligt och att brösten utvecklades för att ge barnet mat. Till sist vill jag säga att det var uppfriskande att läsa din blogg, att du är för amning offentligt samt att långtidsamma tills barnet själv vill sluta. Ps, hoppas det inte är för sent att posta detta inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *