Kategorier
Titta jag ammar!

Att skyla brösten = västerländska kulturens burka

Offentlig amning upprör ju alltid en massa känslor. Självupptagna människor (generellt är dessa kvinnor. Varför, kan man ju diskutera) som förväntar sig att ammande mödrar ska anpassa sig efter deras eventuella äckelkänslor. (apropå frihet och krav på kvinnors klädsel)   KBT vore ju en bra lösning för dessa porr-skadade talibaner som lärt sig att bröst […]

Offentlig amning upprör ju alltid en massa känslor. Självupptagna människor (generellt är dessa kvinnor. Varför, kan man ju diskutera) som förväntar sig att ammande mödrar ska anpassa sig efter deras eventuella äckelkänslor. (apropå frihet och krav på kvinnors klädsel)
 
KBT vore ju en bra lösning för dessa porr-skadade talibaner som lärt sig att bröst är (mäns) sexleksaker och jämförbara med könsorganen och inte kan relatera till den kulturella kopplingen och inse att problemet ligger hos dem. Tills dess tar jag mitt ansvar och ammar alla mina bebisar öppet, utan att skyla mig och framförallt utan skam.
 
(Hetsk diskussion hos Bloggkommentatorerna för den som är intresserad)
(Trevligare diskussion hos Elaine Eksvärd som för övrigt är väldigt tillmötesgående och trevlig trots hett ämne!)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

37 svar på ”Att skyla brösten = västerländska kulturens burka”

Jag har också ammat hejvilt överallt (mycket på tåget) och har inte märkt av några konstiga blickar men jag har inte heller gjort någon stor grej av det, det skulle vara jobbigare för barnet och alla runtomkring om ungen gallskrek av hunger. Om man nu vill vara diskret så tycker jag nästan det ger mer uppmärksamhet att lägga en stor filt över barnet…

Det jag tycker är märkligt är den här föreställningen/argumentet om att man "flaschar" brösten när man ammar… Jag har ALDRIG sett någon sitta med bröstet/brösten (bröstvårtan) helt öppet när hon ammar.

Även märkligt att ingen klagar på djup uringning, men amning är fel…?

Svar:
Det är för att bröstet är sexuellt för många och i sexuella sammanhang där man behagar den manliga blicken så är allt i sin ordning.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker att det är så trist att du än en gång faller utanför ramen av vad som är ett språk, och sätt att uttrycka sig på som jag orkar lyssna på.

Du kan så mycket, vet så mycket och har så förbannat många bra poänger och teorier. MEN när du för femtioelfte gången skriver pattar, ryar och gormar så hör jag dig inte längre.

Jävligt synd, för jag hade gärna lyssnat.

(OMG bah hon tala om för Lady D att coola ner sig, ANPASSA SIG, HERREGUD! N-E-J jag bara förmedlar min egen känsla, hur ajg som mottagare upplever det.)

Svar:
Men asså, vad förväntar du dig egentligen? Jag har bloggat här sen 2008 och haft ett ganska konstant sätt att uttrycka mig på. Det är pattar, fittar, svårdomar, gormande och skåp som ställs på V A R E N D A sida. Det har alltid varit så här, kommer alltid vara så och om man inte trivs med det så behöver man inte läsa. Faktiskt. Jag förstår inte varför du har ett behov av att tala om för mig att du inte gillar mitt sätt att uttrycka mig på. Läs nån annan istället? Eller? Whats the point liksom.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ska bli så jäkla mycket tuffare med amningen av barn nummer två, som kommer snart. Med ettan satt jag liksom och gömde mig lite, som om jag skämdes, vilket jag inte alls gjorde. Men för att man är så förbannat inlärd i att liksom inte "störa" någon allt förmycket med pattarna. Nä nu ska jag fan amma helt jävla öppet à la Dahmer-style samtidigt som jag sitter brett med benen och tar en sju helvetes massa plats.

Och Joanna, tråkig svesklärarattityd från din sida. Vem fan när du att raljera över någon annans språkbruk?

Amma på ni, ser ju bara mysigt ut, får man äckelkänslor av att se någon amma som ju är något av det mest naturliga som finns så får man nog se över sitt liv och ställa sig frågan vilka associationer man har till tuttar egentligen och om dom är så sunda.

Applåderar!

Vi skall icke skämmas över våra kroppar!!

Hej, jag är kvinna och har bröst, jag har de för att kunna ge barn mat och nu är mitt barn hungrig.

Det första som alltid slår mig när jag läser inlägg i denna debatten är frågan hur man slänger med sina bröst? Jag har ganska stora bröst och jag kan inte direkt "slänga" med dem. Tycker det är ett löjligt uttryck som inte passar ihop med en ammande mamma.

Jag har själv ammat offentligt och tycker att det är nagot självklart och naturligt men jag tycker ocksa att ni som ivrar för att plocka fram brösten vid matbordet har missat en grej. Jag har varken lust att se kvinnors ELLER mäns bara bröst när jag sitter och äter. Lika lite som jag har lust att se uppstickande stringtrosor eller kalsonger ut byxlinningen. Det har absolut inget med "den manliga blicken" eller sexualisering av kvinnans bröst att göra. Vid restaurangbordet är man paklädd, sa enkelt är det. Och jag talar av egen erfarenhet (jag har ammat i periodvis bade med täta mellanrum och under langa stunder) när jag säger att det faktiskt gar att amma pa ett diskret sätt eller helt enkelt ga undan en stund. Om det nu är barnets bästa vi pratar om sa kan det ju inte vara hela världen att mamma far ta paus fran det hon för tillfället haller pa med för att ha en lugn stund med sitt barn.

Svar:
Känner du samma obehag när du ser en barbent kvinna? Eller överarmar? Varför är det just brösten som är "avklätt"? Jag är ju MER påklädd i långärmat och byxor, ÄVEN när jag har min ena patte framme och ammar än vad många andra kvinnor och män är. (t.ex i shorts, kort kjol eller linne)
Så jo, det handlar helt enkelt om det kulturella påhittet att bröst är sexuella och att du är påverkad av den synen.

och DU kunde amma diskret. Alla kan inte det.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men du läser ju inte färdigt! Herregud kvinna.

Jag skriver ju precis det, du har mycket som jag vill läsa om och lära mig. Saker som jag vill tänka på, som jag önskar skulle kunna sätta sig i ryggraden och som jag vill kunna föra vidare till barn, barnbarn och alla andra som behöver det. (FÖR DET BEHÖVS)

Men budskapet går förlorat, åtminstone för mig som inte är lika "hemma" på detta som dig. Jag bad dig inte ändra dig, gjorde jag? Nej jag gav dig min syn på saken, jag hade en åsikt, vilket jag förstått är OK eller till och med önskvärt på den här bloggen?

Jag fortsätter att läsa eftersom jag gillar bloggen! Men jag är rädd att jag fokuserar på andra saker än det jag egentligen hoppades få läsa och lära.

Svar:
Vad var syftet med din kommentar då? Varför känner du att jag behöver veta att du inte tycker om mitt sätt att uttrycka mig på om inte för att få mig att ändra på mitt sätt? Om du gillar mitt budskap och det jag skriver, varför hakar du upp dig på specifika ordval?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vad är dina åsikter kring att tjejer inte får vara barbröstade i samma utsträckning som män, generellt (amning aside)? Menar badhus, parker, osv.!

Spana gärna in!: tuttrevolution.blogspot.se

🙂

Svar:
tycker givetvis att det är vansinnigt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ordvalen i sig är mindre viktiga, men frekvensen i vilken som används och tempot i det du skriver kan ibland distrahera mig från din poäng.

För mig är det mesta du skriver saker som jag direkt kan hålla med om, saker som får mig att tänka på dig när min kompis inte kan köpa ett rött TJEJunderställ till sin 1årige son (let’s not go down that road).

Men i samma veva så tänker jag fan också att du inte når ut till fler! Jag säger inte att du ska ändra dig för min, eller någonannans skull, och jag ber om ursäkt om det lät så. Om du är nöjd så är det bra, men från where I’m standing (som mottagare som frivilligt valt att läsa, och kommer att fortsätta oavsett hur många gånger du skriver pattar) så tror jag att många många fler skulle fatta en text skriven med passion men utan att falla i den förädiska fällan att överspela. (Okej tunn is nu, men missförstå mig rätt!)

Kan målet ibland helgka medlen? Kan vi (inte bara du, eller jag ska gudarna veta) gå ett varv runt kvarterat IBLAND innan vi ilsket förklarar att snorren INTE ramlar av grabben i ett rött underställ BASTA. För att mottagaren inte direkt ska ställa sig i försvar, att en del ändå gör det är ofrånkomligt, men kanske nästa gång dom tänker samma tanke så finns ditt resonemang där ändå, när det är lättare att ta till sig utan att behöva "erkänna" att man haft fel.

Men vad vet jag!

Svar:
Det finns ju massvis med feministiska bloggare som uttrycker sig hundra gånger bättre än mig med hundra gånger mer kunskap men ÄNDÅ så är det ju jag som blivit störst…. det får mig att fundera på varför? Vad tror du? Tror du inte att det kan vara så att det ÄR just mitt plumpa och vulgära sätt som gör att jag får så pass många läsare? Jag tror faktiskt det. Jag har skrivit om det förr, när nån läsare kommit med önskemål om ett bättre språk, att jag tror att mitt sätt att skriva är just det som gör att jag når ut till så pass många. Why fix something thats not broken? Jag uppskattar givetvis all feedback jag får, men jag kan bli lite irriterad när mitt specifika sätt att skriva på (eller innehållet) kritiseras.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD, ditt argument haller inte alls för jag var mycket noga med att papeka att det inte hade med bröstens sexuella vara eller icke vara att göra. Jag vill inte se en barbröstad man när jag äter heller. Pa badstranden eller i badhus är det helt ok med bade barbröstade män och kvinnor.

Och angaende att amma diskret, det kanske inte fungerade för dig men det funkar även att ga undan. Det kan ju knappast vara störande för bebisen att fa inta sin mat i lugn och ro?

Svar:
Så, varför är det ok med barbenta människor och inte barbröstade?
ang. gå undan – jo visst. Men skulle jag gå undan varje gång jag skulle amma så skulle jag bli sittandes i nåt hörn i timmar. Bebisar ammar ofta och länge. Går jag ut för att fika eller äta så går jag ut för att fika och äta, inte för att sitta ensam i ett hörn nånstans. Ofta var jag tvungen att amma för att ens få sitta i lugn och ro och fika.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nu har du ju här ovan uttryckligen skrivit att du inte vill bli kritiserad för dina ordval, men jag tänker faktiskt gå emot det och säga att jag håller med Joanna här ovanför. Ibland håller jag med dig i det du skriver och ibland tycker jag att du är ett riktigt kötthuvud gällande andra grejer, men något som får mig att inte vilja läsa vidare eller ta in det du skriver är detta ständiga talspråk. Det är "asså" och "bah" och "typ", vilket blir skitjobbigt att läsa. Och det är väldigt, väldigt svårt att ta en människa, som låter lite som en korkad bimbo i skriven text, på allvar. Faktiskt. Men för övrigt tycker jag att man ska få amma precis vart man vill. Är man så jävla tutträdd så får man väl flytta på sig.

Svar:
Vad vill du att jag ska göra med den här infon egentligen? Det är ju bara dina personliga preferenser liksom. Många andra tycker helt tvärtom.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ammar också öppet, utan att skyla bröstet/n. Även vid matbord (äter vi borta hos någon brukar jag av artighet fråga om någon stör sig på det, just när det är matbord). Men annars ammar jag alltid öppet, förstår verkligen inte varför folk ens stör sig? VAD är det äckliga vid att ge sitt barn mat och framför allt trygghet?

Jag väljer att skyla mig för att JAG vill det. För att jag inte vill ha andras – varken manliga eller kvinnliga – blickar på mig och min kropp. Den enda personen, förutom mig själv, som jag vill ska se på och ta på min kropp är min partner. Ingen annan. Jag vill inte ha andras blickar på mig eller höra någons åsikt om mitt utseende. Min kropp är min ensak (och min partners, såklart, då hen är den som rumlar runt i sänghalmen med mig). Är jag hjärntvättad som vill skyla mig menar du?

Svar:
Du är en produkt av din kultur. Hade du levt i ett land där brösten inte sågs som sexuella så hade du tänkt annorlunda. I vissa länder så skyler man håret. I andra skyler man insidan av låret.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vad har ammande mammor med bara bröst att göra? Självklart ska ammande mammor få göra det öppet, det är ju helt natuligt! Och visst det ÄR helt naturligt med bröst och nakenhet OCKSÅ men när blev det fel att "tända på bröst" ska det inte finnas någon spänning kvar? Är tanken att vi ska helt avsexualisera oss och gå nakna? Jag förstår inte varför det är fel att känna att man tänder på bara bröst eller hur det inte får vara sexuellt? Det är ju inte bara män som tänder på det så hur blev det en feministisk mansfråga??

Svar:
Du jag lovar att spänningen finns kvar även om brösten avsexualiseras. Tror du att folk slutar tända på varandra så lätt? Hur tror du det funkar i kulturer där man går naken? Och varför ska mäns sexualitet få styra kvinnors uppförande? Det är precis det som gör det till en feministisk fråga; kontrollen av kvinnors kroppar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Mamma med liten bäbis kan betyda amning och det får omgivning och hela samhället respektera och anpassa sig till tycker jag. Ska några hänsynstaganden i offentliga lokaler göras så ska fokus vara på mammornas eventuella behov till avskildhet. Alla är inte lika tuffa som du LD.

Svar:
Det håller jag med om
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

svar: jodå, jag vet allt varför en urringning anses mer okej -men att (en del) folk inte märker hur konstigt de resonerar. Får de sig aldrig en tankeställare själva…!? Vad jag däremot är uppriktigt nyfiken på är de här som anmärker på "flaschande tuttar -har dom ens varit med om det eller utgår de (amningsmotståndare)från att man blottar pattarna o viftar med dom o sprutar mjölk på grannen bara för att man ammar offentligt?

Om man inte får amma på restauranger, iaf inte vid matborden, vart ska man amma då? Jag har inte lust att gå och sätta mig på toaletten i 20 min medan jag matar mitt barn, inte när jag kan stanna kvar, prata vidare med mitt sällskap och dricka kaffe samtidigt som jag ammar.

Alla försöker väl amma diskret, ingen vill väl visa brösten offentligt men att lägga en filt över bebisen känns oftast som mer jobb än nytta.

Svar:
jag skulle bli fasligt irriterad om jag som gäst på en restaurang inte kunde gå och skita för att en ammande mamma ockuperat skithuset!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Skulle aldrig falla mig in att be om ursäkt eller skämmas för att jag ammar.

Ibland hör man till den offentliga amningens försvar att man ju inte "flashar" brösten, de syns ju knappt då ungen är i vägen. Men jag kan ju säga att när jag ammar, då syns mina bröst! Jag ammar en 1-åring som gör korta avbrott i amningen för att se sig om med jämna mellanrum och skulle jag gömma undan brösten mellan varje avbrott skulle jag inte göra annat än plocka fram och tillbaka tuttarna. Så de får hänga ute! Min moster brukade ta av sig tröjan när hon ammade, det tycker jag är så jävla coolt gjort.

Att försvara amningen med att tuttarna ju ändå inte syns, det tycker jag är som att säga att brösten faktiskt egentligen är till för männens blickar, men "okej då".

Angående att amma vid matbordet så undrar jag, vem förutom en bebis behöver be om ursäkt eller tillåtelse för att få äta vid matbordet? Hur kommer det sig att det är helt okej att kräva att en bebis ska gå undan och äta, men alla andra får lugnt sitta kvar?

Här skriver Lars H Gustafsson om ett perspektiv många glömmer när de sitter och blir äcklade av att se bröst som används till något annat än att behaga män: http://larsh.wordpress.com/2011/07/04/amning-pa-kafe/

Svar:
Jag håller med dig! Mina pattar syns tydligt. Jag tar fram dem innan jag lägger dit ungen och ungen släpper då och då. Och det är helt ok!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Theresa, bra sagt! Jag ammar min dotter (20 månader) varsomhelst när hon behöver det. Har aldrig en funderat på att fråga nån i omgivningen om det är ok. Och mina tuttar syns definitivt, dels släpper hon såklart ibland men sen vill hon också helst ha den andra tutten framme o pilla på också…

Jag har ammat alla mina barn offentligt älskar att shocka folk lite när de får se en tutte haha. Ditt inlägg för ett bra tag sen om att Sverige behöver mer bröst shcokad eller något sånt har jag verkligen tagit till mig och vid varje offentlig ammning drar ja upp tröjan lite extra bara för att. Tack för attdu finns och skriver om bra ämnen

Svar:
HURRA! bra!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tycker det är självklart att man ska kunna amma på offentliga platser. Har själv gjort det ofta & länge med alla mina barn. Men får erkänna att det stör mig när folk gör det väldigt…avklätt. Jag är glad om jag slipper okända/bekantas nakna kroppar tätt inpå mig (och ja, jag har precis samma känslor för barbröstade män & kvinnor med djupa urringningar eller extremt korta kjolar, så det handlar inte om amning i sig). Det är ju inga som helst problem att amma utan att flasha massa hud, så varför gör man det?

Svar:
För många är det absolut omöjligt att amma utan att flasha en massa hud. jag som t.ex har H-kupor (som störst hade jag K!) och en del häng flashar bra mycket mer än nån som har t.ex en B-kupa. Större bröst är svårare att hantera. Sen beror det på barnet, hur vill hen ligga? Hur ofta släpper hen? Tar det tid att få bra tag? osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Till er som säger att ni inte vill se ammande mammor – titta för fan bort då! Om ni sitter på en restaurang med 100 gäster och EN "slänger fram pattarna" då finns det fortfarande 98 andra gäster ni kan glo på. Läs igenom vinlista en extra gång eller nått om ni har så svårt att inte glo.

Bra! Härligt du säger till gnällspikarna som klagar på ditt skriftspråk! Som sagt bara låt bli att läsa om det ej passar! Jag gillar att du är så provokativ! Eller egentligen är det ej du som är det utan dem som reagerar! Precis vad jag behövde läsa idag, eftersom att jag för det mesta ammar fritt ÖVERALLT. Men på sista tiden har jag känt en press att "dölja" min amning. Förmodligen för att jag är ensam om att amma en 14 månaders i min omgivning. Så orkar jag inte riktigt uppröra i alla situationer. DÅ behövs det att man blir motiverad utav andra att faktiskt påminna sig själv. Att det inte handlar om att provicera utan om att samhället har snea normer o värderingar OCH samhället behöver förändras inte bebisars naturliga beteende.

Hela diskussionen är så infantil på bk. När har man någonsin sett en ammande mamma "slänga fram pattarna" ? Jag själv har extremt stora bröst nu under ammning men jag plockar fram bröstet och ger mitt barn mat. Skiter i om det skulle uppröra någon!! Så ni motståndare dra.nu.åt.helvete.

Jag tycker att det är jobbigt när jag ser någon amma öppet för det känns som att jag stör på något vis. Som om jag inte borde vara där, haha? Men självklart ska man få amma öppet!

Först: jag har absolut ingenting emot kvinnor som ammar öppet. Jag ser inte brösten som något sexuellt under amning, jag blir inte äcklad, och tycker inte det är "fel".

Men jag själv skulle täcka med en sjal eller gå till ett eget rum, mest för att jag vill visa mina bröst offentligt lika lite nu (ickemamma) som när jag sedan kommer amma ett barn. Trots att jag har skitsnygga bröst som jag absolut inte skämms för. Jag visar det ju gärna en snygg urringning i kläder och bikini – bara inte helt näcka. Det handlar mest om det. Och givetvis lite för att andra kan bli stötta – för så ser helt enkelt världen ut vare sig vi vill eller inte – och jag ser det inte som något jobbigt att utföra amningen diskret. Ungen blir mätt och glad, jag slipper känna mig obekväm och andra slipper känna sig obekväma. Lika lite som jag visar andra hänsyn uppskattar jag när andra inte petar ut snorkråkor eller drar upp byxorna vid en bygynnande butcrack – jag jämför dock inte snorkråkor med något så fint som amning, utan sådan som folk kan känna sig stötta av. Hur fåniga dessa nojor än är. Vad det beror att jag ser det på detta sättet, struntar jag lite i, för allt behöver ju inte analyseras in i det minsta i min värld. Jag undrar mest varför det är jobbigt att skyla sig lite när man vet att folk kan bli stötta av det, vad tjänar man på att amma utan något som täcker lille bröstvårtan som somliga är så känsliga för? Man kan faktiskt agera så det blir en win win för alla, efter lite good will liksom.

Det enda jag blir irriterad över är hur jag med dessa åsikter verkar falla in i facket "det är något jävla fel på människor som tycker det är äckligt och sexuellt med lite BRÖÖÖÖST".

Svar:
Jävligt många känner sig stötta av mina håriga ben. Tycker du att jag bör ta hänsyn till det? Det tycker inte jag.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fortfarande… Vem ammar i syfte att provocera andra? Kan ni inte skyla er lite? Visa hänsyn? Hör ni inte hur förbannat dumt det låter?!?

Du nämner någonstans att om hon bott i ett land där brösten inte är sexuella….finns verkligen ett sådant land? Jag tror brösten är sexuella nästan överallt….mer eller mindre…

Svar:
Det finns gott om sådana kulturer ja.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men alltså, ni som tycker att man ska visa hänsyn och inte visa brösten när man ammar. Hur långt tycker ni i så fall att man ska dra detta hänsynsvisande? Det finns jävligt mycket man kan göra som man är i sin fulla rätt att göra men som folk kan störa sig på, och det går liksom inte att göra alla nöjda. Eller är det bara bebisars/barns välbefinnande som ska prioriteras lägre än någon random person på stan som blir störd av att se en bröstvårta?

S – Jag kan ju bara tala för mig själv, men det jag tjänar på att inte behöva dölja mina bröst när jag ammar är att jag kan vara ute i offentligheten överhuvudtaget. Om jag skulle behöva visa hänsyn och inte visa brösten skulle jag vara tvungen att sitta inne hela dagen. Jag skulle bli oerhört låst, och jag tycker inte det är värt det, bara för att visa hänsyn till några människor jag inte ens känner. De flesta bebisar ammar väldigt ofta och länge, en del flera timmar i sträck, då räcker det inte att gå undan en stund. En filt kan man kanske lägga över en pyttebebis, men det dröjer inte länge förrän de lär sig att dra bort den är filten. Ammar man som jag en 1-åring är det rena skämtet att tro att man kan lägga en filt över. Det tycker jag att man ska vara medveten om när man begär att mammor ska gömma sig när de ammar, att det man begär i praktiken innebär att massor av kvinnor blir inlåsta i sina hem, bara för att man själv inte ska behöva flytta blicken.

måste man amma allmänt Det är äckligt att se hängbröst och andra typer av bröst runt omriing sig. Sen snälla ha lite självrespekt och täck er sjukt äckligt att se kvinna som man med världen kortaste shorts eller världens mesxt urringade tröjan på stan… äckligt

Svar:
sluta titta din jävla idiot. Jag ammar var fan jag vill och hur faln jag vill. Passar det inte så¨dra en filt över huvudet. Jag har självrespekt. Därför bryr jag mig inte om fjantar som du.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *