Kategorier
Titta jag ammar!

En gång för alla: Jag har INTE slutat amma.

Jag har inte slutat amma. Jag ammar fortfarande. Alltså får Ninja fortfarande bestämma när hon vill sluta. Förutsatt att det känns bra för oss båda. Vad hon däremot inte får bestämma, är NÄR, HUR MYCKET eller HUR OFTA. För det funkar inte för oss. Nattamningen har påverkat hennes sömn och hennes aptit. Och den har […]

Jag har inte slutat amma. Jag ammar fortfarande. Alltså får Ninja fortfarande bestämma när hon vill sluta. Förutsatt att det känns bra för oss båda.

Vad hon däremot inte får bestämma, är NÄR, HUR MYCKET eller HUR OFTA. För det funkar inte för oss. Nattamningen har påverkat hennes sömn och hennes aptit. Och den har definitivt påverkat MIN sömn. Det gör fruktansvärt ont och de timmar hon snuttar får jag noll sömn.

Jag är amningsförespråkare, men jag har aldrig trott på amning till varje pris. Vägrar barnet att äta? Dra ner på amningen. Har barnet svårt att sova? Dra ner på amningen. (om man vet med sig att amningen är problemet)

Jag har alltid sagt att Ninja får bestämma så länge det känns bra för alla inblandade. Jag har alltid sagt att jag kommer amma så länge det funkar. Så länge jag trivs med det. Jag har ALDRIG sagt att beslutet ligger 100% hos Ninja. Jag har ALDRIG sagt att jag kommer fortsätta att amma om det inte funkar.

Så igen – Jag har ALDRIG sagt; amning till varje pris.

Och jag upprepar: jag har INTE slutat amma. Jag ammar fortfarande och planerar – Jag säger det än en gång – att göra det så länge det känns bra.

Det är liksom inte jag som ”vill tycka på ett speciellt sätt” och därför är oärlig eller skriver saker jag inte kan stå för. Det är DU som misstolkat det jag skrivit och framförallt missat en del av det jag sagt.

Jag känner mig inte träffad. Jag känner mig irriterad när folk tolkar det jag skriver utifrån sin egen uppfattning om vem jag är. Jag känner mig irriterad över att det alltid ska komma nån och påpeka att jag brister eller att jag hycklar eller att jag far med osanning. Jag känner mig irriterad över att jag ifrågasätts, inte utifrån mina åsikter utan utifrån min person.

Och jag blir jävligt irriterad när nån kommer och säger ”jaha, så du bryr dig inte om Ninjas behov??” när jag slutar NATTamma efter arton jävla månader av blödande bröstvårtor, sömnlöshet, ångest och åtsidosättande av mina egna behov. Speciellt när jag inte ens slutat amma.

Dessutom så reserverar jag mig för förändringar. Som förälder är inget skrivet i sten. Man anpassar sig efter barnet och efter de behov familjen har. Man kan ha en idé i början av sitt föräldraskap, för att sen se allt ur ett annat perspektiv ett par månader senare. Utveckling. För oss funkade det inte längre och då anpassar vi oss. Vi förändrar oss och vi provar nåt nytt.

Det känns ju onekligen som att du försöker ”sätta dit mig” med tanke på att du gräver fram gamla inlägg för att bevisa din sak, istället för att lyssna på vad jag verkligen säger.

Det där inlägget handlar INTE ens om amning. Det handlar om metoder. Barndressyr. Det handlar om att som förälder lyssna på sitt barns signaler och svara på dem.

Det handlar INTE om att låta barnet få precis som det vill. Det handlar INTE om att inte sätta gränser. Det ena har liksom inte med det andra att göra. Jag fattar inte ens vad du vill bevisa med det.

/trött

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

16 svar på ”En gång för alla: Jag har INTE slutat amma.”

Hej igen!

Att jag kollade gamla inlägg var för kolla om min bild av dig misstämde. INTE för att sätta dit dig. Jag undrar fortfarande bara hur du ser på saker.

Du skriver ju t.ex. att det är helt sjukt att vi kvinnor ska behöva vara så kvinnliga osv. Ändå rakar du benen. Ibland är du värsta feministen och ibland så måste du raka benen för att det tydligen kliar.

Därför undrade jag om du hade ändrat din åsikt angående att barnet skulle få ”bestämma”.

Har heller inte påstått att du slutat amma helt. Jag vet att du ammar på dagen.

Sen handlade det egentligen inte om amningen utan mer om att det är barnets behov som skall styra. Att man med en metod slutar med något.

Jag är HELT förstående att du slutat ammat på natten. Jag tycker du är grym som orkat stå ut så länge.

Har själv en åttamånaders som vaknat ca 3 ggr/natt för amma så jag vet hur slitit det är. Har själv gjort allt för att hon skulle sluta äta på natten och det har jag gjort helt och hållet på hennes villkor. Hon har aldrig varit ledsen eller så utan jag har ökat mängden mat på dagen och gett välling till henne innan jag gått och lagt mig vilket har gett resultatet att hon sover åtta timmar per natt utan mat, det är helt fantastiskt skönt.

Du skriver:

” Jag känner mig irriterad över att det alltid ska komma nån och påpeka att jag brister eller att jag hycklar eller att jag far med osanning. Jag känner mig irriterad över att jag ifrågasätts, inte utifrån mina åsikter utan utifrån min person.”

Jag måste uttrycka mig klantigt, alla människor har brister, men jag tycker snarare tvärtom, att du har väldigt få.

Det är din tolkning av min kommentar, varför ska du alltid tolka det till så negativt?

Jag skrev:

” Vad hände med Ninjas behov som du skrivit så mycket om?”

Och du skriver:

”Och jag blir jävligt irriterad när nån kommer och säger "jaha, så du bryr dig inte om Ninjas behov??" när jag slutar NATTamma efter arton jävla månader av blödande bröstvårtor, sömnlöshet, ångest och åtsidosättande av mina egna behov. Speciellt när jag inte ens slutat amma.”

Däremot måste man väl få fråga när man ”tycker” du har ändrat åsikt? Eller vill du inte att man ska fråga? Får man bara skriva kommentarer där man hyllar dig? Aldrig fråga något?

Jag UNDRAR, jag kritiserar dig inte!!! Det är du som tolkar det så..

Jag ser väldigt mycket upp till dig. Jag har lärt mig väldigt mycket av dig, eller snarare dina inlägg på din blogg . Håller inte alltid med dig men du har fått mig att tänka lite bredare om mycket saker. Du finns där i mitt huvud och jag tänker ofta, undra om LD tycker det här skulle vara bra/dåligt.

Önskar ibland att jag kände dig så jag kunde ringa dig och fråga om råd hur du ser på vissa saker.

Jag är mänsklig.

Detta innebär att jag ibland är svag, eller lat, eller både ock: t.ex när jag väljer att raka mig för att jag inte orkar stå emot trycket, orkar inte få blickar, orkar inte veta att min man kanske tycker att det är äckligt eller för att håret kliar.

Jag är människa. Anden är villig men köttet är svagt.

Det betyder inte att jag inte har åsikter om idealen eller förtrycket och det gör mig heller inte till mindre feminist.

…eller när jag ger ungen ketchup för att hon åtminstone ska äta tre tuggor pasta (när jag sagt "inget socker!" tidigare) eller när jag är lat och går till affärn för att köpa en burk barnmat. (fast jag egentligen tycker det är skit)

osv osv osv osv osv osv OSV.

osv osv osv osv osv osv OSV.

osv osv osv osv osv osv OSV.

Du kommer hitta MASSVIS med motsägelsefulla inlägg i min blogg och du gräver ordentligt och stirrar dig blind på detaljerna. För människor ÄR motsägelsefulla.

Visst -jag har ideal som jag tror på och som jag strävar efter att uppfylla eller leva efter, men jag misslyckas ibland pga att jag är människa.

________________

OCH – Jag har inte ändrat åsikt i amningsfrågan överhuvudtaget. Jag har – som jag sagt tidigare – ammat så länge som det känns bra. Jag har ALDRIG påstått att Ninja får amma vidare om det får oss att må dåligt.

Jag ammar som sagt fortfarande, även om jag slutat nattetid. Detta för att 1. amningen har förändrats (ninja ammar mer och är mer lättstörd om hon tappar tutten) 2. varken jag eller ninja får sova ordentligt 3. ninja äter inte maten på dagen.

NU vaknar hon BARA tre gånger per natt för att vråla eller gnälla eller tjata om tutten. Och det är värsta lyxen för mig. Tidigare har hon vaknat VARJE halvtimme, natten igenom. Minst. Vrålat och sugit och bitit och dragit.

ang. ninjas behov så har inte stora barn behov av att amma. Man ammar stora barn för att det är mysigt. Det är en enorm skillnad på bebisars behov och stora barns behov. Ninja är ingen bebis längre och det som gällde för ett år sedan gäller inte idag.

När du säger "vad hände med ninjas behov?" så är det en antydan att hennes behov inte spelar roll för mig längre. Du kanske inte menar det så, men det är så det tolkas. Läs igen: hur skulle du tolka det?

Du hade kunnat säga "Sa du inte att Ninja skulle bestämma när det var dags? Vad hände som fått dig att ändra dig?" osv.

*och nu hoppas jag att jag slipper upprepa att det jag sagt är; Ninja får styra så länge det känns bra för oss"* ???

Men GUD så tröttsamt!

Alltså ett 18 månaders barn är liksom inte en bebis som inte förstår något. Ninja är ju stor nog att förstå att mamma inte alltid KAN komma på stört eller att hon inte KAN få allt hon pekar på (inklusive tutt). Så är det ju för alla barn och det handlar ju inte om behov överhuvudtaget. Det handlar om gränser och ramar om något eller kanske helt enkelt vanlig hederlig uppfostran.

Att vara AP och läsa barnets signaler och svara på dem innebär INTE INTE INTE att barnet alltid får det som det ber om. I det här fallet har dessutom LD just läst Ninjas signaler (hon äter och sover för dåligt) och svarat på dem på det sätt som hjälper Ninja bäst. Hade Ninja blivit otröstlig och inte sovit eller ätit alls som resultat av nedtrappningen av nattamningen så är det ju givet att LD hade börjat nattamma igen, men så är det ju inte heller.

Ninja har ju svarat på nedskärningen med att sova och äta BÄTTRE (och jag vet, jag känner LD och Ninja privat – hon åt ganska lite innan) och därmed är ju Ninjas BEHOV tillsedda. Ninjas vilja däremot har kanske inte fått styra i det här fallet, men det är faktiskt en del av steget från att vara bebis (som styrs enbart av behov) till att bli ett litet barn (som har både behov och vilja).

Barn kan inte få bestämma om allt hela tiden, i såfall skulle alla ungar sitta inne, glo på tv och äta godis hela dagarna, skita i tandborstningen och gå och lägga sig vid 1 på natten, gå i blöja till de är 5-6 år och aldrig bada/duscha. Det är upp till oss föräldrar att hjälpa barnen att styra in på rätt väg när de själva inte har förmågan att bryta mot viljan och se till sitt egentliga behov.

Jag tycker Natta har gjort helt rätt och definitivt inte sagt emot sig själv. Och som hon säger själv, vad som gäller en 6 månaders bebis gäller inte nödvändigtvis ett 18 månaders barn!

Anaiah: Vad är det som är tröttsamt? Jag håller helt med dig med det andra du skriver. Har aldrig skrivit något annat.

LD: Då förstår jag inte varför du inte slutat mycket tidigare, hur har du orkat hålla på så länge på nätterna?

Ja om du tolkar det jag skrev så så ber jag om ursäkt om du blev sårad eller så. Synd att du ska tolka det som jag tycker du är dålig. Har du inte läst det positiva? Det svarar du ingenting på.

anonym — jag ber om ursäkt, givetvis ser jag det positiva – jag var trött igår och ville bara bemöta det felaktiga.

Det är jättehärligt att läsa allt fint du säger och det ger mig en bredare bild av vem du är. Men när du först postade så var det svårt att INTE tolka det som nåt negativt.

Att jag fortsatt amma nattetid har nog mest att göra med att jag inte velat ta fajten. Ingen förälder vill ju att deras små ska bli ledsna (i ninjas fall blev hon mest förbannad) och så är man ju lite lat till mans.

Och jag VILL ju amma.

Har man så att säga rent mjöl i påsen så brukar man sällan känna sig nödgad att framföra kritik och frågor som anonym. Jag tycker det är uppenbart att du försökte hitta något att anmärka på och nu när du blir motbevisad så säger du att du "absoluuuuut inte menade på något granskande vis". Sånt är tröttsamt!

Att inte kunna skilja på barns behov och barns vilja i att försöka underminera någons agerande, DET är tröttsamt.

Hela attityden är tröttsam och gammal.

..eller så är det så enkelt som att en fråga angående sitt barns behov kontra förälderns är olika känslig för olika personer. för de allra flesta skulle en fråga om avslutad nattamning inte röra upp så här starka känslor. varför känner du att du måste försvara dig? att sluta nattamma, eller amma för den delen, vid 1,5 års ålder är ju inget underligt alls.

tessan jag tycker inte heller det är konstigt och blev därför väldigt förvånad över påpekandet! Det jag försvarar är ju inte att jag slutar nattamma utan antydningarna att jag inte står för det jag sagt tidigare.

Tjoho här var de livat. Ville bara säga att jag är glad att du känner att du fattat rätt beslut. Jag har många gånger läst din blogg och undrat hur du orkat amma så länge på nätterna trots smärta och sömnbrist. Jag tror inte att du hade orkat om du inte varit så övertygad om amningens fördelar så tycker det är konstigt att säga att du motsäger det. Jag har inte skrivit ngt om det eftersom jag utgått från att du själv bäst kan känna vad som är rimligt ifråga om nattamning och det gör du ju uppenbarligen också. Good for u 🙂

Oj! Här har det hänt grejer! Jisses…Fenomenet att människor inte kan läsa vad som står, utan väljer att tolka är inte ovanligt.

Det har tagit mig några år i vuxen ålder att lära mig att inte tolka, utan läsa rakt av. Gäller även att lyssna. Lyssna till det som blir sagt utan att tolka och analysera. (Att inte tolka när jag lyssnar är svårare än att läsa, men det är för att jag då även hör tonfall, ser minspel o.s.v.)

Mest synd är det att människor tolkar det du skriver, när det står så tydligt..? Kan jag inte förstå. Vad du gör med Ninja, hur du väljer och hur Ninja väljer är väl ändå upp till er??

Fortsätt du som du gör! Tycker det är starkt av dig att stå för dina åsikter och "gå din egen väg".

Ha en fortsatt bra helg!

Mvh Anna

Anaiah: LD har min mailadress, så till henne är jag inte anonym. Sen är jag inte motbevisad eftersom jag aldrig haft en åsikt utan bara undrat. Om du tycker det är tröttsamt, varför besvärar du dig ens att skriva här?

Tycker det är synd att det finns människor som kommenterar endast för sakens skull och skiter i allt annat.

Tycker iaf att din blogg äger rätt så djävla skapligt!

Tryck ner fanskapen som inte har något annat för sig än att ställa idiotiska "frågor".

Vilken diskussion kring det lilla. Vad mycket som folk tar för givet egentligen. Tycker LD är ball, inte mer människ än vi andra här i världen.

Bara en grej till anonym som skriver

"Du skriver ju t.ex. att det är helt sjukt att vi kvinnor ska behöva vara så kvinnliga osv. Ändå rakar du benen. Ibland är du värsta feministen och ibland så måste du raka benen för att det tydligen kliar"

Måste alla skita i att raka benen för att man är feminist? Mycket konstigt! (nu vet jag ett inlägget fortsatte men det var bara en konstig grej tycker jag att skriva så)

Ha en underbar kväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *