Kategorier
Titta jag ammar!

herregud ska ungen ha napp tills han är fyrtio eller?

Jag inte ett dugg på att man måste avvänja barn från napp, blöja eller vad det nu må vara. Tids nog slutar de självmant. Det hör till den normala utvecklingen. Jag samsov med min mamma som liten, jag tyckte om att sitta i hennes knä och att hon läste sagor för mig. Det växte jag ifrån […]

Jag inte ett dugg på att man måste avvänja barn från napp, blöja eller vad det nu må vara. Tids nog slutar de självmant. Det hör till den normala utvecklingen.

Jag samsov med min mamma som liten, jag tyckte om att sitta i hennes knä och att hon läste sagor för mig. Det växte jag ifrån lagom till puberteten.

Sen undrar jag om det är nån som NÅGONSIN stött på eller ens hört talas om en normalt utvecklad tonåring som fortfarande ammar, har napp, samsover med morsan eller bär blöja?

Nej just det.

Jo jag sitter och härjar i Katrins kommentarsfält. Världen är tyvärr full av ignoranta idioter.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

89 svar på ”herregud ska ungen ha napp tills han är fyrtio eller?”

Jag tror iallafall inte det är bra för ett barn att springa runt med napp på förskolan eller skolan. Och för att inte tala om, retad.

Därför är det föräldrarnas ansvar att introducera bort det. Det behövs när sugbehovet behövs.

Och amning behövs för att ge mat när de ej kan tugga. Och för att ge närhet när den inte vet någon annan närhet än brösten, som såklart är det viktigaste. För en bebis.

Så tycker jag!

emily jag jobbar på förskola och vi har massvis med barn där som har napp. inget konstigt med det! och retade blir de inte.

Ja men av vilken anledning i hela världen finns det för 6åringar att springa runt med napp?

En enda vettig förklaring?

För att h*n inte vill sluta?

jag undrar varför många tycker det är så viktigt att ta bort nappen tidigt (många i ditt inlägg om napp nämnde före 6 månaders ålder)? särskilt för barn som inte ammas, eller inte ammas särskilt länge, så fyller ju nappen samma mys-, tröst- & avslappningsfunktion som en stunds amning då & då.

mys? tröst? trygghet?

Varför så jävla bråttom med att ungarna ska bli "stora" och "självständiga"?

Äh trams! – det är ju inte så att ungen kommer ha napp (eller amma) när h*n går ut skolan så varför stressa? Nej, slappna av istället och njut. Tids nog så växer ungarna upp! :thumbup:

Nej jag snackar inte om att man bör stressa. Min son kommer förmodligen ha napp tills han är 2-3 år.

Men nån gräns får det väl finnas?

Mys, tröst o trygghet kan dom väl lära sig att få på andra sätt? Kramas med mamma, mysa ner sig i soffan..

Man måste inte låta sin 5åring snutta på en napp för att bli trygg. Det låter lite… sjukt.

Jag tror inte det rekommenderas någonstans att förskolebarn ska ha napp för trygghetens skull eller för att man gör dom "stora"?

Det är till för småbarn och när barn är i den åldern så är det dags för föräldrarna att släppa små-barns perioden med allt va de innebär. Hur jobbigt det än må vara. Såväl som med amningen!

Den stora nackdelen med napp är att tänderna kan bli förstörda. Jag sög på napp tills jag var 4 och fick ett gigantiskt överbett. Hatade att ha tandställning, så det besparar jag gärna mina barn.

Du har så rätt, så rätt! Synd att majoriteten är så jäkla trögfattade och okunniga så det finns inte. Verkligen jättesynd. De är ju DEM som ger upphov till mobbning med sitt: "göra riktiga pojkar", "amning är perverst", "nappar är bara för bebisar", "flickor ska va' söta å rara" o.s.v. o.s.v. Det är alla dessa råkorkade föräldrar som för över sina galenskaper på sina barn och vips så har vi en ond cirkel utan stopp. Kan man inte bara låta barn vara barn? Varför ska barn göras "självständiga" redan i 1-2 årsåldern? Varför ska barn göras till söt flicka och tuff pojke? Varför inte bara låta de vara egna individer och framförallt BARN. B-A-R-N. Barn behöver närhet, och att få känna sig små ibland. Tonåringar? Inte lika mycket. Vuxna? Inte lika mycket.

vad ska ni göra om ungen suger på fingrarna eller på tummen, hugga av den?

det handlar inte om ifall det är skadligt för tänderna, det handlar om en del männsikors helt idiotiska syn på amning, att barn ska bli självständiga vid en viss ålder och inte behöva suga på mammas bröst, att en del kallar amning incestuöst.

jag är aldrig på familjeliv och är inte van vid sådär extremt inskränkta personer, men de som skriver i katrins kommentarsfält till det inlägget, det måste väl vara några extremt idiotiska puckon väl, eller är det vanligt att folk är sådär? blir ju mörkrädd.

va e det för jävla kommentarer? SKIT I DOM,det är väl du som e mamma åt DINA barn.

jag har två tuttbarn(napp kallas det i södra Sverige) och min älsta 3,5år har slutat med tutte på natten nu i sommar.

1, baren FÅR inte ha TUTTEN på dagis/ skolan )så klart om dom ska vila eller e jätteledsna )

2. TÄNDERNA alltså skärp er mjölktänderna tappar dom o har dom tutte längre så finns det TANDvänliga -tuttar/nappar

3,o sen tycker jag att det är dom som e föräldrar och dom bestämmer / uppfostrar sina barn

4, jag hade tutte tills jag var 4-5 o jag har aldrig haft tandställning eller nåt liknade.

det finns dom som röker i sina barns närhet SÅNA kan ni väl tjata på.

faan håll käft o sköt erat eget!

p.s. jag tycker du e sak o ärlig med dina barn.

du inspirerar mej!

Herregud, så fort folk har klämt ut en unge så kan de helt plötsligt allt om barnuppfostran – mycket märkligt kan jag tycka. Jag förstår inte hur man kan orka engagera sig i hur ANDRAS barn uppfostras, jag tycker inte man har rätt att gå in med pekpinne och säga: "barn skall minsann inte långtidsammas, barn skall minsann inte si, barn skall minsann inte så".

Vill du amma dina barn länge – kör på säger jag! Fint för dig och dina barn när ni vill det allesammans. Det är kärlek tycker jag! Och om Ninjan nu händelsevis skulle ta med sin en nappflaska bröstmjölk på högstadiediscona så tycker jag: gött, hellre det än sprit.. :thumbup:

emily – nej varför ska det finnas nån gräns?? Jag förstår inte.

johanna – det hör nog till ovanligheten och beror snarare på nåt djupare än att mamma glömde avvänja. De allra flesta barn slutar självmant med blöja, napp, tumme osv.

jag kände en tjej som hade napp tills hon var runt nio. (men hon slutade liksförbannat självmant då så whats the big problem liksom) och hon misshandlades psykiskt av sin mamma. som sagt – det ligger nog nåt djupare i grunden om man fortfarande har ett snuttbehov när man är vuxen.

emily – och varför måste man utesluta ETT sätt att mysa på bara för att det finns andra??

Är det inte skitbra om man har fler än en metod att tanka trygghet och närhet på? Är det inte skitbra om man hittat ett sätt som båda trivs med och som inte har några nackdelar? (men massvis med fördelar)

Amning ger närhet, kärlek, trygghet, mys.

Min dotter älskar att sitta i knät och gosa in sig. Hon älskar att kramas, pussas, gnugga näsor. Är hon ledsen så vill hon gärna att man bär henne och så sover hon gärna vila på appas bröst de dagar han är hemma vid den tiden. Hon vill att man läser böcker för henne, badar tillsammans och hon vill gärna hålla handen när hon ska sova.

Och så tycker hon väldigt mycket om att få tutten ibland. Det ena utesluter inte det andra.

jag hade napp tills jag var ca 7 år. och det blir jag fortfarande påmind om idag (och blev när jag var liten också), så jag tror nog också på avvänjning. men jag kan inte bry mig mindre om hur andra familjer väljer att göra, det är ju inte så att barnets framtid kommer att förstöras pga en sådan grej. däremot långtidsaming, som emily skrev så är det ju näring till bebisar som inte kan tugga. inte behöver dom amma när dom är 6-7 år? har igen ingenting emot de som väljer att göra det, bara en fråga så där (:

anonym – vad hände när du var sju då? Blev du avvänjd eller slutade du självmant?

nej det finns inget behov av att amma för äldre barn. Det finns heller inget behov av att höra godnattsagor, äta glass, se på barnprogram, pussas, sitta i knät osv. 😉

Jag har inte sagt ett ord om HUR NÅGON ANNAN FAMILJ gör. För det har jag inte med att göra & lägger mig inte i alls. Alla gör såklart som dom själva vill.

Jag säger exakt som jag TYCKER. Sen får den som vill ta åt sig eller känna att jag lägger mig i deras liv om dom vill det.

Jag tycker att man ska avvänja sådant som inte längre behövs. Jag tycker det är föräldrarnas ansvar. För som sagt. Jag tror inte alls på att dom (barnen) kommer en dag & plötsligt säger "Nu vill jag sluta med napp/tutte eller vad det nu kan vara.

Det är ett inlärt beteende .. som dom alltid haft sen dom föddes. Dom vet inget annat, dom har blivit beroende av det. Det är föräldrarnas förbannade skyldighet att introducera bort det.

Det får göra "ont i mamma-hjärtat" att acceptera att det lilla barnet inte längre är i små-barns-åldern med allt vad det innebär.

Men kom inte & säg att dom ska gå & ha napp & tutte tills skol-åldern när dom inte längre behöver det. För det är inte sunt. På både Bvc och dagis så tycker dom att man ska sluta när sugbehovet inte längre behövs. Lägg era behov åt sidan. Barne kommer klara sig galant utan dessa saker.

och du emily, jag har i egenskap av förskolepedagog, stött på massvis med ungar som självmant sagt precis så; "nu vill jag sluta med nappen! nu är jag stor!" osv. :thumbup:

så även där har du fel. 🙂

Jag kan bara utgå från mig själv. När min dotter slutade med napp så var det av en anledning, nämligen att hon ville ha den inne konstant så att ingen hörde vad hon sa när hon ville göra sig förstådd. Det blev för tjatigt att säga ta "ta ut nappen så hör vi" varje gång hon sa något. Vi frågade om vi ändå inte skulle lämna napparna till kattungarna och det var hon helt och hållet med på. Sen blev det några dagars ledsamhet, men gud vad hon växte sen! Hon var så glad att folk förstod henne och språket gjorde ett till utvecklingssprång.

Detta var när hon var 2 år. Så jo jag kan nog säga att i VISSA fall bör man "vänja" av. Men finns det ingen anledning att göra det så gör det inte.

Jag ammar min tvååring jag med. 🙂 Får ibland höra kommentarer, men faktiskt ganska sällan! Enligt bvc är det superbra, och fortfarande otroligt nyttigt! Det kanske inte ger nån mättnad, men tydligen är det som att barnet får en liten injektion vaccin i sig vid varje amning. Naturligt, nära, mysigt, tröst, kärlek, varva ner.. listan kan göras lång! Och har man tur slipper man napp (det gjorde vi).

Jaja visst finns det undantagsfall. Men det betyder fortfarande inte att dom BEHÖVER det när dom är så pass gamla. Så tycker jag, och säkerligen de flesta andra också.. eftersom att de flesta 7åringar inte springer med napp eller tutte i mun. Utan föräldrarna avvänjer när det inte längre behövs 🙂

Ha en bra kväll!

+ att det sorliga är att du utrycker dig på detta viset :"Jo jag sitter och härjar i Katrins kommentarsfält. Världen är tyvärr full av ignoranta idioter." Bara för att man inte tycker som du.

Att jag skulle va en ignorant idiot för att jag inte vill köra in min tutte i min 2årings mun när de inte finns anledning till det.. eller att jag tycker man bör avvänja nappen?

Jag kunde också sitta o kalla sig idiot för hur du gör med dina barn. Men vetu .. jag skiter i det, och jag tycker ingen är en idiot för alla vill sina barns bästa.

Men alla har olika åsikter. Och för att inte människor tycker som du, är dom inga idioter. Alla har olika åsikter. Det är bra att man lär sig acceptera det även om man inte tycker likadant

Emily, det är ju ändå skillnad på att inte vilja långtidsamma själv och att sitta och säga att långtidsammare är incestuösa pervon. Säger man så är man ignorant, för då har man inte tagit reda på vad det handlar om.

Ok Sofia.. så för att du slutade med nappen när du var 7 så är det självklart att det är bäst?

Det är därför Dahmer är så mycket smartare än alla andra Fniss

Jag slutade med napp när jag fyllde 7 år. Päronen sa att när jag börjar skolan så är man stor och inte ska ha napp. Var tydligen ingen big deal för jag slutade pang bom och ville aldrig ha napp mer efter det.

Och som tillägg hade jag inga problem med mina tänder, de är raka och har ett bra bett utan hjälp av tandreglering.

Tonåringar som vill sova med föräldrarna nån gång ibland har väl de flesta hört talas om??? Inte är det nåt konstigt eller fel med det?

Och jag har hört enstaka historier om barn i första klass (förr i tiden när man började skolan året man fyllde sju) som velat gå hem och tutta, men det finns ju säkert 6½-åringar som inte börjat tappa mjölktänder, så det kanske inte hör hit.

helena:

Hört talas om inkontinens? Det finns blöjor för alla åldrar. Dessutom är det vanligt med ADH-störning hos barn och ungdomar. Sängvätning har knappast nåt att göra med att ungen inte har lärt sig gå på pottan.

Så jävla låg nivå på denna diskussionen nu, lägg tid på ett riktigt problem i stället. Som någon skrev någonstans, det finns föräldrar som röker inomhus med sina barn eller med sina barn i magen – kan vi inte alla enas om att dem är idioter i stället för att sitta och grubbla på bästa amningslängd? Alla barn är olika, alla föräldrar är olika och således finns det massvis av olika teorier om vad som är "bäst". Agree to disagree känns väl som en bra uttryck här.

Jeez, förstod direkt att det skulle bli ett jäkla rabalder när jag såg Katrins inlägg! Skönt att det finns personer som du som tar dig tid att utbilda ignoranta dönickar i amningens ädla konst! Länge leve amningen!

Vad fan säger man? Blir bara rädd när jag läser i det där kommentatorsfältet! Alltså allt är så personligt, varför ska andra lägga sig i? Visst är det bra att vi utnyttjar rätten att säga vad vi tycker, men vad fan…

Jag är en normalt utvecklad tonåring (fyller sexton om ett par månader) som tyvärr fortfarande inte har vant mig av med tummen ordentligt. Detta är bara vad jag känner, men jag hade uppskattat rejält om någon hade vant mig av med tummen tidigare. För nu har jag jättesvårt att sluta och jag kan inte ens bita ihop mina framtänder och kommer förmodligen aldrig att kunna det. Jag vet att du inte skrev något om att suga på tummen, men jag hade tumme istället för napp så jag antar att det räknas det med. Ville bara påpeka att det visst finns sådana tonåringar.

Barn har inget behov av napp eller tutte efter 1 års åldern, dessa fyller ingen nyttig funktion då bröstmjölken är blaskig och nappen är dålig för tänderna, men inför sovandet på kvällen förstår jag att det är mysigt för barnet så det är klart att man kan ge både napp och tutte om barnet vill, men jag blir riktigt irriterad när jag ser "stora" barn springa runt med napp, då har man fastnat i utvecklingen, samsovningen är olika från barn till barn, vissa gillar det och andra inte.

Jag tror att avvänjning kan vara nödvändigt i vissa fall. Oskar hade fortfarande haft blöja om vio inte hade avvant honom, han gick på pottan varje dag från precis innan han fyllde 2 men ändå så hade han blöja tills precis innan han fyllde 5. Nappen gav han upp självmant långt innan blöjan (konstigt nog)jag tror att det finns schyssta sätt att vänja barn av med saker om det blir nödvändigt.

Fast jag tycker att folk ofta har väldigt bestämda åsikter om vad barn ska och inte ska vid en viss ålder, jag vet att det fanns en del som tyckte att det var förjävligt att Oskar hade blöja så länge (vad ska man göra? Hota med spö liksom?). På bvc hade de en ganska snäv mall för vad som var normalt, när Oskar inte kunde stapla klossar så var det skäl för enorm oro, att han däremot kunde rita gubbar skittidigt spelade ingen roll för det ingick ju inte i mallen.

Barn är små människor, alla är olika, utvecklas olika snabbt, gillar olika saker och de måste tillåtas att vara så. Man uppnår inget alls genom att drilla varenda unge till att passa in i mallen för vad som är rätt och normalt. Oskar är född för tidigt och har varit jätteefter på massor med saker, men han har fått ta (det mesta) i sin egen takt och idag så är han precis som vilken annan 6,5-åring som helst.

Håller med dig LD om att om folk suger på tummen extremt länge beror det på en djupare orsak.

Jag sög på tummen tills jag var runt 6, jag minns det än idag hur jag slutade.

Jag liksom glömde bort tummen, och sedan var det inte gott längre.

Däremot fick jag ett fult överbett.

EMILY – ja, man ÄR en igorant idiot om man anser att långtidsamning är onormalt, incest, övergrepp och att de mammor som ammar sina barn är perversa sjuka och har ett behov av att förminska och undertrycka utvecklingen av sina barn. det handlar inte om olika åsikter då, det handlar om ren okunskap.

sen vad du själv väljer att göra är en annan sak och inget jag tänker moralisera eller värdera.

Jag håller med dig i stort. Men vad gäller nappen så är det ju tyvärr så att den dels kan hämma talet om den används för mycket och kan ge problem med bettet.

Därför tog vi bort nappen vid 3 år. Dock dricker killen välling ur nappflaska om kvällarna (han är drygt 4 nu), vilket många höjer ögonbrynen åt. Men där ser jag ingen som helst anledning att sluta förrän han själv vill, då jag inte tror att det påverkar tänderna om han får sin vällingflaska en gång om dan.

VAd är det för jävla samhälle man lever i om det anses sjukt att amma sitt barn….vad är det för människor. JAg skulle vilja slänga ur mig ett"sånna borde inte ha barn" och då menar jag inte för att man inte vill amma men för sin dumhet….

Men va tråkigt att läsa kommentarerna i Katrins blogg. Urkass stämning och ren pajkastning! Tyvärr tror jag att du får skylla dig själv att det hamnade på den nivån eftersom ditt första inlägg va väldigt surt, stöddigt och ganska aggresivt.

Annars håller jag med dig om att det går inte att tvinga ett barn till att amma och att sluta med div saker (napp, amning, blöja) kommer med tiden. Tror dock inte du lyckas få någon att förstå det via hennes blogg.

Du har ju sett mina tänder, jag sög på tummen tills jag började skolan för att jag inte ville sluta innan dess.

Mysigt som 17 var det, så klart, men nu ser jag ju ut som en jordbävning i käften 🙁

Jenna, det som påverkar mjölktänderna och deras position i käften påverkar också de permanenta tänderna. Det är därför man drar ut en mjölktand som blivit stött eller sned – för att den permanenta tanden under inte ska påverkas.

Min son hade napp till han blev tre. Jag märkte att han längre inte behövde och då passade jag på att hjälpa han på traven. Det gick utan större problem att vänja han av med napparna.

Jag själv hade napp till jag blev fem. När jag slutade med napparna så började jag suga på tummen istället. Det slutade jag med när jag var nio. Jag har aldrig haft problem med överbett eller något annat heller för den delen. Jag sög på tummen i skolan men blev inte retad för det.

Jag ser inga som helst problem med att börja med napp om man känner att barnet vill/behöver det av någon anledning. Däremot så får man se upp med tänderna då där faktiskt kan bli problem längre fram men det är ju inte nu… Min bror har aldrig använt vare sig napp eller tumme och han fick tandställning ändå eftersom tänderna växte lite var de ville i munnen på han så man behöver inte vara skonad ifrån tandställning per automatik för att man inte använder napp. Det behöver heller inte bli något problem när man använder napp.

Jag slutade per automatik, växte upp eller vad vi vill kalla det. Jag suger idag inte på tummen och har inte gjort det heller sen jag var nio ungefär.

Att man på dagis skulle bli retad för att man har napp tycker jag låter idiotiskt för där har ju många barn napp. Det är ingen orsak till att inte börja med napp när barnen är spädisar anser jag. Är man orolig så kan man börja avvänja om det visar sug att det är på väg att uppstå ett problem.

Sen tänker jag så här att bara för att barnet har napp så innebär ju inte det per automatik att barnet har nappen i munnen 24/7. Vad är det som säger att barnet ska ha nappen inne hela dagarna? Min son hade napp när han skulle sova och när han var väldigt ledsen och trött sen fick de inte vara framme helt enkelt. Det var inga problem för han att prata. Han tog ur nappen själv om han hade den i munnen när han pratade. Kanske är han van vid att man måste vara tydlig för vi är många vuxna omkring han som är hörselskadade och det kanske har hjälpt, vad vet jag.

Ibland blir det väl till att vara lite väl hispigt faktiskt…

Det är som Anaiah skriver, man kan förstöra tänderna om man suger för länge på napp eller tumme, sen blir kanske inte alla drabbade på samma sätt men är det värt att chansa?

Det handlar ju inte om att försöka få ungarna till att bli stora och självständiga utan att vara förälder och försöka hjälpa till och vägleda barnet… för att dom ska slippa få problem i framtiden.

Jag vill dock tillägga att jag tycker det är skillnad på att amma länge och att använda napp/tumme länge. Tutten är ju inte hård på det vis att den stör tändernas växt och utveckling som nappen eller tummen riskerar att göra. Ammar gör man också med öppnare gap än när man suger på tummen eller nappen.

Jag håller defenitivt med! Med äldsta slutade vi av nån anledning med napp vi halvåret och det gick visserligen jättebra, men med Liten så låter vi honom ha kvar den, han är benskör och det känns viktigt att han har ytterligare möjlighet till tröst på nåt vis.. Anledningen till att vi nog kommer att vänja av runt 3 är inte tänderna i sig utan bettfel vilket har med käken att göra och inte tänderna. Känner vi inte att han är redo då så får vi fundera på hur vi gör då.

Jag vill bara tillägga att även om tummen och nappen kan skada tandutvecklingen något handlar det om en marginell påverkan. Ofta om man får sneda tänder som vuxen beror det oftast mer på genetiska faktorer än på nappen/tummen.

Jag gillar också det faktum att de som tycker att långtidsamning är äckligt och fel (speciellt i Katrins kommentarsfält) är samma människor som tror att ordet "och" kan bytas ut mot bokstaven "o". Det är det kan det inte. Kan man inte ens stava till "och" ska man nog undvika att uttala sig i någon fråga överhuvudtaget. Det verkar vara Sveriges brain trust som vill bråka om det här.

Orka. Orka^2.

MINA då svamlade bvc. okunskapen florerar tyvärr även hos sk. utbildat folk. synd för de sabbar så mycket.

Mjölken blir inte blaskig. mjölken blir inte mindre näringsrik alls.

S det är så roligt när någon ska klanka ner på hur andra skriver, och sen skriver fel själv :p

(jag är själv snabb på att påpeka andras stavfel, och ofta när jag gör det så har jag stavat fel själv, och så skriver jag oftast utan versaler, det blir lätt lite komiskt)

jag tror ju dock att de här puckade människorna KAN stava till "och", det är nog inte stavningen man ska vara orolig för där.

….

jag är fortfarande nyfiken på hur man vänjer av ett barn att suga på tummen? hur gör man då?

Har KD:s människosyn tagit över människors hjärnor eller?

KD som säger att homosexuella inte ska adoptera barn för det uppmuntrar till pedofili och tidelag

Lika jävla dumt som att påstå att amning har något med incest att göra

Vad är det för kvinnor som äcklas över sina egna kroppar,kön,bröst?

Utvecklingen går bakåt

Mina fem barn har alla växt upp till underbara fina killar och tjejer.minstingen är tolv idag.honom ammade jag i två år

Dom har alla fått amma,ha napp,nappflaska,sovit hos oss o.s.v. hur länge dom velat

Trean sov hos oss till han var tio Då reste han sig upp och sa

Jag är för stor för det här

och så gick han och kom aldrig mer igen

Hur kan amning väcka dessa känslor?

Hur är detta möjligt 2010????

Jag saknar ord

Jag stöder förslaget om gerillaamning även om jag själv slutat amma och inte kan deltaga:-)

jennie: Stavade jag fel? ;/ Pinsamt. Var? Jag verkar dessutom ha drabbats av någon slags tillfällig blindhet som gör att jag inte ser det.

Nej, du har rätt. De kan säkerligen stava till "och". Jag hävdar dock bestämt att de människor som tror att man kan förkorta lite hur man vill och när man vill bör fundera över sitt grepp om det svenska språket 🙂

S nej, du stavade inte fel, du skrev "Det är det kan det inte", eller är det jag som inte begriper den meningen? ;o

allt är internets fel. jag KAN skriva korrekt svenska, men lathet gör att jag använder förkortningar, och jo jag skäms lite för det också :s

jennie: Hahahaha! Shit! Så går det när man är för snabb i sin redigering av sina texter.

Jo, jag tror delvis att Internet som gör att språkbruket blir lite slappt hos de flesta. Jag ser det hela tiden hos mina elever. När de skriver kan de helt plötsligt slänga in ett "'coz" när de ska skriva "because" etc. (Jag är svensk- och engelsklärare på gymnasiet, så nu när jag har erkänt det blev den där obegripliga meningen ännu pinsammare). Hur som helst, jag står fast vid att folk som nästintill patologiskt håller fast vid helt galna förkortningar ("ja" = "jag", "de" = "det" etc) bör fundera över om de faktiskt kan delta i diskussioner. Poängen med att diskutera är ju inte bara att föra fram en åsikt, utan också att verka kunnig. Ett alltför slappt språkbruk motverkar det sistnämnda 🙂

Lite onödig fakta här men det finns de som inte kan släppa saker. Min farmor är 79 och har fortfarande en "snutte". En liten filt som hon haft sedan hon var liten. Själv sover jag med en liten kanin i handen. Jag kan inte somna om jag inte har den i hande så den får följa med överallt dit jag reser och ska övernatta. Så i vissa fall får man nog tyvärr vänja av sina barn med vissa saker om de ska sluta.

clinen: Men frågan är då VARFÖR du har kaninen och din farmor har sin snutte. Är det för att ingen har vant er av dem eller är det för att det är en slags trygghet som ni känner att ni inte får någon annanstans? Jag hade min "Lejonpard" (ett leopardgosedjur) som jag hade fram tills att jag var 12. En dag behövde jag inte honom längre och så fick han helt enkelt bara vara en prydnad. Idag vet jag inte ens var han är längre och det är förstås sorgligt…

Min poäng är alltså att jag inte riktigt tror på avvänjning i sig. En förälder kan inte ändra på sitt barn som individ för att det vore ett övergrepp i sig. Ett barn är en person med preferenser och vilja och bör behandlas därefter. Vill man ha en snutte, napp eller gosedjur (eller att man ammar för den delen) när man sover får man ha det tills det räcker och man har tröttnat.

S haha, som sagt, jag gör alltid nåt fel själv när jag ska tala om för andra att de stavar fel.

jag skriver aldrig "de" istället för "det" eller "ja" istället för "jag" eller ännu värre "d" "tkr" "lr", osv.

men ett och annat "o" istället för "och" blir det nog ja.

håller med om att det är svårt att ta vuxna personer som skriver som en smsande fjortis på allvar i diskussioner.

nu blev det ju väldigt off topic, jag bara tyckte det var lite roligt, din första kommentar där 😀

S, jag kan naturligtvis bara svara för mig, men jag tror inte på avvänjning av den traditionella typen. Om man som förälder märker att ens barn har ett trygghetsbehov som gränsar till det onormala så får man se till att utreda vad man kan göra åt det. Att bara vänja av med vanan åtgärdar inte det underliggande problemet.

Och sen beror ju även önskan över att sitt barn måste få lov att vara barn så länge som möjligt, på något mer underliggande. Och önskan att de måste vara nära mest hela tiden för anknytningens skull. Att ens eget sargade barn inom en måste bli tillfredställt genom att inte bli övergivet igen. Vem är det som talar, är det barnet inom en eller den vuxna förnuftiga som faktiskt klarar av att vara en ledare, och inte bara någon som är rädd för det man själv varit med om? Jag har samma problem, och jag tror absolut på att vara nära. Men ibland kan det finnas tendenser till att man använder sitt eget barn för att fylla sitt eget behov och jag tror att det är viktigt att se upp med och vara medveten om.

Alla människor är olika och vanor skapas och behålls olika lätt för olika människor. Ibland måste man hjälpa barn på traven med att sluta med vissa saker när man ser att det finns andra sätt som barnet kommer må bättre av.

Ok, confession… jag fyller 26 i September… Jag suger på tummen i sömnen ibland… Sambo vet om det och vi skämtar om det, ja, va fn ska man göra lixom, jag behöver det tydligen 🙂 sååå ibland försvinner det helt enkelt inte :):love:

Hehe, jag är 28 och jag samsover med min mamma när jag är och hälsar på henne. Det är mysigt att ligga och prata innan man ska somna. Jag sov mellan mina föräldrar tills jag var 5 av den enkla anledningen att de inte pallade att köpa en egen säng till mig efter att mina fötter började sticka utanför spjälsängen. Till slut fick jag själv nog och tjatade mig till en egen säng i ett eget rum.

Angående napp så behöver inte fula tänder nödvändigtvis bero på den. Jag hade napp på natten (pappa tog den från mig när jag somnat) till jag var 2-2,5 och har visserligen öppet bett MEN, mitt syskonbarn ville aldrig ha napp, hon spottade ut den direkt. Hennes permanenttänder stod rakt ut så hon fick plocka ner överläppen när hon lett stort. Syrran lyckades efter många om och men få till att hon fick tandställning så nu är hon superfin, men fula bett kan vara genetiska och behöver inte ha nått med napp att göra alls.

Varför måste allt styras och kontrolleras så mycket? Låt barnet själv bestämma när det vill sluta amma, sluta med napp, snutte eller samsovning. Låt det fortsätta så länge ett behov finns. Svårare än så behöver det väl inte vara? Jag är verkligen inte påläst men jag är rätt säker på att våra förfäder inte diskuterade hur länge deras barn skulle ammas, när de skulle sluta sova tillsammans eller när de skulle kasta pälsbiten (eller whatever) som gav dem trygghet. Och människorna har ju överlevt och (i de flesta fall) utvecklats trots allt.

Jag är inte så bekymrad över hur länge barn har napp, men intresserar mig för motsägelserna i argumentationen för och emot (inte bara här, utan sådär allmänt i samhället). Napp kan i vissa fall skada bettet och tänderna och napp kan göra att omgivningen inte hör vad barnet säger, alternativt att barnet avstår från att prata "fritt" och i stället suger napp. Dessutom sägs det att nappen kan bli en propp föräldrarna eller barnet självt stoppar in för att dämpa/undvika jobbiga känslouttryck. Låter ju inte bra att dämpa och undvika i stället för att uppleva och genomleva och lära sig hantera.

Hm, jo, men så sägs det också att det bara är ett fåtal som faktiskt får permanenta skador i munnen och att det knappast finns någon som i vuxen ålder inte lärt sig tala ordentligt för att de haft napp länge som små. Och småningom lär man ju sig hantera känslor och konflikter utan napp också, för ingen tjugofemåring tar ju till nappen då pojkvännen gjort slut eller katten har dött.

Det jag reagerar på är att man hela tiden talar om hur oskadade barnen blir sedan som äldre barn/tonåringar/vuxna, att det liksom inte har spelat någon roll vad man har gjort eller inte gjort i barndomen för "de blev ju ändå helt normala vuxna". Har barn och barndom verkligen inget egenvärde, handlar det bara om hur barnen blir sedan, senare, som vuxna?

Mina barn har haft napp till ettårsåldern och brydde sig inte om att vi slutade ge dem napp, de var inte så fästa vid dem, tydigen. En orsak till att vi plockade bort dem var att vi var osäkra på om barnen skulle lära sig hantera besvikelser, konflikter m.m. lika bra med napp som utan. Då tänkte vi alltså inte så långt som till hur de kommer att hantera dylikt i vuxen ålder utan bara på att de som barn antagligen har nytta av att (naturligtvis med vår hjälp) kunna uppleva och bearbeta negativa känslor utan en plastbit som dämpare.

Jag tycker också det är värdefullt att barnen sedan de börjat tala oftast har blivit förstådda av alla, utan att ha behövt höra "nä, jag förstår inte vad du säger, ta ut nappen" som en rätt negativ inledning på samtalen.

Nu har jag skrivit som om barn med napp har plastbiten i munnen dagarna i ända, men så är det ju inte. Många har den bara då de ska sova, är ledsna etc. Det jag undrar då är om det är barnen eller föräldrarna som har infört den begränsningen? Om tanken är att det bästa är att låta barnen styra sin nappanvändning själva och sluta självmant så borde väl tanken i förlängningen också innebära att barnen själva ska få bestämma hur mycket eller lite de använder nappen under dagen? Eller?

Tildaf- ingen har sagt att det MÅSTE vara på grund av napp eller suga på tummen, självklart finns det andra anledningar till att tänderna sitter fel men att suga på napp eller tumme är en stor bidragande orsak till många som har t.ex. överbett…

Tandläkare råder ju föräldrar att ta bort nappen för barn i tidig ålder just för att det kan förstöra så mycket.

Emma, Jasså var det det jag påstod att folk hade sagt, det hade jag ingen aning om men tack för att du förklarade mitt inlägg för mig! Förövrigt heter det inte överbett det heter ÖPPET BETT. Överbett är nått helt annat.

Tildaf- hej å håå, du var då ett riktigt charmtroll!

Du skrev "Angående napp så behöver inte fula tänder nödvändigtvis bero på den" och "fula bett kan vara genetiska och behöver inte ha nått med napp att göra alls."

Och då ville jag bara påpeka att ingen skrivit att det alltid är nappar som är problemet när det gäller t.ex ÖVERBETT (vilket är mycket vanligt hos barn som använt napp för länge) eller att tänderna blivit snea, det är självklart mycket genetiskt…

det är säkert mycket vanligare med det än att en unge haft napp för länge…

Men det är fortfarande så att MÅNGA barn som egentligen skulle fått raka tänder med rätt bett får massa problem i framtiden bara för att dom använt napp länge som barn.

Har inte läst alla kommentarer. Men jag håller med dig! Barnen slutar med blöja, napp och så vidare när dom är redo. Varför sådan brådska?

Här hemma har vi inte ens börjat tänka tanken på att få Vilgot torr då det inte funnits något intresse från hans sida ännu och då är han 2,5 år.

Men det här med napp. Vi har precis slutat med det. För någon dag sen bara. Anledningen är att han biter sönder en om dagen och har så hållt på i nån månad. Vad ska man göra då? Det fungerar ju inte att köpa nya nappar hela tiden. Nu mot slutet kunde det till och med blir flera på en dag.

Kände att det var dags att få ett stopp på det då.

Jag har inte heller läst alla kommentarer, men såg något om denna EVIGA diskussion om tänderna. Jag hade napp tills jag var sju/åtta år och mina tänder är jämna och näst intill perfekta, vilket jag hört hela mitt liv från tandläkare. Syskon till mig som däremot inte haft napp/tumme har haft tandställning och problem med tänderna som jag helt sluppit.

Jag älskade min napp och slutade självmant för att JAG ville, annars hade jag hur stor tillgång till napp som jag själv ville, även om JAG gjorde valen att inte använda den utomhus/på dagis och liknande. Eftersom jag bara är 16 och inte tänker skaffa barn på ett tag så kanske jag kommer att ändra mina åsikter, men det måste ju finnas värre saker än tandställning i världen? SÅ länge som du inte kan se in i framtiden och har en garanti på att tänderna blir förstörda, för de kan lika gärna bli perfekta.

Superblogg förresten, LD. :love:

Jag sov iofs inne hos min pappa tills dess att jag fick pojkvän då jag var 15 år gammal. Pappa tvingade mig alltid att lägga mig i mitt rum men på natten vaknade jag alltid och var skit mörkrädd så då smög jag så tyst jag kunde in till honom iaf 😛

Jag hade napp tills jag var 3 år och har överbett. Ingen annan i min släkt har överbett så det är inte ärftligt för mig utan det berodde på nappen. Mitt barn slutade strax innan han var 2 år. Ingen avvänjning. Han bara slutade. Han fick kasta nappen själv i en burk hos minigrisarna i en park vi brukar besöka. Tycker det är härligt att han slutade så tidigt, men han var redo för det då. Många barn kanske inte är redo och då kan det vara grymt att tvinga dem att sluta. Tror inte på avvänjning utan när de är redo då är det bara att sluta.

Napp har man kommit fram till att de minska risken för att barn kan sluta andas i sömnen och detta kan ju hända upp till 3 års åldern.

Tandläkaren sa nyligen att napp /tumme Inte ger större problem med tänderna.

Min son får ta flaska så jävla länge han vill. De är hans trygghet och tröst.

Varför måste man ta bort verktyg våra barn har att hantera livets jobbiga stunder bara för att folk tycker si eller så? ??
jag har ALDRIG sett en förälder ge sitt barn nya verktyg i livet för att trösta sig själv när de tagit bort snuttefilt eller napp mm.

varför ska man va snabb med att ta bort tryggheten i en liten napp tex?
Hela livet kommer ändå va en svårt nog. O nog har vi vuxna svårt att trösta oss själva,
vi vänder oss till godis glass alkohol mm. Inte alla men MÅNGA.
Varför inte bara låta barnen leva oskyldiga o skyddade lite längre?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *