Kategorier
Titta jag ammar!

Jag är en amningsaktivist

Nu har jag – än en gång – suttit i en diskussion om offentlig amning. Kontentan är att man får minsann amma så länge man gör det snyggt. Alltså, bara om man uppfyller vissa krav och dessa krav förändras ju beroende på vem man snackar med. Nån tycker att det duger att man inte tar […]

Nu har jag – än en gång – suttit i en diskussion om offentlig amning. Kontentan är att man får minsann amma så länge man gör det snyggt.

Alltså, bara om man uppfyller vissa krav och dessa krav förändras ju beroende på vem man snackar med. Nån tycker att det duger att man inte tar fram båda pattarna, en annan är nöjd om man täcker med filt, en tredje vill helst att man går undan till ett hörn och en fjärde tycker nog att man får gå på toa eller lämna lokalen.

Jag känner så många kvinnor som knappt vågar gå ut för att de är rädda att nån ska bli upprörd om de skulle tvingas amma. Jag känner kvinnor som kämpar för att få sin amning att funka men som blir så otroligt stressade av tanken att nån kan tycka de är äckliga. (och då funkar det knappt alls)

Jag minns själv vilken ångest jag hade och hur kämpigt det var i början då jag tyckte att ALLA tittade på mig (lägg dessutom till år av svåra komplex och panikångest) och jag nästan grät då vi var ”tvugna” att gå ut.

Attityden som vissa har mot amning begränsar kvinnor. Den förpassar kvinnor till hemmet och den inskränker kvinnors rättigheter.

DÄRFÖR känns det viktigt för mig att amma offentligt. Utan skam och utan skuld och framförallt utan att skyla mig.

Och jag skiter fullständigt i om jag ammar ”snyggt”!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

36 svar på ”Jag är en amningsaktivist”

Bra! Mer offentlig ammning! När tuttarnas ursprungliga och faktiskt livsnödvändiga funktion anses äcklig är det dags att vända trenden. Har läst om kvinnor som inte vill amma eftersom de förknippar brösten med sexighet. Det får det att snurra i huvudet på mig. Hur tänker man liksom?

löjligt att folk inte tycker man ska få amma! man kan jue gå runt i riktigt sexiga å utmanande kläder utan att nån klagar! barn behöver äta så de ska inte spela någon roll alls vart man ammar någonstans! det är lika mänskligt att amma som att äta skita å sova! kör ditt race 😀 tycker man att det är jobbigt att se någon amma så sluta ¨stirra på den personen!

Äsch, det är sånt larv. Då är det väl samma sak om någon klär sig väldigt opassande, ska vi förbjuda folk att ha för tajta/urringade/korta kläder också? Eller såna som inte duschar regelbundet? Det äcklar mig.. men det är ingen som tar hänsyn till det!! Om man nu ska se till alla andra så skulle ju knappt någon få gå ut eller göra något alls offentligt.

Detta gäller dessutom att ett litet barn ÄTER… och inte bara någons fåfänga… så då ska det absolut vara tillåtet oavsett vad andra känsliga människor tycker.

Tror folk har missat att det egentligen handlar ytterst lite om brösten i sig och extremt jävla mkt om att ens barn behöver mat. Behöver barn mat när dom slutat amma så ger man dom mat så fort det går, det positiva när du ammar är ju att du konstant går omkring med maten med dig även om du skulle råka va helt näck 😀

H E R R E G U D! Själv är jag ingen sån där totalitär amningsförespråkare som man möter här och där (beskyller dig inte för något), bland annat för att jag själv inte hade tillräckligt med mjölk för att amma själv och jag vet att det finns fördelar både med amning och flaskmatning, både för föräldrarna och för barnet. Dock måste jag säga att jag högaktningsfullt skiter i om folk ammar runt om mig, på stan eller whatever.

På restaurang hade jag nog reagerat men jag är vuxen nog att inse att det är mitt problem och inte den andra mammans. Att ge sitt barn mat borde inte vara en diskussionsfråga. Vad är grejen? Att det är bröst? Det ÄR ju faktiskt bröst man matar med men då är ju snarare västvärldens bröstfetisch ett större problem än amningen.

Folk får gladeligen amma i min närhet, på stan, i mitt hem eller var sjutton de vill. Om de VILL gå undan så tycker jag man ska acceptera det och på barnvänliga ställen tycker jag man ska göra det lätt för dem som vill att gå undan, men det ska ALDRIG vara ett krav. Vafan, kan man verkligen diskutera om man får mata sitt barn offentligt eller inte? Kan sexualiseringen av kroppen bli så stor att det skymmer föräldrafunktionen? Det är ju bisarrt!

Jag har alltid ammat vrt jag vill och där jag behövt men försökt göra det på ett snyggt sätt..

tex om vi varit på maxi och det varit kris har jag gått till provhytterna för kläderna om jag sitter på ett fik sätter jag mej med en sjal runtkring

fast gör det mest för att lille ska få lugn och ro och inte titta på allt annat

Jag rycker att det är självklart att man ska kunna amma även fast att man inte är hemma, men jag ska inte ljuga, jag uppskattar inte alls osmidig amning när jag äter, jag tycker att det är helt osmakligt. Jag säger eller gör ingenting, men skulle jag sitta och äta och jag får se massor av tuttar så blir jag väldigt irriterad.

Go girl:-) Jag tappade hakan första gången jag hörde det där med amma på toaletten:mad: Har ett svar till den som säger så: "skulle du själv ha lust att äta på toaletten?" eller om man är riktigt förbannad; "jag tycker DU ska gå och äta på toaletten istället" :-d

Vad skönt att det finns människor som du!

Är en av alla dom mammorna som inte riktigt vågar ge sig ut pga amningen och man blir väldigt isolerad minsann..

Men det blir bättre och bättre..

gör ju inte saken lättare att jag har amningsnapp… :S men kämpar på ändå och då är det skönt att läsa din blogg!

Man får ofta höra argumentet att amning är naturligt. Jo visst, det är att kissa o skita me men inte sätter man sig ner på gatan och gör sina behov så fort man blir nödig. Man går undan för att inte väcka anstöt. Jag tycker det är osmakligt att se på mjölkfyllda pattar. Har inget emot amning men man kan skyla sig eller gå undan eller ge mjölken i flaska, det finns faktiskt pumpar. Man kan amma på ett smakfullt sätt. Din bild på när du ammar LD väcker anstöt och kräkreflexerna i mig. Bara för att man ammar betyder det inte att man inte kan visa respekt gentemot andra. Jag själv är en ammande mamma, men en sådan som respekterar andra människors oliktänkande. Det är min åsikt i frågan. Tack för mig.

Bra! Jag ammar också överallt och hur som helst! Ger någon mig arga blickar så ger jag dom mer arga blickar.

Får mest blickar och ord när jag ammar på nått matställe. Men där tycker jag att det är mest rätt att få amma. För om vi äter får väl våra barn också äta?

Försöker hålla mig utanför dessa diskutioner då jag ligger lite på gränsen till vad jag tycker är "rätt och fel"… har inte riktigt bestämt mig vad jag tycker tror jag…

Men för mig handlar det lite om HUR man amma och vilken typ av bröst det är som ammar… =S Om man får säga så. Jag kommer inte kunna slänga fram mina bröst och amma hur som helst pga min storlek (ungefär som dina). För det skulle bara få mig att låsa mig totalt då min amning med mitt barn är mellan mig och barnet. Inte för andra att tycka till om…. :-s Kan man säga så?

aja, har väl snurrat in mig massor nu, men jag tillhör nog den grupp av människor som tycker det är vackert med ammande kvinnor, men utan att jag behöver se det på det viset som du visar på bilden. Jag ser hellre en sjal över bröst och bebis.

Smaken är dock som baken och det skulle inte falla mig in att "hoppa på" någon som ammade så som du, jag väljer då bara att inte glo. haha Inge mer med det liksom..

angelica– måste bara i all välmening fråga vad du menar med "typ av bröst.." om man har större pattar har man mindre rätt att amma offentligt då? jag tycker det är upp till pattarnas innehavare att av göra huruvida offentlig amning är möjlig eller omöjlig. de som inte gillar att se det- VÄND BORT BLICKEN! skitenkelt!

Linda

Nej det skrev jag inte. Jag skrev att JAG som har större pattar inte vill "slänga fram" dom som LD visade på sin bild. Och som jag skrev i slutet; JAG väljer att inte glo.

Och det är någonting med större pattar/bröst/boobs som väcker mer anstöt oavsett amning eller urringning. JAG vet för att JAG har haft stora bröst sen högstadiet.

Jag säger inte något om rätten att amma offentligt, alla kvinnor har rätt att amma offentligt enligt mig. Men ju större bröst, desto större blir även reaktionen som vi flesta vet. Eller hur? Det var ett konstaterande.

okej, då förstår jag mer hur du menar. jag reagerade på att du skrev:

"Men för mig handlar det lite om HUR man amma och vilken typ av bröst det är som ammar… =S"

jag visste inte du att du utgick från dig själv.. jag tycker liksom att vafan, det är inte alltid man lyckas ha en sjal tillgänglig preciiis just vid tillfället då amningen ska ske, ungen kanske panikskriker av hunger, etc etc.. man ska inte vara så snabb med att anta saker om andra människor. stör amningen dig, så titta bort, så anser jag. och som LD skriver så skapar ju detta osäkerhet bland mammor som kanske är lite tillbakadragna och osäkra redan från början. man kan inte jämföra amning med toalettbesök, för amning är att ge sitt barn mat, ju.

Nej verkligen ska vi inte jämföra amning med toalettbesök. Men jag förstår de som är emot amning offentligt på ett sätt och de som är för offentlig amning på ett sätt.

Jag står lite på båda sidorna.

Och visst är det som du säger, Nöden har ingen lag om ett barn gallskriker efter mat! =) Då är det ju bara "att slänga fram bröstet och mata" så att säga… men alla ser ju inte så på saken. Men då säger jag som dig och LD – Titta inte då! haha Svårare än så är det ju inte 😛

åh så tröttsamt att det finns idioter som tycker man ska skämmas över att ge sitt barn mat. och var fan drar de gränsen mellan att man "visar brösten" så det är obcent eller inte? är det äckligare att se 1/3 av ett bröst & ett barn framför än att se 5/6 av behag som sväller över kanterna på en urringad top?

folk är sannerligen dumma i huvudet. och man kan faktiskt titta bort om man störs.

Och vad fan är "smakfullt" eller "diskret" när det gäller amning? Som LD säger (och har sagt många gånger tidigare), frågar man 10 olika personer om vad de tycker är diskret amning så får man 10 olika svar.

Vem ska man ta hänsyn till då? Den som är mest pryd? Den som är minst? Eller till sitt barn och skita i vad andra tycker?

Jag bryr mig väldigt lite om vad andra tycker om min amning, det är deras problem och inte mitt. Vill de inte titta kan de vända på huvudet, ingen ammande mamma kommer och klämmer in tuttarna i deras ansikten och tvingar dem att glo. Däremot kan jag förstå att folk tittar, tuttar är ju ändå tuttar även om det sitter fast en unge i dem. Men stör de sig så kan de faktiskt låta bli.

Vill man som mamma täcka över sig med filtar och sjalar och alla sorters tyg så är det upp till dem. Vill de inte det så är det upp till dem också.

Vad andra tycker om offentlig amning är väldigt oviktigt.

Jag tycker faktiskt lite synd om Tilla, tänk att ha sån tuttfobi att man får kräkreflex av att se någon amma!

Hon kan inte må bra vinter och vår när HMs underkläder/badkläder-annonser sitter i varje busskur över hela landet.

Nä, väx upp Tilla, du tar fan förstapris i omogenhet. Ta inte dig själv så jävla allvarligt.

/dålig-dag-Anaiah

anaiah är på bettet idag… 🙂 fast hon har rätt, dock. tänker på dig och simons matproblem, ville jag också bara säga! du är bara människa.. krama om

Det är en vacker sak att amma sitt barn!! Fortsätt så! det är det mest naturliga i världen, Ska man skämmas lika mycket för att gå ut med bebismage (gravidmage) ??? Då kan ju folk veta att man har sex! OHH NO!:blush: nää AMMA på mammor!

:thumbup:

TILLA – som anaiah påpekade, Om den där bilden väcker anstöt så måste du ha riktigt jobbigt nu i sommar när urringningarna åker fram och folk går lättklädda eller när hm kör sina underklädes annonser. Jag gissar att du aldrig går på stranden.

Jag hoppas verkligen att du inser att det är DU som har problem och att det är DU som får anpassa dig. Inte jag.

Vilken tur att du iallafall kan stänga ner det här fönstret. Jag tänker inte begränsa mig själv för nåt prydarsles skull. Lika lite som jag döljer mina armhålor för de som tycker de är äckliga, eller döljer att jag är överviktig – lika lite tänker jag dölja min amning.

ANGELICA — jo har man stora bröst så bemöts man annorlunda. Folk reagerar mer. Jag kan amma hur diskret som helst (som på bilden) men min byst gör ändå att folk reagerar.

Vilket gör mig förbannad. Jag ska inte bli diskriminerad för att jag ammar och speciellt inte för att mina pattar är stora.

Jag måste bara säga a´tt bilden på dig och Ninja är bara så fin! Jag får känslan av "mommy to go" en storstadsmamma med fötterna på jorden och en nära relation till sitt barn.

Och amma offentligt gör jag också. Har man trillbringat TRE månader med att PUMPA VAR TREDJE TIMME så är man mäkta stolt över att denna hetspupning gav resultat. Man blir dessutom härdad av att ha folk omkring en hela tiden när man först pumpar och sedan amningstränar en prematur med sjukhuspersonal springades hej vilt omkring. Även andra föräldrar.

Ska vi nu inte amma våra barn offentligt, då ska vi då fan inte sola topless på stranden som de flesta gör idag…

Så hærligt med girlpower! =D Nej men ska inte skæmmas før sin kropp, alla har olika uppfattningar om vad som ær fint och inte! Ja jag tycker sjælvklart att man ska amma sitt barn om de ær hungrigt oavsett vart man æn ær! Mat som mat och inpackat i en førpackning eller i en tutte ær same same før mig =)

Så jævla skøn instællning du har till livet, ælskar att læsa din blogg!

Amma på! Jag tycker att det är snyggt att amma…

Sen behöver man inte springa runt och slänga med tuttarna när man är klar, men det är ju inte amning så det hör inte hit egentligen. Själva amningen är vacker.

petra – verkligen!!! Jag blir bara mer sporrad att aktivistamma! Jag ser det som min plikt att stärka andra kvinnor i sin amning och att härda fobikerna.

Ja, amma på!! Själv var jag så ung(19år) när jag fick barn och alla tyckte minsann att man antingen kunde gå undan eller amma hemma för det var inget man gjorde bland folk…..tyckte det var så jobbigt med alla klagomål så till slut gick jag knappt ut för att inte störa folk med amningen……så dum man var och lyssnade på alla. Bra att du står på dig och visar att det inte är något fult eller pinsamt!

Hur ammar man "snyggt"? menas det att man är diskret snyggt eller är riktigt uppklädd snygg? Hänger inte riktigt med på den? Har inga barn själv så vet inte riktigt hur man känner då, med tanke på att man kan vara rätt känslig eller så, men jag tycker allt att mammor är det vackraste som finns!!!

Det börjar redan när de är gravida och man kan se att hur illa de än mår eller hur fula de än känner sig så utstrålar det lycka.

En mamma, även papporna, med barnvagnar då man kan se deras lycka och stolthet leta sig fram genom utmattningen!

Att ha fått barn är något man ska vara stolt över och att man då även kan amma och ge barnet näring hur kan det vara fult eller äckligt?!

Det vissa som ammar kan tänka på när de ammar offentligt är att några av de som väl tittar kanske tom är avundsjuka och tom lite stolta över att de vågar göra det framför folk! Att det är vacker!

De som inte tycker om mammor som ammar offentligt kan ju tänka på att de (troligtvis) tycker det är jättegullit när djur ammar…en liten killing som dricker mjölk från mamman är lite bedårande….

Ser de då en människa amma kan de ju bara tänka dem i fårakläder 😉

Amning är naturligt och det är klart att man ska kunna amma i offentliga miljöer, jag har inga problem med det utom vid en situation jag var med om förra sommaren. Då satt jag och åt på en uteservering på en lunchrestaurang och en mamma sätter sig och ammar vid bordet mittemot, det var många som blev lite besvärade och jag kände mig inte direkt hungrig längre när någon tar fram sitt bröst mitt i min lunch. Vid ett sådant tillfälle kan man faktiskt ha en sjal eller barnvagnsfilt framför.

Innan jag klickade in mig på denna bloggen (och läst igenom snart vartenda inlägg från start på tre dygn, känns lite vemodigt att det snart tar slut) så hade jag liknande åsikter som Tillah. Kanske inte just att bajsa var naturligt (okej det ÄR naturligt, men inte vackert som amning) men att SEX var naturligt och fint, men inte fan hade man det till allmän beskådan mitt på stan och resauranger!

Du har dock helt ändrat min synuppfattning av detta Lady Dahmer, för det är ju precis som du säger – har man problem med offentlig amning, ja, då är det just mansjälv som problemet ligger hos! Det är inte sexuellt, det är just ett litet sött barn som får sin mat – precis det brösten var uppfunna till ffs!

Im gonna spread the word! Och lätt offentligamma mig igenom stans alla restauranger när jag själv eventuellt blir mamma en dag i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *