Kategorier
Titta jag ammar!

Kvinnor som jagar och män som ammar

Hos Wodaabestammen får kvinnorna ha sex när, hur och med vem de vill. I Tibet och Niger förekommer polyandri; d.v.s när en kvinna är gift med flera män. I Niger rengör även mödrarna sina söners tänder för att de ska bli vita och drar i deras armar och ben för att de ska bli slanka och långa. […]

Hos Wodaabestammen får kvinnorna ha sex när, hur och med vem de vill.

I Tibet och Niger förekommer polyandri; d.v.s när en kvinna är gift med flera män. I Niger rengör även mödrarna sina söners tänder för att de ska bli vita och drar i deras armar och ben för att de ska bli slanka och långa. Det är viktigt om de vill bli gifta och det är viktigt för en man att vara vacker.

På 1700-talet var det manligt att gråta och skriva poesi.

Vad är manligt egentligen? Är det manligt att vara stark? Vara en krigare? Slåss? Eller är det manligt att vara vacker? Att smycka sig? Att vara fåfäng? Att dansa? Att vara känslig och gråtmild?

Hos Aka-pygméerna så jagar kvinnorna medans männen tar hand om och ammar barnen. Sen så byter de. Turas om. Jämlikt och det är inte för inte som de anses vara de bästa papporna i världen. Är det manligt att ta hand om barn? Är det manligt att vara omhändertagande och empatisk?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

44 svar på ”Kvinnor som jagar och män som ammar”

M det är ingen skillnad på män och kvinnors bröst. De har bröstvårtor och mjölkkörtlar! Dock så är det svårare för män att få igång en produktion.

dock så kan man amma UTAN mjölk. (dvs barnet använder bröstet som napp och tröst)

på frågan om vad som är manligt tror jag saker som kultur, sociologi och personlig åsikt spelar in. Menar; beroende på var man geografiskt befinner sig och kulturellt så finns det olika uppfattningar om kvinnligt respektive manligt. Personligen kan jag tycka vissa egenskaper/beteende/utseende är manligt medan många av mina vänner inte håller med mig.

Jag tycker inte att de finns nått som är kvinnligt och manligt när de gäller personlighet. Både en tjej å en kille kan ju vara känsliga, tuffa, starka, vackra, fåfänga, osv… Jag tycker tex inte att de e mer tjejigt att vara känslig och mer manligt att vara stark.

Enligt mig finns inget sexigare än en man som har bra hand med barn. En kille som är ute och leker med sina barn och vet hur man byter en blöja.

Jag växte upp i ett väldigt jämlikt hem där min pappa var den som bakade bullar och tog med oss ut på aktiviteter. Som delade lika med mamma i allt.

Visserligen var vi inte särskilt genuspedagogiska men det gav mig mycket, framförallt en bra manlig förebild.

Diskussion med min 4åriga son idag på morgonen:

– Åh vilka fina strumpor du fick på dig nu, så många fina färger, man blir glad av färger! (visar på sonens Hello Kitty strumpor i regnbågens alla färger)

– Men jag vill inte vara glad, jag vill vara ARG!

– Nämen varför då? Det är väl inte roligt med arga människor, man ska vara glad och snäll så är man en bra kompis.

– Fast de stora killarna på dagis och de tuffa killarna och alla killar de är ARGA, och jag är kille så jag ska vara ARG! För jag är STARK! Och om man är stark så ska man vara ARG!

– … Alltså… Du behöver inte göra som de stora killarna på dagis. Och förresten så måste man inte vara arg bara för att man är stark. Jag känner jättemånga starka personer och de är väldigt glada och snälla. Och kolla på Bamse, han är världens starkaste men han är alltid snäll.

– Men killar SKA vara starka och arga.

– Nej det SKA de inte alls, ALLA ska vara SNÄLLA.

– Men då tycker jag att du ska vara fröken på dagis idag för då kan du säga det till alla barnen för då kan de sluta retas!

Vad gör man liksom??? LD???

Hej! Tack för ett effektivt inlägg som får folk att tänka till!

Ville bara lägga till att polyandri är extremt ovanligt, och om man läser lite mer ingående märker man snabbt att det inte alls är en motsvarighet till polygynin, där det ofta gynnar mannen att ta flera fruar.

När jag läste socialantropologi för några år sedan blev jag förundrad över hur ombytta könsrollerna är på många ställen i världen. Nu är jag mest förundrad över hur jag kan inte komma på ett enda ställe, där män och kvinnor lever som jämlikar.

Du kanske minns Ragnar, som hösten 2009 var med i Aftonbladet m.m. för att han ville amma sitt kommande barn? http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article5728095.ab

Han är bror till mitt ex, som jag var tillsammans med i tre år, och jag blev INTE förvånad över att han skulle försöka sej på en sån sak. 🙂

Det funkade dock inte. Han pumpade varje dag i flera månader, men det kom ingenting.

I övrigt så finns det förmodligen ingenting som är mer manligt, i mina ögon, än när en pappa tar hand om sitt barn. Känslor är manligt, definitivt.

Jo, som napp kan man förstås använda mannens bröstvårtor förstås, men krävs inte hormoner för att få igång en riktig mjölkproduktion? som sedan hålls igång så länge barnet regelbundet suger?

Problemet är väl ändå inte de få som menar att skillnader mellan män och kvinnor enbart är biologiska, väldigt få forskare påstår ju det idag. Däremot är den stora massa som menar att vi ska upprätthålla könsordningen av till exemopel traditionella och moraliska skäl, farliga för jämställdheten.

Men visst för oss som gärna vill bryta traditionen, är ju den här typen av argument stärkande för vår egen övertygelse.

Intressant inlägg! Tycker den där stammen verkar ganska jämnställd jag också. Fast personligen anser jag inte det värt att diskutera vad som är "manligt" och "kvinnligt" – bättre att diskutera om vad som är mänskligt istället. 🙂

Hej Lady Dahmer! Och ni kloka läsare av bloggen. Jag är ett vrak, ett sjunkande skepp, som skall försöka ta tag i min extrema ohälsa och övervikt. Väger en bit över 100 på grund av ett ständigt tröstätande. I höstas gick jag ner en 6-7 kilo genom att lägga om kosten och motionera. Sen tappade jag lusten och gick tillbaka till gamla vanor, kilona är tillbaka och jag är tjock men inte glad.

ÄR LCHF den bästa metoden för att gå ner i vikt? När jag försökte i höstas så slutade jag med kolhydrater helt (trodde jag, det verkar ju dock finnas i ALLT), bannlyste smör och grädde, hade t.ex turkisk yoguhurt i maten istället.

Kan det verkligen vara möjligt att grädde och smör är BÄTTRE att äta än att inte äta för viktminskningen?

CICCI ja. LCHF är bäst om man vill gå ner i vikt. Det är vad seriösa studier faktiskt har visat även om man gärna mörkar det.

mitt tips är att du läser på innan du börjar.

Köp gärna billiga pocket i ämnet på adlibris eller bokus. Fast köp helst "matrevolutionen", där får du lära dig hur det funkar på riktigt,

Totally OT nu men… du skulle inte möjligtvis vara intresserad av barnvakt någon gång ibland? Jag söker jobb som det nämligen, och det skulle vara kul att jobba hos en familj där man är "genusmedveten" – eftersom att jag är det. Sedan vet jag ju att du vill undvika att lämpa av Ninja i onödan, och det förstår jag till fullo.

Men om du skulle vilja någon gång, så ställer jag gärna upp… Även om jag skulle vara tok-prutt-skit-nervös med min "härliga" Sociala fobi. (fast barn är jag inte ett dugg blyg för dock)

/Amanda, 19, Solna, barnkär & med alldeles för mycket fritid. Haha! ;-P

Manligt och kvinnligt skiftar jättemycket mellan våra kulturer. Självklart blir det kulturkrockar om vi lever "enligt väst i öst, enligt norr i söder" och tvärtom.

VI har inte patent på vad som är den bästa lösningen, eller den rätta. Men i västvärlden har vi media, internet, kommunikationer på ett annat sätt, så vi "sprider oss" med vår "sanning" på ett sätt som isolerade grupper inte kan göra (om inte väst kommer dit, dokumenterar och fortsätter sin spridnin)

Att vidga vyerna är bra ibland, och när det tar emot (vilket det gör hos mig när det gäller vissa saker kring detta med genus/uppfattningar m.m. så vet jag ju bara att vi får diskutera mer, fixa, trixa, vrida, vända.

Jag har inte heller alla sanningar, och det är väl bara bra att jobba på sig själv hela tiden, självinsikt och omvärdera sig själv.

Underbart att läsa en blogg med substans. En utopi är väl enligt mig att det borde finnas ett mänskligt ideal samt vid ev. avkomma ett "föräldra-ideal". Att det inte ska finnas "manligt" och "kvinnligt". Tills dess är det både manligt och kvinnligt att värna om sin avkommas bästa, om man ser till mänsklighetens fortplantning.

Män som ammar? MEN LÄGG AV. Ska vi låta dom föda barn med? Så det blir så jämställt som möjligt liksom. Nej, det ska göras av oss kvinnor, det är liksom vår biologiska uppgift (om man nu väljer att skaffa barn)

att amma ett barn som mamma kommer ju naturligt eftersom det är så barnet får mat men om en man ska göra det blir det bara stört – det är inte deras biologiska uppgift. Och om ni snackar om att man kan amma utan mjölk och närhet osv, så funkar kramar och mys lika bra.

Nej nu börjar detta gå för långt.

sandra föda barn? Hur skulle det gå till?

Vaför känner du dig hotad av män som ammar? Har du samma känslor inför nappar också? Är det inte fantastiskt bra om en pappa också kan trösta en tuttig bebis?

I andra kulturer är det extremt vanligt att familjemedlemmarna turas om med amningen. Det är vanligt att mormor stannar hemma med bebis och torrammar medans mamman jobbar.

caucasiangirl

jag sulle absolut kunna amma nån annans barn, men jag skulle inte gå med på att nån annan ammar mitt.

Varför inte låta din vännina amma ditt barn? kan du förklara lite? bara nyfiken

jag har ammat min kusins barn, och bebisen åt! Även hon ammade min son 🙂

Jag vill inte att nån annan ska ha den relationen med mina barn. Lite som att jag inte vill att min man ska ha sexuella relationer med andra kvinnor liksom.

jag förstår hur du menar, men jag håller inte med..eller jag har annan mening, det ju bara i nöd situation när man verkligen behöver,för mig var det t.ex. när min son var 3 mån, det blir ju inte så nära kontakt som mellan mig och min son, tycker jag iaf

men min kusin var först, hon bara lämnade sin son till min syster och gick iväg, då kommer min syster med hennes son och säger att F bad dig att amma honom, jag bara VA? men jag var tvungen, roligt att se hennes son som är 10 nu, min son också i samma ålder, så de räknas som bröder nu 🙂

Blir alldeles stum när jag läser det här. Men jag känner i hela mitt hjärta: Åh, JAG ÄLSKAR DIG!!! Mer sånt här, jag blir alldeles salig ♥

Det är såna som du som behövs här i världen. I alla fall som finns för mig. Blir gråtfärdig av tacksamhet

Var många retoriska frågor i inlägget 😉 men i poängen så som jag ser den har du likväl rätt. Grundfrågan i jämlikhet är inte vad som är manligt eller kvinnligt. Det handlar inte om kön (eller etnicitet eller sexuell läggning eller religon eller …) utan om värderingar och medmänsklighet, apropå vilket vi kan glädja oss över migrationssamarbetet som gick igenom igår:

http://blog.axnet.nu/ordflod.php/2011/03/03/regeringen-mp-migrationspolitik

🙂

Dessutom kan jag inte låta bli att kommentera Maja Hurtighs kommentar, eftersom den är så mitt i prick på detta:

http://blog.axnet.nu/ordflod.php/2011/02/13/blaoegd-dyrkan

Jag är av den åsikt att vad som anses manligt eller kvinnligt varierar över tid och rum och påverkas av så många olika aspekter som t.ex. klass, etnicitet, tro osv. Det är intressant att se hur något som anses "typiskt manligt" i ett land kan ses som "typiskt kvinnligt" i ett annat.

Definitioner av manligt, kvinnligt, heterosexualitet m.m förändras över tid – se bara på synen på det anatomiska könet då man för flera hundra år sedan såg kvinnan och mannens anatomiska kön som ett enda kön, förutom att kvinnans var en inverterad version av mannens (med mannen som norm med tanke på att man ansåg att kvinnans kön var mannens avbild och inte tvärtom… som vanligt) för att sedan övergå till synen på de anatomiska könen som två kön vitt skilda varandra!

Jäkligt intressant det där i vilket fall som helst. Önskvärt vore ju om det inte fanns något "manligt" och "kvinnligt" utan snarare, precis som Lorissa Lovebomb skrivit, begreppet mänskligt som alltomfattande!

Din blogg är extremt jäkla superbra, förresten! :thumbup:

:love:

Det vore så oerhört trevligt om vi kunde sluta upp med alla "Kvinnor är si" och "Män är så" och komma fram till hur det faktiskt är på riktigt, nämligen: "Vissa gör si och andra gör så…"

För nog är det så. Vissa individer gör på ett sätt som vi inte gillar och vi gör säkert på ett annat sätt som de inte gillar.

Därmed inte sagt att vårt sätt är rätt och deras fel eller vice versa.

Det är i olikheterna och i acceptansen av dessa olikheter som vi kan komma vidare från det ställe vi står och stampar på idag. En respekt för individen helt enkelt. Dock sätter jag en brasklapp om att man fortfarande inte får acceptera när vi gör varandra illa.

Hm, det är lite problematiskt när man framhåller polyandri som något positivt. Många gånger är kvinnor gifta med flera män pga av att mannens familj bara har råd att köpa EN fru till ALLA sina söner som de sen delar. Det har tyvärr sällan med kvinnlig frigörelse att göra…. Så är iaf fallet i de byar i Kina där traditionen finns men det kanske är annorlunda i Tibet o Niger. Annars är det hemskt att man som kvinna inte är medveten om det vad som egentligen döljer sig bakom begreppet, nämligen kvinnoförtryck i dess allra vidrigaste form.

jag har inte framhållit det som positivt utan enbart illustrerat att det ser olika ut på olika platser i världen.

Ok, så i ett inlägg där du tar upp två andra företeelser som du ger en positiv vinkling så nämner du samtidigt en en form av vidrigt kvinnorförtryck bara sådär? Kanske inte riktigt passar in i sammanhanget… Men det kanske bara är jag som är petig.

Du är dock inte ensam om att som västerländsk kvinna nämna denna sed som ett bevis på exotiskt frigörelse utan att egentligen ta reda på vad som ligger bakom en sådan tradition. Det har hänt förr och är lika pinsamt varje gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *