Kategorier
Titta jag ammar!

Mitt barns rätt till mat och tröst kommer före ditt behov av att slippa se

Asså seriöst, ni som jämför rökning och amning. Eller iallafall störningsmomentet med båda handlingarna. Ni fattar väl ändå skillnaden? Om vi bortser från att rökning faktiskt skadar människor och påverkar deras hälsa och välmående och om vi bortser från det faktum att man inte kan värja sig mot röken som kommer så kan vi väl […]

Asså seriöst, ni som jämför rökning och amning. Eller iallafall störningsmomentet med båda handlingarna. Ni fattar väl ändå skillnaden?

Om vi bortser från att rökning faktiskt skadar människor och påverkar deras hälsa och välmående och om vi bortser från det faktum att man inte kan värja sig mot röken som kommer så kan vi väl ändå enas om att en bebis rätt till mat och tröst alltid kommer före någons eventuella behov av att slippa se på? (om denne nu skulle lida av någon ovanlig variant av brist på impulskontroll och helt enkelt inte klarar att titta bort. Jag misstänker dock att det finns medicinering för det.)

Sen kan vi nog även enas om att barns rätt till en rökfri miljö tämligen borde komma före någons rätt att röka vart denne vill? Fan, vuxnas rätt att slippa utsättas för giftet borde komma före rökarens rätt att röka. (och det gör den ju enligt lag på många ställen)

Man kan inte bara jämföra två störande moment sådär. Vissa stör sig på feta, på homosexuella och på invandrare och vill helst slippa se dem. Och vissa av oss blir störda av rök och offentlig onani. Vem ska ha tolkningsföreträde egentligen? Vems rätt ska värnas först? Borde det inte finnas en skillnad? Ska alltid den som störs få rätt, oavsett vad denne störs över? Ska ingen som störs få rätt utan ska individens rätt att göra vad denne vill alltid komma först?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

41 svar på ”Mitt barns rätt till mat och tröst kommer före ditt behov av att slippa se”

Den dagen ni har fått lungcancer, astma, KOL eller åtminstonne utslag eller diarre av att någon har ammat offentligt föreslår jag att ni kontaktar dagstidningen och ställer upp på en stor intervju då ni ser in i fotografens kamera lite dömande och sorgset.

Hur kan man ens komma på tanken att jämföra dessa saker?

jag själv är rökare men jag skulle aldrig få för mig att röka bland massa folk. t.ex. om jag sitter i en busshållplats och det är bara en människa i den busskuren så går jag alltid ut från busskuren om jag behöver röka.

det är respektlöst att röka någonstans där det finns annat folk tätt intill. speciellt barn.

Håller helt med dig! Vi var i Japan för 2 år sedan och där är det så att det är rökförbud på gatorna med bötessummor som svider ordentligt i plånboken. Man får röka i små kurer som står vid ett gathörn eller hemma i sin minimala lägenhet (vi var i "storTokyo").

Jag har sedan en tid börjat använda argumentet att bli utsatt för andrahandsrökning borde likställas med misshandel. Att man vill utsätta sin egen kropp för ett gift är väl en sak men att medvetet utsätta andra i sin omgivning otroligt egoistiskt.

Nu kan man ju inte, som min mamma gjorde ett tag, säga att de rökte för att de inte visste det var farligt för ensjälv eller andra. När jag skrev min kandidatsuppsats i historia hittade jag reglementen som visar på att man redan i slutet av 1800-talet att rökning skadar kroppen men man visste inte riktigt hela omfattningen – man talade främst om matsmältningen.

Nä, fram för rökförbud på allmän plats med ett ordentligt straff som påföljd.

Så röka och amma är samma sak??:rolleyes: Ok, i så fall kan jag faktiskt lova att den dag de kan visa att ofentliga anmmning är skadligt för omgivningen i samma utsträckning som passiv rökning så ska jag inte amma bland folk.

Rökning och amning känns som en väldigt långsökt jämförelse. Ska man börja med sådana kan man väl lika gärna dra det ännu längre. "Det skulle besvära mig om någon drogade ner mig på en offentlig plats och stal min njure, och det är olagligt! Varför är inte amning på offentlig plats också olagligt?!"

En ytlig bekant och hennes pojkvän är båda rökare. Så blev hon gravid. Frågade då om båda skulle sluta varpå hon svarade "Det är lugnt, vi röker bara utomhus nu". Nu är vi inte ens ytliga bekanta längre.

Jag drömde förresten om dig inatt kära Lady Dahmer, du var precis lika cool där som (vad jag förmodar då jag aldrig har träffat dig) i verkligheten.

Jag menar: Rökning påverkar ju så många fler. Dessutom är det knappast en mänsklig rättighet att få röka, medan att få mat räknas som en.

Jag fattar inte ens hur man KAN jämföra rökning med amning. Har någon någonsin varit allergisk mot amning, i det att dom får svårt att andas när nån ammar i närheten eller kommer in från att ha ammat? Jag skulle tro att svaret på den frågan är NEJ. Luktar amning? Nej. Lämnar amning skräp på marken? Nej. Omsluter amning en i ett rökmoln som inte går att vifta undan? Nej. Innehåller amning gifter som sprids i luften? Nej. Har amning ett vettigt syfte istället för att bara vara beroendeframkallande? JA!

FFS, ni som jämför amning och rökning. Ta en riktigt nära koll på er själva och inse att ni kanske måste prioritera lite bättre. Nu störs inte jag av att folk röker särskilt mycket själv, men det är ju helt idiotiskt att jämföra de två.

Amningen sprider inte en giftig rök och odör kring mamman och barnet. Man kan sitta rygg mot rygg med henne och på sin höjd bli störd av ljuden från barnet som äter, om man nu är känslig. Det går inte att jämföra! Jag lever ihop med en rökare, jag vet!

Det är lika larvigt som jämförelsen "mäh jag får ju inte hala fram dolmen på stan!!!" för att visa kuken har ju ingen funktion mer än visandet medan en ammande mamma knappast gör det bara för att hon längtat så efter att få visa brösten offentligt.

Alltså,

Mig veterligen var det ingen som skrev under på att det var okej att röka mitt ibland andra människor. Till exempel så handlade mitt resonemang under ditt förra inlägg om att många saker på den här planeten är relativa och ytterst subjektiva.

Jag och flera andra gjorde också klart att rökning och amning inte jämfördes på det sättet som ett helt gäng inklusive dig själv tolkade det som. Jag hoppas att det inte är någon som inte förstår skillnaden i att amma ett barn och att röka en cigg. Jag tror till och med jag skrev att det ena skänker liv och det andra skänker död.

Vad jag däremot var efter efter, var det faktum att det som ses som vackert av någon kan upplevas som stötande av någon annan. Fast när jag läser somliga kommentarer i kommentarsfälten för dina inlägg så undrar jag om det spelar någon som helst jävla roll vad jag skriver här. Det lär väl misstolkas i alla fall. Men jag gör ett försök ändå.

Nej att visa kuken på stan och att amma är inte samma sak. Ingen har någonsin påstått det. Det är heller inte samma sak som att någon inte vill se feta människor eller invandrare. Att ni ifrågasätter mitt och några andras resonemang och liknelser och sedan drar dessa paralleller själva – får mig att rynka på ögonbrynen en smula. Det är så jävla inskränkt att man blir mörkrädd.

Jag har heller aldrig personligen sagt någonting om att amma offentligt (om det gick någon förbi så vill jag passa på att säga att jag inte störs av någon som ammar i en park, på en buss, på tunnelbanan, på ett torg etc. etc. etc. ända in i förbannelsen), däremot har var sak sin tid och sin plats. Att ett barn behöver mat är naturligtvis ett av de renaste behoven vi har på den här planeten. Därmed inte sagt att det är okej att på en restaurang mitt i matsalen slänga upp en bebis och ett bröst och köra järnet. Lika lite som det är okej att byta blöja i en matsal. Det handlar om sunt förnuft och en hänsyn till att det lever andra människor på samma planet som en själv.

Man får försöka utvärdera sitt beteende och kanske på något sätt fundera på vad och hur andra människor tolkar det och reagerar på det. Bara för att det är vackert för dig så kanske det inte är vackert för någon annan att äta bredvid mjölkdregel och bröst. Ledsen men så är det. Lika lite som jag tycker det är aptitretande att se en blöja bli bytt i närheten av min mat. Och det är precis så pass okej som det inte är att röka en cigg i närheten av mig när jag äter. Eller visa ballen. Eller onanera. Eller knulla.

Ju snabbare människor inser att vi lever och bor på samma planet, desto fortare kan vi börja lösa de stora och små problem som mänskligheten har skapat. Ömsesidig respekt är ett vitt och mycket vackert begrepp.

Återigen – för att det skall vara glasklart – nej, amma och röka är inte samma sak. Jag vet att det enda är skadligt och att det andra inte är det. Jag jämför inte de två fenomenen rakt av. Jag jämför och försöker belysa det subjektiva i att utföra verb som kan väcka anstöt hos olika människor. Och det faktum att du ensam börjar sålla i detta träsk av subjektiv världsbetraktelse och kräver att andra människor skall visa dig hänsyn samtidigt som du säger att du absolut inte kommer visa hänsyn själv om den önskas. Därför att i din värld är det du gör rätt och det någon annan gör fel – det är fan ett beteende som jag har väldigt svårt att skriva under på.

Och i slutet av ditt inlägg – vem som skall ha tolkningsföreträde? Så ställer du upp å enda sidan attribut som en människa har, någonting som mer definierar en individ (tyvärr) mot handlingar/verb som en individ utför. Vilket är så jävla fel på så många olika plan att, återigen, George W. Bush framstår som fullständigt logisk och vettig.

Om en invandrare står och runkar i en park? Om en homosexuell ställer sig och röker vid din plaskdam? Om en tjockis sätter sig och ammar på en restaurang bredvid mig?

Tolkningsföreträde har det sunda förnuftet. Ingenting annat. Men vad det verkar så besitter snart så få människor sunt förnuft att de egentligen borde bli behandlade som superhjältar.

Ett förtydligande till – min fråga kring huruvida amning har någon praktisk betydelse. Var för fan självklart jävligt ironisk. Herregud.

Ha en fortsatt trevlig dag!

herr banan

så om mitt barn behöver amma när jag är på restaurang vad gör jag då? Eller får jag inte gå på restaurang om jag har en ammande bebis?

Herr Banan: Men anledningen till att vissa inte anser det okej att amma i t.ex. en restaurang är för att nakna bröst har blivit tabu av onaturliga normer vi har. Det kanske vore bättre om folket återigen fick lära om och faktiskt lära sig acceptera att det är lika okej att ett spädbarn "diar" sin mor på en offentlig matplats som att en annan person sitter och dricker ett glas mjölk offentligt:) Rökning är inte tillåten på dessa platser p.g.a. hälsorisken, vissa vill inte se ammande mödrar p.g.a. prydhet och onaturliga ideer. Skillnad?:)

Och naturligtvis vill ingen se ett blöjbyte när man själv försöker äta, men så har faktiskt inte avföring något att göra i närheten av vår mat heller. 🙂

Lady Dahmer;

Absout borde mammor gå på restaurang, men det behöver kanske inte göras 35 centimeter från nästa matgäst. Återigen så handlar det om att tänka ett litet steg längre än sina egna värderingar.

Anna;

Tabu av onaturliga normer? Och på vilket sätt är att suga på ett bröst samma sak som att dricka ett glas mjölk? Inte ens innehållet är detsamma. (Om vi nu skall vara petiga.)

Jag personligen tycker inte det är helt smakfullt och trevligt att ha ett "diande" barn med tillbehör i närheten av maten. Får väl poängtera igen att mina åsikter mot amning sträcker sig till när jag äter.

Pryda och onaturliga idéer? Återigen, att någonting är naturligt, vackert, fantastiskt osv. för någon behöver inte betyda att det är så för den som sitter bredvid.

Att avföring inte har någon naturlig plats kring vår mat, spelar mig personligen ingen större roll. Jag hade inte diggat det runt min mat om det ansetts som naturligt. Ungefär som att house-musik är accepterat i samhället, så är det någonting jag mår psykiskt dåligt av att lyssna på.

Men allt detta kunde lika gärna ha handlat om någonting annat. Vad fan som helst egentligen. Det hela kokar ner till att jag blir trött på när människor dömer ut någonting och sedan inte har någon som helst förståelse för att någonting annat som de tycker är naturligt, inte anses som okej av den som sitter bredvid.

Herr Banan: tror du på allvar att alla mammor går runt och ammar för att det är vackert? För då har du uppenbarligen missförstått syftet helt och hållet!

Elisabeth;

Nu förstår jag inte. Menar du att kvinnor, så fort de blir mammor, inte får någon onaturligt stort behov av att visa brösten? Vad fyller amningen då för funktion?

Suck.

Menar ni allvar? Förstår ni inte vad "Herr banan" menar?

Jag kan säga att jag tycker inte heller det är vidare "trevligt" sitta och äta när det plötsligt slängs upp ett bröst brevid mig av någon okänd kvinna (eller man). Och JA, jag är kvinna. Och JA, jag är mamma. Och JA, jag har ammat och ammar fortfarande den lilla trots att hon är 15månader. Och JA, jag har ammat ute och inne på restauranger och i stort sett överallt.

MEN(!!) man kan faktiskt göra det på ett lite snyggt och diskret sätt.

Vet man att bebisen kommer vilja äta medan man sitter (vilket man vet om man känner sitt barn) så kan man försöka välja ett bord där man inte "stör" någon. Jag brukade ha med mig en tunn scarf som jag brukade lägga över på ett snyggt sätt, folk brukade inte hajja vad som pågick förrän barnet plötsligt va klar och tittade upp.

Sen VISST, att amma är naturligt och fantastiskt. Kan man (vissa har helt enkelt inte mjölk) så bör man. Och självklart ska man amma barnet precis när/var/hur barnet vill!!

Folk som störs av att ett barn ammar kan inte vara mentalt friska. Däremot har jag full förståelse för folk som inte vill se okändas bröst och då inte heller ett barn som suger på det bröstet, även om bröst är totalt naturliga och vackra. En rumpa är också naturlig och vacker, men jag vill inte se en okänd persons rumpa när jag äter heller, tack.

Herr Banan: Onaturliga normer = Det är naturligt och riktigt att amma, däggdjur som vi är så är vi fysiskt utrustade för att just amma våra barn med brösten. Varför är det då så farligt för vissa människor att se? Och varför just när de äter? Det är för många ett måste och det är det sättet de håller sitt barn tyst, nöjd och vid liv. Du kan dra till med nästan vad som helst, men det finns inget du kan jämföra med just amning. Att just du eller någon annan skulle störa sig på det är inte ett värdigt argument för att någon skulle avstå från att göra det:) lika lite som om du skulle avstå från att t.ex. blinka för att hålla ögonen fuktiga bara för att någon tycker det är obehagligt att se på. Det är inte en fråga om det är vackert eller inte, det är så barnet intar föda som det måste ha för att leva. Att det finns människor som tycker det är konstigt att se är bara en knäpp ide som kommit med dagens sätt att se på våra kroppar och sexualitet.

Och jo, det är faktiskt samma sak med ett glas mjölk. Att mjölken i ditt glas oftast kommer från ett kojuver istället för ett kvinnobröst är ganska irrelevant.

Jag ogillar att höra min mor tugga när hon äter, men jag kan inte precis be henne sluta med det tills jag ätit färdigt eller hur? Hon har lika stor rätt att äta vid matbordet som jag vid samma tid. Precis som ett spädbarn har rätt att äta från sin mamma vid bordet bredvid ditt på en matplats:) Det skadar dig inte och borde logiskt sett inte störa dig på ett sätt som är värt att faktiskt ta hänsyn till:)

herr banan nu har jag för vana att sitta kvar på min plats när jag ammar mina barn, inte sätta mig vid främlingars bord bara för sakens skull. Om det sen råkar vara så att borden står trångt, så är ju inte det mitt fel. Igen, mitt barns rätt till bröstet är viktigare än din rätt att slippa se.

Ja, barnens rätt till mat går före.

Och ja, jag är så förbannat trött på att man ska tvingas andas in giftigheter överallt, för att folk inte har vett att tänka ett steg längre..

Herrbanan: Jag förstår inte hur du orkar skriva om allt och försöka förklara när personerna ändå inte förstår och vinklar allt till en barnslig nivå.

Herregud. Ingen har sagt något om att rökning och amning är lika saker. Att ni sedan tar upp "att ja då borde allt vara okej" å pratar om onani, sex och rumpor offentligt är så otroligt omoget.

Skriver man ett inlägg som LD gjorde med den rökande tanten måste man ju vara beredd på att inte alla tyckte att hon gjorde fel.

Sen att amning ens kom på tal var inte att någon tyckte att det gick hand i hand utan om att folk ser saker på olika sätt.

Tanten på bilden sitter ute, hon sitter inte mitt i smeten utan en bit bort. Tycker man det är olämpligt kan man ju tycka att ni som var där och tog illa upp borde låtit era barn sprungit på andra sidan parken.

För ni tycker ju att alla andra ska rätta sig efter er. Tex titta bort om någon ammar osv.

Hade dock tanten suttit mitt bland alla barnen hade det varit en annan sak. Men utomhus flera meter bort ensam på en parkbänk är väl fan skillnad? Det borde ni också förstå som skriver att rök är farligt. Såklart passiv rökning inte är bra. Det är inte någon som har skrivit något om det heller.

Bara så tröttsamt när folk inte kan diskutera det man egentligen diskuterade om.

Hur kan folk ens jämföra rökning och amning? Jag är själv rökare, men herregud… Alltså. Nej. Det är inte jämförbart någonstans överhuvudtaget. Nej, jag tycker inte om folk som övernojjar ang. rökning och kallar mig för en skistövel för att jag röker och dylikt. Men ärligt talat. Rökning ÄR farligt och det finns inga goda egenskaper med det ALLS. Amning är LIVSVIKTIGT och en naturlig del av livet. Om ett barn är hungrigt, varför ska en mamma behöva gå åt sidan och gå in på sunkiga toaletter för att amma? Seriöst. Att jag, däremot, måste gå åt sidan för att tillfredställa mitt beroende: DET är högst rimligt.

De som vill jämföra de båda är ju… Ja, de har inte barn i alla fall. Och kan inte tänka en enda cemtimeter från deras egen näsa. Eller borde börja gå någon slags avvänjning på klinik om de är så beroende av sina cigg att de tror att det är jämförbart.

SANNA fast kärringen sitter faktiskt mitt i smeten. Jag tog bilden så att inte andra barn kom med men plaskdammen var full av ungar.

Och nej, jag trodde ganska få skulle tycka att rökning är ok bland barn.

Jag satt ute i en park haromdagen och det kom en man och satte sig pa en bank sakert 5 meter ifran mig och han FRAGADE om det var OK att han rokte. Sa himla underbart! Aven om jag ar emot rokning sa skulle jag aldrig neka nagon som fragar om det ar ok. Jag haller med dig LD! till 100%

En väldigt bra sida om naturligt föräldraskap behöver hjälp!

http://www.naturalchild.org/help/

We are sending this message to our readers to ask for a small donation. If everyone gives just $5, we can continue our work.

"If all parents were to visit your site and read your thought-provoking articles, this world would be a better place. Thank you from the bottom of my heart." – A.T.

Anna;

Återigen så når jag inte fram…Vad är det i det jag skrev du inte förstår eller väljer att inte förstå? Ät ha ett bröst i nyllet när jag äter har ingenting med sexualitet att göra från min sida.

"Och jo, det är faktiskt samma sak med ett glas mjölk. Att mjölken i ditt glas oftast kommer från ett kojuver istället för ett kvinnobröst är ganska irrelevant."

Läs om dina egna ord, läs om det jag skrev tills du inser vad det är du skriver.

Det enda vi har bevisat i den här lilla "tråden" är att vad som är värt att ta hänsyn till, är förbannat relativt. Vilket är precis det jag påpekade från början. Det går bra att lyfta på huvudet ur lådan exakt när som helst nu.

Lady Dahmer;

Och bara för att någon annan inte tänkt, så är det en ursäkt för att sluta tänka själv?

Hanna Fridén;

Hur står det till med förmågan att läsa och ta till sig information?

Linn;

Jag håller fullständigt med.

Sanna;

Jag vet inte faktiskt, jag tänkte jag skulle försöka ge det ett försök. Sedan kan man ju anta, att man kunde just anta att det skulle sluta just som det slutade.

Erika;

Woho!

herr banan hur menar du då? Ska jag börja flytta bord och stolar för att inte råka sitta för nära eller hur menar du? Hur ska jag göra om jag sitter på en fullsatt och trång restaurang och min bebis behöver patte?

Lady Dahmer;

Nej jag menar inte att du ska möblera om i en restaurang. Om du inte kan eller vill förstå vad jag menar så är jag osäker på huruvida det gör någon skillnad att jag förklarar.

Du gillar ju gåtor med uppenbara svar, tänk, tänk, tänk. (smiley)

herr banan jag gillar inte gåtor och jag gillar inte att anta vad folk menar, det blir lätt missförstånd. Själv ogillar jag starkt när andra läser in skit mellan raderna så jag undviker att göra det själv.

Tala klarspråk istället.

Men om jag ska gissa så gissar jag att du vill att jag ska lämna bordet vid ett sådant tillfälle? Och då kan jag berätta att det inte är rimligt. 1. vart ska jag ta vägen? 2. Om jag sitter och äter med t.ex familjen så vill jag gärna göra det och inte bli förpassad till ett annat rum eller plats. Då kan jag lika gärna stanna hemma och det var ju just det jag inte tycker att manb som ammande kvinna ska behöva göra.

Jag förstår precis vad du menar, du vill inte SE ett mjölkfyllt bröst i munnen på ett barn när du äter. Men åter igen, varför denna underliga konstiga rädsla för bröst i vårt samhälle?? just i den stunden är brösten INGET ANNAT än en påse med mat i. Vad är det som är så motbjudande med det? Jag ogillar att se när folk sträcker ut tungan för att möta maten då de för den mot munnen, men det går bara inte att göra något åt detta. PRECIS som med ammande människor, det är så man ger föda åt barn och därför måste man lära att acceptera detta om man nu har svårt för att se det. Det är inget jag bara tycker du ska ta hänsyn till, det är något jag tycker att ingen ens ska reflektera över eftersom det logiskt sett bör vara självklart.

Du tror inte att jag förstår vad du säger, men det gör jag. Jag håller bara inte med dig.

Jag har full förståelse för att folk inte tycker det är så kul att se bara bröst rakt framför näsan när de sitter och äter. Innan jag själv fick barn var jag också en av dem som sa "ja men man kan väl gå undan lite". Trots allt prat om naturlighet så ses ju brösten som en ganska privat del av kroppen i vårt samhälle som man inte är van vid att folk visar upp när de i övrigt är påklädda.

MEN

tyvärr finns det ofta extremt få amningsvänliga ställen i stan som uppfyller något slags minimum av bekvämlighetskrav och samtidigt är så avskiljt att man inte riskerar att störa någon. Faktiskt. Det kanske man inte tänker på om man inte själv ammar eller har ammat. Ska jag ett ärende på stan och det inte är sitta-ute-i-parken-väder så är det ett café som gäller, och ofta är de mer eller mindre knökfulla. Om jag dessutom är så ego att jag faktiskt vill unna mig själv en fika i lite lugn och ro, så är ofta enda sättet att få just lugn och ro att låta ungen "fika" samtidigt. Yepp, så är det!

Med andra ord: det är inte alltid så enkelt att man "bara kan gå undan lite". Sen kan man, som jag och de allra flesta gör, anstränga sig till max för att inte störa, inte visa en kvadratcentimeter mer än man måste, trixa och pyssla med filtar och annat etc för att folk inte ska störas, och trots det tycka det är lite jobbigt att amma offentligt för kanske någon störs av det? Eller så kan man, som LD, ge fan i att folk störs och amma så som är bekvämast för en själv och sitt barn. Jag tror att om fler gjorde (vågade göra) som hon så skulle det inte längre bli så laddat med offentlig amning, folk skulle vänja sig vid att små barn äter i deras åsyn och inte ha så mycket problem med det längre. Så jag skulle egentligen vilja göra så jag också, men jag är tyvärr för feg och väluppfostrad för det.

Får be om ursäkt för det sena svaret. Jag trodde vi kollektivt gav upp.

 

Lady Dahmer;

Du tolkade gåtan korrekt. Och här skiljer sig våra åsikter inte helt oväntat. På en restaurang tror jag möjligheten finns om man vill. Om det inte är mässen i en Ubåt, då kanske det blir en smula trångt. Vill man inte, så vill man inte och då tror jag inte det spelar någon roll även om det finns en amningsstol a'la solsidan nerhissad från taket.

 

Jag tycker inte det hör hemma på en restaurang där människor äter och där risken finns att någon tar illa upp.

 

Men sedan är ingenting svart eller vitt, självklart finns det grader även i detta problem. Men att gå in och spekulera i dessa på ett kommentarsfält i en blogg vet jag inte om det fungerar. Så nej, jag tycker inte att man ammar på en restaruang. Lika lite som jag tycker det är okej att tända en cigg på en uteservering när folk äter vid bordet bredvid.

 

Längre än så kommer vi nog inte.

 

Anna;

Skönt att du förstår. Och återigen, det handlar inte om någon rädsla. Eller sexualitet. Lika lite som jag tycker om att se en flabbig-mage 30 centimeter från nyllet när jag äter, lika lite tycker jag om att se någon suga på ett bröst. Även fast magen bara är en påse med mat i, så har jag vissa problem med det. Det finns en mängd olika attribut och beteenden jag helst undviker att ha i närheten av mej när jag äter. Bröst, mjölk och nerdreglade bebisar som får beröm efter att de kräkts är några av dessa attribut. Svårare än så är det inte.

 

Jag ogillar inte helt oväntat när folk tuggar med öppen mun, och som du säger sträcker ut tungan till maten. Men detta är någonting som är svårare att "förbjuda" eller be någon sluta med därför att det hela är en smula godtyckligt. Bröst framme – bebis suger -fenomenet är det inte.

 

Men hela diskussionen grundar sig i människors värderingar. Bara för att någonting är okej i din eller Lady Dahmers bok så betyder det inte att det är okej i andras böcker. Och er oförmåga att se det hela som någonting annat än den tolkningsfråga och relativa gråzon som det är – gör att denna argumentation är skrämmande lik andra ensida argumentationer jag haft med Jimmie Åkesson-anhängare.

 

(Nej, jag jämför inte amning med Jimmie Åkesson. Nej jag jämför inte Lady Dahmers blogg med Sverige demokraterna, Nej jag anser inte att ni är nazister, Nej jag menar inte att kränka er på det viset. Jag menar bara att oförmågan att se saker från mer än ett håll (ofta sitt eget håll) blir jävligt tråkig i längden och avsaknad av den förmågan går igen som ett mönster inom vissa andra grupperingar. Speciellt de grupperingar som spelar sin egen flöjt så jävla högt att de kan låtsas som att de som slår på trummorna bredvid inte finns.) Men bara för att man i grund och botten argumenterar för t.ex. en trevlig sak som jämställdhet, så betyder det inte att det är okej att strunta i vissa saker.

 

Att kunna sätta sig in i hur andra människor tänker och inte tänker är en fin egenskap. Att hårdnackat knacka sitt huvud i väggen för att bevisa att den är hårdare än väggen bredvid är det inte. Faktum kvarstår – vad den ene finner normalt, behöver inte te sig helt logiskt för den andre. Nu är det inte så att jag bajsar ner mej eller högljutt skriker åt mammor som ammar på restauranger heller. Eftersom, som jag skrivit, saker blir snabbt vardag och människan är ett vanedjur. Och jag är säker på att de flesta mammorna inte ammar på restauranger för att provocera, utan för att deras bebis är hungrig.

 

Det handlar om hänsyn och sunt förnuft. I min värld så har inte självutnämnt "rabiata" ”passionerade” eller andra typer av människor något jävla frikort från det.

Det finns människor som anser att en naken människokropp är det absolut naturligaste som finns. Det betyder inte att jag skulle vilja käka middag på en nudistrestaurang för det.

 

Miss Mary;

Ja, jag inser att det är ett pusslande att ha barn. Och att man då gärna minimerar dessa moment så mycket det går. Jag tror inte som jag nämnde ovan att speciellt många mammor gör detta för att provocera.

 

Men vart går gränsen för vad folk får ge fan i att andra störs av? För rökare är det uppenbarligen inte okej? Vad mer är inte okej? Vem sätter gränsen? Vem styr normen? Om vi inte styrs av hänsyn och respekt, vad ska vi luta denna underbara civilisation på?

HERR BANAN.

Du verkar störa dig på det mesta så det kanske är du som inte ska gå på resturang för det är inte den ammande mamman som har problem med allt. Vad är det som är så svårt för dig? VARFÖR MÅSTE DU BLÄNGA? Varför sitter du inte & äter din mat och pratar med dina vänner istället?

HERR BANAN.

Du verkar störa dig på det mesta så det kanske är du som inte ska gå på resturang för det är inte den ammande mamman som har problem med allt. Vad är det som är så svårt för dig? VARFÖR MÅSTE DU BLÄNGA? Varför sitter du inte & äter din mat och pratar med dina vänner istället?

herr banan

mina barn har varit sådana som maratonammar. Det kan ta 45 minuter, det kan ta en timme, det kan ta två. De har dessutom varit sådana som blir stressade i vissa miljöer och då har amning funkat rogivande.

Ska jag gå ifrån bordet och sitta nån annanstans under hela middagen då? Vart? I köket? På toaletten? (det är säkert populärt bland gästerna) Är det verkligen rimligt?

Jag och maken blev bjudna på lyxig restaurang för två år sedan. Svärfar fyllde sextio och ville fira tillsammans med familjen. Jag och maken som varit lydiga småbarnsföräldrar och hållt oss hemma som sig bör ville gärna närvara.

Och det gjorde vi. Och vårt barn häll sig lugn och snäll hela kvällen. Varför? För att jag ammade. Jag kunde umgås, äta och ha en trevlig kväll tillsammans med min stora familj som jag inte träffar alltför ofta.

Jag kan nästan garantera att mina orakade armhålor är mer stötande för omgivningen och jag kan gissa att många som går på restaurang vill slippa se dem också. Tycker du att jag ska ta hänsyn till det?

Nej. Jag har suttit i miljoner amningsdiskussioner och det låter alltid på samma sätt. Kontentan är att man får minsann amma så länge man gör det snyggt.

Alltså, bara om man uppfyller vissa krav och dessa krav förändras ju beroende på vem man snackar med. Nån tycker att det duger att man inte tar fram båda pattarna, en annan är nöjd om man täcker med filt, en tredje vill helst att man går undan till ett hörn och en fjärde tycker nog att man får gå på toa eller lämna lokalen.

Det går inte att tillfredsställa alla och alla har olika syn på vad hänsyn innebär. Så jag skiter i det.

Jag känner så många kvinnor som knappt vågar gå ut för att de är rädda att nån ska bli upprörd om de skulle tvingas amma. Jag känner kvinnor som kämpar för att få sin amning att funka men som blir så otroligt stressade av tanken att nån kan tycka de är äckliga. (och då funkar det knappt alls)

Jag minns själv vilken ångest jag hade och hur kämpigt det var i början då jag tyckte att ALLA tittade på mig (lägg dessutom till år av svåra komplex och panikångest) och jag nästan grät då vi var "tvugna" att gå ut.

Attityden som vissa har mot amning begränsar kvinnor. Den förpassar kvinnor till hemmet och den inskränker kvinnors rättigheter. DÄRFÖR känns det viktigt för mig att amma offentligt. Utan skam och utan skuld och framförallt utan att skyla mig.

Anonym;

Du har helt rätt i att jag inte borde gå på en restaurang. Jag borde inte ens gå utanför dörren egentligen. Men ibland luras jag att tro att verkligheten inte är någonting som den är.

Du har fel i att jag skulle blänga. Är du galen? Du verkar galen för det mesta.

Lady Dahmer;

Tack för ett sakligt svar utan ett gäng mer eller mindre avsiktliga missförstånd. Trevligt.

Jag förstår att man som små-barnsförälder och framför allt mamma är trött på att detta kommer upp. Tack för visat tålamod.

Nej, du ska inte ta hänsyn till att någon tycker illa om håriga armhålor. Huruvida omgivningen finner dina håriga armhålor mer stötande än amning har du förmodligen helt rätt i. Men det ”stötandet” bottnar troligtvis i helt andra sjöar än den vi är ute och ror på just nu.

Min kontenta är inte att det är okej om det görs snyggt. Men det blir helt klart mindre ”stötande” att vara i närheten av när jag äter beroende på graden av ”snygghet”. (En eller två pattar har ingenting med saken att göra.)

Men det jag tjatat om här hela tiden har varit själva handlingen, handlingen och alla puckade paralleller som dragits i och med att den kom upp på bordet. Dit jag vill komma, precis som med rökning, är att det ibland är fördelaktigt att tänka ett steg längre i vissa situationer. Jag känner till exempel inte en enda rökare som inte frågar om det är okej att denne röker innan denne tänder en cigg i sammanhang där människor kan komma att finna det stötande att en cigg tänds. Som ett exempel. (Inte för att jag menar att likställa en cigg med ett barn på något sätt. Ursäkta min övertydlighet, men det känns på något sätt relevant i just ditt kommentarsfält.) Efter empiriska studier på polare som är småbarnsföräldrar så förefaller det hela lite mer komplicerat än så.

Och ja, det är ju det jag försökt säga hela tiden. Att allting är subjektiv. Allting är godtyckligt. Att amning är okej för dig och många andra betyder inte att jag tycker att det är okej.

(Jag vill också påpeka att amning på en restaurang ligger längre ner på listan över vad som får mig att rynka på ögonbrynen och vilja begå harakiri än mycket annat på den här urballade planeten – eftersom jag inser i allt detta tjat att jag låter som en rabiat brösthatande dåre som på kvällarna sitter iklädd en kroppstrumpa och konspirerar mot hungriga bebisar. Så är inte fallet.)

Vad gäller den sista delen i ditt inlägg så vill jag återigen påpeka att jag personligen inte har någon vendetta mot kvinnor som ammar ”offentligt”. Jag talar om restaurangmiljö, vid ett bord där andra äter mat bredvid. Det har ingenting med skam och skuld att göra. Det har att göra med att jag, som nämnt en miljon gånger tidigare, föredrar att inte ha vissa saker närvarande när jag äter.

Det jag inte köper är: ”Du får fan inte röka i min park då vill jag bajsa på dej! Men om jag vill amma medan du äter så skiter jag fullständigt i om du tar illa upp!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *