Kategorier
Titta jag ammar!

Napp är ett verktyg för bekväma föräldrar

Jag fick en blyg fråga om min åsikt om napp och jag känner att jag kanske var för snabb med svaret. Jag svarade som förväntat att napp inte är något jag personligen använder eller ens vill använda till mina barn. Jag har nån slags aversion mot skiten. Plastbit som ska ersätta patten liksom. Och dessutom […]

Jag fick en blyg fråga om min åsikt om napp och jag känner att jag kanske var för snabb med svaret. Jag svarade som förväntat att napp inte är något jag personligen använder eller ens vill använda till mina barn. Jag har nån slags aversion mot skiten. Plastbit som ska ersätta patten liksom.

Och dessutom så äventyrar den amningen, inte bara för att den eventuellt kan skapa sugförvirring utan snarare för att varje gång den används så sugs det en gång mindre. Så i grunden är jag inte speciellt positivt inställd.

MEN!

Nu är jag ju en sån där småbarnsmorsa med allt vad det innebär; jag är lat, bekväm, ivrig att hitta genvägar och sätt att förenkla den ändå så krävande vardagen. Nappen är ett fantastiskt verktyg i denna strävan. Det kan jag inte förneka.

Jag har dessutom fått ännu en sån där släng av ödmjukhet som vi föräldrar ofta drabbas av; Jag har nämligen märkt att barn är olika. Jo det är sant, jag födde en ny individ till världen. *chockad* Tanken att Tamlin kanske skulle ha nytta av skiten har slagit mig. Eller om vi ska vara ärliga – JAG skulle ha nytta av den.

Det är nämligen så att ungen sover över all förväntan på nätterna. Jag jämför ju med min high-need-unge Ninja som sitt första hela år inte kunde sova om inte patten var permanent parkerad i käften. Snutt snutt sug sug och mamman blev tokig av sömnbrist (och jag tror det var då mina första grå dök upp).

Herr Mupp däremot sover fint. Minst fem till sju timmar med kanske ett, högst två avbrott för mat. Men under natten så stönas och stånkas det en del och erbjuder man patt då så blir han sur. Han vill sova, inte suga. Inte ens snutta, fan inte ens ha den i munnen. Trycker jag däremot dit ett lillfinger så blir han helnöjd. Och mamman får sova utan att bli störd.

Så nu är jag i valet och kvalet. Jag ska fundera på saken. Amningen är så etablerad den kan bli och nappen skulle ändå inte ersätta nåt snutt utan snarare användas som en håll-käften-för-fan-och-låt-mamma-sova-propp. (jo jag vet, skämspåmä)

Antagligen avstår jag för det känns så fel (och sen ska man brottas med avvänjning), men jag vill ändå ge ett annat perspektiv på saken.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

40 svar på ”Napp är ett verktyg för bekväma föräldrar”

Jag hade samma åsikt som dig fram till att jag gick med ungen vid tutten en helg dag och natt..och fick inte sova..och det var faktiskt skönt att kunna sova någon timme sammanhängande i alla fall 🙂 Och ska jag vara ärlig har jag hellre nappbarn än tummbarn..nappen är enklare att slänga än tummen 😛

Jag har haft napp till alla tre och detta trots att jag känner exakt samma som du inför nappar.

Victor: stort sugbehov men blev arg på maten som kom, napp sattes in ganska snabbt så han hade den från han var nyfödd och sen tog jag bort den när han var 5 månader. Stora bebisar har inget ökat sugbehov på samma vis och då blir nappen bara en dålig Ovana.

Alvin: stort sugbehov och miniliten mun med fel tag på bröstet. jag fick bröstinflammation och varblåsor på bröstvårtorna, hamnade på akuten osv. Alvin fick napp. Precis som med storebror så tog jag bort den, och det blev när han var 4,5 månad.

Elmer: tänkte att jag skulle göra ett ordentligt försök att låta bli och det gick utmärkt. han var en nöjd bebis som ammade normalt (typ varannan timme dygnet runt) och nappen behövdes inte. Meeen så var det ju det här med att han var sjuk och tvingades genomgå en massa undersökningar och blodprover. Efter att han gallskrikit sig igenom röntgen så bestämde jag mig; han ska ha napp! På undersökningar, provtagningar och i bilen. Elmer tyckte annorlunda, han ville inte alls ha napp! Men jag kämpade på för i bilen far det verkligen ett problem. När han var 2 månader gammal så accepterade han äntligen nappen. I vanlig ordning så tog jag sedan bort nappen, dagen före han blev 5 månader blev sista gången.

Så jag tycker absolut att man kan ha napp, om man använder den NORMALT och inte trycker in den i käften precis heeela tiden och inte har kvar nappen onödigt långt upp i ålder (finns det något fulare?)

Napp har ju också en bevisat positiv grej och det är det lilla skyddet mot plötslig spädbarnsdöd. Snuttar de på bröstet hela natten är det ju samma sak men när de är som din lille palt kan napp absolut vara värt att sätta in.

Nappa på 🙂 för mina ungar har MaM-napparna i gummi funkat bäst.

Min unge valde….. TUMMEN!!!!! Så för guds skull vad du än gör GE NAPPEN FÖR GUDS SKULL! man vill inte ha ett tumm barn :S ååh jag grämer mig över hur vi ska kunna "skära" bort den 🙁

Lite halvt OT men samtidigt när vi nosar på ämnet. Nappen fanns på barn nr 1 för att jag helt enkelt inte visste bättre. Amningen slutade tidigt för att jag var ung klen och mådde skit över att tösen ville äta non-stop och lite till! Mjölken sinade tillslut och flaskan och nappen blev vardagen. Dock tog vi den tidigt. Skönt är det.

Barn nr 2 är lite speciell. Prematurfödd i vecka 27 mycket lungsjuk. Fick napp redan i respiratorn (special sjukhusnapp) och hela tiden vart neopersonalen MYCKET noga med att ständigt "uppmuntra" hans sugbehov i for av napp. Blev tidigt varnad att han skulle antagligen aldrig orka amma, äta själv under sina första levnadsår pga sina lungor. Men vi fortsatte med napp, jag pumpade mig igenom tre månader för att sedan trots protester lägga honom vid bröstet. Med syrgas och andningsstöd hade han full koll på vad han gjorde och amningen har varit KANON sedan dess. Tungt för honom ja, men han kämpade för sin rätt till tutte! Nappen är inte alltid av ondo. Det kan jag skriva under på.

Jag jobbar heltid och ammar än, varför ge upp ett vinnande koncept?

Min kära kor är militant nappmotståndare och jag antar att det färgat mig.

Hon ba: Inget av mina fem barn har använt napp.

Jag ba: Okki.

Vi testade napp på Toddo, han ville inte ha. Han var snuttare utan dess like. Men ville inte ta nappen.

Lovi började suga på fingrar men jag blev varnad av folk och började då byta ut hennes fingrar mot en napp. Det fungerade i två veckor sen ville inte ha varken det ena eller det andra.

Att använda napp spm "håll käften knapp" skulle känns smisigt, men å andra sidan störs jag inte så mycket av barnskrik. Gnäller de så gnäller det och jag väljer min reaktion.

nappen e d bästa som finns,tycker jag….den räddade mig från å bara vara ett gigantiskt bröst som det skulle sugas på hela tiden,heeela tiden!! so go for napp!!! avvänjning: när dotra va runt 18mån så klippte jag av nappen en liten bit för varje dag så att den "krympte",d va ju d jag sa till hon,att när man växer så krymper nappen,å d godtog hon å sen var det över,inge grin å tandagnissel:)

Jag kände precis likadant för napp som du beskriver i inlägget och min lilleman blev förbannad om man tryckte in bröstet i munnen på honom när han inte var hungrig men nöjd över att få snutta på lillfingret. Så det blev napp när han bara var några dagar och det fungerar fint som en "tröst" för honom och en "ljuddämpare" för mej och min sambo.

Lycka till med hur du än väljer att göra!!

Jag hoppades när jag väntade sonen att han skulle ta napp hellre än tumme. Tummen går liksom inte att ta bort. Helst att han skulle vara som mig när jag var en liten nyföding och strunta i både napp och tumme. Men han ammade och ammade och till slut så gjorde han som ert lilla frö och vägrade tutte men suttade lillfinger. Han fick napp efter ett tag. Det är på gott och ont..

Min äldsta fick ha napp och så länge amningen inte lider så ser jag inte alls problemet. Klart att du ska köra på napp om Tamlin vill ha napp och det finns ingen som tackar dig för att du låter bli.

Jag är kluven i frågan. Är allergisk mot att se en napp tryckas in i munnen närsom och helt utan anledning, men tycker inte att den alltid är av ondo.

Dottern var lite lik sonen din som liten, ville inte snutta på bröstet, men tog nappen någon minut och kastade sen ut den. Hon vaknar väldigt sällan/aldrig på nätterna och ropar efter någon napp.

Och hon får just nappen bara när hon ska sova, eller om hon verkligen behöver lugna ner sig (dvs om jag/pappa inte räcker till).

Nu är hon visserligen bara 12 månader, men jag är inte speciellt orolig över att en dag behöva ta bort nappen, den kommer fasas bort så småningom iaf! 🙂

Jag hade använt napp. Oskar hade napp första 4 veckorna sedan ratade han nappen helt i flera månader och jag kämpade som en jävla gnu för att jag inte ville vara han napp (alltså fri amning i alla ära, men jag pallar inte att ha någon hängande där 12 timmar om dygnet). Alla barn som jag känner har gladeligen ratat nappen för att ta bröstet, det kommer ju liksom ingen mat ur nappen.

Höjden av mänsklighet är att kunna överge sina principer när det behövs…

Avvänjning behöver man inte brottas med alls om nappen används enbart när barnet sover och aldrig under vaken tid. Vi har haft napproblem 1 gång på 3 barn och det var första för han fick ha fri napp. De andra två har haft napp när det är sovdags – punkt slut.

Alla barn är olika – vilket jag vet du är helt införstådd med 😎 och antingen tar man "problemet" eller så löser man det… ibland är vi våra barns bitches, men en glad och utvilad mamma är mer värt än en sketen princip – ibland.

Drakens blöjbandit till lillasyster ( 2 månader ) vill snutta, men inte snutta tutte för då kommer den en massa mjölk hon inte vill ha.

Jag tänkte om när hon låg där och vevade med armarna och var less på patten och gick och köpte en napp.

Ungen är nöjd.

Jag är nöjd.

Ja, till och med Sverker är nöjd. 😉

Jag har köpt napp som jag hoppas på att få användning av till hösten. Visst är det bäst om kommande bebisen inte har något snuttbehov alls men tummen får det bara inte bli.

Jag sög på tummen när jag var liten och det var ett rent helvete att sluta. Minns det fortfarande med ångest.

Ingen jävla tumme, hellre napp men helst inget.

Ojojoj, ge honom nappen så han inte väljer tummen! Tummen är helt hopplös att sluta med, min brorsa sög på tummen tills han var tonåring, nappen kan ju du välja när det är dax att sluta.

Hehe, du e rolig du.

Men skönt att du har sälvinsikt iallafall.

Du e en sån där typ som ska ha åsikter om allt och inget, och självklart starka sådana om en massa olika saker.

Ta bara nappexemplet. Tycker du behöver mer portioner av ödmjukhet INNAN du uttalar dig så starkt i dina åsikter om saker o ting. Det skulle du vinna mycket på…..

Fan, ge ungen napp!

Seriöst, du har ett alldeles för stot behov av att verka duktig….frågat dig själv varför nån gång?

Hoppas du inte tar illa upp allt för mkt av mitt inlägg o kanske jag får ett helt inlägg tillägna mig igen? ;-P

Men jag tror du kan ta det ;-)och desstuom får man vara beredd på att det kommer från folk när man har en blogg och har starka åsikter och är blott-läggande. Jag gillar att säga vad jag tycker o tänker men inte i alla sammanhang utan främst till såna som dig..

Ha en bra dag!

Självklart används napp på barn för att underlätta för oss föräldrar. Vi valde att ge sonen napp eftersom det rekommenderas till oss redan på bb. Han hade ett stort sugbehov och vi ville undvika att han skulle börja använda tummen, jag misstänker att det kan vara svårare att sluta med. Det finns olika sätt att låta barnen använda sig av napp. Jag tror inte på att napp ska användas i tid och otid utan det är viktigt att de lär sig hantera sina känslor på andra sätt. När barnet är redo kan man redan innan 1 års ålder börja avvänjningen lite succesivt om man så önskar. Nappen har varit guld värd i vårt hem då jag tror att den bidragit en stor del till sonens sömnvanor. Jag valde att få sova istället för att agera vandrande napp vilket förmodligen har gjort mig till en piggare och lyckligare mamma 😉

diana – nja. jag är övertygad om att jag fått så många läsare just för att jag uttalar mig som jag gör. Det är ett medvetet val.

Det är inget fel i att använda napp och ingen lathet heller, barn lugnar sig själva med napp och är barnet inte hungrigt så det är klart att han blir sur om du ger han tutte. Idag finns det tandvänliga nappar också. Sen tycker jag inte att barn över året ska ha napp dagtid men att komma till ro inför sovandet så är det perfekt och rogivande.

Jag ville inte heller ha napp till min lilla tjej.

Men hon hade kolik, så då ändrade jag mig jäkligt snabbt, men tro inte på faan att hon vägrade ?

Jojjomän..

Blev till att stå ut med 10 timmars skrik..

När hon väl tog nappen, tappade hon intresset för mig och koliken försvann..

Men jag är Benhård med användandet, endast när hon behöver tröst eller ska sova..

Oftast så somnar hon utan napp, eller spottar ut den när hon somnat..

Det finns ju många bra nappar på marknaden i dag, tommie tippie t.ex, de har ju utformat sina nappar för att det inte ska störa amningen, de är förvisso skitfula, men det kanske man kan leva med ? 😉

Här uppe i Sundsvall fick jag dessutom en provnapp av Barnens hus, så du kanske kan gå in och flirta lite med dem ? 😛

Tänkte i fall du ville vara lite dumsnål ^^,

Jag tror att det blir bra i vilket fall som helst 🙂

Med ett barn som inte är hungrig men ändå vill suga, men blir jätteledsen efs det kommer mat ur bröstet, är napp ett alldeles underbar sak!

Jag hade verkligen inte tänkt napp till äldsta men det var innan jag visste att jag har mer mjölk än barnen vill ha. Med äldsta tog vi bort nappen vid 6 mån, med yngsta får vi se..

Ps. varför ska du skämmas över att du vill att han ska få sova? Visst, det är för att du ska få sova också men han blir ju knappast gladare av att ligga och vara missnöjd och inte kunna sova! Ödmjukhet är bra 😉

Jag var först emot så in i helsike! Men märkte sen att det inte funkade i längden, speciellt inte då man var ensamstående mamma med sitt första barn och var i desperat behov av sömn. :-s

Om man kan avstå napp så är det superbra och egentligen allra bäst. Men ibland behöver mamma eller barn hjälp på traven av diverse anledningar och det är inget att ha varken dåligt samvete eller skämmas för. Är man orolig för plast och dess kemikalier tex. så finns det nappar ute på marknaden som är 100% giftfria såpass så man inte behöver koka dem innan. :thumbup:

Min dotter hade napp en tid, men jag läste av hennes signaler och då jag märkte att nappen kanske skulle komma att bli ett mer besatt inslag i vardagen så började jag steg för steg avvänja henne. Börjar man i tid med avvänjningen så blir det inte lika farlig. Hon har inte haft napp nu sedan hon var ca 1år, hon är 3½ nu.

Jag är också ambitiös men lat. Så jag får gotta mig åt att barnen själva valde i denna fråga.

Dott föddes en månad tidigt och sondmatades första veckan. Hon fick då neo-napp. Men så fort hon fick smaka bröstet var den där plastbiten inte värd ett lingon. Pappas lillfinger gick bra men inte mammas och ingen tumme.

Numero dos var även han en snuttare av stora mått, trots det drabbades jag av en bröstböld och var nog nära att ge upp amningen helt då, det var inte mysigt kan jag säga. Men han ratade napp, flaska, ersättning och till och med pappas lillfinger. Nu ammar vi på.

Jag hoppas även han blir tumfri men det är för tidigt att säga.

Men som sagt, varje unge är en egen historia

Mitt andra barn var likadant, hon blev jättejättearg när jag erbjöd bröstet för hon ville snutta UTAN mjölk, och då blev nappen lösningen. Båda mina barn har dock slutat med napp självmant vid 6-7 månader, jätteskönt!

Det är inte säkert att du behöver brottas med avvänjning sedan, precis om med amning så kan det hända att barnet slutar självmant när man minst anar det. Min son slutade självmant när han var sex månader i samma veva som han slutade amma, då var plötsligt all form av tutte i munnen inte längre intressant.

måste säga att det är jävligt skönt att vara en bekväm förälder 😉 bara man inte ger dom nappen i onödan så tycker jag att det är okej. mer sömn = piggare morsa/farsa = mer bus och kul!

Ja, napp är för bekväma föräldrar. Det är ett hjälpmedel som kan underlätta. Och vad är det för fel i det? Så länge man använder nappen med sunt förnuft så tar inte barnet skada iaf och man kanske får lite mer ork eller tid för sig själv och övriga familjen 🙂

Varför är det så fruktansvärt med tumme undrar jag bara. Jo visst det tar tid att sluta. Men det är sällan barn sitter i skolan med en tumme intryckt i käften. Oftast kommer den ju bara till sin rätt på natten, i ensamhet, och när man är ledsen och behöver trygghet. Oftast även då i ensamhet. Jag tror att man som förälder gör det mycket värre om man tänker "Jävla skit" när tummen används istället för att tänka "Jippi ett sätt för barnet att hitta trygghet". Och tumbarn drar ut tummen när de har nåt att säga, till skillnad från nappbarn som har nappen intryckt när de vill yttra sig.

/Med 4 småsyskon som varit "tumbarn".

Ja, och sedan angående det med napp då. Min första son vägrade och glad för det är jag idag. Att han istället valde ingenting alls och fick problem med att komma till ro och slappna av är en annan femma. Min andra son tar den i extrema nödfall. Men jag har i princip gett upp. Han får tutte istället, vilket är rätt ofta.

Jag tycker att napp är ett smidigt verktyg, och jag är grymt avundsjuk på mina medsystrar som lyckas stoppa in tingesten i munnen på ungarna och få den att stanna kvar. Deras ungar är mycket lugnare och tillfreds än vad mina ungar är.

Jag tycker nog inte att napp är så fruktansvärt ändå, det beror helt på hur och när man använder den. När 3-åringar har napp på lekplatsen, då anser jag att det gått för långt, men om små barn har napp när de sover tycker jag att det är helt okej!

Hmm, tycker gott att du kan sätta i nappen med gott samvete. Barn har ett sugbehov så bara är det och om det kan få er att sova gott på nätterna så varför inte använda sig av en. Jag är väl själv ingen nappälskare, men mina barn har varit och är fortfarande nappanhängare. Tycker själv att den är en snuskig illaluktande grej som helst inte ska komma för nära mitt ansikte.

I HEAR YA!

Mitt kid vill med ha tutten parkerad i mun 24/7 och vägrar napp (jag kände mig som en hemskt dålig mor när jag försökte med denna MUTA, ungefär som att jag försköt mitt barn genom denna handling) så jag säger bara för fan, ge ongen nappen och njut av sömnen, det är nog inte så att han i framtiden kommer behöva terapi för att du gav honom nappen 😀

Hej, hittade hit via Katrins blogg o amningsdiskussionen som hettade till rätt bra.

Vill säga att jag också ammat länge med mina barn. Ingen har tagit skada utav det. Ettan hade MIG som napp o visst ibland var det jobbigt att inte kunna gå från sängen när man ville göra nåt annat o ungen sov. Men allt går….

Tvåan var det precis som du skrev… fick "lära" sig vänta o var betydligt tålmodigare än sin syster. Käkade inte alls lika mkt på nätterna o nappen fyllde hans sugbehov när han inte var hungrig.

Men jag var alltid noga med att inte sticka i nappen i tid o otid som man ser vissa göra.

I bilen, vid vila/sova var utgångspunkten.

Måste bara inflika att barnet inte ”använder mamma/bröstet som napp” utan det är tvärtom nappen som ersätter mamma och bröstet.

Folk starka åsikter om den lilla plastbiten är orimlig och oproportionerlig.

Man tillskriver valet allt för mycket värde och gör det även till något slags ideologiskt val. Som om man utövar politisk debatt på ungen. Vansinne!

napp är ett utmärkt verktyg för att skapa trygghet för vissa barn, medan det inte funkar alls för andra barn.

Att det bara skulle vara en fixidé bland västerlänningar är en myt bland internets professionella mammor. Jag har varit i fattiga delar av Afrika och man använder glädjeligen napp där med om man bara får tillgång till det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *