Kategorier
Titta jag ammar!

Och om det blir ett virtuellt ”fuck you” till de som kritiserar offentlig eller långtidsamning så är det bra

Bra fråga. Det finns inget ”behov” av vare sig lägga ut bilder eller ens blogga om amning. Inte för min del iallafall. Men jag väljer att göra det av flera anledningar; Amning är viktigt. Att amma utan skam är viktigt. Att visa andra mammor att amning är vackert, naturligt och något att trivas med är viktigt. […]

Bra fråga.

Det finns inget ”behov” av vare sig lägga ut bilder eller ens blogga om amning. Inte för min del iallafall.

Men jag väljer att göra det av flera anledningar; Amning är viktigt. Att amma utan skam är viktigt. Att visa andra mammor att amning är vackert, naturligt och något att trivas med är viktigt. Jag är stolt över att kunna vara en inspirationskälla och förebild för de kvinnor som kanske känner sig blyga, äckliga eller på annat sätt negativt bemötta i sin amning.

När jag själv började amma så hade jag otroligt svårt. Både med min självkänsla och kroppsuppfattning men också med att få amningen att fungera ordentligt.

Nu är jag otroligt nöjd och lycklig över att jag fått det att fungera så väl och att jag fortfarande har privilegiet att amma min stora unga.

Och varför postar jag bilden? För att jag är stolt. Förbannat stolt. 

För att den är så otroligt fin. För att jag tycker om den. För att jag vill dela med mig med mina läsare. För att inspirera. (varför brukar man lägga ut bilder på sig själv och sina barn?)

För att jag är glad över att jag faktiskt klarar tandem-amning; Nåt jag fantiserat om och tänkt mycket på ända sen jag blev gravid. Nåt som jag verkligen velat genomföra eftersom att jag tror på dess positiva effekter för anknytningen barnen emellan.

Nåt som jag haft i åtanke när amningen med Ninja blivit för påfrestande (under graviditeten) och hjälpt mig att hålla ut.

Varför utgår du från att det måste handla om att visa upp sig?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

58 svar på ”Och om det blir ett virtuellt ”fuck you” till de som kritiserar offentlig eller långtidsamning så är det bra”

Underbar och insipirerande bild och det är så härligt med en människa som försöker skita i denna "skam". När jag var gravid oroade jag mig mycket för hur jag skulle klara av att amma offentligt. Skulle jag behöva gömma mig under filtar, knöla in ungen under tröjan eller behöva leta upp någonstans där jag kunde gömma mig. Kanske bäst att hålla sig hemma tills barnet kunde äta själv med kniv och gaffel så man slapp skämmas? Jag kan säga att du helt klart varit en inspiration till att våga göra det som är det mest naturliga i världen – mata sitt barn. Fortsätt inspirera trots bittra kommentarer.

Äh, bitterfittor finns det gott om. Jag måste mest säga att jag är imponerad över att du orkar amma ditt äldre barn; när sonen fick tänder gav jag upp helt. Och då var det bara en eller två gaddar dessutom; Ninja måste ha munnen full. 😉

Samsover ni med båda kidsen? Om så – vill du förklara upplägget lite? (vem sover var, osv) Jag har bara ett barn än sålänge och försöker få det att funka med samsovning. Lillan vill ligga så nära, vilket är supermysigt, men det gör mig lite orolig. Jag är iofs säker på att jag vaknar av minsta ljud/rörelse, men man läser så mycket dumt (FL…) så jag behöver lite tips.. Och just det – har ni andningslarm?

Tycker bilden är jättefin! Jag fick aldrig ammningen att fungera (av olika anledningar) när min tjej va liten. Det värsta var att man fick en massa skit för det från olika håll, både BVC och bekanta. Det gjorde inte saken bättre när man redan mådde dåligt och tyckte man va världens sämsta mamma som inte kunde amma mitt barn.

Nu tänker jag inte så mycket på det, blev ju van att använda flaska och min tjej är pigg och frisk och äter nu allt med stor aptit 🙂

Vi är två tjejer som driver en modeblogg och vi behöver design hjälp!

Vi undrar om du vill hjälpa oss med att göra en design till oss och ha chansen att vinna 2 månaders länkning i menyn.

Alla som gör en design till oss får en länkning i ett inlägg.

Om du är intresserad läser du mer på våran blogg: brudarnafashion.blogg.se

Kram BRUDARNA FASHION

"Äh, Diana besitter en oproportionellt stor bitterhet på livet"

Varför gör hon det? Vänder ni inte på det lite nu och kritiserar andra ni också? Jag tycker inte heller det är "normalt" att amma barn över typ 1 år men inte ser jag ner på andra som gör det. Det är ju bara MIN känsla och har inget med andra att göra.

Rebecka

Om du läser vad Diana har skrivit så ser du att jag använder delar av hennes uttryck ironiskt, jag ifrågasätter henne på samma sätt som hon gjorde med LD. Men JA, jag ifrågasätter verkligen människor som Diana som har behov av att gå in i en blogg och fråga om personen lider av något för att hon lägger ut en bild på det mest naturliga i världen…och jag ifrågasätter även dig som påstår att det är onormalt att amma barn över ett år. Du behöver öppna ögonen och läsa på fakta innan du kastar dig med ord som onaturligt ang det mest naturliga i världen….

Du måste vara en riktig inspiration, extra mycket för dem som tycker det känns obekvämt med amning, speciellt offentlig amning.

Och när jag läser dina inlägg om amning så blir jag plötsligt stolt över mig själv att jag inte brydde mig ett dugg var och när jag ammade! (när det begav sig)

Beyond Eternity

aa "onaturligt" var möjligen fel uttryck allmänt men inte för mig. Ett barn över 1 år är ingen bebis och behöver inte längre ammas ur näringssympunkt samt att JAG tycker det skulle kännas äckligt att amma min 2½ åring. Japp sån är jag

Jag har funderat på en sak som ni här inne kanske skulle kunna svara på..

Det är inte dags än på ett tag men om/när jag får barn och om jag kan amma så tänkte jag nog lägga en liten filt eller liknande över barnet om jag ammar ute.

Inte för att jag "skäms" över att amma utan mer för att barnet ska få lugn och ro under sin matstund. Jag som "vuxen" har ju valt att befinna mig på t.ex en restaurang och kan antagligen hantera alla ljud osv omkring mig men det kanske blir för mycket för ett barn.

Eller? Vad säger ni?

ang. "Rebecka"s kommentar:

Nu vill jag ju inte starta verbalt krig här i bloggen,lr för den delen otrevlig stämning, men jag anser nog det vara mer "onaturligt" att äcklas av att amma sitt barn,även om barnet hunnit bli 2 år. Bilden att det är äckligt att amma ett barn äldre än några månader är en väldigt trist effekt av sexualiseringen av kvinnokroppen,och av brösten som en sexuell symbol istället för det de är,nämligen verktyg för att ge barnet föda.

Och LD! bilden ÄR underbar,och du är sjuhelvetes modig i mina ögon,med all rätt att vara stolt!

det här har inget med blogg inlägget att göra utan om en fråga om LCHF… Började med det för ett tag, men vart slarvig ett tag men försöker rycka upp för att köra igång ordentligt igen, men det jag undrar är kan man använda laktosfritt när använder sig av LCHF ??

Jag tycker bilden är väldigt fin och det ser verkligen ut som om ni har mysigt tillsammans. Jag har inte gratulerat till lillebror tidigare, men det kommer här: GRATTIS!

Tycker du har helt rätt!!! Amning är inget man ska skämmas för, det är ju helt naturligt! Dom som tycker att amning är äckligt har en sne bild om vad det handlar om. Man ger ju bara sitt barn mat för fan!

Jag tror att många har svårt att de brösten som något annat än sexuella, tyvärr och att de då reagerar konstigt på bilden ifråga.

Det är roligt att det här med bröst i samband med amning har fått någon slags moralisk sköld och skyddas av all skam… Samhället borde acceptera mer nakenhet, inte bara i amningssituationer.

Oj jag kom visst åt en knapp…o fick äran att få ett helt inlägg tillägnat mig :-d

Nä men seriöst…ok om det inte handlar om otroligt stort bekräftelsebehov ( vilket jag iofs tror att det handlar om o att du kanske inte är medveten om det själv ) men vad handlar det då om kan man undra?

Citerar dig;

"Men jag väljer att göra det av flera anledningar; Amning är viktigt. Att amma utan skam är viktigt. Att visa andra mammor att amning är vackert, naturligt och något att trivas med är viktigt. Jag är stolt över att kunna vara en inspirationskälla och förebild för de kvinnor som kanske känner sig blyga, äckliga eller på annat sätt negativt bemötta i sin amning."

Ja men visst. Ok var en inspirationskälla men varför just genom att lägga ut en bild med "tandem-amning". Shit alltså…känns som du använder dina barn i nåt slags syfte att tillgodose dina Stora behov….o det känns väldigt fel och märkligt..

Å du, sen handlar anknyning om så himla mkt mera än just amning….det finns VIKTIGARE saker än amningen o just att lägga ut en bild på "tandem-amning" som har med anknytningen och göra.

Tror oxå det handlar mkt om din egen osäkerhet kring just amningen för annars hade man inte haft sånt behov av att visa att man minsann inte ska skämmas….utan bara vart trygg i det man själv tycker o tänker UTAN att visa det för hela världen.

Jag gillar din blogg för att du blottar dig så kraftigt. Det är inte varje dag man får ta del av andra människors innersta tankar….men när man väljer att blottlägga sig som du gör så måste man ju vara medveten om att man måste kunna ta andras åsikter o inte bara vilja bli stryken medhårs….fast det kanske det som är syftet med din blogg?

DIANA – nej du kom inte åt en knapp.

Jag tyckte ditt inlägg var intressant och märkligt eftersom att du utgick från att jag postar bilder för uppmärksamhet, Jag kan undra lite vad det beror på och dessutom ville jag bemöta ditt inlägg med lite mer än bara en kommentar.

du frågar igen: "men vad handlar det då om kan man undra?" – och jag svarade ju just på det- Vad är det som är otydligt?

Varför skulle jag INTE lägga ut en bild på min tandeamning när jag lagt ut hundratals bilder på min vanliga amning? Och på mig själv i hundra olika vardagssituationer de snart två år jag bloggat??

Jag undrar varför DU blir så provocerad och fundersam över just denna bild. Just denna. ???? Och att du anser att den är blottläggande (!!)

Fundera på det, för jag tror det ligger hos dig – din tolkning och dina tankar kring MIN agenda.

Du utgår från dig själv och dina fördomar när du antar att jag har "behov" av att visa upp mig (eller vad det nu är du tror mina behov är?) eller att jag har ett bekräftelsebehov..?

och jo, jag vet att anknytning handlar om annat också jag har inte påstått nåt annat. Däremot är amningen en förbannat stor del. Och nåt jag brinner för. = ännu en anledning varför jag ofta bloggar om det.

Och nej, jag har ingen osäkerhet whatsoever när det kommer till min amning. Varför skulle jag ha det? Den funkar ju perfekt och vi trivs med den. Att jag vågar blotta det inför hela världen är ju just för att jag känner mig trygg i det.

Jag har heller inga problem med andras åsikter och strävar inte efter att bli struken medhårs. Men ditt inlägg är bara märkligt och fördomsfullt och det får DU räkna med att jag bemöter. Jag stryker inte heller mina läsare medhårs. It goes both ways.

Om du nu hade känt dig så trygg i det som du påstår så hade inte behovet funnits av att lägga ut en bild så och framför allt inte behovet av att försvara dig så in i helsike…..med tanke på din stora och starka reaktion. Visst, vårt intellekt kan vi lura men våra reaktioner avslöjar oss 😉

Du vet nog innerst inne precis vad jag talar om =)

Ha en bra dag!

Som sagt Diana: du talar utifrån dig själv och dina känslor och fördomar nu.

de flesta postar inte bilder på sig själv för att de vill hävda sig eller för att de har ett psykologiskt behov av det. Att du utgår från att jag gör det säger faktiskt en hel del om dig.

Och nej, jag reagerar inte starkt och nej, jag har inget behov av att försvara mig. :-d Intressant att du upplever mitt inlägg så.

Jag har möjligen ett "behov" av att bemöta felaktiga påståenden om min person och framförallt mina motiv. Men det gissar jag att de flesta intelligenta människor har.

amanda – jo du uppfattade rätt! (och jag är rätt så ävertygad om att du inte är speciellt ensam i din uppfattning)

Jag bemöter de flesta kommentarer och frågor i min blogg och förklara gärna för de som undrar. (diana ställde ju en fråga, men hon kanske inte förväntade sig eller ville ha nåt svar?)

och du – oroa dig inte, det kommer säkerligen fler!

Här kan vi börja snacka BRA BLOGG :-d. Måste bara få säga att fortsätt som du är, gör va du tycker, säg vad du vill för tro mig du är en inspirations källa. Nu har ju jag inga egna knoddar och kommer inte att kunna få uppleva det underbara med barn och ammning. Men fortsätt för fan så länge du själv vill och orkar. Blir så jävla arg bara på folk som säger att bröst är sexuella, okey visst kanske är det så ibland men PATTAR ÄR FÖST OCH FRÄMST OCH HAR ALLTID VARIT MAT ÅT VÅRA BARN. SÅ fram med pattarna och mata på, utomhus, på bion, i stan, hemma var fsen man nu vill är ju det mest naturliga som finns för en mamma. ATT MATA SINA BARN. Bilden på dig och dina små är jätte fin. Önskar och hoppas att jag nån gång får bli välsignad med en liten, ja jag vet välsignad!! Syrran gillar heller inte det ordet om graviditet. Men för mig som inte kan få egna barn ser det som en välsignelse, barn är ju det bästa man kan få i livet. Men jag får nöja mig med att mysa med syrrans lille knodd och som för övrigt ska bli store bror i september.

Detta blev ett långt inlägg, men fortsätt va den du är iaf och amma på . Och jag önskar dig all lycka med dom små och gubben. Kramar stolt moster

Lady Dahmer, kan du inte posta extra mycket bilder på amningen och tillägna dem till Diana?;-)

Tycker det är intressant att man nu för tiden inte kan förklara något utan att bli anklagad för att försvara sig, man kan inte lägga upp bilder utan att vara en attiensionwhore, inte kritisera utan att vara avundsjuk och så vidare. FAN vad folk är bittra (och oj vad jag inte alls framstår som bitter just nu men jaja:-P).

Tycker det är bra att du visar bilden, jättefin! Hade du utelämnat den så hade du ju utelämnat en naturlig del av er vardag och det hade ju varit väldigt konstigt i en vardagsblogg.

Inspirera mera !! skulle så gärna vilja blanda mig i Diana diskussionen..men jag blir bara så gaaah!! Jag blir så glad gumman att du är du :love:

Diana

"med tanke på din stora och starka reaktion. Visst, vårt intellekt kan vi lura men våra reaktioner avslöjar oss"

Och din reaktion och ditt agerande är klockrent;

Det här handlar enbart om DIG själv, projicering kallas det med ett finare ord och mycket välbekant för oss terapeuter…ta dig en funderare, försök komma till insikt om dig själv och varför DIN reaktion på något så naturligt som en bild på en ammande mamma blev så enorm, så pass att du var tvungen att "hoppa på" bildinnehavaren. Vad var det som väcktes i dig då du såg den och lägg det inte på LD för detta handlar om något hos dig själv…ta hjälp om det behövs.

Lycka till

Klockrena svar från LD till Diana!

Kan bara citera:

2Bilden att det är äckligt att amma ett barn äldre än några månader är en väldigt trist effekt av sexualiseringen av kvinnokroppen,och av brösten som en sexuell symbol istället för det de är,nämligen verktyg för att ge barnet föda."

Så sant…! Brösten är idag ett sexobjekt och inte lika uppmärksammade för varför de faktiskt existerar: AMNINGEN!!!

Det är detta samhälle som gjort kvinnan till ett objekt och för att motverka detta måste vi visa att kvinnokroppen inte är en prydnad eller bara till för sex. Den är framför allt till att LEVA i och för att t ex amma och för att vara MÄNNISKA.

Om vi anser att en amningsbild är lika med att "visa upp sig" då objektiferar vi kvinnan enormt! Och det kommer bara leda detta samhälle bakåt…

Dessutom, vet man något utifrån LD efter att ha läst hennes blogg så är det att hon är en bra förebild för kvinnorna och visar på stor självdistans och desto mindre behov av att vara en prydnad.

Så läs på lite Diana.

Stå på dig Lady Dahmer!!! Du är grym 🙂

Jag undrar vad du känner för amningsrum? Typ på gallerior och så. Känns det dåligt för att det är ett sätt att gömma ammande mammor, elelr bra för att det är ett sätt för ammande mammor och barn att få lite lugn och ro vid amningen? Andra tankar om det?

Jag tycker absolut INTE att det är äckligt att se andra amma små eller stora barn men jag vill slippa själv. För MIG är det äckligt att amma ett stort barn inte äckligt att andra gör det.

Amningsrum är väl ypperligt. Då kan man välja själv om man vill fläka ut sig eller inte. Fram för fler amningsrum och babycafeer

Det blir verkligen tydligt Rebecka vad exakt du tycker om 'offentlig' amning, även om du bestämt hävdar att det inte är äckligt att andra gör det… att kalla det mest naturliga i världen för att "fläka ut sig" är bara så tragiskt, så även din önskan om fler amningsrum/babycaféer.

Ammande mammor ska INTE alls behöva känna att de måste gömma sig i speciella rum eller caféer när de ska göra något så självklart som att amma, vare sig barnet är 3 månader eller 2½ år…. Men tyvärr så blir den samlade effekten av att sådana här åsikter uttrycks, att många ammande mammor tyvärr känner både skuld och skam ang amning och framför allt att de måste gömma sig då de ska amma sina barn. Och det märkligaste av allt är att åsikter som dessa nästan uteslutande hörs från kvinnor.

Jag tycker bilden är fantastiskt fin och inspirerande, trots att dottern och jag själv inte fick amningen att funka mer än 3 månader på deltid, och jag kommer heller aldrig kunna amma mer än max 5-6 månader (p.g.a. medicinbehov) med ett nytt barn.

Ändå blir jag inspirerad! Syskonamning är inte vanligt i Sverige och inte amning av större barn heller, därför är det häftigt att se det. Det ska inte anses "äckligt" utan det är naturligt och jättefint!:thumbup:

Beyond Eternity:

Jag tror du märker ord nu. Jag tror att Rebecka menade att det ska finnas valmöjligheter; ALLA vill inte amma framför andra människor. Det kanske har att göra med att man vill att barnet ska få äta i lugn och ro, eller att man har komplex för sina bröst eller vad som helst. Man kan ju inte tvinga alla att amma publikt, men valet att amma publikt ska få vara fritt från skam och skuld.

JESSICAang. amningsrum

Jag tycker det är skitbra att de finns och jag tycker att alla större varuhus och gallerier SKA ha ett. Minst. Gärna stort och rymligt, med anslutande skötrum och micro.

Inte för att förpassa kvinnor dit utan för att möjliggöra för de som vill ha en privat sfär att gå till. Det är minst lika handikappande och begränsande när möjligheter att gå undan tas bort eftersom att många kvinnor känner sig sårbara när de ammar och gärna vill göra det ifred.

Valmöjligheter är en rättighet. :thumbup:

Haha, tycker det är kul att Diana anser att du prompt måste vara uppmärksamhetstörstande och behöva förklara ditt agerande att lägga ut en amningsbild.

Nästa gång du lägger ut en bild på Ninjas leksaker eller en bild på när ni är och badar ska jag leka upprörd och undra hur fasiken du tänkte när du la upp en sådan bild och försöka övertala dig att du nog bara la upp den för att du är osäker och törstar efter bekräftelse ^^

Fan vad underbart. Jag har en pojke på 14 månader som jag ammar ännu och jag får ofta negativa kommentarer för det, men han mår ju för fasen skitbra av det och hur lätt är det inte att slänga fram ett bröst när det är varmt ute eller när han vaknar i vagnen och sånt. Tycker det är hur mysig som helst och han immunförsvar är kanonbra 😀

väntar barn nummer två nu och hoppas innerligt att jag ska kunna amma honom/henne ett bra tag med 🙂

You go girl, jag håller på dig 🙂

Jag hittade din blogg för två dagar sedan via en länk på facebook om babybjörn vs ergonomisk bär… och fastnade. Har suttit (i princip) non stop och läst, från ditt första inlägg och fram (i.e så är det ditt fel att jag har världens nackspärr nu). Har velat kommentera många ggr men tänkt "äsch, det är ju skrivet för flera år sen vad faen, ingen ide" men det här måste jag kommentera på för att jag blir så LEDSEN. Ledsen för att jag när jag stöter på människor som Diana förlorar allt hopp om mänskligheten. HUR kan den tanken ens föresväva en när man ser denna bild (att du ville visa upp dig?). JAG FÖRSTÅR INTE. Lika lite som att jag skulle förstå om någon skulle se bilden och tänka till exempel "är det där en giraff?". Lika främmande. Och sorgligt att det är så många tjejer som håller på så mot andra tjejer. Jag förstår inte (eller jo, jag förstår de bakomliggande orsakerna till att tjejer som hon gör så men jag blir lika chockad och ledsen varje gång). Men när jag läser dina tankar, och ser att det finns så många som förstår och håller med dig, så återfår jag hoppet, det finns normala människor där ute! Vi är på väg åt rätt håll! För att avsluta, Lady Dahmer for president!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *