Kategorier
Titta jag ammar!

Skyddar nappen i sig mot PSD eller är det nåt annat spelar in?

”Napp skyddar mot PSD” säger man och det är ju därför socialstyrelsen rekommenderar nappen. MEN det är inte nappen i sig, denna lilla anspråkslösa plastbit, som skyddar mot PSD. Det är sugandet. Det funkar typ såhär: Sugandet stör sömnen = barnet sover lättare = mindre risk för psd. (Djupare sömn ökar risken) Det funkar därför lika […]

”Napp skyddar mot PSD” säger man och det är ju därför socialstyrelsen rekommenderar nappen. MEN det är inte nappen i sig, denna lilla anspråkslösa plastbit, som skyddar mot PSD.

Det är sugandet.

Det funkar typ såhär: Sugandet stör sömnen = barnet sover lättare = mindre risk för psd. (Djupare sömn ökar risken) Det funkar därför lika bra med amning (dvs patte i munnen) eller bättre till och med eftersom att barn som får ersättning sover bättre och då djupare med mindre uppvak medan ammade barn vaknar ofta för att äta. En bidragande orsak till PSD är att barnet ”glömmer” att andas under för lång period när barnet går ner i djupsömn.

Igen: Vaknar oftare = störd sömn = mindre risk för PSD. (Barn som inte ammas bör därför ha napp. Snuttandet på nappen håller nämligen barnet i en lättare sömn vilket minskar risken för PSD.)

Förstår ni nu hur man egentligen bara ersätter den biologiska funktionen med en modern uppfinning och att det inte är uppfinningen i sig som magin ligger i?

Jag tycker såklart att alla ska göra som de vill, men jag tycker det är viktigt att man får rätt information och kunskap så att man utifrån det faktiskt kan göra ett fritt val. För hur vet man om det kommer funka med amningen om barnet får napp? Kan nån av er ge den garantin till mammor som vill att amningen ska fungera? Kan nån verkligen det? För det kan inte jag och skulle aldrig drömma om att be mammor chansa bara för att det kanske gick bra för några andra.

Är det nån här som undrar över amning eller har några frågor kring sin egen? Jag och flera av er har ju ganska bra kunskap och kan hjälpa till att reda ut om det finns någon oklarhet.

amma stora barn

Litar man inte på att jag vet vad jag pratar om (är en amningsnörd) så rekommenderar jag två andra sajter med experter, kunskap och information om amning. KellyMom (på engelska) och Amningshjälpen.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

58 svar på ”Skyddar nappen i sig mot PSD eller är det nåt annat spelar in?”

Jag tror att sjukvården är öppen. Att amning är behagligt är ju både naturligt och vanligt men tror tyvärr att det är tabu för många att erkänna. Men inom vården har man ju koll på detta fenomen. Iallafall inom mödravården.

Svara

Men när blir det behagligt då? Med första barnet så kände jag en press att man måste amma för att vara en ”duktig mamma”. Jag höll på i tre månader och fick smärtsamma mjölkstockningar på rad, feber och såriga bröstvårtor innan jag till Slut gav upp och började med ersättning. Kände mig som världens sämsta mamma men amningen höll nästan på att förstöra anknytningen pga den smärta som jag konstant kände. Är det så för alla eller hade jag bara otur? Med andra barnet så valde jag att ge ersättning från start och kände ingen skam över detta även om jag hade starka påtryckningar från både sjukvården och från närstående, vad nu dessa hade med det att göra? Jag lärde mig att snäsa av pikar och kommentarer för jag var mer säker som förälder då. Nu bryr jag mig verkligen INGENTING om hur andra väljer att mata sina barn men jag vet att många dömer andra. Det är för jävligt att det ska dömas för de som väljer att flaskmata men också de som sitter och pikar eller invänder mot att mammor ammar offentligt osv. Låter alla göra som de vill för det är inte någon annans ensak. Bra inlägg för det är bra att ge information utan att döma för de som vill väljer detta alternativ.

För en del blir det ju aldrig behagligt, men när det börjar funka utan smärta osv så brukar det vara skönt. Såriga bröstvårtor är vanligt, men det finns lite knep att ta till som underlättar. Det är ofta de där första tre månaderna som det är bökigt men sen släpper det och bara funkar. (för det mesta, ej alltid)

Mår man dåligt av amningen, så pass att det hotar anknytningen, så ska man sluta. Ingen kommer tacka dig för att du bränner ut dig.

Inte nån svar på din fråga men jag har en teori om att brösten är en erogen zon JUST FÖR att de är gjorda för att användas vid amning.

Efter en förlossning är ju livmodern helt uttänjd och slapp, men vid amning brukar många till en början få rätt kraftiga sammandragningar och detta hjälper livmodern att dra ihop sig.

Min teori är att brösten är ”kopplade” till livmodern just därför. Och eftersom denna koppling är rätt stark hos många, känns det inte ett dugg konstigt att en del även får orgasm av det.

Som sagt, ingen svar på din fråga men en grej jag tänkt på när det gäller bröst som erogen zon.

Oxytocin är ett ämne som frisätts vid amning, som bl.a orsakar kontraktion av livmodern. Det är ett hormon som också verkar frisättas vid orgasm eller upphetsning, och hormonet ökar även tillit och tros ha en ”romantisk”-effekt och i valet av monogam parrelation. Alltså detta hormon som frisätts vid amning hjälper läka, gör det skönare, hjälper livmodern att läka och ökar bandet mellan mor och barn. Kroppen är smart 🙂

Har följt din blogg i flera år nu, vi har lite olika syn på livet, men hur vore det om alla var likadana 😉 men jag är en fan av amning, och håller med till 100 % det du skrev i inlägget, ammar min tös som fyllde 3 i augusti 😀

Tack!! Vi som arbetar på BB sliter vårt hår över att behöva lämna ut Socialstyrelsens rekommendationer till nyblivna föräldrar, men jag och många andra lägger alltid till det du skriver ovan. För att amningen ska fungera optimalt behöver de flesta barn (och mammor) träna på rätt sugteknik och position de första dygnen. Att introducera napp tidigt är därför en värdelös idé för alla som vill få till amningen. Tyvärr verkar kunskapen om barnets stora sugbehov inte vara särskilt stor bland nyblivna föräldrar och många upplever sig lite tagna på sängen över hur mycket tid de allra minsta vill ligga vid bröstet. Egentligen är det ju så enkelt; ju mer barnet suger desto snabbare rinner mjölken till. Den stora våndan är oftast att barnet inte får i sig nog, men ingen mjölkproduktion kommer igång av att barnet ligger i en balja och suger på napp.

Bra att du lägger dig i debatten!

Jag har två frågor.

När ettan föddes stoppade ena ssk in en nApp i hens mun dag 2. Jag hade jätteproblem med amningen och efter en månad gav jag upp med stor sorg. Kan det varit nappens fel? Det kändes så! Fick heller inget tips om att prova amningsnapp.

Ett år senare föddes 2an. Av erfarenhet bad jag personalen att backa och inte stressa mig med ersättning. JAG VILLE AMMA! men lillen var svag och sög inte ordentligt. Vi fick komm hem, jag sa att jag skulle amma men de sa att jag skulle ge ersättning. Vi skulle tillbaka dagen efter för
Vägning för att se om hen gått upp i vikt. Väl hemma ammade jag och gav ingen ersättning alls. Dagen efter på bb vid vägning hade hen tappat vikt och var väldigt orkeslös. Barnläkaren tittade på mig och sa, om du hade gett hen ersättning hade hen inte svält! Jag bär på det än idag. Vi fick läggas in på Neo i en vecka.

Idag vet jag att hen är muskelsvag och det troligtvis inte berodde på mig. Vet inte var jag vill komma, eller vad min andra fråga är. Behövde nog lätta på hjärtat. Men har riktigt dåligt samvete över att jag inte lyssnade och gav hen ersättning som de sa på bb.

Kan ha varit nappens fel men förmodligen flera faktorer som spelade in. När bebis suger på napp så suger hen inte på bröstet. Detta resulterar i att produktionen inte stimuleras så mycket som behövs vilket i sin tur resulterar i mindre mjölk. Dessutom är amningen bökig i början och då är det extra viktigt att man ammar så mycket man kan, även när bebisen inte är hungrig.

Men inget av detta är ditt fel. Det är sjukvårdens fel som inte hjälpte dig eller gav dig rätt råd och vet du, det blev ju folk av dina ungar ändå! <3

Svara

Nja alltså det är inte klarlagt exakt vad PSD berorpå, det starkaste teorin är att barnet ”glömmer” att andas. Detta för att PSD ofta inträffar vid den tiden då barnens andingscenter kopplas ihop med självbestämmande. Men tycker att Socialstyrelsens rekommendationer är helt dumma, amning har många fördelar för både mamma och barn och bör rekommenderas starkt för de som kan amma. Bättre med en rekommendation att napp kan börja användas när amningen sitter helt.

Jag är så glad för min barnmorska som såg hur dåligt jag mådde när amningen krånglade och sa att det viktigaste är att barnet får i sig mat och att vi mår bra. Hon rekommenderade flaskmatning. Jag grät av lättnad, där hade jag gått i 3 månader och kämpat, och ja, jag tyckte det var mysigt att amma men ibland spelar många faktorer in varför det inte fungerar. Jag är en person med sömnbehov för att fungera, mitt barn var så stort så vi var tvungna att mata extra också förutom amningen eftersom hon gick ner i vikt för mycket. Jag kan tycka att många skuldbelägger och får amningen att framstå som världens viktigaste sak. Minns så väl en mamma som tittade på mig med avsmak när hon ammade och jag tog fram flaskan. Hemskt. Så mitt råd är att amma, det är mysigt och bra men om du håller på att gå under så sluta. Ersättning skadar inte barn och innehåller alla de vitaminer och mineraler som barnet behöver. Det med cancerskydd är också omdiskuterat, vissa säger att det räcker med att barnet får i sig råmjölken, andra annat. Personligen skulle jag hå under av att valna varje timme på natten (hänt min väninna i 1 års tid) och agera napp. Amning är bra men det behöver inte upphöjas till skyarna.

För de som vill att amningen ska fungera så kan jag varmt rekommendera boken ”Amning i vardagen” av Marit Olander. Med första barnet hamnade jag i en ond cirkel av tillmatning och amning just på grund av dålig info från BB, och min egen okunskap om hur mycket tid och energi amning faktiskt kan komma att kräva, samt det dåliga samvetet i och med att jag uppenbarligen inte var mamma nog att själv ge mitt barn mat så hen blev mätt. Att läsa den boken gav mig så mycket kunskap och djupare förståelse för hur det fungerar. Så vill man amma, är den boken en bra förberedelse, och ett stöd på vägen sen också, tips och råd för om man stöter på problem osv.

Kan inte annat än hålla med. Denna bok rekommenderas å det varmaste till ALLA ammande kvinnor och deras partners, även för dem där amningen fungerar relativt problemfritt (som för mig). Fantastisk bok.

Man vet inte vad PSD beror på. Man tror att det beror på bla andningscentrat som Emma säger. Men det kan finnas andra orsaker. Bakomliggande sjukdomar man inte känner till tex.

Om napp så kan rädda livet på bara ett barn per år, tycker jag att det rådet är värt att ha. På bekostnad av amningen, eventuellt… Men jag är ju änglamamma till ett barn som dog i PSD, så det är vad jag tycker.

Förstår att du känner så med tanke på det hemska som hänt dig, men amning har många fördelar för både mor och barn och även det bör rekommenderas, och därför är det nog dumt av socialstyrelsen att rekommendera något som kan påverka amningen negativt

Några som ideligen glöms bort i diskussionen om amning är vi som inte FÅR amma. Jag har MS och måste medicinerna för att förhoppningsvis få fortsätta vara frisk. Att amma när en tar så starka mediciner är uteslutet. Det har varit en stor sorg (och skuld). När amning diskuteras menar många att bara en VILL amma och kämpar lite och inte GER UPP (eller napp…) så kan en etc. Nej. Alla FÅR inte amma. ”Så du ger ersättning? Varför det? Amning är bättre/billigare/enklare. Ersättning ger fetma/dåligt försvar mot sjukdomar/sämre anknytning. Har du pratat med någon från Amningshjäpen? ”.

Jag förstår om du tycker det är tråkigt, men… Vad är _syftet_ med att diskutera de som inte får amma? De får inte, oavsett fördelar och nackdelar, end of discussion. De enda som det är relevant att diskutera olika valmöjligheter för är ju de som faktiskt har det valet.

Klart att det finns ett behov att diskutera alla aspekter av att inte kunna amma också, men det är en annan diskussion.

Hej LD! Tack för bra inlägg.

Dock kan jag känna, nu när mitt barn är 8 mån, att jag kände en väldigt stark amningspress från både sjukvård och omgivning, vilket gav mig stress och ångest. Jag ville amma och ville få det att funka, men mitt barn hade kolik och jag hade stor överproduktion av mjölk. Bebis bodde vid bröstet 24/7 och jag sov ingenting. Sov inte en blund på 5 dygn efter förlossningen och sedan sov jag inte mer än 2 sammanhängande timmar på flera månader.

Vid 4,5 mån ville jag introducera flaska för att få avlastning, samt se ifall bebis skulle sova bättre. Då var det omöjligt. Hen började inte ta flaska förän 7 mån ålder. Min BVC-sköterska borde märkt att jag var så sliten och kanske sagt att det var ok att ge flaska tidigare men sa bara ”Ring mig om du funderar på att ge ersättning eller sluta amma, så ska jag övertala dig till att inte göra det!” Varför?! Amning till varje pris. Det var en fruktansvärt jobbig första tid för oss och trots att amningen funkade bra vid 5-6 månader, så vet jag inte om det var värt det. Trots att jag älskar amning (som fungerar) och tror på dess vint vid anknytning, så vet jag inte ifall jag vill amma vid ett ev andra barn. Och ur jämställdhetssynpunkt suger amning (bokstavligen 😉 Jag har varit oumbärlig och dragit ett mycket tyngre lass än pappan. Och han har gjort massa annat men första 3 månaderna ville bebis knappt vara i hans famn då hen ville ha tröst (vilket var nästan jämt). Föräldrar som flaskar kan dela helt lika. Tycker denna amningshets går emot den feministiska kampen och att skuldbelägga de som vill flaskmata likaså.

Vill också inflika att BVC amningshetsade fram till 6 mån och från den åldern blev det mathets. Nu säger läkare jag träffar ”ditt barn klarar sig inte på bara amning eller ersättning!” och jag får känna ångest över att hen knappt vill ha vanlig mat trots att hen är 8 mån. Hen vill nästan bara ha ersättning eller välling och äter bara några skredar vanlig mat ibland (jag ammar bara på natten). Hen följer sim kurva. Så först press på det naturliga och sen press på att snabbt lämna det. Press press press. Och sist vill jag säga att allt från socialstyrelsen är så sjukt jobbigt. Ingen av de rekommendationerba fungerade hos oss vilket bara gav stress. Jag tycker såhär: inför lindning som råd den BVC. Ge barn närhet, trygghet, samsovning. Eller inte. Det som blir ångest för föräldrarna blir ångest för barnet. Bort med skuld och skam, framförallt till ammande eller icke-ammande mammor!

jag och många jag känner helammade över ett år. mina barn ville inte heller ha mat. Sluta lyssna på de där idioterna och kolla på ditt barn, mår hen bra? Hen kommer att äta tids nog.

Svara

TACK! Behöver höra sådant. Jag känner det ju själv, men ändå. Skönt med andra som säger det. De flesta barn jag känner i samma ålder äter typ mer mat än mig.

Min ettåring har precis börjat äta lite mer än bara smaka ibland. Vissa dagar ”helammar” jag fortfarande. Hon mår bra, har gått upp i vikt lite långsammare än andra verkar det som men hon har aldrig fått välling heller, som ofta ger en snabbare viktökning, därav blir det fel att jämföra med vällingbarn. Men hon är pigg och kry som tusan så det är inga problem. Jag förstår och känner igen oron, men försök slappna av lite. Det ordnar sig, jag lovar!;-)

Precis, napp är bara ett substitut för en biologisk funktion. Och därför borde den egentligen bara användas av de som inte kan eller vill amma av någon anledning. Själv ammade jag yngsta sonen länge: ända tills han var 3 år och han är nu 13 år och fullt normal ;-)samt att vi samsov med barnen och de fick fri tillgång till bröstet även på natten. Nattamningarna fasades liksom ut av sig självt när de var runt 1 år, kanske 1½, jag minns inte riktigt. Det funkar inte för alla med fri amning och samsovning, det är jag medveten om, men för oss var det optimalt.

Ibland luras jag in i de konspirationsteorier om staten som många hemmaföräldrar har. Föräldrar som inte vill sätta dina barn på institution, som de säger. Som flyttar från Sverige för att hemskola.

De tror nämligen att staten arbetar för att kvinnor inte ska amma längre än sex månader, ska ut i arbetslivet och dela 50/50 med mannen samt skola in på ettårsdagen.

Först hetsas man att amma, för det gör man, vid fyra månader börjar det där vända och efter halvåret matas man med lögn efter lögn om hur barn fungerar. TROTS att man idag vet bättre. Man vet att napp förstör amning, man vet att flaska förstör amning, man vet att amning är mer än mat men hävdar ändå att barnet efter fjärde månaden i livet inte längre ska tillåtas att amma mer nattetid. Man vet att bröstmjölken är fullgod som den enda källan till föda i minst ett år, ändå hävdar man att mjölken är skit efter sex månader. Mina barn har inte ens haft tänder vid sex månader. När vi bodde i grottor fanns knappar Semper, Hipp och Nestlé där med sina barnmatsburkar. Varför? VARFÖR gör man så? Samsovningek också… Man vet att ammande kvinnor som sover ihop med sina barn får mest sömn, men man ska hindra kvinnor från att sova med sina barn med skrämselpropaganda om PSD. Å nu gör man det med nappens vara eller icke vara heller.

Jag lärde mig snabbt att jag inte kunde lita på BVC. Jag tog Amningshjälpen istället. Så ja…. Ibland tänker jag med att det faktiskt är en enda stor konspiration?

Jag saknar källhänvisning i ditt resonemang. Du hårddrar och generaliserar. Har du nån evidensbasering på dina argument eller är det bara hemmasnickrade teorier?
Jag litar inte heller till 100 på BVC men vet även att man som lekman ska passa sig från att säga sanningar som man inte kan backa upp.
Kan som ex ta det du sagt om nattamning efter 4 mån. Det stämmer ju inte. Bvc har inga riktlinjer ang nattamn. efter 4 mån. Däremot så rek. man mammor detta om narnet inte håller sin viktkurva. Detta då nattamn. Och det där snuttandet nattetid kan göra barnet ”mättare” under dagen och då inte får i sig tillräckligt.

Nej men det kan ju va bra att överhuvudtaget ha nån sorts grund i sina uttalanden. Det tycker inte jag du har alls. Utan tycker det mesta baseras på vad du känner. Detta är trevligt men ohållbart om man vill argumentera mot något som faktiskt har evidens bakom sig! Socialatyrelsen och svensk sjukvård (bvc) baserar sina uttalanden på evidensbaserad forskning. Därför undrade jag vart du fick dina påståenden ifrån!? Att gå på känsla är inte bara dumt utan också ansvarslöst då det ju når ut till en publik (de som läser kommentarerna) på internet som mycket väl kan ta dina teorier för sanning. I din text finns flera faktafel som i mina ögon endast föder mer förvirring hos nya föräldrar.
Jag skulle aldrig kalla mig pilot bara för att jag åkt flygplan och kan därför inte heller se varför man per automatik skulle bli professor i barnhälsovård endast för att man råkar ploppa ut en unge eler tre.
Amning är inte svaret på livets alla plågor, även om det är en bra grej för både mamma och barn.
Napp rekommenderas iom att det skapas en liten ”ficka” av luft mellan barn och madrass.
Och barn som inte bor i uländer bör inte helammas i ett år och har nog aldrig gjort detta i ”grottorna” förr i tiden heller utan man gav tuggad mat. Helammning länge rek av who men då i uländer där både brist på vatten och mat försvårar ett barns näringsintag.
och sist men inte minst man avråder från samsovning då det funnits fall där man kunnat binda psd till just närheten med modern, dels ändras andningsmönstret och sen finns en risk för kvävning.

Håller helt med dig! Har också samsovit av flera skäl, och har helammat läääääänge för att vår son ville amma och även ratade mat upp till c:a 9 mån helt, och har känt mig stöttad från vissa håll men definitivt inte i alla skrivna råd från sjukvården t ex. Man undrar ju verkligen vad myndigheterna i vårt land tänker sig i det stora hela ibland. Tur att en började läsa annat också, inte bara fr svenska sjukvården/bvc osv.

För oss så hjälpte nappen oss när det gällde amningen

mitt barn sög in underläppen, var jättesvårt att få ut den och få hen att få ett tillräckligt bra tag för att kunna amma bra, utan att det gjorde fruktansvärt ont på mig också

när vi provade napp så putade hen ut med underläppen helt av sig själv! så efter en liten stund med nappen kunde vi sen byta till bröstet och hen fick ett mycket bättre tag
men kanske hade amningsnapp funkat lika bra? vet inte för jag provade aldrig

kämpade så för att kunna amma utan hjälp, skämdes över att det inte funkade riktigt.. och sen all den där jävla skammen över att amma offentligt, försökte flera gånger, kändes aldrig bekvämt, inte ens hos BVC i deras amningshörna.. och jag ville verkligen inte sitta hemma hela tiden och alla jävla besök av släkten sen..
sambon hjälpte knappt, så jag skulle både amma, sköta barnet, hemmet och allt runt omkring.. fyfan
blev bra deppig där ett tag, sen började vi med ersättningen, jag fick sova! kunde gå hemifrån utan att känna stress och ångest
men hen började föredra flaskan och då blev det bara svårare och svårare med amningen, sen sa hen stopp och det blev ingen mer amning.

fan vad jag saknar amningen nu! önskar att jag bara hade stått ut lite till.. kanske hade det blivit bättre
nästa gång hoppas/vill jag amma länge!

Men kära!! Amningen är ju jättetufft i början för typ alla, även om den jobbiga delen kan vara olika lång. Och HUR skulle du pallat utan stöd! Kan ju hoppas att din partner utövar lite självkritik i efterhand…du gjorde ju så gott du kunde!

Socialstyrelsens rekommendationer baseras på vetenskaplig evidens. Det är inte så att de bara hittade på den här rekommendationen.

Det finns många studier som talar om att ”tuttförvirring” är egentligen ett påhittad sak och att det saknas forskning som skulle stödja påståendet att nappen stör amningen.

det finns till ex en stor Cochranestudie”Effect of restricted pacifier use in breastfeeding term infants for increasing duration of breastfeeding.” som säger:

”Pacifier use in healthy term breastfeeding infants, started from birth or after lactation is established, did not significantly affect the prevalence or duration of exclusive and partial breastfeeding up to four months of age”

En annan studie från 2005 i Pediatrics säger ” the likelihood that the beneficial effects will outweigh any potential negative effects.” (”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16216900”)

En nyare studie i Pediatrics 2013 dra slutsatser att ”Restricting pacifier distribution during the newborn hospitalization without also restricting access to formula was associated with decreased exclusive breastfeeding, increased supplemental formula feeding, and increased exclusive formula feeding.” Alltså här drar man även slutsatsen att nappanvändning gynnar ammningen och även kan förlänga den (http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2013/03/12/peds.2012-2203.abstract)

Sedan irriterar jag mig på synen att amning är något alla vill göra. Så är det självklart inte.
Amningen är definitivt inte viktigare än SIDS så som förälder är det viktigare att undvika SIDS än att nappen KANSKE skulle störa amningen (vilket inte riktigt har bevisats vetenskapligt)

1. sugandet håller barnet i en lätt sömn = minskar risken
2. ammade barn vaknar flera gånger per natt för att äta = når ej djupsömn som är en risk
3. Att ligga nära mammas bröst hjälper till att synkronisera bebisens andning med mammas (detta kan åstadkommas med samsovning också)
4. Bröstmjölk/amning skyddar mot luftvägs- och maginfektioner som är en bidragande faktor till PSD.
5. mjölken hjälper till att hålla luftvägarna öppna
6. amning förbättrar andning och sväljförmåga.

Jag precis pratade med en logoped ang dessa punkter du tar upp och hon skrev så:

”punkt 5 och 6 där förstår jag inte alls. Punkt 5: Hur skulle mjölken hjälpa till att hålla luftvägarna öppna och när? Just när vi äter ska har vi skydd på tre nivåer för att stänga till luftvägarna (kort andningsuppehåll när vi sväljer, stämbanden sluts, struplocket fälls ner) och mellan sväljningarna hålls ju sedan allt detta öppet och därmed luftvägarna öppna oavsett om det är bröstmjölk eller pizza vi just svalt. Låter märkligt magiskt och ologiskt.

Punkt 6: Kan inte se att amning specifikt skulle förbättra andning och sväljförmåga. Vad vi än sväljer så är det träning för att koordinera andning och sväljning, samma sak där – kroppen känner ingen skillnad på om det är bm eller ersättning eller vatten eller O’boy som sväljs ner, det vi tränar oss på är utifrån konsistens och där alla de konsistenser jag räknat upp är tunnflytande. Sen tränar man ju upp sugmönster vid amning, men oavsett om man äter ur bröst eller flaska så sker sedan (den viljemässiga) transporten bakåt i munnen och ner i svalget (där den reflexmässiga sväljningen drar igång) på samma sätt. Låter märkligt magiskt och ologisk. Sen skiljer det sig lite, bröst – barnet måste suga mer, flaska – barnet behöver inte suga lika mycket, kopp – mer passivt matningssätt pga rinner bak av sig självt. Dock som jag nämnt tidigare nån gång lär sig ju de allra flesta kopp- och sondmatade barn att suga, tugga, prata, blåsa tuggummibubblor etc ändå. Om det däremot finns andra komplikationer, t.ex. muskelskador, motoriska nedsättningar etc. behövs mer träning. ”

1. bröstmjölk är välkänt och beprövat vid nästäppa o svullnad i näsa/svalg. Bröstjölken är antiflamatorisk till skillnad från t.ex ersättning som snarare kan klogga igen. (och vanlig komjölk är ju slembildande så det är ju en enorm skillnad på bröstmjölk och ”oboy”) Nånting med specifika allergener som ej finns i bröstmjölken och som den hjälper till att motverka också men kommer ej ihåg vad det var, men som också hjälper till att hålla öppet (eller snarare ej klogga igen/svullna).

2. amning bygger upp käkens muskler och flexibilitet vilket i sin tur förbättrar svälj och andningsförmåga. (nej man suger ej när man ammar. Man mjölkar och det är en helt annan teknik som bara bebisar kan. Suger gör man på flaskan eller nappen)

detta är liksom inget jag hittar på. Din logoped må vara bra på sitt jobb men amning vet hen inget om.

Återigen. Napp eller sugandet i sig?

Barn är skapta att suga på bröst, inte plastatteraljer. Suger inte barnet på brösten utan på en napp stimuleras ingen mjölkproduktion. Påverkar amningen. För de som inte kan/vill/har lust att amma är nappen bra. För de som vill amma är nappen dålig.

För barnet är det SUGANDET som minskar risken för PSD, inte nappen. Studier kan alla göra. Hur resultaten sen TOLKAS är en annan sak.

Så igen. Sugandet på nappen minskar risk för PSD. Men är det nappen som magin? Nej. Det är sugandet i sig. Suga bör barn göra på bröst hos den som vill amma, inte på en napp. Vill man inte amma är det en annan femma men man ska ju inte hindras i sin vilja att amma genom att få fel information, så som att NAPPEN räddar liv.

”För de som vill amma är nappen dålig.”

Återigen. Titta i studierna jag hänvisade till tidigare. Att påstå att napp är dålig för amning har motbevisats några gånger så jag har lite svårt att förstå hur en icke forskare kan vara så tvärsäker på att ”För de som vill amma är nappen dålig.””
I en av studierna jag länkade till menade forskare att nappanvändning kan öka amningen. I en annan hittade man inte negativ samband mellan amningslängden och nappanvändningen.

Det finns inte klar konsensus i forskarvärlden men en lekman kan uttrycka sig hur tvärsäkert som helst.

finns massor med forskning som säger motsatsen. Dessutom så vet man att mjölkproduktionen styrs av efterfrågan och om det inte snuttas så kommer den att minska. PÅ vilka barn har denna forskning gjorts? På barn som ammar kort tid eller på barn som helammar mer än sex månader?

Återigen tolkning. Jag kan tvärsäkert säga att om mitt barn suger på sänggaveln istället för mig så sinar min mjölk. Så jo. Barn med napp ammar kortare tid än barn utan. Barn med napp driver inte mjölkproduktionen nog eftersom barnet inte ägnar sugandet åt bröstet utan åt nappen. Nappen är artificiell. Så jo. Den är inte härlig för den som vill amma. Barn ammar inte bara för mat. De ammar för närhet, trygghet och för att säkerställa att maten inte tar slut.

Men. Still. Inlägget handlar om lögnen i att gå ut och säga att NAPPEN minskar PSD. Det stämmer inte.

”Nappen är artificiell.”

Gaffel är också artificiell. Glasögon med. Medicinen med. Att något är ”artificiellt” betyder det inte att det är dåligt.

Du uttrycker dig tvärsäkert om saken experter inte kommer övereens om, påstår att rekommendationen är ”lögn”. Den här diskussionen blir helt oseriöst när man slänger ut ”lögnargumentet”

Ett litet sidospår, eller snarare individuell upplevelse som kanske inte ska generaliseras: jag ammade i 10,5 månad (när barnet slutade av sig själv) och hade napp från ca tre veckor. Dock att 1) jag hade sjukt hög mjölkproduktion från dag 1 (på riktigt, barnmorskorna på SÖS skrattade åt mig där jag kom vaggande i landstingsrocken med stora våta fläckar runt brösten), 2) jag hade aldrig några problem med amningen alls eller med greppet o sugandet (ja, ni får slå mig) och 3) vi väntade i nära nog en månad innan nappen introducerades (för att vi fått det rekommenderat från flera håll). Så kombon napp-amning funkade för oss. Men jag håller med om att rekommmendationen av socialstyrelsen är helt galen och kommer antagligen sabba för många.

Jag önskar att vi skulle börja prata om amningen mer konkret utan sådana diffusa påståenden som ”amning skyddar på olika sätt”. På vilka sätt? Vad exakt mer du med skydda?

Det cirkulerar så många myter om amningens förträfflighet fast forskning talar mer och mer att amningens fördelar är ytterst marginella. Ta till ex, den syskonstudien som kom ut det här året som sade att det inte fanns skillnader mellan ammade och icke ammade barn när syskon i samma familjer undersöktes.

LD ger dig svar ovan, i punktform. Ser ingen anledning att rabbla upp dem. Notera att läkare bad mig pumpa bröstmjölk samt fortsätta amma så gott det gick medan mitt barn låg halvt döendes i RS just för att bröstmjölken är den bästa för att hålla luftvägar öppna…….. Fint vid nästäppa med. Om du fortsätter tvivla på det LD skriver och talar med din logoped igen.

Enligt vad jag har sett vet man inte varför napp minskar risken för PSD, man tror att det kan vara att det bildas en ”luftlucka” mellan näsan och madrassen om barnet tex vänder sig. Jag har valt att inte använda napp, men tycker inte att man helt ska avfärda argumenten för.

det finns skillnad på infektioner i övre-och nedre luftvägar. Just saying… innan ni börjar bota allt med bröstmjölksdroppar i näsan

Du får nog ta det med överläkaren på barnakuten på Södersjukhuset… It wasnt me who said it.

Vidare tips är att läsa på lite. Fler än väl insatta protesterar högt mot detta nappråd helt taget ur luften från Socialstyrelsen. Just Google it. (Bland annat frångår man rakt WHO’s råd)

Kör i vind!

Å Gud vad jag blir stressad av amningsdiskussioner, detta kommentarsfält och delvis blogginlägget. Som vanligt läggs ansvaret på kvinnor, hur ska man någonsin kunna göra rätt med något när det kommer till barn? Jag vet inte om jag vill amma när den dagen kommer, och jag kan ju bara ana omgivningens åsikter kring det.. Och har man napp ökar risken för psd. Hjälp.

Jag vet inte, men jag tror att det enda riktlinjer man egentligen ska följa är de signaler ens barn ger. Alla har olika erfarenheter kring t.ex amning, napp och barnmat och vem säger att det ena är bättre än det andra?

Jag har ammat två barn, varje barn i ca. 1 år och 9 månader. Första barnet tog även napp på BB och använde den i 3 år, men låg oftast vid bröstet och ammade minst varje timme första halvåret, och hade nappen däremellan.
Båda barnen har jag samsovit med, och ja: de flesta nätter har de suttit fast i bröstet, men det har aldrig känts som ett problem eftersom jag kunnat sova medan.
Båda barnen har dessutom varit nyfiken på mat tidigt: yngsta skrek och högg efter min mat redan vid 2,5 månaders ålder (när första tanden tittade fram dessutom) och vid 3,5 månaders ålder gav jag upp tanken på minst 6 månaders helamning och började ge lite annan mat.

För vissa verkar allt kring maten vara en kamp: amning, flaska, napp? När får man eller när ska man ge mat? Jag tror att de allra flesta kan lita på sin magkänsla och sitt barns signaler och göra kloka beslut efter det, utan att behöva lusläsa varenda rekommendation som släppts. Vad vill man uppnå? Jo ett barn som är glad och nöjd, som går upp i vikt och som är friskt. Är det så, så har man nog gjort rätt, och är det några frågetecken så har man t.ex BVC att vända sig till. Man behöver inte tillstånd för att amma, ge napp, ge ersättning, introducera mat. Allt är rekommendationer och det som funkar för en behöver inte fungera för en annan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *