Kategorier
Titta jag ammar!

Varför så jävla bråttom med att ungarna ska bli ”stora” och ”självständiga”?

Det diskuteras nappar och amning och nappflaskor på FL. Och det ojjas och skakas på huvuden åt småungarna som myser med ja just det; flaska napp eller tutte. Eshka – ”Men alla som propsar på att amningen är en ”mysstund” för barnet när den är 2 ½ kan inte ni förstå att vällingflaskan är kanske mysstund för […]

Det diskuteras nappar och amning och nappflaskor på FL. Och det ojjas och skakas på huvuden åt småungarna som myser med ja just det; flaska napp eller tutte.

Eshka – ”Men alla som propsar på att amningen är en ”mysstund” för barnet när den är 2 ½ kan inte ni förstå att vällingflaskan är kanske mysstund för de barn som inte har ammats?”

Klart det är mysigt! Shit, jag minns ju själv hur mysigt jag tyckte det var att få varm oboy i nappflaska när jag var sjuk.

Och varför är det så fel egentligen att en två-tre-fyraåring vill känna sig liten och som en bebis ibland? Få ligga i mammas eller pappas famn och gosa in sig med en flaska varm välling (eller tuttis) och kanske bara få vara? Varför så jävla bråttom med att ungarna ska bli ”stora” och ”självständiga”?

Äh trams! – det är ju inte så att ungen kommer ha nappflaska (eller amma) när h*n går ut skolan så varför stressa? Nej, slappna av istället och njut. Tids nog så växer ungarna upp!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

22 svar på ”Varför så jävla bråttom med att ungarna ska bli ”stora” och ”självständiga”?”

Oskar har en vattenflaska med hello kitty på från hm (som han använder som "nappflaska") som han brukar be att få te i sen gosar han ned sig i soffan med sin pyjamas som att han vore en bebis, och han är 6 år. Han gillar det, han får göra det till han fylle 25 om han vill 😛 Han är ju "självständig" och stor resten av tiden på dygnet 🙂

Jag drack välling ur flaska tills jag var säkert fem år och jag lyckades växa upp ändå! Tycker det är så onödigt att hetsa om sådant som ändå kommer ske av sig självt, såvida det inte är något dåligt förstås, men varken bröstmjölk eller välling är ju direkt onyttigt.

Klart man ska mysa och gosa med ungarna. Däremot tror jag inte att folk har bråttom med att ungarna ska bli självständiga. Ja, kanske när det kommer till nappflaska och potta då, men inte annars. Fan, folk vågar ju inte låta sina ungar gå fem meter bort längre. När jag var liten (typ 8 år, så ja, det är en annan ålder än den du pratar om) spenderade jag hela dagarna långt hemifrån, ensam, i ett rör under vägen där en bäck rann igenom. Ingen förälder skulle låta sin unge göra det idag.

Håller med! Stora/vuxna hinner de vara ändå. Är så stor skillnad på ungarna idag och sen jag var liten (är 23 idag). Tycker det är synd att barn inte får vara barn 🙁

Folk är så jädrans beroende av vad folk i deras omgivning tycker & tänker. Har lille Pelle släppt blöjan vid en viss ålder, ja då ska bannemig lille Kurt göra likadant, om inte dessförinnan!

Det finns ju ingenting som är så gosigt som att kura ner sig med sin lille "bebis" som snart är fyra!

Jag erkänner att jag röstat på nappflaska (skäms) men det har ingenting med självständighet att göra;-) & Överlag var ju alla grejerna harmlösa.

Det är nog bara för att jag fått höra sååå mycket tjat om att nappflaska är mycket sämre för tänderna än vanlig mugg/pipmugg & att man ska avveckla den så fort det går. Troligen har jag väl fått höra det för att vi flaksmatat en del här hemma.

Men som du beskrev det nu är det ju bara mys!

Känns inte som det finns någon som helst anledning att amma en 4 åring. Jag finner det stötande. Eftersom jag brukar se mig själv som öppensinnad tog jag en funderare på varför, och kom fram till att jag om jag såg en mamma amma sitt 4-åriga barn så skulle jag tänka på övergrepp och incest.

Associationen kan grunda sig i mina egna övergreppserfarenheter, jag vet inte. Men det kan nog vara den associationen som gör att så många blir upprörda över långtidsamning. För man gör något intimt som varken är nödvändigt för barnets psykiska eller fysiska välmående liksom.

Din blogg får en sannerligen att fundera på saker och ting… ståndpunkter och känslor osv. kram

Jag känner att jag hade mest bråttom med mitt första barn, det var liksom så roligt när det hände saker och han utvecklades. Mitt minsta får gärna vara liten läänge till eftersom h*n är mitt sista barn. DÄremot har jag aldrig förstått grejen med napp och nappflaska. Det är inget jag kämpat med näbbar och klor för att undvika, men jag har aldrig introducerat det som någon stor grej i mina barns liv. Antagligen har de inte haft så stort sugbehov eller eller så har de fått det tillgodosett med amningen. Jag misstänker att det även har med saken att göra att jag aldrig själv hade napp eller tog flaska. Numera njuter jag av att alla barnen faktiskt ff är små och oförstörda. Inget är mysigare än att få somna med en stort litet barn vid sin sida!

Jag kan inget annat göra än att hålla med fullständigt!

Och det där med tänder . Jag hade överhuvudtaget inte napp eller nappflaska alls, har dock haft 7 olika tandställningar i mitt liv. Så jag tror inte man behöver oroa sig speciellt över bettet…

hej.

jag bara älskar din blogg och dina åsikter.

vi har inte alltid samma åsikter men du står alltid för det du säger och det beundrar jag!

iallafall…

jag har en fråga till dig.

min dotter är 6 månader och har helammats till för nån månad sedan, då hon börjat bitas….

hon äter lite gröt med och har börjat få lite flaska på kvällen… men jag skulle vilja amma henne längre.

pojkarna slutade jag amma vid 8 mån respektive 3 mån av diverse anledningar.

men denna gång skulle jag vilja lång amma.

Hon verkar trivas med att amma, men hon bits.

biter tag i bröstet, släpper och flinar.

vad ska jag göra?

några tips???

maria – det där är helt normalt. De flesta bebisar gör så en period. Det är inte för att jäklas utan för att upptäcka. Sina tänder och dina reaktioner.

Ninja hade en bitperiod som var riktigt jobbig. Jag gjorde som så att jag alltid hade mitt finger bredvid hennes mungipa när jag ammade så att jag snabbt kunde bända upp munnen.

Prova även att sluta amma så fort du märker att hon inte äter mer. Och avbryt varje gång det bits. Utan drama och uppmärksamhet givetvis, men avbryt.

Ännu ett tips är att försöka pula in så mycket av ditt bröst som möjligt i hennes mun, då blir det svårare att bita.

Tids nog så tröttnar hon. Lycka till!

Men att använda napp och bli ammad tillhör bebis-stadiet, inte barnvärlden. Jag vill att mitt barn ska bli ett barn, inte en bebis som likt en grönsak inte kan göra någonting själv. Hur roligt är det att leka med bebisar? Kanske en del tycker det, i synnerhet kvinnor verkar tycka att bebisar är så söta och roliga. Jag är glad att jag har ett barn idag som jag kan ta ut på upptäcktsfärd, mysa framför en film och leka, och inte en bebis som går omkring med nappflaska.

Linda – korttidsamningen som vi sysslar med nu för tiden är bunden till vår tid och vår kultur. Det var inte länge sen man ammade ett par år här i Sverige och i andra delar av världen så är det helt naturligt att ge bröstet till större barn.

Nej, att amning skulle vara förbehållet bebisar är ett modernt påfund. Ett ganska dumt påfund om du frågar mig.

Min dotter är verkligen ingen bebis!! Inte heller är hon efter i sin utveckling, snarare tvärtom. Hon är framåt, självständig, påhittig, tuff, social och orädd.

:thumbup:

Några bra saker för det ju med sig att barnen slutar med napp och flaska. Jag själv är inte emot det, Jag plockar gärna upp min snart tvååriga pojke och sitter med honom i famnen på kvällarna medans han äter välling. Och han har fortfarande napp; Men man vill ju sluta med nappen innan tänderna ar form av den, och jag såg en dokumentär en gång och då sa de att stora barn som ligger ner och dricker i nappflaska har lättare att få öroninflamationer eftersom det man dricker tränger upp i gången mellan öra och svalg. Små barn har ett skydd där som växer bort med tiden. Därför ska man sluta med nappflaska… Jag har inga hundraprocentiga källor. Men jag tycker att det är en bra anledning att ha i bakhuvudet.

Puss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *