Kategorier
Titta jag kör!

Jag kan inte köra bil

Projekt ”ta körkort” har inletts. Jag hade min första körlektion idag. Ja det gick bra. Spontan tanke nu: jag kommer aldrig klara detta. 
  
(Bild tagen på väg till körskolan. Jag hade fan is på hornhinnorna. PÅ HORNHINNORNA!) 
Men det gick bra. Inger knas alls. Körde lungt och rakt. Kunde svänga. Ingen panik. Osv. Men känns ändå som att jag aldrig kommer greppa. Aldrig kommer våga gasa mer än typ 10 km/h. 
Jag förvarnade körlärarn. Sa till henne att jag kontinuerligt under denna process kommer skandera ”jag kan inte”. Sen sa jag ”lycka till!” innan vi satte oss i bilen. Det kan hon nämligen behöva med tanke på utmaningen hon har framför sig. 
Men pepp pepp eller nåt?! 
  

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag kan inte köra bil”

Precis så kände jag också i början. Det tog ett år för mig, men då hade jag ingen att övningsköra med hemma förrän sista månaden innan uppkörning. Det tar tid att sluta vara rädd, men det kommer att gå! Heja dig!

Aså. jag tog min första (och hittills enda) körlektion i november och jag… känner exakt det samma. Hade mardrömmar om bilkörning i en månad efter och varje gång vi åkte bil fick jag ångest och kände JAG ÄR SÄMST, DET ÄR OMÖJLIGT ATT FIXA! Så jag släppte hoppet/drömmen om ett körkort tills vidare (öh fan va peppig jag är nu då). Men jag ska HEJJA på dig, följa dig som en fluga här på bloggen (öh, gör jag redan iof) för att se hur det går. Lycka till!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jag va också livrädd i början och grinade jämt. trodde aldrig att jag skulle klara det, men sen tänkte jag på alla andra gökar som har klarat det. Nu är körkortet mitt och det BÄSTA jag vet är att köra runt i min lilla bil. Känner mig såååå cool… u can do it!!

Kände samma som du. Trodde aldrig det skulle gå. Men nu körkort i 13 år…och funderar fortfarande på vad var det som var så svårt…egentligen.
Klart du kommer klara det någongång framöver.

Första gången jag satte mig bakom ratten panikgrät jag och svettades floder, men för tre veckor sedan klarade jag uppkörningen som ingenting. Mitt bästa tips är att låta det ta tid! Jag tog 20 körlektioner (hade dock kört lite med mamma innan dess, kunde typ växla mellan 1, 2 och 3) men det var det verkligen värt, för nu kör jag tryggt och säkert och behövde inte lägga massa pengar på kuggade uppkörningar. Lycka till!

Hahaha. Jag lider med dig. Tog körtkort i mars 2015. Sjukt läskigt i början, vilket jag fortfarande tycker då min lokalkännedom suger. Annars kommer man in det så fort du får lite koll på bilen och känslan för trafiken.

Du fixar det!! Vet inte huur många gånger under åren (!) jag övningskörde jag kände mig helt övertygad om att det aldrig kommer gå hela vägen. Att just körkort var det jag aldrig skulle klara i livet, där gick gränsen. Hade liksom accepterat att ”jaja, får försöka men sedan kommer jag ju kugga och ha kastat pengarna i sjön, men då har jag i alla fall testat”. Och så klarade jag det. Var inte förrän typ dagen innan uppkörning jag kände att det kanske ändå skulle kunna gå.
Tog mitt körkort innan jul. SÅ UNDERBART. Jag bor i skogen, så körkort är verkligen nyckeln till min frihet på något sätt. Inte längre isolerad i hemmet.
Och du är klyftig och kompetent. Kan inte tänka mig att du inte klarar det. Tänk såhär, om ynglingar som inte kan ta hand om sig själva kan lära sig köra bil så kan du det med. You can do it!

Du kommer visst klara det! Tog mig 6 (!) uppkörningar, men jag vägrade ge upp, jag blev så nervös på varje uppkörning att jag bölade mig igenom dem men till slut fick jag det och det är SÅ värt! Friheten, smidigheten, allt, speciellt om du har kiddos, det kommer underlätta massor av saker enormt 🙂

JAG BLIR SÅ STOLT!!!!!!
Så kände jag med och fick byta lärare en gång men nu så. Började i slutet på september och har uppkörning på måndag. Teoriprov imorgon. När man väl tagit sig över de där läskiga trösklarna så går det bra och man växer. Be för mig!! Uppdatera oss så vi kan tjata när du tappar modet där i mitten nånstans.

Du kommer klara det!
Trodde att jag aldrig skulle kunna ta körkort när jag kuggade första uppkörningen, men det är verkligen en process att hinna ta in trafiken, skyltar, bilmanövrering i realtid och det behövdes bara mer tid. Träna mycket och låt det ta tid. Grym du är som jobbar på det!

Ska snart börja övningsköra som handledare åt en av mina systrar (den andra har jag också kört med och hon tog körkort för ett år sedan). Hon känner likadant som du, och jag försöker förklara att det är klart att du inte kan köra bil, det är ju därför du ska lära dig. Minns att jag tänkte likadant när jag tog körkort för x antal år sedan – men ingen kan ju något från början. Hur vågade man lära sig cykla? Ta det i den takt som passar dig så kommer det gå fint. För min andra syster handlade det mycket om att jag fick peppa henne så att hon förstod att hon visst kunde köra – när jag sa att det var dags för uppkörning ville hon köra i fem månader till först, men jag övertygade henne om att hon skulle klara det, och hon gjorde det en månad senare på första försöket och blev jätteglad! Tro på din egen förmåga!

Äh, det är lugnt! Kände likadant när jag började. Grinade och ville ge upp och hade mig, men den gamla klyschan ”övning ger färdighet” stämmer oerhört bra här. Kör kör kör. Mycket! Gärna privat också om du kan, bara så du känner dig trygg att sitta bakom ratten (även om det går i 10 km/h) 😀
Det här klarar du, det är jag helt hundra på!

Sällar mig också till skaran som säger att jag kände likadant! Övningskörde sporadiskt från & till i 5 år. Bestämde mig på riktigt i våras för att verkligen ta tag i det men fan vad långt inne det satt. Vet inte hur många gånger min stackars mamma fick sitta bredvid när jag svinrädd körde runt på ettans växel på nån öde parkering… Men för mig lossnade det på riktigt när jag började på körskola och fick köra med en jättebra lärare! Provade med några olika lärare men speciellt med en funkade det jättebra. Det är väl mitt bästa tips kanske; byt lärare om det inte funkar! Det är du som betalar och som ska få ut något av det, var inte rädd för att be om att få köra med någon annan.
Jag tog kortet i somras (på andra försöket) efter ett några månaders rätt intensiv körning på körskolan och mååånga lektioner. Men SÅ värt det! Älskar att köra bil nu, tror det är för att jag känner mig så grym som faktiskt klarar av det. Lycka till, det kommer gå fint!!

Tänk på alla halvfigurer som har körkort, så svårt är det inte. Jag tog intensivkurs, typ 2-3 lektioner/dag under två veckors tid. Funkade bra. Blev dock sur på min körlärare och tyckte att det var rätt jobbigt. Men kortet fick jag! Men har funderar på en grej, skall ni inte flytta till stan och kunna bo nära bra skolor och slippa bilkörning?

Träna och träna så fixar du det galant! Läs på teori i god tid så blir det inte så obegripligt vad som händer när man väl kör.
Och här kommer då en rejäl jävla klyscha, men säg inte ”jag kan inte” till dig själv och andra, för då går hjärnan på det och kukar ur. 🙂

Konversation mellan mig och körskolelärare typ lektion nummer fem i stadstrafik (hade redan övningskört lite hemma);
Körlärare: Har den här bilen mer än två växlar..?
Jag: Jaaa…..?
K: Då ska vi väl använda dem också va?
Alltså jag var mest livrädd i hela världen för att trycka på gasen i början och det blev inte direkt lättare av att första riktiga väg man körde ut på var en åttiosträcka. Det ger sig. Tycker det känns tryggt med övningskörare som inte ba utbrister ”I’M THE KING OF THE WORLD!!!” när de hamnar bakom ratten första gången utan har lite respekt för denna mördarmaskin de kontrollerar bland massa människor. Lycka till med övningskörningen, kommer gå asbra!!

Bara bit ihop. Det är värt allt sedan. Byt körskollärare direkt om hem inte är bra. Sitt alltid fram i bilar o långt fram i bussen o kolla på hur den som kör gör. Ja, jag vet, efter ett tag hatar man allt som har med bilkörning att göra, men det är värt allt sedan.

Åh. Jag vill också. Fick komplett psykbryt efter min ”första” lektion i somras. Älskar att köra bil. Hatar att övningsköra. Har hållit på i typ 13 år nu. Får se när jag blir klar.

Så kände jag också innan!! Men det är inte omöjligt!
Vill bara skriva av mig lite om en incident från helgen… Hur slipper man sånna här killar, som respekterar andra killar men inte mig?
Jag fick en kärleksförklaring på en fest av en kille jag pratat med lite snabbt i skolan innan. Det var till en början supergulligt men sen blev jag obekväm. Han gav mig komplimanger men även på ett nedvärderande sätt (”det är så gulligt att du har lite sneda tänder”). Han ville att vi skulle ta en dejt. Jag tackade för alla fina ord men sa att jag inte är intresserad av en dejt, men att vi såklart kan vara kompisar när vi ses i skolan. Det kunde han såklart inte acceptera och började säga typ ”det är klart, du är väl för fin för en sån som mig” (så att man får lite dåligt samvete). Den diskussionen pågick en stund där jag på ett smidigt sätt försökte förklara mitt ointresse, men till slut ljög jag, ”alltså, grejen är att jag redan dejtar en kille lite”. Då förstod han.

Uää vilken störig jävel! Jag skulle inte visa någon pardon och bara gå in i bitch-mode. Svara ”ja” på frågan om att du är för fin för honom och inte erbjuda nån vänskap som plåster på såren. Varför vara vän med nån som försöker guilt trippa dig till att ha en kärleksrelation? Det är ju inte särskilt vänskapligt gjort. Vet att det känns obekvämt men med sådana där snubbar måste man vara bestämd, annars försöker de manipulera sig till det de vill ha ändå.

Åh, lycka till! Hoppas det går bra för dig.
Själv har jag inte råd med sånt (än) fast å andra sidan vet jag inte ens om jag vill ha körkort. Bra att ha men jag har klarat mig utan i snart 28 år… så.. haha.

Jag var världssämst på bilkörning när jag började. Tekniken hade jag koll på men fokus och mognad för att förstå vad jag håller på med och hur komplext det är fanns inte riktigt där… jag kunde typ ”åh titta vilket långt tåg som kör på bron” och så fick läraren nödbromsa för jag hade styrt rätt in i en parkerad bil annars för jag tittade på tåget 😀 fick typ panik i rondeller osv. Det tog måååånga månaders nötande och åtskilliga stackars nästanpåkörda cyklister innan jag började känna trafiken och förstod hur uppmärksam man skulle vara. Till slut sa läraren ”innan tittade du inte, men nu tittar du som fan. Så nu är du redo!” Du kommer garanterat klara dig när första krampen släpper och du börjar känna bilen och trafiken. Glöm inte att titta bara 🙂

Det fixar du! Jag tog körkort för 1,5 år sedan och är idag 41 år och jag övningskörde på bilskola i ett år. Vissa saker kommer du att ha jättelätt för andra kommer du att få öva på många gånger, men ge inte upp. Det som väl är en fördel att vara äldre och ta körkort är att man förstår konsekvenserna av ett dumdristigt o våghalsigt beslut, man är helt enkelt både klokare och fegare.
Här är en länk med bland annat övningsfilmer som hjälpte mig mycket (finns bra trix för att fickparkera o så)http://www.övningskörning.com

Åh det som är så jävla kul att köra bil!!! 🙂 Jag ÄLSKAR det! Och ska i dagarna ut och provköra lite nya roliga bilar inför sommarens bilköp…. Wohooooooo vroom vroom, du kommer älska det så småningom 🙂

Hej fina du! Du är min främsta förebild vad gäller feminism och kroppsfrågor så nu ska jag bli en förebild för dig vad gäller körkort: jag satte mig första gången bakom en ratt när jag var 38 år och tog min första lektion på körskola. Jag är grymt oteknisk, opraktisk och helt ointresserad av motorfordon o dyl. Hade egentligen inga förhoppningar om att någonsin ta körkortet. Tyckte att det var sjukt läskigt att ens åka bil, som passagerare.
Jag tog körkortet på två månader och med 19 körlektioner. Och även om det var nervöst så visade det sig att det inte alls är läskigt att köra bil, det är jätteroligt!
Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *