Kategorier
Titta jag kör!

Körlektion #4 – känsla av att inte ha full kontroll

Körlektionen var lite jobbigare idag. Fick ingen panik och var inte rädd men kände att jag inte riktigt hade full kontroll. Så mycket att komma ihåg och tänka på. Vi körde i trafik liksom. Sopbilar som backar, folk som går mitt i gatan, övergångsställen, folk med hundar, möten med bilar på smala vägar, andra bilar som kör om lite för slirigt och fort (!!!).

Och mitt i allt det så körde jag både vänster och höger i korsningar, (skrek inombords) upp och ner för slingriga ner- och uppförsbackar (vad läskigt det är när man kör nerför och vad läskigt när man inte ser vad som kommer runt hörnet och va fan, när man kör kurvor så är liksom ramen på bilen ivägen för sikten) i gassande solljus rakt i ögonen. Råkade gasa istället för koppla en gång. Försökte växla ner utan att koppla vid ett annat tillfälle. Några motorstopp blev det. Fast tack och lov inte i en enda korsning! Och fan va svårt det ska vara att släppa kopplingen mjukt?

Körläraren sa att de med stora fötter har det lättare för de kan liksom parkera hälen i golvet och sen mjukt använda framdelen av foten för att styra pedalerna medan vi med mindre fötter får lyfta hela benet. Och jag är ju stel och knakig så det blir lätt ryckigt.

Det var som sagt så mycket att jag glömde vad jag lärt mig samt kände att jag inte riktigt hade kontroll även om allt gick bra och ingen rädsla infann sig. Hoppas detta sätter sig.

Saker jag är oväntat bra på:

  • Styra (Who would’ve thought?!)
  • Växla och komma ihåg att växla (om man bortser från den knyckiga kopplingen)

Nästa gång ska vi ”träna på att växla upp mer” dvs ”köra på en väg som det är 70” så då är min fråga, hur sakta får man köra på en 70-väg innan polisen och de andra bilisterna blir sura? (dvs innan jag blir en fara i trafiken). Jag kör högst 40 idag och det funkar ju i stadstrafik och känns bra och tryggt men lite läskigt ibland när jag upptäcker det.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Körlektion #4 – känsla av att inte ha full kontroll”

Oroa dig inte för 70, det känns bara så, att det ska vara så fort men man blir snabbt fartblind. Klart man ska anpassa körningen efter väglag, väder och förmåga och du övningskör så de flesta har ju överseende. Det är folk med körkort som kör 50 på en 70 väg i normala förhållanden som man vill strypa inte övningskörare (där får man skylla på handläggaren ?). Sen måste du förstå att din lärare låter dig inte göra saker som denne anser att du inte är redo för.

Jag hade hur mycket problem som helst med att släppa kopplingen mjukt (benet började alltid tokdarra) tills läraren vid typ lektion 10 sa att jag måste höja sätet för bättre kontroll. Kan funka (eller åt andra hållet, sänka sätet 🙂 ) 20 lektioner (och ingen privat körning) och två uppkörningar senare har jag kortet! Lycka till!

Jag undrar om du är trög på riktigt eller bara låtsas. Hon har inte på ens ett enda litet sätt försökt styrka att kvinnor inte kan köra bil. Hon är en människa, en person som har kört ytterst lite och har därför valt att dela med sig av sina erfarenheter och rädslor framför ratten. Samtidigt som hon som den powerkvinna hon är visar hur grym hon är som frånser sina rädslor och kör ändå, dessutom verkar det gå hur bra som helst för henne.
Go dig Lady Dahmer!

Första gången jag körde på 70väg förstod jag äntligen tjusningen med att köra bil. Eftersom du då är uppe i högsta växeln kan du bara njuta av ”det rena bilkörandet” och go with the flow. Likadant med motorväg… gud så kul!
Jag var också rädd och osäker när jag började köra bil men det blev snabbt en favoritsyssla. Och det kommer kännas snurrigt till en början med allt att komma ihåg och tänka på… men jag lovar att det snabbt kommer sitta i benmärgen på dig 🙂

Att köra på 70väg kan kännas läskigt när man tänker på det, men det är i regel färre saker att tänka på än vid stadskörning. Det är ju ingen som går tvärs över vägen eller har en lös hund på större vägar. Det är inte heller massa rondeller eller trafikljus, så det kommer gå jättebra 🙂

Du följer exakt så som jag hade det på min intensivkurs så allt är helt normalt ! Oftast kör man på en 70-väg där det inte är så mycket trafik och min lärare sa till mig att ”de andra har egna körkort, du ska inte köra 70 om det inte känns okej” . Vilket lugnade mig en hel del. Jag var också livrädd typ hela kursen. Ps, att släppa kopplingen mjukt är inget du kommer kugga uppkörningen på 😉

Själv älskar jag större vägar. Motorväg är ju till exempel FANTASTISKT! Inga fotgängare, cyklister, vänstersvängar eller skit. Det kommer gå superbra för dig! Du kör ju oxå i värsta väglaget just nu så väl du satt kortet har du ju oxå gjort din första vinter. Hejja dig!

asså jag tog körkort i somras, har kört kanske 10 gånger MAX sedan dess, och sist var väl för typ 3 månader sedan. är livrädd nu. men blir FETT PEPP av att läsa om sånt här. känner igen mig så mycket, men blir samtidigt påmind om den där kittlande känslan i magen jag fick när jag kände att jag lärde mig, att saker blev mindre läskiga, att jag plötsligt KUNDE saker!! har jag gått över tröskeln en gång så ska jag väl tamigfan kunna göra det igen! tack för peppen! hejar till dig till tusen! du är grym!

ps. har du tagit risk…2:an(menar den som är om droger och säkerhet och sånt, inte halkkörningen, minns bara inte vilken som e vilken)??
big varning på den alltså. eller iaf på den körskolan där jag gick. vi fick lära oss att killar hade ett speciellt centra i hjärnan som gjorde att dom kunde köra mer aggressivt. och när en av eleverna påpekade att det nog inte var så enkelt) så löd dialogen som sådan: (citerar ordagrannt!!!)
elev: ”Men det där har ju med samhället och genus att göra…”
läraren avbryter och svarar: ”ja preciiiiis! det är ju genetik! ” …. och så börjar läraren prata om vilt.
ASSÅ SERIÖST SKRATTADE OCH GRÄT INOMBORDS SAMTIDIGT

Jag fick också lära mig att ”det första kvinnor frågar när man säger att man köpt ny bil är ”vilken färg”” *hnnngh* Gjorde ett test när jag sedan köpte bil :exakt noll individer, kvinnor såväl som män, frågade vilken färg den var. Svaren kunde delas in kategorierna ”vilken sort?” och ”jaha”.

Vissa män verkar definitivt ha ett extra centra i hjärnan som gör dem aggressiva när de kör. Kanske var det som menades ;). Det är liksom inte kvinnor som tutar för att de tycker att man kör för sakta.

Min lärare sa att på en uppkörning, om det är 70 så var jag tvungen att minst komma upp i 60. Då signalerar jag att jag förstått att det är mer än 50 på vägen. Men finns det bilar bakom som ”köar upp” gäller någon slags blockeringsregel, och så länge det är bra väglag osv – ja, då ska du upp i 70…
Meeeen shit du har ju tagit så få lektioner, och är redan uppe i 40 och korsningar och allt?!?!! Vet inte hur många lektioner jag tog som typ bara gick ut på att ligga i ettan/tvåan och glida runt på parkeringar…. Du fixar detta!! Det kommer vara en känslomässig berg och dalbana, men vi tror på dig, you can do it!!!! <3

Jag var livrädd för hög fart när jag övningskörde förra året. Huuua när jag körde privat med syrran lurade hon in mig på en 70 väg, jag som bara kört 30 och liiiiiite 50 innan.
Satt i mest panik och andades hela vägen tills jag kunde vända och åka hemåt igen haha.
Och sen körskolan vart det inte enklare med, tyckte det var skit läskigt. Men han tvingade mig ” öka farten…” ”öka farten” ”liiite till” usch och sen precis när jag började känna att jo men okej 70 känns lite okej… Då skulle vi in på en 90 väg hahahah
Så jag var nog mest fart rädd. Köra bil bra kunde jag utan tvekan.
Halkan var inte så rolig som folk sa, jag var livrädd och illamående hela tiden.
Man vänjer sig bit för bit, men låt det ta tid, stressa inte. Känner du dig inte bekväm säg det. Och det är bättre du förklarar att du själv inte tycker det känns bra. Än att du stressas upp i fart och panikar.
Men sen nu när man har körkortet så är det bara sjukt skönt att ha gjort det!

jag brukade få känslan av att bilen körde ifrån mig i början när jag övningskörde, som att det gick fortare men att min kropp inte hann med.
men det släppte förstås med tiden och högre farter blev snart mindre läskigt än att köra långsamt i stadstrafik.
jag tror det kommer gå görbra för dig.

Kul att du vill ta körkort! 😀 Allt kommer att kännas bättre allteftersom du övar och kör! Jag tyckte när jag började köra att 20 km/h var skitfort och 3 dagar efter körde jag 70 och sen bara några dagar efter det 100km/h (dock så grät jag) haha! Jag menar, att det kommer gå bra!

Haha min körlärare hade inte fattat att vi med små fötter inte kan använda hälen som stöd när man t.ex. ska hitta dragläget… Haha fyfan vad arg och stressad jag blev.
Ang. Köra långsamt på 70-väg. Få blir sura, de kör liksom bara om. Men är det mycket trafik kan för långsam körning räknas som att du stör trafiken, och kan i värsta fall vara en fara för andra, och det är olagligt. Inte vanligt alls, kör du i 60 är det okej 🙂 40 är inte

Jag blir fortfarande stressad av stadstrafik – det är så mycket som händer precis hela tiden. Att köra på landsväg tycker jag är lättare; när en väl är uppe i fart känns det inte så fort och det är liksom mest att styra. Lycka till!!

Så länge du har den strora skylten som säger övningskörning så blir inte majoriteten av folk (som är förståndiga då rå) ink poliser och allt inte ett dugg irriterade om du så står still på vägen.
Det där med att ha små fötter och att inte kunna plantera hälen i golvet förstår jag inte riktigt. Det är kanske svårare,men det går absolut bra att göra det bara man har sätet tillräckligt nära så att man inte behöver sträcka ut hela vristen. Finns väl ingen som orkar hålla benet i luften en hel bilfärd.
Sedan så tror jag i stort sett ingen alltid har hälen i golvet vid koppling då det sker fort att man byter pedal ibland så att man inte hinner plantera någon häl. Så det går bra att koppla mjukt även utan häl i golvet. Men dragläget är olika i olika bilar i olika , men när man väl hittat det så sitter det i ryggraden var man ska möta upp = blir mjukt.
mvh
/småfoting

SÅ himla intressant att läsa om det här pga att jag håller på o lär mig köra bil precis samtidigt som du hehe, och har precis samma känslor inför det. Det jag stört mig mest på är folk som INTE respekterar övningskörningsskylten o kör upp i röven på en o sen så FORT de får chansen kör om på det mest aggressiva o otrevliga sättet. Fyfan, blev av någon konstig anledning extremt ledsen av det första gången? Min handledare sa att övningskörningsskylten är som ett rött skynke för bilister som blir så arga, helt plötsligt får alla superbråttom. Jaja, så kan det va! Lycka till till oss!

Åh att läsa om det här får alla minnen att skölja över mig. Skräcken, ångesten och paniken. Nu har jag haft körkort i drygt ett år, efter barna är det det bästa jag gjort? Minns också kommentarer från teorin om att män generellt är bättre på att backa bl.a!?!? Jag ba, jag backar bättre än de flesta män jag känner☺️ Körde med den läraren sen och han erkände att jag hade rätt? Lycka till med körningen LD!

Det är något med den här texten som jag bara älskar. Blir helt glad och fnissig (på ett fint sätt). Sjukt förvånad över min reaktion. Tror det är något med att man får en helt naken och okonstlad upplevelse av att göra något man inte behärskar. inte alls koketterande utan bara naket. Så himla fint på nåt sätt.
Ps. minns min första gång på 70-väg. bajsade nästan på mig. Men sen kommer fartblindheten och hjälper till på traven.

Minns när jag övningskörde och låg i 40 på 70-vägen in till vårt samhälle och sade till min man ”Det här är väl en helt ok hastighet här?” Tyckte nästan det gick för fort. Nuförtiden får jag ha koll på att jag inte glider upp i 80-90 när jag är stressad till typ förskolan…

Jag har storlek 37 och kan alltid vila hälen på golvet. Är det stora fötter då? ?
Det bästa är att det du går igenom nu har vi alla med körkort en gång gjort. Kunde vi så kan du. Det är övning som krävs liksom! Jag har haft körkort i över 10 år och hamnar fortf i situationer där jag ibland inte vet allt och senast igår fick jag motorstopp. Det är stort ansvar att köra bil men…. Det kommer lösa sig så fort du får koll på alla basic grejer! Kämpa på! ??

Såhär känner jag, är det en bilist som har körkort som inte håller farten kan jag lätt bli lite irriterad haha, men när personen ifråga ej har körkort och det finns en övningskörningsskylt så är det inget som irriterar mig för den personen lär sig ju fortfarande! Och då har man så mycket mer tålamod eller vad jag ska säga.

Asså jag är så säker på att du kommer ratta som en jävla Queen vad det lider. Du är ju grym på alla andra sätt, så :-).
Finns ingen som påverkat mitt föräldraskap så mycket (förutom det sociala arvet, typ min mamma) som du. Är jätteglad att jag hittade din blogg innan jag fick barn.
Go girl!

Shit vad cool du är som kör så ofta! Blir svettig av blotta tanken..
Och om nån idiot kör för nära bakom för att stressa dig att köra snabbare, tänk på att INTE öka då utan istället sänka farten för att kunna göra en mjuk inbromsning om det skulle dyka upp nånting framför bilen, istället för att bli påkörd bakifrån om du måste tvärbromsa. Folk blir sura men ditt fokus ska vara säkerhet och inte deras humör!

Kämpa bara vidare Lady Dahmer, För jag lovar dig att den dagen du har körkortet i din hand så är du såå lycklig att du nästan tappar medvetandet. Och varje dag resten av ditt liv kommer du att tacka dig själv för att du klarade det. Jag vill att du ska få känna denna lycka. Kram på dig.

Motorstopp är ju eg ingen fara, bara man hanterar dem lugnt och rationellt. Jag fick motorstopp i korsning under uppkörningen och klarade den ändå (andra uppkörningen dvs, första var ren jävla katastrof. Man kan kanske säga att jag inte var helt redo när jag var 18..)

Måste bara trösta dig med att stadstrafik är läskigt även för mig med ett mer än 10 år gammalt körkort, just för att man inte har kontroll på vad andra gör, vad som helst kan hända och jag vill inte köra på någon. Tyvärr så verkar många tappa respekten för stadstrafik och struntar i fotgängare, kör om på övergångsställen, struntar i att blinka, köra mot rött och annat härligt som jag ser varje dag…

Nu är jag kanske lite sent ute, men ändå! Fan vad grym du är som gör det här måste jag bara säga.
Okej såhär: Har haft körkört i typ sex år och kör varje dag. Min personliga upplevelse är att det absolut svåraste är stadskörningen. Många människor, andra bilar, konstiga trafiksituationer, korsningar etc gör att en måste koncentrera sig på tusen saker samtidigt och det blir STRESSIGT! 40 km/h kan kännas ganska snabbt beroende på hur trafikläget är.
När du kör landsväg har du helt andra förutsättningar. Oftast mycket färre bilar och vägen känns (och är ofta) bredare med mindre korsningar osv. Du har mer tid att tänka, behöver ej växla så mkt osv. Bara att gasa och hålla dig på vägen.
Sen brukar det inte vara nån fara att köra om någon på en 70 -väg. Jag har aldrig upplevt någon som blivit sur (förutom en galen gubbe som förföljde + prejade + skällde ut mig och min mamma för att jag råkat köra fel i en rondell, men det är en annan historia)
Sen håller jag med i det som många andra har sagt, alltså att hastigheten är relativ. Du kommer inte att märka hur ”fort” det går när du är koncentrerad på vägen. Speciellt inte om du har blicken långt fram!
Lycka till! Kram

Ojoj, igenkänning! När jag skulle köra 90 med hojen första gången på körskolan och läraren bara skrek ”FORTARE, ACCSA FORTARE!!” I hjälmen och jag bad hen inte ens hålla käften för jag var så rädd..

Ett knep som hjälpte mig att komma bättre upp på kopplingspedalen var att ha klack, typ 5-6 cm på skorna. Jag övningskörde med min pappa och vi hade häftiga debatter om huruvida det var lämpligt att övningsköra i klackade skor eller inte. I ren protest tog jag på mig klackade skor och vips gick kopplandet tusen gånger enklare. Jag kom högre upp på pedalen, växlingarna gick som en dröm. Sen då jag var mer van vid bilkörande spelade skovalet ingen roll. Lycka till hur som helst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *