Kategorier
Titta jag kör!

Hur krypkör man med en automat?

Jag satte mig i min egna bil för första gången idag. Fattar ingenting. Var är kopplingen? Är den där stora tröga saken bromsen? Ok ok ok jag är inte dum i huvudet, jag fattar att man inte behöver koppling generellt när man har en automat men kan nån förklara för mig hur i helvete man typ krypkör isåfall? Eller hur man fångar upp bilen i en backe? Behöver jag ta en automatlektion också?

Bilen är från nittiotalet nån gång dessutom och lämnar inget utrymme för korta människor med tjocka magar kan jag säga. Jag har hört att man kan höja pedalerna, var gör man det isåfall? Vi har en volvomekaniker i byn, kan han fixa detta tro?

volvon

Idag har jag iallafall min första lektion på… shit när var det? Mer än en vecka sen iallafall. Känns som två. Bra mycket längre sen än så med min ordinarie lärare som jag ska köra med idag.

Jag känner mig stressad. Stressad inför att faktiskt hinna klart. Har inte gjort halkbana än heller. Och sen då? Sen ska man ut och köra själv? I en bil jag suttit i en gång. (Utan att starta) (Och nu minns jag inte ens var jag la bilnycklarna heller) Helt ensam. Ut på vägar. Ingen backup. Ingen att prata med när dödsångesten griper tag. Och sen kommer det en bebis och då kanske jag inte kommer kunna köra alls och då kommer jag vara ännu mer rädd och trög när jag till slut ska köra.

Teorin ska vi inte ens prata om. Och hur många uppkörningar kan man boka på raken?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hur krypkör man med en automat?”

Nej du behöver ingen automatlektion. När man krypkör med automat använder man gasen eller bromsen. Bilen rullar så fort du släpper bromsen 🙂 mycket enklare med automat. Dock skulle jag parkera för första gången med automat för ett par månader sedan. Och sambon vill alltid backa in bilen vid parkering. Jag backar hellre ut, men jag lyssnade på honom denna gång. Och jag glömde att kopplingen inte finns där, så jag var 2cm från en stolpe… Woops… 🙂

Som de övriga skrev så rullar bilen själv i krypfart när man släpper på bromsen. Plättlätt!
Angående det andra så skulle jag tänkt som så att ta körkortet nu och sen om det råkar bli en paus så boka in några extra körlektioner efter att körkortet är taget som repetition innan du ger dig ut själv. Alternativt boka in en vän med körkort att sitta bredvid ett par gånger.

älskar automat! Enkelt men lite tråkigt. Gör som övriga säger.
Men man använder bara högerfoten när man kör automat, bromsar och gasar med samma fot!
Vänstern (kopplinmgsfoten) kopplar man bort!

Automat är guds gåva till mänskligheten. Bara att tuta och köra. Precis som de andra svarat så kryprullar en automat av sig själv när man släpper på bromsen.
Men kan vi prata om män i trafiken? Helt jävla livsfarliga är dom. Män borde inte få ha körkort. De kör ofta med snoppen och skiter i alla andra. Är också väldigt ledsen över det hårda klimatet i trafiken. Så fort en bil gör ett litet misstag, glömmer blinka eller what not, så är hen en idiot och nån glor asargt eller tutar. Verkligen svinförbannade blickar och gester delas då ut. Jag önskar ett ödmjukare klimat i trafiken där man hjälper varandra mer och förlåter små missar med ett litet leende eller en förlåtande vink istället för arga blickar. Så försöker jag göra.

Här i Stockholm tycker jag att bilister är mkt trevligare mot varandra och visar större hänsyn än i övriga delar av landet som jag har kört i. Bilister släpper fram andra vid tex filbyten mm. Ingen tutar om du råkar göra en miss. Har kört mkt i Gästrikland och Hälsingland och även neråt landet runt Örebro och västkusten och alltid fått hemlängtan till den snälla Stockholmstrafiken. Släkt o vänner som precis som jag kommer från småstäder (från början då, jag bor numera i Sthlm) brukar bli förvånade över hur schysst Stockholmstrafiken är.

Jag fick ett bra tips när jag började köra automat (har körkort för manuell): att stoppa undan vänsterfoten helt så man inte får impuls att använda den. Böja vänsterbenet och ha foten bakåt in mot sätet liksom. Man vänjer sig rätt snabbt, men precis i början hände det att jag försökte trampa ner kopplingen och då blir det ju bromsen i stället. Håller med om vad andra har skrivit om krypkörning och backe, det är superenkelt med automat!

Jag har hört någon som i början hade svårt för att ”koppla bort” vänsterfoten, men för mig var det bara aslätt från första sekunden. Dock är jag ibland och tafsar på växelspaken innan jag kommer på att den inte behövs. Men vet du vad jag gjorde härom dagen? Handsignal när jag skulle svänga… Cyklar för mycket. 🙂

När jag jobbade som brevbärare så växlade jag mellan postbilen som var automat och man kör från höger sida och privatbilen som var manuell; hände flertalet gånger att jag slog i vänsterarmen i dörren på privatbilen när jag skulle åt växelspaken haha. Automat är helskönt att köra stadstrafik med!

Beskrivet med andra ord, en automatare ligger alltid i dragläge så fort du lagt växeln i drive. Gäller både fram och när du lagt in backen. Släpp på bromsen och bilen börjar rulla av sig själv. Tar ett litet tag innan man hittar rätt på hur mycket man ska släppa på bromsen och när man ska öra ge mer gas.
Gör som du gjorde när du började köra. Testa en stund på en tom parkering första gången. Fixat inom 20 minuter.

Automat är kul, lite radiobilkänsla: ööhhn, ööhhn, ööhn typ. Men det kan vara lurigt att accelerera med en automat, typ omkörning. Jag blev lite lös i magen första gången när bilen inte svarade som den brukar (van vid manuell). Be Iza om hjälp/råd kanske.

Men alltså, tänk så här: en automatväxlad bil: växlar åt dig automstiskt. Dvs bilen har koll på kopplingen. Stannar du i en backe så har ju bilen redan koll på kopplingen. Du gasar när du ska iväg bara. Bromsa när du vill stanna. Som en promenad i parken! Lycka till 🙂

Hade panik jag skulle köra för första gången själv när jag tagit körkort. Körskolan hade supermodern bil där handbromsen bara var en knapp och lossade så fort man gasade vilket gjorde att jag helt glömde bort att lägga ur handbromsen när jag skulle köra med vår gamla bil och kände herregud jag får inte ens bilen att röra sig?!? För mig var det viktigt att köra själv några gånger utan något särskilt mål för att vänja mig, och inte ha någon tid att passa eller någon att skjutsa som kunde dömma en och sånt där 🙂

Stressa inte med körkortet bara för du vill hinna med det innan födseln. Det kommer bara skita sig då och proven är en jobbig kostnad om du ska göra om. Pengar som du säkert hellre vill lägga på något roligare. Känner du dig redo och fixar det innan, great job, men gå inte till Trafikverket innan det känns ok. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *