Kategorier
Titta jag kör!

Jagär glad att jag lever

Jag hade min fjärde uppkörning idag. FJÄRDE. Och jag kuggade. Såklart. Fast ändå inte såklart för jag ska berätta varför denna kuggning var så jävla orättvis och skit och nej man ska såklart ta ansvar när man kör som en jävla idiot för de som skyller på annat är sämre förare men till och med min körlärare tyckte detta var fucked up.
Ok. Så jag körde typ perfekt eller ja iallafall godkänt och tillräckligt bra tills vi kommer ut på motorvägen. Motorvägen är den plats jag kör som bäst, för det är liksom enklast. Breda vägar, bra vägar, raksträckor osv. Motorväg är min grej. Så jag kör bra.
Tills körtestpersonen ber mig att sänka värmen på hennes jävla sida till nitton grader. Exakta nitton grader. Alltså på motorvägen. Där, på motorvägen körandes i 110 så tycker hon att jag ska 1. släppa vägen med blicken 2. släppa ratten med ena handen tills jag rattat in exakt siffra.
instrument-panel-jpg
När vi kör in på körskolan efteråt så säger hon såklart att jag inte klarat det. Vet du varför? Ja det vet jag. Jag körde svajjigt på motorvägen. ”Du körde svajigt på motorvägen”. Därför kuggade jag. För att jag körde svajjigt.
JA JAG KÖRDE SVAJJIGT FÖR ATT DU BAD MIG SLÄPPA VÄGEN MED ÖGONEN OCH RATTEN MED ENA HANDEN DIN JÄVLA *****!
Jag kuggade alltså för att jag inte kunde hantera att släppa ratten eller vägen med ögonen och göra nåt annat medan jag kör på denna livsfarliga väg i livsfarlig hastighet, nybörjare som jag är.
Nu så är jag helt skakig. Nu när det sjunkit in att jag borde vara glad att jag lever, att jag kunde ha dött. Ok nu är jag dramatisk men ni vet ju hur jag känner inför bilkörning, hur rädd jag varit och hur rädd jag fortfarande är. Och att som nybörjare, stressad i en redan stressig situation som uppkörningen är, bli tillsagd att släppa fokus på annat.
Ja jag fattar, ”du kanske sitter i bilen med dina barn och så skriker de att du ska sänka värmen eller musiken…” menade körledarpersonen men jag tänker liksom att ja det är bra att kunna göra flera saker samtidigt men 1. jag skulle be mina barn hålla käften, min eventuella passagerare att sänka själv eller vänta tills vi kör på lugnare sträcka eller vad fan som helst. 2. jag tänker att man ska få öva på sånt i lugn och ro och få lite körvana först.
Jag är både arg, besviken och ledsen. Och har sån jävla ångest. Jag ska fundera lite på hur jag går vidare. Kanske bäst att ta en paus. Jag kommer inte glömma bort hur man kör om än bli lite ringrostig, men detta har blivit för stort nu. Det har blivit en grej. Jag har konstant ont i magen över det. Jag kanske inte är cut out for this helt enkelt men nej jag kommer inte ge upp helt, men jag kanske behöver lite andrum. Jag ska fundera. När jag grinat klart.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jagär glad att jag lever”

Såg precis din story på Insta och alltså, vilket jävla praktarsle till inspektör! Så gör man inte!
Du har ju helt rätt tänk, du kan ju det här, du är bra mycket bättre än haggan!
Mitt tips, ut och kör med din braiga körlärare så fort som möjligt så du kan skaka av dig (eller typ få distans eller nåt) till den där idiotmänniskan.
Jag har kört bil i 15 år nu (bilpendlar) och kan också köra lite svajigt om jag pysslar med fläkten eller liknande, det är liksom helt normalt. Fick lära mig att köra ”som om alla andra är onyktra kamakazepiloter” och som sagt, du har helt rätt tänk, är det säkert (bilar framför, bakom, hastighet osv)? Kör på. Annars, vänta tills bättre tillfälle ges.
Och alltså, jävla kärring, sänk värmen själv för helvete! Känns som hon bestämt sig redan innan att kugga dig, annars hade hon inte gjort så där. Fan vad arg jag blir!
Du kommer klara det nästa gång! Du kan ju det här! Och så hoppas jag du slipper kärringen nästa gång. Om inte, och hon ber dig om såna där idiotgrejer, säg ”nej, det är inte säkert just nu du får vänta lite”.
Jag hejar på dig! Håller tummarna för att du slipper kärringen nästa gång, utan henne kommer du fixa det (hon borde jobba med nåt annat tycker jag)!

Om du inte känner dig bekväm med instruktionen du får är det bäst att säga det och förklara varför. Man kanske inte hinner göra det där och då i alla situationer, men går det så kan man försöka. Typ ”nej jag vill inte sänka värmen nu för jag tycker det är viktigare att ha båda ögonen och fokus på vägen”. Kör upp snart igen och kanske öva med din lärare på att hen ger dig kugginstruktioner som du ska ta relativt snabba beslut om. Lycka till och heja dig!!

Men alltså vilket stolpskott! Har man nån person till i bilen är det ju just den personens jobb att sköta sånt som kan distrahera från körningen. Jag har haft körkort i några år nu, det första jag gör när jag ska köra är att stänga av stereon för jag tycker den stör mig.
Farbrorn som jag körde upp med sa en snart sak (han kuggade mig en gång med all rätt) när han godkände mig. Att bli godkänd för ett körkort betyder inte att man är fullärd på att köra bil, bara att man är tillräckligt bra för att fortsätta övningsköra själv utan att vara en fara för sig själv och andra. Man kan inte bli superbekväm på så kort tid, jag är det forfarande inte! Kanske om 10 år!

Fy fasen vad surt!! Känner med dig! Och vilken taskig grej att åka på… Jag svettas hellre en stund i bilen än håller på att greja med inställningar när jag kör, och då är det ändå en bil som jag är van vid och kan.
Tog fyra uppkörningar för mig, kom igenom det med rätt knäckt självförtroende så jag vet hur det känns. Du vet ju så klart var din gräns går men vill ändå uppmuntra att fortsätta köra regelbundet även om du inte pallar köra upp igen på ett tag. Även om man inte glömmer så tycker iallafall jag att den mentala biten blir svårare ju längre det går mellan gångerna.
Kram från en som 15 år senare fortfarande kör som en kärring (och önskar att fler medtrafikanter gjorde det.)!

Jag tycker som de övriga: Du är redo för att ta körkort nu och hade helt enkelt otur på uppkörningen idag. Nästa gång kommer det gå bättre. När det gäller att ställa in värme/ljud i bilen är min erfarenhet att det handlar om vana. I början när man får körkort/skaffar en ny bil kan man köra lite svajigt men när man vet hur man gör ska göra blir det bättre. Om man sedan har passagerare i bilen som vill att man sänka/höja värmen eller volymen på radion kan man ha en dialog med dem om man inte känner att man vill/kan göra det på en gång.
Blir man trots detta stressad av personen som säger det kan man säga ifrån.

På min uppkörning fick jag Umeås Ökända ”kugg-Ola” som kontrollant. Jag hade såklart hört talas om denna figur som kuggade i princip Alla som köre upp första gången, allra helst tjejer. Så när han sträckte fram handen och presenterade sig ”Ola” ville jag nästan kräkas. Det var ju såklart redan kört (vet inte vad jag ska skulla på mest, hans rykte eller min sinnesstämning)
Blev kuggad på att jag hade för dåligt vingelutrymme till en cyklist som jag körde om. Samt att jag parkerade för nära väggen. Alltså väggen framför bilen… jag gjorde inte sönder bilen, kofoångaren tog inte i väggen… Ställde mig för Nära…
Min körlärare sa bara att vi bokar en ny uppkörning, det finns inget mer jag kan lära dig men vi bokar en halvlektion innan så du blir varm i kläderna.
Jag gick hem
grät.
drog ner persiennerna och tittade på bumbibjörnarna resten av dagen. en månad senare klarade jag uppkörningen och vilken fantastisk lättnad det ändå var.
Det är inte omöjligt.
Du kan
Släpp det inte, boka en ny tid, för jag tror att du kommer att förknippa det med alldeles för mycket ångest om du måste ”börja om” igen.
Släpp däremot ångesten.
Du kuggade. So fucking what. Du får väl kugga 10 gånger till om det skulle krävas. Boka en två veckors intensivkurs i typ Arvidsjaur som varken har motorvägar eller rondeller så ska du se att det går vägen. Alternativen finns.
Jag tror att du fixar detta nästa gång.

Låter ju helt absurt att körtestpersonen tycker det är lämpligt att börja fiddla med termostatrattarna när du kör i 110, först ska en väl känna att körningen sitter i ryggraden innan en börjar med såna manövrar. Inte konstigt att det händer så mycket elände på vägarna om det är så där det ska gå till. Hoppas du får en annan bedömare nästa gång. Lycka till. 🙂

Har du möjlighet att köra upp i annan ort?
Jag åkte till ett mindre samhälle en timme från där jag bor o körde upp för de hade tider snabbare. Det var mycket lättare uppkörning och en heeelt annan attityd ”ute på landet”.

Jag tänker att hen kanske ville testa lady d och att det rätta vore att ha sagt nej till instruktionen. När jag tog körkort vet jag att det de mest tittade på var att man hade koll på säkerheten och då tänker jag att det hade varit helt rätt ur säkerhetssynpunkt att säga ”nej det får vänta”. Precis som att de ibland kan säga ”kör in här” på en enkelriktad väg och att man då inte ska göra som testledaren säger för att visa att man kan och är uppmärksam.

Ja jag tänker också, kör upp på annan ort!
Har aldrig hört någon som blivit ombedd att ändra någon inställning inne i bilen under körning när man kör upp? Jag blev godkänd på min uppkörning trots att jag dubbelparkerade, min inspektör bad mig bara göra det igen så då gjorde jag det och allt var frid och fröjd. Låter inte klokt att det ska behöva vara så olika!

Satan så surt! Hoppas att du inte ger upp utan tar nya tag, även om jag fattar precis om du inte har lust att köra bil just nu. Som andra säger – kör upp på annan ort om du kan. Jag är uppvuxen i ett litet samhälle i Norrbotten och trafiken där är ju piece of cake. Jag blev snabbt bra på att parera sladdar, jag är alltid beredd på att en älg eller ren ska dyka upp på vägen. Men storstadstrafik är inte min grej. Jag skulle aldrig vilja köra i Stockholmstrafiken och är typ rädd t om när jag åker taxi Arlanda-Stockholm.
PS. Är det ens en ok grej av uppkörningskontrollantsmänniskan att begära att du ska ändra värme när du kör på motorväg? Om det är nån grad för varmt är ju knappast så akut att det inte kan vänta till en lugnare väg, eller där man kan stanna till. Det känns inte som ett scenario som man måste kunna hantera irl… Känns jättekonstig sak att ”testa” någon på under uppkörningen.

Kämpa på, jag är grymt impad trots kuggning. Men mest vill jag säga TACK!! Jag var lite i samma situation som du, tre mindre barn, bor lantligt så att körkort skulle underlätta väldigt mycket, jättejättejätterädd för att försöka köra bil och ingen möjlighet till privat körning. Men så började du och det sådde ett frö hos mig. Kanske kunde jag också? Och när du i maj skrev nåt i stil med ”Jag kan köra bil, typ” gick jag raka vägen till körskolan och skrev in mig. Tyckte bara att det vore så coolt att kunna säga så själv en gång. Sen blev det sommarlov och ditten och datten, men nu är jag i gång! Fortfarande lite livrädd ibland och fattar inte hur jag nånsin ska avancera från industriområdet som jag kör omkring på på treans växel som mest och muttrar över kopplingen. Men jag är så stolt över mig själv och så glad att det blev av. Så återigen – tack, tack, tack för inspirationen!!!

Hur ska du kunna växla, sätta på varningsblinkers eller höja volymen när det kommer viktigt trafikmeddelande. Detta måste man kunna hantera när man framför ett fordon. Det handlade kanske inte promt om temperaturen. Klarar du inte detta, ska du nog inte ha körkort. Finns alldeles för många där ute som kör svajigt och är en fara för andra bilister. Sluta gnälla på andra hela tiden, ifall du kände att du inte klarar av det skulle du kört av motorvägen, stannat och sänkt temperaturen alternativt bett henne göra det. Men i din värld är det alltid andras fel.

Men va?!? Är det ens ok, rent regelmässigt att göra så? Jag vill ändå skicka lite pepp, du körde skitbra, att du kuggade den här gången var inte ditt fel. Så heja! Du har det i dig!
Kör upp igen och får du en sådan idiotfråga igen så säg nej och förklara varför. Det måste väl visa kapacitet att bedöma situationer på ett trafiksäkert sätt.

Måste man vara trevlig för att klara en uppkörning? Tycker du ska boka en ny uppkörning, fast kanske ha i bakhuvudet att det inte finns någon anledning att vara trevlig. Säg, sänk temperaturen själv du som inte kör bara. Helt ok moget beteende.

Alltså jag har tänkt skriva en kommentar om det här så länge men inte gjort det. Here goes! Jag var exakt lika panikslagen som du inför att köra bil. Livrädd för att dö eller döda någon. Kunde inte FÖRSTÅ hur kreti och pleti klarade av det men inte jag.
Så jag tog en paus på 1.5 år och övningskörde/pluggade ingenting. Släppte det. Sen fick jag fan i mig, gick en två veckors intensivkurs och klarade alla moment (teori, Gillinge och uppkörning) på första försöket. Nu kör jag bra, och är trygg.
Rädslan satt dock i länge. MEN! Det är en så jävla viktig rädsla. Människan är inte gjord för 120 km/h. Vi SKA bli rädda av det. Ha respekt för farten.
Istället för att tänka som alla övermodiga unga killar som också står för majoriteten av bilolyckorna så tycker jag att det är rimligt att embracea rädslan.
Så släpp det, ta en paus, och kom igen när du är redo. Men sikta inte på att vara orädd, det är så jävla dumt.

I den situationen skulle jag sa sagt ”jag väntar med det till ett bättre tillfälle”. Jag har kört bil i många år och skulle ALDRIG börja fippla med knappar på 110-väg.
Om lärarn tycker jag gjorde fel då så är hen korkad, om jag bedömer det som en risk att börja vrida på knappar så tänker jag inte ta risken. Och HUR ofta sitter man i den situationen? Typ, medpassageraren dör om man inte sänker värmen nu på direkten? Hen kan gott vänta eller sänka själv.

Det var det sjukaste jag hört… Jag har haft körkort i 10 år och håller fan inte på och fipplar med temperaturen i bilen på motorväg i Stockholm. Går det inte att anmäla? Var står det någonstans att det är en skill en ska behärska? Det känns inte som att temperaturen i bilen är avgörande för att kunna köra; okej om hen hade bett dig spola rutan eller fixa backspegeln, men det där är ju bara larvigt. Som jag minns det menade alla körkortspersoner att en faktiskt inte lär sig att köra bil på ricko förrän en fått körkortet, det är väl därför det är någon prövotid efteråt? Tycker som många andra att du ska köra upp direkt igen, men det är väl väntetid på sånt förstås. Usch!

Men åh vad jobbigt! På min bilskola fick vi öva på sådant samtidigt som vi körde med dem, så de hade kontroll fast låtsades som att vi hade all kontroll. Mycket bättre. Just så att vi skulle slippa kuggas på sådana skitgrejer.
Tänk såhär: du klarar garanterat nästa uppkörning. Du klarade ju den här förutom hens idioti om 19 grader i bilen. Därför kommer du klara nästa.

Frågan är hur hon hade reagerat som DU skulle ha gjort i en NORMAL situation, t ex bett henne att vänta med det tills ni kommit bort ifrån motorvägen? Möjligt att det gett ”pluspoäng”, men vad vet jag…jag förstår att du liksom bara lydde order också, de sitter ju där för att ge order….

Vad ääär det för en skiiitstövel. Det verkar vara rena lotteriet med vilken uppkörningsperson man får, när jag körde upp var det kontrollant plus en av lärarna från min körskola med i bilen, de pratade om fotboll medan jag körde och när jag kört färdigt och parkerat fick jag sitta där och vänta tills de pratat färdigt om fotboll. Sen sa kontrollanten: ”Ja du, det här gick ju inte så bra. Men du får öva dig mera sen.” Jag fick alltså körkortet! Och övade mycket riktigt och blev bättre. Det som inte varit bra var ju naturligtvis bara nervositet. Det kan ju vem som helst lista ut att man kör sämre under en uppkörning samt att man självklart svajar om man ska ratta med saker på motorvägen! Idioten.

vi bor så isolerat, tågen går bara en gång i halvtimmen vardagar och en gång i timmen på helger och somrar. Mina barn går i skola långt bort och jag känner att jag måste kunna hämta dem om nåt händer eller de blir sjuka.

Amen seriöst, jag blir förbannad! Får man göra så? Kolla upp det! Vet i alla fall hur det är att misslyckas och att känna sig uppgiven och ledsen. Sista gången jag körde upp (och klarade det!), blev jag så nervös när jag skulle backa runt hörn att det blev helt fel. Jag bad om att få göra om det, men fick inte. Därefter blev jag så förbannad (på mig själv och för att jag inte fick en chans till) att jag inte ens orkade vara nervös längre och istället bara körde som jag tyckte. Förklarade hela tiden och sa typ ”jag vet att det är högerregel här, men den bilen kom så snabbt, så jag stannar ändå”, ”ljussignalen fungerar inte här, så därför kommer jag köra över strecken för att få bättre sikt” osv. Jag förklarade allt jag gjorde och varför. Till denna dumma förfrågan borde man sagt ”det kan jag göra, men jag väntar tills vi kört av motorvägen”, eller typ ”jag känner mig faktiskt inte trygg med att göra det nu”. Men jag förstår att du inte gjorde det, man gör ju som hen säger. Men så taskig grej att be om! Visserligen kan hen argumentera att du borde bekantat dig med bilens funktioner innan du började köra och därför kunde fixa det snabbt och enkelt. Men att ändra temperatur till 19 grader kräver ju ändå att man tittar…WTF liksom?! Jag själv fumlade med att få på vindrutetorkaren (och av…haha) och failade därför på ”bilens reglage” första gången jag körde upp, men det känns ju lite mer rimligt. Att inte se pga regn är ju farligt, att vara lite för varm/för kall en liten stund överlever man. Styrka till dig! Det kommer gå snart! Jag lovar! Hang in there! <3

Jag fick frågan på min uppkörning om jag kunde byta radiokanal manuellt på motorvägen. Då sa jag att eftersom jag inte vet exakt hur jag ska göra det i er bil så kommer det att ta för mycket av min uppmärksamhet, vi får helt enkelt stå ut med U2 tills vi är i en lugnare miljö. Jag fick kortet!!

Nä fy fan 🙁 Förstår precis hur du känner dig, jag håller också på att ta körkort och har kuggat fem gånger… Och hela tiden säger folk att jag hade otur, att jag är redo, nästa gång lyckas du… men jag är bra nära att ge upp. Känns som att jag kan köra nu, men jag kan inte köra upp. Kör du upp i Nynäshamn? Jag har kört upp i Farsta och hörde att det är samma inspektörer i Nynäs. Det verkar så omöjligt svårt. Men håller tummarna för dig, och för mig!

Jag brukar aldrig kommentera men detta var ju rent överjävligt upprörande?
Varför i helvete skulle hon ha dig att fibbla med temperaturen på en 110-väg? Det är väl självklart att man kör svajigt då.
Det känns som en mycket elak ? människa, den där uppkörningskvinnan.
Som att hon skulle ”sätta dit dig”. Så jävla fult gjort!
Jag svär som en borstbindare men jag blir så saaaatans upprörd!!!!!
Jag lider med dig.Eller rättare sagt jag är ordentligt förbannad o hoppas att du snart blir mer arg än ledsen.
Det är inte dig det var fel på denna gång, det var den där jävla missunnsamma o elaka kvinnan.
Skit i henne. Du klarar det nästa gång!
Bryt ihop o kom igen. Kram

Väldigt konstig ”övning”. Jag har haft körkort i tio år och väljer fortfarande att aldrig fippla med radion eller annat medan jag kör i höga hastigheter eller på krångliga vägar. Allt sånt kan vänta till senare. Kör också ofta med barn i bilen men om de kräver min uppmärksamhet så pass mycket att det inte kan vänta tar jag en paus.

har gått igenom samma resa som du! efter fjärde kuggningen var jag knäckt, pank och kände mig som en jävla sopa. de andra på körskolan var 18-åriga barn som tog lappen, jag var 30+, mitt självförtroende som ”smart” fick sig en törn. jag tog en paus några månader. sen tog jag upp det igen, bytte till automat, bokade upp 15 lektioner. sen på femte försöket satt det! kan inte ens beskriva lättnaden och glädjen när inspektören sa att jag blivit godkänd, kände mig så lätt att jag ville spy, hade kunnat hoppat upp och svävat över bilen!!!
jag vet att du kommer klara det! what doesen´t kills you gives you a lot of unhealthy coping mechanism and a really dark sense of humor, typ <3

Hej! Jag jobbar med att hjälpa vuxna med funktionsnedsättningar att ta körkort. Jag vill bara säga GE INTE UPP NU. Av min erfarenhet kommer det dröja flera år innan du tar kortet om du ger upp nu. Så vad du än gör – ta inte en paus nu.
Jag är övertygad att du kommer bli en utmärkt bilförare framöver bara du ser till att köra mycket bil så vanan infinner sig.
Kram Karin

Åh vad surt!!! Jag höll på och köra upp en jädra massa i somras och klarade det på femte försöket. Också en del orimliga kuggningar.. ett tips (vet iofs inte om du kör upp privat eller med körskola) är att hela tiden sitta inne på Trafikverkets hemsida och uppdatera då folk avbokar sina tider hela tiden så kan man vara snabb att haffa en ny tid fort och slippa vänta i flera veckor.. speciellt på morgonen brukar det finnas en del.
Kämpa på, heja dig!!

Men de var ju Riktig fult. Åkt med massa som svajar till med bilen för ungar skriker bak, de ska ändra radion eller svara i telefon. Klarade min uppkörning på tredje försöket. Så förstår att de är as jobbigt, men ge inte upp ?

Helt sjukt ju!!! Vad är detta…. ring o boka en tid o ta första bästa dom har att erbjuda. För du KAN köra och nu har du kuggat pga nån som kanske läser din blogg o bara ville sätta dit dig!!?!!??? När jag tog körkort var jag inte körduglig för fem öre… hen som gav mig körkortet vid uppkörningen sa ”ja nu får du öva vidare….” jag trodde jag kuggat men nej, hen menade att jag skulle öva vidare MED mitt nya körkort.

Det här är helt sjukt, jag kuggade på typ samma sak för 10 år sen (nej har inte kört upp sen dess pga blev helt knäckt. LD: gör inte om mitt misstag)
Min inspektör bad mig sätta på fläkten mot slutet av körningen medan vi åkte på krokig landsväg. Jag försökte fibbla men sa högt att det här känns inte säkert på en smal och slingrig väg så jag kommer stanna till så fort jag får möjlighet. Kollar, blinkar och stannar strax efter där vägen breddades. Jag fixar fläkten, tittar i alla speglar och blinkar ut precis som man ska. Körningen fortsätter prickfritt. När vi är klara frågar han vad jag tror, jag säger att det kändes bra, jag tror jag fått det. Han svarar då (förnöjt) att nej, det har du inte. Jag tittade tydligen lite för sent i sista rondellen (OBS säkert den 10e under vår tur där vi bl a kört stora trafikerade, dubbelfiliga utan problem och denna hade en diameter på 4 meter samt NOLL bilar i sikte. Jag kollade av ren princip men ja visst, kanske lite sent) samt att jag inte hade koll på bilens knappar och funktioner, och visst gjorde jag en säker bedömning men tänk om jag hade suttit på motorvägen till Arlanda då?!?! MEN DITT STOLPSKOTT JAG KÖRDE EN NY BIL OCH GJORDE DET SÄKRASTE JAG HADE KUNNAT GÖRA I DET GIVNA LÄGET. Åh, aldrig varit så besviken så jag gav upp alla tankar på att få körkort. Ångrar det SÅ idag. Har dock börjat övningsköra så smått, även fast det mest ger ångest ärligt talat.

Jag kan inte riktigt se vad som var fel med kuggningen. Det är farligt att svaja på motorvägen och om man gör det på uppkörningen så kuggar man såklart.
Att hon bad dig att ändra temperaturen var ju för att testa om du kunde göra det och samtidigt köra säkert. Inte konstigare än att be dig backa runt ett hörn eller att fickparkera.
När man sätter sig i en bil man inte tidigare kört så ska man ju först leta reda på alla reglage så att man vet var allt sitter. När man ändrar något på radio, värme eller liknande så ska man ju först kontrollera så att man har fri väg och kan släppa uppmärksamheten från vägen någon sekund.
Visst är det ett stort mått av godtycke i om man kuggas eller godkänns och lite slump om det kommer med ett moment som man inte kan ordentligt eller ej. Men det är väl bara att acceptera att spelreglerna är sådana.
Nästa gång kanske hon ber dig att ändra temperaturen när du inte kan släppa koncentrationen på trafiken, då ska du ju svara att hon får vänta eller göra det själv.

Kan det va varit ett test? Att kolla om du skulle börja mixtra med knapparna? Rätt hade varit att svara: ”nej, jag måste koncentrera mig på körningen, du kan ändra själv” – så tror jag. Men surt..

Men kan alla sluta med att pressa på och säga ”NEEEJ ingen paus!!” Jag fick också skitmycket ångest av att köra och bestämde mig vid ett tillfälle för att pausa på obestämd tid. Alla höll på och tjatade om hur dåligt det var, ”upp på hästen”, ”slutar du nu så kommer du kanske inte igång igen” osv… Och visst, det tog lite längre tid för mig att få kortet, men jag behövde den där pausen, hade kommit in i en ond spiral där jag bara kände att jag blev sämre och sämre på att köra pga mentala blockeringar.
Neh, man ska lyssna på sig själv. Ibland kan en paus vara det bästa.

Det där låter ju helt sjukt. Har aldrig hört att man ska testas på att distraheras av medpassagerare när man kör upp. Jag blir sjukt stressad av vissa situationer när jag kör bil fortfarande och har haft körkort i 20 år, som att parkera i trånga parkeringsgarage. Då får mina barn hålla truten bara, är det inte så folk gör om man inte lyckas koppla bort oljud? Vuxna passagerare får väl ändra värmen bäst de behagar, är väl knappast något en förare måste göra. Förstår att det känns fruktansvärt, men försök köra upp snart igen, du kan!

Man får ju lära sig att inte låta sig distraheras av vad medpassagerare håller på med. Att falla för grupptrycket och så t ex. Så det känns jättekonstigt att inspektören ska uppmana en att sänka temperaturen till exakt 19 grader?
Typ, om man tar en situation med en kille som nyss tagit körkort, och hans polare säger åt honom ”sänk temperaturen till exakt 19 grader”, och en olycka orsakas pga att föraren tappat fokus, skulle inte det vara en typisk sak man tar upp på riskettan? ”Två killar råkade ut för en olycka pga att kompisen distraherade föraren. Gör inte samma misstag själv”.

Så jäkla elakt av henne! Min sambo hade också en jäkla lärare som kuggade pga skitsaker tre ggr. Fjärde ggr hängde hans bror med och då fick han kortet. Han kunde köra bättre än mig som redan hade körkort så tror tyvärr det handlar mkt om vem man kör för. Finns nån annan? Önskar dig all lycka till! Pausa om du vill, annars bara boka ny tid och gör igen!! Heja, heja!!

Tror det var en kuggfråga (oavsiktlig ordvits, kommer inte på något bättre ord). Hon ville att du skulle svara ”nej, inte nu, men kanske senare när trafiken är lugnare” typ. Men väldigt fult att fråga så, klart man tror att man ska göra saker man blir tillsagd under en uppkörning, inte att man ska säga nej det där gör jag inte. Dåligt av körkortsbedömaren (eller vad det heter).

Jag tog ett halvår mellan mina uppkörningar, blev nog inte alls ringrostig utan allt fick sjunka in och pressen släppte ganska mycket. Körde bil 10 gånger emellan. Att vänta behöver med andra ord inte vara dåligt!

Kan också undra, som någon redan sagt, om det rent regelmässigt, är okej att göra så…men ja troligen är det så. Sedan tjänar de också feta pengar på antal körlektioner och ju fler kuggningar desto längre måste man fortsätta ta lektioner/fler uppkörningar. Kanske är det cyniskt tänkt, men det skulle inte förvåna mig.
Jag tycker annars att du gör rätt i att ta en paus när du känner sån ångest som du beskriver inför det här. Verkar inte som att det är värt att plåga dig själv mer tänker jag. Kram

Du har kanske redan fått detta förslag men ta med din körlärare på nästa uppkörning. Både som en trygghet för dig och som skydd mot knäppa instruktioner. På körskolan jag gick på hade alla alltid med körlärarna på uppkörningen.

Så surt. Hon kunde väl ändå ha skapat ett mer troligt scenario? Sagt ”Kan du sätta på fläkten för att imma av rutan?”. I det scenariot hade det ju varit en säkerhetsfråga, du måste imma av för att kunna se, och hade du inte klarat det så hade hon haft all rätt att kugga dig. Men att be om 19 grader på hennes sida i en bil som du kanske aldrig har suttit i förr? Nej, det var nog som sagt var en kuggfråga för att du skulle erkänna för henne att du inte är 100% säker bakom ratten och att du därför väntar med såna saker tills du har kommit av motorvägen. Hon ville att du skulle inse dina begränsningar och att du inte gör något du är annat än 100% säker på att du klarar av. Så slugt!
Andas och tänk på hur nära du är och framför allt – hur långt du har kommit!

Det tyckte jag var lite grinigt. Andra gången jag körde upp så fastnade min stövel på något vis runt gasen så jag tittade ner för att se vad som hände. När jag tittade upp så var jag över på mötande sida (70-väg) och svängde snabbt tillbaka med ett ”ops!”.
Jag blev godkänd på uppkörningen ändå.
Nästa gång de ber dig göra såna saker så säg att du gör det vid ett bättre tillfälle för just nu behöver du fokusera på körningen.

Låter som läraren leker för mycket med sin makt. Låter oerhört oseriös.
Kolla om du kan få en annan körlärare. Tycker det är larvigt att hon kuggar dig för något som en passagerare ska göra.
Skiljer sig mycket från lärare till lärare. Min uppkörning bestod av kolla om handbromsen funka och köra lite i stan (sandviken). Sedan fick jag körkortet. Jag var grymt osäker och nervös, men lyckades ta körkortet ändå.
Sen måste man få in vanan 🙂 Låter som att du kommer klara det med tanke på att du kugga på något så larvigt.

Förstår inte att du kuggade på det, det är inte ens en jävla uppgift man har på ett jävla körprov. Jag hade i alla fall inte det och det finns fan ingen logik i att ha det på ett körprov, jag menar come on… det lär man sig efterhand liksom.

Vet att de är skitsvårt men kan du inte försöka vända ångesten magontet oron till nått slags jävlar anamma, framförallt efter en sån här orättvis o sur grej. Bli arg o förbannad o nej nu jävlar liksom. Du kan köra bil jag lovar att du kan de! O de är så lätt att den där pausen blir längre o längre o längre.. O de kommer ändå ligga där o gnaga o göra sig påmind. Andas samla kraft gör sånt som ger dig positiv energi säg Max en vecka o sen bara kör kör kör igen. Du har de snart kan ge mig fan på de!
Ps tycker för övrigt du är fin o bra o klok o härlig o vettig på alla sätt. Håller inte med om allt du skriver men hejjar på dig o tycker om att läsa de du skriver. Du är modig som fortsätter efter allt du utsätts för. Heja heja dig. En förebild för många oavsett kön!
Kram!

Jag vet inte om du har ångest (mer än ”vanlig” ångest som alla kan få då och då) och erfarenhet av att man kan vända den till jävlar anamma? Min erfarenhet är att det inte går tyvärr 🙁 men alla är ju olika såklart. Önskar att jag kunde göra som du beskriver. Skulle underlätta ofta! Allt annat du skriver håller jag med om till hundra procent <3

Ta ingen paus. Jag fick köra upp 6 (!) gånger innan jag tog kortet, efter varje failad uppkörning gick jag raka vägen hem och bokade ett nytt prov.
Jag blev så nervös varje uppkörning att jag satt och grinade hela uppkörningen.
Men bara på’t igen, jag vet hur jävla sänkt man känner sig men smid medan järnet är varmt, du kommer ta det!

Jag kuggade också fyra gånger. Vågar typ fortfarande inte berätta det för folk för att jag tyckte det var så sjukt jobbigt. Så efter fjärde uppkörningen kände jag som du att jag orkar inte mer det tar alldeles för mycket energi. Så tog en lång paus på ca två år innan jag vågade igen. Men alltså det var så jobbigt att börja om. Jag ogillade att köra bil från början men ångesten när jag skulle börja igen var hemsk. Och jag hade glömt mycket mer än jag trodde. Fick ägna massa lektioner åt att repetera grunderna igen. Så mitt råd är nog att ändå försöka. Du är så nära nu! Man lär sig köra utan att vara nervös först när man har kortkort. Man ska bara igenom den där hemska uppkörningen. hejjar på dig!

så nära, ge inte upp!
och ditt blogginlägg i början av året om att ta körkort fick mig att faktiskt ta det 🙂 Så tack för dina nedskrivna funderingar som hjälpte mig att få ändan ur.

Det kan ju hända att dom säger att man ska reglera nåt samtidigt, men brukar vara typ vindrutetorkarna. elakt eftersom man inte är så van, nervös etc.. och det inte har nåt med körningen att göra. konstigt att hon sa just 19 grader också, sjukt ju.
när jag körde upp skulle jag sätta på vindrutetorkarna, var så nervös så jag satt på/av/på/av pga drog i den för mycket -.- fick körkortet ändå.
du är nära nu så jag tycker du ska boka in en så snabbt som möjligt, annars är det ändå något som ligger och skaver i dig liksom (det hade det gjort på mig iaf) bättre att få det gjort så snabbt som möjligt

Men sluta drevs mot kontrollören – hen gör bara sitt jobb och att kunna använda reglagen under körning är en uppgift man kan testas på. Sen kan den såklart upplevas som svår och orättvis, men då är det trafikverket man ska vända sig till.
Jag förstår att det kan vara hemskt att kugga för en sån sak och om det bara var det går det säkert jättebra nästa gång.

Har inte följt din blogg så länge så jag måste fråga vad är din relation till körskolan? Har du kört traditionellt eller privat? Jag gick privat när jag började övningsköra. Tog bara lektioner för att gå igenom alla moment och sen körde jag hemma och bokade själv mina uppkörningar. Kuggade 5 gånger. Olika saker varje gång. Alla jag körde upp med sa att jag kunde köra det var inte de, men jag körde inte på deras sätt. Hade en paus på två år för jag orkade inte mer. Sen blev jag gravid och kände ne nu jävlar!! Så jag gick till en annan trafikskola och sa ni får bestämma hur många lektioner jag måste ha, ni får boka uppkörning när ni tycker att jag är redo! Jag körde en gång, sen bokade hon uppkörningen. Men vi gick igenom alla moment på några lektioner och jag åkte till uppkörningen i samma bil och hade läraren med mig. På själva uppkörningen tyckte jag att det gick skit men jag klarade det ändå! I Örebro verkar det som att man måste komma via körskolan annars kuggar de en jävligt lätt. Att kugga nån som kommer från en körskola som inte gjort något stort fel är som att kugga sin kollega som skicka dit en.

Ser inte riktigt varför detta skulle vara så orättvist? Man måste kommunicera och om du anser att du inte kunde göra det hon bad om på ett säkert sätt så skulle du sagt det och bett henne göra det själv eller frågat om du kunde göra det senare, inget konstigt. Ta inte en paus utan kör på är mitt tips! Det kommer gå! Byt körskola och byt till mindre samhälle och kör igen! Min kompis kuggade hela, hela tiden men bytte sedan stad och körskola och tog det direkt. Jag tog det på första försöket för samma lärare på samma skola som hon inte klarade av man trivs olika bra med olika.

Samtidigt så är man ju i en situation där den andre är en auktoritet på nå vis. Någon som är där för att säga vad man ska göra och sen godkänna eller ej. Dessutom så FÅR dom inte luras eller ställa kuggfrågor. Tror att många skulle ha problem att säga emot där, när man är nervös och.. tja, är där för att lyda hehe. Jag hade nog inte ens tänkt tanken att inte göra som hen sa. Men efter detta så lär det finnas i bakhuvudet både hos LD och alla som gått igenom både inlägg och kommentarer 😛

Så surt! Min körskolelärare sa att om läraren inte känner sig trygg med körningen börjar de leta saker för att kugga en. Min första uppkörning så inspektören att han kunde känna ångesten i bilen – kanske inte känns supertryggt.
Du fixar det i din egen takt!

Nån dag framöver kommer du att lugna någon annan som ska köra upp med att du körde upp 5-x gånger och att du var skitnervös/ledsen/hade tvärångest varje gång. Du lär dig något på varje tillfälle även om det suger att kugga. Ge inte upp. Förr eller senare ger det sig.

Fy så fräckt av uppkörningskontrollanten!
En bra grej att göra är att ta en sk föruppkörning med din bilskolelärare precis innan uppkörningen.
Då kanske att du slipper känna den värsta oron.
Boka en ny uppkörning så fort du kan, jag tror på dig!
Om det går så försök att få en annan kontrollant.
Lycka till!

Surt! Men tips: du behöver inte göra precis som de säger- du kunde bett henne sänka själv eller svarat att du föedrar att sänka tempen när ni stannat till eftersom du är osäker på var reglaget sitter. Så hade du ju troligen gjort om du hade kört på egen hand!

Jag tog körkort i våras och råkade också ut för liknande dumheter. Hade blivit kuggad en gång för att jag missat en stoppskylt, så det var rimligt och mitt eget fel. Nästa uppkörning fick jag köra med häxan surtant och jag var både nervös att misslyckas igen och det blev inte bättre av att hon var otrevlig, så jag körde för försiktigt och långsamt och blev kuggad på det. 3e gången skulle jag köra med samma person igen så hade inte den bästa förutsättningen så att säga. Men jag fokuserade mitt bästa och körde på bra, tills vi körde på motorvägen. Bilen framför körde väldigt långsamt så jag tänkte köra om, eftersom hon klagat på att jag inte gjort det förra gången. Men när jag bytt fil och precis var parallell med den andra bilen så sa hon plötsligt att jag skulle ta nästa avfart, som nu var ca 100m och 2 filer bort, och den filen var dessutom ganska fullproppad. Jag körde tillbaka en fil men hade svårt att hitta en lucka i filen till avfarten, så efter några sekunder ryckte hon tag i ratten och slängde in bilen väldigt tajt mellan de andra, avståndet kan inte ha varit mer än 2m till de andra bilarna och vi körde nog i 90. Sen kuggade hon mig såklart för det. Efteråt berättade jag gråtande vad som hänt för min körlärare, och hon tyckte också det var dumt, och som jag sa själv så hade jag ju aldrig kört om ifall jag vetat att jag skulle svänga av strax, vilket jag gjort ifall jag körde själv. 4e uppkörningen fick jag visserligen en vettig person men var så nervös att jag fick hjärnsläpp och glömde högerregeln. Men 5e gången gick det! Först trodde jag att jag skulle kuggas för jag råkade hamna i fel fil i en rondell, men jag sa till honom att det inte blev bra och fick testa igen i samma rondell, så han förstod att jag visste hur man skulle göra. Ge inte upp, jag kände också att det var hopplöst men tänkte att när det kostat så mycket med alla lektioner vill jag inte bara kasta bort det. Ett tips som min körlärare sa var att jag ska köra som jag lärt mig och inte som jag tror att provmänniskan vill, och att kommunicera med dem, så tex om de säger nåt idiotiskt så ifrågasätt, om du behöver veta om du hinner köra om så fråga när ni ska svänga av. Om din körlärare säger att du kör bra så kan du ju köra, det är helt logiskt att man bara inte lyckas visa det på 30min pga nervositet eller att en idiot sitter bredvid. Nästa gång lyckas du säkert!

Halloy!
Nu är det ju ett tag sedan du skrev detta inlägg, men jag ville ändå tacka dig för att du med denna blogg peppat mig att ta körkort.
Har varit med om flera olyckor som gjort mig så vansinnigt skraj att jag la körkortstagandet på hyllan i 30 år!
Nu har jag körkortet, lyckades på första försöket mot alla odds.
Mumman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *