Kategorier
Titta jag målar!

Konst ska väcka känslor

Målar ju igen som ni vet. Är nästan klar med den jag visat er, bara nån detalj här och där men den får vila en stund så jag inte slaffsar ihop den. Nu har jag tagit mig an denna gamla ofärdiga goding:

Jag tappade lite lusten efter anklagelser om plagiat (som jag bevisade var falskt med en gammal skiss från ett par år tillbaka) och kom aldrig igång med den igen. Sen har den stått och väntat på att få bli klar. Men jag famlar i mörkret. Jag hade ju som sagt en gammal skiss men åren har gått och min värld, tankar, känslor och målande har hunnit utvecklats ifrån det gamla och jag har annat att förmedla tror jag.
Så här ser det iallafall ut nu:

Jag har bytt färg. Jag hade en tanke om att ha ocra som bakgrund och sen rosa fält som liksom smälter in men nu tror jag att jag skippar det rosa även om jag älskar rosa och rosa alltid blir fint. Ocra känns mer jordnära och det känns passande här.
Förresten så drogs det igång en stor hätsk diskussion om denna tavla (och mig som person) på Bloggbevakning. Jag blir alltid så förvånad när folk chockeras av saker jag gör eller säger, för jag är ju bortskämd med mina läsare och följare som mest bara hurrar åt det jag skapar. Ni är liksom lite mer öppna och analytiska tror jag och det speglar sig i hur ni reagerar på det jag gör, även när ni inte håller med eller diggar resultatet.
I Bloggbevaknings kommentarsfält ska jag liksom analyseras för man måste ju vara sjuk på nåt sätt om man målar mens. Ja jag vet, man skulle kunna tro att det är ett gäng gamla gubbar som diskuterar men icke!
Intressantast är nog de som belägger mig med motiv jag aldrig uttalat. Som tror att jag målar si eller så för att provocera eller retas. Eller att jag målar mens för att äckla och skapa avsky. Inget kunde vara längre från sanningen. Det jag målar kommer inifrån och har ingen mottagare. Jag visar upp min konst för jag vill dela med mig av mig, men jag målar inte för nån annan än mig själv. Det blir faktiskt bäst då. Sen är det alltid kul att brainstorma ihop, men det är ju en helt annan grej.
Den här tavlan handlar ganska lite om mens egentligen. Jo faktiskt. Jag har större tankar än så. Men vill ni veta en hemlis? Jag använde  mitt eget mensblod för att spä den röda färgen. Och det äcklar och provocerar nog de flesta skulle jag tro. Hehe.
Men när vi ändå snackar konst så är det ju egentligen bara ett plus i kanten att den upprör folk. Konst ska inte vara tillrättalagd. Jag gissar att de som tycker min tavla är osmaklig och hemsk är samma personer som vill ha mesig generisk ikeakonst som matchar inredningen och färgsättningen hemma samt skriver carpe diem på väggarna eller har chabby chic hemma.
Ok förlåt det är inte meningen att hacka på folk som gillar väggord eller chabby chic, inget ont om er som gör det, jag vill bara raljera kring människor som inte står ut med det fula och svåra och stöddiga. Ta inte åt er!
Konst ska väcka känslor! Äckel och ilska och avsmak är känslor. Min personliga favorittavla är ”bara några rispor” av Kahlo. En uppenbart mördad kvinna ligger på en säng med knivhugg över hela kroppen. Blod överallt. Kahlo målade mycket som var just in your face, (detta används ofta som nåt negativt har jag märkt och det används för att trycka till mig i denna fråga) det var mutilerar kroppar, missfall, döda bebisar, skadade kroppar och hennes sjukdom som var i fokus. Hon är min största inspiration och favorit (Kunde ni antagligen gissa hehehe).

Att jämföra en kvinna med mens med en man som bajsar som vissa gör är däremot så jävla tramsigt och tröttsamt. Men visar på den bristande förmågan att analysera konst och bilder ur ett bredare och mer politiskt perspektiv.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Konst ska väcka känslor”

Älskar ditt måleri! Som sagt, det väcker känslor, som konst ska göra. Man vill bli berörd. Förstår att din tavla har ett mycket djupare budskap än ”mens”, rätt och slätt. När jag såg den tänkte jag på kvinnokraft, men också på kvinnlig utsatthet.

Alla kvinnor har mens(ja inte exakt alla). Men Så himla konstigt att folk tycker de är så äckligt blabla. Och inte påtal vad man blöder efter en förlossning (likt din tavla). Alla som fött barn gör de. Finns ingen mening med att tycka de är äckligt. Min dotter kommer få mens, och de hjälper inte henne på något sätt att få höra och läsa om att de skulle vara äckligt. Nä mer mens tavlor till folket !

Bloggar om att drömmar inte alltid är så lätta att följa.
”Det är med drömmar precis som det är med relationer. Ett konstant underhåll. Jag har varit i många relationer och känt att det här kanske inte är personen i mitt liv. Men envis som jag är så vill jag veta att jag har gjort exakt ALLT som står i min makt för att få det att funka innan jag lämnar det. För om jag inte har testat allt, ja gissa vad jag kommer ångra att jag aldrig gjorde!”

Som andra kommenterat här och där: Om den veckra dag kommer då du bestämemr dog för att trycka upp dessa på bilder att köpa, så är jag first in line att order home dels denna och dels min absoluta top 10 fave bland alla konstverk jag beskådat – den på dig being comforted by yourself. Första gången jag såg den började jag gråta, var som något sprack inom mig, en epiphany och sedan liksom relief. Har sovit mcyket bättre sedan dess, och vid sömnproblem tänker jag på den bilden, och blir hjälpt att somna med stigande ljuv inre ro.

Läste Andreas kommentarer. Fy fan vilken bajsnödig basic bitch. En så tråkig normbejakande människa som skulle få det att krypa i kroppen om jag träffade henne. Och killen också, total basic bitch. Det blir tydligt hur hennes hjärna fungerar när hon är så säker på att du inte skulle visa den för dina föräldrar. Hela bruden bara vibrerar av känslan av ’men sådär göööör man ju inte!” Men hon kommer i all fall leva och dö ouppfylld av alla fantastiska givande erfarenheter livet kan ge om man öppnar sinnet lite. Tycker fan synd om henne.

Och varför skulle man låta sin egna konst styras av andras tycke ?! Skapandet ska ju komma inifrån en själv. Finns inget rätt eller fel när det gäller konst. Den ska vara fri och få uttryckas i alla lägen.

En av min sambos vänner jämnförde min bröstmjölk med mens då vi sa att vi smakat den. Kändes lite konstigt, inte för att mens är äckligt men kändes typ som att jämnföra mens och bajs

Jag har alltid pratat mycket om just min mens. Inte så konstigt då den alltid påverkat mig negativt med enorma blödningar som är smärtsamma, som gör mig svullen, känslig och trött. Samtidigt får den mig att känna mig stolt på nåt vis. Jag är kvinna, tänk vad fint! Jag förstår ärligt talat inte folk som vägrar prata om det och som håller fast vid att det är äckligt. Jag har kompisar som byter samtalsämne om jag pratar om menskoppen för de tycker den är äcklig. Och jag tycker den värsta räddningen!
Du är en grym konstnär! Just denna tavlan tilltalar inte just mig även om den är bra målad. Men jag uppskattar öppenheten, ärligheten och det vardagliga i din konst. Jag älskar att man kan tänka till och finna olika betydelser när man tittar närmre och lite till.

Konst som inte väcker någon annan känsla än likgiltighet är bara dekorationer.
Det är oftast konst som har något att säga som är intressant. Även om jag inte förstår vad ett visst konstverket säger, kan jag ändå uppskatta uttrycket eller fatta att den har något att säga någon. kanske konstnären bara, kanske inte ens konstnären?

Jag tycker om den. Kanske inte något jag skulle ha på väggarna hemma (föredrar abstrakt ell naturlandskap) men du har så uppenbar talang o teknik!
Måste medge att du spätt ut med mensblod väcker lite äckelkänslor. Mest för att jag undrar om det gör att tavlan luktar intorkat blod. Gör den det? (Mer nyfiken än kritiskt här btw)
Har inga problem med kroppsvätskor alls. Blivit desentiserad fr jobb i sjukvården. Det är ju bara kropp och kött liksom! Har därför svårt att fatta hur folk kan bli provocerade. Har de aldrig varit i ett omklädningsrum?
Tycker ibland vårt samhällesbesatthet av att kroppen ska vara så så tillrättalagd är bisarr. Ibland när jag smörjer in mig ell gör ansiktsbehandlingar tänker jag på Kobe-kor (sådana som matas med öl o masseras för att sedan bli Kobe-biff). Hur vi kvinnor precis som dessa kor har dessa metoder för att falla oss själva ell andra i smaken men i slutändan är det bara kött.

Vår menscykel är själva förutsättningen för liv, blodet är bara blod, inte mycket konsigare än blod från ett skärsår i fingret. Att mens för de flesta (även kvinnor) är äckligt, ohygieniskt, liknas vid avföring etc är ett tydligt tecken på hur distanserade vi är från våra kroppar och vår femininitet. Garanterat pga patriarkatet. Denna får mig att tänka på liv och död, som att hon (du) är moder natur som är förutsättningen för liv samtidigt som mensen är symbol för döden likt lava som dränker allt i sin väg. Mycket fin. Läste på din instagram att du tänkte att originalen skulle kosta ett par tusen. Ta mer! Det ligger tid och arbete bakom och du har redan ett relativt känt namn!

Din konst är fantastisk. Jag älskar det starka och äkta i den här tavlan. Det säger något att jag kan sitta och titta på den en lång stund trots att den innehåller motiv som i vanliga fall kan trigga en panikattack hos mig, men det finns ingen sexuell utsatthet och objektifiering i den här bilden. Bara subjekt och styrka.

Jag skulle gärna se din konst på ett galleri. Du har verkligen talang.
Mens är inget som äcklar mig. Såvida den inte serveras på middagsbordet…
Konstigt att folk kan kolla på våldsfilmer och sjukhusserier med massor av blod, men mens det är för upprörande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *