Kategorier
Vardagstrams

Att fostra flickor till vrålande pungsparkare gör all skillnad

 
Vi är alla Pussy Riot. Som en vår mitt i vintern som Lisa Magnusson uttrycker det.
Kvinnokraft och revolution, även mitt i bland oss. 
 
Jag pratar ju ofta om vikten av att uppfostra våra döttrar till vrålande pungsparkare som vågar vara jobbiga och vågar hävda sin rätt. För det spelar ingen roll hur neutrala kläderna på kroppen är om du fostrats till att foga dig, inte vara otrevligt samt alltid alltid alltid ”vara den bättre människan”.
 
Men det sticker lite i ögonen eftersom att vi dresserats i att värdera SNÄLLHET och ÖDMJUKHET som den yttersta dygden, egenskaper som ofta går ut på att sätta andra först och sig själv på andra plats, eller tredje eller nånstans långt ner på skalan efter alla andra som kan behövas stöd, hjälp, behov uppfyllda osv. 
 
 
Läs gärna Kvinnopartajs inlägg

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att fostra flickor till vrålande pungsparkare gör all skillnad”

Det ena förtar ju inte det andra, man behöver ju inte bli en elak människa för att man inte tar skit, eller?

Svar:
absolut! Men man behöver inte vara elak bara för att man vågar vara otrevligt emellanåt heller. Jag tycker det är bra att vara snäll. Ibland. Ibland tycker jag det krävs annat.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker det är helt rätt att de arresterades. Man ställer sig inte i en kyrka och håller på som de gjorde. Fullständigt respektlöst.

Svar:
och för det ska de sitta flera år i fängelse? Och sammanhanget är viktigt. Att våga protestera mot religion, mot politiker, mot kyrkan osv ÄR en viktig del av demokratin. Fuck respekt i de sammanhangen.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det handlar (för mig) inte om att vara "elak", utan att ta plats och höras och synas och få vara precis lika jobbiga som männen får vara. Det är dags att vi tar tillbaka vår rätt att bete oss precis som vi vill!

Håller med… men känner mig lite kluven. Tycker det känns bättre & mer sympatiskt att i första hand satsa på att uppfostra killar till att lyssna, tänka på andra, vara snälla & ödmjuka (Och snäll & ödmjuk är ju egentligen inte alls samma sak som mesig & undfallande, även om folk ofta tror det.), hellre än att uppmuntra tjejer att sluta vara det. För jag vet inte om det bästa man kan tänka sig är ett samhälle där alla vrålar & alltid sätter sig själva främst? Men visst. Vi kanske kan mötas på halva vägen.

Svar:
jag förstår hur du menar men håller inte med. (eller jag håller med om att män behöver fostras att stå tillbaka och lyssna osv) Oavsett om det blir jämställt mellan könen så kommer det alltid finnas situationer som kräver revolt och högljudda röster. Både män och kvinnor tjänar på att våga höras och ta plats.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Bra ord på det jag menar 🙂

Bara för man ger vad situationen begär behöver egentligen inte betyda att man ger avkall på snällhet och ödmjukhet. Jag är bland det snällaste som går i ett par skor, men inkräkta på min person och du kommer ångra dig….

Svar:
Jag är också förbaskat snäll! Tyvärr tror jag att många flickor fostras till att vara snäll i alla lägen. Att vara "den bättre människan" och att vända andra kinden till.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Har spänt försökt följa vad dem får för straff, men får dem fängelse oavsett om det är ett eller sju år är det väldigt fel. Kan förstå om man tkr det är förolämpande att dem håller på i en kyrka, men samtidigt ska man väl få ifrågasätta religion? Samma sak med politiker,

Förebilder är dem, just för att dem vågar ta plats och stå upp för vad dem tycker och känner =)

Nej jag tycker inte att de ska sitta flera år i fängelse, men såvitt jag vet har straffet inte ens satts än. Däremot så tycker jag att de borde straffas i enlighet med brottet. Jag tycker INTE det är OK att gå in i en kyrka/moske/synagoga/ och bete sig på det viset. Vill man protestera så finns det sätt att göra detta på utan att bryta lagen. Jag är förvånad över att de får så pass mycket stöd. Om de hade sprungit in i en förskola och skrämt vettet ur barnen, hade du tyckt det var ok det med? Eller är det verkligen så pass illa att du anser att medlet helgar ändamålet oavsett hur pass illa människor uppför sig och hur pass mycket de sårar andra? För isåfall är du inte bättre än de kristna under medeltiden. Jag hade gärna önskat att feministrörelsen stod lite över sånt trams. Jag håller inte med om att man ska sjunka till någon annans nivå för att bli hörd. Varför ska folk respektera "pussy-whatever de nu heter" om de visar noll respekt för andra? På vilket sätt främjar det feminismen? Det får bara folk att tro att feminister är sådana jobbiga människor som inte visar hänsyn gentemot andra.

Jag fostrar mitt barn till att vara en känslig människa som älskar sig själv på grund av sitt värde och på grund av den hon är, hon kläs i rosa och klänning och jag kommer aldrig uppmuntra det onaturliga dvs att hon ska vara elak eller otrevlig, men hon ska säga ifrån om det är någon som kliver över gränsen och det ska hon göra högt. Inga konstigheter.

Gillar Pussy-Riot skarpt. Och Madonna som också riskerar bli åtalad för propaganda under sin konsert och som stöder dom ryska Pussypatrioterna. Varför? Därför dom gjorde sin punkgrej i ett land som bara har yttrandefrihet som nån slags legitimerande demokraisk fernissa och där makteliten är fullkomligt överkänsligt för minsta kritik eller missnöjesyttringar. Man måste alltid se till kontexten. En liknande aktion i Sverige hade jag haft mindre sympati med och nog mer sett som odrägligt ungdomsbus.

Svar:
precis! KONTEXT!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tänker lite såhär; visst är ödmjukhet och snällhet väldigt bra mänskliga egenskaper som vi ska ta fasta på. Men samhället ser ut som så att de "manliga" egenskaperna (att ta plats och inte be om ursäkt) är de som är mest värderade och de man kommer längst i samhället med. Jag tycker det därför är bra att man uppmuntrar flickor till att ta mer plats eftersom män alltid ändå kommer att gå före, och då ger man flickor en chans att finnas på mer lika villkor. Däremot tycker jag det är extra viktigt att man visar pojkar vikten av att vara ödmjuk och snäll (de är ändå förfördelade eftersom de är män) och där någonstans kanske det jämnar ut sig i en idealistisk framtid.

Jag blir så förbannat glad av pussy-riot! Låt dom jävlarna veta att kritiken inte går att tysta!

Jag förstår inte alls varför folk tycker att det är legitimt att de här kvinnorna ska åka i fängelse för att de framförde en låt som kritiserar Putin och hans regim och kyrkan och statens uppenbara allians även fast de ska vara skilda. Kyrkofadern som också blev kritiserad har ju öppet propagerat för att alla kristna ska rösta på Putin för att det är Guds vilja att han ska styra landet.

I det här fallet så kritiserar man inte religion utan kyrkan, alltså kyrkans auktoritet.. och människorna som utnyttjar sin makt.

Alltså, precis samma saker som Jesus sysslade med. Jesus var ju en rebell.

Nu hvor emnet er så tilpas kompliceret, må det blive på dansk, og så håber jeg folk forstår, hvad jeg skriver alligevel.

Siobhan, jeg er langt hen ad vejen enig, jeg bryder mig heller ikke om kirke-aktionen. Men. Problemet er ikke bare, at de er blevet anholdt for at protestere, problemet er at den straf de risikerer at få er uforholdsmæssigt høj, op til 7 år. Et andet problem er mistanken om, at straffen er delvist dikteret af Putin: 2. august gik Putin ud og sagde, at han mente 7 års fængsel var for meget, en helt uhørt sammenblanding af lovgivende og dømmende magt i de andre retsstater. En uge senere besluttede anklageren at bede om 3 års fængsel. Men også 3 års fængsel er utroligt meget, i de fleste andre lande havde de nok fået et par ugers fængsel eller en (stor, måske) bøde for en lignende aktion. Putins støtter kan derimod ofte slippe af sted med stort set hvad som helst uden straf.

Derimod synes jeg, at det er lidt ærgerligt, når du, LD, antyder, at dette (delvist) handler om at disse kvinder er opdraget på en særligt feministisk, pungsparkende måde. Det gør det måske – men modsat er der også rigtigt mange, ikke-punkede, kvindelige menneskrettighedsforkæmpere i Rusland, som ikke skal glemmes, bare fordi de opfører sig "almindeligt", f.eks Ludmila Alexeeva, Tanja Lokshina, Maria Gaidar ( dog mere før end nu) og Ksenia Sobchak. Og selvfølgelig nu myrdede Anna Politkovskaja og Natalia Estemirova.

Bra skrivet, och måste säga att jag blir så vansinnigt irriterad på kvinnopartajs (och deras anhängares) eviga påhopp på dig. Kan inte feminister försöka att i alla fall hålla sams, även om man inte alltid tycker samma sak. Jag är för diskussioner, argumentationer och debatter men jag klarar inte av pajkastning som grundar sig på lösa citat som de håller på med *suck*

Valde därför att enbart länka till dig och inte till grundkällan när jag skrev om detta idag.

Svar:
grejen med dem är att vi tycker väldigt lika. om det mesta. Men de ogillar min person (eller vad det nu är) och det påverkar hur de uppfattar mig och mina inlägg. Jättesynd. Synd att de tjafsar bort en bra blogg. KP hade kunnat bli hur bra som helst, men tonen är hånfull och mobmentaliteten dominerande. Jag brukar också försöka att undvika att länka till dem, men inlägget var bra. (och det var innan det började handla om mig)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker inte att vi ska uppfostra några barn till vrålande pungsparkare. I dag är många barn enormt egocentrerad, roffar åt sig och högljudda. En del i det beteendet är nog de enorma barngruppstorlekarna i förskola och fritids, där man måsta gapa och slå sig fram för uppmärksamhet. En annan del är nog curlande föräldrar som inte orkar uppfostra barn, sätta gränser och stå på sig. Vi behöver solidaritet, gemenskap och vi-känsla i vårt samhälle idag. Barn som lyssnar på varandra, tar hand om varandra. Jag tror att barn idag, oavsett kön ( det är så tråkigt att dela in uppfostran efter kön eller tankar att flickor behöver uppfostras på ett speciellt sätt känns så förlegat) ska uppfostras till empatiska medmänniskor och inte gapande pungsparkare.

Svar:
Det ena behöver inte utesluta det andra
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Problemet idag är väl att ungar av båda könen är för jävla curlade och egocentriska.

Jag har försökt fostra både mina döttrar och min son till att vara omtänksamma, snälla och öppensinnade.

Jag tycker inte att vi ska nå jämställdhet genom att flickor/ kvinnor beter sej lika illa som pojkar/ män utan ggenom att fostra pojkar å män.

Det är inget krig där ute. Det är individer som beter sej felaktigt.

Ha en fin fredag/ Asta

Svar:
grejen är ju inte att lära barnen att bete sig illa helt oprovocerat utan att uppmuntra ungarna att våga vara bråkig och otrevlig när det krävs. Som när man utsätts för orätt eller kränkningar eller andra utsätts. osv. Det utesluter inte heller att man fostrar ungarna att vara generösa och omtänksamma. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Här håller jag absolut inte med dig. Inte bara för att jag själv tycker ödmjukhet är en viktig egenskap utan för att bråkiga personer utesluter sig själva från dem med störst makt – ledare i näringslivet. Lär din dotter att värdera utbildning och kunskap, stötta henne att stå upp för sig själv bland personer spm tror de vet och kan bättre. Sist men inte minst, se till att hon har ett självförtroende som gör att hon vågar ta för sig och bidra till förändring. Men ge henne andra medel än våld att ta plats på. Min mål i livet är att som ödmjuk affärskvinna ta plats bland gubbarna i styrelserummen och få dem att inse att dessa egenskaper är värdefulla – och förhoppningsvis inspirera andra tjejer (och killar) att göra samma sak. Våld är destruktivt oavsett vem som utför det.

Svar:
det ena utesluter inte det andra! SJÄLVKLART kommer jag uppmuntra min unge att skaffa en utbildning, stötta andra osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

För mig utesluter det ena det andra. Jag vill att mina barn ska våga stå på sig och ta plats, men inte med hjälp av vrål och pungsparkar. Jag vill uppfostra mina barn till att vara tydliga. Jag önskar fler föräldrar skulle inte enbart skulle tänka på sina egna barn utan även andras. Då skulle mina barn slippa vrålande och jobbiga barn i sina klassrum. Då skulle alla barn kunna mötas i diskutioner, alla skulle få tala och lyssna, visa omtanke och få tid för eftertanke. Uppmuntrar man barn till att vråla och vara jobbiga så kommer de vråla och vara jobbiga. Jag tror på ge barn styrka, kraft och redskap till att våga vara just tydliga och bli trygga och göra sig hörda och sedda på andra sätt än att vara vrålande, jobbiga pungsparkare. Det är uteslutet i min uppfostringsmetod.

Men det är lätt att det blir en tankevurpa. Det här med att förutsätta att pojkar är av naturen utåtagerande och behöver lära sig att bli ödmjuka medan flickor är av naturen snälla och omtänksamma och behöver lära sig att ta plats.

Var det inte det man kom fram till på det första genusdagiset i Gävle också? Att man tänkte fel när man delade upp barnen efter kön för att lära dem att ta mer plats/bli mer ödmjuka. Det finns ju faktiskt flickor som är alldeles för utåtagerande och trycker ner andra barn, precis som det finns pojkar som kanske behöver öva sig i att våga ta plats.

Tänker att det vore skönt om vi inte utgick ifrån att pojkar och flickor har olika personligheter utifrån vilket kön de har, utan att man istället kunde tona ned betydelsen av kön. Visst, vi föds in i ett kön men det behöver egentligen inte betyda mer än att vi kissar på lite olika sätt.

Jag är en sådan där "Snällfostrad" flicka. OCH FAN VAD JAG AVSKYR ATT VARA SNÄLLT UPPFOSTRAD! Det handlar inte om att jag inte vet att jag får säga ifrån, vara bråkig och jobbig och högljudd, det handlar ju om att den reaktionen inte sitter i ryggmärgen och att när jag väl reagerar på kränkningen med rätt ord, då är det timmar sent. Så då är jag förbannad i smyg istället, och då går det ju såsmåningom ut över fel människor. Så ge dem gaphalsreflexen för all del, ge dem alla svaren och allt det jag vill ha men inte har. Ge ungarna lite jävlar anamma, så att de inte står där som jag och skäller ut disken för att en karl på stan klappade mig på arslet och jag inte hann reagera för att ge honom ett knä i pungen eller ens en utskällning. Är man snällt och ödmjukt fostrad blir man fan i mig ÖVERKÖRD i det här samhället. Det spelar ingen roll hur mycket ni säger åt ungarna att de får göra det, min morsa sa åt mig att jag fick göra motstånd enligt konstens alla regler, ni måste ge dem reflexen att inte ta någon skit och stå upp för sig själva och sina rättigheter.

Måste det ena utesluta det andra? Kan man inte vara snäll och ödmjuk och samtidigt en person som inte tar skit. Jag tycker generellt att vårat samhälle är alldeles för självcentrerat. Det finns en trend just nu att hylla sig själv och hata jantelagen osv. Varför detta behov av att hävda och höja upp sig själv? Vore det inte jävligt soft att hylla sina medmänniskor(medsystrar) lite oftare! Free pussy riot-brudarna gör ju precis det. Dom gör detta för ALLAS skull, för en större sak liksom.

aja. du är grym btw.

Jag förstår inte deras hårda fängelsestraff. Det är visserligen ovanligt att man ställer sig i kyrkan och framför sitt budskap. Men om vi tar ett annat exempel på ytterligare som har gripits för kritik mot regimen.. Visserligen så sjöng de inte i någon kyrka, men det var män och framförde en regimkritisk sång. De fick böter. Det var allt. Ändå så framförde de kritik mot polisen och ansåg att de går i Putins ledband. Pussy Riot kritiserade en person inom kyrkan för samma sak. Vad är egentligen skillnaden? Varför skall Pussy Riot få ett såpass hårt straff? Bilden som jag får av Rysslands rättvisesystem får håren på armarna att resa sig..

http://www.dn.se/kultur-noje/musik/ryska-musiker-greps-efter-regeringskritisk-sang

Jag är precis så som du beskriver. Jag slogs, jag pungsparkade och jag lätt alltid mest! Men jag har också såklart varit ödmjuk mot andra, en balans är bra. Men vi måste lära oss att vara lite mera ego och känna vad vi själva vill och inte alltid hålla med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *