Kategorier
Vardagstrams

Behöver verkligen rullstolen vara med?

Den här bilden cirkulerar på facebook just nu:
 
 
Visst idén är ju fantastisk, men det jag inte fattar är varför man inte bara byggt en stadigare gunga med bygel eller bälte? Varför ska stolen vara med? När jag gungade mina barn som små så plockade jag ur dem ur vagnen. Är inte den här konstruktionen ostadig? Otymplig? Svårare att stoppa och manövrera? Är amerikanare verkligen så här korkade eller är det jag som bara är jävligt dum och missar nåt? VARFÖR SKA STOLEN VARA MED? 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Behöver verkligen rullstolen vara med?”

Tänker som Lexie. Ett litet barn är lättare att lyfta upp ur en vagn än vad en förlamad tonåring (eller hur gamla personerna på bilden nu är) är att lyfta upp ur en rullstol och sätta i en gunga. Tycker att det ser ut som en smart idé!

Att lyfta ett barn som väger 45 kg ur en rulle är inget man bara gör

Jag gillar dessa gungor

Det finns ju alternativ också, som kräver att barnet/ungdomen går att förflytta från rullstolen till gungan.

Så jag förstår inte riktigt varför detta är ett problem alls? jag tror du missar poängen faktiskt

För att lyfta ur ett sådant stort barn ur sin rullstol och ner i en gunga krävs en del styrka från personalen som har hand om barnen… Nu vet jag iofs inte hur arbetslagen ser ut i just USA, men här i Sverige får personal i alla fall inte lov att bära rörelsehindrade utan hjälpmedel (liftar) för att skydda sig själv från förslitningsskador eller värre. När man går till lekplatsen är det kanske inte så smidigt att i andra handen kasa med sig en stor lift (som för övrigt kräver två händer att köra). Jag förstår hur du menar med fart osv, och självklart är det så, men jag tyckte att detta var ett superalternativ till vanliga gungor när inte den möjligheten finns!!

Svar:
Ah. Ok.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag jobbar själv som assistent och kan säga direkt (precis som flera innan mig) att det beror på lyften för personalen/föräldrarna. Ett alternativ hade väl varit någon form av lift vid gungan, för jag håller med om att det säkert är mycket roligare att gunga utan rullstolen. Det tar ju bort frihetskänslan lite.

Jag har arbetat med utvecklingsstörda samt cp-skadade barn och vissa av dessa barn kan inte lämna stolen för de har inte kontroll över sin kropp. det går helt enkelt inte att lyfta ur dem för att sätta dem i en stol anpassad för barn som kan sitta själva med automatisk muskelkraft. hur ska de sitta då?

här kan de gunga och sitta på sina villkor 🙂

sen kan man såklart vidareutveckla gungor för de som kan sitta själva men som behöver mer stöd. men så var det ju det är med tunga lyft osv…

Skriver som jag gjorde i ditt förra inlägg:

Som svar på frågon om stolen måste vara med, ja i vissa fall! En del stolar är ju specialanpassade för just personen som sitter i den och det kan vara väldigt svårt för dessa personer att sitta någon annanstans. Det kan också vara så att det är besvärligt att lyfta en del personer ur sin rullstol utan hjälpmedel som man inte har med sig när man är ute. Jag har även varit personlig assistent åt en kille som levde med respirator och den satt bak på hans rullstol. Det hade alltså inte varit möjligt för honom att lämna stolen för att sätta sig i en gunga. Väldigt smart grej måste jag säga!

Eftersom jag är feminist så blev den omedelbara tanken den att barnet i rullstolen kan gunga utan någon assistans eller hjälp. Självständighet helt enkelt.

Svar:
Det blir nog svårare. Man behöver ju svinga med kroppen för att få upp gung.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker att det är kanonbra med en gunga specialanpassad för rullstolsburna. Vissa personer har handikapp som helt enkelt inte gör det möjligt att lyfta över dem till en "vanlig" gunga. Det kan exempelvis vara spasmer eller förlamning. Det är ju också en väldigt bra lösning för förälderna/kompisen/assistenten. Att lyfta över en fullvuxen person som kanske dessutom har grova spasmer eller är förlamad är mycket tungt och man riskerar att skada sig.

Många har redan kommenterar svårighet med lyft och behov av specialstol, så det är redan sagt.

Men en annan sak är friheten och självständigheten, att kunna utföra en aktivitet på sina egna villkor. En rullstolsburen är ofta mer eller mindre "ett" med sitt hjälpmedel, stolen är personens ben. Att då inte kunna använda den i en aktivitet kan vara grymt exkluderande. Fin ide det här tycker jag. Tillgänglighet är annars ofta en bristvara.

Jag känner flera rullstolsburna som inte kommer in i olika lokaler. Ofta får de sig tillsagt att "vi kan lyfta dig". Det är varken tryggt eller säkert eller särskilt självkänslestärkande för en vuxen man att bli nedlyft för trappor, inlyft över trösklar osv. (För att inte nämna säkerhet vid utrymmning)Många väljer då att hellre låta bli aktiviteten. Allt kan inte anpassas för alla, men mycket kan bli tillgängligt med bara små förändringar.

Den här gången tror jag faktiskt att det är du som otänkt en smula. Kanske för att du inte har så mycket erfarenhet på området. Att jämföra större funktionshindrade barn med smågarn blir ganska… fel. Glad att du tog upp det dock, kanske får du nya tankar och andra perspektiv? Jag hoppas det.

Svar:
Det fick jag absolut! Tänkte inte på att en del barn är tunga. Tycker dock fortfarande att konstruktionen ser otymplig och osäker ut. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ursäkta men jag blev riktigt förbannad över ditt inlägg här. Jag jobbar inom handikappvården och jag ser dessa gungor som något helt fantastiskt för barnen.

De som sitter i rullstol kan oftast inte hjälpa till med att förflytta sig, de har kanske heller ingen bra/obefintlig stabilitet i bålen och behöver rullstolens rygg och sidostöd för att hålla uppe kroppen. Säg mig Lady Dahmer, är du beredd att lyfta dessa barn (som inte är små och får plats i en barnvagn) och förstöra din rygg? Är du sedan beredd att låta de handikappade barnen skada sin kropp för att de sitter dåligt i "gungstolen"? Stillasittande handikappade har dålig cirkulation, och det minsta tryck kan skapa sår. Vad händer sen när de handikappade inte kan hålla balansen och börjar luta åt det ena eller andra hållet pga av sin dåliga bålstabilitet? Kan även tillägga; att lyfta en person som har kontraktioner/är förlamad/inte kan röra sig, är bra mkt tyngre än ett barn som iaf kan hjälpa till att hålla eller stödja med benen.

Nej Dahmer, jag blev arg, för att du inte kunde tänka dig in i den praktiska situationen. Gungorna på bilden ser trygga och lätttillgängliga ut för barnen, utan att behöva skada folks ryggar eller äventyra deras egen säkerhet.

Svar:
Blir du alltid arg på folk som ställer frågor? Varför?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fattar att det inte går att lyfta ur ungarna, har jobbat som personlig assistent och goddamn vad kroppen slits även när det finns hjälpmedel! Men min tanke var att det måste vara skittungt att gunga 50 kilo unge plus rullstol plus stor metallgunga, det lär ju slita ordentligt på kroppen det med. Jo jo jag fattar ju att rullstolsbundna ungar också ska ha rätt att gunga.

Tack P. För visst är det friheten och den rullstols burnes självständighet och personliga integritet som ligger i fokus här. Och inte assistenternas arbetsmiljö med tunga lyft etc. Men en bonus för dom också blir det ju såklart. Men att den rullstolsburne skulle klara sig helt på egen hand med denna konstruktion kanske jag får ta tillbaka.

Det är inte alltid så enkelt som att bara bära ur någon ur stolen och sätta i gungan. Det behöver inte ens bero på att personen i fråga är lite äldre och lite tyngre att bära utan det kan ofta bero på att det inte fungerar för människor med vissa funktionshinder att sitta i alla stolar/gungor/etc. Min bror exempelvis, han har en muskelsjukdom och sitter i permobil. Skulle han sitta i en helt vanlig gunga så skulle han inte kunna hålla uppe kroppen själv och typ sjunka ihop (i brist på bättre ordval). Sitter man i permobil är den ofta utformad perfekt efter personen som ska sitta i den och därför kan man inte bara flytta runt. NÅVÄL nu har jag väl upprepat mina argument tusen ggr men iallafall, tycker idén på bilden är utmärkt. Förstår dock att folk som inte är så insatta i handikapp och funktionshinder inte förstår grejen riktigt. Men nu kan alla veta, yyaayiioo!!

Till Annanas: Naturligtvis inte. Jag utgick från de bekanta jag har, och tänkte på ett konkret exempel. Men det kunde ju inte du veta. Borde uttryckt mig klarare. Själv kan jag gå (lite) och ville därför inte använda mig själv som exempel. En bättre formulering hade naturligtvis varit "vuxen människa" eller varför inte bara "människa". Mer upprörd än välformulerad idag känner jag… 😉

men det här var väl ändå ett frågande inlägg från lady dahmer? eller var det bara jag som uppfattade det som att hon FRÅGADE om "det bara är hon som är jävligt dum och missar något"? så att bli förbannad känns ju… inte heller så jävla smart.

Haha nu var du allt verkligen ute och cyklade LD… Gillar det mesta du skriver men funktionshinder bör du hålla dig utanför alternativt skaffa mer kunskap inom först, för i varje inlägg som tar upp ämnet lyser erfarenhet med sin frånvaro. =)

Svar:
Nu har jag jobbat med barn som har funktionshinder i flera år, (autism bla) men varför ska man bara få ha en åsikt om ämnen man är erfaren i? Låter trist.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Kanske kan det vara för att man som personal ska slippa tunga lyft i onödan som kan innebära permanenta skador. Det är stor skillnad att lyfta upp en litet barn på 10-15 kilo än att lyfta en tolvåring ur och i en gunga. Jag har jobbat med rullstolsbundna barn och många var väldigt tunga.

Dina barn väger inte mellan 30-50 kilo vilket en del av dem som jag arbetade med på mitt förra gruppboende gjorde.

Skulle oxå önskat att jag kunde lyfta ur alla till en gunga men dels skulle inte alla kunna fixa det och dels skulle jag var sjukskriven med pajjad rygg efter ett tag. Tycker detta är toppen.

Mera gungor åt folket 🙂

Som många redan sagt :),att vissa går ju inte att lyfta ur utan lift. Jag känner visserligen bara min pappa som är sängbunden eller med lift i rullstolen men han vill nog inte gunga heller 78 år,blir ju yr bara han hänger i luften i liften 😉

Tänkt samma sak. Där jag bor finns en handikappanpassad lekplats med en gunga man kan ligga i, utan risk att ramla av. Väldigt härlig att gunga i! Den är lite lägre än en vanlig gunga också, så det blir lättare att lyfta i och ur. Har jobbat som PA och tycker inte alls att detta är en konstig fundering, alla som sitter i rullstol är ju inte helförlamade.

Håller med dig att dom ser osäkra ut. Inget bälte runt personerna (kanske om det inte är en livrem på flickan), rullstolen verkar inte heller sitta fast på ngt annat sätt än med sina egna bromsar…

Helt fantastisk idé.. men ser osäker ut.. Men vem vet? Man kanske måste se dessa gungor i verkligheten och sitta och testa dom, för att förstå att dom är säkra?

Min dotter är rullstolsbunden och väger över 40kg,hon är dessutom väldigt spasmisk,vilket gör en förflyttning utan lift nästintill omöjlig och då också väldigt mycket svårare att få ner i en gunga som inte är anpassad..Tycker därför detta ser super bra ut och önskar att det fanns här,så hon kunde få chansen att känna hur det är att gunga 🙂

Svar:
ah ok.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Klart att man får ha en åsikt men det underlättar ju att veta ungefärligt vad man talar om först. Precis som prinsessmammorna som tittar in här emellanåt och uppmuntras att läsa en bok eller två. Dessutom finns det många olika funktionshinder…

Svar:
men nu så kommenterade jag bara en gunga. Jag skrev inte ett ingående inlägg om funktionsnedsättningar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Anna aka Schlierie: Vet inte hur just dessa fungerar men är rätt säker på att den gungan vi har på vår skola har sådana där säkerhetsbälten som fästs vid hakar nederst på rullstolen, precis som när man åker färdtjänst.

Jag som jobbar inom sjukvården och har erfarenhet av rullstolsbundna förstår.

Vi pratar ju inte om små små barn, utan barn som väger en del. Ska du då få dem i en gunga måste du ha lift för att inte skada din egen rygg.

Tycker gungan är smart, även om den ser något instabil ut.. Tror det hade varit bättre att byta ut kedjorna mot stålrör och gjort dem ledade nere vid själva "gungan"..

Ja du Lady Dahmer, det finns ett flertal anledningar till att lekredskap för funktionshindrade är anpassade just för hjälpmedlet, i detta fall rullstolen. Vuxna och ungdomar, rörelsehindrade personer, som trivs i lekomgivningar kan trots en kognitiv funktionsnedsättning finna det genant att bli lyfta ur sitt rullande hjälpmedel. Personer i rullstol inom autismspektrum kan få låsningar om de inte kan/får sitta kvar i sin rullstol om föreställningen var så från början. Att kunna gunga på egen hand i anslutning till t.ex. en daglig verksamhet för funktionshindrade är ett jättelyft för självständigheten och allt vad det innebär. Etc etc.. Fan tänk liksom! Du kan ju det! // Lina, lärare inom gymnasiesär.

Svar:
men shit, jag tänker ju massor på massa annat, jag kan inte tänka på allt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hanna: Kanske för att då kommer ju inte rullstolen upp från marken och trots att rullfriktion är lättare än glid så bromsar hjulen upp en del av farten då. Men jag förstår hur du tänker, det vore faktiskt smidigare och troligast säkrare(om människan i rullstolen är väl fastspänd och anordningen välgjord och anpassad efter en människas vikt dvs) om man på något sätt kunde tillfälligt modda stolen till en gunga.

Helt rätt. Jag jobbar som personlig assistent och de allra flesta skulle mycket bättre kunna gunga i en vanlig, lite extraanpassad, gunga. Istället för sand runt om har man nåt mjukt med platt underlag så att de kan rullas fram osv. Gunga med rullstol känns väldigt otympligt japp

Nu har de flesta redan kommenterar varför de finns och är utformade som de gör men det finns även en annan aspekt – empowerment.

För oss är rullstolen ett tillägg men för den som har den blir den en del av kroppen. Att få lov att gunga i sin rullstol utan att behöva krångla med lift eller annat, utan bara rulla på, spänna fast och sedan gunga (de svänger bra själva om de bara får fart) så som de är , dvs med rullstol, är frihet. Frihet ger självständighet.

Det som slår mig nu och många gånger tidigare, är att folk inte läser andras kommentarer. Om en person redan har sagt det jag tänkte säga behöver ju inte jag säga det också, eller? Måste verkligen alla ständigt göra sin egen (föga unika) röst hörd? En stilla undran på kvällskvisten…

Den där gungan hade varit perfekt till min lillebror. Han föddes med Duchennes muskeldystrofi, en allvarlig muskelsjukdom som gör att alla muskler i kroppen sakta bryts ner och ersätts med fett och bindväv. Som ett resultat av detta så hade han nästan ingen rörlighet i kroppen kvar i slutet, lite i underarmarna och händerna. Han kunde röra de så han kunde köra elrullstol och spela tv-spel (med en hand). Han hade även skolios (och korsett) och sond på magen och var extremt smal så att gunga var inget alternativ för honom. Han kunde inte hjälpa till nått själv och att bara lyfta in och ut ur sängen var inge vidare bekvämt för honom. Så att bara kunna köra upp med rullstolen på en sån där istället för att lyfta ur honom ur rullstolen hade varit skitbra för honom iaf. Fin gunga.

Trams, det finns handikappgungor på de flesta lekplatser här, och de ser mer ut som en stor bilbarnstor, lagom stor för att hålla en lagom vuxen skulle jag tro och det finns bälte.

Det där lär ju vara fejkat.

Förresten – är det bara hos mig det står att du har 189358 followers på Bloglovin?

Svar:
bloglovin har ballat ur
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det har ju poppat upp lite handikappgungor här och var i landet. Sett några sjyssta såna i Gbg faktiskt. Funkar både för "funkisar" och icke-sådana. Små barn är väl lätta att få ut ur rullstolen, stora tunga blir svårt… Så som folks säger, är väl ett bra alternativ för de icke-lyftbara. Ser jävligt otympligt ut, men gungorna har säkert bra fästen för rullstolarna 🙂

som flera sagt innan: Det handlar inte om småbarn utan många gånger tyngre äldre barn som i många fall kan ha spasmer av beröring etc. Alltså måste rullstolen vara med. Skitbra lösning och säkert går det inte fortare än att man kan stoppa gungan om något inträffar.

Svar:
’det visste jag faktiskt inte att de kunde få
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Till jessica:

"här i Sverige får personal i alla fall inte lov att bära rörelsehindrade utan hjälpmedel (liftar)"

Min syster har burit brukare flera gånger utan hjälpmedel och kommit hem med ömmande rygg :/

På bilden är personen i förgrundens rullstol i mitten av plattformen medan den i bakgrunden har sin rullstol lutad/vilandes med hjulen mot bakre väggen typ. Ser nästan ut som man rullar fram och tillbaka på plattan? Verkar lite osäkert…

Det är inte direkt så att ett litet barn och en handikappat tonåring har samma vikt. För att lyfta en som väger á 50-60kg behövs en lyft, vilket är svårt att få med sig ut

Jag var tvungen att fråga brukaren jag jobbar med om vad hen tyckte om saken, och jag kan säga att hen blev eld och lågor. Äntligen en möjlighet att få göra något nästan helt själv, i en lekpark. En miljö som man annars är helt utestängd från om man har vissa handikapp. Visst missar man mycket av känslan, men om man aldrig fått gunga alls tror jag inte att det spelar någon som helst roll.

Dum i huvudet på riktigt eller? Jag trodde du bara spelade dum i huvudet på bloggen, därför har jag följt den. Men nu börjar man fundera på om allt står rätt till där uppe. Försök lyfta en tonåring som sitter i rullstol. Varför ska inte funktionshindrade kunna få gunga som "normala" barn. Sluta se ner på minoriteter!!!

Svar:
du måste ju vara dum i huvudet på riktigt om inte annat. Hur får du en enkel fråga till att jag "ser ner på minoriteter"? SCHAS!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det handlar inte endast om att lyfta barnet eller inte.Rullstolen är de rullstolsbundnas frihet! deras ben. SJÄLVKLART ska de ha rullen med när de gungar och leker i parken! det finns waaaaaay för få anpassade (typ inga) parker för barn som sitter i rullstol. de får inte ha lika kul som alla andra barn med fungerade ben… de får bara sitta o titta på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *