Kategorier
Vardagstrams

Men jag KAN INTE!

”Min man är bättre på att…. så då är det ju bäst att han gör det så gör jag det jag är bäst på!”
 
Hur fan ska man lära sig eller bli bra på något om man aldrig gör det? Jag upplever att väldigt många gömmer sig bakom ett klassiskt undvikande ”jag kan inte” eller ”hen gör det bättre än mig” men det där vägrar jag att gå med på. (Och låt mig inte ens gå in på de som säger att ”Det är så tråkigt att …. så då får maken göra det så gör jag det jan tycker är tråkigt”. För fan, kom igen nu. Ibland måste man göra sånt som är tråkigt. Vem gillar att städa eller rensa avlopp liksom?)
 
Jag gör allt hemma, även det som är läskigt och nytt och sådant som jag inte har nån koll på egentligen och nej, det blir kanske inte lika bra som när maken gör det (typ som den där krokhyllan i hallen som sitter snett men hur skulle jag kunna veta att hålen satt på olika höjd i brädan? Eller ja… NU vet jag det.) men med tiden så lär jag mig. (krokhylla #2 sitter rakt!)
 
Sen så hänger det ju faktiskt på oss föräldrar att se till att lära ungarna alla sysslor som är bra att kunna. Ser de mamma (och andra kvinnor i omgivningen) undvika vissa sysslor och pappa (männen) göra andra så formas deras verklighetsuppfattning efter det och då blir de själva mindre benägna att kliva utanför ramarna. Män gör si, kvinnor gör så. 
 
Dessutom är det  alltför vanligt att pojkarna hänger på pappa när han gör sina grejer och flickorna med mamma. Hur fan ska hushållsarbete sätta sig i ryggraden om man inte får det från början? Då är det inte så konstigt att karlarna står där i vuxen ålder och bara GLOR när hushållsarbetet är på tapeten. Inte heller är det speciellt konstigt att vuxna kvinnor måste ringa in en manlig granne/pappa/pojkvän så fort det ska borras upp en tavla eller bytas ett däck. 
 
Nej, vägra vara beroende av andra och se till att era ungar klarar sig själva när det är dags att lämna boet! (asså mammor som tvättar kläderna åt sina söner borde tvångsdeporteras till nån öde ö där de ej kan göra fortsatt skada.) 
 
 
Ej roligt. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Men jag KAN INTE!”

Ingen har fått mig att tänka på könsroller som du. För det vill jag tacka. Min man och jag väntar barn och jag är faktiskt lite nervös hur våra "roller" kommer förändras när barnen kommer och familjelivet blir svårare logistiskt. Vi är en superkombo, jag och min man, men jag vet ju att det finns underliggande könsroller även i vårt tämligen jämlika förhållande, och förstår att det är vanligt att de kanske ställs på sin spets när tiden blir knapp och sömnen lyser med sin frånvaro. Är livrädd att mina barn ska begränsas av unkna könsroller och ska verkligen försöka att vara en bra förebild. Men det är inte helt lätt. Men viktigt. Keep up the good work sistah!

OKAY, her giver jeg mig så lidt. Jeg gør rent, jeg vasker tøj, pudser vinduer, jeg ordner haven i det omfang jeg har kræfter til det, jeg pysler, jeg maler, og jeg renoverer værelser: river ned, laver rammer, isolerer, sætter gipsplader op – med hjælp ganske vist, jeg saver, jeg borer, jeg tapetserer, jeg maler, lægger gulvtæpper – jeg kan what ever – you name it…og det er fint at ungerne ser at jeg kan – mor kan. Og far kan alle de samme ting. Der er så én ting jeg nægter – pure; jeg gider ikke biler. Det interesserer mig ikke og jeg gider dem ikke, så jeg aner ikke hvordan man kommer vand på, olie på, sprinklervæske, jeg aner ikke hvordan man skifter hjul og det rager mig en høstblomst. Havarerer jeg, så stiller jeg mig ud bag bilen og ser meget ledsen ud, MED trutmund…og der venter jeg på hjælp!!!! Vil lige tilføje, at jeg vasker ældstesønnens tøj når han kommer hjem – det gør han ikke så ofte, men han kan altså også selv finde ud af det 😀

Tak for ordet … he he

Svar:
Självklart behöver inte allt vara milimeterrättvist, men att man försöker dela är bra.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag älskar att det är jag som kör bil, målar, tapetserar och gör allt geggjobb här hemma. När det ska borras i våra betongväggar är det jag som gör det och det ger en skön tillfredsställelse i kroppen att kunna visa barnen att mamma ägnar sig åt Byggare Bob aktiviteter medan pappa roar sig med dammsugning, tvätt och matinköp.

Svar:
Bra för barnen att se och uppleva!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

All konsumtion handlar om att betala någon annan för att göra något man inte kan eller vill göra själv. vad är skillnaden på att köpa arbete av ett företag mot att göra det av sin partner och betala med att du gör något annat istället. Den enda skillnaden jag ser är att staten tjänar pengar på det första. Jag menar det är ju många saker som vi i dag köper och inte lär oss hur man gör längre men som vi före i tiden gjorde själva.

Svar:
det är en sak att man köper saker för att man inte har tiden eller orken, en annan att man gör sig beroende av andra för att klara av ett normalt liv. Man får ju rannsaka sig själv lite. Att bara fortsätta i gamla spår för att det är enklast förändrar ju inget.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Så sant! (och nu behöver jag inte känna mig skyldig heller att allting i vårt hem är lite snett eftersom jag hängt upp/byggt själv på grund av att jag inte orkat vänta på att min kille skulle komma hem från jobbet xD)

Svar:
hahaha! ÄH DET FUNKAR! Och du lär dig. nästa grej blir kanske lite mindre sned.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

You go girl! Kan dock avslöja att jag är en bortskämd snorunge som fram tills ganska nyligen (vuxen är jag sen 4 år tillbaka!) aldrig tvättat kläder. Pappas flicka du vet! Så du kanske få skylla på pappas flickor också och inte bara mammornas pojkar. Kan lova att de flesta män kan mer än jag… Brukar iofs få höra "Och du ska kalla dig kvinna!" men jag bara skrattar gott. Jo, jag ÄR bortskämd på service av min pappa!

Åh vad jag gillar det här inlägget! Det här är så viktiga saker! Du har så rätt i det du säger. Jag tror också att det är oerhört viktigt att man som tjej/kvinna i ett förhållande vägrar att jämt och ständigt vara den som städar, diskar, lagar mat och byter blöjor. Mannen i hushållet är ju minst lika kapabel till att göra dessa sysslor som kvinnan! Man får stå upp för sig själv och bita ifrån om det behövs för man ska inte tyst finna sig i att göra typiska "kvinnogöra" bara för man är just kvinna.

Alltså du får nog gnälla på pappas flickor och inte bara mammornas pojkar. Får själv erkänna att jag blivit otroligt bortskämd av min pappa och därför inte brytt mig om att lagat mat (förrän jag var 20 år) eller tvätta kläder (förrän jag var 21 år pga. arbetsuppgift, HAHA). Det kanske är mer vanligt hos söner, men jag kan garantera att de flesta män troligen kan betydligt mer än jag. Det är inte något jag är stolt över, men när jag får kommentarer som "Och du ska vara kvinna!" så kan jag inte låta bli att skratta högt. Så det hade varit mer OK om jag var man? Hell no!

Svar:
visst, men grejen är att "manssysslor" ofta är av den typen man kanske gör en gång om året medan "kvinnogöra" är sånt som hör till vardagen och ofta är viktigare att kunna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag är så nöjd med att ha min pappa som jag ALLTID kan ringa, då kommer han, säger hur jag ska göra för att det ska bli rätt och då vet jag hur jag ska göra till nästa gång och klarar det själv.

Mina föräldrar har alltid berättat för mig hur jag ska göra istället för att göra saker åt mig, därför kan jag både spika spikar, skruva skruvar, bygga saker, tvätta kläder, städa och laga mat.

Åh, vad jag håller med! Här hemma gör vi båda i princip lika mycket av det mesta, fast mannen dammsuger oftare än jag gör, å andra sidan sköter jag tvätten i större utsträckning, men det har mest att göra med att jag jobbar hemifrån och ofta kör igång maskinen på dagtid. Meckar bil gör ingen av oss, verkstan får byta däck. Jag borde bli bättre på borrandet, men mina nojjor för att det ska bli snett gör att jag drar mig för det, eftersom jag skulle få spel av en sned hylla 😉

Med nytt hus har det senaste året dessutom bestått av en del grovt trädgårdsarbete och vi har med i högsta grad gemensamma krafter bl.a. byggt en 30 meter lång mur. Så gissa om det började komma lite fradga ur min mun när svågern på FB kommenterade en bild jag lagt upp på resultatet med att säga "Fint, det ser ut som om bror min jobbat hårt"?!?

Vad kul för dig att du vill lära dig att borra etc. Själv känner jag inte att det ger min utveckling någonting, har absolut inget intresse i att lära mig laga en bil vars generator gått sönder, min man däremot ser det som avkoppling och en kul sak. Jag vet hur man sätter upp en hylla, hur man använder vattenpass o verktyg men jag undviker att slösa min tid på tråkiga saker så långt jag kan. Om maken gillar att vara händig hemma så fine, sen att han ställer sig och gör brakmiddag till familjen eller skurar och är en engagerad far gör kanske honom till en superman 🙂 Jag kanske inte borrar upp hylljäkeln däremot så är det inte sagt att jag inte skulle kunna göra det, "kan inte" finns inte i min värld.

Svar:
gör du bara saker för din utveckling? Jag borrar för att få saker gjorda. Jag vill inte behöva vänta på att maken kommer hem. Och vad gör jag om jag inte har nån make? Jag är ju dessutom förebild för mina barn. Varför ska man bara göra sånt man gillar?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Alla tjejer borde få en borrmaskin i flytta-hemifrån-present ;-). och för killar … en symaskin kanske 😉

Men det gäller ju inte bara hemmet. Ibland dröjer det fram till medelålderskrisen innan man börjar göra allt det man inte "kunnat" innan, som att dansa klassisk balett, hip-hop, spela fiol eller säckpipa, sätta in nytt kök själv … ja allt man inte trott varit för en själv. Man kanske är mindre rädd för att vara/göra fel då, eller så har man fått nog av att vara nedtryckt/satt på plats.

Jag har nog aldrig riktigt vuxit ifrån "kan själv!"-stadiet, för jag blir fortfarande irriterad när någon vänlig man vill hjälpa mig med något. Det kanske tar lite tid och det kanske går lite fel, men allt går med lite våld 🙂

När jag träffa min man så fick han lära mig att tvätta.

Jag lämnade nämligen vid 21 års ålder fortfarande hem smutstvätten till min mamma och fick den sen tillbaka ren, nystryken och vikt.

Min man därimot kunde både sortera stryka och vika :)men hade inte lust att alltid få göra det så han lärde mig och nu är väl det en av de få grejerna vi kör milimeter rättvisa om, vi tvättar varannan gång.

Mina killar får ta del av hushållsarbetet, de ska tömam diskmaskin, sortera tvätt och veta hur man tvättar. De vet hur man dammsuger, torkar golv osv. Det är självklart för mig. Pojkarna är 9 och 11 år och har sina egna sysslor i hemmet. Dottern likaså men enklare uppgifter då hon är 5 år. När dte kommer till typiska uppgifter för män som att montera upp möbler eller bära tunga saker till soprummet…..klart jag kan om jag måste. Men i ärlighetens namn så skjuter jag gärna sånt på min man. Jag är en traditionell hemmafru så jag sköter ju hemmet för att det är mitt "jobb"…..det innebär dock inte att barnen inte ska sköta sina uppgifter i hemmet.

Svar:
Tänk på att du också är en förebild för din dotter. Vill du att hon ska behöva vara beroende av andra för dessa sysslor? Visst man kan om man måste, men är det verkligen det du vill lära ut?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag sköter tvätt och större delen av städningen hemma, för att jag vill. Min sambo kör bil, fixar allt tekniskt, betalar de flesta räkningarna, lagar mat och städar fast lite mindre. För mig är det inte sa viktigt att göra saker jag inte tycker är roliga bara för att det ska vara jämställt. Yrkesmässigt gör jag däremot en stor insats för jämställdheten och trivs bra med det.

Du har så himla rätt i detta! Min manliga, äldre kusin tog hem tvätt till sin mamma när han flyttat hemifrån. Om detta var nån vilsen 18åring som inte hittade tvättstugan på studentboendet? Eh, nej! Han var 25 bast. Helt otrligt!

Är så himla glad att min mamma tvingade mig (och min bonusbror) att tvätta själva från det att vi var 15. Är ju lixom basskills i livet som alla måste kunna.

Svar:
pinsamt
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Min sambo ser det tyvärr som sin uppgift att bära allt tungt, flytta stora möbler, göra allt äckligt etc. Men jag KAN ju. I början var det lite kul och skönt att få allt detta, som jag tidigare gjorde själv, gjort av nån annan. Men sen blev jag lack.

Den upppdelningen vill jag inte ska gå i arv till framtida barn. Så jag möblerar om, rensar avlopp, sätter upp tavlor, fixar och donar när han inte kan rycka in och "rädda" mig. Typ när han rädar i wow (haha, när jag flyttade bokhyllan i massivt trä från ena änden av rummet till den andra genom att krypa ihop på golvet och skjuta ifrån med benen så ropade han lätt panikartat från sovrummet "vänta fem minuter så kan jag göra det!!!" och fick ett hånskratt och ett mycket moget "NÄ!" till svar), eller är på jobbet. Och jag blir ju bättre på allt möjligt, bara jag får öva!

Det enda jag inte vågar mig på är mecka med elektricitet (vilket ingen ska egentligen, men alla gör ändå), för jag fick en superstöt en gång. Den biten kan han få behålla helt själv.

Svar:
Precis så tänker jag också. Ja fan det är skitnajst när nån annan gör allt, men vill jag verkligen förmedla det till ungarna?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Måste få delge en händelse jag är småstolt över, faktiskt. Jag var påväg in till staden på min cykel när, hundra meter från centrum trillade trampan på min cykel av. Inte bara pedalen heller, utan hela hävarmsmojängen. Det var bara att ta upp bult, trampa och leda cykeln till närmsta cykelställ för att sedan bege sig till claes ohlson. Stod länge och funderade på vad för verktyg jag skulle ha innan jag svalde stoltheten och tillkallade hjälp av en man som troligast var en fem år äldre än mig. Jag lyfte upp trampan ur väskan och förklarade att jag behövde något att fästa den med, så jag kunde ta mig hem igen varpå karln tittar på mig, en liten tjugoåring som jag är, och säger att det ska jag ju inte behöva, han skulle kunna skruva fast den åt mig om jag bara tar cykeln till cykelstället utanför butiken. Men jag stod på mig och sa att jag ville ha verktyg så att jag kunde fixa det om det hände igen(vilket det nästan gjorde för några veckor sedan, så tur för mig). Kände mig riktigt duktig när jag mitt i stan satte mig på huk och började veva fast trampan med mitt nyförvärvade spärrhandtag och nyckelhylsa. Jag gillar att vara självständig. 🙂

En Annan Sandra: Meckar annat folk med elektricitet trots att man inte ska? Min far gjorde visserligen allt sådant hemma, men han har grundläggande elektrikerutbildning, så jag trodde att det var specialkunskaper. Är själv skiträdd för allt som kan gå fel med el, så det vill jag bara att utbildade människor pillar med i mitt boende.

Jag är uppvuxen med en ensamstående mamma vars livsmotto är "kan själv". Skulle det läggas sten i rabatten slet hon själv på de tunga stenbumlingarna. När huset skulle målas hyrde hon en lift och gjorde det själv. När min morfar behövde hjälp med att borra upp tavlor eller hyllor ringde han henne och inte hennes bror. Ja, hon fixade allt helt enkelt! En fantastisk förebild minst sagt och jag försöker ta efter henne. Nyligen fixade jag rosten på min bil till exempel. Kändes jättebra.

Svar:
underbart! Och JA vilken förebild!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Här delar vi upp arbetet efter vad vi tycker ät minst tråkigt. Min man tar oftast hand om disken för jag hatar det, jag tvättar oftast eftersom han tycker det är tråkigt. Jag plockstädar och han dammsuger…osv…

Självklar gör vi båda "varandras" uppgifter ibland och det finns nästan inget hemma som vi inte båda klarar av. Han är längre och starkare än mig så vissa saker får han göra för att jag inte når eller orkar men att bygga, skruva upp saker och renovera gör vi båda två.

Han mekar i bilen eftersom han är utbildad mekaniker och det är hans hobby, men jag klarar av att fixa enklare fel själv (till skillnad från min kompis som inte ens kan tanka bilen själv)

Jag gör allt praktiskt hemma, eftersom jag lever själv. Märkligt att det går hur bra som helst, eftersom mina päron lärt mig att jag inte kan göra något sådant. Däremot har mina bröder fått lära sig allt praktiskt man kan tänka sig. Undrar hur min mamma och pappa tror att väggar tapetseras, hyllor kommer upp, säkringar byts, osv, hos t.ex. lesbiska par, där det inte finns någon snoppjävel! Jag blir så ARG och LEDSEN!

Men vad trött jag blir.

1:Det du förmedlar är att mamma kan borra upp en hylla, men pappa kan inte vara hemma. Du minns väl att Oscar inte var pappaledig? (Nej, jag kommer aldrig släppa det)

2-Känns väldigt verklighetsfrånkopplat att ta en bild på en tjej som gräver jord som ett exempel på nåt "killigt"

Vilken värld lever du i?

Svar:
1. nej du har rätt i att det är både förjävligt och problematiskt. Jag har inga ursäkter. 2. jag hittade ingen annan bild på mig när jag tar i med kroppen eller gör nåt utanför min comfort zone. Tyvärr är det alltid jag som håller i kameran. JAG HOPPAS DET ÄR OK FÖR DIG ÄNDÅ MEN BER SÅ HIMLA MYCKET OM URSÄKT FÖR DEN HÄR JÄTTEDÅLIGA OCH DUMMA BILDEN. HOPPAS DU EJ FICK ETT TRAUMA.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag håller inte med om att "det är tråkigt" är ett sämre argument än "jag kan inte". Jag kan tycka att det är vettigt och egentligen ganska basic att kunna behärska alla sysslor som behövs för att ens vardag ska fungera (alltså både traditionellt kvinnliga och traditionellt manliga sysslor), men gör man det ser jag inget riktigt problem med att byta sysslor med sin partner. Jag tycker till exempel inte speciellt bra om att diska, och min sambo tycker inte om att dammsuga, vilket gör att jag dammsuger betydligt oftare än min sambo och vice versa. Så länge jag inte till exempel struntar i att diska när sambon inte är hemma, ser jag inte riktigt problemet med att byta sysslor – förutsatt att arbetsbördan totalt sett blir jämn.

För att svara på din respons, nej jag gör inte saker bara för min utveckling däremot så väljer jag att lära mig saker för utvecklingens skull. Självfallet gör jag saker för att få dem gjorda också. Nu har jag en make som verkligen kopplar av när han får pilla med verktyg eller laga en bil, skulle jag inte ha en make eller annan partner så skulle jag självfallet göra allt själv. Som sagt, det existerar inte något "kan inte" tänk hos mig. Jag är en förebild för mitt barn trots att jag inte borrar, tro mig, hon ser sin pappa laga mat oftare än vad jag gör och hon ser mig som en helhet, en stark kvinna, en student, en mamma, en fru, en dotter etc. Tro det eller ej men en utav mina största intressen är bilar, dock så gillar jag inte att laga dem, jag älskar äventyrssporter och bollsporter, jag studerar till ett typiskt "manligt" akademiskt yrke och jag är inte rädd för att uttrycka min mening eller att kavla upp armarna. Att sätta upp hyllor hemma är inte det enda man kan göra för att visa att tjejer kan utföra sånt som är typiskt manligt. Jag är lat så jag föredrar göra sånt jag gillar helt enkelt 🙂

Underbart att läsa dina inlägg. Jag (och min lillebror) växte upp med en ensamstående mamma. Hon gjorde allt, från lagade mat till tapetserade. Att bo ensam är också en bra övning i "jag kan själv". Jag vet mina gränser men lär mig gärna nya saker som är användbara i hemmet. Har haft några killar som blivit förvånade när det visat sig att jag har både borrmaskin och slipmaskin.

Svar:
Barn till ensamstående brukar ofta bli mer jämställda pga det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag vill så gärna vara den där morsan som drar fram slagborren när det är dags att få upp något på väggen, men jag tycker att det är så jävla obehagligt, haha! Det låter högt och jag kommer garanterat göra fel, vilket drar med sig massor av extraarbete.

Däremot har jag gett mig fan på att jag ska lära mig att tapetsera den dagen vi skaffar oss ett hus. Jag kan inte vara beroende av min pappa hela livet.

Svar:
jo slagborr är superläskig, men det går! Utmana dig själv!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Var rätt kul när jag tidigare i sommar var tvungen att låna brors bil och tanka den hemma på gården. Han, som har värderingar från 50-talet i Västerbottens inland, sa rätt och slätt "tanka bilen innan du far", utan att tillägga något om att det var för svårt för mig att tanka själv. Och inte fan var det så svårt, som både han, far och mor alltid har fått det att framstå som. Det är inte hivvaccinforskning att häva upp en fyrtiolitersdunk fylld med diesel på en soptunna och använda en mekanisk pump för att pumpa bränsle in i bilen.

Så det där med att jag inte skulle kunna tanka bilen för att bror eller far inte är hemma och kan hjälpa lillsyrran – Näe, stämmer inte! Men jag har ju aldrig fått prova, och då vet man ju inte om man kan eller inte. Och klarar man det inte – då får man lära sig!

Var rätt kul när jag tidigare i sommar var tvungen att låna brors bil och tanka den hemma på gården. Han, som har värderingar från 50-talet i Västerbottens inland, sa rätt och slätt "tanka bilen innan du far", utan att tillägga något om att det var för svårt för mig att tanka själv. Och inte fan var det så svårt, som både han, far och mor alltid har fått det att framstå som. Det är inte hivvaccinforskning att häva upp en fyrtiolitersdunk fylld med diesel på en soptunna och använda en mekanisk pump för att pumpa bränsle in i bilen.

Så det där med att jag inte skulle kunna tanka bilen för att bror eller far inte är hemma och kan hjälpa lillsyrran – Näe, stämmer inte! Men jag har ju aldrig fått prova, och då vet man ju inte om man kan eller inte. Och klarar man det inte – då får man lära sig!

Svar:
Hahaha eller hur!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Mina föräldrar var nog före sin tid, men framförallt farsan.

Hur har det varit hos mig? Jo:

"Jag vill ha en moppe!"

"Ja, det kan du få"

Jag fick en moppe. I delar. Alltså, varenda pinaljävel var isärskruvad.

Farsan sa: "Ska du ha moppe så ska du kunna meka den själv också. Den är din om du sätter ihop den."

Såfort man fick körkort så hakade han på en släpvagn på bilen och sa "Parkera den" för det värsta han vet är tjejer som inte kan backa med släp.

Vi barn har fått göra samma saker, oavsett kön. Vi är flera syskon, både tjejer och killar, och vi har fått veta från vi var små att det finns inte tjejgrejer och killgrejer. Vi har fått städat, tvättat, snickrat, mekat, huggit ved, sytt, planterat osv.

Jag har aldrig hört mina föräldrar säga att nånting är "fruntimmers eller karlgöra".

Min pappa var dessutom föräldraledig och har bytt minst lika mycket bajsblöjor som vilken annan mamma som helst. På 70 o 80-talet!

Svar:
Vilken bra pappa!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Min mamma fick lära sig det min morfar kunde lära henne om att borra, skruva etc (han var snickare innan han gick i pension).

Och under många år var hon ensamstående och det var inte många gånger hon bad om hjälp med fysiska sysslor så att säga.

En bra kvinna reder sig själv sa hon ofta.

Och sen träffade hon en sambo som älskar att laga mat. Så en dag, när jag fortfarande bodde hemma, stod hon inne i klädkammaren och slog ut hyllor medan hennes sambo lagar mat (han har tummen mitt i handen). Min mamma gillar inte att laga mat…

Appropå mammor som tvättar sina söners kläder: Min sambo tog med sig smutstvätt när han åkte och hälsade på sina föräldrar en-två gånger i månaden innan vi träffades. Han kunde tvätta underkläder själv, men där gick gränsen om det inte var panik.

Här delar vi på sysslorna. Jag gillar inte att laga mat, men gillar att tvätta (låter kanske konstigt men nytvättat är så underbart). Han gillar att laga mat men gillar inte att tvätta. Sen hjälps vi åt med det mesta andra, även om han står för det mesta av borrandet i väggarna (betongväggar med stålbjälkar, har försökt men orkar inte, knappt han heller).

Håller helt med. Övning ger färdighet. Män är inte bättre på att meka med bilar för att de har en speciell gen, utan för att de LÄRT sig det tidigt. Det är därför jag är så glad att jag har en pappa som har lärt mig lite av allting. Jag fick lära mig att tvätta, byta gardiner, bygga ihop mina möbler, måla om mitt eget rum, sätta upp tavlor, laga mat, diska, klippa gräs, osv osv … The list goes on. Jag vet att jag kan och att jag är självständig och det är jag glad för.

Jag vill lära min dotter att mamma kan. Det kommer hon även se för jag och min man delar på det mesta. Eller ja på allt, fast vi delar väl inte upp alla saker millimeterrättvist.

Men en grej som känns viktigare för mig (även om småsaker som hushållssysslor och är viktigt) är att visa henne att det inte är bra att vara beroende av en man och att mamma inte går hemma hela FÖRÄLDRAledigheten. Jag skriver inte det här för att trampa på dig eller någon annan men för mig känns det på något vis så otroligt viktigt. I min umgängeskrets är detta ovanligt och jag får skit dagligen för att jag ’bara’ kommer vara hemma med min dotter ett år. Därefter planerar vi att maken är hemma och vi lever gott på min läkarlön tills dottern är redo för dagis.

Tycker någon här att jag resonerar konstigt? blir jätteledsen av att höra från vänninor att jag är en sämre mamma pga det här..

Svar:
Jag tycker också det är viktigt att dela fp’n. Jag är för en individualiserad sådan.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Matilda: nej du resonerar inte konstigt! Eloge till dig och din make! Tänk om fler kunde resonera som ni, det är ju sånt här som räknas, ni kommer båda två få en fin anknytning till ert barn och tvärt om.

Blev ljusgult, färg som vi redan hade hemma sen vi målade om i vårt sovrum. Hon som bodde här innan hade ju en grej för kaffe-latte-färgen (haha, tänker på ditt inlägg för ett tag sen), så nu är det bara vardagsrummet som har kvar den färgen efter henne….

Svar:
Hahaha, gult är en fin färg. Ger lite solig känsla.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

I frågor till din man här i bloggen tycker jag mig komma ihåg att han svarade att du gärna ville vara jämnställd, men inte klarade att leva upp till det. Typ att du var lat och han gjorde det mesta, har du ändrat dig sen dess eller har ni olika syn på saken bara?

Jag vet att jag kommer lära min son allt jag kan, han är redan med mig i köket, när jag tvättar kläder, städar eller när det är jag som hänger upp hyllan, montera ihop möblerna och skottar snö 🙂 Nu är han bara 1 år men det ska börjas i tid 😀

Men det var tydligen inte nått mitt ex mamma hade gjort, när vi vart tillsammans var han 21 år och han kunde inte ens bädda sängen eller tvätta kläder för det hade hans mamma alltid gjort åt han.

Mammor måste lära sig att det finns en gräns, ofta stjälper man mer än man hjälper! Istället för att göra allt, visa ditt barn hur man kan göra det istället och låt dom försöka själv.

Kan kanske tillägga att jag försöker mig på sånt jag inte kan, har man försökt så har man försökt, då gör det ingenting om man misslyckas heller! Man ska aldrig ge upp för misslyckas man en gång behöver inte betyda att man aldrig kommer att lyckas.

Min man är faktiskt mycket mer territoriell när det gäller manliga sysslor än jag är med typiskt kvinnliga. Jag låter gärna honom laga mat, städa och diska. Tvätten vill jag dock sortera själv för min man tycker allt går att tvätta tillsammans i 40 grader och jag vill ha tex underkläder tvättade i 60 och inte rött med vitt men jag delegerar till honom att hänga och starta maskinerna om jag är upptagen. Jag får dock inte spika upp saker, borra eller rensa rör vilket jag faktiskt kan för det tycker han är roligt och han blir sur om jag gör det. På nåder får jag montera ikeamöbler men av andra ’manliga’ sysslor kan jag inte komma på något som han tycker är OK att jag gör. Om jag gör något så står han två millimeter bakom mig och ger mig instruktioner tills jag blir så förbannad att jag ber honom göra det själv istället om han ska stå där och övervaka mig och vänta på minsta lilla fel så han får ta över och bli hjälte. Jag ger sällan instruktioner till honom när det gäller mer typiskt kvinnliga saker, möjligen ger jag tips efter han har klarat något hur man kan göra det smidigare men jag tycker det är bättre att han hittar en egen lösning själv först. Barnet försöker vi dela skötseln av så mycket vi kan men jag ammar så det kan han inte göra men när hon börjar äta annat får han ha första tjing på att mata henne då.

Hemma hos oss är vi två mammor, men det är ändå lätt att det blir uppdelat. Jag avskyr att tvätta, men älskar att diska. Min blivande fru får tvätta och tanka bilen. Jag tapetserar och klipper gräs. Hon handlar och matar katter. Vår dotter hakar på lite där hon vill. Men det är en nyttig fråga att fråga sig. Varför inte testa att byta roller ibland. Att åka och handla är kanske roligare än att diska. Vem vet förrän man provat? 🙂

Håller med dig! 😀

Men snälla snälla snälla kan jag inte få slippa mecka/serva bilen??? Det är sååå otroligt tråkigt och äckligt. Luktar illa gör det också… Huvudvärksilla. Jag viiiiill inte. Gränsen går exakt efter tanka, kolla olja och ev. påfyllnad, kolla och fylla kylarvätska och spolarvätska, efterdra hjulbultarna efter däckbyte och köra bilen genom automatisk biltvätt och ev röja upp lite invändigt. Sådetså.

Min sambo har redan bestämt att vår dotter borde bli en jäkel på bilmek och att de ska bygga en epa-traktor tillsammans om hon tycker det är roligt…

Min pappa hade hand om mig mycket när jag var liten (jag är 35 år); gissa om jag har "höga förväntningar" på manssläktet i och med att jag vet att män både kan hushållssyssla och ta hand om barn utan problem. Jag är heller inte blyg för verktyg och tyngre fysiskt arbete, men det beror nog mycket även på att mamma blev ensamstående och att jag är "hästtjej" som jobbat som hästskötare och inte enbart pappaförebilden. 😉

De förhållanden jag haft där vi inte dragit jämn vikt i hushållsskötseln har blivit korta och stormiga… det är så förbannat osexigt med killar som vill ha ett förhållande med "sin mamma"… även om jag helst byter bilvården mot matlogistiken rakt av.

Jag har aldrig hört någon av mina föräldrar refererat något som en könsrelaterad uppgift/ansvar.

Det som är trist är att många kvinnor antar att de inte kan sätta upp en hylla eller kanske byta däck. Men lär er då! Fråga mannen om instruktion. SEdan är det väldigt lustigt med män som hävdar att de minsann inte ska laga mat, städa och byta blöja så länge kvinnan inte byter däck, byter olja i bilen och den typen av saker. Skillnaden är att mannens sysslor upptar 5 timmar per år medan kvinnans uppatr 5 timmar per dag! Laga mat mot att serva bilen…? Rimligt?

Svar:
precis. mannen kan hjälpa till om det är läskigt första gången. men man måste våga!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Har pga detta alltid sett det som en fördel med separerade föräldrar. För mig har det alltid varit en självklarhet att se pappa städa och laga mat som att se mamma göra det.

Det har också varit en fördel att växa upp i en syskonskara av endast flickor. Vi har fått hjälpa till med allting oavsett syssla oavsett om det har handlat om att byta däck på bilen eller hjälpa till i köket. Detta hade säkert sett annorlunda ut om jag hade haft en bror, är därför tacksam att jag inte haft någon då tex min mamma är väldigt könsstereotyp och säkert hade delat upp sysslorna därefter.

Svar:
jo, män som lever ensamstående blir ofta helt plötsligt jättekompetenta på att sköta hem och hushåll! Barn som växer upp med ensamstående föräldrar får ofta en mer jämställd vardag på så sätt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag förstår inte hur man orkar att INTE lära sig sådant man inte kan (det mesta kan man ju faktiskt googla) som att sätta upp hyllor et.c.. I min familj har pappa alltid varit den som lagat mat & skurat golvet t.ex. så jag kommer nog från en rätt jämställd familj i åtminstone det avseendet, mina föräldrar har alltid delat på allt hemmagöra. Pappa är den som mekar med bilarna (hans stora intresse) men har tjatat och tjatat på att få med mig och mina systrar att meka med bilen (och stycka de rådjur han skjutit för övrigt). Beroende på intresse har jag aldrig lärt mig meka men min syrra är grym, hennes manliga grannar ber henne om hjälp med bilen liksom…

Börjar man sina vuxenår med att bo själv så blir man ju tvungen att lära sig göra saker själv (om man inte är ett våp eller känner för att alltid ringa pappa och inget av det känns ju särdeles eftersträvansvärt). Men vad gör de tjejer som inte kan de här sakerna (eller tydligen helt saknar förmågan att lära sig saker) – väntar på att träffa en kille som kan det eller? Är det verkligen så illa?

Numera gömmer jag mig dock i ärlighetens namn gärna bakom att min kille är bättre på vissa (tråkiga) saker än mig (Trots att han inte har en aning, men då slipper ju jag göra de tråkiga sakerna! (Typ bära ut soporna, haha)) fast är han inte i närheten så inte fan tänker jag sitta och vänta på att han kommer hem och fixar det. Det viktigaste som finns är ju att känna att man klarar saker själv, sen om man gärna får någon annan att göra dem när tillfälle finns, det är jag helt för.

Jag kan. Men jag vill inte. Jag har i över nio år varit singelmamma med barnen hos mig varannan vecka. Jag vill gärna ha någon som hjälper mig när det blir trist att fixa allt själv. VEM som gör det struntar jag i, men jag skulle gärna vilja att det var någon.

Skillnaden är stor mot när jag var gift. Då fanns aldrig den känslan av att jag inte ville. Mest för att mina barns far tyckte bättre om att städa och laga mat än jag gjorde. Jag gjorde sånt jag tyckte var roligt.

Du har helt rätt i det du skriver, jag har växt upp i en familj där både mamma och pappa hållt på mycket med renovering av hus.

Pappa har alltid förutsatt att mamma ska hjälpa till på samma villkor, tror inte ens han tänkt på det medvetet utan bara gjort så. Så på så vis har jag växt upp och när jag flyttade hemifrån så renoverade pappa och jag tillsammans, ibland är det frustrerande för han förutsätter att man ska klara av saker och ting och själv känner man bara att men jag kommer inte inte klara det eller jag vet inte hur man gör.

Men känslan när man lärt sig något nytt och att jag faktiskt gjort om köket själv och kaklat,sågat,borrat etc det är ju fantastiskt! Jag är så tacksam att jag fått den här uppväxten.

Hushållssysslorna har vi syskon varit tvungna att hjälpa till med också. Nu gör jag samma resa med min pojkvän, envisas med att göra saker tillsammans och på egen hand och även han har insett hur kul det är att faktiskt klara av att göra det ihop och själva.

Håller med, kan man inte så kan man lära sig, allt går med lite vilja. Stör mig lite på fegisar som inte ens kan måla en jävla vägg själv eller skruva ihop en möbel. Jag vill oxå lära mig allt och kunna själv. Men slagborren har jag faktiskt inte gett migg på ännu, den är ju skitläskig. Men nu blev jag lite peppad faktiskt och det börjar väll bli dags, har en tavla som ska upp på väggen sen månader tillbaka 🙂

Det borde alla föräldrar tänka på, att barnen gör som föräldrarna gör. Jag var ensamstående i några år innan jag träffade min sambo, så att jag blev van vid att göra allt själv. Min son har fått av mig att vara pedant, städar själv osv. Dottern är helt ointresserad av städningen men hjälper gärna till vid mat osv. Numera lagar jag mat o smått, sambon städar. Det tunga arbetet delar vi rakt av. Hoppas att barnen tar det efter oss 🙂

Jag är uppvuxen med en mamma som gör allt (även i 65 års ålder) och är själv sådan, speciellt som jag största delen av mitt vuxna liv varit ensamstående mamma med barn och hus. Även min syster är på samma sätt. Men jag ser en nackdel i detta också. Min man är väldigt kapabel att göra många saker, lagt hustaket t.ex. och annat, men inte utan att jag "börjar först" och min Pappa är likadan. Min systers man likaså. Dessutom kan jag påpeka att min dotter som under 20 år vuxit upp med en mamma och en mormor som "fixar allt" och som lärt sig att man kan bara man vill är faktiskt en riktig "tjejtjej" som vägrar röra snickerier, bilar osv. men älskar baka och laga mat och städa. Min Bror är en kille som tycker att tjejer inte skall "behöva lyfta tungt" och som visserligen tar ut pappaledighet lika mycket som hans fru men som ser till att det är hon som står i koket och han i verksatan. Så det jag ville påpeka här är att det inte alltid är uppfostran eller för den delen det man gör som förälder som bestämmer framtiden hos våra barn. De är egna individer.

Jag är man, 30 år, och jag måste fan ringa morsan när jag ska borra upp nåt på väggen, jag vågar inte använda farliga borrar. Jag ber också tjejen (som är häkften så stor som mig) att kasta ut läskiga spindlar genom fönstret när de dyker upp, jag undrar om detta är vanligt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *