Kategorier
Vardagstrams

När jag går till ICA så har jag fan ingen lust att bli slemmad på av nån jävla anställd som är där för att tillgodose mina behov, inte sina egna högst privata.

Häromdagen skulle Cecilia Forss lägga undan lite varor på Kjell & co och lämnade i normal ordning sitt telefonnummer till en anställd. Nån dag senare fick hon detta otroligt oproffessionella SMS av samma anställd:
 
 
Här hade de flesta antagligen struntat i att ta saken längre. Kanske hade man blivit förargad, svurit lite och sen glömt bort det. Kanske hade man känt sig smickrad men antagligen hade man inte reflekterat över det alls, eftersom att detta är vardagsmat för många av oss kvinnor och vi förväntas kunna ta den här typen av närmanden. Sexuella inviter comes with the territory liksom. När man är kvinna alltså.
 
Men Cecilia lät det inte passera. Hon gick inte med på att känna sig otrygg och utsatt och kontaktade Kjell & co och åtgärder vidtogs. Killen som skickade SMS’et blev avskedad och man får hoppas att en vidare diskussion kommer föras på företaget för det är viktigt att man har en nolltolerans mot sexuella trakasserier som oinbjudna inviter faktiskt är.
 
När jag går till ICA så har jag fan ingen lust att bli slemmad på av nån jävla anställd som är där för att tillgodose mina behov, inte sina egna högst privata. Lämnar jag ut mitt nummer till ett företag så RÄKNAR jag med att det är tryggt och säkert, inte att personalen använder det till sin egen tillfredsställelse. 
 
Men här händer det intressanta; genast dyker det upp män och kvinnor och FÖRSVARAR killen som betett sig illa. Vissa menar att alla bör få en till chans, att det är för hårt straff att få sparken och vissa menar även att det måste vara ok att ragga, även genom SMS och även på ett sådant osmidigt sätt och ja för fan klart det ska vara ok, men det ska aldrig aldrig aldrig vara ok för en anställd på ett företag att utnyttja sin ställning för att ta kontakt med kunder som uppenbarligen inte bett om eller uppmuntrat det.
 
Sexuella inviter i all ära men var sak har fan sin plats och sin tid och det är dags att vi slutar möjliggöra det här beteendet och slutar curla de här männen.  
 
Men vi har liksom resignerat. Att vara ett villebråd är norm för kvinnor. Man får ju tåla. Man ska ”ta det som en komplimang” för samhället förminskar och förlöjligar konstant allvaret i det. Att som kvinna alltid vara tillgänglig är en sån självklarhet idag att de män som inte fattar var gränsen går ursäktas och tillåts ta sig friheter gång på gång på gång. ”Det är inte så farligt”. 
 
Finns det nån plats vi är fredad på?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”När jag går till ICA så har jag fan ingen lust att bli slemmad på av nån jävla anställd som är där för att tillgodose mina behov, inte sina egna högst privata.”

Jävla slempropp! Det var helt rätt att han fick sparken, no way in hell att det ska vara tillåtet för personal att använda kunders nummer till att ragga. Man ska väl för fan känna sig helt trygg när man lämnar ut nr, ja till och med personuppgifter i annat fall. Blir så upprörd!

När jag var på krogen i helgen med ett gäng på ca tio personer var det en kille som smällde till mig på rumpan när jag gick förbi. Jag blev skitförbannad och frågade vad han höll på med. Han sa "Det är ju bara för att jag tycker du är så fin".

Då tog jag ett djupt andetag och berättade för honom att han aldrig någonsin har rätt att antasta en annan människa bara för att han anser att hon är fin.

Mitt sällskap höll på att skämmas ögonen ur sig.

"Herregud. Han tyckte ju bara du var snygg".

Jo men TACK!

Oj skrev själv precis ett inlägg om det där.

Jag bara känner… var det så jäkla farligt?!

Att vara trakasserad… det är ett rätt starkt ord.

Vem känner sej "otrygg" för att en kille raggar lite fumligt?!

Kan vi inte hålla isär begreppen och spara krutorden till det som de betyder?!

Hoppas du haft en skön semester, det ser så ut. / Asta

Svar:
Problemet är inte att han raggade dåligt utan att han UTNYTTJADE SIN POSITION samt använde sig av personuppgifter som Cissi litade på att företaget skulle hantera diskret. Jag vill kunna lämna ut mit telenummer till företag utan att bli slemmad på.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

När jag var 18 år så gick jag och fick en massage. Innan massagen så skulle jag fylla i något papper med frågor och adress och telefonnummer. Kommer inte ihåg va det handlade om, men kan ha varit en tävling eller liknande. Under hela massagen så pratade gubben (ja, han var typ 40-45 år och jag var 18 år.) hela tiden. Frågade frågor som om jag hade pojkvän, vart jag jobbade, osv. Det kändes underligt och konstigt och var inte alls bekväm med att han skulle ta i min kropp. Några dagar efter massagen så får jag ett sms i stil med "Hoppas du njöt av massagen och att du inte har ont. Glöm inte göra strechövningar. Sen undrar jag om du vill gå på dejt med mig?". Uääk!

Har varit med om så himla många situationer som jag i efterhand önskar att jag hade anmält, men jag då försökte bortförklara med att jag kanske missförstod eller att det kanske "inte var så farligt".

När jag i sena tonåren gick till vårdcentralen på grund av magont fick jag en ung at-läkare som sa till mig att det kanske var något gynekologiskt och att "han inte var gynekolog men gärna kunde göra en undersökning eftersom det intresserade honom… och jag nog skulle tycka om det".

Jag tackade chockad nej, gick hem och talade inte om det för någon på flera år för jag skämdes.. men kände obehag vid läkarbesök i flera år framöver.

Kanske någon skulle bortförklara hans beteende med att "det bara vara ett skämt" eller att jag ju hade möjligheten att säga nej.. men då fattar man inte hur olustigt det känns att vara i den utsatta situationen, att råka ut för någon som försöker utnyttja sin position och sexualiserar min vardag utan att jag bett om det.

Tjena. Jag har just upptäckt dig, tycker att du är rätt asum.

På tal om sexism var jag och hjälpte till med tältbygge på Pride igår. Vid något tillfälle retades jag med en grabb och han utlovade då att hämnas. Som hämnd föreslog hans kompis att man skulle "hälla klipulver på mina tamponger". Jag jagar upp mig rätt snabbt för sånt skit så jag frågade såklart hur fan han ens kunde förutsätta att jag använde sådana, hade mens eller ens var en kvinna. Det som sitter mellan benen på mig är ju fan privat. Sen slog en annan sak mig, och jag frågade honom vad han hade föreslagit om jag istället varit en man. "Hälla klipulver i hårbotten, kanske" var då hans svar.

Vilket var djävligt dumt av honom.

Eftersom tanken på genital bestraffning bara faller in när det gäller folk med vaginor.

Meeen jag fick honom att erkänna att han var sexistisk. Och att han borde skämmas. Vet inte hur mycket som faktiskt gick fram, men jag antar att jag lär se.

Ah well. Ventilerat. Back to point: fortsätt att inspirera. 🙂

-Inga

Så jäkla fult gjort. Hon lämnade inte ut sitt nummer till honom som privatperson och han har därför ingen som helst rätt att använda nummret för sina privata syften. Tyckte företaget gjorde helt rätt, skönt att de visar att sådant inte accepteras!

Det här handlar inte bara om att killen raggade på henne, utan sättet han fick tag i hennes nummer! Han kunde ha skrivit "Vilket fint väder det är idag." och det hade ÄNDÅ varit fel! Sen blir det ju självklart mycket värre av att han trakasserar henne sexuellt.

Usch sånt där är vidrigt. En bekant till mig hämtade ut ett recept på apoteket och apotekaren sparade hennes personnummer och namn och sökte upp henne på facebook och bjöd ut henne.

När hon sen ringde till apoteket för att berätta för dem vad som skett var det samma kille som svarade i telefonen. Så hon vågade inte ta det vidare tråkigt nog.

Cecilia gjorde helt rätt. Killen gjorde helt fel men det gjorde företaget också. Uppsägning pga personliga skäl är allvarliga saker och det som hänt är inte tillräckligt allvarligt för att motivera en sådan uppsägning. En skriftlig varning med hot om uppsägning om liknande händer igen hade varit korrekt åtgärd enligt min bedömning. Vore intressant om den uppsagde killen tog saken till domstol.

Till alla som säger att det inte var allvarligt, jo det är det. om anställda i vilken butik som helst använder kunders uppgifter till privata ändamål förlorar folk förtroende för butiken och butiken förlorar på det sättet kunder och därmed pengar. kunder måste kunna lita på att deras uppgifter endast används till det som de lämnats för. Och det hjälper knappast att den här dessutom slemmade sig och skickade sexsms

Något jag funderar på är om det inte är brott mot lagen om hanteringen av personuppgifter? Minns inte riktigt hur det såg ut i regelboken. I vilket fall som helst sjukt oproffissionellt av den anställde.

Detta med att ta sexuella trakasserier som smicker är ju jäkligt intressant. Jag blev antastad av en äldre man som hade chefsposition över mig när jag var dryga 20. Han studsade en jäkla tennisboll mot min röv för att "kolla stunsen". Jag blev fly förbannad och fick ett gruvligt vredesutbrott. Främsta förklaring/ stöd var att jag skulle vara tacksam. En del klarar inte av att visa uppskattning på annat sätt. Vilket jäkla skämt!!! Klarar han inte av att visa uppskattning på annat sätt borde han innevarande chef!!

Ja det var ju kanske inte det smartaste av den anställde att göra.

Men jag har faktiskt en fd arbetskamrat som raggade upp sin flickvän på det sättet. Ja han frågade ju inte om de skulle ligga men han tog kontakt med henne via en beställning hon gjort och nu typ 9 år senare har dom barn tillsammans. 🙂

Ännu otäckare är det när taxichaufförer stöter på ensamma passagerare. Väldigt otrevligt att inse att man sitter ensam i en bil med en främmande man som uppenbart betraktar mig som mer än en kund.

Utsatt är bara början… :/

För fem ar sedan köpte jag en ny telefon och ett abonnemang i en telefonbutik av en kille och jag var trevlig som man alltid är mot människor som man möter. Nagra dagar senare ringde han mig pa mitt nya nummer och fragade om jag hade lust att ses. Nej tack idiot, var mitt svar. Berättade detta för min pojkvän som blev helt skogstokig och ringde upp och skällde ut killen.

HUR kan det vara ett argument att det den här personen gjorde är ok därför att den han gjorde det mot har kramat personer i tunnelbanan 2007?? Om en dömd våldtäktsman utsätts för sexuella trakasserier så utsätts han fortfarande för sexuella trakasserier.

Ogillar starkt madonnan och horan indelningen där horan är värd mindre/har mindre rättigheter inför lagen pga vad ANDRA MÄNNISKOR ANSER om personen. Eller det är ju det "folk" tycker alltså. Att horan ska bara ha. För bara en madonna kan vara offer.

Jag råkade ut för en slemmig vaktmästare för några år sedan. Hade pratat med honom några gånger, vilket är helt normalt eftersom han var min vaktmästare och vi sprang på varandra på gården rätt vad det var. När det hade tagit slut med min dåvarande kille fick jag ett sms från vaktmästarn där han skrev att jag var snygg och att jag inte behövde avskräckas av att han var typ 20 år äldre än mig, eftersom hans kropp var som en 25-årings. De första dagarna var det riktigt otrevligt, och jag var mest rädd för att han på något sätt skulle kunna ta sig in i min lägenhet när jag sov eller något sånt. Han slutade skicka sms när jag skrev att det hade tagit slut med min kille eftersom jag var flata, det var det mest avskräckande jag kunde komma på just då och tydligen funkade det 😉

Det är en sån grej som jag i efterhand ångrar att jag inte rapporterade till mitt bostadsbolag, men han bytte ändå område ett tag efter det så det kan hända att han varit på fler i området.

… därmed ingalunda sagt att hon "förtjänar" det. Men däremot är det illustrerande för hur det ofta uppfattas som att endast kvinnor kan vara "offer" för sexuella trakasserier. Personligen hade jag hellre fått frågan om att "ligga?" via sms än tvångskramats av främling på centralen. Eftersom det senare hade fått mig att känna mig mer otrygg än det förstnämnda. Därmed inte sagt att sms:et var okej. Det var helt självklart inte okej och väldigt oproffsig, men det är ju givet och bör knappast behövas sägas. Fast nu gjorde jag det ändå.

Linn: Jo, jag tycker att det Cecilia gjorde i tunnelbanan var äckligt och kränkande mot de personer som drabbades.

Många människor är snälla och konflikträdda och vågar inte säga ifrån i ögonblicket. Först senare kommer obehagskänslorna, men då är det försent att stå upp för sig själv.

Så man kan ju säga att Cecilia fick betalt för gammal ost (men det försvarar naturligtvis inte försäljarens beteende).

Fy vad vidrigt och obehagligt. Och det är lika illa åt andra hållet. Jag jobbar i butik och får ofta hantera situationer där kunder (äldre män) invaderar mitt privata space, drar olämpliga skämt samt säger saker som absolut inte passar sig att säga när man är i en anställd/kund-relation. Och inte heller när jag själv är tjugoett och kunderna är femtio plus. Ibland avskyr jag namnbrickan vi är tvungna att ha för denna använder sig ofta dessa kunder av för att ytterligare bryta sig in i min personliga sfär.

Jag dealar mycket hellre med knäppskallar, krävande äldre damer och aggressiva kunder än dessa äckliga, äldre män som får det att krypa i kroppen. De borde skämmas. Men jag måste vara serviceminded och får inte bita ifrån.

Precis som de flesta kvinnor i Sverige så kände jag igen mig otroligt mycket i detta. Sexuella trakasserier för mig började vid en väldigt tidig ålder med pojkar som tog på mig eller skrek efter mig på skolgården. När jag då gick till lärare så var det ju bara för att han "tyckte om mig" eller "ville bli min kompis." År efter år sedan dess har detta fortskridit och jag har alltid trott att män i min egen pappas ålder som själva har barn inte beter sig på detta sätt och lär sina egna barn att detta är fel och diskriminerande mot de utsatta. Där för berättade jag vad jag läste i detta inlägg för två sådana män och de förstod inte alls varför jag tyckte det var bra att han fick sparken och de tyckte att han måste ju få flörta med en snygg tjej också, tänk om han aldrig fick träffa henne igen liksom? IDIOTER!

Jag förklarade då den sexuella trakasseringen som jag upplevde som ung tjej på låg- och mellanstadiet dagligen och svaret var att jag borde sagt till eller gett vedebörande en pungspark.

Jag skulle vilja säga att män inte förstår vad de gör mot oss, men jag vill inte att detta ska vara ett försvar. Jag tror inte att de förstår och jag tycker synd om dem. Det är synd om dem för att de inte förstår de många år av lidande och självhat de har orsakat för mig.

Med mammor (och pappor) som dig, så kanske pojkar och män någon gång i framtiden vad som korsar gränsen till okej och inte okej.

Tack för styrkan att vara stolt över att vara kvinna som du har gett mig under tiden jag har läst din blogg. All kärlek till dig. Kram.

Det motsatta är inte heller så kul, jag jobbar på spel/film-avdelningen i ett elektronikvaruhus, och blir konstant raggad på av massa slem. Sjukt jobbigt.

Killarna verkar inte riktigt fatta att jag är trevlig mot ALLA kunder och inte bara dem (och enda orsaken att jag pratar med dem är för att jag vill sälja något)

ag har det motsatta problemet. jag jobbar på spel/film-avdelningen i ett elektronikvaruhus, och blir ofta raggad på av olika slem.Sjukt jobbigt. ibland vill man bara skrika åt dem "jag pratar inte med dig för att ragga på sig, utan för att jag vill sälja något. Jag är lika trevlig mot ALLA! och nej jag vill inte säga vad jag ska göra efter jobbet eller när jag slutar. och jag vill definitivt inte följa med dig hem och titta på film! " Värsta är ju att man måste vara trevlig mot dem med, hur jobbiga de än är=/

Påminner mig så mycket om en vän jag hade som fick stryk av en kille och fröken sa "Men det är för att han tycker om dig"

Hon sa detta till sin mamma som gick vidare direkt och det blev en jättegrej. Helt plötsligt var det inte okej att slåss längre på vår skola.. Inte ens som kille för att visa att han tycker om dig..

Jag är nog en av dom som hade låtit det gå… =( Tyvärr och skäms en aning över det.. Men att en kändis går vidare gör det bättre, klart

Svar:
därför är det så jädra viktigt att vara en av de där jobbiga föräldrarna som ställer till när ungarna blir utsatta. Bra jobbat av din mamma tycker jag. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Synd att alla människor inte kan hålla isär begreppen.

Tycker CF gjorde helt rätt som anmälde. Händelsen här var ju inte att han raggade utan att han privat använde sig av personuppgifter som var lämnade till företag – olaglig handlig, går ifrån PUL!

Själv fick jag dock en gång frågan av kassören när jag lämnade mitt nummer, om han fick lov att behålla det för sig själv också. Jag sa nej och detta godtog han, det var en fin "raggning" som inte var olaglig. Även om jag inte tycker man ska ragga på arbetstid, flirta – fine, men inte ragga.

Himla intressant att ta del av kvinnors erfarenheter. Inte så lätt att vara man heller dock. Att ta initiativen ligger till säkert 90 % på oss män, kvinnor tar sällan initiativ till "att det ska bli något". Det ligger på mannen. Ursäktar verkligen inte den här killens beteende, verkligen inte. Oproffsigt är bara förnamnet, som redan sagts.

Även vi män kan bli sextrakasserade. Jag anser mig ha blivit det vid åtminstone tre solklara fall (plus ett antal där det är ett tolkningsfråga). Började när jag var kanske 17-18 bast, och två kvinnliga kollegor lade fram mittsidan av en porrtidning på ett arbetsbord (läs en bild av tjej med särande ben) – för att de tyckte jag skulle skaffa mig en flickvän som de sa (och vad roligt jag skulle få då).

Även män kan alltså bli sextrakasserade, likaså som vi kan bli fysiskt slagna av kvinnor (men då tas det inte på allvar av polis och andra, dessvärre).

Det var min reflektion på det här, ett antal månader sedan diskussionen här dog ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *