Kategorier
Vardagstrams

Putläppsdebatten i P1

Jag var ju med i P1 med Amelia Adamo och Mikael Sol. Vi snackade instagram och kvinnor på bild. Jag svamlade lite för mycket och Amelia var en tuff motståndare som avbröt rutinerat. Jag hade så mycket jag ville säga, men jag fick tamejfan inte en syl i vädret! GAAAAAH! Men hatten av till henne, girl power liksom!  
 
Jag har mycket att lära märker jag. Nästa gång blir bättre.
 
Ni kan lyssna här. Programmet är bara en kvart långt. 
  
 
”Ta inga snyggbilder. Låtsas att jag är en man.” 
 
Amelia Adamo avslutar med att berätta att hon aldrig upplevt att idealet har varit ett problem. Inte för henne iallafall, men jag blir lite trött på det argumentet. Klart som fan hon aldrig upplevt problemet. Hon ÄR ju idealet. Hon är förbannat tjusig och kvinnlig och rätt. Men tittar man utanför den egna bubblan så upptäcker man kvinnor som faktiskt mår dåligt. Som aldrig passar in. Kvinnor idag hatar sig själv i absurdum. Späker, straffar och skadar sig själva i jakten på bekräftelse.
 
Det är ju så enkelt att peka på en viss typ av kvinnor som korkade våp, lite haha rätt åt dem hur DUM FÅR MAN VARA, fy fan så de ser ut bla bla bla typ men jag är så jävla TRÖTT på det här skuldbeläggandet. Och JA för fan jag är en precis lika bra kålsupare men jag är inte ok med det. Jag är inte ok med att jag, vi, alla hela tiden ser kvinnorna som problemet när de egentligen bara reagerar på en snedvriden jävla världs krav och förväntningar. Lägg skulden där den hör hemma istället. 
 
(Nu menar jag givetvis inte att alla som sminkar sig eller opererar sig eller på andra sätt lägger ner mycket tid på sitt yttre är några passiva offer, absolut inte, här behöver vi lite nyanser. Utseende och ytligt kan vara så mycket mer än att bara vilja passa in eller vara fin. Det kan vara KUL. Kravlöst och experimenterande. Kroppen är ett uttrycksmedel och vissa har roligt med den på okonventionella sätt. osv. Ja ni fattar nog hur jag menar.)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Putläppsdebatten i P1”

Jag håller inte med dig…! Jag tycker att Amelia kändes rätt lam och inte kom med så mycket vettiga inlägg i debatten (kanhända att jag tycker så för att jag inte delar hennes åsikt, hehe). Jag tror att hon på grund av sin ålder inte heller får riktigt samma inblick i det här bildflödet trots att hon säger att hon har sett fenomenet…

Sen att ni är ur två helt olika generationer och vill dra åt olika håll i debatten kanske inte underlättade det hela… 🙂

nu har jag inte lyssnat på programmet, men känner bara spontant för att inflika att visst kan man uppleva att idealet inte är något problem utan att för den skull vara idealet (vad fan nu det är)! jag har mycket små problem med idealet, men har så klart full förståelse för dem som mår dåligt i de snäva ramar vi sätter upp för vilket utseende som anses fint. men ALLA har verkligen inte problem med idealet, som tur är. som tur är är det inte så generellt som att "kvinnor idag hatar sig själva".

Svar:
självklar är det så. Idag har inte jag heller speciellt mycket problem med idealet, förutom det faktum att det finns snäva ramar. Jag är ganska likgiltig inför det. För det mesta iallafall. Men jag vill inte förminska problematiken som faktiskt finns och jag upplevde lite att amelia faktiskt gjorde det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är beklämmande att Adamo hävdar att kvinnor vill "fjädra" sig och samtidgt hävdar att mäns våld mot kvinnor är ett problem och gör det utan att analysera sambandet mellan orsak och verkan.

Om våld mot kvinnor och övergrepp är ett problem i de flesta länder på jorden samtidigt som just dessa kvinnor kläs och/eller fås att kläs av "frivilligt" så kan man anta att objektifieringen har ett samband med denna utbredda våldutsatthet. Män får tycka till om vad kvinnor ska användas till samtidigt som handeln med flickors/unga kvinnors kroppar ALDRIG varit större än idag.

Detta är stora problem och det är även märkligt att svenska flickor/unga kvinnors ohälsotal inte tas på större allvar.

Sexualiseringen och kommersialiseringen, som nätet hur underlättat och drivit fram, bör vara i fokus.

Det finns så starka kommersiella krafter som vill underhålla att kvinnor ska ses som kroppar och i det avseendet är Adamos tidning bara en i mängden som tjänar pengar på kvinnokroppen.

Varför ondgör vi oss över att kvinnor kläs i burka, även detta gör de frivilligt i ett visst samhälleligt kontext, men reflekterar inte över att kvinnor i västvärlden är kroppar "frivlligt"?

Jag tror det är viktigast att inte fokusera på just individer utan se på vad som händer i de övergripande samhälleliga normerna och hur de påverkar oss.

Hur påverkar det i sin tur kvinnors löner, kvinnors rätt att röra sig fritt, flickors kläder och möjlighet till lek?

Jag blir som sagt bedrövad när jag hör Adamos "fjädrande" och att hon samtidigt säger att hon är "för jämställdhet".

Då fattas mycket kunskap.

Svar:
Bra tankar här! Och ja du har så rätt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

När hon sa "ja du har ju en såndär nosring", tänkte jag.. Va har hon? Var tvungen att titta på bilder på dig för att se. Och ja, det har jag inte ens tänkt på att du har septum. I alla fall inte reagerat på det.

Men på tal om den faktiska debatten så tycker jag att du har helt rätt i det du säger. Undrar mer varför hon var inbjuden att tala om poser och bilder när hon bara vill prata om våld istället…

Svar:
haha. jag minns när jag jobbade på förskolan och en av föräldrarna helt plötsligt en dag tittade till och ba "nämen, du har en ring där!". Många brukar reagera med förvåning som om de inte sett det tidigare. Jag tror min högljudda personlighet helt enkelt tar all uppmärksamhet. 😉

När det gäller debatten så kände jag att det blev lite oärligt. Vi var där för att diskutera Mikaels inlägg samt den här specifika frågan, att dra in mäns våld blev då så konstigt. Jag skriver ju mycket själv om det, men hade inget intresse av att byta sakfråga.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker att du får fram dina synpunkter väldigt bra. Det är svårt som fan att prata i radio/TV om man inte är mediatränad (svamlade själv loss på Ring P1 för några veckor sedan – pinsamt). Adamo framstår bara som en nedlåtande, patronizing överklasstant som bara vill styra bort debatten från det som hon själv tjänat enorma pengar på, dvs kvinnors fåfänga. Tycker hon dessutom argumenterar på ett ohederligt sätt, då hon verkar mena att det inte går att fokusera på mer än ett problem i taget. Håller med Marie om att det är lätt att förfasas över hur kvinnor tvingas täcka sig, men att samtidigt glömma hur slöjan ser ut här. Den är dessutom mer förrädisk, då den döljer sig bakom skenbar frivillighet och MTV-feminism. http://www.chippis1972.com/2011/04/cover-thy-shame.html Har dock själv fallit för frestelsen och tagit en egobild: http://www.chippis1972.com/2011/06/egobild.html#uds-search-results

Svar:
jo jag kände också att det blev jävligt konstigt när hon försökte byta sakfråga, men det är ju som du säger – hon tjänar ju pengar på kvinnors fåfänga och man vill ju inte bajsa där man äter så att säga.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Amelia är bra på att avbryta och ta ordet men det hjälper inte så mycket när hon ändå inte har något nytt att komma med. Man lyssnar på dig fast du inte är lika erfaren mediapratare som henne ändå. Det är inte alltid den som skrikit högst som fått fram mest vettigt även om det kanske känns så när man sitter där och blir avbruten.

Detta fick mig förresten att tänka på vikten av att jobba med retorik i skolan. Jag är själv en urkass talare – gör mig bäst i skrift – och tyvärr tillåter skolan att man gör lite för mycket undantag för de blyga i klassen; man pushar dem inte till redovisningar och muntliga övningar utan med hänvisning till deras blyghet låter man dem slippa. Detta är mycket mänskligt (som lärare har jag själv ofta gjort just så), men jag är rädd att jag samtidigt berövar dem ett verktyg. Många verkligt goda tänkare förblir tänkare som drunknar i de goda talarnas skitsnack. Nu raljerar jag kraftigt, men jag tror att det kanske skulle gynna samhällsutvecklingen i stort om vi pushade för mer "mediaträning" i skolan, så att ALLA vågar komma till tals, inte bara skrikhalsarna. Sorry – lite off topic.

Svar:
Jag är kluven. Å ena sidan vill jag att det ska vara ok att vara blyg. Å andra sidan så tänker jag att det är viktigt att lära sig tala. Skulle dock välkomna retorik i skolan.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Brukar aldrig kommentera men FAN vilken pondus du har! Lugn, saklig, framstår som påläst och bara jävligt smart. Kan vi inte se till att du får höras mer i media, du behövs!!

Svar:
åh tack. Jag jobbar på det! Skulle höras mer om båda barnen gick på förskolan, (sv¨rt att snacka radio med en tamlin i knät) men det är bara en tidsfråga. Snart!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tycker du Gjorde jävligt bra ifrån dig och mannen som var med var också intressant. Amelia-tanten är van att få som hon vill, det märktes. Inte speciellt ödmjuk utan slog sig fram.. Man måste ju kunna se att det fimns problem även om man inte själv lider av dem.

Har inte lyssnat på programmet ännu så har ingen åsikt där.

jag håller oftast med LD, LD har fått upp mina ögon för saker jag tidigare inte tänkt på.

Angående utseendehets och krav osv finns det trots allt kvinnor som inte ser problemen, som aldrig tänkt på hur det ser ut eftersom de själva liksom står utanför. själv tillhör jag dessvärre inte dem.

kanske är det så att amelia tillhör den lilla gruppen? jag försvarar henne inte alls eftersom jag inte hört programmet, jag bara konstaterar att det faktiskt finns en grupp kvinnor som inte ser utseende som ett problem, som inte ser orättvisan könen emellan som ett problem eftersom de själva har ett annat "mind set" eller hur jag skall uttrycka mig.

Svar:
absolut! Och jag vill veta deras hemlighet! Deras föräldrars hemlighet. Men man får inte fastna i sin egna världsbild och utgå från att den gäller, det är viktigt att se hur andra påverkas. Tycker jag iallafall.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Du må vara ovan och lite svamlig men du framstår ändå som mycket intelligent, lugn och saklig! Mer Lady Dahmer i media!

Ursäkta OT men att bero på det här med jämställdhet.. http://www.mondoblog.se/gusten/2012/08/14/jamstalldhet-va/

"Men varför inte?

Varför ska killarna inte tjäna mer än tjejerna?

Ingen kan säga att dom ska tjäna lika, det är inte rätt.

Den som säger det är helt jävla dum i huvet.

Till & börja med, vem betalar alltid när en kille och en tjej gör något?"

Nu har jag inte lyssnar på programmet än, läser på mobilen så det är lite svårt 🙂 men i alla fall, nu jobbar ju amelia med just tidningar för kvinnor (jag har dock bara läst amelia). Typiskt för tidningar riktade mot kvinnor är ju att de handlar till stor del om just utseende. Det är ett fruktansvärt stort fokus på kvinnors utseende från medias sida, vi kan vara läkare, lärare och poliser, intelligenta, framgångsrika, vältaliga och uppfinningsrika i all oändlighet, hur kan det inte vara ett problem att reduceras till kjoltyg och läppstift. Det är okej om en kvinna skulle rädda världen, bara hon är snygg nog under tiden. hur kan man vara okej med att reduceras till att mäta sitt värde i hur knullbar man är, det övergår mitt förstånd. Det är ju .åror som faktiskt tas upp emellanåt av rövhattar som anser att "jämställdheten har fått för långt", den förlorade kvinnligheten. Sen gnälla det och klagas över att kvinnor har slutat klä sig feminint och anstränga sig för att vara snygga. När kvinnor inte lägre anstränger sig för att låta upp män så har jämställdheten alltså fått för långt. Vidrigt och ganska talande.

Svar:
precis. helt jävla vansinnigt är det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker att normens ramar är extremt trånga o även om jag tillhör de som passar bra där så har jag ett förakt av att bli behandlad därefter. Att det finns så många kvinnor som inte mår bra just av de rådande normerna även om det finns de som inte bryr sig så är nog de flesta väldigt påverkade.

Vilket plutmunsbilderna är en produkt utav, att vara snygg o bekräftas därefter.

Skoj att höra dig diskutera med en röst! Ursäkta inte dig, du lär dig blir bättre o vassare genom övning. Gör din Grej! Asbra! Ödmjuk tycker jag du var!

Svar:
tack!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag gillar din åsikt. Men jag håller inte med Amelia. Det är ett problem att tjejer känner ett behov av bekräftelse på grund av sitt (sexualiserade) utseende DÄRFÖR att killar inte känner samma behov av bekräftelse genom sex och yta. Varför skall kvinnor lägga ner tid och pengar på yta när män koncentrera sig på _viktigare_ (bättre) saker?

Lyssnade på dig och det är märkligt-fastän Amelia är minst 20 år äldre än du så är det du som ser ett mer tidlöst perspektiv. Dessutom tar du aldrig till personangrepp i debatten eller gnäller över att ni pratar om ett ämne. Nä, du gick vinnande ur den-lugn, saklig och cool! Kör hårt!

Argumentet "jag har aldrig mått dåligt över det"/"det har aldrig drabbat mig" blir så himla kort. Man ska ej döma ut sina motståndare som korkade, absolut inte, men när det argumentet kommer upp kan jag inte hjälpa att tänka att hen inte kommer så långt i sina resonemang.

Det går väl att uttrycka det som så, att jag utvecklade inte anorexia för att jag från början var en storlek 34. Nej, det var ju för att idealet är sådant. Är du redan en storlek 34 behöver du inte svälta dig för att passa in.

Dessutom är det sådana kvinnor, som ofta inte är så insatta i feministiska frågor, som antifeminister har grund i. "men kolla på alla dessa kvinnor, de gillar sin roll! De mår inte dåligt pga idealen". De blir ofrivilligt en motpart i kampen för jämställdhet.

Förresten älskar jag din blogg. När jag läser hemska, misogyna artiklar (eller kommentarsfältet på aftonbladet) så brukar jag läsa om dina gamla inlägg igen. Det får mig att återfå min tro på mänskligheten,

Språk är makt. Språk är kommunikation och består av både tal och skrift. Hade vi levt i en kultur där den muntliga traditionen varit starkare, jante varit svagare, så hade nog retorik varit ett mer självklart inslag i skolan. Som det är nu, så finns naturligtvis muntlig framställning med i kursplanen, men det fallerar på (tror jag) att vi i Sverige inte har samma starka fokus på det verbala (jfr USA och tävlingar i debatt). Jag är också skitkluven, men jag tycker det är trist att det verbala utrymmet tas över av dem som vågar prata, inte nödvändigtvis av dem som har något att säga. Själv sprang jag ofta högröd ut ifrån klassrummet mitt under mina egna redovisningar, så look who’s talking (!)… However – du gjorde grymt bra ifrån dig och jag tror ingen missade ditt budskap, trots osolidariskt pladder från 50-talet.

Tycker du rockade debatten. Mer Dahmer i etern! Tröttsamt att lyssna på Adamos kommentar om din piercing. Lät ju på henne som art den ensam bevisar att det inte existerar nån utseendehets.

Jag har inte tänkt på innan jag kom in på din blogg hur mkt jag faktiskt påverkas av de ideal som finns i samhället. Det kanske låter lite svagt. Men så går det ju, du har lyckats att få mig att fundera.

Amelia är en tant som lever i ett "ideal"samhälle enligt henne själv. 😛 Vaddå kvinnor som mår dåligt? O.O Vaaa? Jag har aldrig hört på maken!

… nu var jag ironisk. Måste bara betona det. (höhö)

Jag har ätstörningar på grund av att jag känner pressen på mig och min kropp. Det är svårt att vilja duga även om jag har gått ner 65 kilo. Man blir skraj. Så va fan. Jag känner mig så jävla helvetes dum att jag har varit så svag att jag dragit på mig ätstörningar. Nu får jag kämpa för att återfå viljan att äta. Det är inte att rekommendera not so ever. Den där jävla rädslan som man känner för sin kropp…

Amelia Adamo säger att det är en fas som går över. Men det gör det inte för helvete! Du hade bättre argument LD. När man börjar kommentera "nosringar" och anser att det är förskräckligt så har man egentligen inte goda argument. Man kommenterar andras utseende i brist på bättre argument (som nördig akademiker så vet jag att Amelia Adamo hade blivit dissad direkt). Så vem är det egentligen som är säker på sitt ideal? Amelia säger att hon är det. Men det är inte den uppfattningen som jag får.

Förlåååt för de hårda orden. Men jag blir så sjukt irriterad på människor som inte lyssnar på vad det är man egentligen säger.

Sedan så älskade jag Mikael Sols inlägg. Omg. Man känner ju igen sig och inser hur knäppt det egentligen är. så tack Mikael Sol!

När det gäller din retorikförmåga så fick du mig att lyssna mer på dig eftersom du hade mer sakliga argument. Du satt ju inte och kommentera hennes utseende exempelvis, eller ännu "värre", hennes ålder. Dina pauser tolkade jag som att du lyssnade in vad Amelia sa (och att du ville komma med bra motargument), vilket kanske är det enda som gjorde att jag märkte att du var ny inom radiovärlden. Men tänk på att jag är akademikernörd med snart fem års universitetsstudier bakom mig. 😛 Du blir snart varmare i kläderna. Jag hade velat höra mer i debatten.

När det gäller retorikträning i skolan.. det har jag också en del att säga om. 😛 Det var någon här som nämnde att man borde ha "obligatoriska" redovisningar och sådant. Ursäkta mig. Men det finns inte bara människor som är "endast" blyga. Jag har exempelvis ett starkt neuropsykiskt funktionshinder med svåra tvångshandlingar, och jag har ofta jättesvårt att prata på engelska inför klassen (vilket oftast krävs av en masterstudent på uni). Det hjälper inte att jag blir tvingad i det läget eftersom mitt problem beror på något annat. Jag säger inte exakt det jag har (jag anser att det är för privat), men det räcker till för att hävda att ja, det behövs retorikträning men på andra sätt än bara redovisningar.

….gaaah. Jag blir tokig på mig själv. 😀 Jag skulle ju sova! haha.

Av en ren tillfällighet satt jag och lyssnade på debattprogrammet i p1 och blev positivt överraskad när jag hörde att du skulle medverka. Du har helt rätt i när du säger att buffel-Amelia tog plats, men jag tycker du tuffade till dig efter en stund och lyckades breda ut dig, så helt oemotsagd blev ju knappast Amelia. Det är bara att fortsätta på den här vägen så lär dig dig när det är läge att stå på dig eller när du ska släppa in någon annan 🙂 Jag tycker i alla fall att du är väldigt kompetent, och det säger jag inte bara för att vara snäll. You go girl!

Tycker att det är väldigt märkligt hur hon hela tiden försöker byta ämne till mäns våld när hon har blivit frågad att delta i en debatt om just plutläppsbilder men sen att hon inte alls verkar lyssna på vad ni andra säger. T.ex. så har du precis pratat om hur ideal förändras över tid och att det är inte just idealet i sig som är det riktigt stora problemet utan att det alltid är ett sorts utseende som ska strävas efter och att kvinnors utseende alltid ligger i fokus och då kommer hon och bara – men du, du har ju en sån där nosring. Det tycker ju inte jag är snyggt. Som att det har med något att göra?

Svar:
Ja det var jättefrustrerande och kändes oärligt. Jag brinner ju för frågor om mäns våld, men vi var där för att tala om annat. Lite fult att försöka dra bort fokus från sakfrågan genom att dra in ett annat hett ämne. Lite som om jag skulle säga "men barn som svälter då?!" när man diskuterar en annan fråga.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Du gjorde en mycket bra insats! Amelia-kvinnan kunde avbryta, men när hon fick ordet kom det inte fram mycket vettigt. Du däremot framstod som påläst, ödmjuk och insatt, och jag vill VERKLIGEN se dig mer i media!!

Med vänlig hälsning

Svar:
åh tack!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Amelia bufflade på men hon hade ju inte någonting att säga, och du kom alltid med bra motargument, var saklig och tydlig och ödmjuk. Jag hade själv retat upp mig och blivit irriterad och avbrutit tillbaka, men det åstadkommer inte så mycket egentligen. Jag hade velat höra mer av dig, absolut, men jag tycker du gjorde skitbra ifrån dig och verkligen satte fingret på vad det är som är fel och varför. Du är grym!

Vill bara kommentera snabbt att du verkligen lät jättebra, vettig och lugn i debatten!

Sen var det jätteskumt att Adamo först talar om hur less hon är på att vi alltid talar om kvinnors utseende och sen börjar tala om hur fult hon tycker det är med tatueringar och piercingar på kvinnor? För hur exakt var det relevant?

Det känns lite väl som att hon hade saker hon bestämt på förhand att hon ville ta upp (t.ex. :bestäm inte över kvinnors utseende, mäns våld är dåligt) som visserligen är bra och viktiga i sig, men inte passade in i diskussionen.

Är trött på hela den här duckface-debatten, ja, det har ju fan blivit en debatt av det. Alla ska ha en åsikt om det, mest verkar det dock handla om ifall folk tycker det är snyggt eller inte. _Det_ är vad som ska diskuteras. Alltså handlar det om ännu mer bedömning av kvinnors utseende, vilket enbart ger mer fart åt karusellen igenom att det torde stärka den känsla/tanke som säkert redan finns hos vissa av de kvinnor som kör med plutande munnar på bild. D.v.s.: "jag måste försöka se sexig ut för att behaga omgivningen och bekräftas".

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *