Kategorier
Vardagstrams

Att avfärda människor som gränslösa bara för att deras gräns ser annorlunda ut än min funkar inte.

 
Gårdagens diskussion handlade mycket om integritet och gränser och jag har lagt märke till att man gärna projicerar sina egna känslor kring vad som är privat på andra och då uppfattar människor som gränslösa eller integritetslösa när deras gränser inte stämmer överrens med sin egen.
 
Men jag har massvis med gränser. Jag bloggar t.ex aldrig om mitt äktenskap, mitt sexliv, min relation med mina vänner osv. Vad som är privat för dig behöver inte vara privat för mig och tvärtom, det har vi ju snackar om tidigare men det är viktigt att man kommer ihåg och tåls att upprepas. 

Jag tycker om att bryta tabun och utmana. Jag gillar inte snäva konventioner och regler och kan erkänna att förbud får mig att reagera som en trotsig femåring.

 
Jag tycker inte alls att vi behöver bestämma gemensamt vad privat ska innebära och sen applicera det på varenda människa. Jag tycker inte att det behöver finnas nåt privat överhuvudtaget egentligen men att var och en får avgöra vad som är privat för just personen i fråga. 

Att avfärda människor som gränslösa bara för att deras gräns ser annorlunda ut än min funkar inte.

 
Vill man fortsätta diskussionen så kan man kika in hos:
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att avfärda människor som gränslösa bara för att deras gräns ser annorlunda ut än min funkar inte.”

Jag har fått föra flera gånger, i verkligheten inte på internet, att jag kan vara gränslös och vulgär. Jag gillar inte upplägget där en del stingsliga och skitnödiga gnällpottor ska bestämma vad som innebär att vara ansenlig. Vem ska då sätta gränsen? Den som är kinkigast och mest lättkränkt?

Det är så himla trist att su är blockerad på Anitha Schulmans blogg och inte kan själv ge respons på hennes hela blogginlägg om dig. Fast jag tycker att hon har smarta bloggläsare i överlag som besvarat inlägget konstruktivt (visst finns det spån också). Klistrade in ditt inlägg i hennes kommentatorsfält eftersom du inte kan skriva där själv, hoppas det är ok för dig.

Svar:
helt ok
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Haha, jag bara älskar när du rör upp så mycket känslor som du nu gör.

Sedan jag började läsa din blogg har jag ändrat perspektiv helt när det gäller genus/feminism/kvinnors kroppar.

Jag tycker som du, Anitas gräns är inte densamma som din, men det betyder inte att din är felaktig på något vis.

Svar:
jag kan personligen tycka att anitha går över gränsen ibland. Så ja, våra gränser ser ju annorlunda ut!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ett gränslöst samhälle *fantiserar mig bort*, underförstått att hänsyn, lagar och ärlighet finns med i bilden så ser det ganska bra ut. Det gäller bara att alla människor är med och förstår konceptet?

Svar:
Precis så! man får respektera andras gränser, men att vara privat har inget egentligt egenvärde känner jag.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Har inte följt din blogg så länge (tyvärr måste jag säga nu i efterhand) men gillar ditt sätt att skriva.

Provocerande el ej så ska alla få skriva precis vad man vill. Gillar man inte det man läser så kan man ju faktiskt sluta läsa 🙂

Alltså jag vet inte ……. du har ju dina gränser. Jag har mina. När jag sitter och surfar och helt ofrivilligt blir indragen på din toalett och tittar rakt ned i din blodiga mensbinda.. Vilket bara får mig att känna äckel. Jag är inte ensam verkar det som. Varför inte förvarna? Jag har naturligtivs ett val. Jag kan låta bli att komma hit. Men jag kommer ju tillbaka hela tiden (du är som socker ;).

Men du har ju lyckats med ditt syft så egentligen är det väl bara att gratulera?

Svar:
På min blogg får man vara beredd på det mesta. Jag kan inte förvarna för allt som kan komma att kränka eller äckla människor.
Och syfte? Vilket syfte tänker du på då?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag kommenterade aldrig mensbild-inlägget, så jag tänkte skriva mina tankar här istället.

Personligen så tycker jag att det var lite magstarkt. För mig så är en bild på mens samma sak som om andra skulle posta bilder på bajs, sperma, urin, spyor osv. Jag tycker INTE att det går att jämföra med vanligt blod – där är jag t.ex. inte alls speciellt känslig. Det är skillnad på skador som innefattar blod eller något som kommer från kroppen i stil med bajs eller mens.

Så känner jag. Däremot skulle jag inte gå så långt som att kalla DIG äcklig eller gränslös. Din gräns och min gräns är förmodligen inte densamma och vi är två olika människor. För mig är dock det mesta som kommer ur kroppen "äckligt", så även om jag vet att det är naturligt och något som alla människor gör så blir det inte mindre äckligt i mina ögon. Jag tycker alltså inte personerna som gör det är äckliga, utan jag vill bara slippa se det. Så tror jag många känner – så jag är lite kluven i vad jag tycker om att du postar en sådan bild. Man bör vara medveten om att många faktiskt är känsliga. Du kanske borde postat en varningstext? Äh, fan vet jag. Jag tycker om dig lika mycket ändå (eller kanske t.o.m. just därför, för att du är så.. trotsig, när det gäller normer etc.)! 😉

Svar:
en varningstext skulle förta hela grejen
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Så. Om jag tycker att det är helt ok att fläka ut mitt inre i min blogg och vara "i andas mening privat" men kanske har andra gränser och saker som jag INTE skriver om. Då är det helt ok? Jag som avgör? Fy FAN va skönt och BEFRIANDE!

Svar:
Ja precis så.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Grönslös är ett konstig ord. För mig betyder ordet gränslös tex hur man uppför sig i en konflikt. En person som bara matar grova förolämplingar om helt ovidkommande saker medan den andra bara står och fattar ingenting och inte får en syl i vädret, DET är ett gränslöst beteende.

Så att avfärda någon som gränslös över en mensbild tycker jag bara är otroligt komiskt. Folk är så lättkränka och känsliga. Skärp till er, för fan.

Ja jag antar att syftet var att du ville starta en bloggbävning för att få uppmärksamhet och fler läsare till bloggen ….?

Vilket du ju lyckats med, eller?

Svar:
Nej, Agnetha. Allt jag gör handlar inte om att få uppmärksamhet. Sluta förminska mig.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag hade inte för avsikt att förminska dig faktiskt.

Du lever väl på att blogga? Ju mer uppmärksamhet desto bättre? Det är väl inte att förminska, det är väl bara att du gör ditt jobb.

För vad jag kan läsa av svaren på kommentarerna så hade du ingen genomarbetad och genomtänkt plan….? Jag kanske har missförstått?

Svar:
Nej, precis. Jag hade ingen plan. Ingen plan på att få fler läsare eller på att få uppmärksamhet. Ingen plan alls. Och du kanske inte menar (yeah right) att förminska mig men det gör du. Du avfärdar mig som en attentionwhore, vilket egentligen säger mer om dig än om mig.
Och nej, inte "ju mer uppmärksamhet desto bättre". Tror du på fullaste allvar att det bara handlar om det? Hade jag bara velat ha uppmärksamhet så hade jag kunnat ta till mycket fler knep som garanterat skulle få min statistik att skjuta i höjden.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Plan – med att fota din binda alltså. Baktanke, syfte. Tänkte jag. Alltså på något djuprae plan. Som att det skulle påverka jämställdhet eller nåt sånt. (För om du tänkte så är jag jättenyfiken på HUR isåfall. För det fattar jag inte.)

Svar:
JAG HAR INGEN PLAN. Precis om jag inte har en plan eller söker uppmärksamhet när jag postar bilder på barnens mat eller hundbajs eller mina naglar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

haha! Såg att du hade postat på facebook "det där omtalade inlägget med bindan" och kunde bara se ett litet smakprov på vad inlägget skulle handla om och jag började småfnittra samtidigt som jag snabbt gick in på din blogg och kände förtjusningen stiga likt "Oh no she didn’t?!!" sen fick jag se de oväntade och befriande inlägget. Visade det sen för min kille som sa: jaha, ja så kan man ju också göra. 😉 Du är såå hääärlig!

Jag har läst din blogg dagligen i många år, Anithas väldigt sporadiskt ändå vet jag bra mycket mer, vad jag skulle anse vara privata saker, om Anitha. Hon sitter ju dessutom med jämna mellanrum i tv och berättar detaljer ur hennes äktenskap och föräldraskap. Som du säger, alla har olika gränser.

Jag blev inte ett dugg äcklad av din mensbild. Några droppar blod på en bit tyg (plast?) Jag har sett hundra gånger äckligare saker på internet. Mördade människor, små barn med smink och sexiga bikinisar, brända djur, närbilder på groteska sår och mycket mer. Om din bild hade föreställt en binda fylld med mensblod och massa koagulerat blod hade jag förstått varför folk blev äcklade. Men nu? Ingen äckel alls enligt mig.

Personligen fattar jag inte varför lite mensblod på en annars helt ren binda skulle vara mer chockerande än sår och blodiga blåmärken som får folk annars och lägger ut bilder på. Skillnaden är att blodet har passerat en FITTA och då går det ju ABSOLUT INTE ATT PRATA OM DET. 50%, give or take, av befolkningen har på något sätt haft/kommer ha/har mens, jag förstår inte grejen. Blod som kommer ur ett sår – haha. Blod som kommer ur en kvinnas kön – äckligt? What?

Tog ett roligt foto på mitt husdjur häromdan och tänkte lägga upp den på min blogg, men sen tänkte jag "Vad är egentligen syftet med det här? Vad är den politiska ståndpunkten i min bild? Vad vill jag åstadkomma? Hänger jag ut Snuttis nu?". Kom inte på nåt bra svar, så jag lät bli, för jag är ingen billig typ som bara söker uppmärksamhet för uppmärksamhetens skull, såklart.

I övrigt kan jag inte se att du är så självutlämnande och gränslös som det påstås. Vi får läsa mycket om dina åsikter, men vad vet vi om DIG, egentligen? Inget som inte ligger på småpratsnivå. Du ska köpa hus, två-åringen har börjat på dagis, du har blivit bättre på att springa än tidigare, du gillar TGI-Friday’s och dina barn har färgglada kläder. Herre gud, var är din integritet kvinna?

Svar:
ELLER HUR!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Är fortfarande så himla förvånad över att folk reagerar så starkt på mensbindan. Särskilt kvinnor verkar ta det som nån jävla förolämpning.

Jag kan inte låta bli att tänka att det är för att du har liksom synat den kvinnliga bluffen, att vi kvinnor ska dölja och låtsas så mycket kring våra kroppar (eftersom många av oss anpassar sig efter männens idealbilder av hur en kvinna ska vara). Ingen vill liksom erkänna att de har mens och att det inte är så himla fräscht. Ja, enligt vissa. Jag själv har alltid valt att se min mens som något ganska positivt, ett tecken på att jag är kvinna, mer har jag inte tänkt på det. Inte för att det egentligen hör hit men jag har faktiskt aldrig träffat en man som reagerat negativt på att jag har mens. Aldrig nån som tyckt att det varit äckligt, inte velat ha sex, inte köpt bindor åt mig i mataffärn.. Never.

Jag kan tycka att det är rätt fånigt att dra upp vad ens barn i framtiden kan tänkas tycka, herre min je så mycket skit de utsätts för dagligen varesig en vill det eller inte. Och vad är ett inlägg i en blogg om tio år eller så, går det ens att hitta? Och varför skulle ens barn bli så förstörda av att se en mensbinda på en blogg?

Cathrin på Identitus – företaget som vågar se fördomarna i vitögat och skiten i brunögat

Knäppt att så många tjejer reagerar över mensblod. ATT det ens väcker sådana här starka reaktioner är ju konstigt från början, då alla tjejer (mer eller mindre)har mens. Tycker man inte om blod eller anser att bilden är äcklig – bläddra vidare. Tycker man att LD går in på minerat område – ytterligare tecken på att det finns behov av diskussioner. Simple as that.

Hej!

Jag har en kommentar angående Tamlins rosa tröja. Jag vet att du gärna vill klä dina barn så att de inte begränsas av normer och det är något jag själv skulle vilja göra när jag i framtiden får barn. Men om jag förstår det rätt så vill du heller inte tvinga dina barn till att ta på sig något de inte vill ha på sig. Det finns stor risk att andra barn i framtiden kommer att reta Tamlin pga hans rosa tröja och att han då kommer hem en dag och vägrar ha på sig något som är rosa/lila/med kattungetryck på. Hur skulle du göra i en sådan situation? För jag förstår att barn påverkas mycket hemifrån men samtidigt påverkas de också väldigt mycket utifrån.

Svar:
Jag kommer prata väldigt mycket med mina barn. Kommer mina barn hem och säger att nån sa nåt dumt så snackar vi om det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag reagerade spontant med ett starkt OJ!, med lite äckelkänslor inblandat (över _bilden_ alltså, inte över LD…). Jag tror faktiskt inte att det handlade om att det var mens på bilden. Jag hade förmodligen inte reagerat likadant på en bild av dina ben med mensblod rinnandes eller en pöl på golvet, utan för min del fick jag mest en chock av att se rakt ner i någon annans trosor. Det kändes så väldigt intimt, på samma sätt som jag skulle reagera på någon som blottade sig (nej – jag likställer inte). Kanske för att det som finns innanför trosor och kalsonger brukar ses som privat. Och en (icke-retorisk) fråga på det: tycker du att det finns någonting ingen borde lägga ut bilder på (av intimitetsskäl)? Om jag skulle driva en blogg som din och jag la upp en väldigt explicit bild av mig själv när jag hade sex, eller en bild där jag visar upp min fitta av någon anledning (t.ex. för att visa hur den ser ut efter en förlossning), skulle du tycka att det var "fel"? Jag är alltså uppriktigt nyfiken! 🙂

Och med allt detta sagt vill jag poängtera att jag inte tycker att det var fel att lägga upp bilden.

Men du är ju gränslös. Det kan man ju inte komma ifrån. Läs DSM IV så kommer du inse att du är det, ur rent kliniskt perspektiv. Sedan kan man ju anse att det är oviktigt eller inte, vilket är en annan diskussion.

Med ett gränslöst förhållningssätt kommer både problem och möjligheter, problemen är självklara, folk skräms, tar avstånd eller du drar till dig människor du inte hade önskat. Fördelarna är ju att du själv bestämmer var normerna går, det kan ge dig en viss frihetskänsla som människor som inte är gränslösa känner.

Problemet uppstår dock när en gränslös person väljer att provocera, bara för att röra upp känslor, vilket du tycks tycka är kul. Då uppstår ett problem, du får en massa mothugg, medan du inte anser dig behöva försvara ditt beteende eftersom du är gränslös. Det således en konflikt som du medvetet skapar. Om det i sig är intressant eller inte tänker jag inte bedöma.

Svar:
Jag undrar lite vad för slags diagnos man har när man tror att man kan psykoanalysera någon vars blogg man läser. Vore intressant att veta.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tycker att det är extremt bra att du lyfter fram att varje individ är olika och tycker att t.ex. att blogga om äktenskap är en privat sak. Man avgör SJÄLV vad som är privat för en SJÄLV.

Synd att vissa folk inte förstår att alla människor är olika och tycker olika. De tror att deras egna åsikter är de rätta och på så sätt hela samhället ska tycka just så…

SKÄRP EEER! (som inte accepterar andra och deras syn på livet)

Jag fattar inte hur man kan känna äckel av mens. Det är helt okej, man FÅR göra det, vad man inte får är att säga att nån är äcklig (läs 50% av jordens befolkning) för att den har mens. Slidan är kroppens renaste hål och så vitt jag vet uppskattar de flesta att vara där och rota i sexuella sammanhang och att då en röd vätska som faktiskt är den RENASTE vätskan vår kropp utsöndrar kan väcka sån anstöt är bara irrationellt och ett tecken på hur stigmatiserad kvinnokroppen fortfarande är. Om men också hade mens hade det inte varit någon big deal för hur jävla många gånger har man inte sett sperma utan att det väcker rama skri? Det syns ju konstant i porren och även komedier, ex Den där Mary, men då är det bara kul. Jag är så trött på att kvinnokroppen inte får vara rolig, ful och utmanande (på ett icke sexuellt vis). Min mens är inte äcklig. Så länge ingen tömmer en menskopp i skallen på en bör man bara hålla käften och tacka sin lyckliga stjärna för att det värsta man stöter på i sin vardag är en blodig binda.

Jag tycker inte att mensbilden var särskilt äcklig eller provocerande. Det är kanske inte det vanligaste en person väljer att visa upp av sig själv eller sitt liv. Men ändå, bilden föreställer en ganska vanlig syn för många. Själv skulle jag inte lägga upp en sådan bild men är helt okej med att andra gör det.

Jag va först lite chockad över bindand, för att det inte va vad jag väntade mig när jag öppnade bloggen. Sen satt jag och tittade på den en stund, tyckte den va äcklig – tyckte du va cool – tyckte det va konstig – tyckte jag va dum som tyckte de va äckligt. Slutade kolla på bilden – kollade på bilden igen – kom fram till att mens är en stor jävla plåga – men fan inte äckligt. Sen åkte jag hem till min kompis (inte för att men) pratade om mens i 2-3 timmar. Jag har aldrig fattat hur stigmatiserat det är med mens. Vi kom fram till massa sjuka saker vi känt och tänkt kring våra kroppar pga mensen. Jag har mens nu och för första gången är det inte det enda jag går och tänker på (om jag luktar, om jag skulle blöda igenom, om folk märker av det) det hela tiden. Så jag är jätteglad att du la upp bilden. Tack 🙂 / Simone

Även om LD gick över alla och allas gränser med att posta bilden på bindan, so what? Vad innebär det? Ni har nu sett en bild på en binda med mens i, get fucking over it. Reagerar man så starkt på den bilden var det nyttigt att man fick se den känner jag, öppna sin puttenuttiga lilla bebishjärna och lära sig att släppa saker som inte överhuvudtaget påverkar ens liv. Sluta bli så chockade, finns ingen mening med det. Och för det första kan man bada när man har mens men ni som tror att LD sitter i mensblandat morotsfärgat (?!) vatten och badar, HAHAHA, ni är dom som får internet att gå runt.

Och Agnetha, du lyckas med något som är väldigt underhållande, varenda en av dina kommentarer irriterar mig, blir så himla frustrerad av ditt sätt att tänka och skriva. Du vänder och vrider på allt tills det blir helt fel och sen skriver du det.

Det jag tycker du gör som är så otroligt respektfullt är att det du klassar som integritet för dig är ditt äktenskap, sexliv och dina relationer till vänner. Alla dessa saker inbegriper andra människor och DET är integritet, att respektera att andra människor och vad man delar med dem inte blir utlagda till allmän beskådan. Sig själv och vad man gör med sig själv, det har ingen annan med att göra. Och precis som du säger, alla har olika gränser, men den gränsen du visar, visar att du har den största respekt för de du håller kära, vilket iaf i min bok slår jävligt högt!!!!!

EUUUUWWW vilka äckliga ben!! Raka dom!! Haha!

Svar:
Hej, jag ser att du är tretton bast och du vet antagligen hur det är att inte känna att man duger, att man måste vara snygg, smal och rakad för att duga. Jag tycker du ska återkomma hit lite oftare och läsa.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *