Kategorier
Vardagstrams

God morgon!

Nu bär det av in till stan. LångtidsEKG står på tapeten. Herrejösses nu får vi svart på vitt om denna tjockis är en macka iväg från en hjärtinfarkt eller ej!

Under tiden kan ni ge era bästa hjärtboostartips. Typ tips på att bygga kondition osv. (”gå ner i vikt” diskvalificeras.)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”God morgon!”

Jag har i alla fall lyckats bygga upp min kondition rätt mycket genom att vara ute och springa! Springer man 2-3 gånger i veckan så märkte iaf jag resultat snabbt då jag lyckades springa längre och längre utan att stanna. Om det var på grund av förbättrad kondition eller ökat självförtroende som fick mig att springa längre vet jag inte, men jag tror det är både och!

Springa och intervallträningar är definitivt det mest effektiva, men om du inte har tid/ork att ge dig ut och göra något helhjärtat är det en bra idé att göra lite upphopp! Superbra faktiskt, även höga knän och spark i rumpan får man plats med att göra i köket 😉 Annars är hopprep ett bra sätt att bygga både kondition, koordination och lite smidighet (för att inte glömma stabilitet och bygga upp de små små musklerna runt fötter och anklar)

Gå raskt istället för att ta bussen, ta trappor i stället för hissen. Vardags motion och så varavar man med att springa och träna styrka.

Lycka till med EKGn, hoppas resultatet är bra. Och tack för en bra blogg!

Vet inte om du gillar hästar, men ridning är kanon.

Trava lååångt och lääänge 🙂 Gärna i lite kuperade områden.

Om du icke gillar det, så cykla. Uppför och nedför och uppför och nedför. Snabbt och långsamt. Stå och sitt.

Fungerade på min kondition i alla fall.

Det finns inga genvägar. Tror du inte att du vet vad du borde göra?

Svar:
Jo precis, jag behöver träna mer kondition! Kondition bygger upp ett starkt hjärta. Därför frågar jag om lite olika tips så att jag inte blir uttråkad med det jag redan gör nu.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ät mkt frukt och grönt varierat och lagom stora portioner, inte för att gå ner i vikt utan för balansen och orken. Powerwalks är det bästa varvat med styrketräning och löpning 🙂 att träna för en bra kondis i våran ålder räcker inte endast, du måste äta bra också. Jag rekommenderar inte LCHF dieten dock, inga dieter.

Svar:
Här håller jag inte med alls. LCHF är super för kroppen. Frukt får dessutom mig personligen att må dåligt. (socker)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Köp en hund! Om du inte kan låtsas tillräckligt mycket för att leva den livsstilen ändå. Jag tror inte att det behöver vara skitjobbigt att bibehålla en god kondition. Jag har mina perioder där jag springer/rider/spelar tennis mer eller mindre, men jag är ALLTID ute och går. Promenader VARJE dag. Varje. Och min kondition är alltid fantastisk.

Så jag tror på något så enkelt som vardagsmotion i form av promenader. För om du ska börja sporta/cykla/intervallträna & shit så blir det #1 jobbigt & #2 tillfälligt. Promenader blir en vardag. Något du inte kan leva utan. Jag kan inte sova ordentligt när jag är sjuk, för att jag då bara sitter inne och degar en hel dag. Min kropp är beroende av fysisk aktivitet.

Svar:
Nej fan, ingen hund. Men jag tränar redan på gym: intervaller osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jasse: Tror du inte hon vet vad du menar att hon borde göra? Som sagt förut. Låg vikt ej bevis på god hälsa. Däremot god kondition och andra markörer!

Intervaller! Alltså herregud vad man hatar dem när man håller på. Men efteråt, när astmaflåset gått över, då är det gött som fan. Spring allt vad du kan i 30, jogga sakta i 30, spring igen. Upprepa 6 gånger. Du kommer ca dö. Men det är värt det.

Svar:
Brukar köra tabata! Prova det nån gång: spring 20 sek, vila 10. osv. åtta varv. Sen vilar man en minut innan man kör om.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag går på danskurser, och det funkar väldigt bra! Pardanser alltså, typ gammeldans, bugg, foxtrot, modern vals… Det är så roligt att man glömmer bort att man motionerar, och samtidigt kommer man ut och träffar folk.

Å en sak som typ hjälper mot allt för mig är bodyattack! Alltså ett les millspass och dom körs ju nästan överallt. Men man är helt jävla slut efteråt, första gångerna man kör det, men jag har märkt väldigt snabbt att jag faktiskt klarar fler och fler pass utan att vila och dessutom blivit mycket starkare i rygg, mage och ben! Mitt bästa tips helt klart!

Danskurser är jätteroliga. Bästa danskursen för kondition som jag vart på var nog afrodansen, man skuttar som en tok.

Svar:
Älskar att dansa. Dock så dyyyyyrt i sthlm. Vill dansa afro och magdans.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det har alltid bott en latmask i mig (eller snarare en väldigt stor!!) men i augusti skrev jag in mig på gymmet. I början gick det segt men de senaste 4-5 veckorna så har jag lyckats få in 4-5 gruppträningspass i veckan och jag märker redan skillnad!

Mitt tänk angående vikten har ändrats helt. Numera mäter jag min "framgång" i kondition och styrka istället för i vikten!

Men som många har skrivit innan så tror jag på vardagsmotion för att "boosta hjärtat". Det är ju liksom gratis motion att ta trappor istället för hiss eller att gå till affären istället för att ta bilen (om det nu är möjligt) =)

Jag har ingen som helst självdisciplin, så gruppträningspass passar mig bäst. Mina favoritpass, som gör under för konditionen är dessa: http://www.chippis1972.com/2012/11/attack-vs-combat.html

Jag tyckte combat var så kul att efter tredje gången slutade jag röka efter nästan 25 års bolmande.

Svar:
Gruppträning är faktiskt kul. och så håller man ut hela timmen för det är ju pinsamt att gå ut mitt i passet. När man gymmar är det enklare att sluta när det blir för jobbigt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har nog bara ett tips och det är att försöka röra på sig i alla de situationer man kan. Gå i rask takt när det går (fungerar inte alltid när man har barn som går själva med sig…), spring och lek tafatt med barnen i parken, cykla istället för att ta bussen, hoppa rep ensam eller med barnen.

Vi har högt i tak hemma så jag kan faktiskt hoppa rep inne om jag inte står direkt under våra taklampor… skönt att slippa ge sig ut och springa i mörkret (jag tränar när mina barn har somnat).

Du springer ju redan, vilket är kanon, och det är inte fel att lägga in intervaller i löpträningen. Annars kan jag bara säga Tabata-intervaller! Det finns forskning som visar att det är mycket bra för kondisen. Fullt ös i 20 sek, vila helt i 10 sek, upprepa 8 gånger. Låter kanske inte så jobbigt, men det är det.

Dessa intervaller kan med fördel läggas in i styrketräningspass, de är super att köra på roddmaskinen. Men det funkar också bra att göra hemma, gör t.ex. burpees, hoppa hopprep eller något annat som får upp pulsen. Har du bara tid att köra en omgång är det helt ok, vill du göra fler är det bara att köra på. Finns Tabata Timer-appar att hämta!

Svar:
ÄLSKAR tabata!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Inte så insatt i hur du lever men om du röker, sluta rök – kroppen kan inte ta upp lika mycket syre och de farliga ämnerna i röken skadar kärlväggarna.

Ät mindre socker och mindre LDL-fett (det farliga kolesterolet), detta skadar också kärlväggarna.

LDL-fettet är oftast den stora boven vid hjärtinfarkter då det är detta som leder till åderförkalkning/förfettning och sedan täpper igen dina kranskärl vilket leder till infarkt då hjärtat inte får tillräckligt med syre.

Kondition i samband med styrketräning är jättebra eftersom det stärker hjärtat som muskel och hjälper mot högt blodtryck (skadar också blodkärlen) eftersom hjärtat kan pumpa ut samma mängd blod men i färre slag.

Styrketräningen OCH konditionen gör att dina muskler kan ta åt sig mer syre som kroppen förser den med, om man är otränad kan man inte tillgodose sig allt syre blodet förser musklerna med. Styrkan ökar styrkan helt enkelt och konditionen uthålligheten och du känner att du orkar mer och att du inte blir lika andfådd, därför att musklerna behöver inte lika mycket syre för samma arbete som förut, hjärtat blir starkare och behöver inte pumpa lika fort som förut.

Hoppas någonting i mitt svammel hjälper!

Alltså, jag har ju inga forskningsrapporter att hänvisa till men jag tror att det är viktigt att ha en balans, att man trivs med hur ens liv är ordnat och att man sover ordentligt. Att ni ska flytta till ert drömhus känns som en jättebra idé då!

Tror tålamod äre n dygd faktiskt. Som jag förstått så tränar du ju redan typ löpning, intervaller osv? Varierar du dina intervaller? (Typ backar, längre intervallerm kortare osv). Annars kan du ju köra HIT-träning hemma. 20 sekunder fullt ös (t.ex. upphopp, situps, utfallssteg, burpees, höga knän eller vilka övningar du nu gillar)och 10 sekunder vila. Sen 20 sekunder igen osv. Så kör du några omgångar. Alternativt 50 sekunder fullt ös, 10 sekunder vila. Det får upp pulsen rejält och behöver inte ens ta 20 minuter. 🙂

Annars kan du ju variera din konditionsträning också, slänga in lite spinningpass och liknande om du mest kör löpning.

Överkonsumtionen av salt i vårt samhälle är av de största anledningarna till att hjärt- och kärlsjukdomar påverkar så stor del av befolkningen.

ökat salt intag leder till att njurens reabsoption av vatten ökar (eftersom den vill hålla saltkoncentrationen konstant), detta gör att blodvolymen ökar och därmed också blodtrycket. Blocktrycket är den främsta faktorn som påverkar hjärtat och ischemiska sjukdomar så som arrytmier, angina och hjärtinfarkt.

Men, jag har för mig att du skrivit att ditt blodtryck är ok så jag tror inte du behöver oroa dig för så mycket hjärtfel.

Gymmen brukar ju ha gruppträning och då kan de ha dansklasser med afrodans, det visste du säkert redan men jag säger det ändå.

Svar:
det är sant. Ska kolla med sats.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag håller med dig LD om att Tabataintervaller är ASkul! Jag skulle rekommendera kettlebells i tabatastyle, då får du garanterat upp flåset! Lycka till idag!

Svar:
gud jag dör! Är det bara jag som får ont i magen av kettlesvingar? (dock så kör jag dem)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fryshusets Mikael har jag gått en lektion för i afrikansk dans, och han var fantastisk! 🙂 http://www.kurser.se/Afrikansk_dans_16017.htm

Och jag vet att jag tjatar, MEN Friskis & Svettis har afrikansk dans…! Dom dagskurserna + yoga + medelpass i gympa (kondition+balans+styrka) + gym ingår i deras helårskurs för 3000 kr 🙂 kram

Svar:
haha. men jag tränar ju på sats redan! Friskis ligger inte i älvsjö, därför. vi får se vad som ligger närmast sen när jag flyttar till segersäng.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag kör motionscykel så här års när det blivit för mörkt, kallt och otrevligt på min 2,5km-runda i skogen som jag plågat mig på efter tidningsbudsrundan på morgonen. 3st 3minutrar 3ggr i veckan passar mig bra och då med full rulle med tungt trampmotstånd under dom aktiva 3 minutrarna då förstås. Maxpuls om 30 slag på 10 sekunder ska jag ha efter varje omgång. Sen går jag och mobbar gubben i roddmaskinen som sliter i "årerna" timme efter timme och frågar om det inte är jobbigt att sitta så där. Hahaha..

Svar:
jag får så ont i fitty av cykling. har du nåt tips ang det?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Som någon tidigare nämnt. Intervallträning!

Pulsen ska ligga på en lagom nivå hela tiden.

Så spring ganska fort (70% av maxfart), sedan vila och upprepa.

Man ska ligga på "mjölksyretröskeln". Alltså precis på gränsen till att få mjölksyra. Det tränar konditionen allra bäst! Och spring helst i skogen eller naturen så att syreupptagningsförmågan blir bäst.

Lycka till!:)

Visserligen ett gym-tips, men ett som ger sjukt mycket i både styrka och kondition eftersom man anstränger sig så hårt:

Starting strength. Läs mer: http://www.styrkelabbet.se/starting-strength/

Det är klassiska gym-övningar som både jag och andra i mitt gäng använt för att få känna snabba resultat i både styrka och flås. Har aldrig stött på något så effektivt – man märker hur både styrka, ork och kondition förbättras från vecka till vecka. Eftersom man använder stång och hantlar tränas även handleder och balans.

Svar:
detta inlägg favoritar jag. ska kolla länken. tack!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tror att du är för ung för att vara i nån farozon för ev. hjärtproblem pga. vikten… sen kan inte jag låta bli att tänka på alla rejäla tjockisar jag känner som är friska som nötkärnor, och 50 + och de tunnisar i samma ålder som har allehanda hjärtproblem…. :-/

Jag blev fick veta att jag hade sjukt bra värden i höstas trots övervikten och jag blev jätteglad. Sen vill jag vara smal av andra skäl (te.x kunna rida som folk) men …

Underbar bild på fina tårna!!!! 😀

(jösses? Vad är det här för glatt-hurt-inlägg? Jag som ska vara kritisk… hm.. nåja, jag har det där "lycko-påslaget" just nu, (gravid v. 19-20) så jag får väl skylla på det?)

Svar:
anledningen till att jag oroar mig för hjärtat är inte vikten egentligen utan det faktum att jag aldrig, under hela mitt liv, tränat kondition och alltid varit i ganska usel shape. (sen rökte jag i många år också) och nu med stigande ålder så börjar jag oroa mig för att vara klen. Hade jag iallafall varit aktiv som yngre så hade jag haft en bättre grund men jag skulle inte bli förvånad om mitt hjärta var lika litet och underutvecklad som en valnöt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

En liten bit mörk choklad varje dag är bra för hjärtat. Det gynnar lägre blodsocker och lägre nivåer av det dåliga kolesterolet. Lev så aktivt som möjligt, promenader ökar blodcirkulationen. Allsidig kost. Le! Leenden är bra för att stressa av, känner du inte för att le så forcera fram ett leende, man aktiverar bra muskler med ett leende 🙂

Svar:
Ler alltid mycket! Behöver dock inga ursäkter för att snaska choklad!!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

För mig är verkligen A och O att det är roligt. Beundrar de som fixar att gymma på egen hand, men jag känner mig själv – så fort det känns det minsta jobbigt ger jag upp. Samma med löpning. Grupptryck kan vara bra ibland… Har t o m deltagit i en del combatmaraton – tvåtimmars och tretimmars! Min mardröm att att råka ut för någon skada eller att bli förkyld, för det påverkar mitt humör och allmänna mående enormt negativt om jag inte kan träna. För 2.5 år sedan hade ovanstående rader varit helt osannolika för mig att skriva, förresten. Värre soffpotatis än jag fanns inte…

Svar:
du, jag tränade karate som 18åring. 2 – 3 timmars pass utan vila. Fy helvete. dock kul. Åkte även på träningsläger två gånger om året. HELDAGAR med karate. Fan vad jag saknar det nu när jag tänker efter.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Du har ju fått så många bra tips så jag vill bara peppa lite till. Salt kan vara dåligt för hjärtat, man vet inte riktigt, toppforskare tvistar liksom om det, men i ett i-land är det mkt sällan man får brist så då kan man lika gärna dra ned på det.

Absolut viktigast efter att röra på sig är att göra det varje dag, minst 30 minuter (behöver inte vara så värst intensivt men något pulshöjande).

Efter 4 timmars stillasittande ökar risker för sjukdomar i hjärta och kärl markant. Tabata är favorit här med, älskar också spinning, blir som meditation nästan och man kan anpassa efter sig själv. Har inte ditt gym afrodans eller liknande som gruppass? Ridning som någon skrev är ju även guld för bål/core-muskulaturen. Håll nere intag av Omega-6-fetter.

Är det så att du är deprimerad försök att få hjälp (kbt eller mediciner ett tag) att gå runt och må skit sliter också på hjärthälsan och är ju rena döden för motivationen.

Lycka till, hejjar på dig!!

Om du inte har läst den än, köp The Primal Blueprint av Mark Sisson! (även på http://www.marksdailyapple.com ) Han är inne på en LCHF-liknande lifsstil, men går såå mycket längre när det gäller hälsa. Vikten av sömn, lek, solljus och träning utöver kosten!

Och hans syn på träningen är synnerligen fräsch, övertygande och framförallt frikopplad från jättelånga joggrundor och gym fyra gånger i veckan! Läs den, den förändrade min syn på livet (no kidding!)

Svar:
tack för tipset! Ja, jag efterlyser en mer helhetssyn på hälsan.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Power walks blandat med löpning/intervaller för frisk luft (gymmet funkar väl också).

Fast mitt bästa tips är att alltid vara uppdaterad på spotify/itunes eller vad man nu har, se till att man har bra musik som man tycker om i hörlurarna. Jag ser framemot min träning varje dag för då får jag en timme själv med min musik 🙂

Om du vill dansa afro så finns det på Friskis och Svettis. Nu tränar du ju på sats, men kanske har något av deras gym afrodans som gruppträning?

I annat fall kan jag rekommendera att byta gym till f&s så får du två i ett (samt att Friskis är lite billigare än SATS) 🙂

Afrodans är enormt kul (när man hittat rätt ledare, det finns bättre och sämre).

Fantastiskt för konditionen, enormt bra styrka i ben, rumpa, rygg, man har roligt precis hela tiden och känner sig dessutom sexig för hela känslan är "Jag njuter av allt denna kropp kan göra!"

Min favoritkonditionsträning är simning. Sjukt bra träning för hela kroppen, får upp flåset rejält samtidigt som musklerna tränas. Man kan anpassa fart, längd och ansträngningsnivå som man vill och det är minimal skaderisk. Behövs ingen utrustning eller uppsättning kläder förutom en baddräkt. Jag gillar att man knappt märker hur effektivt det är (dvs man känner ingen svett eller riktigt hur trött man är) förrän man stiger upp. Dessutom är det en så prestigelös stämning där i bassängen, det är gamla och unga och män och kvinnor tillsammans och alla kör i sin takt och ingen är stylad.

Intervaller har ju alla nämnt, jobbigt men bra. Det finns väl någon övning som heter "idioten" också, man ska springa fram och tillbaka mellan markeringar. Fotbollsträningarna brukade avslutas med denna övning, flåsade man inte innan så gjorde man det efteråt, flåsade man innan så kippade man efter luft när övningen var över.

Jag får också sjukt ont runt om fittan av spinning, är övertygad om att det är min kropp som skyddar mig från eländet.

Ett sunt leverne, motion och en meningsfull tillvaro är den bästa medicinen, brukar min mamma säga. Jag tror att hon har en poäng där.

Du kanske kan pröva på "From couch to 5k" har själv inte prövat det, men den säger ju i princip att du kommer få ökad kondition. Bara google it, så ser du instruktioner (obs ej konstiga instruktioner….)

Jag jobbar på en hjärtintensivavdelning, där rekommenderar vi 30min "vardagsträning" varje dag typ promenader å sen typ 3 styrke pass/vecka (men att hinna allt asså!) sen för mkt salt i maten eller överlag kan på sikt ge högt blodtryck, samma sak gäller fet mat tyvärr då det onda kolesterolet är det som gör attdet blir förträgningar i kranskärlen = hjärtinfarkt..

Så vi gillar inte lchf men sålänge man har koll på kolesterolet och motionerar så ska det nog gå bra.

Intervall träning är ju himla bra också.

Gillar dig! Följt dig ett tag men första gången jag kommenterade nu faktiskt..

jag får så ont i fitty av cykling. har du nåt tips ang det? LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Får du!? Jag är kille men om jag fick ont i pungen eller bara ändan för några minuter på motionscykel skulle jag nog söka för det. Kan ju inte vara helt normalt väl?

Svar:
jo det är normalt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag älskar löpning så jag rekommenderar det. Dock är det viktigt att göra det lustfyllt och kul, dvs variera mellan långa/korta pass, intervaller/låg intensiva pass. Variera sträckorna. Det bästa är om du kan hitta någon att springa med, då blir det både träning och socialt häng samtidigt;)

Ang cykling så är mitt tips att använda vaderade cykelbyxor och/eller gelesadel. När jag cyklade vätternrundan så använde jag både vadderade byxor och gelesadel samt smorde in mig med vaselin:) Funkade finfint.

Lycka till med träning och hoppas att testet går bra! Grym blogg btw.

Jag har förändrat min livsstil sen jag började med zumba. Vi bränner 1000-1500 kcal per pass (har hjärtmonitor), och har så jäkla kul! Har nu utbildat mig till instruktör, och har en klass på 60-90 pers två gånger i veckan (plus en klass jag kör som "elev", och ett danspass!). Jag kan rekommendera ett BRA zumbapass (en kan få pröva sig fram, det finns mycket dålig zumba där ute!), det kan verkligen göra skillnad!

Nu har ju en massa kommenterat och säkert gett en massa supertips (som jag inte läst).

Såg dock i en kommentar till en kommentar att du tränar intervaller. Det var det tips jag tänkte ge dig, för personligen tycker jag att konditionsträning är värre än både pest och kolera och föredrar att inte ägna timmar åt den typen av träning. Finns massa olika sätt att variera sin intervallträning på. Ladda ner Tabata-appen! Det är en intervallklocka kan man säga, som piper när det är dags att köra järnet eller vila. Slipper man tänka också, awesomeness om du frågar mig 😛

Det här är min hälsomålsättning (inte där, men på väg):

Ashtanga vinyasa yoga för muskler och smidighet (jobbigare än vad man tror), motverkar dessutom skador. Man kan gå en grundkurs och fortsätta gratis hemma sen.

Jogga (eller motionscykel om man inte vill ut på vintern). Längdskidor är superbra, men trååååkigt.

Minst ett halvt kilo grönt(helst eko och i olika färger)per dag. Och det lyxiga: en halv dl rött vin/dag (kvinnor, män ca 1 dl), några rutor mörk (minst 70%) choklad och en eller två koppar kaffe/te.

Och, nästan det viktigaste, stressa mindre. Min pappa var i bra form, men fick hjärtproblem pga ett mycket stressigt jobb. Nu jobbar han mindre och är frisk.

Har du testat gelesadel på spinningen? Har flertalet motionärer på Friskis som har med sig egna och drar på innan passet. Även spinningtajts/trosor med extra vaddering rek. Finns tajts på H&M och craft har boxertrosor man kan ha under vilka träningsbrallor som helst.

Jag får då också ont i fittan av att cykla, och röven! Motionscykla fungerar inte för mig då dessa jäkla sadlar är alldeles för små!

Jag tycker föressten att dom här (skit nu minns jag inte namnet på dom!! :P) Men man står på två "pedaler" och rör sig, ungefär samma rörelse som en cykel men utan att sitta ner. Dom är jättebra för konditionen tycker jag. Min kondis har alltid sugit men den blev bättre med dessa.

Om nu någon fattar vad jag menar. (senila jag…)

Helt normalt att få ont av cykling! Inget att söka för som Anonym tror 😉 Borde tom va ännu vanligare för killar tänker jag?

Jag har inget tips direkt, förutom att ha en cykel med bred och mjuk sadel! Men cyklar man längre sträckor kanske det göt ont ändå?

Nu orkade jag inte riktigt läsa hela vägen. Men såg att du går på sats iaf. Det gör jag med och eftersom jag är en sällsynt lat människa som maskar om jag inte tränar i grupp och slutar på alla pass jag inte tycker är roliga så vill jag tipsa om zumba! Jag älskar det! Men, det är ju ingen "standardklass" utan alla kör olika så man kan få testa lite olika instruktörer, tycker det är stor skillnad mellan dom…

Ja om man ska sitta länge på sadeln ja. Men nu tala jag ju om 3 minuters intervaller några ggr i veckan och för det behövs fan i mig inga jävla vadderade byxer med vasselin och gele för den som är normal i underredet. För er som vill söndagscykla 1 timme eller 2 samtidigt som ni dricker kaffe och läser tidningen var inte mitt ursprungsinlägg ämnat åt. Ni får ont därför att ni är otränade i stjärten helt enkelt. Skulle jag förmodligen också få om jag satt längre än 30 minuter.

Fast på långtidsekg ser man om man har någon rytmrubbning, inte om man löper risk för hjärtinfarkt. Just saying.

Svar:
jajajaja inte fan vet jag vad det är till för. de vill kolla om nåt är typ fel antar jag?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Prova någon gruppträning du aldrig har testat förut! Har dålig koll på gruppträning, så jag vet inte vad som är vad. Finns säkert något skoj du inte har testat än ^^ Annars måste jag fortsätta hylla simning som en av de bästa träningsformerna. Tränar i princip hela kroppen, väldigt liten risk för skador (möjligen nackspärr för alla som kör bröstsim med huvudet ovanför vattenytan), flexivelt då det bara är att gå till simhallen när det passar. Min mor gick på vuxencrawlskola och var väldigt exalterad ^^ Finns förstås vattengympa och liknande också. Fast du kanske har provat vattenträning och tycker att det är skittråkigt, ignorera detta i så fall x)

För mig är simning helt kasst. Får röda ögon och alltid en massa kallsupar så man helt kommer av sig. Och sen blir jag matt i hela kroppen efteråt samt börjar frysa okontrollerat. Fyfan. En plåga är det.

Angående det där med cykling, på mitt gym (24/7) har de såna motionscyklar med en hel….sits? Inte en sadel utan ett säte liksom, så sitter man som i en stol och cyklar lite bakåtlutad. Det är de enda cyklarna jag kan använda, vanliga motionscyklar får man ju ont i rumpan av på 3 sekunder 😀

Wigwag: Simning handlar mycket om att träna in rätt teknik, liksom löpning blir lättare när man har tränat in bra löpsteg ^^ Och att våga ha simglasögon och gärna badmössa även om man anser sig se ut som en flugsvamp i den utstyrseln. (Fast då har jag tränat simning på relativt hög nivå i åtta år, är givetvis inte helt opartisk XD) Som alltid passar allt inte för alla – Jag älskar skidåkning, men min astma gör inte det… Kan typ inte andas en vecka efter en tur på längdskidor.

Sjuuukt rolig konditionsträning är samba! Det ser enkelt ut men är superansträngande. Mycket svettigare än magdans och afrikansk dans. Samba de Souza i Stockholm har bra pris tycker jag! Dra med dig en kompis! Det är lite knepigt (men kul) i början och även på nybörjarkursen så är det några som är jätteduktiga eftersom de går dubbla pass SÅ bli inte skrämd av dem som står och tokshakear. http://sambadesouza.webs.com/sambakurser.htm

Hjärtklappningsattacker på kvällen brukar i de allra flesta fall orsakas av stress. Jättejättevanligt även för ett friskt hjärta.

Så en översyn av vardagen och dess rutiner kanske skulle hjälpa dig att skapa en bättre rytm. Finns utrymme att andas, vila under dagen, sova ordentligt på natten?

Men jättebra att ni gör en ordentlig utredning.

Lycka till.

/Doktorn

Var hos en sjukgymnaststudent som testade min kondis och sedan hade ett motiverat samtal med mig om vad man kan förbättra. Och cykling ska vara det bästa för kroppen när man konditionstränar, det ska tydligen inte slita så mycket på knäna.

:))

Jag förstår vad du menar om ont i fittan av att cykla, jag får det i perioder och jag cyklar mycket så det är irriterande. Några grejer har jag dock observerat. 1. Har man minsta tendens till svamp eller av någon annan anledning lite sämre lubrikation så blir det lätt skav. Avhjälpes med att smörja med olja innan cyklingen. 2. Är man hårig därnere så kan man bli luggad av cykling. För mig räcker det att flytta håren som blir lättast luggade åt sidan men man kan ju trimma håret om man har stora problem. 3. Bättre sadel eller cykelbyxor, jag tror mest på cykelbyxor om ens sadel inte är mördande dålig. Man kan ha ett par vanliga byxor med tunna sömmar över om man inte vill hänga ut röven så totalt som man annars gör i cykelbyxor, eller så kan man vara så galen som jag och cykla i kjol då syns inga cykelbyxor heller.

Ät vegetabiliskt.

Äter du redan vegetarisk kost så ta det ett steg till en period. Det brukar ha en väldigt positiv effekt på hälsan. Se bara till att inte enbart utesluta kött eller ovo/laktoprodukter utan att ersätta dem för att inte åka på näringsbrist.

Jag har byggt upp min kondis genom att gå på Spinn Bas på Friskis (Roliga ledare med en inställning som är mycket lik den du själv har, iaf där jag bor, dvs att träna i syfte att bygga upp konditionen, må bra och bli stark), jag kände inte av några prestationskrav i början, men blev peppad av de härliga ledarna och bra musik! Skönt att de släcker ned lite i salen också, man känner sig inte lika uttittad som på t ex ett löpband. Jag har gått på spinning i ca 2 månader ca två gånger i veckan och har precis börjat variera med löpbandet.

Ät hummus. Kikärter tar bort det dåliga kolestrolet och ät regelbundet. Sju gånger om dagen och små mängder.

Cykla det gör att du får runt blodet i kroppen. Stödstrumpor hjälper blodtrycket.

Promenera 30 min om dagen.

Mindfullness.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *