Kategorier
Vardagstrams

Apropå att överleva med halv hjärna….

Jo jag vet att jag suger på källhänvisningar ibland, men ni vet hur det kan vara emellanåt – man läser så förbannat mycket och glömmer bort var man hittat kunskapen.
 
När det gäller hjärnans plasticitet och funktioner är jag lika blåst som vem som helst, VAD FAN VET JAG, men när jag jobbade med autistiska barn så fick vi mycket information om just hjärnans förmåga att hitta nya vägar, dels för att man tror att just hjärnans plasticitet kan ha nåt med Autism att göra men också för att plasticiteten i sig är nyckeln till autistiska barns ”tillfrisknande” (ett ord jag inte vill använda när det gäller autism, eftersom att det inte är vare sig en sjukdom eller nåt man behöver botas ifrån – däremot få hjälp att öppna upp sig. Men mer om det nån annan gång. FAN vad jag saknar mitt gamla jobb.) eftersom att autistiska barns hjärnor hittar nya vägar och omprogramerar sig själva vid intensivt arbete. Osv. Men eventuella källor har jag tappat bort för länge sedan. Tyvärr. 
 
Men jaja, jag har hittat det här och det är ju så jävla intressant!
 
 
 
Läs också: (klicka på bilden)
 
 
 
 

 
 
(Tack Sonica Lo för tipset!)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Apropå att överleva med halv hjärna….”

Som länkade på Kvinnopartaj ja.

Brukar signera med "Lo" men så såg jag att någon annan också gjorde det här så var ju tvungen att hitta på ngt annat.

Gillar att du har så bra koll på autism btw, något av ett intresse för mig. Avskyr också när folk vill "bota" autism. Autism lever man med hela livet men kan vara mer eller mindre högfungerande och kan lära sig hantera det mer eller mindre bra.

Svar:
Jag hatar mest synen på att människan och autismen är skilda, att personen är "fången" i autismen. "Mitt barn finns därinne nånstans!" NEJ DITT BARN ÄR PRECIS HÄR! Därför är jag himla kritiskt till IBT och andra metoder som ska dressera barnen till "rätt" beteende och är istället stor förespråkare för son-rise där barnet bejakas och accepteras. (och genom det uppmuntras att öppna sig osv)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hade varit asnajs om du ville skriva mer om ditt gamla jobb (vad det nu var hehe) och autism. Typ hur du tycker man ska hantera autistiska barn/tycker om de vanliga behandlingarna. Det är otroligt intressant, och särskilt då jag har en bonus-son som har en autistisk "störning".

Första gången jag fick nys om sånt här var under ett Greys anatomy avsnitt, där de opererade bort ena hjärnhalvan. Sen började jag snoka runt, för hur fantastiskt var inte detta liksom?! Rock and Roll science- eller hur är det man säger? 🙂

dock ett litet påpekande. Var snäll och släng dig inte med ordet "autism" utan specificering, särskilt inte när du pratar om gravt autistiska barn som är svåra att få kontakt med. det bara spär på missuppfattningen att autism är en funktionsnedsättning som alltid innebär att man är socialt avskärmad. innan jag fick ett barn med autism trodde jag, som de flesta andra, att har man autism så sitter man med ryggen mot folk i ett hörn & snurrar på leksaksbilens hjul i timmar, och när man blir vuxen är man typ som Rainman. Nu vet jag att autism är ett SPEKTRUM, där det ibland knappt märks för en utomstående om man är av den högfungerande typen. vår sons funktionsnedsättning yttrar sig mest i beteenden som liknar adhd, men det är autism han har (och ev adhd som tilläggsdiagnos, men det ser man senare, han är 4 år nu).

så, planerar du att skriva om autism nåt mer så var tydlig med att det är ett spektrum!

För den intresserade: (från http://www.lul.se/sv/Kampanjwebbar/Infoteket/Funktionsnedsattningar/Autism/Faktablad-om-autism/Vad-ar-autism/)

(2013 kommer de nu ingående fyra diagnoser inom autismspektrum alla heta "Autismspektrumtillstånd")

"Autism förekommer i olika grader från svår till lindrig. Lindrig autism kallas ibland högfungerande autism och används ofta synonymt med Aspergers syndrom. En gemensam benämning för autistiskt syndrom och Aspergers syndrom är autismspektrumstörning. De flesta personer med autism har också utvecklingsstörning. Andelen personer med autism som även har utvecklingsstörning beräknas vara 70%. Graden av utvecklingsstörning kan vara mycket varierande, från lindrig till svår.

Barn med autism har brister i grundläggande förmågor för inlärning som inte enbart hänger ihop med utvecklingsstörningen. Svårigheterna vid inlärning handlar om att inte kunna rikta och behålla uppmärksamheten på saker de ska lära sig. De har svårt att lära sig spontant genom imitation, d v s att se på hur andra gör och göra likadant. De har också svårt att generalisera, d v s att använda det de lärt sig i andra situationer och med andra personer än i den situation de lärde sig en sak. Personer med autism är i hög grad beroende av att få bekräftat av sin omgivning om de gör rätt.

En annan vanlig svårighet som finns tillsammans med autism är hyperaktivitet. Personen kan vara motoriskt orolig, ständigt i farten och svår att nå. Omkring en tredjedel av dem som har autism har också epilepsi. Mat- och sömnstörningar är också vanligt förekommande problem.

Personer med autism har särskilt svårt att uppfatta ett helt sammanhang även om de kan vara bra på att uppfatta detaljer. De har svårt att uppfatta det de hör och har ofta lättare för det de kan se. De kan också ha svårigheter med tolkning från andra sinnen som känsel, lukt och smak."

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *