Kategorier
Vardagstrams

Kan vi inte bara låta kroppen vara?

”Hylla kvinnokroppen, oavsett form” säger Lady Gaga och alla ba ”ohhhhhhh ja tjohoo så gör vi!!!!”. Men jag fattar faktiskt inte varför kvinnokroppen ska hyllas alls. Ja, möjligtvis p.g.a barnaalstrande/mjölkproducerande egenskaper, men utöver det ser jag verkligen ingen poäng.
 
Det är en kropp. Alla har en. Ju mindre fokus och ”hyllande” av kvinnokroppen desto bättre känner jag. Kan vi inte bara låta den va liksom?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kan vi inte bara låta kroppen vara?”

kroppen är ett verktyg, ett färdmedel. det enda viktiga är att kroppen får användas, upptäckas med och att vi bara accepterar att kroppen är inget som ska se ut, utom något som ska göra.

hylla personer och deras handlingar istället för kroppar.

jag förstår vad du menar, och jag håller med dig, men jag tror tyvärr att det är svårt att ignorera kroppen och dess utseende på grund utav träning samt att vi tänder på olika saker.

LD, du får gärna läsa mitt inlägg om att vara kvinna. det här absolut ingen reklam allmänt, jag skulle bli mycket glad om du tog dig tid och läste (och kanskekanske skrev lite om vad du tycker, om du håller med osv): http://lisaborjegren.blo.gg/2012/october/att-vara-kvinna.html#comment

Mja, jag tycker nog det är bra att kunna hylla kroppen. Det är ju en fantastisk makapär som gör en hel massa skithäftiga saker.

Däremot tycker jag inte kvinnokroppen specifikt behöver hyllas.

Och för mig blir det problematiskt att lyfta fram barnmakandet specifikt, är då de som inte kan bli med barn/föda barn inte lika bra?

Svar:
Om jag hade hyllat en idrottare, hade du frågat samma sak då? Förmågan att vara gravid, bära ett barn och föda det ÄR fantastiskt. Att lyfta det säger ingenting om andra.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vet inte om jag vill nonchalera den men jag fattar vad du menar. det är ju alltid enklare om inget av kroppskoll är med när man umgås med folk. men absolut inte hylla bara kvinnokroppen annat än för barnfödande mm men kanske hylla alla kroppar. men sant jag vill ju inte hylla alla manskroppar. jag vill hylla muskliga, tatuerade, starka, gärna lite feta kroppar så visst jag är med på inte hylla några då.

Jag ser lika lite anledning till att hylla min kvinnliga kropp som att hylla min hunds kropp eller min faders kropp. Visst tycker jag att kroppen skall uppskattas och tas om hand men att hylla den är ju ren överdrift.

Jag ser ingenting emot allmänt kroppshyllande! Vad vore t ex konsten (i dess breda mening oavsett genre) utan kroppshyllningar? Nada! Det är ingenting man ba går och gör utan hur ofta kan man låta bli att hylla nåt man tycker är vackert? Sen vet jag inte riktigt varför man skulle hylla kvinnokroppen för dess barnafödande (även om det är en sjujäkla slitgöra, det fattar jag väl!) mer än manskroppen för dess spermaproducerande? Det är ju lite som att hylla bina för honung. Det är ju sånt vi folks gör – föder barn – och vi gör det för vår egen (dvs. mänsklighetens) skull. Inget onormalt i det. Äsch, det jag ville sagt iaf att jag inte ser nåt fel i kroppshyllningar (speciellt av Lady Gaga som verkligen inte ser skillnad på folks & freaks i sina låtar), inte i trädhyllningar, inte i bäbishyllningar etc. Men jag fattar din poäng, att det är smått tröttsamt med att just kvinnans kropp hyllas (=sexualiseras) för jämnan.

ha!

underbart. du rakar inte benen, jag har slutat trimma ryggen. jag är som en björn. hårig överallt.

Det skulle ta mig timmar att ta bort.

if you cant fight em, join em.

idag benar jag ut hur många barn som är lagom på min blogg.

puss / dan-syndrom

Men om man hyllar kvinnokroppen, i mina ögon så betyder det att visa upp en bredd av olika kvinnors kroppar i lämpliga sammanhang, så lär det väl ändå ha positiva effekter på bilden av kvinnor och våra kroppar?

Svar:
Jag tror faktiskt inte det eftersom att det ändå lägger fokus på kroppen.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

jag håller med dig till viss del. i mitt fall är det nog aningen mer unikt. jag KAN inte låta min kropp vara, eftersom jag är född med fel förutsättningar. jag är nog lite mer kroppsfixerad just för den sakens skull. jag hade önskat att jag bara kunde låta den vara och inte behöva utsätta mig för testosteronbehandling och operationer för att ta bort de där obehagen som hänger på överkroppen. men jag KAN inte. jag måste få bli hel.

i övrigt, JA. låt kroppen vara. det hade jag gjort, om jag hade kunnat. jag tycker om dina värderingar och dina tankesätt, Lady. i really do. men jag måste fråga; tycker du att detta gäller alla vi som föddes i ’fel’ kroppar också? för det är ju just för kroppens skull som vi känner att vi måste förändra och försöka lyfta fram det manliga/kvinnliga inom oss.

Jag håller inte riktigt med. Efter mina ryggproblem som bland annat ledde till ett delvis förlamat ben och svåra smärtor så vill jag hylla min kropp varje dag som går utan smärta. Jag vill hylla min kropp för att den klarar av att träna, ta mig till olika ställen osv.

Samtidigt som jag inte tycker att kroppens utseende måste spegla personens insida har jag också svårt att se kropp och knopp som två olika saker. I min värld är det en enhet som samarbetar med varandra.

Grejen är ju att de kroppshyllningar som bla.a Gaga uppmuntrar till är direkt utseendemässiga (att alla får se ut hur de vill blablabla), det har noll och ingenting att göra med att hylla kroppar för vad de är kapabla till. Vafan, vem står vid sidlinjen när Carlonia Klüft slår världsrekord och bara "Wohooo, heja karros kropp!"? Hade hon däremot vikt ut sig så…..Och därför är det snedvridet.

Hur orkar du vara så fruktansvärt negativ?

Svar:
Hur orkar du gnälla på min sk negativitet? Och negativ? Jag är medveten om olika samhällsproblem och strukturer. Jag går inte genom livet med rosafärgade skygglappar. Och det vill jag inte heller. Jag orkar för att jag bryr mig.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hm, jag vet inte, kan ju ha misstolkat LD… Men till er som påpekat ifall er kropp inte ska räknas för att ni är födda i fel sort, eller har något handikapp… Jag tänker att man kan hylla starka människor, som fixar att gå emot ideal eller som står upp för sina rättigheter. Men att enbart hylla en kropp, det är ju fortfarande att fokusera på utseende. Skulle man inte göra det, inte fokusera på alla som inte följer normen, eller de som gör det, så kanske skulle minska? Känner att jag har svårt att formulera mig och får inte riktigt ord på mina tankar, men ville ändå kommentera. Och att dessutom ENDAST hylla kvinnokroppen… som sagt, alla har en. Vad finns det egentligen att hylla? Sedan så har jag svårt att ta till mig det Lady Gaga säger för att hon är snygg och smal, passar in i formen för hur en kvinna ska se ut enligt rådande normer liksom.

Måste hålla med Emma nu. Herregud.

Svar:
Ja herregud! Läs nån bubbelgumsblogg istället för min då. HÄR ÄR DET NEGATIVITET som gäller emellanåt. Deal with it liksom. Eller fuck off.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

A-fucking-men!

Er så himla less på hele "every body is beautiful <3" tjatet, er ikke det at jeg ikke holder med, men hvorfor skal det vær så forbannet viktig i det hele tatt? Kan vi slutte å prate om at alle kvinner er vakre og fantastiske og sexy og heller prate om at vi kan være mer enn bare fine saker å kikke på?

Svar:
JA!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Maggie: Så om man hör till normen får man inte säga sin åsikt? Konstigt att säga att Lady Gaga hör till normen förresten, med tanke på att hon ständigt bekämpar den. Men just viktmässigt finns det väl ingen anledning för henne att göra det, med tanke på det jobb hon har.

Svar:
det är enkelt att "bekämpa normer" när man passar in i dem.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Känns väldigt tydligt att många har svårt att förhålla sig till kvinnokroppen utan att värdera den (genom hyllanden eller kritik). Oavsett hur det görs anser jag att det är att reducera individer till kroppar i första hand och därmed flytta fokus från vad de har att säga och all den kompetens de besitter. Det tillför alltså ingenting till jämställdheten.

Svar:
Jag märker också det här och det är så himla skevt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag hyllar min egen kropp i det tysta – som min personlighet o.s.v – klart man ska va stolt över sig själv men det skulle vara skönt att slippa all fokus på människorkroppen överhuvudtaget – everyone has a body så nog finns det annat att hylla kan jag tycka?

Håller för övrigt inte riktigt med LD här. Jag förstår tanken, men samtidigt är de flesta av oss människor som uppskattar kroppar genom att se på dem konstnärligt eller sexuellt, exempelvis. Jag tänker fan inte sluta uppskatta andras kroppar, de är ju vackra! Jag inspireras av dem när jag tecknar och tänder på dem när jag är på det humöret. Att Lady Gaga säger att just alla kvinnors kroppar ska hyllas är ju för att kvinnors kroppar är de som kritiseras mest. Det är ju underförstått att hon tycker att ALLAS kroppar ska hyllas och att ingens ska kritiseras. Dessutom känns det lite löjligt att gå emot ett sånt uttalande, Lady Gaga försöker förändra normen och intoleransen mot minoriteter, DET bör väl hyllas? Det är ju dessutom lite mer realistiskt att tro att folk i alla fall kan sluta kritisera varandras utseende, än att folk ska sluta värdera varandras kroppar över huvud taget? Men jag gillar diskussionen, Lady D mot Lady G liksom!

Svar:
Jag tycker att vi ska börja tala om hur våra kroppar KÄNNS och hur vi MÅR istället för att visa upp oss.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fast anledningen till att hon la ut bilderna på sig själv var för att pressen skrev så mycket om hennes kropp. Vilket hon tacklade från början med att säga att hon inte bryr sig vad någon tycker om hennes kropp.

Sedan när de fortsatte så la hon bara ut en bild på sig själv och uppmanade andra att göra samma sak för att visa att alla inte ser ut som modeller.

Jag tycker iaf att det hon gjorde var bra och efter jag har tittat på alla bilderna så mår jag mycket bättre med hur jag ser ut.

Inte för att andra är "lika fula" utan för att jag nu ser att inte ens en artist har en perfekt kropp utan hon ser ut som vem som helst. Tycker inte det är något fel att visa hur olika människor ser u.

Svar:
Lady Gaga har en perfekt kropp. Jag mår definitivt inte bättre av att se hennes.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lady D: Fast vadå, det Lady G passar in i normmässigt är ju hennes kroppsform. Ska hon gå upp en massa i vikt bara för att få säga vad hon tycker? Det är ju varken hälsosamt eller funkar med hennes jobb där hon rör sig väldigt mycket och måste orka dansa. Och man kan väl göra det (prata om hur man mår) OCKSÅ? Det ena utesluter inte det andra. Hon har ju till och med fått priser för att hon kämpar mot intolerans och får människor att MÅ bättre.

Svar:
Nej det har jag verkligen inte sagt. Det är jättebra att hon jobbar mot normer, men att visa upp sin normativa perfekta kropp är inte ett bra verktyg om man vill flytta bort fokusen från kvinnors kroppskrav.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Om vi vänder på steken : "Hylla manskroppen oavsett form " säger tex. Robbie Williams…inte direkt ett uttalande man får se varje dag och det säger väl allt om hur jävla snedvridet detta är.

Svar:
Bingo!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Julia, nej, klart man får ha en åsikt. Men som LD skrev, det är lätt att ha en åsikt när man faktiskt passar in och bilderna hon lagt ut visar en vältränad och smal kropp. Googlade lite för att hitta vad det här handlade om och kunde läsa mig till att hon blev kritiserad för att ha gått upp i vikt. Jättelöjligt! Men sedan läste jag också att hon i ett uttalande sagt att hon för tillfället bantar, för att hon själv tycker att hon gått upp i vikt. Det blir lite dubbelt då.

Alltså, tanken är väl god men otillräcklig. Tanken är väl att man skall visa alla att de duger, att deras kroppar duger, precis som de är. Tanken är väl att alla skall vara stolta över sina kroppar och därför gladare och starkare eftersom de inte är tyngda av skam över sina dallriga magar eller feta lår. Sedan kan man ju titta på fenomenet kvinnokroppshyllande och fundera över hur länge man realistiskt kan räkna med att man kommer att hylla dallriga magar jämfört med hur länge man kommer att hylla platta magar, och då känns det otillräckligt att man hyllar magar alls. Kommer det verkligen att leda till att man kan känna sig stolt över sin mage i det långa loppet, eller kommer det att vara som när skattefuskande miljardärer donerar pengar till sjukhus – en god gärning som i det långa loppet inte kommer att förändra ett dugg, framförd av de människor som står vid kärnan av problemet?

Får jag bara ställa en fråga, När du säger där uppe att Lady GaGa har en perfekt kropp. Vad menar du?

Trodde att hela det här inlägget handlade om att man inte ska lägga något värde i hur en kvinnokopp ser ut/har för former. Eller har jag missupfattat?

Vad är det som gör att lady gagas kropp är perfekt och inte din till exempel? Jag vet att hennes är inom normen men att du själv sa det fick mig att hajja till. Så länge man är frisk och och mår bra så borde väll kroppen bli kallad perfekt?=)

Som sagt jag undrade bara hur du menar.

Vill även tillägga att jag älskar din blogg, den får mig alltid att tänka till. Tack! Ha det så bra! 🙂

Svar:
Du vet nog precis hur jag menar om du tänker efter.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Kroppar är en källa till glädje och njutning, både egna och andras, både kvinnors och mäns. Jag tycker de ska hyllas!

Jag tycker om en människa för den den är, vad denne säger och gör. Jag tycker om vackra ting, även kroppar. Om en människa är intressant och trevlig uppfattar jag den ofta som (estetiskt) vacker. Och det omvända, oavsett om de ligger inom norm eller inte. Min älskare (partner? SO? vad man nu säger som vuxen…) är långt ifrån normen men enormt tilltalande för mina sinnen.

Min kropp är skadad, sjuk och dysfunktionell. Den ger mig mycket smärta och obehag. Men för mig gör det kroppar än mer tilltalande. Andras när jag genom dem kan njuta av sådant min inte förmår, min när den genom olika aktiviteter kan vara till glädje snarare än sorg.

Men visst vore det underbart om fler kroppar kunde vara accepterade. Jag skulle älska att se alla typer representerade i t.ex. mode, se att kläder kan vara vackra och bärbara för alla de fantastiska typer av människor som finns. Inte som en gimmick, utan som ett långvarigt och naturligt ställningstagande för kroppar. Vi har dem alla. Låt oss hylla dem och njuta av dem!

Jag förstår att vissa kan se Lady Gagas uttalande som en bra och nyttig hyllning till kroppen. När jag läser ditt inlägg, Lady D, så förstår jag att Lady Gaga var ett exempel och det handlar om den generella hyllningen/exploateringen (beror på hur man ser det) av kroppen. Oftast så är det ju ett mönster, i och med att man visar upp sin kropp offentligt och då ska precis varenda människa tycka något om den. Även om man kanske står naken och snackar om atomkraft på ett konvent som rör kärnkraftsfrågan. Det kanske blir mer konstruktiv feedback till Lady Gaga om hon tog bort fokuset från hennes kropp, samtidigt så är vi oerhört ytliga när vi bedömer människor i det offentliga. Så det krävs väl lite skärpning från det andra hållet också.

Jag undrar hur du ser på idealen och strukturen i samhället och den egna individens val. Det jeg menar är att jag kan tycka att det är fel och destruktivt med t.ex. silikonbröst och andra skönhetsoperationer, men jag vill samtidigt inte belasta och racka ner på en person som har valt att göra detta. Jag har bara svårt att formulera mina tankar, kanske du kan komma med en synpunkt?

Svar:
Jag kritiserar aldrig personerna som utför ingrepp eller följer normer. Däremot så efterlyser jag lite självrannsakan. Nån slags ansvarskänsla, även om jag också är försiktig med att utkräva det. För mig personligen är det viktigt att jag är medveten om vad mina personliga val sänder för budskap till människor runt mig och mina barn då framförallt. Hur lär jag mina barn att vi duger som de är om jag t.ex sminkar mig varje dag eller rakar benen? Osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

På ett sätt förstår jag varför och på ett sätt inte.

Här gör du ett inlägg om att vi ska låta kroppen vara. Sen skriver du några rader ner att hon har en perfekt kropp. Jag antar att du inte vet något om hur hennes kropp mår, om hon har några sjukdomar eller andra problem så då är det väll utseendet du menar. Då blev det ju ändå ett samtal om hur hon ser ut snarare än att man inte ska hylla någon speciell kroppstyp eller hylla kroppar för deras utseende alls.

Svar:
Ja jag menar utseendet. Det är svårt att tala om kroppsideal om man inte får tala om kroppar. Ungefär som att man måste tala om ras eller kön när man diskuterar de normerna även om man strävar mot att ras och kön inte ska ha något relevans alls.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag håller med dig till 100 procent i detta. Är också jävligt less på fixeringen. Antingen är det bantningstips (på tal om Fahrmans nya bok) eller så är det "alla kvinnor är vackra", "du är vacker som du är"…. Yada yada yada. Oavsett så snackas det alldeles för mycket om kvinnokroppen. Det finns ju tusen andra saker som är mycket roligare att prata om!

Vet inte vart du fått hylla just kvinnokroppen ifrån, då hela "Body revolution"-grejen syftar på alla kroppar oavsett kön, funktionshinder, över- under- normalvikt – ja, you name it. Handlar väl mer om att man ska vara stolt över sin kropp och jag måste säga att det är rätt befriande med en människa som ändå har rätt stor inverkan på sina fans att vara en förebild på så sätt? Är det rätt eller fel?

Svar:
Ser du ofta män som säger "älska din kropp"? Ser du många kända män klä av sig för att visa att man duger som man är?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LadyD:" Svar: Lady Gaga har en perfekt kropp. Jag mår definitivt inte bättre av att se hennes. "

Fast vad är så perfekt med den? Det ser ut som vilken kropp som helst – vilket alla kropparna som postas på hennes sida gör.

Och om du mår dåligt av att se hennes kropp så tycker jag självklart det är jätte tråkigt men själv mådde jag ganska bra av att se så många olika kroppar i alla möjliga vikter, längder och färger! =)

Tove, fast jag skulle nog inte säga att Gagas kropp ser ut som "vilken som helst". Den ser verkligen inte ut som min. Jag tycker absolut att man ska vara glad för att man har en fungerande kropp liksom, men när en person som är smal, vältränad och rent allmänt passar in i mallen, säger att man som typ tjock och kort ska vara stolt, då blir det liksom hur man än vrider och vänder på det, fel. För mig känns det som att det är väldigt lätt för en kvinna som ser ut som Gaga att säga sådana saker. Det faller sig dock inte lika självklart för många som är överviktiga, eller på andra sätt har fått lära sig att deras kropp och utseende inte rätt eller bra. Jag har lärt mig att min kropp inte duger, jag är inte snygg eller sexig.

Det blir lite grann som när ens skitsnygga och smala polare åmar sig framför spegeln och suger in magen och kommenterar hur tjock hon blivit, medan man själv sitter och trycker på tjugo kilos extravikt.

Men, sedan kan jag erkänna att jag faktiskt tycker mindre och mindre om just Gaga av andra anledningar också. Och när hon kom med detta uttalande: "I’m not a feminist — I hail men, I love men. I celebrate American male culture and beer and bars and muscle cars", så tyckte jag inte alls hon var ball längre.

Senaste månaderna har jag nästan helt blivit av med mina kroppsnojjor, främst tack vare två saker:

1) Lady Dahmers fantastiska blogg. Efter att ha läst din blogg nästan dagligen så sjunker budskapet in. Inte bara att "jag är fin som jag är även om jag inte är size zero" utan att "jag behöver inte ens lägga fokus på kroppen, varken älska eller hata den. bara låt den vara!"

2) Jag har fått viktigare saker för mig, nya projekt i livet som tar upp större delen av dygnets timmar. Så jag har INTE TID att fundera över vad jag eller någon annan tycker om min kropp. Mitt intellekt och min karriär står i fokus nu, inga larviga kroppsfunderingar. Den fungerar ju som den ska, så vad finns där att fundera över?

Nu känner jag mig mycket gladare och har starkare självförtroende. Så jag uppmanar ALLA, hon/han/hen, vem du än är: fokusera på att förverkliga dig själv genom att utföra saker, uppfyll dina drömmar, handla, agera, dansa, lek, sjung. Utveckla dig själv, gå din drömutbildning eller satsa på din drömkarriär. Flytta fokus från kroppen till knoppen.

Tack Lady Dahmer för att du genom dina texter påverkade mig i rätt riktning!

Svar:
Åh hej Anna, tack för att du tar dig till att skriva det här till mig. Det värmer verkligen och jag blir skitglad av den här typen av feedback. <3
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej jag laser alltid din blogg men har aldrig skrivit en kommentar forut. Ville bara lamna en rad och saga att du ar helt fantastisk! Du forandrar och utvecklar mitt satt att tanka varje dag. Tack sa mycket!!!

Svar:
Å tack tack!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Maggie;

Hon har nog växt upp lite, för senare la hon ett upp ett klipp på youtube där hon säger att hon är feminist, varför och så vidare.

Jag tycker att man gärna får fokusera på att kroppen är fantastisk -men håller med om att säga att alla är vackra snarare stjälper än hjälper. Men hon är en stor förebild för mig på många sätt så det är jag faktiskt benägen att skita i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *