Kategorier
Vardagstrams

Nej, jag vägrar lära mina barn att bög är ett skällsord.

Tänker på det här att en del kallar folk de inte gillar för ”bög” som om det vore något att bli förolämpad över. Är det inte konstigt egentligen? Varför skulle någon ta illa upp av att kallas bög? Egentligen. 
 
Förresten, har ni sett Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar”? Om ni inte har det, gör det! 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nej, jag vägrar lära mina barn att bög är ett skällsord.”

Jag tycker det suger att fitta är ett skällsord också. Jag blir så arg när nån använder det så, för det ÄR INTE ett fult ord och en fitta är sannerligen ingen dålig kroppsdel heller! :<

Har ofta tänkt på det. Jag har också tänkt på många andra skällsord som "fjolla" och "fitta" handlar om att likna en man med en kvinna, vilket tydligen är jättekränkande. "Bög" är väl samma sak som "fjolla" antar jag, en man som beter sig kvinnligt. Och skällsord för kvinnor, som hora, bitch, fitta, luder osv handlar om kvinnors sexualitet. Så jävla primitivt egentligen, att vanligaste sättet att kränka en man på är att kalla honom kvinnlig och vanligaste sättet att kränka en kvinna på är att göra henne till en hora. "Alla kvinnor vill ju vara madonna".

Jag hatar att det är ett skällsord. Jag säger alltid bög, när jag talar om en homosexuell man (ibland även kvinnor), men vågar inte säga det bland folk jag ej känner så bra för jag är rädd att de ska misstolka det som att jag har något emot homosexuella :S

Jag tror vetskapen om att någon försöker såra en kan svida lika mycket oavsett vilket ord som används. Om jag (seriöst) kallade dig för en jävla papperssax, skulle du stilla tänka "jamen papperssaxar är bra att ha" eller "Vad fan är ditt problem?" ? Det är uppenbarligen en verbal attack från min sida, även om den är töntig. Det är handlingen jag hade tagit illa upp av.

Precis LD! Varken jag eller min bror har ALDRIG använt bög som skällsord, ej heller saker som "CP" m.m. OCh varför ska en ens göra det? Det är ju inte något negativt med det. Saker som "fascist" passar ju mycket bättre.

Mysmonstret;

Jag säger alltid bög. Homosexuell låter så kliniskt och stelt, gay kan man ju heller inte säga för bögar är ju inte gladare än andra människor.

Har egentligen inget emot orden neger och fitta heller, allt beror på hur man använder orden.

Alla ord kan användas som skällsord/fula ord, även snippa (som jag förövrigt bojkottar).

Om folk misstolkar det faktum att jag använder ordet bög får de göra det, dom som känner mig någorlunda väl vet om att jag inte föraktar bögar på något sätt.

Kan inte annat än att hålla med. Men om ni tyckte serien var bra så borde ni verkligen läsa boken! Det ger en mycket större bild av det, jag blev så jävla berörd av den att jag hade en klump i magen i två dagar.

Svar:
Redan gjort.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Blaha:

Det är väl just det som är problemet, att man inte vågar säga saker för man är rädd för andras åsikter. Jag använder ordet neger oxå, men inte bland andra. Jag är ingen modig människa, men jag är glad att andra är det!

Fast egentligen. Det låter lite som att säga: "men vaddå svarting/neger? För mig är det inte ett nedsättande ord utan bara beskrivande!"

Jag menar, fråga en homosexuell kille på gatan om han vill bli kallad "bög".

Det är ju inte lika laddat och många kanske hade svarat att de inte har något emot det. Jag vet inte för jag är inte bög 😉 men det låter lite som samma diskussion!

Däremot ska en ju inte lära dem att det är ett skällsord, men kanske inte heller att det är så de kallas, om du förstår vad jag menar.

Hellre kanske lära barnen att det inte spelar någon roll vem en älskar och att en inte behöver dela in människor i fack!

Jag menar att en kanske inte borde bli förolämpas av att kallas bög, men att en kanske inte vill bli kallad något alls! Som homosexuell kille då, vill säga.

Bara spekulerar lite.

Svar:
fast är inte bög ett ganska ok ord idag?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Emelie; Nu brukar jag inte kalla folk för bög, neger, fitta osv. Kallar folk efter namn.

Men om jag, låt säga pratar med en kompis och vi kommer in på ämnet på något sätt så händer det att man använder ordet i sammanhang som; bögklubb, är han bög osv. Bögar har så som jag har upplevt inga problem om man använder ordet, är mer hur man använder det.

Med beskrivande menar jag inte att man reducerar folk till bög eller neger.

Trodde bara det var små osäkra valpar som använde bög som skällsord. Gör vuxna det? Jeezus. För mig är ordet bög neutralt, om än talspråkligt.

För övrigt tycker jag det låter sjukt att vissa kommentatorer använder ordet "neger" "beskrivande". Så vitt jag vet finns bättre ord om man vill beskriva en svart person? Ex svart? Man framstår som en stenåldersrelik och sjukt främlingsfientlig om man använder "neger". Inget att vara stolt över, inte modigt på något sätt. Men detta är kanske ett troll, blir förvirrad.

Du vägrar att lära dina barn att bög är ett skällsord? Tror du på fullaste allvar att de som använder bög som skällsord har fått det ifrån sina föräldrar? Det tror jag verkligen inte på. Många ord, skällsord liksom slang, kommer från omgivningen, andra, skolan osv. Du kan givetvis lära dina barn att det är fel om/när de gör det. Klandra dock inte föräldrarna sådär.

Svar:
jag tror väldigt många föräldrar hyschar på sina barn eller visar på annat sätt att bög är ett taskigt ord att kalla nån. för övrigt har jag inte kandrat nån. är du läskunnig?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Såg torka aldrig tårar idag efter all uppståndelse – fastnade på direkten. En så fin grej på chatten efter med Jonas:

"Sofia: Jag gillar inte att Paul pratar så stereotypt homosexuellt i Tv-selen. Varför är det nödvändigt?

Jonas Gardell: Paul är en underbar människa. Rolig, snabb, bitchig och rapp. Det är inte Paul som är problemet. Det är du."

Angående bög som skällsord. När jag var liten, kanske 7-8 år och lärde mig de vanliga skällsorden bland annat bög, visste jag inte ens vad det betydde. Jag tror inte att jag då ens fått veta att två män alternativt två kvinnor kunde ha ett romantiskt förhållande. Jag var 8 år år 2000. Hur sjukt är inte det?

Och så en till liten sak! En sida jag tror du lär gilla: http://saljgrejmedtjej.se/ . Exakt vad det låter som.

Blir så frustrerad och ledsen när ord som bög och hora används som skällsord. De har aldrig kommit ur min mun i syfte att nedvärdera någon. Aldrig. Någonsin. Det tar emot om jag ens tänker tanken.

Läste Torka aldrig tårar utan handskar. Älskade den. Såg första avsnittet i måndags. Älskar den ännu mer. Åååååååh… Jag blir så arg på mänskligheten att jag ibland bara vill lägga lömsk flugsvamp i majoritetens middagsmat och se vilka som överlever förgiftningen.

Jag älskar Johnny Galecki´s (han som spelar Leonard i Big Bang Theory) svar till alla som spekulerar runt hans sexuella läggning och kallar honom gay:

“I haven’t really addressed those rumors because why defend yourself against something that isn’t offensive?”

Jag fick ett mail från nån snubbe häromdagen angående mitt projekt, eller tja, snarare handlade det om hans misstankar om att jag var lesbisk och bara utnyttjade projektet för att tjejer skulle skicka nakenbilder på sig själva till mig, använde det i svaret och skänkte en tacksam tanke till Galecki som formulerade det så bra.

Svar:
JA! JA! JAAAAA! precis så.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ja vist är det konstigt att bög blivit ett vanligt skällsord, rent ut sagt sjukt. Själv har jag aldrig använt detta ord lika lite som jag använder fitta/ kuk osv. Blir alltid lite "mobbad" för mina svordomar, som är jäklar, dumhuvud, knäppskalle eller helvetes. Lie oskyldiga är de nog allt. Blir jag riktigt förbannad skriker jag jävlar helvetes skit!!! 🙂

Lustigt, såg just en film om ämnet igår, har ni inte sett den gör det! WeekEnd heter den å Lyckas förmedla det konstiga i att homosexuella alltid måste "skydda" hetro från sin kärlek: typ hålla handen på stan, kyssas, prata sex bland andra.. Varför?! Tankvärd!

Måste säga att jag blir lite förbaskad på de i kommentarsfältet som likställer bög med neger och att orden har samma värde och därför är ok att använda. Inte alls! Bög var ett skällsord i början av 1900-talet men på 70-talet tog homorörelsen själv över ordet och började använda det i positiv bemärkelse för att bryta förtrycket som finns i ordet. Därför är det accepterat idag, eftersom rörelsen själva har gett det en positiv laddning. (Samma sak med ordet queer)

Neger har dock ingen som helst positiv laddning, eftersom det inte finns någon rörelse som har vänt på ordets betydelse. Och denna omvändning måste komma från de som berörs själva, vilket gör att det inte blir ok att som utomstående (ex vit, svensk) använda ordet för att man själv inte menar något negativt.

Tycker Kawa Zolfagary förklarar det rätt bra här:

http://folket.se/asikter/ledare/1.1463288

(Och angående ordet bögs historiska framväxt:

http://www.nada.kth.se/kurser/kth/2D1418/laborationer00/txtsum/news/34485.htm)

Svar:
Precis! Och det jag egentligen syftar med inlägget (jag var otydlig IGEN) är snarare de där föräldrarna som ba "näää men lyssna inte på kalle som kallade dig bög för du är ju inte det eller hur?" och därmed sänder budskapet att det faktiskt var nåt taskigt som kalle sa. Typ. Eller på alla de som så snabbt ska dementera att de är homosexuella om nån skulle missta dem för en.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hanna: Allt beror mer eller mindre vad du lägger in i ordet. Tycker inte det är rätt att säga "jävla neger" eller liknande. Men negerboll, negerblues os.v har jag inga problem med att säga.

Svar:
fast tolkningsföreträdet ligger inte hos dig utan de människorna som neger syftar på. Neger har en stark historia som inte kan ignoreras.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lady Dahmer: Jag förstår att vissa kan reagera kraftigt på ordet, men faktum kvarstår att det viktigaste är ändå hur jag väljer att förhålla mig i största allmänhet (när det gäller öppenhet och fördomar).

Om någon anser sig ha tolkningsföreträde får dom ta diskussionen med mig.

Svar:
Nej det är faktiskt inte ditt förhållningssätt som är viktigast. Det är mottagaren av ordet.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Anledningen till att jag fortfarande tycker det är jobbigt när folk väljer att använda ordet bög när de talar om homosexuella är just för att det har varit det vanligaste skällsord jag själv fått tagit emot, jag vet att jag själv blev sårad av att höra det.

Blaha: Nä nu förstår jag inte? Blev du kränkt? Konstigt, för mig så är orden "otrevlig" och "korkad" neutrala, och det är ju jag som användare som bestämmer vad "man lägger in i orden" och inte du som lyssnare/åsyftad.

Eller hur var det nu igen?

Blaha: Ja jag driver med dig!

En argumentation om att ordet negerblues är rimligt att använda år 2012 förtjänar inget bättre, så höj nivån på dina åsikter så kan vi ta en match på riktigt sen! 🙂

Ha det fint, hejhej!

Du har naturligtvis rätt i sak. Samtidigt kan det ibland bli fel utan att det har en djupare innebörd. Du har ju till exempel själv ibland råkat använda funktionsnedsättningar som nedsättande eller förringande beskrivning, och jag tror inte att det nödvändigtvis speglar din människosyn. Eller har jag fel?

(Det betyder naturligtvis inte att man slipper tänka efter och lära om, bara att ibland går kulturen och munnen fortare än intellektet…)

Underbart första avsnitt av den serien! Jag smög runt som statist vid studenten 🙂 Kände när annonsen dök upp att jag verkligen ville medverka i denna då jag brinner för detta ämne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *