Kategorier
Vardagstrams

Varför kan kvinnor aldrig samlas utan att utseendet ska ältas?

Maggan Graaf och Mona(s universum) har annordnat en feelgood-kväll för sina läsare och hatten av för dessa fantastiska kvinnor och deras engagemang för sina läsare. Jag avundas att de orkar för drömmen är ju att kunna fixa något lika bra för mina läsare.
 
Men.
 
Men jag håller med Ketchupmamman när hon beskiver eventet som en levande tjejtidning.
 
Först vill jag bara påpeka att man ALDRIG bör nedvärdera traditionellt kvinnliga intressen (smink, utseende, mode osv) men varför varför vaaaaaarfööööör måste det vara det enda kvinnor kan samlas kring? Så fort det ska anordnas träffar/weekends/osv för kvinnor så ska det, som Karin skriver, vara sån fokus på vårt yttre. Vi ska piffas till och lära oss att dölja eller framhäva till förbannelse. Vad är ”feelgood’en” i det?
 
Jag efterlyser ett mysbyx-konvent med skönt soffhäng där vi hänger oss åt fet/söt god mat, (ben&jerrys får sponsra), snackar om allt annat än våra yttren (eller män), skrattar och slappnar av. (massage, fotvård och annat pyssel är givetvis välkommet!) 
 
Vad skulle ni vilja ha med på en feelgood-kväll?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Varför kan kvinnor aldrig samlas utan att utseendet ska ältas?”

Jag skulle kunna tänka mig att fixa en feelgoodkväll, det här skall jag puttra lite om. Det var en ganska trevlig idé, den skulle kunna appliceras mot mammagrupper eller bloggträffar. Kanske t.om. samma upplägg som en bokcirkel där man kunde träffas en gång i månaden eller nåt och ha ett visst ämne som man utgår ifrån så att man kan lära känna varann, jag är ju så socialt impotent. Ämne ett: Funkar Ben & Jerry bättre med vin eller öl? En öppen diskussion.

Svar:
Jamen eller hur? Det låter skitnajst! Ämne ett låter som en vettig diskussion. Förhoppnigsvis en workshop?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

En feel-good kväll kräver pringel chips, ben and jerry’s som du nämner, mjukisbyxor och en stor mysigtröja med de mest "oattraktiva" tofflorna, prata om minnen och saker man vill hitta på i framtiden, ser på någon URKASS film.

Det är mitt recept för en feel-good kväll

Brainstormar lite här då: Föreläsningar om självkänsla på lika villkor i ett förhållande. Inte baserat på fördomar om hur män och kvinnor "är". Föreläsningar från intelligenta belästa människor som kanske skrivit böcker och tagit till sig forskning, som har konkreta råd och tips och vinklingar att komma med som kan hjälpa folk i allmänhet att inte ängsligt fastna i traditionella könsrollsmönster, men heller inte känna att man inte får bete sig som man förväntas göra emellanåt – hur man kan hitta balansen. Fet och söt mat, gärna! Blandat med mat som är bra för kroppen kanske. Lite lagom alkohol för den som vill. En föreläsning av DIG med tydliga exempel kring genus och reflektioner över det du skriver om i det här inlägget! Kvinnoroll med höga handikappande klackar och dito långa naglar, kvinnoroll med egenskaper som traditionellt tillskrivits det andra könet, kvinnoroll utan vulgärmaterialism och utseendefixering som i storbloggarna, men med medvetenhet om omvärldens förväntningar – hur balansera? …..osv osv osv. Är säker på att du om någon skulle kunna få till en bra feelgood-kväll om du ville det!

Jag vill förresten be om ursäkt för att jag är så otrevlig hela tiden, framförallt i början. Jag antog en massa skit och sedan blev jag arg pga antaganden.

Jag håller fortfarande inte med om allt jag läser och är väl kanske inte ditt största fan efter vad jag sett (du verkar ju ha så jättemånga jättefans), men jag ber om ursäkt för att jag är så jobbig att ha att göra med ofta. Jag gillar att läsa bloggen iallafall, vilket kanske är en komplimang då jag ju som sagt inte håller med om allt.

Svar:
Ingen fara Lisa. Jag är likadan emellanåt. (herregud, jag är väl ganska känd för att kunna vara bitsk och otrevlig? Jag liksom brusar upp lite för lätt på folk ibland.)
Det är lätt hänt, dessutom så finns det ofta grund i kritiken mot mig. Och iom att jag bara är ett namn på nätet egentligen så blir det lättare att blir irriterad. Jag tror de flesta som tycker att jag är dumihuvet online skulle tycka jag var rätt så ok IRL. På nätet är man så är man ju så platt. Och jag gillar egentligen ifrågasättandet. Inte just då, men senast idag tänkte jag på hur jävla glad jag är över alla som synat mitt bullshit eller ifrågasatt mig emellanåt, utan det hade jag fortfarande sett saker ganska svart/vitt.

Jag läser ju din blogg. Du är skarp som fan. Inget dumhuvve som bara vill spy av dig.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Eftersom jag är något av en spelnörd och har för lite tjejkompisar som ägnar sig åt detta fantastiska nöje så skulle jag ordna en spelkväll med turneringar, lan och en sjuhelsikes massa gott att äta! Sen när alla blivit less på det, samlas man framför en bra film och kopplar av innan hopen skickas hem. Det vore en fantastisk kväll för mig!

Jag ser gärna att du ordnar en liten bloggträff nästa gång du är i Hudiksvall!:)

Svar:
hähä. Då måste jag kolla vilka läsare jag har däruppe!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Film! Femistisk porr? Haha nej, skojade bara.

Men det vore underbart med en sån kväll. Sitta och hinka i oss glass och skita i sminket en dag. Det är vad varje tjej behöver.

Svar:
Ja! Med snygga karlar! Jag ska ha bullar-varmchoklad-TrueBlood-maraton med min kompis Anna imorgon. MUMS!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tyvärr bor jag inte i storstaden utan i Jönköping, men kommer du någonsin i närheten kommer jag kasta mig hals över huvud för att komma och träffa dig.

Det vore helt underbart att träffa människor som vet hur man använder ordet hen och inte har som argument att "Men det ÄR skillnad på kvinnor och män" (ofrivilligt rim, jag ber om ursäkt).

Annars får jag väl bara försöka masa mig upp till Stockholm helt enkelt, tar med mig pyamasbyxor och en påse lösgodis.

Det kan vi visst!! Jag umgås med en massa tjejer/kvinnor i en massa olika sammanhang och pratar aldrig om utseendet. Faktiskt – aldrig. Vi pratar om mat, barn, män, sex, ekonomi, jobb, politik, film, litteratur, minnen, tv-serier, resor, träning, familj m.m. Men aldrig utseende. Just sayin’. 🙂

På de myskvällar jag bevistar brukar det för övrigt förekomma god mat (+god efterrätt), bra feel good-filmer, roliga sällskapsspel, god dricka (typ vin och/eller drinkar), en massa prat och skratt. Rekommenderas varmt. 🙂

Svar:
Asså, det gör ju jag också. Men jag syftar lite mer på annordnade kvinnoevents.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hmm… Vad vill jag ha med.. Glass. Pizza. Cola med liten citronbit som ser äcklig ut när man druckit upp. Lekar, sjuka sådanna, saker för att underhålla oss (mig) inte bara hur vi (jag) ser ut. Som ni skriver. Jag vill göra som män när de har en helg med grabbarna; inte gå på spa och bli "utvilad" utan dricka en jävla massa, dansa hela natten och komma tillbaka tröttare än någonsin, men fruktansvärt mycket gladare.

hej Lady!

jag vill bara påpeka att det inte bara är kvinnor som älter utseende. det gör män också. både transmän och biologiska män. trust me. jag umgås med biomän och de nojjar och ojjar över alla möjliga saker som rör utseende och kroppsdelar. och de gör det mer än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig. antar att det alltid finns undantag, men visst.. när det gäller kvinnoevent, så håller jag med dig att det nästan alltid handlar om att kvinnor ska bli snyggare, fastare och se yngre ut och det suger. tycker att du ska anordna ett kickass-kvinnoevent som handlar om ALLT utom utseendefixerande. 😉 kör hårt! fantasi och ideér har du ju gott om, inte sant?

Jag vet inte riktigt vad det är, men jag tycker ofta kvinnor granska varandra så kritiskt. Man blir bedömd efter så mycket yta. Är man i kompisgäng eller med kompis så blir man ofta automatiskt granskad. Usch, kommer ihåg när jag var tonåring och umgicks med min dåvarande bästis. Hon var blond och blåögd, sådär naturligt fräsch ( hatar det uttrycket men du kanske förstår) och folk jämförde hela tiden. Det har lett till att jag idag inte är så bekväm med att umgås med tjejer…

Du var väl själv på den typen av event du efterfrågar bara typ igår. En del kvinnor VILL gå på den typen av event och då gör de det. Andra kvinnor vill gå på andra event och då går de på andra event. För de finns.

Ja! Samla dina fans här i Hudik och håll hov vet jag! Vi må ju vara fler som läser om inte bara för att du är lokalkändis..

Själv har jag ju läst din blogg i flera år nu och har blivit inspirerad tusen gånger minst! (dessutom har vi ju träffats irl *skryt skryt* en gång i tiden på Lansen och så)

Asså. En bärs/vin och nördprat, så är jag game. Ett bra upplägg på en kväll är att alla som är med får (om man vill såklart) hålla ett litet föredrag/en liten workshop på typ 10 min var om något man är bra på och kan extra mycket om – det kan vara allt från medeltiden till katter till mat till minecraft, en bokserie eller en analys av rollbesättningen i g-filmen, göra ett kemiexperiment osv osv. Jag kan snacka om syntar hur länge som helst och kanske ta med en. det vore kul. lite som när man gick i skolan och fick göra specialarbete fast här får man välja fritt, förutom då att kanske skippa snacket om smink eller kläder så länge man inte har en intressant vinkel på det. sen kanske det finns folk som faktiskt TYCKER att smink och killar är intressant men jag hör inte dit. därför går jag heller aldrig på "tjejkvällar". de är för… tjejiga.

Jag är förvånad att så många vill ha med diskussioner om självkänsla, genus, kvinnoroller osv på en feel good-kväll.

Feel good för mig hade varit att få strunta i att det existerar problem över huvud taget. Typ, "ikväll dricker vi te, äter kakor och ingen får läsa aftonbladet!" (Så kan man vältra sig i verkligheten på de resterande 364 feel bad-dagarna.)

morötter och DIPP (sås<3), sköna sittplatser så man ser alla, bra ljudvolym på samtalen (bra för oss med hörselskada), sköna leggins med resår i midjan, en stickad tröja och sedan är jag nöjd!

Eller ja. En kopp te med. Svart eller grönt beroende på dagsformen

Åh, mysbyxkonvent = bra ord!

ot: Josefin: Så jäkla bra bloggtips! Jag pratade med några tjejpolare om fenomenet med sexiga halloween-kostymer häromdan och förargades över utbudet av färdiga kostymer för kvinnor. Jag undrar hur och när halloween kunde gå från läskigt till sexigt?

Jag skulle vilja ha en feelgood kvall med inslag av blandad kompott. Nan som saljer sexleksaker ( lite som pa tuppeware party) charader, hela havet stormar och andra lekar som ar for javla kul men som en inte leker sa ofta. Massage och kanske en barista eller bartender som kan lara en blanda goda drycker. Nagon som forelaser om avslapping eller stresshantering ? Sen kan man glida runt i onepice och mysa i sackosackar. Det hade varit nagot det.

Svar:
Asså, dessa lekar – på fyllan! = great success.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men precis! Samma sak är det när vi tjejer ska "unna oss något". Då ska vi göra ansiktsmasker, fixa manikyr, predikyr, slinga håret osv osv osv.

Att unna mig något är för mig att slacka i soffan iklädd ziperall med en påse chips, en skål dip och stor flaska läsk.

OT: Disney försöker städa upp imagen på sina prinsessor. Mindre fokus på utseende och större på inre kvaliteter. Hur tycker du de lyckas? Jag tycker fortfarande att fokus är stort på typiskt "kvinnliga" egenskaper som snällhet, omhändertagande och familj. Och man ska varasnäll mot sig själv, men snällare mot andra… http://youtu.be/qUGnu0gXtn4

Svar:
Disney vet inte hur man gör helt enkelt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag var på Maggan o Monas helg och jag vill bara skriva att det inte var bara fokuserat på smink och kläder. Lizette som föreläste berättade så mkt mer. Sen var alla föreläsningar frivilliga, vissa av deltagarna satt ute i det underbara solskenet, drack kaffe och snackade livet och livsfrågor med nya bekantskaper från hela landet.

Vi hade åxå David Eberhard och Christina Stielli som föreläsare utöver Lizette, Mia Töhrnblom och representanter från en ekologisk produkt som rekomenderade oss att läsa på förpackningar och bli mer kritiska på vad vi smörjer in oss i och tvättar håret med.

Jag åkte därifrån gladare, lugnare, med nya kontakter som jag inte träffat om jag inte åkt. Jag fick god mat, skratta, njuta av lugnet utan barn (som man kan behöva ibland)och sova själv i en egen säng! Det du- är feelgood för mig.

Ville bara påpeka att allt inte är som det ser ut (på t ex bloggar)och att man inte ska döma efter utsidan.

Kram

Svar:
Det var säkert jättetrevligt och inte BARA fokus på det yttre, men det som syns på respektives bloggar är just "klä dig efter din kropp", Sminkknep osv. Och det är DET jag kritiserar. Inte övrigt eller ens att ni kom ihop. Som sagt, det var säkert supermysigt också.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Alltså, visst har du väl en poäng, MEN det är ju också så att du pinpointar just de tillfällen där utseende dryftas. Igår var jag med på en skrivarworkshop med bara kvinnor t ex – inte ett ord om utseende. Och det är väl troligen så att det är en viss "sorts" kvinnor som läser en viss sorts bloggar och därför hamnar på en särskild bloggträff?

Jamen du, Bambi och Apan skulle ju lätt kunna fixa en RIKTIG feelgoodhelg för kvinnor! En som inte fokuserar på det yttre utan det inre.

Man är välkommen i sin hemma outfit al’a mysbralla och tanken är att kvinnorna ska få känna sig så bekväma i sig själva som möjligt.

Låt säga att föreläsningarna (dvs alla sitter tillsammans, avslappnat i en stooor kuddhög) avhandlar genus, dina bästa tips på Noopoo och liknande.

Mingelsnacks är B&J och Bambis smarriga Cupcakes (varför inte en cupcakeprovning?)

Ja detta skulle bli en fantastisk helg!

Oh! Jag vill komma! Jag tänker sällskapsspel, mjukisar, kläm och känn party, vin, god mat. Vill man ha workshops tänker jag: fotografering, kost för att må bra, miljö, genus, barnrättskonventionen, husdjur.. finns ju massa kul!

Feelgood för mig är ju sådant som får en att må bra och trivas här och nu.

Prat om träning eller att faktiskt röra på sig uppskattas.

Tycker ofta att den typen av sammankomster kretsar kring mat och onyttigheter eller utseende.

Att prata av sig är väl trevligt, men det ska helst inte handla om relationsproblem eller hur missnöjd man är med sin kropp.

Varför inte välja intressanta och aktuella nyheter och diskutera dem? Lyfta fram viktiga frågor även i små och slutna sällskap kan ju inte vara dåligt.

Diskutera böcker, musik, psykologi eller gemensamma promenader i fin natur med möjlighet att fotografera osv.

Smink och skönhet i all ära, det är kul. Men varför måste det alltid vara så vackert och perfekt. Ska man ha en sådan sammankomst kan man väl lika gärna göra en tävling. Vem gör fulaste eller mest skrämmande sminkningen? Tycker jag därå…

Jag hade blivit så glad om jag blev bjuden på ett sminkparty eller liknande. Allt jag blir bjuden till är dessa helvetes ljuspartyn och tupperwarepartyn! Man kan tro att jag är nån slags gamling men nej, jag är ynka 28 år och dessa partyn har varit vanligt förekommande att jag bjuds på sen jag för första gången gick på ett (och vann en glasskopa) när jag var 20. Blää. HATA såna event på Facebook!

Hej Lady D!

Jag läser ofta din blogg men har aldrig kommit mig för att kommentera förut. Men nu fick jag lust. Jag tycker det låter så tråkigt det du beskriver med tjejer/kvinnor som altid måste prata utseende och inte kan träffas utan att gåra så. Själv bor jag i en lite håla mitt ute på landet i Västergötland. Jag har flera olika tjejgäng som jag träffar regelbundet och umgås med. När vi träffas är det väldigt sällan vi pratar utseende, det är liksom i nte viktigt, det viktigaste är att träffas och höra om varandras liv och påhitt. Ibland träffas vi för att pyssla tillsammans tex sticka, virka skapa kort eller fotoalbum. oftast äter vi gott tillsammasn ser på film eller hittar på roliga aktiviteter tillsammans. jag kan inte ens påminna mig om att utseende någonsin varit uppe för diskussion. Det är helt enklet inte viktigt för oss det viktigaste är att träffas och bry oss om varandra… Så bara så du vet så sker det ofta och regelbundet härliga och viktiga feelgood träffar utan att utessende diskuteras över huvudtaget…. Kanske ett Stockholms fenomen det där du beskriver…

Tack för ordet

//Maria med hjärtat i handen

när jag gick i gymnasiet hade några i min klass ett projektarbete med hälsodag. Jag har itnetänkt påden förrän dtta inlägget men det varju en avslappand dag utan fokus på yttre. Såhär gick det till

– de hade hyrt in e yogainstruktör och vi hade 90minuters yoga

– de hade hyrten badtunna som man kunde bada i, utamhus i snön. hur mysigt som helst!

– inomhus kundeman ta fotbad med hemmagjorda badoljor

– en tjej från nåt hduvårdsmärke pratade om hennes hudvårdsmärke

– en försäljare från partylite (doftljus) berättade om det

– detbjödspå frukt och frallor och färsk juice

– samt en hälsosam goodiebag med både hudvårdsgrejer och hälsogrejer.

En grym heldag med fokus på välbefinnande snarareän utseende!

Tycker dina egna förslag var toppen! Jag och mina vänner brukar samlas osminkade och klädda i mjukisbyxor. Vi vräker oss i soffan, äter goda saker, lyssnar på musik, spelar TV-spel och kollar på youtubeklipp, pratar om livet, skrattar, gråter och har så förbannat roligt utan att fokusera på utseendet. Det är under dessa kvällar också helt förbjudet att kommentera vad en väljer eller inte väljer att äta.

Gör tjejer så på riktigt? Eller har jag bara turen nog att ha hittat vänner som diskuterar annat?

Eller handlar det bara om att jag är så ointresserad att jag stänger av öronen så fort de börjar snacka smink och kläder. Eller kontrar med min korta åsikt om ämnet. Smink orkar jag inte böka med och jag har jeans tshirt och converse. Sen byter jag samtalsämne typ…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *